forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Fujifilm FinePix X-Pro1 - test aparatu

sz.starczewski - Pon 10 Wrz, 2012
Temat postu: Fujifilm FinePix X-Pro1 - test aparatu
Zapraszamy serdecznie do lektury testu aparatu Fujifilm FinePix X-Pro1 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/18...Pix_X-Pro1.html

letrel - Pon 10 Wrz, 2012

Czyzby w takim razie matryca bez filtra AA nie dala tych oczywistych zapowiadanych korzysci? Jakosc zdjec w RAW, jak i rozdzielczosc jest bardzo zblizona do NEXa-7. Mam wrazenie, ze to jednak za malo.
tadeusz69 - Pon 10 Wrz, 2012

Poproszę o uzupełnienie testu gdy pojawi się nowe Firmware mające poprawić szybkość AF ( i miejmy nadzieję jego celność) . :grin:
NX-5 - Sob 15 Wrz, 2012

Ha, jak widzę Fuji jest nieustępliwy w ogłupianiu klientów.
Niespełna dwa lata temu wprowadzili matrycę EXR, to była rewelacja i rewolucja. Dwa rodzaje pikseli i ułożenie ich ukośnie miało dawać większą dynamikę totalną, mniejszy szum itd. itd.
Jakoś nikt tego pomysłu nie chwycił (mam na myśli tych wielkich, Canon, Nikon)
Sprzedaż maleje, więc p.Powolny wymyśla następną bzdurę, Tak BZDURĘ!
Ja ostrzegam, od wyrobów fuji należy trzymać się co najmniej z 15m.

hijax_pl - Sob 15 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Jakoś nikt tego pomysłu nie chwycił (mam na myśli tych wielkich, Canon, Nikon)
Nikon/Pentax wykorzystują matryce, które mają taką elektronikę, że nie trzeba tak cudować?
NX-5 napisał/a:
Jakieś koszmary dzieciństwa? ;)
Sam nie wiem co o takich tekstach myśleć. Trzeba podejść, trzeba wziąć do ręki by powiedzieć, że to ni eto, to pomyłka itd...
W zasadzie to wiem co myśleć. Skoro nie miałeś w rękach to takie opinie są zupełnie pomijalne :D

NX-5 - Sob 15 Wrz, 2012

Cytat:
Nikon/Pentax wykorzystują matryce, które mają taką elektronikę, że nie trzeba tak cudować?

To jest stwierdzenie czy pytanie?
Cytat:
Jakieś koszmary dzieciństwa? ;)
Sam nie wiem co o takich tekstach myśleć. Trzeba podejść, trzeba wziąć do ręki by powiedzieć, że to ni eto, to pomyłka itd...
W zasadzie to wiem co myśleć. Skoro nie miałeś w rękach to takie opinie są zupełnie pomijalne :D

O takich tekstach to sobie myśl co chcesz. Ja stwierdzam fakt dotyczący słynnych matryc fuji.
O ile mnie pamięć nie myli, udowadniałem Ci już kiedyś tą "wyższość" matrycy EXR.
Jeżeli jesteś zagorzałym fanem p.Powolnego-Twoja sprawa, ale pozwól że ja otworzę oczy potencjonalnym klientom fuji, a do tego mam moralne prawo by ostrzec ludzi.

NX-5 napisał/a:
To jest stwierdzenie czy pytanie?
Jedno i drugie.
NX-5 napisał/a:
Jeżeli jesteś zagorzałym fanem p.Powolnego-Twoja sprawa
Skąd taka teza?
NX-5 napisał/a:
mam moralne prawo by ostrzec ludzi.
Przed czym? :shock:
NX-5 - Sob 15 Wrz, 2012

Cytat:
Przed czym? :shock:

Przed ogłupianiem ludzi.
Czy Ty jesteś tak naiwny, czy Ci za to płacą?
Przecież jak by uwierzyć w te podwójno-skośne- wspak i śmak ułożone piksele, to gdzie Canon?, gdzie Nikon? Czy tylko fuji odkrywa Amerykę?

[ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 22:17 ]
To jest matryca "czwartej generacji", a gdzież jest ta "ukośna" którą tak broniłeś?
Poszła w niebyt? Nie sprawdziła się?
A taka miała być świetna, jak mawiał Pawlak "amerykańska"
Broń nadal bzdurę, a za dwa lata obudzisz się z ręką w nocniku.

komor - Sob 15 Wrz, 2012

NX-5, troszeczkę spuść pary, proszę mniej epitetów a więcej merytoryki.

Co do pytania o Canona czy Nikona, to czemu sądzisz, że wiodący producenci mieliby być zainteresowani promowaniem i używaniem wynalazku konkurencji, choćby i był lepszy? A czy jest lepszy to nie wiem, na pewno dla mniejszego producenta jest sposobem na wyróżnienie się, czy próbą przegonienia/dogonienia konkurencji, podobnie jak Sigma bawi się ciągle swoim Foveonem, który ma niewątpliwie pewne przewagi, ale też wady.
Stety/niestety, ale pieniądze ładowane ciągle w udoskonalanie klasycznych matryc bayerowskich powodują, że ciągle są one jednak najlepsze w ogólnych, uniwersalnych zastosowaniach. Co nie oznacza, że rozwiązania alternatywne nie mają swoich silnych stron lub zastosowań, w których sprawdzają się lepiej.

NX-5 napisał/a:
To jest matryca "czwartej generacji", a gdzież jest ta "ukośna" którą tak broniłeś?
Nadal w matrycach wielkości paznokcia. Tu mamy matrycę APS-C, która zgodnie z prawami fizyki dostaje więcej światła, czyli kombinowanie z ułożeniem senseli by uzyskać lepsza dynamikę jest już niepotrzebne - jest wystarczająca dynamika bez redukcji rozdzielczości.
A to co pokazałeś nie ma nic wspólnego z dynamiką, a wiele z rozdzielczością i efektem mory. Inne ułożenie filtrów w zamierzeniu konstruktorów niweluje potrzebę używania filtrów antyaliasingowych.
Rozumiesz teraz tę różnicę? :???:

Tak do zobrazowania co daje matryca SuperCCD...

A co do generacji - pewnie "piątej generacji" będą organiczne i z nowym ułożeniem filtrów RGB. I nie będzie "ukośna" ;)

Luke_S - Nie 16 Wrz, 2012

Matryce EXR są w kompaktach i sprawują się tam świetnie. W dużych matrycach nie ma sensu stosować tej technologii.
Soniak10 - Nie 16 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:

Może i chcesz dobrze, ale swoim zacietrzewieniem to własnie ty doprowadzasz ewentualnych czytelników tego wątku do stanu ogłupienia. Fotografowałeś Fujikami z EXR? Więc żeby wszyscy wiedzieli, o czym mowa, zamieszczam parę dość przypadkowych zdjęć, wykonanych tego lata kompaktem Fujifilm X-S1 z matrycą EXR. Napisz, jaka wada matryc EXR się w tych zdjęciach objawiła, która uzasadniałaby "trzymanie się 15 metrów od wyrobów Fuji, OK?

