|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - fotografia bizuterii
r300 - Czw 06 Wrz, 2012 Temat postu: fotografia bizuterii Hej,
Mam maly problem, musze zrobic kilkanascie do kilkudziesieciu zdjec bizuterii, uzywam 550D z 35mm f2, stol i namiot bezcieniowy, plus 3 lampy studyje z 3 softboxami, 2 lampy mam ustawione jedna z prawej druga z lewej a trzecia od gory, wyszystko wychodzi ok tzn cieni nie ma, a te ktore sa moge zaakceptowac, ale moj problem polega na tle, musi byc biale tzn bez tla tak zeby mogl uzyc tego w internecie, moze mam cos z balansem bileli, prosze zerknijscie na zdjecie 1sze ktore zrobilem a zdjcie drugie (taki efekt chcialbym osiagnac) http://www.prlog.org/1065...ale-jewelry.jpg
moze bedziecie mogli mi doradzic co robie zle i co powinienem zmienic.
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
r300, niedoświetliłeś zdjęcie. Daj mniej więcej +1EV (strzelam). Możesz też w postprocesie przeciągnąć punkt bieli.
moronica - Czw 06 Wrz, 2012
30 sekund w gimpie suwaczkami jasnosci i kontrastu (oba w gore)
oczywiscie efekt bardzo daleki od idealu, trzeba sie troche bardziej pobawic. to tak tylko pogladowo. najlepiej obrabiac to w RAWie. najbardziej problematyczne bedzie zapiecie gdyz jest jasniejsze od tla
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
moronica, z krzywymi/poziomami lepiej by to chyba wyszło.
mozer, calkiem mozliwe. glownie chcialam pokazac, ze z powyzszym zdjeciem mozna jeszcze ogromnie duzo zrobic, zwlaszcza posiadajac plik zrodlowy
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
Jest jeszcze jeden sposób - oświetlić tło od spodu.
albo inaczej... robic na czarnym tle i na szkle
r300 - Czw 06 Wrz, 2012
dzieki bardzo za szybka reakcje, zrobilem co Mozer poradzil i jest git lampa od dolu rozwiazala problem, dzieki bardzo. temat mozna zamknac.
broczek - Pią 07 Wrz, 2012
Warto przypomnieć sobie zasadę działania światłomierza w body. Wówczas nie będzie problemu z niedoświetloną bielą czy prześwietlonym produktem na czarnym tle.
|
|