|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 6D
hijax_pl - Pon 17 Wrz, 2012 Temat postu: Canon 6D Wszyscy już pewnie i tak wiedzą o co biega
Erę "taniego" entrylewelowego FF czas zacząć...
Link do tutejszej informacji:
Sampelki łoficjalne
nienietaktak - Pon 17 Wrz, 2012
większość "coming soon", co bardziej denerwuje niż rozbudza ciekawość.
kozidron - Pon 17 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | większość "coming soon", co bardziej denerwuje niż rozbudza ciekawość. |
dokładnie, akurat te które chce się zobaczyć są niedostępne. To jedno jedyne na iso 400 jest akurat ze szkła, którego nie miałem w rękach a cała fotka jest jakaś taka papkowa, prawie jak na starych obiektywach canona o niskim kontraście
Usjwo - Pon 17 Wrz, 2012
Widze ze magia FF nie dla mnie , raczej poczekam na nastepce 7D
Wizjerioner - Pon 17 Wrz, 2012
Wabik zwany FF nie jest dla mnie na tyle czarowny, żeby się zastanawiać nad tym aparatem. Patrzę na niego i uczciwie się zastanawiam - co oprócz pełnej klatki ma ten aparat, czego nie ma np. Canon 7D? Ano niczego nie ma. Czy są rzeczy, które ma 7D, a nie ma ich Canon 6D? Owszem są.
Trudno mi sobie wyobrazić do kogo jest kierowany ten produkt. Dla profesjonalistów na pewno nie z 9 polowym autofocusem. Dla przeciętnego amatora, zbyt drogi. Dla zaawansowanego amatora, mało "ficzerów". Czy Canon się wypowiadał do kogo ten aparat kieruje?
ghost - Pon 17 Wrz, 2012
przeciętny amator nie mieszka w polsce
dcs - Pon 17 Wrz, 2012
Wizjerioner,
Pomogę Waszej Królewskiej Mości.
Portret, moda, pejzaż.
Wizjerioner - Pon 17 Wrz, 2012
ghost, ale przecież przeciętny amator, czy to w Polsce, czy to w Niemczech, czy w Mozambiku też patrzy na specyfikację i myśli, co się opłaca, a co nie.
dcs, widzę, że czytasz
moronica - Pon 17 Wrz, 2012
porownujac modelke tu i modelke z tych oficjalnych sampli d600 to ostrosc tego drugiego przewyzsza canona znacznie. oba szkla dobre, leciutko przymkniete wiec to raczej nie ich wina
http://web.canon.jp/imagi...ownloads/05.jpg
http://chsvimg.nikon.com/...01/img_02_l.jpg
moronica, wstrzymaj się z ocenami. Sample a codzienne użytkowanie to dwie różne sprawy.
Może AF nie trafił
kozidron, te z większym ISO pewnie jeszcze graficy męczą
muzyk - Pon 17 Wrz, 2012
Ten model to jakaś porażka!
I jeszcze to zabawkowe kółko z tyłu...
Cóż, trzeba 5dIII - przynajmniej mniejsze zło.
dcs - Pon 17 Wrz, 2012
moronica,
Ma odbiór "canonoskiego" wpływ mają zacienione powierzchnie.
miało być chyba nastrojowo. /pomijam wiek modelki/
Ktoś, kto puszcza takie sample w C działa na szkodę pracodawcy.
ghost - Pon 17 Wrz, 2012
Wizjerioner napisał/a: | ghost, ale przecież przeciętny amator, czy to w Polsce, czy to w Niemczech, czy w Mozambiku też patrzy na specyfikację i myśli, co się opłaca, a co nie.
dcs, widzę, że czytasz |
i za dostępną mu gotówkę, może mieć mały obrazek. jak sam piszesz, Ciebie to nie interesuje, ale zaakceptuj, że są tacy dla których jest to wartość dodana.
muzyk napisał/a: |
Cóż, trzeba 5dIII - przynajmniej mniejsze zło. |
Nie takie znowu zuo
muzyk - Pon 17 Wrz, 2012
No zło, bo niepolepszony obraz wobec 5dII, a do tego cena i dynamika licha.
Ale w porównaniu z 6d to mniejsze zło.
kozidron - Pon 17 Wrz, 2012
Wizjerioner napisał/a: | Trudno mi sobie wyobrazić do kogo jest kierowany ten produkt. |
Wizjerioner, np. do mnie jako "wtóreś" body, ja będę wiedział co z nim zrobić
muzyk, może to odczucie subiektywne, ale lepiej mi się opracowuje obrazki z 5DIII niż z 5DII. Jakieś takie lepsze te obrazki i łątwiej coś z tego wyciągnąć. O skoku w AF nawet nie mówię, bo przez to ustrojstwo 5DII poszedł na stanowisko "zapas".
krzys13k - Pon 17 Wrz, 2012
6D ma niewątpliwie słabszą specyfikację niż D600. Dlatego liczę, że między ich identycznymi cenami pojawi się stosowna różnica.
A co do możliwości aparatu, nie może mieć wszystkiego. 5D i 1D w końcu też muszą się sprzedawać
ophiuchus - Pon 17 Wrz, 2012
Ja tam jestem żywotnie zainteresowany nabyciem wzmiankowanego korpusu Naturalnie jak cena znajdzie się na przyzwoitszym poziomie.
jasiekcom - Pon 17 Wrz, 2012
hahaha zabawne jak zawsze przed oficjalną premierą i początkowym "obfoceniem" każdy prawie wie najlepiej.... poczekajcie, niech trafi do sprzedaży niech go ludzie przetestują w normalnym użytkowaniu i wtedy będzie można coś powiedzieć czy badziew czy "nie w pięć ni w dziewięć" czy sprzęcik ok. Ja wstrzymałem się z zakupem drugiego 5dII chcę zobaczyć jak ta puszka będzie się sprawować w praktyce i wtedy podejmę decyzję mnie sama specyfikacją nic prawie nie powie trzeba to wypróbować w praktyce
komor - Pon 17 Wrz, 2012
muzyk napisał/a: | Ale w porównaniu z 6d to mniejsze zło. |
Przecież Canon to zawsze mniejsze zło. Albo czasem: zło koniecznie.
kufel - Pon 17 Wrz, 2012
moronica napisał/a: | porownujac modelke tu i modelke z tych oficjalnych sampli d600 to ostrosc tego drugiego przewyższa canona znacznie. | tzn że graficy Nikona postarali się bardziej przed wrzuceniem sampli. naprawdę, nie ma większego sensu porównywania obrazowania na podstawie zupelnie roznych jpgów , i to ze strony producenta...
goltar - Pon 17 Wrz, 2012
Ja się cieszę z tej premiery, mamy większy wybór.
moronica - Pon 17 Wrz, 2012
kufel, moze tak moze nie, zadne z nas nie jest w stanie powiedziec jak bylo
kufel - Pon 17 Wrz, 2012
ophiuchus napisał/a: | Ja tam jestem żywotnie zainteresowany nabyciem wzmiankowanego korpusu | ja również. no chyba ze DR pozostanie bez zmian , to dalej cierpliwie poczekam. albo...
mozer - Pon 17 Wrz, 2012
...Najkon;)
siosio - Wto 18 Wrz, 2012
Ciekawa puszka. Co jak co ale ma matrycę z 5d markIII - to już coś.
Szkoda tylko, że cały korpus nie jest magnezowy - wie ktoś co nie jest magnezowe i z jakiego jest to tworzywa?
AF jest wielką niewiadomą - i to denerwuje, a na pierwsze testy czekać będzie trzeba do grudnia. Napewno będzie gorszy od af z 7d - ciekawe ile gorszy....
Fajnie by było gdyby kosztował tyle co 7d......
Niestety będzie 2 tysiaki droższy.....:(
Ma lepszy zakres czułości od D600 ale wolniejszą migawkę.....
Usjwo - Wto 18 Wrz, 2012
Popatrzylem na specyfikacje na canon rumors i porownujac do mojego 40D,
matryca - tu duzy plus dla 6D (a nawet kilka plusow)
AF - 6D 11 punktow wtym tylko centralny krzyzowy, 40D 9 punktow krzyzowych - zakladajac wieksza matryce w 6D to 2 punkty wiecej nie poprawia chyba AF, chociaz w ja uzywam zawsze tylko jednego punktu i zaawansowane sledzenienie jest mi potrzebne (chociaz przydaloby sie ), jednak chcialbym punkty krzyzowe - minus dla 6D
Cytat: | ... the AF actually did seem a little faster than the 7D... |
chociaz to jakis plus, ciekawe jak bedzie z celnoscia
wizjer - 6D -97%, 40D 95% - ja juz sie przyzwyczailem ze wizjer jest mniejszy, ale powiem ze mi to przeszkadza, chociaz 97% na FF moze nie bedzie.
brak joystica - uzywam go do zmiany punktu AF, ale to przyzwyczajenie, mozna zmienic, szczegolnie ze:
Cytat: | The 11 point arrangement doesn't offer as much control, but it's easy to navigate between points. |
seria: 4.5 w 6D i 6.5 w 40D, poniewaz przy zapisie RAW i tak bufor blokowal mi sie po 4, 5 zdjeciach wiec 4.5 by wystarczylo, tylko czy nie bedzie tak ze w 6D zablokuje sie po 2,3 zdjeciach . Czy karty SD sa szybsze od CF?. Jak 6D udzwignie 4.5 w RAW to remis
migawka: w obydwu 1/8000, czyli jednak nie 1/4000
ISO, bracketing: plus dla 6D
GPS, wireless, video : w 40D brak, dla mnie duzy plus dla GPS i geotagowania.
Jakby jeszcze dalo sie przypisac pomiar swiatla do wybranego punktu AF, to bylby plus
Ceny z HK
5DmkIII - 2500EUR
5DmkII - 1600EUR
6D - ??? - prognoza $2100, czyli 1600EUR, po opadnieciu emocji 1450EUR
7D - 1000EUR (nastepca pewnie 1300EUR)
Po przeczytaniu specyfikacji w zasadzie wyglada ze bede sklonny zamienic (a raczej dokupic nowe body ).
Powstanie jednak problem szerokiego, jasnego zooma. EF 24-70 f2.8 to nastepne 2000EUR
hijax_pl - Wto 18 Wrz, 2012
Usjwo napisał/a: | GPS, wireless, video : w 40D brak, dla mnie duzy plus dla GPS i geotagowania. | Do tego to od razu trzeba gripa z zapasem baterii
Swoją drogą ciekawe czy w instrukcji będzie informacja ile zdjęć przy włączony/wyłączonym GPSie i/lub WiFi.
kozidron - Wto 18 Wrz, 2012
dwa najbardziej potrzebne ficzery, GPS i WiFi, brakuje jeszcze mojego ulubionego wężyka z noki, bo czasem trzeba zabić jakoś czas
Usjwo - Wto 18 Wrz, 2012
kozidron napisał/a: | dwa najbardziej potrzebne ficzery, GPS i WiFi, brakuje jeszcze mojego ulubionego wężyka z noki, bo czasem trzeba zabić jakoś czas |
Faktycznie jak sie robi zdjecia tylko w 3miescie to geotagowanie niepotrzebne
Usjwo napisał/a: | Faktycznie jak sie robi zdjecia tylko w 3miescie to geotagowanie niepotrzebne |
faktycznie jak się wali na tysiące to się może przydać
Starość też robi swoje, jak się nie pamięta gdzie się puszkę wyciągało
Pamietam każde wyjecie aparatu z torby jadąc transsyberią a widoki bywały jednostajne i spirytus nie był chrzczony Starość nie radość Usjwo, podobno spożywanie orzeszków pomaga
siosio - Wto 18 Wrz, 2012 Temat postu: 6d - migawka W specyfikacji na Optycznych pisze, że najkrótszy czas migawki to 1/4000, a faktycznie ma 1/8000.
To pewnie dlatego, ze na stronie Canona stoi jak byk 1/4000s
http://www.usa.canon.com/...=Specifications
siosio - Wto 18 Wrz, 2012 Temat postu: Re: Canon 6D
hijax_pl napisał/a: | Wszyscy już pewnie i tak wiedzą o co biega
Erę "taniego" entrylewelowego FF czas zacząć... |
Dla mnie to, żadna era taniej FF.
W cenie nie niższej od D700 i 5D mark II mamy nowe lustrzanki z FF ale z gorszym body. Gdzie tu postęp cenowy? Gdzie rewolucja? Gdzie pełna klatka dla ludu?
Ni ma - oszukali nas tworząc nową linię lustrzanek FF, będących w tych samych cenach co wcześniejsze konstrukcje. Natomiast nowe D800 i 5d markIII dali w cenach droższych od ich poprzedników.
Generalnie to łupią prosty lud ile mogą
sigmiarz - Wto 18 Wrz, 2012
Nikon ma ostatnimi czasy lepszy silnik do jpg, więc trudno ostrość, szczegółowość oceniać na podstawie jpg z aparatu...
..ja aparatem chleba nie kroję i mogę powiedzieć że kolory są zdecydowanie ciekawsze i bardziej naturalne w tym Canonie właśnie, no i do tego migawka 1/8000..
siosio napisał/a: | Generalnie to łupią prosty lud ile mogą |
Oj, oj biedny uciśniony lud
siosio napisał/a: | Ni ma - oszukali nas tworząc nową linię lustrzanek FF, |
hehe, śmieszne piekarz też codziennie cię oszukuję, dodając mniej mąki do ciasta na chleb.
siosio, z tego postu bije mądrość elektryka wysokich napięć z miasta Toruń
siosio napisał/a: | W cenie nie niższej od D700 i 5D mark II mamy nowe lustrzanki z FF ale z gorszym body. Gdzie tu postęp cenowy? Gdzie rewolucja? Gdzie pełna klatka dla ludu? |
ceny będą musiały spaść
ale było wiadomo że jako że Japonię podmoczyło tu i ówdzie (tsunami) zapowiadali że może być drożej.
komor - Wto 18 Wrz, 2012
Usjwo napisał/a: | poniewaz przy zapisie RAW i tak bufor blokowal mi sie po 4, 5 zdjeciach |
Jesteś pewien? Nie mam już 40D, ale wydaje mi się, że seria była dłuższa.
Usjwo napisał/a: | migawka: w obydwu 1/8000, czyli jednak nie 1/4000 |
Na stronie Canona jednak jest 1/4000.
http://www.usa.canon.com/...#Specifications
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
Usjwo, WiFi pewnie też tam nie ma do czego podłączyć
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 10:20 ]
komor, ja też jestem przekonany, że seria jest dużo dłuższa.
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 10:21 ]
kozidron, nie wiem co Cię tak śmieszy - siosio napisał prawdę. Dali dużo gorszy sprzęt w tej samej cenie co n-lat temu.
http://technologie.gazeta...w_aparacie.html
Piszą, że będzie kosztował 8600 PLN.
Usjwo - Wto 18 Wrz, 2012
komor napisał/a: | Usjwo napisał/a: | poniewaz przy zapisie RAW i tak bufor blokowal mi sie po 4, 5 zdjeciach |
Jesteś pewien? Nie mam już 40D, ale wydaje mi się, że seria była dłuższa. |
Nie, ale sprawdze. Ostatnio robilem i po paru zdjeciach musial zlapac "krotki oddech" i klepal dalej
Usjwo napisał/a: | migawka: w obydwu 1/8000, czyli jednak nie 1/4000 |
Na stronie Canona jednak jest 1/4000.
http://www.usa.canon.com/...cations[/quote]
Canon rumors podaje 1/8000, niestety chyba Canon jest bardziej wiarygodny od plotek
mozer napisał/a: | Dali dużo gorszy sprzęt w tej samej cenie co n-lat temu. | Inflacja?
Póki Sony nie wyda taniej pełnej klatki to nic się nie zmieni - dalej ff będzie drogie. Canon z Nikonem całują sobie nawzajem tyłeczki.
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
hijax_pl, chyba giga-inflacja
hijax_pl napisał/a: | mozer napisał/a: | Dali dużo gorszy sprzęt w tej samej cenie co n-lat temu. | Inflacja? |
Kwoty 8800 za D600 i 8600 za 6D myślę, że uwzględniają już inflację - i to w nadmiarze.
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
siosio, ja myślę, że Pentax mógłby prędzej coś odmienić - skoro potrafi zrobić solidne APS-C w rozsądnej cenie plus ma doświadczenie ze średnim formatem. Sony raczej się nei wycofa z tego SLT...
Jak dla mnie po premierze 6D i D600 cenowy rynek pełnych klatek wygląda bardzo źle. Rok temu trudno byłoby sobie wyobrazić, że taki koszmar nadejdzie.
Usjwo - Wto 18 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | hijax_pl, chyba giga-inflacja |
Ja kupilem 40D, gdzies ponad pol roku po premierze i kosztowal cos okolo 900EUR. Wtedy euro bylo chyba po gdzies 3.3, wiec roznica znaczna, wiec na samej roznicy kursu jest kilkaset zloty roznicy.
mozer napisał/a: | siosio, ja myślę, że Pentax mógłby prędzej coś odmienić - skoro potrafi zrobić solidne APS-C w rozsądnej cenie plus ma doświadczenie ze średnim formatem. Sony raczej się nei wycofa z tego SLT... |
Nie powiedziałbym. W każdym razie gdyby dali pełną klatkę FF za 5tyś to coś zaczęłoby się zmieniać.
Ja bym się nie zdziwił jakby te wszystkie japońskie firmy nie działały w zmowie.
I tak Pentax robi aps-c i średni format ale małyobrazek to już nie - i nie wiadome z jakich przyczyn.
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
Usjwo, ale to jest właściwie FF w obudowie z 50D (tyle, że gorszy AF) - ile 50D kosztował?
siosio napisał/a: | Kwoty 8800 za D600 i 8600 za 6D myślę, że uwzględniają już inflację - i to w nadmiarze. |
Niom. Jak D700 startował w lipcu 2007 to w PL można go było dostać za 8400zł. Pamiętasz po ile wtedy się płaciło za euro?
Co roku średnia wartość inflacji to około 3,5% - możemy tak przyjąć, czy się nie zgadzasz??
