|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jaka lornetka 8x32?
Chomsky - Sob 08 Wrz, 2012 Temat postu: Jaka lornetka 8x32? Dojrzałem do zakupu mniejszej lornetki. Jednak z w miarę dobrą jakością obrazu. Myślę o;
Vixen Atrek 8x32 DCF
Opticron Oregon LE WP 8x32
Opticron Discovery WP PC 8x32
Natomiast dobrze oceniany Vixen NEW FORESTA 8x32 DCF jest już trochę za duży. Warunek kieszeń i cena do 700 zł.. Jeśli macie jakieś doświadczenia to proszę. Może jakieś inne sugestie.
Pozdr. Ch.
kivirovi - Sob 08 Wrz, 2012
Niby jest jeszcze Celestron Outland LX 8x32 tyle, że słyszałem, że nigdzie nie ma go fizycznie na magazynie. Tu możesz zapytać:
http://www.domenasportowa...nd-LX-8x32.html
Fajny jest też Minox. W nowych seriach nie ma 8x32, a stare sie chyba skonczyły. Jest taka nowość - dziwoląg, bardzo kieszonkowy i troche za drogi, ale interesujący:
http://www.dobraoptyka.pl...bd-7x28-if.html
Chomsky - Sob 08 Wrz, 2012
Ta z drugiego linku 7x28 (rzeczywiście trochę dziwna) ma minimalna odległość ostrzenia aż 20 metrów, trochę za dużo jak na ptaszki, płazy itp. Natomiast Celestron wygląda ciekawie.
Abs - Nie 09 Wrz, 2012
Zerknij jeszcze na Crossfire 8x32 ewentualnie na tego Oregona. Całkiem spory wybór może być przy mniejszej aperturze, np. Olympus 8x25
Chomsky - Nie 09 Wrz, 2012
Abs napisał/a: | Zerknij jeszcze na Crossfire 8x32 ewentualnie na tego Oregona. Całkiem spory wybór może być przy mniejszej aperturze, np. Olympus 8x25 |
Nie bardzo mam gdzie zerkać, mieszkam na poludnie od Rzeszowa, w którym jestem raz na miesiac, w Sanoku nic. W Rzeszowie Nikony różne, tanie Olympusy, coś tam w mysliwskim i tyle.
Można w Fotozakupach ale w razie czego nie lubię odsyłać.
Oglądałem i patrzyłem przez Nikona EX 8x25 Sportstar aleto za slabe jest optycznie, w bardziej pochmurny dzień nie moglem tego zaakceptować.
Może odwrócone porro 8x25, jeden z naszych kolegów pisal mi, że Nikon Travelite da sie uzywać w dzień i nie jest żle. Są i Olympusy i Delta Optical 8x25, taka żeglarska żółta. Akurat troche żegluje (wlaściwie to się uczę na stare lata) i problem sprzętu foto i lornetki trochę mnie denerwuje, a w bluzie, czy kamizelce mogę mieć caly czs przy sobie w kieszeni małą lornetkę. Torba z aparatami w kabinie nie jest rozwiązaniem, nie jest pod ręką. Mam małego Samsunga EX1 i to się sprawdzilo (o dziwo), myślę więc że mała 8x32 (nie są wcale większe niż odwrócone porro 8x25, a jaśniejsze na pewno) sprawdzi się w większej kieszeni.
Na łodzi, brzegu, czy w lesie dyndająca na piersi lornetka mi przeszkadza. Jak mi jest porzebna i chcę na cos popatrzeć to musze jej szukać w kabinie, albo w plecaku.
Na razie używam Prostaffa 8x42 i jest to dobry kompromis, jakość optyczna i jasność mnie zadowala, przydałby sie szerszy kat ale znowu nie denerwuje mnie to tak bardzo.
Kolega chce kupic 8x56, na obserwacje wieczorno- nocne i gwiazdy na niebie. Ostatnio po zmierzchu kuna przepływała zalew, sporo jest zwierząt i taka lorneta na biwaku się sprawdzi gdy sie wylegujemy noca na brzegu. Ja muszę dokupić 8x32 i będziemy mieli pęłny komlet.
Tak więc kto co wie, niech mi tu zaraz pisze.
Dzięki.
kivirovi - Nie 09 Wrz, 2012
ja jestem za Atrekiem.
Andrzej_X - Nie 09 Wrz, 2012
Najlepiej kup Discovery i napisz czy jest dobra, bo sam się nad nią zastanawiam
tool - Pon 10 Wrz, 2012
Trzy dni temu miałem Atreka w rękach i przy oczach. Niestety przy odstępie źrenicy wynoszącym 18mm w Atreku 8x32 zbyt mało wykręcają się muszle oczne, a co za tym idzie obserwacje są mało komfortowe (widać wszystko w koło). Co do optyki to się nie wypowiem, poddałem się od razu.
Santre - Pon 10 Wrz, 2012
Nie kombinuj masz w tej cenie dobrego vixena foresta 8x32 najwyżej powiększysz kieszeń . Mam 8x42 i jestem bardzo zadowolony z mniejszych polecam olympusa 8x25 WP też daje rade trochę małe pole widzenia ale ostrość bardzo dobra.
