|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G jako portretówka na DX
Tato - Nie 16 Wrz, 2012 Temat postu: Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G jako portretówka na DX Zastanawiam się nad zakupem Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G jako szkła do portretów w zestawie z Nikon D5100 (co daje 75 mm na DX). Mam kit 18-105 więc próbowałem 50 mm i jest OK. Poza tym obiektyw 50 mm ma również inne zastosowania, co wiadomo nie jest bez znaczenia.
Ale... mam wątpliwość czy obiektyw o ogniskowej 85 mm czyli typowa portretówka, np. Nikon Nikkor AF-S 85 mm f/1,8G ( co na DX daje 127,5) nie będzie lepszym wyborem, chociażby ze względu na ładniejszy bokeh? Może jakieś inne pomysły na portretówkę, która byłaby przydatna również w innym rodzaju fotografii?
hijax_pl - Nie 16 Wrz, 2012
Jak chcesz strzelać headshoty lub portrety w parku to 85mm się nada. Tyle, że o pięknym boke zapomnij jak się odsuniesz na 15m by objąć całą sylwetkę, no chyba, że tło będzie 200m dalej
mozer - Nie 16 Wrz, 2012
hijax_pl, a to 50 mm da ładniejsze boke przy całej sylwetce niż 85?
komor - Nie 16 Wrz, 2012
Moim zdaniem 50 mm to jest lepszy wybór do portretów, jako bardziej uniwersalny. 85 i 30/35 też warto mieć do tych celów ale 50 mm jest takim złotym środkiem. Ale są osoby, które mają inne zdanie i dokonałyby innego wyboru. Jest w sumie o tym spory wątek na forum: Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?. Ponadto na przykład ten: Obiektyw portretowy do Nikona.
dcs - Nie 16 Wrz, 2012
Tato,
Voigtlander Nokton 58 mm f/1.4 SL II
http://www.optyczne.pl/19...Wst%C4%99p.html
Poszukaj zdjęć w sieci.
Tato - Nie 16 Wrz, 2012
Dzięki za tak szybkie odpowiedzi!!!:)
Oczywiście poczytam te wątki. Dodam tylko, że faktycznie 50mm wydaję się bardziej uniwersalny. 85mm w zamkniętej przestrzeni, np. mieszkanie jest chyba troszkę za wąski.
mozer - Nie 16 Wrz, 2012
Tato napisał/a: | 85mm w zamkniętej przestrzeni, np. mieszkanie jest chyba troszkę za wąski. |
50 w sumie też
Tato - Nie 16 Wrz, 2012
mozer,
zależy w jakim mieszkaniu
z 35 jako portretówką musiałbym prawie wejść na obiekt
dcs - Nie 16 Wrz, 2012
.
Jeszcze nie robiłem zdjęć siedząc na kolanach modelki, ale może być ciekawie.
Tato - Nie 16 Wrz, 2012
dcs,
idąc tym tropem - czym szerszy tym lepszy
dcs - Nie 16 Wrz, 2012
Poniżej 24mm ogniskowej raczej bym nie schodził.
Bliżej -już chyba tylko pozostanie ... endoskop.
hijax_pl - Nie 16 Wrz, 2012
dcs, fiszajem też fajne portrety wychodzą
dcs - Nie 16 Wrz, 2012
.
Właśnie widzę.
http://rejch.pl/wp-conten...portrait-04.jpg
Tato - Nie 16 Wrz, 2012
hijax_pl,
taa, możesz nawet wmówić modelce, że jest ładna tylko "tak zdjęcie wyszło"
A tak poważnie - widzę, że ten mój wątek nie jest jakiś "nowatorski" i czytając inne (polecone przez komor) czerpię wiedzę. Ale męczy mnie kwestia światła - bo 50/1.4 to mniej więcej podobny przedział cenowy co 85/1.8. Czy tym również się kierować? (85/1.4 odpada ze względu na cenę - fotografuję amatorsko)
dcs - Nie 16 Wrz, 2012
Tato,
A co z Voitkiem?
Oglądałeś fotki z niego?
Tato - Nie 16 Wrz, 2012
dcs,
właśnie oglądam, testy, fotki itd. Obiektyw super, ale... manual, nie żebym miał coś naprzeciwko ale czy sobie z nim ewentualnie poradzę - jestem totalnym amatorem...
dcs - Nie 16 Wrz, 2012
-niepełnosprytny?
mozer - Nie 16 Wrz, 2012
dcs, daj spokój - na APS-C ze standardową matówką się kiepsko ostrzy.
Tato - Pon 17 Wrz, 2012
boję się, że modelka zmarźnie zanim ustawie ostrość
hijax_pl - Pon 17 Wrz, 2012
Tato napisał/a: | możesz nawet wmówić modelce, że jest ładna tylko "tak zdjęcie wyszło" | Poszukaj inspiracji wśród naprawdę dobrych portretów zrobionych FE
dcs - Pon 17 Wrz, 2012
mozer,
Zacznijmy od tego, że ty panicznie boisz się manuali.
Obwąchiwałeś Zeissa na forumie i byłeś ciężko przestraszony ręcznym ostrzeniem.