[ Dodano: Nie 16 Wrz, 2012 17:49 ]
I na dokładkę jeszcze jedno:

muzyk - Pon 17 Wrz, 2012

Czytałem w jakimś magazynie fotograficznym porównanie z Leicą M9.
Cóż... Leica wypadła blado pod względem szumów wobec X Pro.

tadeusz69 - Pon 17 Wrz, 2012

@ Soniak 10 - bardzo przyjemne fotki :lol: :cool:

[ Dodano: Pon 17 Wrz, 2012 16:51 ]
muzyk napisał/a:
Czytałem w jakimś magazynie fotograficznym porównanie z Leicą M9.
Cóż... Leica wypadła blado pod względem szumów wobec X Pro.

To raczej nie dziwi . Ale poczekajmy na odpowiedź Leiki i M 10 . Może już jutro ? :mrgreen:

muzyk - Pon 17 Wrz, 2012

tadeusz69 napisał/a:
To raczej nie dziwi

Dlaczego nie dziwi?

Taką kapuchę za szumopuszkę?

dcs - Pon 17 Wrz, 2012

muzyk,

Leciwy, w dodatku CCD.
Nie ma w tym nic dziwnego.
Żebyś widział jak szumią MF...

Soniak10 - Pon 17 Wrz, 2012

tadeusz69 napisał/a:
@ Soniak 10 - bardzo przyjemne fotki

OK, wiem, wiem, kiczowate i bez osobistego klimatu, ale nie o artyzm przeciez w tym wątku chodziło, tylko o zaprezentowanie "wad matrycy EXR", o których z taką pasją rozpisywał się NX-5. Tymczasem ja jestem ze swojego X-S1 baaardzo zadowolony.
Pozdrawiam :shock:

muzyk - Wto 18 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
Leciwy, w dodatku CCD.
Nie ma w tym nic dziwnego.

Nie ma nic dziwnego?
Cena. Ciekawe czy nowa M będzie lepsza, czy też takim szumotrzepem?

dcs - Wto 18 Wrz, 2012

http://skroc.pl/152c
:grin:

Ja tam lubię CCD.
Założę się, że niektórzy będą kwękać na CMOSa.

komor - Wto 18 Wrz, 2012

muzyk napisał/a:
Nie ma nic dziwnego? Cena.

Ale co cena? Przecież Leica nie ściga się na ceny z innymi producentami. Robi, co robi i tyle. Już się pojawiło kwękanie, że w nowej M bazowe ISO to 200 a nie 100, kwękający woleliby dostępne ISO 50 i 25, a nie pójście w stronę wysokich ISO.

Chris62 - Sro 19 Wrz, 2012

Najciekawsze dla nie to wyniki testu rozdzielczości.
Z DCR lepsze MTF niz z firmowej wołarki ale kosztem artefaktów.

hijax_pl co Ty na to?

hijax_pl - Sro 19 Wrz, 2012

Chris62, możesz dokładniej zadać pytanie? Co porównujesz i z czym?
NX-5 - Sro 19 Wrz, 2012

Soniak10 napisał/a:
Może i chcesz dobrze, ale swoim zacietrzewieniem to własnie ty doprowadzasz ewentualnych czytelników tego wątku do stanu ogłupienia. Fotografowałeś Fujikami z EXR? Więc żeby wszyscy wiedzieli, o czym mowa, zamieszczam parę dość przypadkowych zdjęć, wykonanych tego lata kompaktem Fujifilm X-S1 z matrycą EXR. Napisz, jaka wada matryc EXR się w tych zdjęciach objawiła, która uzasadniałaby "trzymanie się 15 metrów od wyrobów Fuji, OK?

Och, Soniak10, Ty zachowujesz się jak dziecko.
Jak bym nie fotografował, to bym gęby nie rozdzipiał.
Wiedz że miałem S200EXR i chyba dużo wcześniej niż Ty X-S1. To już wtedy miała być "rewolucja" i konkurencja wobec matryc APS-C!!!, a wiesz coś o następcy, czyli HS10/ HS20?
Gdzież są te "wspaniałości? Te innowacyjne funkcje i tryby? Ano nie przyjęły się i poszły w niebyt.
A co powiesz na błędy, usterki i inne dziwactwa w X100?
Czy ja kogoś wprowadzam w błąd pisząc gdzie jest miejsce tych EXR-owych matryc?
Wróć do początku, czyli do wprowadzenia w/w i poczytaj w testach o tych "achach" i "ochach" na tychże temat.
Nie wierzysz? to zacytuję, a Ty rozważ kto ogłupia:
"Zalety matrycy EXR objawiają się wysokim zakresem i dynamiką tonalną. Korzystanie z firmowego oprogramowania do wywoływania RAW-ów pozwala na uzyskanie wysokiej dynamiki tonalnej na ISO 100, w stopniu przewyższającym większość lustrzanek."
No to na potwierdzenie dwa wycinki z "IR" z ISO 100 właśnie (ja tego "wilka" nie wywołałem). Jeden to X-S1, drugi amatorska lustrzanka Canona-1100D, zgadnij który jest który?

Soniak10 napisał/a:
Tymczasem ja jestem ze swojego X-S1 baaardzo zadowolony.

Ja tego faktu nie neguję, a bądźże jak najdłużej :grin: , ja tylko chce pokazać klientom Fuji aby nie mylili dolnej półki ze średnią.

Luke_S - Sro 19 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
...zacytuję, a Ty rozważ kto ogłupia:
"Zalety matrycy EXR objawiają się wysokim zakresem i dynamiką tonalną. Korzystanie z firmowego oprogramowania do wywoływania RAW-ów pozwala na uzyskanie wysokiej dynamiki tonalnej na ISO 100, w stopniu przewyższającym większość lustrzanek."

Akurat mogę potwierdzić ten cytat. Mam X10 i bije on dynamiką Canon 5DII i bezlusterkowce Panasa.

NX-5 napisał/a:
No to na potwierdzenie dwa wycinki z "IR" z ISO 100 właśnie (ja tego "wilka" nie wywołałem). Jeden to X-S1, drugi amatorska lustrzanka Canona-1100D, zgadnij który jest który?

