|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtry "połówkowe szare" 72 mm - pomocy
v1nc3nt - Nie 09 Wrz, 2012 Temat postu: Filtry "połówkowe szare" 72 mm - pomocy Może ktoś podpowie gdzie jest przyzwoity wybór lub doradzi gdzie kupić?
Potrzebuje filtr szary,do zdjęć gdzie niebo zajmuje 15-33% kadru. Głównie góry lub inne krajobrazy.
Znalazłem:
Hoya Szary NDx8http://allegro.pl/filtr-m...2585083300.html
przyciemnienie o 2 stopnie EV
Czy mogę go stosowac zgodnie z powyższym założeniem?
mozer - Nie 09 Wrz, 2012
v1nc3nt, wg mnie nakręcane filtry połówkowe są bez sensu, bo nie można regulować miejsca występowania horyzontu. Lepiej zainwestuj w filtry prostokątne Hitech lub lepsze.
sch.sebastian - Nie 09 Wrz, 2012
Dołączę się do tematu.
Planuję kupić pierwsze filtry, które będą głównie używane nad morzem (wschody i zachody)
Zastanawiam się nad zakupem:
Filtr pełny szary Hitech ND 3.0 Pro Stop 10 - czy nie za mocny??
Hitech połówkowy szary ND 1.2 soft
Wybór ok, czy coś zmienić?
hijax_pl - Nie 09 Wrz, 2012
sch.sebastian napisał/a: | czy nie za mocny?? | biorąc pod uwagę cel, czyli sch.sebastian napisał/a: | wschody i zachody | to za duży. sch.sebastian napisał/a: | czy coś zmienić? | Poszukaj o filtrach Hitech Reverse.
Hmmm ,a nie przyda mi się pełny szary? Na pewno chcę uzyskać efekt ładnego rozmycia wody.
Wschody i zachody ale pewnie zdarzy się wypad gdzie Słońce będzie bystre i będzie trzeba porządnie przymknąć przysłonę.
mozer - Nie 09 Wrz, 2012
sch.sebastian, jasne, że się przyda. Tylko taki to ja bym wolał nakręcany.
Jeśli chodzi o nakręcany to chodzi mi po głowie HOYA filtr szary NDx16 Pro1 DIGITAL 72mm ale czy wtedy jest sens bawić się w system Cokin i kupywać Hitech połówkowy szary ND 1.2 soft??
Zaznaczę, że filtry będą używane tylko na jednym obiektywie.
hijax_pl - Pon 10 Wrz, 2012
sch.sebastian, nakręcany ciemny moim zdaniem leszy będzie marumi. sch.sebastian napisał/a: | ale czy wtedy jest sens bawić się w system Cokin i kupywać Hitech połówkowy szary ND 1.2 soft?? | Ale przecież oba służą do czego innego...
A skoro morze - to nie Soft ale Reverse...
mozer - Pon 10 Wrz, 2012
sch.sebastian, nakręcane są o tyle lepsze, że Ci światło bokiem nie wpadnie.
sch.sebastian - Pon 10 Wrz, 2012
Czyli najlepiej wybrać nakręcany szary pełny + szarą połówkę reverse (cokin)?
Czy inny zestaw polecacie nad morze??
sch.sebastian napisał/a: | Czyli najlepiej wybrać nakręcany szary pełny + szarą połówkę reverse (cokin)? | Moim zdaniem do tego co potrzebujesz będzie optymalnie.
witkot - Pon 10 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | Ci światło bokiem nie wpadnie. |
Dwie gumki recepturki,filtr centralnie na szkło i nic bokiem ci nie wpadnie a poza tym łatwiej w Hitech-u ustawisz linię horyzontu.Ja osobiści używam 0,9 reverse 1,2 0,6 i zazwyczaj z wszystkim daję radę.Pomyśl jeszcze czy ma być z ostrym lub łagodnym przejściem.
Oczywiście każdy ma swój gust.