Czyli to co w w lipcu 2007 roku kosztowało 8400zł w tym roku, po pięciu latach odpowiada mniej więcej 10000zł. Oczywiście D700 nie kosztuje dziś 10tyś (choć i takie ceny były ) bo przecież sukcesywnie też traci na wartości. Zakładając, że D800 jest jego następcą wychodzi na to, że jego cena jest adekwatna do ceny, z jaką był wprowadzany D700 pięć lat temu.
W drugą stronę, jeśli dziś D600 kosztuje ok 8200zł to pięć lat temu (uwzględniając inflację) powinien kosztować ok 6800zł.
Inflacja boli, prawda? I szkoda, że pensje nie rosną tak szybko jak ceny...
Alternatywnie możemy przeliczyć ceny na np bochenki chleba, litry mleka czy benzyny
Usjwo - Wto 18 Wrz, 2012
Wszyscy chcieli 7D z FF i tansze od 7D , tak to tylko w erze...
HIJAX
Skoro D700 startował w lipcu 2007 i kosztował 8400, a teraz uwzględniając inflację kosztowałby około 10tyś, to i tak cena D800 poszła w górę - bo ona startowała z ceny 11.555 PLN
Nie mówiąc już o Canonie 5d marku III, który startował z wyższą ceną. Coś chyba koło 14 tysięcy
siosio, ja w wyliczeniach brałem pod uwagę tylko inflację. Całkowicie pominąłem fluktuacje euro, dolara czy jena. Chcesz - pobaw się w wyliczenia. I nie zapomnij o akcji podnoszenia cen po tsunami w Japonii i powodzi w Tajlandii (może to jest to Twoje 10%)
To o co mi chodzi to fakt, że D600/6D to de facto tańsze FF. Relatywnie oczywiście. A to że nie zgadasz się z ta opinią patrząc przez pryzmat portfela.. no cóż. Całkowicie rozumiem. Też się nie zgadzam, że inflacja pomniejsza moje przychody...
Gdyby to o czym piszesz odgrywało, aż tak wielką rolę to 5d mark II i Nikon D700 też byłyby droższe - tymczasem te lustra trzymają od kliku lat podobną cenę. I trzymały ją nawet przed d800 i 5d Mark III - niby się starzały ale skoro nie było alternatywy, to mogły sobie swobodnie drożeć.
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
hijax_pl napisał/a: | fluktuacje euro, dolara czy jena. |
Ale co to klienta obchodzi tak naprawdę
Poza tym uważam, że powinno się uwzględnić postęp procesu technologicznego - chyba nie powiesz mi, że produkcja matryc kosztuje tyle samo ile kosztowała powiedzmy 5 lat temu?
nienietaktak - Wto 18 Wrz, 2012
siosio, około 13k, a D800, o ile dobrze pamiętam, około 12,5k.
Z cenami problemy są dwa: inflacja i kurs złotego. Pamiętam, jak w czerwcu lub lipcu C 85/1.2 kosztował około 10k, bo kurs złotówki byl słaby. Przy cenie 2000 euro wahanie kursu o 20 groszy daje różnicę w cenie 400 zł. Niech każdy jeszcze trochę rezerwy dołoży na ewentualne dodatkowe wahnięcia kursu i robi się spora sumka.
Dla porównania kursy euro: wrzesień 2009 - około 3,40 a wrzesień 2012 około 4,20, czyli na 2000 euro różnica to 1600 zł. Do tego dołożymy inflację i co mamy? 3200 zł różnicy w cenie. Odejmij tę sumę od ceny 6D i co wyjdzie? Ceny wzrosły, czy spadły?
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 11:12 ]
mozer, ależ uwzględnili postęp technologiczny. 6D w końcu nie kosztuje 11k, prawda?
Rozmawiałem z kimś od Nikona i ta osoba mnie zapewniała, że D600 miał startować z ceną około 7500 - ostatecznie jednak Nikon zmienił plany i dał cenę wyższą.
Panie i panowie to marketing ma największy wpływ na cenę a nie inflacja, czy kursy walut.
Czemu wy się tak podniecacie tymi cenami, cena 6d i tak spadnie poniżej nawet tutaj podawanych optymistycznych prognoz, tylko trzeba poczekać ze 3 miesiące.
Na razie fabryki canona(w Chinach) nie pracują (podobno) od 3 dni, nie wiem ile komponentów do 6D, robionych jest w Chinach ale i tak pewnie potrwa to chwile, zanim się odbiją z produkcją
kozidron, z tego, co czytałem, to nie pracują fabryki drukarek, kamer i jeszcze tam czegoś (nie pamiętam - starośC), ale na pewno nie aparatów.
siosio napisał/a: | , że D600 miał startować z ceną około 7500 | I taka też zapewne będzie po 2 miesiącach
Ale ja myślałem, że będzie startował z taką ceną, a po 2 miesiącach będzie coś koło 6500 albo niżej......
I między innymi dlatego nie powinien być ten aparat droższy od 7d.
siosio, taaaaaaaa... a po pół roku Canon dopłaci każdemu nabywcy
Nie musi dopłacać wystarczy, żeby dorzucił 50 1.4 jako kita Albo 28 1.8
siosio, jeszcze się okaże, że 7Dmk2 będzie droższy i co wtedy?
Mnie to nie będzie przeszkadzać
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 11:50 ]
A tak poważniej to chyba jest szansa na te 6 tysięcy - oczywiście nie w dniu wejścia do sprzedaży.
D600 spadnie z ceną a ma lepszą specyfikację od 6d.
moronica - Wto 18 Wrz, 2012 Temat postu: Re: Canon 6D
siosio napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Wszyscy już pewnie i tak wiedzą o co biega
Erę "taniego" entrylewelowego FF czas zacząć... |
Dla mnie to, żadna era taniej FF.
W cenie nie niższej od D700 i 5D mark II mamy nowe lustrzanki z FF ale z gorszym body. Gdzie tu postęp cenowy? Gdzie rewolucja? Gdzie pełna klatka dla ludu?
Ni ma - oszukali nas tworząc nową linię lustrzanek FF, będących w tych samych cenach co wcześniejsze konstrukcje. Natomiast nowe D800 i 5d markIII dali w cenach droższych od ich poprzedników.
Generalnie to łupią prosty lud ile mogą |
w cenie nie nizszej obecnie. d700 startowalo z cena $3000 a d600 $2100. ilez trzeba powtarzac, ze ceny na starcie zawsze sa wysokie i zawsze jest narzekanie. jak sie szykowalam na zakup d90 po premierze to tez sie naczytalam ze olaboga 1200eur a mialo byc 1000 co teraz, itede
wulf - Wto 18 Wrz, 2012
Oby była teraz tylko radość z nowych modeli.
Jeśli Chińczycy nie dogadają się z Japończykami i konflikt się rozwinie to ceny mogą poszybować jak bociany do Afryki.
Chociaż nie chce mi się wierzyć, że za tymi protestami nie stoją władze Chin. Jak to możliwe, że w tak przesyconym agenturą mocarstwie ludzie sami rozpoczynają jakieś masowe protesty?
Jak podali w telewizorze, nie chodzi wcale o jakieś skarlałe palemki na skalistych wysepkach tylko o gigantyczne złoża gazu w ich okolicy.
Nowy model ma być teoretycznie dostępny od grudnia a praktycznie to może się okazać, że tak naprawdę od marca
komor - Wto 18 Wrz, 2012
wulf napisał/a: | Chociaż nie chce mi się wierzyć, że za tymi protestami nie stoją władze Chin. Jak to możliwe, że w tak przesyconym agenturą mocarstwie ludzie sami rozpoczynają jakieś masowe protesty? |
Chyba sobie żartujesz. Jak można w ogóle przypuszczać, że to jakaś spontaniczna akcja. A teraz muszę sam się zmoderować, bo polityki tu nie wpuszczamy.
cybertoman - Wto 18 Wrz, 2012
Samobiczowanie Moda...
dcs - Wto 18 Wrz, 2012
Dla początkujących ekonomistów.
http://www.measuringworth.com/uscompare/
wulf napisał/a: | Oby była teraz tylko radość z nowych modeli.
Jeśli Chińczycy nie dogadają się z Japończykami i konflikt się rozwinie to ceny mogą poszybować jak bociany do Afryki.
Chociaż nie chce mi się wierzyć, że za tymi protestami nie stoją władze Chin. Jak to możliwe, że w tak przesyconym agenturą mocarstwie ludzie sami rozpoczynają jakieś masowe protesty?
Jak podali w telewizorze, nie chodzi wcale o jakieś skarlałe palemki na skalistych wysepkach tylko o gigantyczne złoża gazu w ich okolicy.
Nowy model ma być teoretycznie dostępny od grudnia a praktycznie to może się okazać, że tak naprawdę od marca |
masz jakiś problem ze skarlałymi palemkami na skalistych wysepkach ?
Może załóżcie sobie wątek o inflacji, hm ?
kufel - Wto 18 Wrz, 2012
moronica napisał/a: | kufel, moze tak moze nie, zadne z nas nie jest w stanie powiedziec jak bylo | oczywiście, nie mniej rozsądek każe zachować dystans do tego co przedstawiają producenci
mozer napisał/a: | ...Najkon;) | jeśli to dopowiedzenie do tego co napisałem to... tak nie chcem ale muszem to rozważać a nie sądzę, by ten nowy produkt miał mieć lepszą matrycę od 5d mk2/3.
oficjalne ceny
EOS 6D Body with GPS/Wi-Fi 7 799
EOS 6D 24-105IS with GPS/Wi-Fi 10 999
New Grip 789
New focusing screen 119
Usjwo - Sro 19 Wrz, 2012
mozer napisał/a: |
komor, ja też jestem przekonany, że seria jest dużo dłuższa.
|
Musze odszczekac, zadyszki dostaje przy 7 zdjeciu , czyli jest 6.5 (przez pierwsza sekunde). Czy karty SD sa szybsze?
mozer napisał/a: |
EOS 6D Body with GPS/Wi-Fi 7 799 |
Zakladajac ze cena w HK jest o okolo 12% nizsza (5DIII, 5DII) to za 6800 powinno sie dostac. Mysle ze na wiosne (albo blizej lata) za 6000. Zaczynam zbierac kase
siosio - Sro 19 Wrz, 2012
[quote] Czy karty SD sa szybsze?
[quote]
Z tego co się orientuje, to nie są wcale wolniejsze - ale to zależy od marki i jej klasy. SD UHS - mają nawet 95 mb/s - całkiem szybko.
Akurat to, że 6D ma gniazdo na SD, a nie CF uważam raczej za plus. SD są tańsze, mniejsze, jak je wkładasz to na pewno nie połamiesz sobie palików i wcale nie są wolniejsze.
Ale może szybciej się nagrzewają? - Sam nie wiem....
nienietaktak - Sro 19 Wrz, 2012
Łatwiej je złamać. Bywa też, że obudowa się rozlatuje wzdłuż zgrzewu/złożenia.
MM - Sro 19 Wrz, 2012
siosio napisał/a: | Akurat to, że 6D ma gniazdo na SD, a nie CF uważam raczej za plus |
Dla mnie to minus i znak jak mamy odbierać ten aparat. Nie szukajcie bajerów, to FF dla ludu. Tylko ten lud nie ma tyle kasy, żeby się na tego FF rzucić masami i stać po niego w kolejkach...
pan.tadeusz - Sro 19 Wrz, 2012 Temat postu: Re: Canon 6D
iso 1600/6400 coming soon
Usjwo - Sro 19 Wrz, 2012
MM napisał/a: | Nie szukajcie bajerów, to FF dla ludu. |
Wlasnie to ma byc FF, dla ludu, dla zaawansowanego fotoamatora, a nie dla profi. Od dawna wiadomo ze profi to 1D, a 5D to do niedawna seria dla zawansowanego fotoamator. Teraz Canon popchnal 5D w strone profi, dajac amatorom 6D. Pozycjonowaniem wstrzelil sie w polski rynek, bo u nas wiekszosc kotleciazy jezdzi na 5D . Teraz "profi" beda mieli swojego 5DIII, a amatorzy 6D
MM - Sro 19 Wrz, 2012
No to macie ile kosztuje sprzęt dla ludu.
http://www.fotopolis.pl/i...y-canona-eos-6d
Prawie 8 koła za body? Kogoś tutaj P O J E ....
Karty SD, AF dla dziecka (lub dla sony ), korpus z ograniczoną ergonomią i mechaniczną odpornością za tyle kasy? To już wolę D600.
Usjwo - Sro 19 Wrz, 2012
MM napisał/a: | No to macie ile kosztuje sprzęt dla ludu. |
Na poprzedniej stronie juz bylo
Sunders - Sro 19 Wrz, 2012
MM napisał/a: | korpus z ograniczoną ergonomią i mechaniczną odpornością za tyle kasy? To już wolę D600. |
IMO też przesadzili.Myślę, że za kilka m-cy zjedzie w okolice 6kpln i wtedy będzie konkurencyjna.
krzys13k - Sro 19 Wrz, 2012
Sunders napisał/a: | MM napisał/a: | korpus z ograniczoną ergonomią i mechaniczną odpornością za tyle kasy? To już wolę D600. |
IMO też przesadzili.Myślę, że za kilka m-cy zjedzie w okolice 6kpln i wtedy będzie konkurencyjna. |
Zgadzam się. Profesjonalny 7D kosztuje 5100, 5D Mark II 7600, więc 6k za amatorskiego (jak to na tym forum niektórzy mówią, kastrata ) 6D to raczej maksymalna cena.
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
Usjwo,
Jakie są ceny sprzętu w ChRL?
Usjwo - Sro 19 Wrz, 2012
5DmkIII ok. 2400EUR
5DmkII ok. 1560EUR
7D 900 EUR
Sa to ceny z dytrybucji HK, prywatnie "przemycane" do ChRL, gwarancja tylko w sklepie w ktorym kupiles.
[ Dodano: Sro 19 Wrz, 2012 18:25 ]
z gwarancja Canon China, trzeba dodac 10%
Fotoamor - Sro 19 Wrz, 2012
Nie ma sie co podniecac
Canon w zakresie jakosci obrazu czyli matryc stoi w miejscu od 3 lat.
moze to i dobrze , gdyz nie przechodza mi przez glowe glupie mysli zeby co rok kupowac nowy aparat , wole za te kase wyjechac gdzies i korzystac z tego co juz mama. Widac przed 3 - laty osiagnal te jakosc, iz uznaje ze nie ma potrzeby na radykalne zmiany, a kosmetyczne mnie nie interesuja.
Poprawia, zmienia wszystko dookola matrycy w samym obrazie nic sie nie zmienia.
mk3 , mk4 d1 taki , d1 siaki. d1 owaki to wszystko w gruncie rzeczy to samo.
Powiem szczerze, ze ceny po jakich oferuje sprzet sa mi bez znaczenia.
poczekamy, jesli wypusci rzeczywiscie matryce w jakiejs nowej technologii bedace duzym krokiem do przodu, to sie bede zastanawial nad cena- jedno jest pewne - bedzie drozej.
w ostatnich latach jedynie N wykonal krok milowy d700-d800 , to dwa nieporownywalne swiaty. U C ciagle to wszystko jedno co wypusci- jedno poprawi , drugie pogorszy, ale ciagle na wysokim poziomie.
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
7D tani.
ChRL = B&H
Z HK taniej niż w US.
W US jest teraz rabat na 5DII i kosztuje 1900$.
dcs napisał/a: | 7D tani.
ChRL = B&H
Z HK taniej niż w US.
W US jest teraz rabat na 5DII i kosztuje 1900$. |
dolicz do tego vat przy imporcie do EU i zrobi sie z tej ceny ok 1900 eu
dcs - Sro 19 Wrz, 2012
Jak się okaże, że w 6D nie poprawili obrazowania, to zainteresowani rzucą się na 5DII, tylko za 3 miesiące mogą być już one niedostępne.
dcs napisał/a: | Jak się okaże, że w 6D nie poprawili obrazowania, to zainteresowani rzucą się na 5DII, tylko za 3 miesiące mogą być już one niedostępne. |
a dlaczego mialoby byc lepsze?
co najwyzej moga poprawic jakosc jpeg-u z puszki jak w mk3.
praktycznie taka sama matryca , mocniejszy procesor pozwoli na nieco wiecej obliczen w tym samym czasie, czyli troche bardziej wysublimowane obliczenia.
raw-y beda takie same , jpegi z puszki lepsze.
af z tymi sesnorami krzyzowymi jak w c50d - ze wzgledu na wieksze tolerancje w FF , subjektywnie bedzie wydawal sie troche lepszy.
sigmiarz - Sro 19 Wrz, 2012
Fotoamor, jakim sposobem taka sama matryca ?
Inna rozdzielczość, inne iso, który parametr jest taki sam ?
To jakaś epidemia, jak nazywa się choroba kiedy ktos nie wie a mimo tego pisze ?
spootnick - Sro 19 Wrz, 2012
OJ TAM, OJ TAM
sigmiarz napisał/a: | Fotoamor, jakim sposobem taka sama matryca ?
Inna rozdzielczość, inne iso, który parametr jest taki sam ?
To jakaś epidemia, jak nazywa się choroba kiedy ktos nie wie a mimo tego pisze ? |
cmos, 20,2 vs 21,2 mpx czy cos w tym rodzaju , porownywalna wielkosc pixeli - nie moze byc inaczej , porownywalna powierzchnia czynna swiatloczula , a wiec porownywalna sprawnosc matrycy - nie moze byc inaczej.
jesli oczekujesz roznic jakosciowych, wynikajacych z tej matrycy to sie pomylisz .
Jak w mk3 - ani o jote lepiej w stosunku do mk2 , nawet minimalnie slabiej , natomiast wydajniejsze procesory pozwalaja lepiej obrobic obraz w puszcze.
nie ma cucow - u podobnej technologicznie matrycy nie dostaniesz istotnej roznicy.
Beda wieksze roznice przez przsuniecie suwaka o 5% w lewo lub w prawo niz wynikajace ze zmian w matrycy.
Epidemia jest wylaczanie myslenia i opieranie sie na wzajemnym nakrecaniu sie w iluzorycznych oczekiwaniach. jeden pisze chyba bedzie lepiej , drugi , tak,tak bedzie lepiej , trzeci , czwarty juz sa tego pewni , ktos piaty wlasnie zostal poinformowany przez czwartego w rzedzie, ze nowy parat ma zdecydowanie lepsza matryce - tak to funkcjonuje.