A jak chcesz na tych samplach zauważyć różnice w DR? Wiesz w ogóle o czy piszesz? Bo mam wrażenie, że nie za bardzo...

hijax_pl - Sro 19 Wrz, 2012

Luke_S, myśle, że kolega myli DR z kontrastem ;-)
Soniak10 - Sro 19 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
No to na potwierdzenie dwa wycinki z "IR" z ISO 100

OK, i co z tych wycinków wynika poza tym, ze Canon daje silniejsze nasycenie czerwienią niz Fuji? Zwróć przy tym uwagę, że aby próbować udowodnić swój punkt widzenia, wyciąłeś fragmenty obrazków ze zdjęć, powiększonych do formatu ca 36 x 48 cm (dla Canona odpowiednio 32 x 48), czyli znacznie powyżej zalecanego przez Fuji! I pomimo tego różnica w jakości tych cropów wcale nie jest tak duża, jak to próbujesz sugerować, a już na pewno nie taka, żeby uzasadniała wydatki na lustrzankę z zestawem obiektywów, pokrywających chociaż w przybliżeniu zakres zooma X-S1. :mrgreen:
No, sorry, ale chcąc-niechąc, przekonałeś mnie jeszcze bardziej co do słuszności mojego poglądu na wyroby Fuji, a na tego superzooma w szczególności, i to pomimo jego niewątpliwych słabych stron, któe ma kazdy ludzki wynalazek. :wink:
Co do X100 nie będę się wypowiadał, bo go w ręku nie miałem. :shock:
Pozdrawiam

muzyk - Sro 19 Wrz, 2012

komor napisał/a:
Robi, co robi i tyle.

No tak, stąd po szumnotrzepnej ccd m9 w końcu zdecydowali się na cmos.

NX-5 - Sro 19 Wrz, 2012

Luke_S napisał/a:

A jak chcesz na tych samplach zauważyć różnice w DR? Wiesz w ogóle o czy piszesz? Bo mam wrażenie, że nie za bardzo...

Wrażenia , po eksperymentujących doświadczeniach z dr100, do dr400 mam jasno i dobitnie określone.
Dla przypomnienia dla tych co uważają mnie za KŁAMCE:
Cytat:
"...posiada także rozbudowany automatyczny tryb EXR znajdujący się na kole nastaw. Jest to zbiór automatycznych programów, które tak dobierają ustawienia aparatu i zapisują zdjęcie, aby wykorzystać potencjał matrycy EXR. Po wejściu w tryb EXR, w menu uaktywniają się cztery tryby automatycznego fotografowania:
EXR Auto – całkowicie automatyczny tryb w którym zdjęcia mają maksymalną rozdzielczość 6 milionów pikseli; w tym trybie dostępny jest wybór scen: portret, krajobraz, nocny krajobraz, makro, portret z tylnym oświetleniem, nocny portret,
Priorytet rozdzielczości – automatyczny tryb zapisujący zdjęcia z większym wyostrzeniem w rozdzielczosci 12 milionów pikseli,
Wysokie ISO i niski szum – funkcja redukująca szum na wysokich czułościach; zdjęcie zapisywane jest w rozdzielczości 6 milionów pikseli,
Priorytet dynamiki tonalnej – automatyczny tryb fotografowania; w menu można zwiększać dynamikę tonalną w jasnych obszarach ustawiając wartość DR100, DR200, DR400 lub DR800; zdjęcie zapisywane jest w rozdzielczości 6 milionów pikseli."

S200EXR
Dla nie wtajemniczonych dwa zdjęcia:

Luke_S - Sro 19 Wrz, 2012

No i? Co te zdjęcia mają pokazywać?
NX-5 - Czw 20 Wrz, 2012

Luke_S napisał/a:
No i? Co te zdjęcia mają pokazywać?

Otóż to, te zdjęcia nie pokazują nic ponadto co chcielibyśmy zobaczyć.
A czytałeś recenzje odnośnie owych zdjęć?
Przecież drugie miało być lepsze niż pierwsze, a piąte niż trzecie, nie mówiąc o przewadze czwartego nad drugim, a o szóstym względem trzeciego nie wspomnę.
"Mam X10 i bije on dynamiką Canon 5DII i bezlusterkowce Panasa."
Kto to powiedział?
Jako znawca i zwolennik matryc EXR, powinieneś od razu wyłapać owe niuanse na tych zdjęciach!
Bić na alarm i głosić wszem i wobec- co wy ślepce, nie widzicie więcej na zdjęciu DR200?
Ogłuchliście na oba oczy by nie zauważyć jak znacznie różni się (i jak więcej widać) zdjęcie DR800?
Acha, Twoja "cudowna" matryca "ścinała" zdjęcie do 6Mpx.
W temacie " Samsung NX5" zamieściłem parę niedoświetlonych zdjęć, no i czary mary poprawiam zakres dynamiki totalnej bez potrzeby tej cudownej Fuji (tfu) matrycy:

'

Luke_S - Czw 20 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Otóż to, te zdjęcia nie pokazują nic ponadto co chcielibyśmy zobaczyć.

Ale weź je chociaż podpisz. Jaki tryb, jakie parametry itp.

NX-5 napisał/a:
A czytałeś recenzje odnośnie owych zdjęć?
Przecież drugie miało być lepsze niż pierwsze, a piąte niż trzecie, nie mówiąc o przewadze czwartego nad drugim, a o szóstym względem trzeciego nie wspomnę.

Wyrażaj się precyzyjnie. Mam teraz liczyć, które jest pierwsze, które piąte, a które dziesiąte i domyślać się, co chcesz udowodnić? Podpisz zdjęcia i napisz wniosek, a nie wrzucasz jakieś sample z kosmosu, które nie wiadomo czym są.

NX-5 napisał/a:
"Mam X10 i bije on dynamiką Canon 5DII i bezlusterkowce Panasa."
Kto to powiedział?

Ja to powiedziałem i podtrzymuję zdanie. Tu masz przykład tego, co potrafi ta matryca:

I co, łyso Ci?

NX-5 napisał/a:
Jako znawca i zwolennik matryc EXR, powinieneś od razu wyłapać owe niuanse na tych zdjęciach!

No, jeszcze tylko żebym wiedział, co te zdjęcia prezentują...

NX-5 napisał/a:
Bić na alarm i głosić wszem i wobec- co wy ślepce, nie widzicie więcej na zdjęciu DR200?
Ogłuchliście na oba oczy by nie zauważyć jak znacznie różni się (i jak więcej widać) zdjęcie DR800?

Ahaaaa... Chcesz udowodnić, że EXR to ściema, bo w trybie DR200% akurat na tym jednym samplu nie widać różnicy w porównaniu do DR100% i nic nie szkodzi, że na DR400% i DR800% różnica jest już kolosalna? No gratuluję pomysłowości i przede wszystkim rzetelności. Dowiodłeś tylko, że jesteś uprzedzonym do Fuji trollem, który nie ma pojęcia o czym pisze, nie mówiąc już o tym, że poziom zdjęć, jakie robisz, odbiera Ci prawo do jakiegokolwiek wypowiadania się na temat możliwości fotograficznych aparatów, bo nawet najwyraźniej nie jesteś zdolny do ich wykorzystania choćby nawet w połowie.

NX-5 napisał/a:
Acha, Twoja "cudowna" matryca "ścinała" zdjęcie do 6Mpx.

Nie ścina, tylko zmniejsza. Gdybyś przeczytał instrukcję obsługi, to nie byłbyś tym zaskoczony.

NX-5 napisał/a:
W temacie " Samsung NX5" zamieściłem parę niedoświetlonych zdjęć, no i czary mary poprawiam zakres dynamiki totalnej bez potrzeby tej cudownej Fuji (tfu) matrycy:

Ahahahahahahaha.