Pozdrawiam
mozer - Pon 10 Wrz, 2012
witkot, ale ja pisałem o filtrze szarym a nie połówkowym.
mozer --Szary czy połówkowy hitecha na "recepturkach" bezpośrednio do szkła to bez różnicy.
Nawet gram światła nie wpada bokiem.No chyba że nie znasz tego patentu z gumkami.
Wiem że metoda ta jest trochę niewygodna ale jak chcę zejść na 10mm to bez nich ani rusz.
witkot napisał/a: | Wiem że metoda ta jest trochę niewygodna ale jak chcę zejść na 10mm to bez nich ani rusz. | Hm.. Zależy od holdera. U mnie na 16mm (nan FF) nie winietuje...
hijax_pl---10mm a 16mm to duża różnica.
mozer - Pon 10 Wrz, 2012
witkot, szczerze to nie znam - może i to działa. Tylko z drugiej strony czy jest sens - czy przypadkiem nakręcany nie wyjdzie taniej?
hijax_pl, ale może oni mówią o innym rozmiarze filtra?
[ Dodano: Pon 10 Wrz, 2012 22:09 ]
Cytat: | hijax_pl---10mm a 16mm to duża różnica. |
10 na apsc to to samo co 16 na FF.
mozer --mam na myśli Hitech połówka wymiary 85mm/110mm i szary 85mm/85mm
Orientacyjne ceny to ok. 0,6-0,9-1,2 jakieś 85zł za reverse to juz ok.190 zł
Pozdrawiam
mozer - Pon 10 Wrz, 2012
witkot, połówka 85 to chyba trochę ogranicza na 10 mm - chyba niewiele da się przesunąć ten horyzont. Do takich kątów to nie Hitech 100?
[ Dodano: Pon 10 Wrz, 2012 22:58 ]
O kurcze - czy ja dobrze widzę - filtr Hitech 100 jest droższy 3x od Hitecha 85? Ktoś na głowę upadł?
[ Dodano: Wto 11 Wrz, 2012 13:50 ]
hijax_pl napisał/a: | Hm.. Zależy od holdera. U mnie na 16mm (nan FF) nie winietuje... |
Mówisz o filtrach połówkowych Hitech 85? To jaki to holder?
moronica - Wto 11 Wrz, 2012
ping
hijax_pl - Wto 11 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | Mówisz o filtrach połówkowych Hitech 85? To jaki to holder? | Nie. Używam setek.
witkot - Wto 11 Wrz, 2012
mozer-- Wydaje mi się albo mówimy o innych filtrach.
Tu masz tego Hitech.
http://www.stopfoto.pl/Hi...8840,5756).aspx
Na krótszym boku 85mm na dłuższym 110mm.Jeżeli mój C-10-22 ma średnicę 77mm to jak może zabraknąć tego filtra skoro ma 85mm.Linia horyzonu to tolerancja przesunięcia jakieś 16 mm w górę i w dół przy 110mm wysokości filtra.
Pozdrawiam
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
hijax_pl napisał/a: | ie. Używam setek. |
No właśnie - a witkot mówił o 85, to co piszesz, że Tobie nie winietuje jak to inny filtr?
witkot, czyli używasz bez holdera? Możesz mi jakoś rozszerzyć ten opis gumkowego mocowania? Nie uśmiecha mi się płacić ponad 2 razy więcej za filtry (po prostu nie stać mnie na to - sam reversed to prawie 500 zł).
Wydawało mi się, że ponieważ (110-77)/2=16.5 mm a 16.5/77=0.21, co daje klasyczne proporcje kadru 1:3, to dalej już nie ma pola manewru. Nie doskwiera Ci ten problem? Wiem, że rzadko chce się mieć dziwniejsze proporcje, ale jestem ciekawy praktyki.
PS. Twój link nie działa.
mozer napisał/a: | No właśnie - a witkot mówił o 85, to co piszesz, że Tobie nie winietuje jak to inny filtr? | Ale nie przed moim wpisem o niewinietowaniu na 16mm mozer napisał/a: | sam reversed to prawie 500 zł). | Nie wiem gdzie kupujesz - ja za reversed 100x125 widzę cenę w okolicach 250zł.