Jak myślisz dlaczego ta matryca jest mniejsza, użyli ten 1MP do czegoś ?
to wygląda na zupełnie nową matrycę, mieli sporo czasu żeby ją opracować
i poprawa jest prawdopodobna, bardziej niż to że będzie podobna jak w mkII
Jednak na razie niewiele o niej wiemy, myślę że warto zaczekać na pierwsze rawy
cybertoman - Sro 19 Wrz, 2012
sigmiarz, z niemieckiej strony canona wynika, ze choc nowo opracowany
(Der neue von Canon entwickelte und gefertigte 20,2 Megapixel)
to :
"Basierend auf einer fortschrittlichen CMOS-Sensor-Architektur erzielt er eine ähnliche
Leistungsstärke wie die innovative EOS 5D Mark III"
czyli po naszemu - osiaga podobne rezultaty do EOS 5D Mark III.
hijax_pl - Sro 19 Wrz, 2012
Czyli co? Technologiczny zastój, czy raczej szykują przedpole dla 40Mpx z tą samą jakością per pixel co matryce 20Mpx?
cybertoman - Sro 19 Wrz, 2012
Czyms musza sie te nowe sensory roznic, w przeciwnym razie nie byloby sensu ich zmieniac. Moze chociaz sa tansze w produkcji ...? Albo odporne na promieniowanie kosmiczne.
sigmiarz napisał/a: | Jak myślisz dlaczego ta matryca jest mniejsza, użyli ten 1MP do czegoś ?
to wygląda na zupełnie nową matrycę, mieli sporo czasu żeby ją opracować
i poprawa jest prawdopodobna, bardziej niż to że będzie podobna jak w mkII
Jednak na razie niewiele o niej wiemy, myślę że warto zaczekać na pierwsze rawy |
aby mowic o wyraznej poprawie jakosci musi byc radykalna zmiana technologii.
musi byc wiekszy uzysk swiatla - czyli zdecydowane poprawienie sprawnosci matrycy , zdecydowane powiekszenie powierzchni swiatloczulej na calkwitej powierzchni matrycy - lepszy uzysk swiatla. To bedzie prowadzic do zwiekszenia odstepu sygnalu od szumow , czyli prowadzic do polepszenia jakosci. Wszystko inne to sa male kroczki , bez wiekszego znaczenia. Wzrost rozdzielczosci liniowej obrazu jest wyrazny przy dwukrotnym powiekszeniu liczby pixeli ( wowczas o ok 40% - to jest uzysk)
N zrobil w stosunku do starego i juz w chili sie ukazania przestarzalego d700 kolosalny krok do przodu , canon na razie nie. O 40 mpx matrycy canona czytalem juz przed dwoma laty.
Nie wiem czy bedzie i kiedy .
Sa zdjecia obiektow , tablic testowych , wynika z nich, ze mk3 rysuje jednak minimalnie ale jednak gorzej od mk2 , jedynie jpegi z puszki sa zdecydowanie lepsze od jpegow z puszki mk2. To zasluga silniejszych procesorow, skuteczniejszego odszumiania, nie matrycy.
Dla matryc W tej samej technologii ( cmos z soczewkami przed) , z bayerem , filtrem AA, przemnoz sobie liczbe pixeli przez ich powierzchnie , wynik takiej aproxymacji pozwoli Ci oszacowac co mozna oczekiwac - jakie zmiany . okaze sie ,ze minimalne. Zeby matryca byla wyraznie lepsza musi prowadzic do lepszego uzysku swiatla ( m.inn przez wieksza powierzchnie czynna ).
Pomiedzy poszczegolnymi modelami w klasie FF mozna oczekiwac roznic zdecydownie mniejszych od roznicy pomiedzy aps a FF- ale to oczywiste.
kozidron - Sro 19 Wrz, 2012
Fotoamor napisał/a: | cmos, 20,2 vs 21,2 mpx czy cos w tym rodzaju , porownywalna wielkosc pixeli - nie moze byc inaczej , porownywalna powierzchnia czynna swiatloczula , a wiec porownywalna sprawnosc matrycy - nie moze byc inaczej. |
Może być i w "przyrodzie" masz na to mnóstwo dowodów, patrz wątek w którym wszyscy bez wyjątku Ci to tłumaczyli (w tym w którym nawet Komor stracił cierpliwość), masz dość krótką pamięć. Jest sporo przykładów, że na tej samej powierzchni przy tej samej liczbie Mpix matryce "wypluwają z siebie zupełnie co innego".
Fotoamor napisał/a: | jesli oczekujesz roznic jakosciowych, wynikajacych z tej matrycy to sie pomylisz .
|
Tu mozesz mieć racje, bo canon od długiego czasu nie zrobił żadnych postępów, dlatego kolega sigmiarz, napisał o tym, że może coś sie zmieni bo to inna matryca.
Fotoamor napisał/a: | nie ma cucow - u podobnej technologicznie matrycy nie dostaniesz istotnej roznicy.
Beda wieksze roznice przez przsuniecie suwaka o 5% w lewo lub w prawo niz wynikajace ze zmian w matrycy. |
No a to jak zwykle bzdura, patrz dyskusja imx071 vs matryca canona 50D
albo nawet patrz A580 vs K5 (te same matryce).
te twoje 5% można między bajki powkładać ale jak pamietasz koledzy Ci to już wielokrotnie tłumaczyli, no i okazało się, że przegladasz wybiórczo net a rawów z matrycy imx071 nie widziałeś na oczy
Fotoamor napisał/a: | ktos piaty wlasnie zostal poinformowany przez czwartego w rzedzie, ze nowy parat ma zdecydowanie lepsza matryce - tak to funkcjonuje. |
albo ktoś szósty jest na tyle leniwy, że nawet suwaczkami nie pocisnął na rawach dajmy na to z K5
[quote="kozidron"] Fotoamor napisał/a: | cmos, 20,2 vs 21,2 mpx czy cos w tym rodzaju , porownywalna wielkosc pixeli - nie moze byc inaczej , porownywalna powierzchnia czynna swiatloczula , a wiec porownywalna sprawnosc matrycy - nie moze byc inaczej. |
razem z kolegami mozecie sobie wypisywac co chcecie.
wyjdzie aparat , pokaza sie pierwszy zdjecia zobaczysz jakie beda roznice w stosunku do aktualnych modeli.
pisales , ze jestes muzykiem.
w muzyce sytuacja jest jasna . Kazdy zajmuje pozycje w srodowisku w zaleznosci od tego jak gra. ten jest szefem kto lepiej gra i nie ma tu zlituj sie.
Gdyby tak bylo w fotografii to nie tylko, ze nie powinenes udzielac jakichkolwiek rad technicznych , ale dluuugo i doglebnie sie uczyc.
wybacz, ale dopoki nie zrobisz przynajmniej srednio dobrze obrobionego zdjecia nie sadzisz chyba, bym powaznie bral pod uwage twoje wypowiedzi.
nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego czego nie wiesz jeszcze , a mnie sie ani wyjasniac ani spierac nie chce. sadzisz ze matryce z o polowe mniejszy powierzchni sa w stanie tak samo pracowac jak te wieksze - prosze bardzo nic nie mam przeciwko temo osadowi.
To jeden z atrybutow wolnosci czlowieka - prawo do dowolnych osadow w tym blednych.
Nie mam nic przeciwko dowolnym osadom jakie masz z kolegami , kto chce ten z nich skorzysta.
iso 400 w 5d mkII wydaje się być bardziej ziarniste od tego sampla 6d.. ale to tylko fakty
nienietaktak - Sro 19 Wrz, 2012
Fotoamor, ciekawi mnie tylko jedna rzecz: te porównania 5DII i 5DIII bierzesz z teorii czy z praktyki? I żeby było jasne - niczego nie sugeruję, nie mam zamiaru się spierać i chcę wiedzieć z czystej ciekawości.
komor - Czw 20 Wrz, 2012
nienietaktak, czy z teorii czy z praktyki to mało istotne w przypadku 5D II i III. Gorzej, że kolega Fotoamor uparcie nie chce zauważyć różnicy między IMX-71 a choćby wspomnianą matrycą z Canona 50D, która ma bardzo podobne upakowanie pikseli, a sprawuje się znacząco inaczej…
muzyk - Czw 20 Wrz, 2012
Prawdę mówiąc, jestem na nie po tym, co pokazał canon wprowadzając 6d.
Żeby chociaż wizjer 100%...
Taki Nikon ... jak widać potrafi.
Cóż, chyba z moim 40d poczekam na coś, co będzie ciekawsze od 6d i 5d razem wziętych.
Usjwo - Czw 20 Wrz, 2012
Prawdę mówiąc, jestem na nie po tym, co pokazał canon wprowadzając 6d.
|
Niekonczace sie "cierpienia mlodego Wertera", historia powtarza sie (i bedzie sie powtarzac) przy kazdej premierze
Cóż, chyba z moim 40d poczekam na coś, co będzie ciekawsze od 6d i 5d razem wziętych. |
alez sa takie, tylko ich nazwa zaczyna sie od "1". Przeciez jezeli pojawi sie 3D to bedzie napewno drozsze od 5DmkIII. Nie licz na to ze cos:
Cytat: | będzie ciekawsze od 6d i 5d razem wziętych. |
i w cenie 6D.
Jezeli matryca nie okaze sie jakims bublem (a pewnie nie okaze sie) to bedzie to aparat skrojony akorat na miare moich potrzeb. Oczywiscie wolalbym 5DmkIII, ale za 900EUR roznicy to ja wole kupic bilet do Birmy (ta podroz juz sie za mna ciagnie od dluzszego czasu ) i wyprobowac jak radzi sobie 6D w wilgotnym i goracym klimacie
Fotoamor - Czw 20 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | Fotoamor, ciekawi mnie tylko jedna rzecz: te porównania 5DII i 5DIII bierzesz z teorii czy z praktyki? I żeby było jasne - niczego nie sugeruję, nie mam zamiaru się spierać i chcę wiedzieć z czystej ciekawości. |
z praktyki (mojej ale glownie cudzej gdyz pozostalem przy mk2 , nie widze powodu do zmiany).
porownywalem d800
mk3
i mk2
w skali 100% d800 szumi nieco wiecej od mk3 po resamplingu do 21 mp obraz jest mniej zaszumiony.
dynamika wejscia d800 nieco lepsza moze o jakies max 0,5 ev
mk3 - mk2 , w mk3 nieco mniejsza rozdzielczosc odwzorowania , mniejsza mora , wskazywaloby na to ze ma mocniejszy filtr AA.
rozdzieloczosc minimalnie mniejsza , ale jednak-. wynik jest do zobaczynia w internecie.
mk2 to aparat to archtektury , statyki
mk3=mk2+reportarz, sport, ruch
mk3 , mk2 - z rawow zdjecia nieco lepsze z mk2 ( szumy itp ) , jpegu - zdecyowanie lepiej odszumione w mk3. w mk3 na b wysokich iso cudow nie ma , uzywalne do 6400 , tyle tylko ze ma i wiecej - wyciagane rachunkowo
podam link gdy bede mial wiecej czasu go odnalezc.
w mk3 usunieto ograniczenia mk2 , obraz taki sam.
Sa takze podobne wypowiedzi na optycznych przez wlascicieli mk3.
odnosnie d800 - mk2/3 , mam sporo porownan. Tak na wyczucie d800 moze dac subiektywnie zdjecia lepsze do 10-20% , ale jeden ze " znajomych z sieci " kupil ( wymieniamy prywatnie doswiadczenia) i choc ma juz doswiadczenie , ciagle dostaje z niego wyniki na poziomie aps ( jeszcze nie potrafi wykorzystac mozliwosci matrycy). Obrobka jest czescia jakosci zdjecia , te trzeba odkryc, opanowac.
wlasciwie dla d800 w tej klasie cenowej nie ma teraz rownorzednej alternatywy.
nienietaktak - Czw 20 Wrz, 2012
ok. dzięki
D800 nie testowałem i nie zamierzam
muzyk - Czw 20 Wrz, 2012
Fotoamor napisał/a: | mk3 , mk2 - z rawow zdjecia nieco lepsze z mk2 ( szumy itp ) |
i
Fotoamor napisał/a: | w mk3 usunieto ograniczenia mk2 , obraz taki sam. |
kozidron - Czw 20 Wrz, 2012
Fotoamor napisał/a: | pisales , ze jestes muzykiem.
w muzyce sytuacja jest jasna . Kazdy zajmuje pozycje w srodowisku w zaleznosci od tego jak gra. ten jest szefem kto lepiej gra i nie ma tu zlituj sie. |
Widzę pojęcie o muzyce też masz mierne, bo tu niestety dość często historia pokazywała, że szefem jest ten kto ma "lepsze" pomysły albo silniejszy charakter, najlepszym i dość czytelnym przykładem jest tu Miles Davis, który wirtuozem raczej nie był, szczególnie w stosunku do wszystkich których spotykał po drodze, czytaj Cannonball, Coltrane, Tyner czy Keith Jarrett, niewątpliwie wybitny muzyk.
Mógłbyś już nie kaleczyć porównaniami muzycznymi, twojej podstawowej nieznajomości w zakresie obrazowania matryc, bo ani to adekwatne ani to zgodne z prawdą.
Przykładów można mnożyć na tysiące, zarówno w muzyce klasycznej, czy tak zwanej nowej muzyce do Lutosławskiego włącznie, pomijając już mniej wymagające nurty takie jak jazz, blues, rock itd.
sigmiarz - Czw 20 Wrz, 2012
Fotoamor napisał/a: | nienietaktak napisał/a: | Fotoamor, ciekawi mnie tylko jedna rzecz: te porównania 5DII i 5DIII bierzesz z teorii czy z praktyki? I żeby było jasne - niczego nie sugeruję, nie mam zamiaru się spierać i chcę wiedzieć z czystej ciekawości. |
z praktyki (mojej ale glownie cudzej gdyz pozostalem przy mk2 , nie widze powodu do zmiany).
porownywalem d800
mk3
i mk2
w skali 100% d800 szumi nieco wiecej od mk3 po resamplingu do 21 mp obraz jest mniej zaszumiony.
dynamika wejscia d800 nieco lepsza moze o jakies max 0,5 ev
mk3 - mk2 , w mk3 nieco mniejsza rozdzielczosc odwzorowania , mniejsza mora , wskazywaloby na to ze ma mocniejszy filtr AA.
rozdzieloczosc minimalnie mniejsza , ale jednak-. wynik jest do zobaczynia w internecie.
mk2 to aparat to archtektury , statyki
mk3=mk2+reportarz, sport, ruch
mk3 , mk2 - z rawow zdjecia nieco lepsze z mk2 ( szumy itp ) , jpegu - zdecyowanie lepiej odszumione w mk3. w mk3 na b wysokich iso cudow nie ma , uzywalne do 6400 , tyle tylko ze ma i wiecej - wyciagane rachunkowo
podam link gdy bede mial wiecej czasu go odnalezc.
w mk3 usunieto ograniczenia mk2 , obraz taki sam.
Sa takze podobne wypowiedzi na optycznych przez wlascicieli mk3.
odnosnie d800 - mk2/3 , mam sporo porownan. Tak na wyczucie d800 moze dac subiektywnie zdjecia lepsze do 10-20% , ale jeden ze " znajomych z sieci " kupil ( wymieniamy prywatnie doswiadczenia) i choc ma juz doswiadczenie , ciagle dostaje z niego wyniki na poziomie aps ( jeszcze nie potrafi wykorzystac mozliwosci matrycy). Obrobka jest czescia jakosci zdjecia , te trzeba odkryc, opanowac.
wlasciwie dla d800 w tej klasie cenowej nie ma teraz rownorzednej alternatywy. |
to już jest przesada, wkładam to między bajki
cszyszka - Czw 20 Wrz, 2012
A mi ta puszka bardzo się podoba. Zobaczymy jakie ceny będą po nowym roku ale już teraz ostrzę sobie zęby.
Co do matrycy nie mam wątpliwości, że będzie super. (Jak na moje potrzeby)
Autofokus, poradzi sobie. A GPS umieści mi fotkę na mapce w Picassie.
...
A jak już będę szczęśliwy ze swojego aparatu i 3 (słownie trzech) udanych zdjęć nim zrobiony a canon ogłosi 6D II będę wypisywał z całą złością na wszystkich forach jak to jego następca jest krokiem w tył. Jak to żałuję że wybrałem firmę C a nie N albo S (ciii ani słowa o firmie P). Będę przeliczał pixele na mikrometry, fotony na EVki, wyliczał wszystkie niepotrzebne bajery tylko żeby dalej czuć się dobrze ze swoim zakupem.
wulf - Czw 20 Wrz, 2012
Ależ tu filozofię się dorabia do zakupu pstrykadła.
A jakie frustracje powoduje wejście kolejnego modelu i czy przypadkiem ten nowy mniej profi nie będzie bardziej profi od mojego półprofi
Może lepiej i taniej kupić sobie wymarzony model dopiero wtedy gdy na dobre zagości już jego następca?
Wiadomo, że jest gorszy i nie będzie przynajmniej stresu.
Żeby nie było to też tak zrobiłem co nie przeszkadza mi z lubością nadal używać aparatu o matrycy czterokrotnie mniejszej (pod każdym względem) od obecnie głównie używanego.
siosio - Czw 20 Wrz, 2012
To 6D ma w końcu inną matrycę od 5D mark III? Całkowita kiczba pixeli jest przecież taka sama....
kufel - Czw 20 Wrz, 2012
wulf napisał/a: | Ależ tu filozofię się dorabia do zakupu pstrykadła.
A jakie frustracje powoduje wejście kolejnego modelu i czy przypadkiem ten nowy mniej profi nie będzie bardziej profi od mojego półprofi | gdyby w naszym grajdole kupno aparatu z wyższej polki nie szarpało tak przeciętnego kowalskiego po kieszeni , to kowalski nie dorabiałby filozofii i nie dumał nad zakupem miesiącami tylko... kupił to co chce.