NX-5 - Czw 20 Wrz, 2012

Luke_S napisał/a:

Ale weź je chociaż podpisz. Jaki tryb, jakie parametry itp.

Wyrażaj się precyzyjnie. Mam teraz liczyć, które jest pierwsze, które piąte, a które dziesiąte i domyślać się, co chcesz udowodnić? Podpisz zdjęcia i napisz wniosek, a nie wrzucasz jakieś sample z kosmosu, które nie wiadomo czym są.

No, jeszcze tylko żebym wiedział, co te zdjęcia prezentują...

A wystarczyło kliknąć tylko w odnośnik...
To jest link do zdjęć w pełnej rozdzielczości- zdjęcia robione matrycą EXR

Ale niech tam:

Luke_S - Czw 20 Wrz, 2012

No i w czym problem? Nie widzisz różnicy?
jaad75 - Czw 20 Wrz, 2012

Widzę, że mamy na forum wysyp "kontrowersyjnych" postaci... :lol:
dcs - Czw 20 Wrz, 2012

jaad75,

Trudno im wszystkim ciebie jednego zastąpić. :grin:

NX-5 - Czw 20 Wrz, 2012

Luke_S napisał/a:
No i w czym problem? Nie widzisz różnicy?

A Ty widzisz? Teraz? Jakoś wcześniej nie zauważałeś. Dopiero jak Ci je opisałem, nagle Cię olśniło. Coś mi się wydaje że pachnie tu hipokryzją.

Luke_S napisał/a:
Dowiodłeś tylko, że jesteś uprzedzonym do Fuji trollem,...

Żeby było jasnym, nie tylko dla Ciebie, uprzedzony jestem do wszystkich którzy wciskają ludziom chłam miast towaru, twierdzą iż śnieg ma kolor Afroamerykanina i na dodatek każą sobie za to słono płacić.
Myślisz że uwielbiam Samsunga? Nie, nie uwielbiam, wręcz przeciwnie- twierdze że w przedstawicielstwie na Polskę siedzą DEBILE, tak i takiego debila mogę wskazać imiennie.
W przeciwieństwie do Ciebie-któren to złapałeś p.Powolnego za nogi i krzyczysz "niech żyje król"

Na koniec pozwolę sobie poprawić umiejętności Twojej matrycy-

dcs - Czw 20 Wrz, 2012

...ale próbują.
jaad75 - Czw 20 Wrz, 2012

dcs, a gdzie Ty tu widzisz jakieś podobieństwo?... :razz:
hijax_pl - Czw 20 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Tak- mylisz dynamikę z kontrastem. :roll:
Luke_S - Pią 21 Wrz, 2012

jaad75 napisał/a:
Widzę, że mamy na forum wysyp "kontrowersyjnych" postaci... :lol:

Głowa do góry, jakoś sprostasz tej konkurencji :D

NX-5 napisał/a:
A Ty widzisz? Teraz? Jakoś wcześniej nie zauważałeś. Dopiero jak Ci je opisałem, nagle Cię olśniło. Coś mi się wydaje że pachnie tu hipokryzją.

Proszę, nie pij już. Przecież to Ty twierdziłeś, że EXR to ściema i nic nie daje, a jak sam pokazałeś zdjęcia, na których widać, że jednak coś daje, to teraz świrujesz bażanta.

Lem kiedyś napisał: "Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw ściągnie cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem". Zaczynam na własnej skórze odczuwać, co miał na myśli...

NX-5 napisał/a:
W przeciwieństwie do Ciebie-któren to złapałeś p.Powolnego za nogi i krzyczysz "niech żyje król"

Ja to się łapię za głowę, jak czytam te Twoje maniakalno-obsesyjne wymysły.

NX-5 napisał/a:

Dżizas, to jakiś koszmar...

komor - Pią 21 Wrz, 2012

Proszę o merytoryczną dyskusję, a nie osobiste docinki.
NX-5 - Pią 21 Wrz, 2012

komor napisał/a:
Proszę o merytoryczną dyskusję, a nie osobiste docinki.

Meroterycznie to ja pytam, u kogo siedzisz w kieszeni?

[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 19:59 ]
hijax_pl napisał/a:
NX-5 napisał/a:
Tak- mylisz dynamikę z kontrastem. :roll:

Nie, nie mylę rozpiętości totalnej z kontrastem.
To przykładowe zdjęcie jest najgorszym z przykładów:
1. DR=zero
2.zdjęcie przeszło przez "szopa"
Wniosek1-autor zdjęcia chciał nieudolnie udowodnić coś co przekracza zasady i reguły wszelkiej nauk optycznej i fizycznej regule.
Wniosek2-autorowi owego zdjęcia płacą duże pieniądze, by przeforsował i wprowadził w "obrót" ową beznadziejną matrycę.
Pozdrawiam-Kazik

komor - Pią 21 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
u kogo siedzisz w kieszeni?

NX-5, do kogo skierowane jest to pytanie?

hijax_pl - Pią 21 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
1. DR=zero
A co to znaczy?
jaad75 - Sob 22 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Na wysoką rozpiętość tonalną? Aby na pewno?
NX-5 napisał/a:
1. DR=zero
:lol:
NX-5 napisał/a:
2.zdjęcie przeszło przez "szopa"
I co z tego? Materiał do obróbki skądś się tam znalazł, a scena jest właśnie o bardzo dużej dynamice.
NX-5 napisał/a:
Wniosek1-autor zdjęcia chciał nieudolnie udowodnić coś co przekracza zasady i reguły wszelkiej nauk optycznej i fizycznej regule.
Pokazał, w jak trudnych warunkach radzi sobie Fuji. Co Ty do tej pory pokazałeś (oprócz braku wiedzy)?
NX-5 napisał/a:
Wniosek2-autorowi owego zdjęcia płacą duże pieniądze, by przeforsował i wprowadził w "obrót" ową beznadziejną matrycę.
Nawet, gdyby ktokolwiek uwierzył, że to prawda, to nasuwa się pytanie, kto płaci Tobie i czy nie mógł sobie znaleźć kogoś bardziej wiarygodnego... :lol:
NX-5 - Sob 22 Wrz, 2012

jaad75 napisał/a:
Na wysoką rozpiętość tonalną? Aby na pewno?