RB - Pon 10 Wrz, 2012
Santre napisał/a: | Nie kombinuj masz w tej cenie dobrego vixena foresta 8x32 najwyżej powiększysz kieszeń . Mam 8x42 i jestem bardzo zadowolony z mniejszych polecam olympusa 8x25 WP też daje rade trochę małe pole widzenia ale ostrość bardzo dobra. |
problem cały w tym, że jemu potrzebna mała, jasna i dobra lornetka za 7 stów. Dość małą lornetke (prostaffa 8x42 ) to on juz ma. Nie chodzi wiec o ledwo co mniejszą lornetkę.
IMO w tym budżecie ciężka sprawa. Do kieszeni dla wybrednego obserwowacza to dobre 8x28, 8x25 (ale w tym drugim wypadku jasność niezależnie of firmy i ceny będzie już taka nieco... ). Poszukaj na e-bayu.
Chomsky - Pon 10 Wrz, 2012
RB utrafił w sedno Vixen New Foresta 8x32 jest tylko 4 cm krótszy, ale o 0,5 cz szerszy od mojego Prostaffa. Czyli za duzu na kieszeń, gdyby był mniejszy zaraz bym go kupił. Pozostaje Opticron Oregon, na forach zagranicznych go chwalą, ale oni chwalą wszystko co sie rusza. Raczej są za bardzo entuzjastyczni w ocenach. Wy macie bardziej wyważone oceny. Poszukam coś o Oregonie czy Crossfirerze.
kivirovi - Pon 10 Wrz, 2012
Crossfire mały nie jest. Moim zdaniem jesli nawet rozmiary LX i Atrek sa za duże musisz zejść ze średnicy, np. na odwrócone porro lub dachy 25mm. Opticron Savanna 8x23 jest np. bardzo fajny.
RB - Pon 10 Wrz, 2012
Zrezygnuj z warunku jasności (choćbys miał cudowny sprzęt o transmisji 100% to i tak 8x25 będzie ciemny w por. z tym - nie obraź się za nieco przekoloryzowane porównanie - średnim złomem który posiadasz) i kup małe odwrócone porro.
Andrzej_X - Pon 10 Wrz, 2012
Tutaj masz porównanie rozmiarów Discovery z Nikonem SE i HG 32mm:
http://www.birdforum.net/...date/1067110192
Jeśli użytkownik Nikona SE i HG stwierdza, że ten mały Opticron jest niezły to może faktycznie coś w tym jest. Atrek ma (jak dla mnie) troszkę za małe pole widzenia, wybierałbym pomiędzy Opticronami z Twoich 3 typów.
kimek27 - Sob 15 Wrz, 2012
W tej cenie śmiało polecam Opticron Traveller 8x32 choć już ciężko do dostania, a magnezowy następca sporo droższy, choć dużo lżejszy. Mała, zgrabna, lekka, optycznie jak na swoje wymiary rewelacja.
Abs - Nie 16 Wrz, 2012
Rozmiary i waga w twoim przypadku są najistotniejsze. Masz 8x42 i jeśli jesteś zadowolony z jakości skoncentruj się bardziej nad wielkością - nadal twierdzę, że 8x32 nie musi być tak dobrą parą do twojej starszej lornetki jak np. 8x25 czy jakieś inne 9x28...Wybór całkiem spory a jakość nie odstaje. Ja już to przerabiałem a niedawno i mój kolega kupił Olympusa 8x25 bo jego 8x32 była za duża w podróży gdzie liczy się każdy gram i mm.
Chomsky - Pon 17 Wrz, 2012
Abs napisał/a: | Rozmiary i waga w twoim przypadku są najistotniejsze. Masz 8x42 i jeśli jesteś zadowolony z jakości skoncentruj się bardziej nad wielkością - nadal twierdzę, że 8x32 nie musi być tak dobrą parą do twojej starszej lornetki jak np. 8x25 czy jakieś inne 9x28...Wybór całkiem spory a jakość nie odstaje. Ja już to przerabiałem a niedawno i mój kolega kupił Olympusa 8x25 bo jego 8x32 była za duża w podróży gdzie liczy się każdy gram i mm. |
Wspomniane przezemnie 8x32 są tylko ciut większe od odwróconych porro 8x25, różnice praktycznie pomijalne, chociaż może coś 8x25 jest fajnego. Boje się jednak, że to górna półka na którą mnie nie stać. Mogę wydać do 700żł, no tam stówkę jeszcze żonie podkradnę.
Pewnie coś kupię z możliwością zwrotu do 10 dni. Wyjazd nie wchodzi w grę, gdyż nawet duże sklepy w Polsce nie wszystko maja do porównania i często trzeba czekać kilka dni. Pomijam odległość i czas.
maniek - Sob 22 Wrz, 2012
Polecam Nikon Travelite.Mam 7x20, jakość obrazu naprawdę zaskakująco dobra,jest malutka i "nic" nie waży.
Chomsky - Nie 23 Wrz, 2012
maniek napisał/a: | Polecam Nikon Travelite.Mam 7x20, jakość obrazu naprawdę zaskakująco dobra,jest malutka i "nic" nie waży. |
Nigdy jej nie widziałem? W ofercie sklepu również? Chyba.
maniek - Nie 23 Wrz, 2012
Bo to Travelite III,już nie produkowane.Zakładam że nowe wersje są równie dobre,jeśli tak,to warto na nie zwrócić uwagę. Na pewno jaśniejsza i ostrzejsza od Nikona Sportstar EX 8x25 którą też miałem.
Chomsky - Nie 14 Paź, 2012
Dotarła lornetka Vixen Atrek 8x32, była ze mna w Bieszadach od piątku do dziś, jak się zbiorę to napiszę jakieś uwagi późnym wieczorem.
|
|