|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - jaka lampa błyskowa do Canona 40D
Marika86 - Czw 13 Wrz, 2012 Temat postu: jaka lampa błyskowa do Canona 40D Witam.
Mam może banalne pytanie, ale stoję przed wyborem lampy błyskowej do swojej lustrzanki. Zastanawiam się nad Canon speedlite 580EX II a 430EX II... nigdy jeszcze nie pracowałam z lampą, więc będzie to moja pierwsza. Chciałabym kiedyś fotografować śluby, wesela itp. uroczystości oraz służyłaby mi jako dopełnienie światła w portretach. Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma, czy jest znaczna? może 430EX II w zupełności wystarczy do moich zastosowań? i nie muszę się porywać na kupno tej lepszej a zarazem droższej? Bardzo proszę o radę. Z góry dziękuję.
mozer - Czw 13 Wrz, 2012
Marika86, różnica jest przede wszystkim w mocy. Ja mam 430 i czasem jednak jej brakuje, a do ślubów dobrze mieć zapas do odbijania i innych takich.
komor - Czw 13 Wrz, 2012
Marika86, jak tylko budżet pozwala to 580EX II. Choć z tego co widzę, to zaczyna znikać ze sklepów, a cenę i tak ma wysoką obecnie. A nowa 600EX jeszcze droższa… Co z tymi cenami…
Marika86 - Czw 13 Wrz, 2012 Temat postu: jaka lampa błyskowa do Canona 40D A proszę mi powiedzieć, czy warto jest kupować używaną lampę? Czy taka lampa może się "zużyć" lub nie wiem, może być coś z nią nie tak? Wiem, głupie pytanie:D Ale przy aparatach i obiektywach to wiadomo, że trzeba uważać, no ale jak jest z lampami:)
mozer - Czw 13 Wrz, 2012
Marika86, tak, palnik lampy ma ograniczoną żywotność.
MM - Czw 13 Wrz, 2012
Lampę spokojnie można kupić używaną, tylko nie po "zawodowym" ślubniaku (bo to często palanty bez wiedzy i talentu walący na maksa seriami) i po młodym amatorze (bo się mógł bawić i przypalić). Stary pasjonat lub doświadczony amator lampy nie zniszczy i długo taka może posłużyć.
muzyk - Pią 14 Wrz, 2012
Metz 50, albo 58.
Albo... Nissin 622 II
rafax - Pią 14 Wrz, 2012
Metz 58 II - różnica w świetle między 43 a 58 jest spora, a w cenie już nie tak bardzo. "Kukułka" to spory plus przy portretach ze światłem odbijanym od sufitu.
|
|