[ Dodano: Czw 20 Wrz, 2012 21:13 ]
siosio, nawet jesli nowa, to wg tego co zacytował cybertoman, osiąga ona takie same rezultaty jak ta z 5dmk3 czyli w dalszym ciągu stagnacja.
jaad75 - Czw 20 Wrz, 2012
kufel napisał/a: | gdyby w naszym grajdole kupno aparatu z wyższej polki nie szarpało tak przeciętnego kowalskiego po kieszeni , to kowalski nie dorabiałby filozofii i nie dumał nad zakupem miesiącami tylko... kupił to co chce. | To nie kwestia portfela, tylko charakteru - niektórzy mają takie same dylematy niezależnie od tego, czy kupują samochód, czy odkurzacz...
krzys13k - Czw 20 Wrz, 2012
siosio napisał/a: | To 6D ma w końcu inną matrycę od 5D mark III? Całkowita kiczba pixeli jest przecież taka sama.... |
Mark III ma 22.1 MP, a 6D 20.9 MP. Co nie zmienia faktu, że różnica w jakości prawdopodobnie będzie niezauważalna.
krzys13k napisał/a: | Co nie zmienia faktu, że różnica w jakości prawdopodobnie będzie niezauważalna. | W rozdzielczości, pewnie nie, ale może w DR/szumach już tak? Canon nie może przecież wiecznie stać w miejscu w tej kwestii...
kufel - Czw 20 Wrz, 2012
jaad75 napisał/a: | Canon nie może przecież wiecznie stać w miejscu w tej kwestii... | od kilku już lat widać ze może a póki wyniki sprzedaży są dobre i chyba nie czują presji to nie będą sie raczej spieszyć z poprawą matryc...
kufel, ale ileż można? Zmiana rozdzielczości (w dodatku na niższą) może sugerować w końcu jakąś zmianę konstrukcyjną...
kufel - Czw 20 Wrz, 2012
jaad75 napisał/a: | kufel, ale ileż można? | ja dośc naiwnie myślałem że może przełomem będzie 5dmk3, niestety spełniły sie moje obawy że następca piątki będzie miał najwyższej lepszy af etc... dlatego nie liczę że 6D, body wypuszczone w tym samym niemal okresie jak mk3, będzie jakoś różnic sie pod względem obrazowania...
[ Dodano: Czw 20 Wrz, 2012 22:31 ]
tu tez pojawia się pytanie: nie chcą czy nie potrafią?
hijax_pl - Czw 20 Wrz, 2012
kufel napisał/a: | nie chcą czy nie potrafią? | A może .. nie ma takiej potrzeby?
dcs - Czw 20 Wrz, 2012
.
Syndrom wypalenia
jaad75 napisał/a: | W rozdzielczości, pewnie nie, ale może w DR/szumach już tak? Canon nie może przecież wiecznie stać w miejscu w tej kwestii... |
To jest to na co posiadacze Canona czekają. Niestety Canon zwykł rozczarowywać w tym względzie. Ale jeśli obrazek będzie chociaż ciut lepszy niż ten z 5D Mk III (pod względem DR i szumów) to już będzie bardzo dobrze
kufel - Czw 20 Wrz, 2012
hijax_pl napisał/a: | A może .. nie ma takiej potrzeby? | jak nie ma jak jest ? co chwile przecież czytam tu i ówdzie żeby nie kupować canona bo ma slaby DR no chyba ze Twoje twierdzenie odnosi sie do czego czego .. nie wiem?
cybertoman - Czw 20 Wrz, 2012
kufel, moze Canon nie widzi takiej potrzeby.
kufel - Czw 20 Wrz, 2012
cybertoman napisał/a: | kufel, moze Canon nie widzi takiej potrzeby. | tak wlasnie zinterpretowalem wypowiedz hijaxa,
krzys13k napisał/a: | To jest to na co posiadacze Canona czekają. | Jako "nie-posiadacz Canona" też na to czekam, bo za chwilę może okazać się, że nie mając silnej konkurencji Sony wpadnie w samozadowolenie i nie będzie ulepszać swoich produktów w tych kategoriach, skupiając się wyłącznie na mnożeniu pikseli...
dcs - Czw 20 Wrz, 2012
.
Canon jest globalnym liderem sprzedaży lustrzanek?
kufel - Czw 20 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | Canon jest globalnym liderem sprzedaży lustrzanek? | z tego co pamiętam to jeszcze niedawno tak , nie wiem jak teraz. choć jakoś bardzo na prowadzenie sie nie wysuwał, "tort" podzielony był w miarę równo.
jaad75 napisał/a: | Jako "nie-posiadacz Canona" też na to czekam, bo za chwilę może okazać się, że nie mając silnej konkurencji Sony wpadnie w samozadowolenie i nie będzie ulepszać swoich produktów w tych kategoriach, skupiając się wyłącznie na mnożeniu pikseli... |
Póki co Canon ma jeszcze sporo do nadrobienia. Wystarczy spojrzeć na jakość rawów z Canona [tu wpisz dowolny model] i dla przykładu Nikona D4. Różnica jest spora.
Sam trochę z boku patrzę na te wyścigi bo sam mam aparat, który ma najwyższe ISO 1600, co wydaje się śmieszne w porównaniu do możliwości dzisiejszych aparatów. Ale oczywiście fajnie jakby Canon nadgonił w jakości obrazka, tak jak mówisz, dla pogonienia konkurencji
hijax_pl - Czw 20 Wrz, 2012
kufel napisał/a: | cybertoman napisał/a: | kufel, moze Canon nie widzi takiej potrzeby. | tak wlasnie zinterpretowalem wypowiedz hijaxa, | I bardzo dobrze zinterpretowałeś.
Czasami korporacje wiedzą lepiej
dcs - Czw 20 Wrz, 2012
.
Wywiad z Mike Owen, Professional Image Marketing Manager at Canon Europe Ltd.
http://www.imaging-resour...he-6D-and-whats
muzyk - Pią 21 Wrz, 2012
krzys13k napisał/a: | z Canona [tu wpisz dowolny model] i dla przykładu Nikona D4. Różnica jest spora. |
Nikona d4 możesz porównać z 1dX, ale nie z jakimkolwiek.
Jeśli chodzi o szumy, to d4 ma minimalnie mniejsze - choć tak czy inaczej robocze ISO w obu sięga 12 800.
dcs - Pią 21 Wrz, 2012
muzyk,
Gdzie widziałeś test 1Dx ?
muzyk - Pią 21 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | Gdzie widziałeś test 1Dx ? |
Tutaj.
Może nie super szczegółowy test na iluś tam stronach, ale z porównaniem zdjęć od iso 400 do 204.800 i opisem.
Szumy minimalnie większe zaczynają się w 1dx od 3200, ale praktycznie 12800 jest w pełni użyteczne.
Artefakty przy wyższych iso znaczniejsze w d4.
Dynamika OCZYWIŚCIE lepsza w D4 - co nie dziwi. W końcu Nikon zawsze ma większą od Canona.
AF - lepszy w Canonie, a w D4 AF "auto tracking" lepszy o "chuch".
nienietaktak - Pią 21 Wrz, 2012
a tutaj 1D X w praktyce
krzys13k - Pią 21 Wrz, 2012
muzyk napisał/a: | Nikona d4 możesz porównać z 1dX, ale nie z jakimkolwiek.
Jeśli chodzi o szumy, to d4 ma minimalnie mniejsze - choć tak czy inaczej robocze ISO w obu sięga 12 800. |
Miałem na myśli, że D4 jest lepszy niż każdy aparat Canona pod względem szumów. Nie wliczałem 1D X, bo rawów z niego nie widziałem, Ale jak sam mówisz dalej brakuje mu trochę do Nikona. To jest właśnie to o czym piszę, że Canon od paru lat jest lekko w tyle za Nikonem pod względem matryc.
Nie jest to jakaś straszna różnica, ale jest to fakt,
focjusz - Pią 21 Wrz, 2012 Temat postu: Canonirzyt są wierni "Nie jest to jakaś straszna różnica, ale jest to fakt,[/quote]
W pojedynku na specyfikację to co najwyżej 6D=d600 ( chyba że dla kogoś przeważa GPS żracy prąd niewątpliwie) A mimo to komentarzy tutaj ponad 2 razy więcej.
Z tego wniosek że miłosników marki też pewnie tak ze 2 razy tyle.
Szkoda tylko że korporacje ( żeby nie było ) nie odwdzięczają tej waszej miłosci.
Jest faktem że jak się kupi Forda to właściciel śmieje się z przepłacających za VW ( i odwrotnie) tyle że co z tego wynika dla rozsądnie myślacych?
Jak dla mnie "przykazania" są takie
a) nie kupuj nowości - nie tylko chodzi o ceny ale też o to że także DSLR są coraz cześciej wersjami beta na początku
b) nie kupuj FF jeśli nie masz już szkiełdo niego - to marnowanie kasy
c) nie chcesz zostać zawodowcem - nie wchodz w CiN
Uzasadnienei te firmy traktują po macoszemu ASP-C.
A jak ktoś chce zawodowo - to jw. napisano obecnie najlepszy bez wątpienia obarazek daje D800. W Polsce na razie niewiele (25%) droższy od tych dwu amatorskich puszek FF ...
cszyszka - Pią 21 Wrz, 2012
http://cweb.canon.jp/eos/...ples/index.html Sample na ISO 800 i 1600
krzys13k - Pią 21 Wrz, 2012
cszyszka napisał/a: | http://cweb.canon.jp/eos/lineup/6d/samples/index.html Sample na ISO 800 i 1600 |
Trzeba przyznać, że zdjęcie z galaktyką wygląda bardzo ładnie. Oczywiście widać bardzo mocne odszumianie, ale jednak to minuta naświetlania przy ISO6400.
AM - Pią 21 Wrz, 2012
Pewnie wielu z was lepiej się orientuje w tej premierze - jak bym chciał używać tego aparatu do fotografii ze statywu i na LV to tracę coś szczególnego względem wyższych puszek? Pomijając matrycę, bo jeszcze nie wiadomo.
Fotoamor - Pią 21 Wrz, 2012
muzyk napisał/a: | Fotoamor napisał/a: | mk3 , mk2 - z rawow zdjecia nieco lepsze z mk2 ( szumy itp ) |
i
Fotoamor napisał/a: | w mk3 usunieto ograniczenia mk2 , obraz taki sam. |
|
wszystko sie zgadza.
wczesniej pisalem
rawy - jakosc obrazu mk2 nieznacznie lepsza od mk3
jpeg z puszki - jakosc mk3 lepsza od mk2
w praktyce oba dostarczaja obrazy tej samej jakosci.
trudno mowic o poprawie.
w mk3 poprawiono wiele "dookola obrazu" - szybkosc , af i pare innych wodotryskow.
Jacek(Baton) - Nie 23 Wrz, 2012
Czekałem na ten aparat.
A tu takie rozczarowanie.
To żenujące, żeby taki podstawowy parametr jak czas naświetlania mieścił się w tak wąskim zakresie 30 s - 1/4000 s.
Canon jak zwykle wypuścił coś nowego robiąc krok do tyłu.
Żenada!
jaad75 - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | To żenujące, zęby taki podstawowy parametr jak czas naświetlania mieścił się w tak wąskim zakresie 30 s - 1/4000 s. | Przecież to typowy zakres w każdym amatorskim aparacie...
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 12:40 ]
No chyba, że nie złapałem sarkazmu...
Dlaczego więc Nikon potrafi w swoich "amatorskich" aparatach zastosować zakres od 30s - 1/8000s.
W mojej 40tce sprzed 4 lat jest właśnie taki zakres.
Mnie 1/4000s nie urządza niestety.
kufel - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | Dlaczego więc Nikon potrafi w swoich "amatorskich" aparatach zastosować zakres od 30s - 1/8000s. | w jakich?
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
Jakbyście nie mieli się czego czepiać w tym aparacie. Jak często używacie czasu 1/8000 s?
kufel - Nie 23 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | Jak często używacie czasu 1/8000 s? | tu nie chodzi o to jak często , ale czy w ogóle używam. a ja i owszem. więc wole mieć niż nie mieć.
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
kufel, ja zrobiłem 4 takie zdjęcia tylko dlatego, że zapomniałem ISO zmienić plus 1 pod słońce...
dcs - Nie 23 Wrz, 2012
Leica M /ta nowa, ponadczasowa bez cyferki/ też ma najszybszy 1/4000s i w dodatku startuje z ISO 200 /Monochrom z 320 ISO/.
oxygenium79 - Nie 23 Wrz, 2012
Ale przecież Leica jest tylko dla bogatych snobów, prawdziwi fotografowie muszą mieć lustrzankę z czasem 1/8000, nawet jeśli go nigdy do niczego nie użyją...
cszyszka - Nie 23 Wrz, 2012
oxygenium79 napisał/a: | Ale przecież Leica jest tylko dla bogatych snobów, prawdziwi fotografowie muszą mieć lustrzankę z czasem 1/8000, nawet jeśli go nigdy do niczego nie użyją... |
Nie ma takiej możliwości żebym się zgodził z tym twierdzeniem.
B o g d a n - Nie 23 Wrz, 2012
Każdy powód, dla którego nie kupi się wyczekiwanego modelu jest lepszy od tego, by przyznać, że jest dla kogoś po prostu za drogi.
oxygenium79 napisał/a: | Ale przecież Leica jest tylko dla bogatych snobów, prawdziwi fotografowie muszą mieć lustrzankę z czasem 1/8000, nawet jeśli go nigdy do niczego nie użyją... |
No może Ty nie używasz, mnie zdarza się przy fotografowaniu modelinek w plenerze.
Brakowało mi krótszego czasu w EOSie 450D pierwszej mojej cyfrowej lustrzance w 3 mies po jej zakupie zdecydowałem się na 40D, choćby ze względu na czasy, ale nie tylko.
Co do "prawdziwych" fotografów :
To że wiesz w którą stronę obiektywem trzymać aparat nie czyni z Ciebie fotografa, możesz mi wierzyć wielu takich "prawdziwych fotografów" znam.
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 18:43 ]
B o g d a n napisał/a: | Każdy powód, dla którego nie kupi się wyczekiwanego modelu jest lepszy od tego, by przyznać, że jest dla kogoś po prostu za drogi. |
Bogdan, ja nie szukam powodu dla którego mogę ponarzekać bo mnie nie stać.
Po prostu liczyłem na to, że chociaż raz Canon wyjdzie o krok przed Nikona w stronę klienta, niestety tak jak z 60D cofnął się o krok zamiast kontynuować to co było dobre w 50D tak teraz poczynił z FF dla ludu.
Chyba wszyscy liczyli na poprawę ze strony Canona zrobił jak zwykle coś kosztem czegoś.
5D Mark III ma zaporową cenę to fakt, dlatego ja i pewno wielu czekało na nowy produkt , ale bardziej dostępny dla przeciętnego Kowalskiego w mojej ocenie znów Canon pokazał co pokazał.
Zaczynam się skłaniać w stronę Mark III, myślę że to kwestia czasu.
komor - Nie 23 Wrz, 2012
Nikon D600 też ma 1/4000, więc nie jojczcie już tak. Bardziej niż 1/8000 brakuje mi lepszego X-sync, D600 ma 1/200, też nienajlepiej, ale trochę lepiej niż 6D.
kozidron - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | o może Ty nie używasz, mnie zdarza się przy fotografowaniu modelinek w plenerze. |
Jakiego rodzaju to są zdjęcia, przepraszam że pytam, próbuje intensywnie zgłębiać temat na kilku portalach w tym zakresie i 1 raz spotykam się z takim twierdzeniem
Zawsze wydawało mi się, że max. krótki czas jaki jest mi potrzebny do fotografii modelin w plenerze to czas synchro z lampą.
Jacek(Baton) dałbyś rade mi objaśnić to zagadnienie, proszę ?
Nie wiem jak mam Ci to wyjaśnić.
Miewałem już takie sesje przy ISO 200 uzyskiwałem czasy od 1/6000 do 1/8000
Bardzo rzadko używam lampy, a jeśli już to tylko muskam błyskiem, ale wtedy lampę ustawiam na krótkie czasy synchro .
Mam wrzucić zdjęcia czy co?
maput - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | 5D Mark III ma zaporową cenę to fakt, dlatego ja i pewno wielu czekało na nowy produkt , ale bardziej dostępny dla przeciętnego Kowalskiego |
Ale to jak ? Mieli pokazać 5DIII tylko z inną nazwą i obniżoną o połowę ceną ? Przecież to oczywiste, że jeżeli aparat będzie tańszy, to musi być wykastrowany względem wyżej pozycjonowanych.
Z ciekawości sprawdziłem - użyłem czasu 1/8000 w dwóch zdjęciach. Z czego raz przypadkowo, a raz testowo. Serio na modelki w plenerze 1/4000 to za mało ? Z drzewa je zrzucasz i w locie łapiesz ?
Jacek(Baton), czy modelka stoi w snopie światła, czy zaraz za grzybem po wybuchu jądrowym ?
Jacek(Baton) napisał/a: | Mam wrzucić zdjęcia czy co?
|
a na tych zdjęciach widać jeszcze modelinę ?
edit
maput napisał/a: | Z drzewa je zrzucasz i w locie łapiesz ? |
fakt, na to nie wpadłem, przeciez tak też mozna ale wtedy chyba 1/1000s wystarczy, tak mi się zdaje.
maput - Nie 23 Wrz, 2012
Też poproszę o zdjęcie gdzie potrzebne było przy modelkach 1/8000s
hijax_pl - Nie 23 Wrz, 2012
1/8000s i ISO25600
dcs - Nie 23 Wrz, 2012
Może strzela z armaty modelkami. /taka cyrkowa sztuczka/
maput napisał/a: | Też poproszę o zdjęcie gdzie potrzebne było przy modelkach 1/8000s |
O.K.
Nie wiem, czy EXIF da się odczytać, zresztą juz kiedyś Karolina wisiała tu w galerii.
Jacek(Baton), dziękuje, rzeczywiście da się, teraz już wiem czemu unikam ostrego światła.
hijax_pl - Nie 23 Wrz, 2012
To, że się da to wiadomo, ale celu nie skumałem.
Jacek(Baton), masz jakieś szkła f/1.4
Jacek(Baton), no i? Nie dało się ustawić ISO100?
To był koniec zimy w sumie chyba samo południe, jedna z pierwszych moich sesji z modelinką
Jak pamiętam światło było dość ostre, ale terminu nie mogliśmy przesunąć tym bardziej, ze było nas 3 fotografów i długo czekaliśmy na tą sesję.
