forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

Arek - Sro 19 Gru, 2007
Temat postu: Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM
Macie co¶cie chcieli :) Weso³ych ¦wi±t :) Ot taki ma³y prezent gwiazdkowy dla wszystkich mi³o¶ników L-ek:

http://www.optyczne.pl/10....8L_IS_USM.html

Arek

MC - Sro 19 Gru, 2007

Obiektyw swietny, jasny itp.
W zasadzie tylko IS do poprawki (ewentualnie cena).

Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Gru, 2007

Obiektyw niczego sobie, ale jak za te pieni±dze mo¿na by³o spodziewaæ siê wy¿szych osi±gniêæ. Ciekawe jak siê ma do niego starsza wersja bez IS. Ponoæ jest lepsza.
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Gru, 2007

A jeszcze wielkie dziêki redaktorom serwisu za prezencik.
Remol71 - Sro 19 Gru, 2007
Temat postu: Re: Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM
Arek napisa³/a:
Macie co¶cie chcieli :) Weso³ych ¦wi±t :) Ot taki ma³y prezent gwiazdkowy dla wszystkich mi³o¶ników L-ek:

http://www.optyczne.pl/10....8L_IS_USM.html

Arek

Dziêki temu testowi utwierdzi³em siê w przekonaniu, ¿e zbieram nadal na 70-200/4 IS. Mniejszy, tañszy, l¿ejszy, szczelny, ostry, dla amatora w sam raz.

Weso³ych ¦wi±t

goltar - Sro 19 Gru, 2007

Dziêki za prezencik :) Szkie³ko fajne ale teraz bêdziemy mêczyli jeszcze o wersjê bez IS :wink: a ja dodatkowo o sta³kê 200 f/2.8 :lol: . Trochê zawiod³em siê jako¶ci± zdjêæ z TK :( . Z drugiej strony cieszê siê ¿e wybra³em zakup 100-400 zamiast 70-200 + TK x2 bo by³oby znacznie gorzej (przy 400mm)... Jeszcze pytanie o pracê AF z TK, czy mocno zwalnia i czy ma wp³yw na celno¶æ ?
konczako - Sro 19 Gru, 2007

W przysz³o¶ci zamierzacie robic test 70-200F2,8 bez Isa?? Napewno wielu czeka na taki test.... :P
Arek - Sro 19 Gru, 2007

W przysz³o¶ci zamierzamy :)
MM - Czw 20 Gru, 2007

Ja sobie Drogi Arku zrobi³em ten prezencik kilkana¶cie dni temu po przebraniu z kilku egzemplarzy i jestem nies³ychanie zadowolony. Wcze¶niej mia³em dostêp bardzo swobodny do 70-200/4 IS L i jak ju¿ wcze¶niej pisa³em - mia³em ¶wiadomo¶æ tego, ¿e ciemna wersja jest niesamowicie ostra. Ostro¶æ to nie wszystko. Plastyka ja¶niejszej wersji naprawdê jest lepsza. Ale robi³em kilka dni temu zdjêcia na tej samej hali sportowej co wtedy 70-200/4 IS L na tym samym 5D. Ca³y czas dziura 2.8 i jestem bardzo zadowolony, wtedy tego ¶wiat³a mi szalenie brakowa³o (ISO no stop 1600). Oprócz lepszej plastyki to szk³o ma lepsze kolory i kontrasty. Rok temu mêczy³em siê z RAW-ami. Teraz... robi³em RAW-y plus najlepsze JPG-i i... odda³em JPG-i bez w³asnych ingerencji a kolorki wysz³y naprawdê bardzo smakowite. Akurat w tych warunkach stabilizacja nie by³a mi potrzebna. Ale w innych dzia³a znakomicie. Nie próbowa³em jeszcze rekordów, zwyczajnie potrzebowa³em zrobiæ zdjêcie i przy 1/13 sekundy i 200mm ogniskowej wysz³o bardzo ostre zdjêcie statyki.
Sam bêdê teraz porównywa³ 70-200/2.8 IS L plus TC 2 Canona przeciwko 100-400L. Jedno jest pewne, stabilizacja w 70-200 z ca³± pewno¶ci± dzia³a lepiej a ten po pod³±czeniu TC 2 jest naprawdê nadal szybki. Wiêcej napiszê jak na powa¿nie siê do tego zabiorê. Zobaczê, czy wnioski bêdê mia³ podobne do optycznych.