Pewni to jesteśmy śmierci i podatków.
Nie wiem co kto oczekuje i rozumuje pojęcie"rozpiętość totalna", chyba każdy po swojemu, jak mu pasuje..
Dla przykładu, zdjęcie niedoświetlone, (-1,3 Av), matryca "zwykła:

Luke_s to Twoje zdjęcie i matrycę to o kant d... potłuc.
Ja nie widzę co ci młodzi noszą na d////ie? czy to jest sztruks, czy cajg?
Co kryje się pod płótnem "...w Poznaniu"? Chleb. piwo czy dziwki?
Oj, niefortunnie wybrałeś to zdjęcie jako przykład.
Moje zdjęcie to na dole-09100049.JPG

Soniak10 - Sob 22 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:

W taki razie: "Houston, mamy problem!". Problem, bo na Twoim z kolei zdjęciu ja nie widzę, jakie liscie rosną na tych drzewach: czy to jest dąb, klon, czy może... LIPA!
Jak widzisz, ta dyskusja chyba prowadzi do nikąd, więc niech każdy zostanie przy swoim zdaniu: ja będę zadowolony z Fuji X-S1 EXR "o zerowej dynamice" :shock: , a Ty - ze swojego niezrównanego Samsunga, co ma wszystkie inne aparaty pod sobą :wink: .
Pozdro
Ps: u kogo siedzisz w kieszeni? :razz:

hijax_pl - Sob 22 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Moje zdjęcie to na dole-09100049.JPG
Halo, haaaaalooo :cool:
komor - Sob 22 Wrz, 2012

hijax_pl, obawiam się, że Twoja aluzja jest zbyt subtelna. Zapytam wprost: NX-5, a to halo wokół drzew to jakaś specjalna funkcja Twojego aparatu?
jaad75 - Sob 22 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Dla przykładu, zdjęcie niedoświetlone, (-1,3 Av), matryca "zwykła:
Kompletnie nie rozumiesz, co to jest scena o dużej rozpiętości dynamicznej. O umiejętności obróbki nawet nie wspomnę... :roll:
Luke_S - Sob 22 Wrz, 2012

Miałem rację, to koszmar.
NX-5 - Pon 24 Wrz, 2012

Soniak10 napisał/a:
NX-5 napisał/a:

W taki razie: "Houston, mamy problem!". Problem, bo na Twoim z kolei zdjęciu ja nie widzę, jakie liscie rosną na tych drzewach: czy to jest dąb, klon, czy może... LIPA!
Jak widzisz, ta dyskusja chyba prowadzi do nikąd, więc niech każdy zostanie przy swoim zdaniu: ja będę zadowolony z Fuji X-S1 EXR "o zerowej dynamice" :shock: , a Ty - ze swojego niezrównanego Samsunga, co ma wszystkie inne aparaty pod sobą :wink: .
Pozdro
Ps: u kogo siedzisz w kieszeni? :razz:

Prowadzi, prowadzi, tylko Ty jeszcze tego nie zauważyłeś Ja tego nie powiedziałem iż X-S1 ma "zerową dynamikę", tym stwierdzeniem dezawuujesz moje prawo do stwierdzenia że aparaty są gorsze, lepsze, dobre i te całkiem nieudane,no i te wyciągnięte (na siłę) na powierzchnię dzięki marketingowi. Pamiętasz HS10/20?

A gdzież ja napisałem że pałam miłością bezwzględną, odwzajemnioną i obopólną do SAMSUNGA? To był kompromis. Dla Twojej wiadomości- w pierwszej wersji rozważałem Panasonica, a Samsunga kocham tak jak "Hitler żydów", lub "psi dziada w ciasnej ulicy",
(wybór mojej "miłości", należy do Ciebie.)

Nie chce Ci zabierać przyjemności z użytkowania X-S1, nie to było moim zamiarem.
Jesteś zadowolony -niech Ci służy jak najdłużej.
(Tak na przyszłość-nie wywalaj na nikogo języka, chyba mamusia Cię tak nie uczyła?)

komor napisał/a:
hijax_pl, obawiam się, że Twoja aluzja jest zbyt subtelna. Zapytam wprost: NX-5, a to halo wokół drzew to jakaś specjalna funkcja Twojego aparatu?

Nie, to nie "specjalna funkcja aparatu" (ani matrycy), to efekt obróbki w FSIV.
W przeciwieństwie do do moich poprzednich adwersarzy, ja nie potrzebuje Foto-szopów za parę tysięcy! to był tylko taki przykład, robiony na łapu capu, tak na "gorąco".

No to może ja też zapytam wprost:
hijax_pl napisał/a:
Nadal w matrycach wielkości paznokcia. Tu mamy matrycę APS-C, która zgodnie z prawami fizyki dostaje więcej światła, czyli kombinowanie z ułożeniem senseli by uzyskać lepsza dynamikę jest już niepotrzebne - jest wystarczająca dynamika bez redukcji rozdzielczości....

Luke_S napisał/a:
Matryce EXR są w kompaktach i sprawują się tam świetnie. W dużych matrycach nie ma sensu stosować tej technologii.

No to "hijax_pl" jak to jest? (potwierdził to też "Luke_S") jest sens kombinować, udowadniać przewagę, ogłupiać ludzi, ta matrycą ???
Przecież to jest matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C) EXR Pro

Przepraszam, "hijax_pl" jak znam życie zaraz zarzuci mi słowa wyrwane z kontekstu, a więc jeszcze raz:

hijax_pl napisał/a:
NX-5 napisał/a:
Nadal w matrycach wielkości paznokcia. Tu mamy matrycę APS-C, która zgodnie z prawami fizyki dostaje więcej światła, czyli kombinowanie z ułożeniem senseli by uzyskać lepsza dynamikę jest już niepotrzebne - jest wystarczająca dynamika bez redukcji rozdzielczości.
A to co pokazałeś nie ma nic wspólnego z dynamiką, a wiele z rozdzielczością i efektem mory. Inne ułożenie filtrów w zamierzeniu konstruktorów niweluje potrzebę używania filtrów antyaliasingowych.
Rozumiesz teraz tę różnicę? :???:

No pewnie że rozumiem, mało tego, rozumiem także działania marketingowców od Powolnego- no nareszcie, mam nadzieję, otworzyłeś oczy nie tylko mnie.

Luke_S - Pon 24 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Przecież to jest matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C) EXR Pro.

To nie jest matryca EXR. Tam jest tylko procesor o takiej nazwie.

hijax_pl - Pon 24 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
Super funkcja, ale rozumiem, że
NX-5 napisał/a:
ja nie potrzebuje Foto-szopów za parę tysięcy! to był tylko taki przykład, robiony na łapu capu, tak na "gorąco".
Po pierwsze primo, fotoszopy nie kosztuja parę tysięcy, a to co pokazałeś woła o pomstę do nieba. A po drugie primo to widać, że to niechlujne, nieprzemyślane, bezwiedne użycie narzędzia nad którym się nie panuje.

To ja napiszę jeszcze raz: mylisz dynamikę matrycy z kontrastem (krzywą tonalną).
Dynamika matrycy to nie to co widać na JPG z puszki, ale to co da się z takiej foty wyciągnąć. Do tego musi być scena o szerokim zakresie toanlnym, a nie kury na polu.

NX-5 - Pon 24 Wrz, 2012

Luke_S napisał/a:
NX-5 napisał/a:
Przecież to jest matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C) EXR Pro.

To nie jest matryca EXR. Tam jest tylko procesor o takiej nazwie.