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 19:46 ]
hijax_pl napisał/a: | To, że się da to wiadomo, ale celu nie skumałem.
Jacek(Baton), masz jakieś szkła f/1.4 |
Tak 50 mm.
To były moje początki, używałem też trybu nastaw indywidualnych priorytet jasnych partii, a wtedy w 40D czułości zaczynają się od ISO200.
Dziś pewno inaczej bym to zrobił, ale jak widać da się w plenerze używać takich czasów, co po niektórym chyba zatkało kakao
dcs - Nie 23 Wrz, 2012
Robienie jak jest zimno /nie piszę nawet o zimie/ takich zdjęć jest nonsensem.
Nawet młodym wyłażą /pogłębiają się te http://www.albert.com.pl/...botoina__03.jpg zmarszczki/.
Zobacz co tej twojej na pierwszym wyszło pod oczami.
No i np. mrużenie oczu na śniegu.
Fakt -zatkało.
Nigdy /20 lat/ nie robiłem odpowiednim aparatem zdjęć modelkom -migawka do 1/800 lub 1/1000s -tragedia.
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 20:06 ]
edit
Modelkom -12 lat.
ophiuchus - Nie 23 Wrz, 2012
Dwunastoletnim modelkom? Wprawdzie żadnym modelkom nie robiłem zdjęć, ale też 1/8000 jeszcze nie zdarzyło mi się używać. W Praktice czy Pentakonie Sześć minimalny czas otwarcia migawki to raptem 1/1000 sek. a jakoś daje się tym robić zdjęcia. Przez długi czas i w aparatach uchodzących za narzędzia dla zawodowców też tylko takie czasy były dostępne i nikt nie płakał. Trzeba się pogodzić z polityką producenta i kupić albo nie. Ewentualnie poszukać czegoś lepszego u konkurencji... Nie rozumiem o co ta awantura ;p.
Edit, no dobra, koleżance robiłem, ale i tak nie używałem wtedy czasów szybszych niż 1/500 sek.
nienietaktak - Nie 23 Wrz, 2012
ophiuchus, bo koleżanka była nad wyraz wolna...
ophiuchus napisał/a: | Dwunastoletnim modelkom? Wprawdzie żadnym modelkom nie robiłem zdjęć, ale też 1/8000 jeszcze nie zdarzyło mi się używać. W Praktice czy Pentakonie Sześć minimalny czas otwarcia migawki to raptem 1/1000 sek. a jakoś daje się tym robić zdjęcia. Przez długi czas i w aparatach uchodzących za narzędzia dla zawodowców też tylko takie czasy były dostępne i nikt nie płakał. Trzeba się pogodzić z polityką producenta i kupić albo nie. Ewentualnie poszukać czegoś lepszego u konkurencji... Nie rozumiem o co ta awantura ;p. |
A kto się awanturuje, ja tylko rzuciłem temat czego mi brakuje w tym pudle Canona to wszystko.
Nakręcają się inni jak sam widzisz, to ci "fotograficy" co wiedzą w którą stronę trzymać puchę...
Pozdrawiam
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | Miewałem już takie sesje przy ISO 200 uzyskiwałem czasy od 1/6000 do 1/8000 |
ISO 100 Ci się zablokowało?
Jak ktoś trzaska portrety w pełnym słońcu na f/1 to może tego potrzebuje...
Pisałem wcześniej dlaczego było ISO 200
sigmiarz - Nie 23 Wrz, 2012
możliwe że czas 1/8000 tak bardzo męczy migawkę, że celem obniżenia kosztów
przy zachowaniu odpowiedniej żywotności konieczne było zostawienie najkrótszego czasu 1/4000.. czy to było celowe okrojenie funkcjonalności dla pozycjonowania aparatu ?
możliwe też że dwie pieczenie na jednym ogniu.
Jacek(Baton), sytuacja ekstremalna, w najgorszym razie szczęśliwy nabywca 6d użyje jakiegoś słabego filtru MD
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 21:33 ]
a co do ceny myślę że warto poczekać, te puszki były tak wyczekiwane że cena na początek może być nawet o 20-30% za duża w stosunku do tej regularnej
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 21:34 ]
bo jak na razie, nie jest to FF dla ludu
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton), sorry, jakimś cudem przeleciała mi strona dyskusji...
sigmiarz napisał/a: | możliwe że czas 1/8000 tak bardzo męczy migawkę, że celem obniżenia kosztów
przy zachowaniu odpowiedniej żywotności konieczne było zostawienie najkrótszego czasu 1/4000 | Mam nadzieję, że to żart?
muzyk - Nie 23 Wrz, 2012
Ktoś wspominał o cenie Canona 6d.
W Niemczech 1999 euro.
P.S. Dziękuję, nie skorzystam. Chyba wolałbym 5dII.
sigmiarz - Pon 24 Wrz, 2012
jaad75 napisał/a: | sigmiarz napisał/a: | możliwe że czas 1/8000 tak bardzo męczy migawkę, że celem obniżenia kosztów
przy zachowaniu odpowiedniej żywotności konieczne było zostawienie najkrótszego czasu 1/4000 | Mam nadzieję, że to żart? |
nie, myslisz że dlaczego mf-y mają rzadko więcej niż 1/1000, bo się nie da ?
dcs - Pon 24 Wrz, 2012
Ze szczelinową są szybsze np. 1/4000s.
http://www.pentax.co.uk/e...tions/645D.html
jaad75 - Pon 24 Wrz, 2012
sigmiarz napisał/a: | nie, myslisz że dlaczego mf-y mają rzadko więcej niż 1/1000, bo się nie da ? | Bo mają często migawkę centralną.
Mam nadzieję, że wiesz, że kurtyny migawki szczelinowej poruszają się dokładnie tak samo szybko, niezależnie od tego, czy czas naświetlania wynosi 1/8000s, czy 1/30s...
sigmiarz - Pon 24 Wrz, 2012
jaad75 napisał/a: | Bo mają często migawkę centralną.
Mam nadzieję, że wiesz, że kurtyny migawki szczelinowej poruszają się dokładnie tak samo szybko, niezależnie od tego, czy czas naświetlania wynosi 1/8000s, czy 1/30s... |
no dobrze, nie trafiona teza
[ Dodano: Wto 25 Wrz, 2012 00:21 ]
jaad75 napisał/a: | Mam nadzieję, że wiesz, że kurtyny migawki szczelinowej poruszają się dokładnie tak samo szybko, niezależnie od tego, czy czas naświetlania wynosi 1/8000s, czy 1/30s... |
nie, najpierw jedna odsłania, potem druga zasłania, dlatego jest problem z synchronizacją
wszystko cokolwiek działa pod jakimkolwiek obciążeniem mechanicznym im porusza się szybciej tym jest mniej trwałe, więc...
wulf - Wto 25 Wrz, 2012
Szczelina w migawce nie może być zbyt wąska bo zacznie zniekształcać obraz rzutowany na matrycę (kliszę)
Aby uzyskać krótszy czas otwarcia migawki (czyli przebiegu szczeliny) migawka musi poruszać się szybciej przy tej samej minimalnej szerokości przerwy między kurtynami.
Skoro porusza sie szybciej to szybciej musi wystartować i gwałtowniej wyhamować. Stąd droższe materiały i rozwiązania.
dcs - Wto 25 Wrz, 2012
Mała szerokość szczeliny nie jest przyczyną zniekształceń o których piszesz.
Ugięcia światła na krawędzi /dyfrakcji/ nie masz na myśli.
jaad75 - Wto 25 Wrz, 2012
sigmiarz napisał/a: | wszystko cokolwiek działa pod jakimkolwiek obciążeniem mechanicznym im porusza się szybciej tym jest mniej trwałe, więc... | Kwestia krótkich czasów naświetlania, to nie tylko kwestia szybkości ruchu samych lamelek (stałej), co szerokości szczeliny, a więc precyzji i tolerancji mechanizmu.
wulf napisał/a: | Aby uzyskać krótszy czas otwarcia migawki (czyli przebiegu szczeliny) migawka musi poruszać się szybciej przy tej samej minimalnej szerokości przerwy między kurtynami. | Gdyby tak było, to czasy naświetlania rzędu 1/8000s wiązałyby się nieodzownie również z krótszym synchro, a tak nie jest.
sigmiarz - Wto 25 Wrz, 2012
jaad75 napisał/a: | Kwestia krótkich czasów naświetlania, to nie tylko kwestia szybkości ruchu samych lamelek (stałej), co szerokości szczeliny, a więc precyzji i tolerancji mechanizmu. |
no widzisz, a przy dużej precyzji konieczne jest użycie lepszych materiałów, które się nie odkształcają itd.
cybertoman - Sro 05 Gru, 2012
RAWy
Usjwo - Czw 06 Gru, 2012
U mnie cena spadla ponizej 7000PLN, kosztuje tyle samo co 5mk2. Ktos zamawia pod choinke
Jak przewidywalem kolo marca bedzie po 6000PLN (przynajmniej u mnie), wiec jeszcze poczekam
MM - Sob 08 Gru, 2012
Optyczni zaspali, więc info z konkurencji.
6D ma kłopocik maleńki z YouTube
http://www.fotopolis.pl/i...-noty-serwisowe
Usjwo - Sob 08 Gru, 2012
Ja bym mogl kupic 6D z takim felerem, i 30% znizka, u mnie i tak YouTube nie dziala
007areka - Sob 08 Gru, 2012
...ale przynajmniej przyznają ze maja sprawę do wyjaśnienia..... bo konkurencja milczy jeśli się znajdzie jakiś feler.
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 20:24 ]
... troszkę przestrzeliłem dzis 6d...hmmm, mały ,lekki, uchwyt mi nie pasuje, guzikologia i pokrętła tragiczne, AF - ok, fajnie trafia , tylko trochę nie wiedziałem na początku gdzie go szukać takie male skupisko punkcików menu superowe i mistrzostwem są kolory i WB...co do dynamiki czy tonalności muszę jeszcze popróbować..... stary-nowy dobry CANON, momentami zajeżdża chińszczyzna, mnie foty z racji obrazka kolorków i WB się widza ale ja na pewno bym go nie kupił.
b300 - Pon 10 Gru, 2012
a wiadomo kiedy będzie test optycznych tego aparatu ?:)
lvl3ha - Wto 11 Gru, 2012
Usjwo napisał/a: | u mnie i tak YouTube nie dziala |
Nie abym byl wscibski ale czemu to ?
Usjwo - Wto 11 Gru, 2012
Cenzura PRC nie pozwala, nie mam YouTuba, Facebooka, Twittera i innych podobnych, ...i powiem ze nie przeszkadza mi to bardzo
cybertoman - Sro 12 Gru, 2012
DXO
jaad75 - Sro 12 Gru, 2012
Wreszcie choć minimalnie poprawili DR...
mozer - Sro 12 Gru, 2012
Ta, sukces...
jaad75 - Sro 12 Gru, 2012
mozer, myślę, że przy tak przestarzałej (przepraszam komor, dojrzałej ) technologii, każdą, nawet najmniejszą poprawę należy uznać za sukces...
No w stosunku do mojego obecnego korpusu jest postep na tyle duzy, ze chyba zaczne sie zastanawiac. Od jutra.
mozer - Sro 12 Gru, 2012
cybertoman, a jaki masz teraz?
50D
Esseti - Sro 12 Gru, 2012
Jesli moge dodac swoje trzy grosze. Dzis kupilem 6D, co juz zauwazylem:
- AF point bleed, tak jak u tego Pana: http://forums.dpreview.com/forums/thread/3350948
- Expo compensancja w TV/AV czasami z jakiegos powodu nie dziala, musze zmienic tryb aby mozna bylo regulaowac +/- EV
- brak mozliwosci zmiany przeslony w Movie Mode, albo ja czegos nie widze?
dcs - Czw 13 Gru, 2012
.
____ wolałbym EOSa 5D II.
Usjwo - Czw 13 Gru, 2012
dcs napisał/a: | .
____ wolałbym EOSa 5D II. |
a dalczego? w czym jest lepszy?
pan.tadeusz - Czw 13 Gru, 2012
Esseti napisał/a: | Jesli moge dodac swoje trzy grosze. |
a podświetlenie też masz takie nierównomiernie oczojebne jak w linku z dpreview?
dcs - Czw 13 Gru, 2012
Usjwo,
Wiedziałem, że to właśnie Ciebie zainteresuje.
Sęk w tym, ze 6D nie będzie dużo lepiej obrazować. http://tnij.org/tmpv -znacząca przewaga na czułościach od 6400.
Skuteczność centralnego punktu AF będzie większa tylko w trudnych warunkach http://www.lensrentals.co...ick-6d-af-test. Ciekawe co ze śledzeniem i skutecznością pozostałych, jak nie są one krzyżowe.
Chyba tak jak Nikon zastosowali nową migawkę -przynajmniej skrócili żywotność i czasy. Wolę starszą sprawdzoną konstrukcję -znowu może wyjść, że pierwsi nabywcy będą robić za testerów. Canon jak ogłaszał swoją "tanią pełną klatkę" w odpowiedzi na D600 nie miał czego pokazać. Musiał się śpieszyć z wprowadzeniem.
Jak komuś zależy na Wi-Fi, GPS i wysokich czułościach to oczywiście 6D.
Często robisz zdjęcia pow. 3200 ISO ?
Esseti - Czw 13 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | Esseti napisał/a: | Jesli moge dodac swoje trzy grosze. |
a podświetlenie też masz takie nierównomiernie oczojebne jak w linku z dpreview? |
Podswietlenie jest ok. Tutaj to tak wyglada, bo user zrobil to zdjecie telefonem no i przez wizjer.
Usjwo - Czw 13 Gru, 2012
dcs napisał/a: | Usjwo,
Często robisz zdjęcia pow. 3200 ISO ? |
Ja??? Nigdy, ja uzywam ciagle 40D, wiec rzadko ustawiam nawet 800 .
Jednego czego sie "obawiam" w 6D to wlasnie AF, przyzwyczailem sie u siebie zmieniac joystickiem punkty i to ze wszytskie pracuja dobrze (a przynajmniej prawie tak samo).Powrot tylko do centralnego bylby krokiem do tylu.
Cena u nas juz sie zrownala z 5D2, wiec pozostaje wybor 5D3 lub 6D.
GPS to gadzet ktory chcialbym miec, Wifi niekoniecznie.
"Szybkosc migawki" 1/4000 mi raczej nie przeszkadza, tak jak mniejsza zywotnosc niz w 5D.
Ja i tak poczekam do wiosny, az poprawia wszystkie buble.
dcs - Czw 13 Gru, 2012
Usjwo,
Ten sklep to jakaś lipa? http://www.ausuke.com/pro...ml?productname=
Esseti - Czw 13 Gru, 2012
Usjwo napisał/a: |
Jednego czego sie "obawiam" w 6D to wlasnie AF, przyzwyczailem sie u siebie zmieniac joystickiem punkty i to ze wszytskie pracuja dobrze (a przynajmniej prawie tak samo).Powrot tylko do centralnego bylby krokiem do tylu. |
Chodzi Ci o zmiane AF samym joyem, bez przyciskania guzika wybor AF? To jest cos takiego w 6D. Domyslnie D-pad (ten 4/8-mio kierunkowy joy) nie ma funkcji przypisanej, ale mozna mu przypisac szybki wybor AF.
jaad75 - Czw 13 Gru, 2012
Esseti, nie, chodzi o sprawność punktów AF poza centralnym.
[ Dodano: Czw 13 Gru, 2012 12:13 ]
dcs napisał/a: | Często robisz zdjęcia pow. 3200 ISO ? | W niektórych dziedzinach fotografii, to norma...
Usjwo - Czw 13 Gru, 2012
Mnie i tak sie nie otwiera, a co tam jest?
jaad75 napisał/a: | Esseti, nie, chodzi o sprawność punktów AF poza centralnym. |
Tak, mam obawy ze nie bedzie tak dobrze jak w 40D i trzeba bedzie przekadrowywac z centralnego.
jaad75 napisał/a: |
[ Dodano: Czw 13 Gru, 2012 12:13 ]
dcs napisał/a:
Często robisz zdjęcia pow. 3200 ISO ?
W niektórych dziedzinach fotografii, to norma... |
Na podobnej zasadzie nie mam zdjec robionych na 60mm
jaad75 - Czw 13 Gru, 2012
Usjwo napisał/a: | Tak, mam obawy ze nie bedzie tak dobrze jak w 40D i trzeba bedzie przekadrowywac z centralnego. | Ale za to czułość do -3EV, to jest poważny atut...
Usjwo napisał/a: | Na podobnej zasadzie nie mam zdjec robionych na 60mm | Zauważ, że dobre ISO3200-6400, które w fotografii ogólnej wykorzystuje się stosunkowo rzadko, to jeszcze lepsze ISO800-1600, a to w fotografii w świetle zastanym jest już powszechne.
Usjwo - Czw 13 Gru, 2012
jaad75 zgadzam sie. Co do ISO to kazda nowa puszka bedzie lepsza od mojego 40D. Ja poprostu nie uzywam zakresu 3400-6400 (anie nawet 800-1600) bo gp nie mam (no ten ostatni to "troche" jest) i bardzo sie ciesze ze kiedys bede mial uzywalne ISO6400
cybertoman - Czw 13 Gru, 2012
dcs napisał/a: | Sęk w tym, ze 6D nie będzie dużo lepiej obrazować. | Zalozymy sie?
manolo - Wto 18 Gru, 2012
well, well
ale chyba tego wszyscy się spodziewali (że będzie trochę lepiej niż w 5d mkIII)
hijax_pl - Wto 18 Gru, 2012
manolo napisał/a: | ale chyba tego wszyscy się spodziewali (że będzie trochę lepiej niż w 5d mkIII) | W granicach błędu jest de facto to samo...
mozer - Wto 18 Gru, 2012
W porównaniu z Nikonem i tak nadal barachło...
hijax_pl, to nie prognozy PKB, tutaj występowanie błędów jest statystycznie mniej prawdopodobne
manolo napisał/a: | tutaj występowanie błędów jest statystycznie mniej prawdopodobne. | Eee tam.. Wczytaj się w ich procedury
low light iso uwiarygadnia resztę pomiarów.
Gdyż?