Arv - Czw 20 Gru, 2007

No w³a¶nie ... pomys³ aby przeprowadziæ test z telekonwerterem by³ strza³em w dziesi±tkê. Niby wy¶mienity, niby jasny, niby idealny do TC - a tu ZONK. Wynik taki sobie ;-).
Test da³ sporo do my¶lenia - bo czy warto dok³adaæ tyle kasy (i masy) dla ¶wiat³a f/2.8 ? Amator chyba nie odpowie twierdz±co. Profi nawet okiem nie mrugnie ;-).
Pozatym ³atwo teraz pokusiæ siê o analizê stosunku jako¶ci do ceny. Mamy wyniki testów szkie³ amatorskich, zaawansowanych oraz profesjonalnych. Rozpiêto¶æ cenowa ok. 10x. Nie wszystkie ró¿nice s± ³atwo mierzalne. Ale decyduj±c siê na zakup wiadomo ju¿ za co siê p³aci lub z czego siê rezygnuje.

Dziêkujemy za prezent choinkowy.

fotograficzna ciamajda - Pi± 21 Gru, 2007
Temat postu: "L"- ka ?
Ja jestem tylko amatorem i uwa¿am, ¿e za t± cenê :shock: i tak± markê (Canon i do tego jeszcze "L") :!: , kiepska praca pod ¶wiat³o, jak dla mnie, dyskwalifikuje ten obiektyw. Poczekam na test wersji bez IS. Najlepiej by by³o, gdyby siê Canon pokusi³ o poprawê tego obiektywu tylko za... przyzwoita cenê.
Ile osób tyle zdañ. Dla jednego jest wa¿na reakcja obiektywu przy pracy pod ¶wiat³o a dla innego inne parametry. Czasem zagl±dam s³oñcu w oczy :mrgreen: i dlatego jest to dla mnie wa¿ne.

koraf - Pi± 21 Gru, 2007

Czytam tak sobie posty niektórych forumowiczów , którzy nawet w rêku nie mieli tego obiektywu i zastanawiam siê na ile dla innych s± miarodajne ich wypowiedzi .... .
Proponujê tym osobom najpierw podpi±æ 70-200/2.8 Li IS do body i zrobiæ choæ parê fotek i pó¼niej siê wypowiadaæ.
Miêdzy teori± wypowiedzi a praktyk± zrobienia zdjêæ mo¿e byæ duuu¿a rozbie¿no¶æ :wink:

fotograficzna ciamajda - Pi± 21 Gru, 2007

[quote="koraf"]Czytam tak sobie posty niektórych forumowiczów , którzy nawet w rêku nie mieli tego obiektywu ...

Mo¿e i nie mieli bo... nie maj± znajomego w sklepie albo w komisie co mog± im wypo¿yczyæ na jaki¶ czas sprzêt foto a pó¼niej ten ze sklepu sprzedaæ jako "nowy", albo nie maj± dostêpu do wypo¿yczalni sprzêtu foto. Ponoæ takie s±/ by³y (?).
Dlatego miarodajny jest dla takich ludzi obiektywny test np. na www.optyczne.pl :mrgreen: . Zapewne te testy pomog³y niejednemu w wyborze odpowiedniego sprzêtu zanim wydadz± niema³e pieni±dze. No i we¿ jeszcze pod uwagê, ¿e s± po¶ród fotgrafuj±cych "fotograficzne ciamajdy" :D i nie wszystko wiedz± na temat sprzêtu foto.A je¶li po¶ród znajomych nie ma fotografuj±cych (pomijam pstrykaczy co robi± zdjêcia i jakos im to wychodzi bez znajmo¶ci podstaw fotografii a nawet obs³ugi sprzetu!) to tym bardziej nie ma siê kogo poradziæ i wtedy z pomoca przychodzi forum,u¿ytkuj±cy sprzêt i testy. Jestem przed zakupem sprzetu fotograficznego (lustereczka i obiektywów) i przygl±dam siê testom w szczególno¶ci obiektywom 70-200mm Canona.Chcialbym kupiæ raz a dobrze. Bez sprzeda¿y obiektywu po ... rozczarowaniu nim bo na tym sie traci.

koraf - Pi± 21 Gru, 2007

Fotograficzna ciamajda biorê to wszystko pod uwagê co napisa³e¶ i bardzo dobrze ,¿e mamy testy optyczne.pl :D . Sam przez pewien czas mog³em tylko pomarzyæ o takim sprzêcie ale nie wypowiada³em siê wtedy na temat tego czego nie wiedzia³em lub nie sprawdzi³em ... co mo¿e przy obecnych teoretycznych wypowiedziach wprowadzaæ w b³±d niektórych mniej do¶wiadczonych :shock: i o to mi g³ównie chodzi³o :D .
Co do kupowania : moja rada wzi±¶æ , pomacaæ , pofociæ , zrobic testy i wtedy nie ma zawodu ,¿e kupi³o siê co¶ co nie spe³nia oczekiwañ.
S± tacy sprzedawcy , którzy to wszystko zapewniaj± :twisted:

Ostry007 - Pon 03 Mar, 2008

Witam

Mam kilka pytañ zwi±zanych z obiektywem Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM.
Podczas przeprowadzonego testu na optyczne.pl wyczyta³em w wadach: "s³aba wspó³praca z konwerterem". Czy móg³bym poprosiæ o trochê dok³adniejsze zdefiniowanie problemu.
Przymierzam siê wstêpnie do zakupu tego obiektywu, ale uzale¿niam to w du¿ym stopniu w³a¶nie od mo¿liwo¶ci pracy z konwerterem. Jak rozumiem je¶li skorzystam z TC x2 Canona ¶wiat³o spadnie mi do 5,6 z czym jestem w stanie siê pogodziæ, poniewa¿ nie ma idealnych rozwi±zañ. Ale jakie inne niespodzianki mog± na mnie czekaæ?? Co z AF, czy bêdzie dzia³a³ tylko centralny punkt, czy bêdê móg³ korzystaæ z opcji Al Servo AF??
Proszê o pomoc.

[ Dodano: Pon 03 Mar, 2008 ]
Aha.
Jeszcze jedno chcia³bym to wszystko podpi±æ do 400D.

MM - Wto 04 Mar, 2008

Bêd± dzia³aæ wszystkie punkty i bêdzie dzia³a³o All Servo.
Je¿eli ma to byæ notoryczna wspó³praca z TC 2 to odradzam taki wybór. Zbyt du¿y spadek jako¶ci. Optymalny to TC 1.4
Je¿eli zakres 70-200 ma byæ u¿ywany sporadycznie a podstaw± jest 400mm to lepiej kupiæ sta³kê albo ostatecznie 100-400L.
Inny pó³¶rodek to Sigma 100-300/4 plus TC 1.4, ale tam nie masz stabilizacji.

Ostry007 - Wto 04 Mar, 2008

Dziêkujê za konkretn± i zwiêz³± informacjê.
To fakt, ¿e TCx2 raczej mocno psuje jako¶ i zdecydujê siê raczej na TCx1,4.
A co ze stabilizacj± w obiektywie, czy nadal dzia³a?? ...i co z celno¶ci± i szybko¶ci± focusa ??
W koñcu w Waszym te¶cie zapis: "s³aba wspó³praca z konwerterem" co¶ pewnie oznacza³.
I w³a¶nie nurtuje mnie pytanie, co wp³ynê³o na tak± ocenê??

MM - Wto 04 Mar, 2008

Stabilizacja oczywi¶cie dzia³a, ale z Ciebie niedowiarek :mrgreen:
Szybko¶æ i celno¶æ AF oczywi¶cie lepsze nie bêd± bo i niby dlaczego. Przy dobrym ¶wietle ró¿nic raczej nie bêdzie. Przy s³abym siê pojawi±, ale zapewne wielu amatorów nawet by tego nie dostrzeg³o :wink:

Nie jestem niedowiarkiem... :wink: ... no mo¿e tylko troszeczkê.
Tylko jak mam wydaæ kasê to chcia³bym byæ pewien, ¿e to bêdzie to dobra inwestycja, a jak przeczyta³em Wasz test to pojawi³y siê pewne podejrzenia, które chcia³em wyja¶niæ.
Dziêkujê uprzejmie za fachow± i szybk± odpowied¼.
Pozdrawiam

MM - Wto 04 Mar, 2008

Kup ten obiektyw a nie bêdziesz go odpina³ od body przez pó³ roku. Ja mam ostatnio najczê¶ciej podpiêty ten w³a¶nie obiektyw.
007areka - Wto 04 Mar, 2008

...ja mam tylko 70-200 f4 is a i tak go prawie nie sciagam :mrgreen: a najzabawniej wygladalo jak sobie z zawieszonym i zklamrowanym na szyi z nim na nartach z kasperka smigalem :mrgreen: ... to znaczy ludziska zabawnie wygladali nie ja ma sie rozumiec :mrgreen: dziwowali sie ze nawet do teczki sprzetu mi sie nie chce schowac,....
wiec kupuj jak MM radzi...

Monastor - Wto 04 Mar, 2008

007areka, nie do¶æ, ¿e ostry, z szybkim AF, to jeszcze modny. Hit sezonu na stokach. Niez³y wisiorek :razz: :wink:

Bêdê go ³yka³ ale pewnie za jaki¶ rok (mo¿e jeszcze stanieje), bo dopiero co kupi³em Canon EF 100 f/2.8 Macro USM i ¿ona mi siê krzywi lekko. A 70-200 jest dro¿szy 3x. Najwa¿niejsze to wyznaczyæ sobie cel.
P.S. Je¶li chodzi o dobry i praktyczny naszyjnik na stok to polecam robiony na zamówienie Canon 1200mm. Znakomity podczas halnego - zapobiega zdmuchniêciu ze stoku. :wink:

007areka - Sro 05 Mar, 2008

Monastor napisa³/a:
007areka, nie do¶æ, ¿e ostry, z szybkim AF, to jeszcze modny. Hit sezonu na stokach. Niez³y wisiorek :razz: :wink:

kolega poprubuje robic zdjecia na w gorach na nartach to wtedy pogadamy...dodam jescze raz porobic nie poudawac ze sie robi zdjecia :lol: ...wtedy moze pojmie :razz: dlaczego nie chowam i nie wyciagam sprzetu co paredziesiat sekund :lol: i woze jako wisiorek na szyji :lol:

[ Dodano: Sro 05 Mar, 2008 ]
Ostry007 napisa³/a:
Bêdê go ³yka³ ale pewnie za jaki¶ rok (mo¿e jeszcze stanieje), bo dopiero co kupi³em Canon EF 100 f/2.8 Macro USM i ¿ona mi siê krzywi lekko. A 70-200 jest dro¿szy 3x. Najwa¿niejsze to wyznaczyæ sobie cel.

...to po co d..ê zwracasz jak nie masz zamiaru kupowac...

Ostry007 napisa³/a:
P.S. Je¶li chodzi o dobry i praktyczny naszyjnik na stok to polecam robiony na zamówienie Canon 1200mm. Znakomity podczas halnego - zapobiega zdmuchniêciu ze stoku. :wink:

...sam sobie zamow to moze przez ten rok na niego uzbierasz...a i tak bys pewnie nie wyniosl go dalej niz za labolatorium foto :???: ...bo bys sie bal ze sie zniszczy... :mrgreen:

Ostry007 - Sro 05 Mar, 2008

Powiem, ¿e kolega jest wybitnie niekulturalny, albo nie potrafi znale¼æ granicy pomiêdzy ¿artem, a kpin±.
Po pierwsze to nie smia³em siê, ¿e sprzêt dynda Panu na szyji, bo to chyba oczywiste ¿e jak ma byæ pod rêk± gotowy do strza³u to nie powinien byæ na samym dnie plecaka (o tym wie nawet amator).
Po drugie mam zamiar kupowaæ i to na 100%. Jednak jak napisa³em nie bêdê lecia³ do sklepu od razu po Waszych wypowiedziach. Zada³em proste pytania, na które oczekiwa³em prostych odpowiedzi, a nie prostackich zachowañ.
Po trzecie moja wypowied¼ zwi±zana z obiektywem Canon 1200mm wartym pewnie ze 400 ty¶. z³otych by³a ¿artem, który zosta³ ¼le zinterpretowany. By³a to kontynuacja wypowiedzi MONASTOR-a.
Nie mia³em zamiaru Pana uraziæ.

MM - Sro 05 Mar, 2008

A teraz proponujê wróciæ do tematu w±tku...
007areka - Sro 05 Mar, 2008

...jeszce raz ktos mi napisze Pan to sie naprawde zdenerwuje :evil:

...tak jest Profesorze MM :mrgreen:

Ostry007 - Sro 05 Mar, 2008

Sorry za tego "Pana" - ale mia³o byæ oficjalnie... :wink:
Mimo wszystko Twoja wypowied¼ mog³aby byæ odrobinê grzeczniejsza.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziêkujê wszystkim za cenne rady.

koraf - Sob 08 Mar, 2008

I tak ³adnie dogada³ siê numer 007 ( areka i ostry ) - :mrgreen: :wink:
007areka - Sob 08 Mar, 2008

:evil: :mrgreen:
koraf - Sro 19 Mar, 2008

Ostry007 napisa³/a:
Dziêkujê za konkretn± i zwiêz³± informacjê.
To fakt, ¿e TCx2 raczej mocno psuje jako¶ i zdecydujê siê raczej na TCx1,4.
A co ze stabilizacj± w obiektywie, czy nadal dzia³a?? ...i co z celno¶ci± i szybko¶ci± focusa ??
W koñcu w Waszym te¶cie zapis: "s³aba wspó³praca z konwerterem" co¶ pewnie oznacza³.
I w³a¶nie nurtuje mnie pytanie, co wp³ynê³o na tak± ocenê??

Ten obiektyw niespecjalnie pracuje z ka¿dym extenderem ( mam ext.1.4 II) (porównaj testy na optyczne.pl ) i wyniki s± w miarê dobre na cropie ale na FF lepiej go nie podpinaæ - marny efekt :sad: .

piotr_u. - Sob 16 Sie, 2008

W jednym z wiêkszych sklepów foto dowiedzia³em siê dzi¶, ¿e nowa partia tych obiektywów, któr± dostan± po sprzedaniu ostatnich z tej, któr± maj± obecnie, podro¿eje o oko³o 15%. Kto¶ wie, czy w Polsce te¿ siê szykuje taka podwy¿ka?
kamieñ - Sob 16 Sie, 2008

