|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Bokeh i inne.
Arek - Sro 19 Gru, 2007 Temat postu: Bokeh i inne. Kolega Jacek_Z z forum zrobił fajny test. Zrobił 4 zdjęcia modelce aparatami D200, D300, D3, i 5D, usunął EXIFy i kazał ludziom zgadywać, które jest które (zdjęcia były na niskich czułościach ISO 100-200). Pomijam już fakt, że mało kto trafił. Dla mnie to nie dziwne, bo na ISO 100-200 wszystkie te lustrzanki sprawują się świetnie.
Ciekawsze jest co innego. Ponieważ było wiadomo jakie szkła miały podpięte lustrzanki ludzie zgadywali po bokehu! Np. znany forumowicz i bardzo rozsądny człowiek typował tak:
Cytat: |
Proste. W kolejności bokehowej:
BB - to oczywiście D3. Najładniejszy bokeh 85/1.4, duża dynamika i ładne odcięcie świateł.
CC - bokeh gorszy, ale najlepszy z pozostałych, ładny odcień skóry - na bank 5D z 85/1.8
AA - znowu gorszy bokeh, ale dynamika niezła i skórka opalona - znaczy się D300 i 50/1.4
DD - "funny bokeh" - znak firmowy 50/1.8. To musi być D200 |
Nie trafił ani razu...
To tyle na temat bokehu
MC - Sro 19 Gru, 2007
Szczerze mowiac, czytalem juz o tym "eksperymencie" wczesniej.
Wniosek, jaki mi sie nasunal jest taki: jesli ktos fotografuje na wyzszych iso sporadycznie, to nie musi wydawac calego budzetu na najnowsza puszke. Roznica byla praktycznie niezauwazalna, a rozrzut cenowy-ok. 10tysiecy PLN.
Arek - Sro 19 Gru, 2007
Mam szacunek do włożonej pracy, bo wiem dobrze ile energii i czasu zabierają takie eksperymenty. Wyniki można traktować jednak głównie jako zabawę - szczególnie jeśli chodzi o ilość szczegółów, bo były różne obiektywy, na różnych przysłonach i to na takich, na których aberracje mają jeszcze wiele do powiedzenia, a potem obrazki były skalowane, tak aby ludzie po rozmiarze nie poznali z którego aparatu pochodzą. Robiąc takie rzeczy, mogę w kilku testach wygenerować dowolną kolejność dla tych czterech lustrzanek.
Arek
MC - Sro 19 Gru, 2007
Zdaje sobie sprawe, ze nie byl to test z prawdziwego zdarzenia. Nie zmienia to jednak faktu, ze dluuugo trwalo zanim ktos poznal lub strzelil co jest co.
Ojjj, chcialoby sie miec takie D3...
edip - Sro 19 Gru, 2007
kiedys byly w modzie obrazki na ktore trzeba bylo spogladac "za" obrazek a wowczas cos sie tam pojawialo:D nigdy mnie to nie bralo i nigdy nie tratowalem tego powaznie bo...wielu ludziom potrafilem wmowic ze tam ma byc napis.....ktory dopiero co wymyslalem i co dziwne....oni go tam widzieli:D:D:D:D hehe...z tym bokeh to sprawa wg mnie podobna. jeden napisze ze fajny wiec inni sugerujac sie jego opinia ida za nia w zaparte....:D:D subiektywne odczucia tego co spoglada nie moga byc miarodajne bo wystarczy miec jakas wade wzroku by swiat postrzegac inaczej niz ten co obok mnie siedzi. Pozdrawiam.
MC - Sro 19 Gru, 2007
A ja spytam w ten sposob. W ofercie swietej pamieci Minolty, a obecnie Sony jest obiektyw 135mm STF. Widzialem kilka zdjec nim zrobionych i nieostrosci bardzo mi sie podobaja. Nie sa to zadne gwiazdki, kolka tylko mila dla oka nieostrosc.
Widzialem tez, ze ma dwie przyslony. Moze daloby sie taki obiektyw przetestowac...
|
|