Zobacz ilu ludzi robi manualami na chińskiej przejściówce.
Jest potwierdzenie ostrości, "Custom Setting: a3", Live View.
komor - Pon 17 Wrz, 2012
dcs, ale czy początkujący zauważy jakieś różnice na plus dla Voitka, szczególnie używając go z APS-C klasy entry-level? Bo z pewnością zauważy niewygody ręcznego ostrzenia przy portrecie. Czy jest sens odciągać go od systemowego 50/1.4?
dcs - Pon 17 Wrz, 2012
.
Właśnie na aps-c te parę milimetrów robi różnice w portrecie.
Nie odciągam.
Na pewno nie jest prawdą, że obiektywy manualne są dla zawodowców
/choć pomyślę nad podniesieniem cen za zdjęcia ręcznie ostrzone /
co można było wywnioskować z tego: "Obiektyw super, ale... manual, nie żebym miał coś naprzeciwko ale czy sobie z nim ewentualnie poradzę - jestem totalnym amatorem..."
muzyk - Pon 17 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | Na pewno nie jest prawdą, że obiektywy manualne są dla zawodowców |
Nie jest. Są, m.in., dla "bezlusterkowców".
mozer - Pon 17 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | Zobacz ilu ludzi robi manualami na chińskiej przejściówce. |
Z jaką skutecznością?
Ja potrzebuje szkła, które da mi wysoką "trafialność". Ty w ogóle ostrzyłeś ręcznie na korpusach tej klasy?
Moje podejście wynika nie z jakieś wrodzonej fobii tylko z doświadczenia - bo zdarza mi się ostrzyć ręcznie - wprawdzie nie na manualnych szkłach, ale w wizjerze widać tak samo.
Może mam kaprawe oko, ale mam do tego prawo.
dcs - Pon 17 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | Z jaką skutecznością?
Ja potrzebuje szkła, które da mi wysoką "trafialność". Ty w ogóle ostrzyłeś ręcznie na korpusach tej klasy? |
mozer, o to samo pytałeś mnie w temacie Sigma 50/1.4.
Wydaje mi się że udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.
Przypominam że był to Nokton 58 właśnie z D5100. http://forum.optyczne.pl/...p=369448#369448
MC napisał/a: | Do Zeissa ZE nie trzeba umieć ostrzyć ręcznie /.../ Ja mam bardzo duży problem, żeby NIE trafić z ostrością. Oczywiście do scen dynamicznych tego nie używam. |
mozer - Pon 17 Wrz, 2012
dcs, fakt, sorry. No cóż, pozostaje ćwiczyć
komor - Pon 17 Wrz, 2012
mozer, niektórzy stosują taką technikę, że jak im się wydaje, że jest ostro to robią w trybie seryjnym ze trzy zdjęcia, telepiąc się milimetrowo w przód i w tył. Nie żartuję. Oczywiście taka technika nie nadaje się do błysku.
Tato - Wto 18 Wrz, 2012
Ten Nokton optycznie wydaje się ciut lepszy ale manualne ostrzenie to jednak dość spory dyskomfort. I ryzyko: świetny kadr - ale nieudane (w tym przypadku nieostre) zdjęcie, co czasem zdarza mi się z powodu nieposiadania jeszcze statywu (super kadr - ale fotka poruszona). Wolałbym unikać tego typu sytuacji więc raczej wybiorę 50/1.4 od Nikona.
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: czy kupując tego Nikkora w sklepie muszę go "testować" robiąc przed zakupem 1000 zdjęć i wybierając jeden egz. z pięciu jak to podobno jest w przypadku Sigmy? Czy w Nikkorze ten problem nie wystepuje?
komor - Wto 18 Wrz, 2012
Tato napisał/a: | I ryzyko: świetny kadr - ale nieudane (w tym przypadku nieostre) zdjęcie, co czasem zdarza mi się z powodu nieposiadania jeszcze statywu (super kadr - ale fotka poruszona). Wolałbym unikać tego typu sytuacji więc raczej wybiorę 50/1.4 od Nikona. |
Ale Nikkor nic nie zmieni w kwestii poruszenia zdjęcia, bo nie posiada przecież stabilizacji, poza tym stabilizacja, jak wiadomo, ruchu modela nie zamrozi, więc pod tym względem te obiektywy są tak samo funkcjonalne.
Tato napisał/a: | czy kupując tego Nikkora w sklepie muszę go "testować" robiąc przed zakupem 1000 zdjęć i wybierając jeden egz. z pięciu jak to podobno jest w przypadku Sigmy? Czy w Nikkorze ten problem nie wystepuje? |
Wystąpić zawsze może, bez względu na cenę i klasę szkła, ale w przypadku szkieł systemowych mniejsze jest prawdopodobieństwo. Tysiąca zdjęć nie trzeba wykonywać ale jakbyś parę pstryków na pełnej dziurze w przyzwoitych warunkach oświetleniowych zrobił, to nie byłoby źle. Pytanie tylko czy będziesz umiał je ocenić. Masz jakiegoś znajomego, który ma doświadczenie foto?