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
hijax_pl napisał/a: | Ale nie przed moim wpisem o niewinietowaniu na 16mm |
Z kontekstu można było to wywnioskować
hijax_pl napisał/a: | ja za reversed 100x125 widzę cenę w okolicach 250zł. |
A bo myślałem, że są tylko 100x150 ale 100x125 widzę raczej w okolicach 350.
Możesz mi podać, gdzie widzisz po 250?
mozer napisał/a: | Z kontekstu można było to wywnioskować | Pewnie można by było mozer napisał/a: | że są tylko 100x150 ale 100x125 widzę raczej w okolicach 350. | Reversed 150? Po kiego? Zachód słońca ma być ramką do czegoś na dole kadru?
A gdzie? W takim sklepie w GB.. Nawet z ich kosztami wysyłki wychodzi taniej niż w PL A jak się od razu kupuje kilka filtrów to już w ogóle...
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
hijax_pl napisał/a: | Reversed 150? Po kiego? Zachód słońca ma być ramką do czegoś na dole kadru? |
Jej - przecież napisałem, że myślałem, że sa tylko 150 - wcale mi tyle nie potrzeba.
hijax_pl napisał/a: | W takim sklepie w GB.. |
Aleś tajemniczy
http://www.teamworkphoto.com
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
hijax_pl, to chyba coś się zmieniło, bo Hitech 100 "Reverse" Grad 0.9ND z VATem kosztuje 72 GBP, czyli ponad 360 PLN.
witkot - Wto 11 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | witkot, czyli używasz bez holdera? Możesz mi jakoś rozszerzyć ten opis gumkowego mocowania? Nie uśmiecha mi się płacić ponad 2 razy więcej za filtry (po prostu nie stać mnie na to - sam reversed to prawie 500 zł).
|
Poniżej 15mm nie używam holdera.Metoda jest bardzo prosta.Dwie "recepturki".
Zakładasz na filtr i spinasz z korpusem.Jak bardzo ci zależy to wyślę zdjęcie.Metoda trochę jest niewygodna ale lepszej i w tej cenie przy np.10mm jeszcze chyba nie wymyślili.
Jak kupiłem reverse 0.9 za 190 zł.
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
witkot, a, to takie długie jakieś gumki trzeba mieć - myślałem, że do obiektywu mocujesz. W sumie wdzięczny byłbym za fotkę. A jak jest z tym położeniem horyzontu - nie brakło Ci nigdy szkła przy suwaniu góra/dół? Przy pionowym kadrze pewnie gorzej...
Widzę ten reverse za 199 - jeszcze do przełknięcia
A jeszcze jedno - używasz czasem więcej filtrów na raz - np. z polarem lub filtrem szarym pełnym?
Wiadomo - lepiej mieć wersję Z-PRO, ale wyszło mi 1000 zł za to co bym chciał...
witkot - Sro 12 Wrz, 2012
mozer --Tak na szybko zrobione ale coś takiego to wygląda.
Oczywiście kwestia mocowania gumek czy to na korpusie,statywie jak kto woli.
Powiem ci szczerze że osobiście unikam tego typu mocowania ze względów bezpieczeństa filtra(upadek po wypięciu gumki).
Na ile możliwe stosuję holder chyba że potrzebuję naprawdę szerokiego kąt.
Horyzontu mało kiedy mi brakło.
Tak jak pisałem wcześniej.Jak przystawisz centralnie do szkła pozostanie ci jakieś 16mm góra/dół a to chyba dosyć dużo (przy filtrze 85/110).
Oczywiście że możesz nakładać filtry ale radzę to robić tylko na holderze(gumki nie trzymają dwóch)
Pamiętaj że przy dwóch filtrach będzie większy zafarb.
Z polarem nie stosuję bo jest wtedy problem z "kręceniem" pierścienia.
Pozdrawiam
mozer - Sro 12 Wrz, 2012
witkot, dzięki! Bardzo mi pomogłeś!
cybertoman - Sro 12 Wrz, 2012
Niezle!
|
|