Postawi³ bym te 15% warto¶ci szk³a na to ¿e nie podro¿eje. Ale czegó¿ to siê klientowi nie powie, ¿eby zachêciæ go do zakupu :twisted:
Handlujê 16 lat, (nie obiektywy) i zawsze kontakt z klientem zaczynam od przyjaznej rozmowy, maj±cej na celu sprawdzenie preferencji i wiedzy w zakresie sprzedawanego artyku³u.Kolejnym krokiem do sukcesu to ju¿ tylko utwierdziæ go w przekonaniach lub obawach.
Ja na twoim miejscu zastanawia³ bym siê raczej, w jakim okresie powy¿szy obiektyw stanieje o przedmiotowe 15% :wink:

piotr_u. - Nie 17 Sie, 2008

Mo¿e masz racjê. Ale ja nie powiedzia³em, ¿e chcê go kupiæ, tylko obejrzeæ (chocia¿ sprzedawca mo¿e mnie kojarzyæ, w sumie kupi³em tam ju¿ 3 obiektywy). Jakie¶ tele chcia³em kupiæ dopiero w przysz³ym roku, ale wczoraj znalaz³em go w ofercie jednego ze sklepów za 1449 euro, gdzie do tej pory by³ za 2149. Dlatego nie wiem, czy to nie jaka¶ "pomy³ka" i mocno siê zastanawiam, czy z niej nie skorzystaæ :???: A zdjêcia wysz³y bardzo dobrze :smile:
kamieñ - Nie 17 Sie, 2008

Wy¿sza cena jest zabójcza a ta ni¿sza nierewelacyjna - normalna. Za takie pieni±dze to i u nas w kraju zakupisz to szk³o 1449x3,25=4709.
A skoro czekasz do wiosny to zapewne szkie³ko jeszcze stanieje, no i mo¿e Canon wymy¶li jakiego¶ Cash Back-a.

davaeorn - Nie 17 Sie, 2008

obiektyw z pewno¶ci± topowy... profesjonalista we¼mie bez mrugniêcia okiem, zaawansowany amator mocno siê zastanowi czy potrzebuje ¶wiat³a f/2.8, czy nie wystarczy mu f/4 a zaoszczêdzone 2tysie wyda na co innego... innymi slowy, dla kogo¶ kto zarabia na swoich zdjêciach regularnie, wydatek 5tys to tak naprawdê niewiele...

ja osobi¶cie kupiê f/4 IS USM, bo nie s±dze aby warto by³o wydawaæ 2tys wiêcej tylko dla ¶wiat³a, kiedy na zdjêciach niezarabiam... proste...

Monastor - Nie 17 Sie, 2008

Cytat:
bo nie s±dze aby warto by³o wydawaæ 2tys wiêcej tylko dla ¶wiat³a, kiedy na zdjêciach niezarabiam... proste...

No a warto wydawac pieni±dze na stabilizacjê skoro na zdjêciach nie zarabiasz?

je¶li mam problem ¿eby utrzymaæ zdjêcie w czasie w którym teoretycznie powinienem - innymi s³owy mam parkinsona - , to stabilizacja jest jak najbardziej na miejscu :) je¶li mam bardzo pewn±, stabiln± rêkê to stabilizacja nie jest konieczna...
krisv740 - Nie 17 Sie, 2008

Monastor, eeee........ przydaje siê? :grin:
Monastor - Nie 17 Sie, 2008

krisv740, ¶wiat³o te¿ :-P
krisv740 - Nie 17 Sie, 2008

Monastor, i tu jest dylemat. imho ka¿dy powinien rozstrzygn±c we w³asnym sumieniu i kieszeni :twisted: :mrgreen:
rob76 - Nie 17 Sie, 2008

Mam Takie Pytanie do tych, którzy pracowali na wersjach ze ¶wiat³em 4 i 2,8 bez IS, czy wiêkszy ciê¿ar ja¶niejszej wersji 70-200 u³atwia zrobienie nieporuszonego zdjêcia przy d³u¿szych czasach?

Nie robi³em zdjêæ f/2.8, jednak z pewno¶ci± ³atwiej nim zrobiæ nieporuszone zdjêcie w³a¶nie z tego powodu ¿e jest ciê¿szy - po prostu "ciê¿ej nim ruszyæ" :D poza tym pozostaje jeszcze jasno¶æ - mo¿esz stosowaæ krótsze czasy z f/2.8... (je¶li bêdzie ostro...)
rob76 - Nie 17 Sie, 2008

O tym, ¿e jak otworzê szk³o z f/4 do f/2,8 wpadnie dwa razy wiêcej ¶wiat³a, wiem. Tym samym skróci siê czas na¶wietlania o po³owê. Dziêki za odpowied¼ davaeorn , ale pyta³em tych, którzy maj± do¶wiadczenie na w³asnej skórze.
koraf - Nie 17 Sie, 2008

rob76 napisa³/a:
Mam Takie Pytanie do tych, którzy pracowali na wersjach ze ¶wiat³em 4 i 2,8 bez IS, czy wiêkszy ciê¿ar ja¶niejszej wersji 70-200 u³atwia zrobienie nieporuszonego zdjêcia przy d³u¿szych czasach?