(miara Low-light bardzo zależy od innych pomiarów właśnie)
to jest ciekawe.. zwróccie uwagę na rozmiar lustra 6d względem reszty.. hmm
mozer - Wto 18 Gru, 2012
Nawet jeśli to 0.4 EV jest realne, to nie ma o co kruszyć kopii..
manolo napisał/a: | to jest ciekawe.. zwróccie uwagę na rozmiar lustra 6d względem reszty.. hmm | Sprowadź obrazki do tej samej skali to będą lustra praktycznie identyczne.
dcs - Wto 18 Gru, 2012
Ooo...
i nowy, większy bagnet
heh.. bagnet większy, to by dopiero było
hijax_pl, sprowadziłem, dalej jest większe, jakieś 7-8%
komor - Wto 18 Gru, 2012
manolo, może grafik, który wklejał to do montażu coś pokręcił. Bo że jest to prawdziwe lustro z prawdziwego aparatu to tak średnio wierzę.
kufel - Sro 19 Gru, 2012
na camera size wygląda to tak
jaad75 - Sro 19 Gru, 2012
kufel, D600 ma opuszczone lustro, a 6D podniesione lustro i odsłoniętą matrycę...
nienietaktak - Czw 20 Gru, 2012
i teraz dokładnie widać, że grafik wziął zdjęcie 6D z podniesionym lustrem, wstawił biały prostokąt i po robocie
kufel - Czw 20 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | kufel, D600 ma opuszczone lustro, a 6D podniesione lustro i odsłoniętą matrycę... | racja, mnie bardziej o różnicą nieznaczną w średnicy bagnetów chodziło poza tym: nienietaktak napisał/a: | i teraz dokładnie widać, że grafik wziął zdjęcie 6D z podniesionym lustrem, wstawił biały prostokąt i po robocie |
manolo - Sob 22 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | kufel, D600 ma opuszczone lustro, a 6D podniesione lustro i odsłoniętą matrycę... |
no tak, ale musicie przyznać żę ciśnienie trochę niektórym podskoczyło, działo się
Wigor - Nie 23 Gru, 2012
Jeśli portal o nazwie dxomark jest wiarygodny, a wygląda na to, że tak, bo po porównywałem zdjęcia też na dpreview, to 6d jest drugą w kolejności lustrzanką Canona, najlepiej radzącą sobie z wysokimi czułościami.
Wyżej jest tylko 1dx.
Sunders - Nie 23 Gru, 2012
A DR wg dxomark ma nawet lepszą od 1DX
MM - Sob 19 Sty, 2013
Test 6D na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/i...non-eos-6d-test
cybertoman - Pon 11 Lut, 2013
Czy piątkowe, 20%-we załamanie sie akcji Nikona wstrzyma spadek ceny 6D?
krzys13k - Wto 12 Lut, 2013
cybertoman napisał/a: | Czy piątkowe, 20%-we załamanie sie akcji Nikona wstrzyma spadek ceny 6D? |
A co było powodem tego spadku?
hijax_pl - Wto 12 Lut, 2013
Znaczące cięcie prognoz...
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
Nie wiem jak się zapatrujecie na test Kena, który preferuje nieskomplikowany AF, ale za to z jednym dobrym punktem o zwiększonej czułości.
Możliwość wymiany matówki w 6d też jest nie bez znaczenia.
Poza tym, potrzebne przyciski po prawej stronie, a górne jednofunkcyjne.
Hmm...
cybertoman - Wto 12 Lut, 2013
krzys13k napisał/a: | A co było powodem tego spadku? | Rynek foto nie "zaskoczyl", to tyczy nie tylko Nikona. Dzis byla kolej na Olympusa.
manolo - Wto 12 Lut, 2013
muzyk napisał/a: | Możliwość wymiany matówki w 6d też jest nie bez znaczenia. |
w d600 nie można replejsnąć matówki ?
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
manolo napisał/a: | w d600 nie można replejsnąć matówki ? |
można.
Raideur - Sro 13 Lut, 2013
manolo napisał/a: | muzyk napisał/a: | Możliwość wymiany matówki w 6d też jest nie bez znaczenia. |
w d600 nie można replejsnąć matówki ? |
Pewnie odsnosilo sie to do 5DMKIII gdzie nie mozna.
jaad75 - Sro 13 Lut, 2013
Raideur napisał/a: | Pewnie odsnosilo sie to do 5DMKIII gdzie nie mozna. | A kto powiedział, że nie można?
http://www.focusingscreen.com/work/5d3en.htm
Raideur - Sro 13 Lut, 2013
jaad75 Wg producenta nie mozna zmienic, tak jak to bylo w poprzednim modelu.
B o g d a n - Czw 14 Lut, 2013
Raideur napisał/a: | Wg producenta nie mozna zmienic, tak jak to bylo w poprzednim modelu. | Obydwa poprzednie modele, czyli 5D oraz 5D Mk II mają możliwość wymiany matówki. W razie wątpliwości: http://www.canon.pl/Suppo...page=1&type=faq
Raideur - Pią 15 Lut, 2013
B o g d a n Wiedzialem ze ktos zrozumie ze mam na mysli ze nie mozna wymienic, zle sie wyrazilem, nikt nie ma watpliwosci
+1
MC - Pią 15 Lut, 2013
To ja może w temacie napiszę, że we wtorek wymieniłem 5d2 na 6d i jestem z tej decyzji bardzo zadowolony.
Owszem, chciałoby się mieć 5d3, ale cena jak dla mnie za wysoka no i przy moim użytkowaniu byłby to sprzęt zdecydowanie na wyrost.
Nie ulega wątpliwości, że 6d ma lepsze wysokie iso oraz AF (zarówno boczne jak i środkowy). Co do ergonomii - kwestia przyzwyczajenia, mi niewielka kastracja nie przeszkadza.
W razie czego - odpowiem na pytania
MC napisał/a: | To ja może w temacie napiszę, że we wtorek wymieniłem 5d2 na 6d i jestem z tej decyzji bardzo zadowolony.
Owszem, chciałoby się mieć 5d3, ale cena jak dla mnie za wysoka no i przy moim użytkowaniu byłby to sprzęt zdecydowanie na wyrost.
Nie ulega wątpliwości, że 6d ma lepsze wysokie iso oraz AF (zarówno boczne jak i środkowy). Co do ergonomii - kwestia przyzwyczajenia, mi niewielka kastracja nie przeszkadza.
W razie czego - odpowiem na pytania |
Nie lepiej bylo zainwestowac w Nikon-a ?
MC - Pią 15 Lut, 2013
Za duża strata przy sprzedaży obiektywów. W Canonie mam już prawie wszystko co mnie interesuje.
muzyk - Pią 15 Lut, 2013
Canon 6D - test na dpreview
pioroon - Pią 15 Lut, 2013
MC napisał/a: | Nie ulega wątpliwości, że 6d ma lepsze wysokie iso oraz AF |
Mógłbyś jakiegoś raw'ka podesłać z 6d? Bo jestem ciekaw jak ch...ra
Miałem przyjemność oglądać zdjęcia z 5dIII na iso rzędu 20000 i były na prawdę dobre.
Poza tym inwestycja w 6d zaczęła mnie mocno kusić
MC - Pią 15 Lut, 2013
Jutro coś wrzucę
Tak na szybko to możesz z testu na dpreview coś obejrzeć. Oni nie mają uprzedzeń przed udostępnianiem rawów
Na "oko" to poprawa względem 5d2 jest 1,5-2EV jeśli chodzi o szumy. 25600 było w nim całkowicie nieużywalne, ale tutaj da się powalczyć.
mozer - Pią 15 Lut, 2013
Tylko czemu to ma karty SD, no czemu
MC - Pią 15 Lut, 2013
Bo są tańsze niż CF, mniejsze, lżejsze i praktycznie w każdym laptopie jest ich czytnik.
mozer - Pią 15 Lut, 2013
MC, czyli tylko ja wolę mieć CF? To jakieś moje zboczenie?
MC - Pią 15 Lut, 2013
Nie wiem. Ja sprzedałem swoje CF i kupiłem SD. Przesiadka nic mnie nie kosztowała.
mozer napisał/a: | MC, czyli tylko ja wolę mieć CF? To jakieś moje zboczenie? |
Nie tylko ty, jednak ci co nie maja wyboru i maja jedynie SD pocieszaja sie ze SD jest najlepsze
pioroon - Pią 15 Lut, 2013
mozer, zdecydowanie to zboczenie
SD ma więcej plusów choćby to:
MC napisał/a: | praktycznie w każdym laptopie jest ich czytnik |
mozer - Pią 15 Lut, 2013
pioroon, akurat ja wole zrzucać z aparatu, bo mi ładnie w folderach układa i obraca
MM - Pią 15 Lut, 2013
mozer napisał/a: | czyli tylko ja wolę mieć CF? To jakieś moje zboczenie? |
Nie tylko Ty. Ja też wolę CF i wolę to ZDECYDOWANIE. Nie cierpię tych zapodziewających się wszędzie, badziewiastych i delikatnych SD. Porządny aparat musi mieć porządną kartę i tyle
jaad75 - Pią 15 Lut, 2013
mozer napisał/a: | pioroon, akurat ja wole zrzucać z aparatu, bo mi ładnie w folderach układa i obraca | Mnie się obraca również przy zrzucaniu wprost z karty. MM napisał/a: | badziewiastych i delikatnych SD. | Nikt Ci nie każe kupować badziewiastych i delikatnych...
MC - Pią 15 Lut, 2013
W temacie jeszcze kart - SD eliminuje możliwość awarii polegającej na wygięciu pinów
MC napisał/a: | W temacie jeszcze kart - SD eliminuje możliwość awarii polegającej na wygięciu pinów | Albo wyrwaniu ich z gniazda przy pomocy karty...
Wojmistrz - Pią 15 Lut, 2013
Tak, ale za to fajnie puchną i kruszą się w rękach jak się zgrzeją.
Wojmistrz napisał/a: | Tak, ale za to fajnie puchną i kruszą się w rękach jak się zgrzeją. | nie zdarzyło mi się. A w laptopowym czytniku potrafią się dość mocno rozgrzać.
MC - Pią 15 Lut, 2013
Wy serio nie możecie znaleźć poważniejszych argumentów?
MC, bo to faktycznie strasznie istotne jakich kart używa aparat, skoro karty kosztują grosze?
MC - Pią 15 Lut, 2013
No właśnie widzę, że na tym forum tak.
To nie ja płaczę z powodu konieczności wymiany kart.
mozer - Pią 15 Lut, 2013
jaad75, to nie chodzi o cenę - po prostu SD są małe i mniej solidne. Nie podobają mi się i już.
Wojmistrz - Pią 15 Lut, 2013
Może i kosztuję grosze, ale ja pamiętam jak mi w pożyczonym kompakcie Sony zgrzał się Memory Stick, naprawiałem także kilka PSP z podobnym problemem. SD też mi się ukruszały - nawet 16GB jakie mam teraz w Canonie 60D straciło już kawałek obudowy. Z CF nigdy nie miałem najmniejszych problemów.
Wojmistrz, pisałem już to kiedyś, ale powtorzę po raz kolejny - miałem w sumie 4 karty CF, z których jedna przestała działać sama z siebie, a w drugiej utknęły piny z gniazda starego aparatu, natomiast spośród kilkunastu już kart SD udało mi się uszkodzić tylko jedną i to też wyłącznie dlatego, że nosiłem ją luzem w kieszeni. Tak więc w moim przypadku statystyka wygląda znacznie gorzej dla CF.
mozer - Pią 15 Lut, 2013
jaad75, trzeba kupować dobre karty po prostu
dj_tomek - Pią 15 Lut, 2013
Nie ma to jak dyskusja na poziomie:
- mi się żadna nie popsuła więc się nie psują
-a mi 3 na 4 więc nie masz racji
mozer, piny zostały w Sandisku Extreme, przestała działać Toshiba, dalej mam ponoć super awaryjny IBM Microdrive (działa, mimo, że już ma prawie 12 lat) i jakieś Casio. SD, które uszkodziłem, to też Sandisk Extreme niestety, a mam w różnych urządzeniach nawet jakieś dziadowskie bezfirmówki, które popsuć się nie chcą, choć fakt faktem, że nie mają też jak, bo głównie siedzą w slotach.
MM - Pią 15 Lut, 2013
Ja mam tych kart CF kilkanaście własnych, podobną gromadkę służbowych i jakoś nic się popsuć nie chce. Kiedyś - po kilku tygodniach pracy - padła mi podróbka SanDisca, ale tylko podróbka...
Mój sentyment do CF wynika też z tego, że nie używam lustrzanek pracujących na innych kartach - chyba, że testowo.
Raideur - Sob 16 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | MC, bo to faktycznie strasznie istotne jakich kart używa aparat, skoro karty kosztują grosze? |
Moge prosic linka gdzie mozna kupic karty za grosze, oczywiscie conajmniej 16gb, z gory dziekuje?
Usjwo - Sob 16 Lut, 2013
Raideur napisał/a: |
Moge prosic linka gdzie mozna kupic karty za grosze, oczywiscie conajmniej 16gb, z gory dziekuje? |
http://allegro.pl/sd-16gb...3000429122.html
6600 groszy
Tam pisze 66zl, no widze ze w Polsce coraz bardziej na bakier z nauka, duzo bla bla na forach i na tym koniec?!
Usjwo Marka karty ktora podales w linku to twoja ulubiona, jak sie sprawuje jesli ja masz, a napewno masz bo pisze "professional"?
Tutejszyn - Sob 16 Lut, 2013
Raideur napisał/a: | Tam pisze 66zl, no widze ze w Polsce coraz bardziej na bakier z nauka, duzo bla bla na forach i na tym koniec?! :mrgreen... | Strasznie sztywny jesteś kolego.
Raideur napisał/a: | Tam pisze... | Nie, tam nic nie pisze.
[quote="Tutejszyn"] Raideur napisał/a: | ...Nie, tam nic nie pisze. |
Jest napisane, wyluzuj
komor - Sob 16 Lut, 2013
No to w końcu:
Raideur napisał/a: | wyluzuj |
Czy:
Raideur napisał/a: | no widze ze w Polsce coraz bardziej na bakier z nauka |
Hę?
mozer - Sob 16 Lut, 2013
No plus jest w tym, że SD są sporo tańsze od CF.
Dochodzi jednak problem tego, że jak się całkowicie nie wyprzeda starszego sprzętu, to ma się inne karty do każdego aparatu. To też Wam nie przeszkadza?
jaad75 - Sob 16 Lut, 2013
mozer napisał/a: | Dochodzi jednak problem tego, że jak się całkowicie nie wyprzeda starszego sprzętu, to ma się inne karty do każdego aparatu. To też Wam nie przeszkadza? | Zupełnie. Zresztą nawet mając większość sprzętu na SD, używam różnych klas i jakości kart do różnych urządzeń.
mozer - Sob 16 Lut, 2013
jaad75, czyli jesteś idealnym konsumentem ;P
mir - Sob 16 Lut, 2013
Ale namieszał ten 6D w głowach i portfelach.
nienietaktak - Sob 16 Lut, 2013
że co zrobił? no bez przesady
jaad75 - Nie 17 Lut, 2013
mozer napisał/a: | jaad75, czyli jesteś idealnym konsumentem ;P | Bo?
MM - Nie 17 Lut, 2013
Bo kupisz wszystko co chcą sprzedać
siosio - Nie 17 Lut, 2013
mozer napisał/a: | No plus jest w tym, że SD są sporo tańsze od CF.
Dochodzi jednak problem tego, że jak się całkowicie nie wyprzeda starszego sprzętu, to ma się inne karty do każdego aparatu. To też Wam nie przeszkadza? |
EEE coś przesadzasz. Zakup kart SD, to nie jest jakiś wielki wydatek.
A, że 6D ma SD zamiast CF - to ja bym jednak nie ocenił na plus. Co z tego, że SD są tańsze skoro się sypią....
Na karty SDHC Sandisk Extreeme class 10 jest 30 lat gwarancji - producent się nie krępował z tak długą gwarancją, gdyż i tak obudowa karty tego nie wytrzyma.... - No chyba, że karta nie będzie wyciągana z gniazda aparatu...- ale to męczące przecież.
lotofag - Nie 17 Lut, 2013
Ja tam nie widzę niczego zdrożnego w SD - to obecnie standard w wielu urządzeniach i pewnie tym się kierują też producenci aparatów.
Czy obecnie CF ma jakieś realne zalety którymi znacznie wybija się ponad SD, abstrahując od czyichś przyzwyczajeń i odniesień typu "bo w pro-luszczankach takie som"?
mozer - Nie 17 Lut, 2013
jaad75, producent wprowadza kolejne rodzaje kart, a Ty w podskokach lecisz je kupić To coś w stylu "it's not a bug, it's a feature"
siosio, ale ja pisałem wyżej, że wolę CF...
mir - Nie 17 Lut, 2013
Rodzaj karty nie będzie, na pewno nie powinien być "języczkiem u wagi", który ma zdecydować za zakupem 6D z np sigmą 33/1, 4 czy body 5 mkIII. Ale sam walczę z tym, bo w moim 50D są przecież CF i sprawują się b. dobrze.
MC - Nie 17 Lut, 2013
mir, ja miałem 3x CF i 1x SD (do kompakta). Sprzedałem CFy i nie widzę w tym jakiegoś problemu.
Dziwię się, że inny typ kart urósł na tym onanistycznym forum do rangi największego problemu w C6D. O wiele więcej problemów może przysporzyć np. czas migawki 1/4000s.
MM - Nie 17 Lut, 2013
MC napisał/a: | Dziwię się, że inny typ kart urósł na tym onanistycznym forum do rangi największego problemu w C6D |
Nie jest to problem C6D, ale ja na obecną chwilę nie biorę absolutnie pod uwagę kupna lustrzanki pracującej TYLKO na SD, choćby z racji posiadania dwóch korpusów pracujących na CF-ach, dużo większej liczby kart niż 3 sztuki i ich kompatybilności ze sprzętem służbowym. Jak mi w robocie czegoś zabraknie to sobie "pożyczam" prywatną kartę. Do tego sprzęt z wyższej półki długo jeszcze będzie chodził na CF-ach a jak będą one zastępowane to raczej nie przez SD.
Dlatego taki SD w 6D dla mnie dyskwalifikuje ten aparat i dodaje kolejnego punkciku do zakupu 5D3. Oczywiście w tym ostatnim chodzi głównie o AF i budowę mechaniczną.