To lepiej czy gorzej? ba ja całkiem już zgłupiałem (tym fuiji-powolnym bełkotem)

S200EXR-"To powoduje, że po połączeniu informacji w nich zawartej dostajemy zdjęcie o wyższym niż standardowo zakresie tonalnym. Matryca EXR posiada także filtr barwny o innej strukturze ułożenia kolorów niż filtry stosowane powszechnie w cyfrowych aparatach. Interpolowanie takiego układu prowadzi, według opinii konstruktorów, do zmniejszenia szumów i poprawienia kolorystyki na zdjęciu."

X-Pro1-"Zupełny brak filtru AA pozwala mieć nadzieję, że 16-megapikselowa matryca w X-Pro1 będzie dawała obrazy o wyższej rozdzielczości niż typowe matryce o tej samej liczbie pikseli ze standardowym filtrem dolnoprzepustowym. Czy faktycznie możemy liczyć na wyraźny zysk pod tym względem? Czy nowa matryca zaskoczy nas również pod względem poziomu szumu oraz zakresu tonalnego?"

Soniak10 napisał/a:

W taki razie: "Houston, mamy problem!"...

No mamy, od pewnego czasu chodziło mi coś po głowie- teraz mam pewność,
CYTAT z 25VI 2012, a raczej propozycja do Powolnego z fuji-
"super, ale ja nie tylko to miałem na myśli. Chodzi mi po głowie pewien dość nowatorski pomysł marketingowy. Jeżeli jest Pan zainteresowany, to proszę o sygnał na "prywatnej wiadomości", bo z oczywistych względów nie chciałbym zdradzać szczegółów na forum publicznym. Chętnie się podzielę... "

No wybacz, ale jak umawiasz się za moimi plecami z konkretną marką i później tą markę do upadłego bronisz, to ty nie jesteś wiarygodny ty "mały człowieku" i ty mnie śmiesz pytać u kogo ja siedzę w kieszeni?

hijax_pl- po przeczytaniu tego samego tematu tzn. Fujifilm X-Pro1, (nie mylić z Fujifilm FinePix X-Pro1 - test aparatu) i Twojej dyskusji z Powolnym z fuji- zwracam honor i przepraszam. Widzę że kierujesz się zawsze logiką i rzeczową argumentacją, a nie przypadkowymi nastrojami, modą, czy jakimś tam "lansem"
Tak Trzymaj.!

NX-5 napisał/a:
To lepiej czy gorzej?

A skąd mamy wiedzieć? Nie ma na rynku matrycy APS-C EXR, żeby można zrobić porównanie. Pozostaje się tylko domyślać, że w tak dużych matrycach są lepsze sposoby zwiększania DR, niż stosowanie technologii EXR, która jest jednak pewnym kompromisem między DRem a rozdzielczością zdjęcia. Na taki kompromis można iść w kompaktach, ale już raczej nie w zaawansowanych aparatach systemowych.

NX-5 napisał/a:
S200EXR-"To powoduje, że po połączeniu informacji w nich zawartej dostajemy zdjęcie o wyższym niż standardowo zakresie tonalnym. Matryca EXR posiada także filtr barwny o innej strukturze ułożenia kolorów niż filtry stosowane powszechnie w cyfrowych aparatach. Interpolowanie takiego układu prowadzi, według opinii konstruktorów, do zmniejszenia szumów i poprawienia kolorystyki na zdjęciu."

X-Pro1-"Zupełny brak filtru AA pozwala mieć nadzieję, że 16-megapikselowa matryca w X-Pro1 będzie dawała obrazy o wyższej rozdzielczości niż typowe matryce o tej samej liczbie pikseli ze standardowym filtrem dolnoprzepustowym. Czy faktycznie możemy liczyć na wyraźny zysk pod tym względem? Czy nowa matryca zaskoczy nas również pod względem poziomu szumu oraz zakresu tonalnego?"

Te cytaty nie mają ze sobą nic wspólnego.

NX-5 - Pon 24 Wrz, 2012

Luke_S napisał/a:

Te cytaty nie mają ze sobą nic wspólnego.

No zaraz, zaraz, albo ja nie umiem czytać po polsku albo Ty.
Jeżeli tak w jednym, jak i w drugim cytacie mówi się o zwiększeniu zakresu totalnego to co to znaczy?
W przypadku matrycy EXR 1/1.6'' zakres totalny się zwiększa (a jak niektórzy twierdzą, zwiększa się i "nie ma bata") to co robi matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C)? zwiększa, zmniejsza? a może to nie ja mylę zakres totalny z kontrastem?

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 23:24 ]
hijax_pl napisał/a:
Po pierwsze primo,... A po drugie primo...

To tak na marginesie, bo przypomniał mi się p. prezydent z plusami dodatnimi i ujemnymi. :grin:

NX-5 napisał/a:

Stawiam na pierwszą opcję.

NX-5 napisał/a:
Jeżeli tak w jednym, jak i w drugim cytacie mówi się o zwiększeniu zakresu totalnego to co to znaczy?

To pewnie znaczy, że ktoś siedzi w kieszeni pana Powolnego :D Nic nie znaczy, a co ma znaczyć? Dwa przypadkowe cytaty w których padło sformułowanie "zakres tonalny", w każdym z nich w zupełnie innym kontekście. W jednym jest stwierdzenie, że DR się zwiększa dzięki EXR, a w drugim jest pytanie retoryczne jakiegoś gryzipiórka, czy DR go zaskoczy. Co ma jedno z drugim wspólnego?

NX-5 napisał/a:
W przypadku matrycy EXR 1/1.6'' zakres totalny się zwiększa (a jak niektórzy twierdzą, zwiększa się i "nie ma bata") to co robi matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C)? zwiększa, zmniejsza?

Nic nie robi. Sam rozmiar matrycy nic nie mówi o tym, jaki będzie DR.

NX-5 napisał/a:
a może to nie ja mylę zakres totalny z kontrastem?

Z pewnością. Wszyscy mylą, tylko nie Ty.