My¶lê ,¿e w jakim¶ stopniu na pewno ³atwiej robiæ nieporuszone zdjêcia dla d³u¿szych czasów przy ciê¿szym obiektywie ( do pewnej granicy oczywi¶cie) ale w jakim stopniu to trudne do okre¶lenia i zale¿y wg mnie w du¿ym stopniu od predyspozycji i umiejêtno¶ci fotografa .

piotr_u. - Pon 18 Sie, 2008

kamieñ napisa³/a:
Wy¿sza cena jest zabójcza a ta ni¿sza nierewelacyjna - normalna. Za takie pieni±dze to i u nas w kraju zakupisz to szk³o 1449x3,25=4709.
A skoro czekasz do wiosny to zapewne szkie³ko jeszcze stanieje, no i mo¿e Canon wymy¶li jakiego¶ Cash Back-a.

Ale ja nie chcê kupowaæ go w Polsce, bo kupuj±c tu sklepy oferuj± mi pewne udogodnienia, których nie otrzymam zamawiaj±c przez internet. Poza tym ta cena jest ni¿sza od najni¿szej jak± znalaz³em w Polsce o ponad 200 z³. ¦ledzê ceny od roku i nigdzie jeszcze nie widzia³em tu ni¿szej ni¿ 2000 za ten obiektyw. A je¶li ta cena siê nie utrzyma, to Canon na pewno nie da ponad 500 euro cash back'a. Dlatego jutro idê go kupiæ.

davaeorn napisa³/a:
amator mocno siê zastanowi czy potrzebuje ¶wiat³a f/2.8, czy nie wystarczy mu f/4

ja osobi¶cie kupiê f/4 IS USM, bo nie s±dze aby warto by³o wydawaæ 2tys wiêcej tylko dla ¶wiat³a, kiedy na zdjêciach niezarabiam... proste...

Ja te¿ nie zarabiam, ale ¶wiat³a ju¿ wiele razy mi brakowa³o przy 17-85 mm f/4-5.6 IS, wiêc je¶li mogê mieæ wersjê f/2.8 IS za jedynie 250 euro wiêcej ni¿ f/4 IS, to ju¿ nie muszê siê tak mocno nad tym zastanawiaæ. :grin:

davaeorn - Pon 18 Sie, 2008

je¶li siê zarabia w euro, to nie jest ¿adnym problemem kupno tego szk³a :) niestety nie wszyscy maj± tak dobrze... gdyby w Polsce ró¿nica pomiêdzy f/2.8 IS a f/4 IS by³a 250z³... :D
kamieñ - Pon 18 Sie, 2008

Zdaje mi siê ¿e widzia³em na Ebay-u (Angielskim) po oko³o 950 funtów. Ja poczeka³ bym z zakupem przynajmniej do jesieni. Ale skoro siê napali³e¶ to wiem ¿e nic Ciê nie powstrzyma :razz: .
Twoja kasa wiêc "..kochaj, rz±d¼ i dziel..."
Tylko pamiêtaj ¿e wiêkszo¶æ promocji, ma swoje ciemne oblicze :evil:
Udanego zakupu ¿yczê.

koraf - Pon 18 Sie, 2008

Mam to szk³o od dwóch lat i powiem krótko braæ bo warte ka¿dych pieniêdy a na 5d bardzo warto ... :mrgreen:
Pawe³_G - Pon 18 Sie, 2008

Bierz to szk³o dla ¶wiat³a no i poczucia ¿e nic lepszego ju¿ mieæ do Canona w tym przedziale ogniskowych nie mo¿na :mrgreen:
piotr_u. - Pon 18 Sie, 2008

Obiektyw bêdê mia³ za kilka dni, jutro poinformuj± mnie kiedy dok³adnie, bo aktualnie nie maj± ju¿ ¿adnego na stanie. Depozyt wp³acony, teraz zosta³o cierpliwie czekaæ na odbiór :)
koraf - Pon 18 Sie, 2008

piotr_u. napisa³/a:
Obiektyw bêdê mia³ za kilka dni, jutro poinformuj± mnie kiedy dok³adnie, bo aktualnie nie maj± ju¿ ¿adnego na stanie. Depozyt wp³acony, teraz zosta³o cierpliwie czekaæ na odbiór :)

Gratulujê dobrej decyzji i podziel siê swoimi wra¿eniami po zakupie.

as... - Wto 19 Sie, 2008

rozpocze³em proces zbierania na niego...

ciekawie bêdzie wyg³ada³ z kobiecym 350d, ale body nie mam zamiary zmienic, obiektyw jest niesamowity, mia³em go przez 2dni ( zaporzyczony od qmpla ) i to jest to..!!!!