MM napisał/a: | Do tego sprzęt z wyższej półki długo jeszcze będzie chodził na CF-ach a jak będą one zastępowane to raczej nie przez SD. |
A ja się nie zdziwię, jak się niedługo zdziwisz tym "sprzętem z wyższej półki" Producenci zrobią jak im będzie wygodniej i taniej, a w robocie tej czy innej grzecznie kupią Ci nowe karty.
Co do zastępstwa to przewidujesz powstanie czegoś nowego skoro nie SD?
CF to relikt swoich czasów co widać po wielkości i zastosowanym złączu/sposobie komunikacji. Jakoś dysków PATA nikt nie żałuje, podobnie może być i z CF.
mozer napisał/a: | jaad75, producent wprowadza kolejne rodzaje kart, a Ty w podskokach lecisz je kupić | Że jak? Chyba oczywistym jest, że jak potrzebuję kartę do samochodowego odtwarzacza mp3, czy np. ramki fotograficznej, to nie będę kupował class10, bo po jaką cholerę? Szkoda też mi wrzucać tam starych 2GB Extreme, bo mimo, że małe jak na obecne standardy i jak na RAW-y z K-piątek, to wolę mieć je w rezerwie w torbie, bo nie są dużo wolniejsze od najszybszych kart jakie mam. Rozumiem, że gdybym nadal używał aparatów na CF, to wg. Ciebie byłbym w innej sytuacji?
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 13:09 ]
MC napisał/a: | O wiele więcej problemów może przysporzyć np. czas migawki 1/4000s. | Eee... Sprawdź sobie ile zdjęć robisz przy czasach krótszych od 1/4000s...
MM napisał/a: | Do tego sprzęt z wyższej półki długo jeszcze będzie chodził na CF-ach a jak będą one zastępowane to raczej nie przez SD. | Jeśli mówisz o XQD, to póki co jest to wątpliwe. BTW, sprzęt z wyższej półki od wielu lat chodzi również na SD właśnie, a kolejne coraz wyższe półki sprzętu zaczynają używać wyłącznie tych kart.
MM - Nie 17 Lut, 2013
lotofag napisał/a: | przewidujesz powstanie czegoś nowego skoro nie SD? |
Przewiduję. Np. XQD
http://fotoblogia.pl/2011...-nastepcy-cf-ek
Ok, tylko to jest mniejsze od CF (a wielkość cały czas podkreślasz) i nie jest kompatybilne z CF (zresztą trudno żeby trzymać ten anachroniczny interfejs) - czyli jednak kupisz wszystko co chcą sprzedać?
MC - Nie 17 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Eee... Sprawdź sobie ile zdjęć robisz przy czasach krótszych od 1/4000s... |
Trochę robię, szczególnie na wakacjach. Ale wtedy może się "ratować" polarem.
MM napisał/a: | Przewiduję. Np. XQD | Tyle, że póki co musiałbyś je kupować od Sony, nie wiem jak byś to zniósł...
MM - Nie 17 Lut, 2013
To, że kiedyś CF się skończy to jest pewne. Wszystko kiedyś się kończy. Tylko ja tego końca nie czekam z wytęsknieniem i nie chcę zabawkowego, malutkiego i giętkiego SD bo go zgubię lub połamię Ile ja razy już się tych kart w samochodzie lub po kieszeniach naszukałem... Samemu staram się je wkładać do specjalnych gumowanych opakowań sporo większych od karty CF, gdzie mieszczą się dwie karty i gdzie mogą je sobie do czegoś przytroczyć za klipsa Mam tego kilka sztuk i każdemu polecam. Niestety chyba już ich nie produkują.
MC napisał/a: | Trochę robię, szczególnie na wakacjach. Ale wtedy może się "ratować" polarem. | Ja sprawdzałem i mam dosłownie kilka takich zdjęć. A właśnie jest jeszcze polar, czy po prostu delikatne przymknięcie przysłony, przecież nie zawsze konieczna jest pełna dziura. Ale zgodzę się, że waga "problemu" z 1/4000s jest zdecydowanie większa niż kwestia tego jakich kart używa aparat.
MC - Nie 17 Lut, 2013
jaad75, no więc właśnie. Ale jednak jest to trochę poważniejsze ograniczenie niż inny format karty. Tym bardziej, że nie jest on ani droższy ani trudniej dostępny - a wręcz przeciwnie.
tkosiada - Nie 17 Lut, 2013
MC napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Eee... Sprawdź sobie ile zdjęć robisz przy czasach krótszych od 1/4000s... |
Trochę robię, szczególnie na wakacjach. Ale wtedy może się "ratować" polarem. |
warto tez o ND pomysleć
MC - Nie 17 Lut, 2013
Nd też mam.
kozidron - Nie 17 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Wojmistrz, pisałem już to kiedyś, ale powtorzę po raz kolejny - miałem w sumie 4 karty CF, z których jedna przestała działać sama z siebie, a w drugiej utknęły piny z gniazda starego aparatu, natomiast spośród kilkunastu już kart SD udało mi się uszkodzić tylko jedną i to też wyłącznie dlatego, że nosiłem ją luzem w kieszeni. Tak więc w moim przypadku statystyka wygląda znacznie gorzej dla CF. |
Naprawdę nie ma o czym dyskutować ?
Jak zwykle wszyscy maja jakieś doświadczenia tylko jaad75 ma inne oczywiście trochę one przeczą prawą "fizyki" ale co tam.
Nawet jak masz gó.wniany czytnik i wyjmiesz karte cf z pinami to ona nadal działa, trzeba wybitnie się postarać, żeby uszkodzić cf-kę, natomiast kartę sd zdecydowanie łatwiej jest uszkodzić, co nie znaczy, że są one zue.
Gorzej, że twoje obserwacje są z perspektywy systemu, który korzystał tylko z jednej słusznej linii i jak widać rzutują one na trzeźwe myślenie
MC - Nie 17 Lut, 2013
Gorzej jak te piny to sie w aparacie wylamie. Koszt naprawy spory.
Wujek_Pstrykacz - Nie 17 Lut, 2013
Chyba nie jest łatwo te piny wyłamać, mam wielu znajomych, którzy wcale o sprzęt nie dbają, ale nigdy jeszcze nie słyszałem o uszkodzonych gniazdach kart.
Sam używam kart CF i SD. Jednocześnie. Także gdyby trafił się aparat tylko na SD nie miałbym problemu.
Karty CF sprawiają wrażenie solidniejszych od SD. Nawet te wyprodukowane w Chinach Sandiski PRO EXTREME.
MC napisał/a: | Gorzej jak te piny to sie w aparacie wylamie. Koszt naprawy spory. | I dokładnie o takiej sytuacji piszę. Karta została uszkodzona przy próbie wyciągnięcia pinu, który utkwił w środku, naprawa aparatu (Olympus E-10) była wtedy średnio opłacalna, mimo, że miałem kumpla w serwisie - lepiej było puścić na części. Ale oczywiście kozi jak zwykle wie lepiej...
jaad75, znowu się zaczyna Z twojej marnej statystyki i wypowiedzi wynika, że lansujesz tezę o rzekomej wiekszej solidności jednego nosnika nad drugim, bo Tobie się coś wydarzyło to na pewno jest prawidłowością. Jak ktoś ma "pecha" to i gniazdo w aparacie uszkodzi, zdarzyło mi się to w k10 i 400D a w canonie to mi się zdażyło plastikową 50tką wyłamać pin z bagnetu ale co z tego ?
Nie będę z tego powodu lansował tez przeczących prawą mechaniki, szczególnie tym z zakresu wytrzymałości materiałów.
U mnie ta statystyka wygląda 3X bardziej odmiennie od twojej ale nie będę z tego powodu lansował jakiś idiotycznych tez.
Wojmistrz napisał/a: | Może i kosztuję grosze, ale ja pamiętam jak mi w pożyczonym kompakcie Sony zgrzał się Memory Stick, naprawiałem także kilka PSP z podobnym problemem. SD też mi się ukruszały - nawet 16GB jakie mam teraz w Canonie 60D straciło już kawałek obudowy. Z CF nigdy nie miałem najmniejszych problemów. |
jaad75 napisał/a: | Wojmistrz, pisałem już to kiedyś, ale powtorzę po raz kolejny - miałem w sumie 4 karty CF, z których jedna przestała działać sama z siebie, a w drugiej utknęły piny z gniazda starego aparatu, natomiast spośród kilkunastu już kart SD udało mi się uszkodzić tylko jedną i to też wyłącznie dlatego, że nosiłem ją luzem w kieszeni. Tak więc w moim przypadku statystyka wygląda znacznie gorzej dla CF. | Czy teraz jasny jest kontekst wypowiedzi? Rozumiesz sens, czy trzeba Ci tłumaczyć z przypisami?
kojut - Nie 17 Lut, 2013
kozidron napisał/a: | Czemu ma to dowodzić |
Tutaj wychodzi Twoje niezrozumienie. Jaad75 nic nie dowodził, a jedynie opisywał swoje doświadczenia z danymi kartami. Tylko tyle i aż tyle.
Ja mógłbym powiedzieć, że wszystkie moje CF (sztuk 1)były tak samo wytrzymałe jak SD (sztuk 12), gdyż żadna z kart mi się nigdy nie uszkodziła.
kozidron napisał/a: | To poczytaj te o fanbojach, alergii i chamstwie, no i oczywiście o upośledzonych o niskim iq wiekszości forumowej, sporo też pewnie opuściłeś ze spama. |
Czytałem i zostaję przy swoim.
jaad75 napisał/a: | Znowu coś Ci się ubzdurało? |
pewnie to była ironia z której słyniesz
jaad75 napisał/a: | Nie do wiary, że nadal nie rozumiesz.. |
napisz krótko, czemu dowodzą twoje inne doswiadczenia ? Rozumiesz sens czy trzeba Ci tłumaczyć?
kozidron napisał/a: | pewnie to była ironia z której słyniesz
| To raczej Ty słyniesz z nieczajenia co jest ironią, a co nie. kozidron napisał/a: | napisz krótko, czemu dowodzą twoje inne doswiadczenia ? | Nawet jeśli zestawienie wyżej dwóch cytatów z wytłuszczeniami nic Ci nie powiedziało, to post kojuta wyżej już powinien wyjaśnić wszystko.
Ale rozwikłam specjalnie dla Ciebie tę strasznie skomplikowaną tajemnicę:
Wojmistrz, na podstawie swoich doświadczeń, dowodził jakoby karty CF były bardziej trwałe, bo on nie miał z nimi kłopotów, w przeciwieństwie do MS, czy SD. Ja opisałem swój przypadek, ale kontekst był taki, że gdybym miał jako obiektywne fakty przedstawiać swoje subiektywne doświadczenia, to CF wypadałyby gorzej, bo połowa z używanych przeze mnie CF-ów w ten, czy inny sposób padła. Z tego zdania miało wynikać, że statystyka na tak małej próbie jest mocno przypadkowa. Paść może każda karta, SD może pękać przy nieodpowiednim traktowaniu, a CF może np. wyrywać piny (ponoć była to jedna z częstszych usterek - słowa mojego kolegi z serwisu), czy cokolwiek innego (przy odpowiedniej dozie pecha pewnie pękać też).
Czy cokolwiek jest jeszcze niejasne i pozostawia jakąkolwiek dowolność interpretacyjną?
vulkanwawa - Nie 17 Lut, 2013
Karty nie stanowią.dla mnie żadnego problemu chociaż poreczniejsze sa CF, natomiast dla mnie kpiną jest czas migawki w 6d. 60d kosztujący około 3 tysięcy ma migawke 1/8000 i nieważne ile ktoś zrobił z czasem powyżej 1/4000.
mozer - Nie 17 Lut, 2013
vulkanwawa, migawka w FF jest jednak trochę większa niż w APS-C...
vulkanwawa napisał/a: | natomiast dla mnie kpiną jest czas migawki w 6d. 60d kosztujący około 3 tysięcy ma migawke 1/8000 | Ale nie ma za to ISO50...
vulkanwawa napisał/a: | i nieważne ile ktoś zrobił z czasem powyżej 1/4000. | To jest dość istotne do określenia na ile brak czasów krótszych od 1/4000s może być dla kogoś poważnym problemem. Jeśli w statach np. Lightrooma nie masz zdjęć na czasach krótszych od 1/4000s, to jakim problemem może być dla Ciebie brak takich czasów w danym body?
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 22:30 ]
mozer napisał/a: | vulkanwawa, migawka w FF jest jednak trochę większa niż w APS-C... | Ale jak to się ma mieć do precyzji ustawiania szczeliny?
kojut - Nie 17 Lut, 2013
vulkanwawa napisał/a: | Karty nie stanowią.dla mnie żadnego problemu chociaż poreczniejsze sa CF, natomiast dla mnie kpiną jest czas migawki w 6d. 60d kosztujący około 3 tysięcy ma migawke 1/8000 i nieważne ile ktoś zrobił z czasem powyżej 1/4000. | 6D to raczej taki małoobrazkowy odpowiednik 1100D a nie 60D. A lekarstwo na to jest proste- filtry ND.
Dla mnie kpiną jest dawanie w dzisiejszych czasach tylko jednego krzyżowego pola AF.
kojut napisał/a: | 6D to raczej taki małoobrazkowy odpowiednik 1100D a nie 60D. | Bez przesady, myślę, że 60D jest tu dobrym odniesieniem w APS-C.
kojut napisał/a: | A lekarstwo na to jest proste- filtry ND.
| Albo ISO50. Albo CPL. Albo przymknięcie przysłony.
Cytat: | Dla mnie kpiną jest dawanie w dzisiejszych czasach tylko jednego krzyżowego pola AF. | Ale znowu centralne jest lepsze niż przeciętnie. Dla wielu pewnie wystarczy.
mozer - Nie 17 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Ale jak to się ma mieć do precyzji ustawiania szczeliny? |
Większa migawka pewnie wymaga większego "napędu" itp. Jakoś to pewnie rzutuje.
Odnośnie AF to się zgadzam, że to farsa. Mój stary 40D ma wszystkie krzyżowe...
mozer napisał/a: | Większa migawka pewnie wymaga większego "napędu" itp. Jakoś to pewnie rzutuje. | Na pewno kurtyny poruszają się ciut wolniej - patrz synchro, trzebaby większej precyzji w zawężaniu szczeliny, czyli tak, czy siak bardziej kosztownego mechanizmu...
mozer napisał/a: | Mój stary 40D ma wszystkie krzyżowe... | Ale pracujące od -1EV jeśli dobrze pamiętam? -3EV to kolosalna różnica czułości...
mozer - Nie 17 Lut, 2013
jaad75, nawet -0.5, ale 7D też tak ma, a jakoś użytkownicy się na AF nie skarżą
kojut - Nie 17 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Bez przesady |
No właśnie- te "wady" nie są czynnikami dyskwalifikującymi ten aparat. Dużo można łatwo obejść, albo się przyzwyczaić/zmienić podejście i da się z tym żyć. To takie szukanie dziury w całym- jak nie przebierając- kurz w d600 czy światło w 5dmk3.
muzyk - Nie 17 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Ale znowu centralne jest lepsze niż przeciętnie. |
To -3 EV ... nie powiem. Kusi.
Ale 5dIII ma od hmmm -2EV
mozer - Nie 17 Lut, 2013
Z ciekawości - co ma wspólnego zakres działania AF z ustawieniem ISO? W specyfikacji podają dla ISO100, a przecież EV mówi o poziomie światła padającego.
mozer napisał/a: | 7D też tak ma, a jakoś użytkownicy się na AF nie skarżą | Tylko przełączają się na MF na koncertach?
Widzę teraz na codzień jak wiele daje to -3EV, więc nie skreślałbym AF-u 6D tylko dlatego, że ma jeden krzyżowy. W wielu sytuacjach taka czułość będzie ogromnym ułatwieniem. Poza tym, przecież to też nie jest tak, że liniowe w ogóle nie działają...
BTW, bo nie widzę w specyfikacji, a nie chce mi się grzebać - wiadomo jaką czułość mają pozostałe punkty?
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 23:31 ]
mozer napisał/a: | Z ciekawości - co ma wspólnego zakres działania AF z ustawieniem ISO? W specyfikacji podają dla ISO100, a przecież EV mówi o poziomie światła padającego. | Bo EV możesz podawać dla różnych ISO, chociaż zazwyczaj podaje się dla 100.
mozer - Nie 17 Lut, 2013
jaad75, ale z moich poszukiwań wynika, że definicja, powiedzmy, EV=0 nie zależy od ISO...
mozer, bo domyśnie wartość ekspozycji jest podawana dla ISO100, ale np. EV5 dla ISO100 (pisze się 100 w indeksie dolnym), to EV8 dla ISO800. W ten sposób informacje podają np. elektroniczne światłomierze zewnętrzne.
mozer - Nie 17 Lut, 2013
jaad75, o ile dobrze liczę, to przy -3EV, ISO6400, f/2.8 mamy czas ~1s. Robisz takie zdjęcia na koncertach?
No dobra, załóżmy, że masz f/2 - pół sekundy.
jaad75 - Pon 18 Lut, 2013
mozer, najciemniej zadarzyło mi się przy 1EV, ale po pierwsze, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko ogólną ekspozycję sceny, a ilość światła jaką odbija obiekt, czy punkt, na który ostrzymy, po drugie, mamy jasność obiektywu, a po trzecie, że to graniczna wartość dla działania układu - poniżej po prostu nie zadziała, natomiast dużo wcześniej wykazuje niepewne, czy niedokładne działanie. Np. w przypadku K-5 (AF od -1EV) ze szkłem f/1.8 kłopoty z pogorszeniem celności i szybkości działania zaczynały się w okolicach ~3-4EV światła padającego (choć oczywiście zależało to od tego ile światła odbija to, na co ostrzysz), a ta sama scena nie stanowi najmniejszego problemu dla K-5II (AF od -3EV) - w ogóle nie odczuwa się spadku szybkości, czy celności. Różnica jest naprawdę uderzająca i trudno jej nie zauważyć.
MC - Pon 18 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | wiadomo jaką czułość mają pozostałe punkty? |
Ja kojarzę, że +1EV, ale głowy za to nie dam.