jaad75 - Wto 25 Wrz, 2012

NX-5 napisał/a:
W przeciwieństwie do do moich poprzednich adwersarzy, ja nie potrzebuje Foto-szopów za parę tysięcy! to był tylko taki przykład, robiony na łapu capu, tak na "gorąco".
Na gorąco, to ewentualnie wykazałeś tylko, że albo FastStone do obróbki zdjęć się nie nadaje (jak go ostatnim razem używałem to nie nadawał się nawet do przeglądania zdjęć, bo nie obsługiwał profilu monitora), albo Ty nie umiesz go używać. :roll:
NX-5 napisał/a:
Zdecydowanie Ty.
NX-5 napisał/a:
Przeczytaj kilka razy, może wreszcie do Ciebie dotrze.
Hint: IMX-071, której wariant najprawdopodobniej używa Fuji, generalnie "zaskakuje" wybitnym zakresem tonalnym, jak na APS-C (i nie tylko). Ułożenie filtrów ma wyłącznie wpływać na możliwość zwiększenia rozdzielczości, przez pozbycie się filtru AA, a jednocześnie zniwelowanie mory.
Luke_S napisał/a:
A skąd mamy wiedzieć? Nie ma na rynku matrycy APS-C EXR, żeby można zrobić porównanie. Pozostaje się tylko domyślać, że w tak dużych matrycach są lepsze sposoby zwiększania DR, niż stosowanie technologii EXR, która jest jednak pewnym kompromisem między DRem a rozdzielczością zdjęcia. Na taki kompromis można iść w kompaktach, ale już raczej nie w zaawansowanych aparatach systemowych.
Ale mieliśmy przecież SuperCCD SR w rozmiarze APS-C, które zakresem tonalnym miażdżyło wszystkie współczesne mu matryce APS-C (i nie tylko). Pomysł na EXR (w trybie rozszerzonego DR) jest w pewnym sensie kontynuacją tego pomysłu, chociaż realizowaną przy użyciu innych narzędzi (w SR były sensele o różnej wielkości, a przez to różnej czułości, w EXR, w trybie DR mamy, jak rozumiem, różnie ustawione czułości indywidualnych wzmacniaczy). Pewnie można by EXR zastosować na większej matrycy, ze sporym zyskiem dla DR, ale nie można byłoby jednocześnie zastosować ułożenia filtrów jak w X-Trans, a do tego rozdzielczość takich zdjęć nie byłaby konkurencyjna w stosunku do reszty współczesnych APS-C.
dcs - Wto 25 Wrz, 2012

jaad75,

Tu jest pytanie na ile pikseli odwzorowuje/dzieli punkt filtr AA.

hijax_pl - Wto 25 Wrz, 2012

Fajny na to przykład dał swego czasu nikon w jakiejś nocie dotyczącej technik używania D800E. O ile dobrze pamiętam, to by zniwelować pojawiającą się morę zalecali przymknąć trochę przesłonę by dyfrakcja zaczęła działać jako filtr AA.
Nie pamiętam tylko dokładnie o jakie wartości chodziło, ale można spokojnie chyba uznać, że filtr AA rozlewa punkt na dwa punkty ;)

dcs - Wto 25 Wrz, 2012

hijax_pl,
Tzn na 4 -bo są dwa filtry polaryzacyjne prostopadłe do siebie.
Ale na sąsiednie, czy następne?

Chris62 - Wto 25 Wrz, 2012

hijax_pl napisał/a:
Chris62, możesz dokładniej zadać pytanie? Co porównujesz i z czym?

Ja nic nie porównuję.
Zwróćiłem tylko uwage na różne efekty uzyskane w teście przy pomocy różnych wywoływarek o czym dyskutowaliśmy w wątku o Nikon 1.

Wychodzi na to, że miałem swoje racje czyż nie?

Dwa czy cztery - ważne, że wiadomo o co chodzi. A chodzi mi tylko o to, że na sąsiednie... To znaczy każdy punkt jest sumą sygnału nań padającego zwiększonego o sumę sygnałów sąsiednich.

Czy punktem nazywam sensel? Nie jestem do końca przekonany ;)

dcs - Wto 25 Wrz, 2012

hijax_pl,

Ale jakbyś ilość pikseli na wysokość zwykłej /z AA/ matrycy podzielił na 2 /bloki 2x2/ -to skąd miałbyś rozdzielczości obiektywów powyżej połowy tej liczby?

Jakby badać MTF1 to nie ma szans, ale przy MTF0,5 czemu nie?
dcs - Czw 18 Paź, 2012

.
Użytkownicy tego aparatu muszą być radykalnie nim rozczarowani.

Na ebay US jest 9 używanych /7 nowych/.

Czy może znudzili się nim po paru miesiącach i postanowili sprzedać?

hijax_pl - Czw 18 Paź, 2012

dcs napisał/a:
Wyciągać z takiej próbki wiarygodne wnioski? Hm.. ;)
Równie dobrze można powiedzieć, że było tylko 16 korpusów w dystrybucji. Czyli sprzedała się już połowa stanów magazynowych. To świetny wynik! :D

dcs - Czw 18 Paź, 2012

hijax_pl,

W porównaniu z ilością ofert używanych D800 i 5DIII -dużo popularniejszych modeli -to plaga.

/wszystkie z opisanym softem mają firmware 2.0/ :lol:

Sprzedaż mało używanego X-Pro1 w momencie gdy Fuji robi 300$ rabaty na nowe musi być spowodowana czymś poważnym.

NX-5 - Czw 18 Paź, 2012

hijax_pl napisał/a:
dcs napisał/a:
Wyciągać z takiej próbki wiarygodne wnioski? Hm.. ;)
Równie dobrze można powiedzieć, że było tylko 16 korpusów w dystrybucji. Czyli sprzedała się już połowa stanów magazynowych. To świetny wynik! :D

No to jak hijax_pl kogo te koszmary z dzieciństwa się trzymają?

hijax_pl - Czw 18 Paź, 2012

NX-5, co masz na myśli? Bo nie łapię aluzji...
dcs napisał/a:
Sprzedaż mało używanego X-Pro1 w momencie gdy Fuji robi 300$ rabaty na nowe musi być spowodowana czymś poważnym.
Pewnie się przerzucają na coś innego. Może inne fuji X a może coś zupełnie innego ;)
dcs - Czw 18 Paź, 2012

hijax_pl,

Na X-E1. :wink:
Co miesiąc po wypłacie idą kupić coś Fujifilm. :razz:

NX-5 - Pią 19 Paź, 2012

dcs napisał/a:
hijax_pl,

Poczekaj, może fuji zejdzie z promocją do zera.
Ty łap okazje, ja nie skorzystam!

Malcolm_X - Nie 28 Paź, 2012

NX-5 napisał/a:
dcs napisał/a:
hijax_pl,

NX-5

Czytałeś może to:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217347

potwierdzają się twoje przypuszczenia/fakty ?!

NX-5 - Czw 01 Lis, 2012

Malcolm_X napisał/a:
NX-5 napisał/a:
dcs napisał/a:
hijax_pl,

NX-5

Czytałeś może to:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217347

potwierdzają się twoje przypuszczenia/fakty ?!