trochê tylko jego waga powala, ale co tam..!

portrety rysuje jak z³o, nawet w pe³nej automatyce :mrgreen:

a w trybie pe³nej automatyki "sport" zapcha³em w koñcu seriê zdjêc nim :oops:
na najbszym sandisku :)

niesamowity sprzêt :razz:
:cool: :lol: :o :shock:
**tylko po co jest is>> :o
*** jeszcze z 2miesiace i bêdê go kryckrêca³ do body :cool:

davaeorn - Wto 19 Sie, 2008

IS to Image Stabilizer - czyli stabilizacja obrazu :) stanowczo przydatna :)
as... - Wto 19 Sie, 2008

fiem fiem :oops:
mi bez nie fotki wychodzi³y ostrzejsze ( statyw te¿ czasem u¿ywa³em ).. :twisted:

piotr_u. - Wto 19 Sie, 2008

koraf napisa³/a:
piotr_u. napisa³/a:

Gratulujê dobrej decyzji i podziel siê swoimi wra¿eniami po zakupie.

No i poinformowali :evil: ¯e na stronie jest pomy³ka i ¿e za t± cenê, to mogê go mieæ bez stabilizacji. Zaraz tam idê, bo przez telefon siê nie mogli¶my dogadaæ, oni swoje, ja swoje. Nie wiem jak to wygl±da prawnie, ale skoro mam paragon za wp³acony depozyt przypiêty do rachunku z cen± koñcow± do zap³aty, jak i za ca³o¶æ, to chyba jest to jaki¶ rodzaj umowy...? No nic, bêdê próbowa³.

MC - Wto 19 Sie, 2008

Chyba niewielu z nas zna prawo irlandzkie... Bo domyslam sie, ze tam wlasnie kupujesz...?

Tak, tam.
MC - Wto 19 Sie, 2008

To pozostaje mi tylko zyczyc Ci powodzenia.

Nie dogadali¶my siê. Zosta³o mi teraz zasiêgn±æ porady prawnej.
MC - Wto 19 Sie, 2008

Na moje to jest ich blad, ktory tylko potwierdzili paragonem. Ale ja sie tam na waszych Irlandiach nie znam.
koraf - Wto 19 Sie, 2008

piotr_u. napisa³/a:
Nie dogadali¶my siê. Zosta³o mi teraz zasiêgn±æ porady prawnej.

My¶lê, ¿e warto przynajmniej sprobowaæ ... nic nie tracisz a obiektyw warty jest zachodu.

komor - Sro 20 Sie, 2008

¯eby tylko nie okaza³o siê, ¿e przy pierwszej rozmowie z prawnikiem trzeba na stó³ wy³o¿yæ tyle, co kosztuje ten obiektyw...
piotr_u. - Czw 21 Sie, 2008

Nie by³o tak ¼le. Jak na razie jeszcze nic nie zap³aci³em. Najpierw zadzwoni³em do National Consumer Agency, gdzie powiedziano mi jakie kroki prawne powinienem podj±æ w tym przypadku. Potem na wszelki wypadek zadzwoni³em do polskiego prawnika, ¿eby siê upewniæ, ¿e wszystko zrozumia³em. W przeciwieñstwie do pracownika agencji, on poradzi³ mi, ¿eby przed za³o¿eniem sprawy w s±dzie napisaæ list do kierownika sklepu, w którym wymieniê argumenty prawne stawiaj±ce mnie na wygranej pozycji. Podobno czêsto ju¿ to wystarcza. Zobaczymy, list wy¶lê najpó¼niej w pi±tek. Dam im 14 dni na wywi±zanie siê z umowy. Je¶li jednak nie zmiêkn±, zostanie mi s±d.

[ Dodano: Sob 06 Wrz, 2008 21:35 ]
Zmiekli, ale tylko o polowe. Wszystko byloby pieknie i poszedlbym do sadu, tylko ze zarabiam troszke za duzo zeby mi przyznali adwokata z urzedu, a jesli wezme jakiegos prywatnie, a sad nie przyzna mi zwrotu kosztow, to nie bedzie mi sie to oplacac. Nie mowiac juz co by bylo, gdybym jednak przegral.
Teraz maja mi go sprowadzic za 1850. Tym razem mam to na pismie od General Manager'a... :mrgreen:

Tuvik - Czw 23 Pa¼, 2008

piotr_u. napisa³/a:
Nie by³o tak ¼le. Jak na razie jeszcze nic nie zap³aci³em. Najpierw zadzwoni³em do National Consumer Agency, gdzie powiedziano mi jakie kroki prawne powinienem podj±æ w tym przypadku. Potem na wszelki wypadek zadzwoni³em do polskiego prawnika, ¿eby siê upewniæ, ¿e wszystko zrozumia³em. W przeciwieñstwie do pracownika agencji, on poradzi³ mi, ¿eby przed za³o¿eniem sprawy w s±dzie napisaæ list do kierownika sklepu, w którym wymieniê argumenty prawne stawiaj±ce mnie na wygranej pozycji. Podobno czêsto ju¿ to wystarcza. Zobaczymy, list wy¶lê najpó¼niej w pi±tek. Dam im 14 dni na wywi±zanie siê z umowy. Je¶li jednak nie zmiêkn±, zostanie mi s±d.