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
komor napisał/a: | niektórzy stosują taką technikę, że jak im się wydaje, że jest ostro to robią w trybie seryjnym ze trzy zdjęcia, telepiąc się milimetrowo w przód i w tył. Nie żartuję. |
Hehe, no średnio mi to odpowiada
Tato - Wto 18 Wrz, 2012
komor napisał/a: | Tato napisał/a: | I ryzyko: świetny kadr - ale nieudane (w tym przypadku nieostre) zdjęcie, co czasem zdarza mi się z powodu nieposiadania jeszcze statywu (super kadr - ale fotka poruszona). Wolałbym unikać tego typu sytuacji więc raczej wybiorę 50/1.4 od Nikona. |
Ale Nikkor nic nie zmieni w kwestii poruszenia zdjęcia, bo nie posiada przecież stabilizacji, poza tym stabilizacja, jak wiadomo, ruchu modela nie zamrozi, więc pod tym względem te obiektywy są tak samo funkcjonalne.
To oczywiste. Inny był sens tego zdania.
Nawiasem mówiąc wybieram też statyw.
Tato napisał/a: | czy kupując tego Nikkora w sklepie muszę go "testować" robiąc przed zakupem 1000 zdjęć i wybierając jeden egz. z pięciu jak to podobno jest w przypadku Sigmy? Czy w Nikkorze ten problem nie wystepuje? |
Wystąpić zawsze może, bez względu na cenę i klasę szkła, ale w przypadku szkieł systemowych mniejsze jest prawdopodobieństwo. Tysiąca zdjęć nie trzeba wykonywać ale jakbyś parę pstryków na pełnej dziurze w przyzwoitych warunkach oświetleniowych zrobił, to nie byłoby źle. Pytanie tylko czy będziesz umiał je ocenić. Masz jakiegoś znajomego, który ma doświadczenie foto? |
Mam. Może lepiej będzie udać się do sklepu z jego body D700? Jeśli obiektyw jest wadliwy to na FF chyba łatwiej to wychwycić?
komor - Wto 18 Wrz, 2012
Tato, nie, błędy działania AF pojawiają się na styku konkretnego egzemplarza aparatu i konkretnego egzemplarza obiektywy. Musisz testować na swoim aparacie. Ale kolegę możesz zabrać.
Tato - Wto 18 Wrz, 2012
komor, wielkie dzięki.
BTW, zastanawiałem się jeszcze nad Sigmą 50/1.4 , podobne zdjęcia robi ładniejsze ale jak sobie pomyślę o ewentualnych serwisach, kalibracjach itd. to robi mi się słabo...
komor - Wto 18 Wrz, 2012
Coś za coś. Ja ze swojej Sigmy 50/1.4 jestem bardzo zadowolony.
Tato - Wto 18 Wrz, 2012
Czytam o niej troche... przemyślę...
komor - Wto 18 Wrz, 2012
Tato, nie namawiam. Nikkor 50/1.4 to bardzo porządne szkło z pewnością. Mnie, jako kanonierowi było łatwiej podjąć decyzję o Sigmie, bo kanonierski odpowiednik 50/1.4 jest konstrukcją znacznie starszą niż Nikkor, i mechanicznie też nie bryluje.
Tato - Wto 18 Wrz, 2012
Z pewnością Nikkor byłby bardzo dobrym wyborem. Chociaż czytam na tym forum wątki o Sigmie i nie ukrywam, że zdjęcia z niej mnie zachwyciły... wydają się jakieś inne, trudno mi to ująć. Gdyby nie kwestia wadliwości niektórych egz. Sigmy prawdopodobnie bym się nie zastanawiał i ją brał. A tak mam zagwostke: wydać 2300 i wysyłać po serwisach... Fotografuję amatorsko i ma to być przyjemnością a nie wk... się. Więc tak jak pisałem. Poczytam, pooglądam, pewnie podepnę i to i to, i zobaczymy.
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 14:01 ]
komor, mam prośbę: mógłbyś wstawić jakieś fotki robione tą Sigmą?
komor - Wto 18 Wrz, 2012
Tato, Sigma 50/1.4 to jakieś 1900 zł moim zdaniem. Najlepiej wybrać egzemplarz w sklepie firmowym Sigmy, jeśli ma się w okolicy lub w swoim mieście taki sklep.
Tato napisał/a: | mógłbyś wstawić jakieś fotki robione tą Sigmą? |
Było już w wątkach o tym obiektywie.
Moje pstryki:
http://www.flickr.com/pho...50mmf14exdghsm/
Pstryki z całej galaktyki:
http://www.flickr.com/pho...50mmf14exdghsm/
Tato - Wto 18 Wrz, 2012
komor, dzięki, piękne zdjęcia!
Cena faktycznie 1990 zł, w SPC w Bydgoszczy jest możliwość wynajmu tego obiektywu więc od tego właśnie zacznę. Poszukam czy jest gdzieś możliwość wynajmu Nikona, byłoby super bo mógłbym dokonać w pełni świadomego wyboru.
|
|