Ach, podbudowałeś mnie mocno. Ja miałem przepychanki z Samsungiem- konkretnie z p.Śledziem. Czy ci azjaci traktują Polskę jak trzeci świat?
Wielce to prawdopodobne dzięki takiemu np.Soniak10 , który to pisze do Powolnego iż ma "pewien dość nowatorski pomysł marketingowy", a chwilę później -
"No, sorry, ale chcąc-niechąc, przekonałeś mnie jeszcze bardziej co do słuszności mojego poglądu na wyroby Fuji, a na tego superzooma w szczególności, i to pomimo jego niewątpliwych słabych stron, któe ma kazdy ludzki wynalazek."
Więc każdy kto tu wdepnie z boku, tak mimochodem, przyzna racje tym pięciu, a nie mnie-a następny komentarz będzie się zaczynał.. co ten kazik, zwariował...?

mrawi - Pią 23 Lis, 2012

hijax_pl "Pewnie się przerzucają na coś innego. Może inne fuji X a może coś zupełnie innego".
Najlepiej to widać czytając fujiklub.pl jakie co raz to nowsze problemy spotykają posiadaczy aparatów fuji. Faktycznie przerzucają się z jednego na drugi w nadziei, że w końcu wszystko będzie działać jak powinno :mrgreen: .

jaad75 - Pią 23 Lis, 2012

Rzeczywiście, nie to, co posiadacze Samsungów NX - oni mają wszystko dobre i tanie. :razz:
mrawi - Pią 23 Lis, 2012

I kto ma fobie na punkcie samsunga ...buehehe. Przecież rozmawiamy o fuji. Poczytaj o przypadłości SAB.
jaad75 - Pią 23 Lis, 2012

mrawi napisał/a:
I kto ma fobie na punkcie samsunga ...buehehe. Przecież rozmawiamy o fuji.
Tak, tak, jasne... :lol:
Luke_S - Sob 24 Lis, 2012

Zastanawiam się, czemu talibowie Samsunga za swojego śmiertelnego wroga wybrali akurat markę Fujifilm. Chyba Fuji musi mieć coś, czego nie ma Samsung. Czy chodzi o jakość obrazu?
dcs - Sob 24 Lis, 2012

Pewnie dlatego, że Fuji też dopiero wchodzi w większe korpusy - aps-c. /i się potyka/
jaad75 - Sob 24 Lis, 2012

dcs napisał/a:
Pewnie dlatego, że Fuji też dopiero wchodzi w większe korpusy - aps-c.
Fuji robi korpusy APS-C od 2000 roku... :roll:
dcs - Sob 24 Lis, 2012

jaad75,

Piszesz o korpusach Nikona ?
Nikony: F60, F80, D200 to konstrukcje fuji?

Oglądałem X-E1. :lol:

Po oględzinach AF i wizjera przestałem...

jaad75 - Sob 24 Lis, 2012

dcs napisał/a:
Nikony: F60, F80, D200 to konstrukcje fuji?
To korpusy zaadaptowane na potrzeby Fuji - elektronika odpowiadająca za obrazowanie była ich. BTW, w przypadku S3Pro również korpus był mocno przebudowany i różnił się wyraźnie od bazowego F80. To w kwestii doświadczenia i tak lepiej niż Samsung, który nawet nie robił DSLR-ów, pod którymi się podpisywał i dopiero w ostatnim etapie tej przygody zaczął dostarczać do nich matryce (te same zresztą, które jeszcze niedawno męczył w bezlusterkowcach)...
dcs - Sob 24 Lis, 2012

jaad75,

W AFie Samsung bije Fuji,
Nowych wizjerów Samsunga nie widziałem, ale ten w X-E1 przypomina mi swoimi "walorami" ten z A55 /nie mam go na co dzień/.
Słowem -nie najlepiej.

Podobno wzięli go od Sony /parametry jak w A77 czy NEX-7/ jednak udało im się spie... :zalamany:

Chris62 - Wto 27 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
To w kwestii doświadczenia i tak lepiej niż Samsung, który nawet nie robił DSLR-ów, pod którymi się podpisywał i dopiero w ostatnim etapie tej przygody zaczął dostarczać do nich matryce (te same zresztą, które jeszcze niedawno męczył w bezlusterkowcach)...

Przynajmniej dostarczał i to komu Pentaxowi takiej starej uznanej firmie, która jednak nie umiała i nie umie zrobić matrycy do dziś tylko musi kupować od Sony - wstyd!
:mrgreen:

Co by o Fuji nie powiedzieć to jednak matryce rzeźbi swoje jakie są to są ale są.

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 11:26 ]
Luke_S napisał/a:
Zastanawiam się, czemu talibowie Samsunga za swojego śmiertelnego wroga wybrali akurat markę Fujifilm. Chyba Fuji musi mieć coś, czego nie ma Samsung. Czy chodzi o jakość obrazu?

Coś Ci się pokiciało to jest na odwót właśnie.
NX swego czasu stał się śwetną alternatywą dla najlepszych na rynku niezagrożonych superuniwersalnych hybryd Fuji.
Takimi nie mogły być lustrzanki bo optyka kosztuje majątek a manuanla do niczego sie nie nadaje bo przecież bez AF nie można robić zdjęć krajobrazu czy portretu itd itp.
Tyle można wywnioskowąć z tego co na forum Fuji się przeczytało.
Problem w tym że argumenty wobec NXa nie są już tak dominujące bo tani korpus lepszy wizjer, matryca kilka razy większa jasna stałka za 100 PLN no na taki arguemnty trzeba zareagowac i wykorezenić z forum osoby któe takiego odkrycia dokonały.
Swego czasu najnowszy hit HS10 za 2500 PLN z najwyższą jakością obrazu był mozno promowany a tu taki klops jakiś Samsung bezlusterkowca APS-C w tej cenie zaoferował z trzema obiektywami....
Był wcześniej Panasonic GH1 ale kosmicznie drogi jednak więc żaden konkurent podobnie jak lustzranka z dobrymi szkłami.
Pierwsze więc to pokpiwasz z delikwenta potem przeinaczasz wypowiedź potem obrażasz kasujesz jego wypowiedzi - ten oczywiście w końcu się rewanżuje i już powód do zbanowania jest więc delikwent odchodzi w niepamięć a HS10 dalej "rządzi".
Chyba kilka takich przypadków było na forum Fuji...
Paru ludzi się na tego HS10 nabrało bo zoom 30x w praktyce rzadko się przydaje a tam gdzie trzeba jakość jest owszem dobra tak prawie do wklejania foci na forum.

Z tą jakością obrazu u Fuji nie demonizuj jest jaka jest każdy widzi można porównać.
(Byle tylko nie jabłka z gruszkami :wink: )

Paru jednak poszło inna drogą i to nie to, że mają coś do firmy Fuji jako takiej tylko do tego co się im z tą firmą kojarzy.
To się obraca przeciwko firmie Fuji akurat bo kto sieje wiatr....

jaad75 - Wto 27 Lis, 2012

Chris62 napisał/a:
Przynajmniej dostarczał i to komu Pentaxowi takiej starej uznanej firmie, która jednak nie umiała i nie umie zrobić matrycy
No, tak jak Nikon, Olympus, Leica, Hasselblad, Sinar itd... :razz:
Chris62 napisał/a:
Co by o Fuji nie powiedzieć to jednak matryce rzeźbi swoje jakie są to są ale są.
Ostatnio akurat kupuje od Sony. Jak większość. :razz:

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 11:52 ]
Chris62 napisał/a:
Z tą jakością obrazu u Fuji nie demonizuj jest jaka jest każdy widzi można porównać.
No właśnie... :lol:
komor - Wto 27 Lis, 2012

Panowie, możecie się ograniczyć do spamowania w tylko jednym wątku? Ten wątek poświęcony jest Fuji X-Pro1, a nie wojnie Samsung kontra reszta świata.
hijax_pl - Nie 23 Gru, 2012

Ciekawostka mała
http://www.fujirumors.com...ial-unlocked-2/