[ Dodano: Sob 06 Wrz, 2008 21:35 ]
Zmiekli, ale tylko o polowe. Wszystko byloby pieknie i poszedlbym do sadu, tylko ze zarabiam troszke za duzo zeby mi przyznali adwokata z urzedu, a jesli wezme jakiegos prywatnie, a sad nie przyzna mi zwrotu kosztow, to nie bedzie mi sie to oplacac. Nie mowiac juz co by bylo, gdybym jednak przegral.
Teraz maja mi go sprowadzic za 1850. Tym razem mam to na pismie od General Manager'a... :mrgreen:

W jakim sklepie kupowales 70-200? W dublinie?W intenecie?

piotr_u. - Pi± 24 Pa¼, 2008

W Dublinie, w tym http://www.camera.ie/ , ale zdecydowanie odradzam.
Polecam natomiast jako sprawdzony http://www.connscameras.ie/
Warto te¿ sprawdziæ http://www.berminghamcameras.ie/ , maj± 70-200 2.8 IS ju¿ za 1690.

Tuvik - Pi± 24 Pa¼, 2008

Bardzo dziekuje -jakbym cos kupil to dam znac .
Sunders - Pi± 01 Maj, 2009

goltar napisa³/a:
teraz bêdziemy mêczyli jeszcze o wersjê bez IS/c70-200/ a ja dodatkowo o sta³kê 200 f/2.8 . Trochê zawiod³em siê jako¶ci± zdjêæ z TK . Z drugiej strony cieszê siê ¿e wybra³em zakup 100-400 zamiast 70-200 + TK x2 bo by³oby znacznie gorzej (przy 400mm)...

goltar, mam pytanie do Ciebie, jakie by³y rezultaty tego "mêczenia sta³ki 200/2,8" :?: Czy maj±c 100-400 wszed³e¶ w posiadanie 200/2,8? Jak wypada porównanie 200/2,8 z 70-200/2,8 na 200mm? Jak wygl±da 200/2,8 przy pracy pod ¶wiat³o i podczas wspó³pracy z TK? Przegl±dam zawarto¶æ forum nt.200mm canona i b.trudno znale¼æ jak±¶ opiniê o 200/2,8 kogo¶ kto mia³ okazjê go u¿ytkowaæ :???: Natrafi³em ten Twój post i dlatego postanowi³em "odgrzaæ" ten w±tek.

fafniak - Pi± 01 Maj, 2009

Sunders, nie wiem jakie byly wyniki meczenia stalki ale po kupnie nikona 180mm 2.8 jestem zachwycony waga i rozmiarami szkielka - ostrosc jest bardzo dobra.
na wszelki wypadek wpadlem tez na photozone.de

przynajmniej jesli chodzi o ostrosc to wedlug mnie 70-200 przegrywa waga :razz: :mrgreen:

MM - Sob 02 Maj, 2009

200/2.8 nie ma co porównywaæ z 70-200/2.8 na 200mm bo ta sta³ka bêdzie zwyczajnie lepsza. To jest bardzo ostre szk³o dorównuj±ce niemal diamentowo ostremu 135L. Bokeh - wiadomo. Pod ¶wiat³o - nie wiem. Z TC? Nie polecam wiêcej ni¿ TC 1.4. Jak sie chce mieæ 400mm to zdecydowanie lepiej kupiæ 400/5.6L.
goltar - Nie 03 Maj, 2009

Sunders napisa³/a:
goltar, mam pytanie do Ciebie, jakie by³y rezultaty tego "mêczenia sta³ki 200/2,8" :?: Czy maj±c 100-400 wszed³e¶ w posiadanie 200/2,8? Jak wypada porównanie 200/2,8 z 70-200/2,8 na 200mm? Jak wygl±da 200/2,8 przy pracy pod ¶wiat³o i podczas wspó³pracy z TK? Przegl±dam zawarto¶æ forum nt.200mm canona i b.trudno znale¼æ jak±¶ opiniê o 200/2,8 kogo¶ kto mia³ okazjê go u¿ytkowaæ :???: Natrafi³em ten Twój post i dlatego postanowi³em "odgrzaæ" ten w±tek.
Niestety nie mia³em okazji testowaæ tego szkie³ka, pisz±c to liczy³em ¿e Arek we¼mie je na "warsztat".
Pozosta³e posty nie dotyczace tematu zosta³y skasowane.