Co do samego aparatu, jego AFa itp. Widzę, że dla wielu tutaj się wypowiadających najważniejsza jest specyfikacja na papierze.
Proponuję jednak ruszyć się zza komputera, iść do sklepu gdzie aparat jest dostępny i osobiście sprawdzić jego działanie. I nie piszę tego wyłącznie jako jego nabywca, bo gdy zobaczyłem specyfikację też byłem sceptyczny - 11 punktów AF, 1 krzyżowy - praktycznie to samo co w 5d2. Czyli co, dodali tylko GPS i WiFi, zmienili układ przycisków i dają to jako nowy aparat? Otóż nie.
Wczoraj przeszedłem się z małżonką do lasu na spacer celem wypróbowania dokładności AF. Było szaro i ponuro - przy ISO 800 i f1.8 czasy ok. 1/100s. Podpięta 85/1,8 Canona na bocznych trafiała jak chciałem - w punkt. 1 niewielka pomyłka na kilkadziesiąt zdjęć i to przy odległości ok. 10 metrów od celu. Wreszcie można zapomnieć o przekadrowywaniu z powodu AFa.
Czasy? Przejrzałem wczoraj z ciekawości zdjęcia z wakacji. Nie znalazłem ANI JEDNEGO zdjęcia z czasem krótszym niż 1/4000s. Argument więc "taki se" przeciwko aparatowi.
Jeden z kolegów był uprzejmy porównać 6D do 1100D. Czy kolega miał w ręce oba aparaty czy tylko siedzi przy klawiaturze i trolluje? Sugeruję choćby dotknąć jeden i drugi - różnica w jakości wykonania jest bardzo wyraźna.
Podsumowując - mniej onanizmu i masturbacji nad tabelkami, specyfikacjami i wykresami, a więcej własnej praktyki i MYŚLENIA. Jeżeli już chcemy coś na poważnie zarzucić 6D to bardzo słaby AI SERVO.
kojut - Pon 18 Lut, 2013
MC napisał/a: | Jeden z kolegów był uprzejmy porównać 6D do 1100D. Czy kolega miał w ręce oba aparaty czy tylko siedzi przy klawiaturze i trolluje? Sugeruję choćby dotknąć jeden i drugi - różnica w jakości wykonania jest bardzo wyraźna. |
Czy kolega czytał wypowiedź? Czy jak troll wyłapuje pojedyncze słowa i ich się czepia?:
kojut napisał/a: | 6D to raczej taki małoobrazkowy odpowiednik 1100D a nie 60D. | Żeby nie było nieporozumień:
APS-C: 1100D=>650/60D=>7D
135: 6D=> 5D =>1D
kozidron napisał/a: | powtórzę Ci, bo masz problemy ze zrozumieniem: Co z tego, co dalej, jakie są wnioski po twojej statystyce i dlaczego sugerujesz, że jedne są bardziej solidne od drugich ? |
NIC! Czytaj cały kontekst, a nie pojedyncze słowa czy zdania. Była to jedynie wymiana doświadczeń między Wojmistrz a Jaad75. Jeden stwierdził, że jego karty CF były wytrzymalsze niż SD, a drugi na odwrót.Ja dodałem, że moje karty CF były tak samo wytrzymałe jak posiadane SD. Koniec i kropka. Statystyki swoje a życie swoje- u jednego pokrywa się ze statystyką a u drugiego nie.
MC - Pon 18 Lut, 2013
kojut napisał/a: | Czy kolega czytał wypowiedź? |
Tak, czytał i nadal twierdzi, że to BZDURA.
kojut - Pon 18 Lut, 2013
MC napisał/a: | Tak, czytał i nadal twierdzi, że to BZDURA. |
Edytowałem wcześniejszego posta, jak pisałeś swojego. Może trochę wyjaśni dlaczego napisałem tak a nie inaczej. Dla mnie to proste-1100d i 6d to najniższe/najprostsze modele w swoich klasach (APS-C i 135)
MC - Pon 18 Lut, 2013
To trochę zmienia postać rzeczy, choć i tak porównanie do 1100D jest moim zdaniem bez sensu. Owszem, jest to najprostsza lustrzanka w ofercie Canona z FF, ale bez przesady - nie jest ona ani tak słabo wykonana ani tak bardzo wykastrowana. Serio.
Mimo wszystko zgadzam się z twierdzeniami, że to takie coś na podobę 60D, ale z normalną matrycą.
kojut - Pon 18 Lut, 2013
MC, widzisz całe nieporozumienie bierze się stąd, że użytkownikiem canona nie jestem i raczej nie będę, więc patrzę w trochę inny sposób. Takie porównanie przytoczyłem chcą bronić tego korpusu- jako iż to najniższy model w klasie (podobnie jak 1100D) dużo braków można wybaczyć lub nie zwracać na nie uwagi- vide obsługa jedynie SD, 1/4000 czy tylko jedno pole krzyżowe (choć jak Jaad wyjaśnił- lepsze jedno a dobre niż kilka byle jakich).
MC - Pon 18 Lut, 2013
No to się już dogadaliśmy, choć i tak uważam, że porównanie nie jest trafione.
kozidron napisał/a: | Jak zwykle Jaad ma zawsze coś do udowodnienia co nie pokrywa się z rzeczywistością
| A jaka jest rzeczywistość?
https://www.google.pl/sea...lient=firefox-a
kozidron napisał/a: | bo w czyimś ogródku ktoś był nieostrożny wyciągając kartę ze slota "nieostrożny" to delikatne określenie | Ciekawe jak można ostrożnie/nieostrożnie wyciągać kartę ze slota skoro jest przycisk i prowadnica.
kozidron napisał/a: | i jak widać już zapomniał, jak wspominał że właśnie pocztą jedzie do niego profi korpus na kartę SD | Że co??? Cytat. Są granice tolerowania konfabulacji.
mozer - Pon 18 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | skoro jest przycisk i prowadnica |
No właśnie nie rozumiem jak można w takiej sytuacji wyłamać piny...
MC - Pon 18 Lut, 2013
Ja też nie, tym niemniej choćby na CB jest trochę osób, które tego doświadczyły.
mozer - Pon 18 Lut, 2013
Nota bene z dwojga złego lepiej wyłamać piny w gnieździe, niż uszkodzić kartę - przynajmniej zdjęcia nie przepadną
PS. Ups, zapomniałem, że to forum onanistów sprzętowych
MC - Pon 18 Lut, 2013
Biorąc pod uwagę koszt serwisowania aparatu, to mam wątpliwości.
mozer napisał/a: | No właśnie nie rozumiem jak można w takiej sytuacji wyłamać piny... | Ja też bym nie rozumiał, gdyby mi się nie przydarzyło - żadnego wyginania, ani nic w tym stylu, po prostu pin został zablokowany w karcie. BTW, pchanie tej karty z pinem do innego gniazda mogłoby doprowadzić do kolejnych uszkodzeń.
MC napisał/a: | Biorąc pod uwagę koszt serwisowania aparatu, to mam wątpliwości. | W moim przypadku, koszt miał wynieść około $200 (niby po znajomości). Aparat był wtedy wart maks $400 więc nie było sensu naprawiać.
Ale ja nie twierdziłem, że obudowa SD nie może pękać, napisałem, że też mam pękniętą obudowę w jednej z moich SD (i to z tych porządnych), co skutkuje tym, że nie każdy aparat/czytnik ją czyta. Tyle, że nie twierdzę też, że to wina konstrukcji karty, tylko mojego obchodzenia się z nią. Napisałem, że w moim przypadku statystyka wygląda gorzej dla CF, bo połowa z mojego stanu posiadania uległa uszkodzeniu.
Link do Google miał na celu pokazać jak "rzadkia" jest konkretna usterka z wyginaniem/wyłamywaniem pinów, bo niektórym jak widać wydaje się, że to jakiś ewenement.
Taki ewenement, że niektórzy mają nawet cennik z naprawą tego konkretnego elementu (nawiasem mowiąc sporo taniej niż mnie zaoferowano, no ale może ceny spadły przez lata, albo te Olympusy miały droższe części):
http://www.camera-revivor...pin_repair.html
I jeszcze cytat z powyższego:
Cytat: | This problem specially haunts the Canon Rebel 300D, XT 350D, XTi 400D, 20D, 30D, 40D, 50D... | Z dwojga złego, mniejszym problemem jest pęknięta obudowa niż uszkodzone gniazdo, czy też karta uszkadzająca gniazdo, jak np tutaj:
http://www.tomguilmette.com/archives/445
———
komor - Pon 18 Lut, 2013
No dobra. Prywatną kłótnię w części niemerytorycznej usunąłem. W części merytorycznej zostawiłem, bo może być przydatna dla niektórych. Wydzielić do osobnego wątku postaram się w miarę wolnego czasu.
Mojemu ulubionemu prawnikowi z tego forum przypominam, że istnieje guzik zgłaszania postów do moderacji, bo ja naprawdę ostatnio nie mam tyle czasu, żeby cały czas monitorować wszystkie wątki, niektórzy zaś mają też obecnie ferie. A jak na maila wpadnie informacja o zgłoszeniu, to znacząco zwiększa szanse szybkiej reakcji. Są użytkownicy, którzy korzystają z tej funkcji dość często, nawet do takich błahych kwestii jak przesunięcie nowego tematu do działu „Pomagamy w wyborze…”, co znacząco usprawnia życie forum. Przy tej okazji pozdrowienia dla Moroniki.
Kozi, sorry, ale tym razem Cię nie poprę. Sam wiesz jak lubię wytykać fobie Jaada, ale w tym przypadku przedstawił po prostu kontrargument do argumentu i wyraźnie zaznaczył, że to jego własne doświadczenia przeczące doświadczeniom przedmówcy. Po przeczytaniu ze zrozumieniem wiadomo, że chodzi w tym o taki wniosek: z tego wynika, że każdy może mieć inne doświadczenia i nasze jednostkowe przypadki nie mają znaczenia dla statystyki. Koledzy już to wyjaśnili dwu- albo trzykrotnie powyżej. Część usunąłem przy okazji kasowania osobistych wtrętów.
Sam wiesz, że statystykę najlepiej poznaje się od znajomych serwisantów lub sprzedawców, przy czym jeszcze należy uwzględnić ilość sprzedanych na rynek egzemplarzy produktu, żeby takie informacje miały jakąkolwiek przydatność.
Proszę już o powrót do dyskusji na temat Canona 6D.
lvl3ha - Pon 18 Lut, 2013
Jaad moze i jest to mniejszy problem i nie bede wszynac kolejnej walki ale wiem ze zlosliwosc przedmiotow martwych jest faktem wiec uwazaj co i gdzie peka a raczej co gdzie zostaje
B o g d a n - Wto 19 Lut, 2013
MC napisał/a: | To ja może w temacie napiszę, że we wtorek wymieniłem 5d2 na 6d i jestem z tej decyzji bardzo zadowolony.
...
W razie czego - odpowiem na pytani | Cześć MC,
Dobrze, że nic nie napisałeś o Wi-Fi, czy GPS bo od razu by cię namierzyli na jakiej drogiej wycieczce i rozstrzelali.
No dobra, to opowiadaj dalej swoje wrażenia z użytkowania tego cuda w kontekście 5D2, chętnie poczytam.
MC - Wto 19 Lut, 2013
Zacytuję siebie z kanondeski:
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to ja specjalnej różnicy nie widzę, ale też nie jestem onanistą macającym puszki i doszukującym się innej faktury plastiku. Jak dla mnie to 6D wykonany jest wystarczająco dobrze, żeby sobie tym głowy nie zawracać.
Co do jakości obrazka na niskich iso, to wg mnie jest lepiej. Zdjęcia obrabia się łatwiej i są jakieś takie... fajniejsze? Może to efekt zachwytu po zakupie? Nie wiem. W każdym razie jest bardzo dobrze.
Na wysokich iso z kolei jest sporo lepiej.
Co istotne, to przy wyciąganiu z cieni nie mamy - tak, bandingu. Wiem, że na tym forum wiele osób negowało istnienie tego zjawiska, lecz dla mnie było to bardzo widoczne. Tutaj spokojnie można wyciągać z cienia nawet 3EV, bo szum nie razi.
AF też jest dokładniejszy, szczególnie na bocznych.
MM - Wto 19 Lut, 2013
Jest to aparat z pewnością mający lepszy obrazek niż 5D2. Ten korpus nie leży komuś przyzwyczajonemu to poprzedników i komuś wolącemu rozwiązania z 7D niż z 60D.
Jak ktoś chce tylko lepszego obrazka (nawet godząc się na ergonomiczną kastrację) to niech kupuje 6D. Ktoś chcący mieć oprócz obrazka także lepszy aparat musi zainwestować w 5D3 i o to chodziło pewnie w Canonie...
MC - Wto 19 Lut, 2013
Jestem przyzwyczajony do 5d2 i nie narzekam.
jaad75 - Wto 19 Lut, 2013
MC napisał/a: | Co istotne, to przy wyciąganiu z cieni nie mamy - tak, bandingu. | To duży postęp.
MC napisał/a: | Na wysokich iso z kolei jest sporo lepiej. | Porównywałeś z 5D3?
MC - Wto 19 Lut, 2013
Niestety, 5d3 nie miałem nigdy w ręku. Z tego co porównywałem na depriwju, to jest trochę lepiej w 6D, ale przepaści nie ma.
MC, nie sciągałem RAW-ów z 6D, ale z 5D3 banding wychodził, więc jeśli choćby i to poprawili, to już powinno być lepiej.
muzyk - Wto 19 Lut, 2013
MC napisał/a: | Z tego co porównywałem na depriwju, to jest trochę lepiej w 6D, ale przepaści nie ma. |
Ale to trochę lepiej jest tym czynnikiem, który właśnie mnie trzyma w niepewności 6D jednak, czy 5dIII.
Mam nadzieję, że wkrótce test na optycznych.
Cudów się nie spodziewam, ale chętnie przeczytam opinię.
MC - Wto 19 Lut, 2013
muzyk, pościągaj rawy i sam to wywołaj. Żadna tabelka, żaden wykres nie powinien zastąpić własnego doświadczenia. O fakcie niezamieszczania tutaj rawów nawet nie będę wspominał.
muzyk - Wto 19 Lut, 2013
MC napisał/a: | pościągaj rawy i sam to wywołaj. |
Już to zrobiłem.
MC, obejrzałem sobie teraz dokładniej scenkę z DPreview i faktycznie jest zauważalnie lepiej niż w przypadku 5D3...
[ Dodano: Wto 19 Lut, 2013 14:26 ]
Jeśli ten AF faktycznie działa dobrze (choćby tylko na centralnym), to może się okazać, że to najlepszy z tańszych Canonów do fotografowania w słabym świetle...
muzyk - Wto 19 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | Jeśli ten AF faktycznie działa dobrze (choćby tylko na centralnym), |
No właśnie...
MC, napisałbyś coś na ten temat?
MC - Wto 19 Lut, 2013
Z przeprowadzonych przeze mnie zabaw w domu wynika, że na centralnym jest świetnie. Na bocznych czasami zgłupieje, ale i tak jest nieporównywalnie z 5d2.
Servo w zasadzie nie sprawdzałem, bo nie używam i tak, więc się nie wypowiem.
MM - Wto 19 Lut, 2013
MC napisał/a: | Jestem przyzwyczajony do 5d2 i nie narzekam. |
Wcale mnie to nie dziwi. Tylko jak się człowiek nafotografuje 7D, 5D3, 1DX to potem taki 6D wydaje się mniejszym/większym kastratem i nie chce się go brać do ręki pomimo fajnego obrazka.
Ja zwyczajnie oprócz spustu migawki bardzo często używam tych wszystkich guziczków, kółeczek, wybieraków i tak już mam, że tego co oferuje 6 i 60D zwyczajnie nie akceptuję. Wcale też nie dziwi mnie, że komuś to wytarcza. Ludziom wystarcza Sony, to tym bardziej będą mieli wielką radochę z 6D
MC - Wto 19 Lut, 2013
Każdemu wedle potrzeb. Oczywistym jest, że ergonomia 5d3 jest lepsza, ale różnica w cenie również.
muzyk - Wto 19 Lut, 2013
MM napisał/a: | Ludziom wystarcza Sony, to tym bardziej będą mieli wielką radochę z 6D |
Polać wina!
MC napisał/a: | Oczywistym jest, że ergonomia 5d3 jest lepsza, ale różnica w cenie również. |
1000 euronów!!!
kozidron - Wto 19 Lut, 2013
Używałem dziś cały dzionek 6D ale w studiu, tak więc o sprawności af-u moge powiedzieć mało, po przyzwyczajniach z 7d czy 5d2 w używalności nie było śladu, bo ostatnie pół roku zrobiłem więcej zdjęć na d700, który ten wybierak miał podobny. No cóż do śmierci dżojstika trzeba się przyzwyczaić a to rozwiązanie wcale nie jest złe, własnie dlatego że podobne do nikonowego
Oglądam sobie rawy i jest dobrze, nowe ficzery nie robią mi tak jak B o g d a nowi za to robi mi to o czym napisał MC, że mozna wiecej wydusić z cieni a banding nie wyglada tak jak w 5d2.
Chociaż ten z 5d2 wcale nie był taki zły w porównaniu do staruszka 50D, gdzie przy iso 200 i ciągnięciu o 2ev w pewnych okolicznościach fotograficznych wyłaził jak grzyby po deszczu.
W czwartek będę miał okazję porobic sobie porównania na wyższym iso oraz kilku testów af-u i nie uzyje do tego 50/1.4 , i tu muzyk do Ciebie: to jest spokojnie aparat który możesz zanabyć a do wybieraka przywykniesz
muzyk, tak więc nie marudź tyle i kupuj
Usjwo - Wto 19 Lut, 2013
kozidron napisał/a: |
muzyk, tak więc nie marudź tyle i kupuj |
Jak muzyk zdecyduje sie na któryś aparat (niekoniecznie 6D) to to forum nigdy już nie bedzie jak kiedyś
MC - Wto 19 Lut, 2013
kozidron napisał/a: | nowe ficzery |
Mi też nie, szczególnie gps. Ale wyzwalania przez ajfona chętnie spróbuję, bo w niektórych sytuacjach taki ficzer może być przydatny.
muzyk - Wto 19 Lut, 2013
Usjwo napisał/a: | Jak muzyk zdecyduje sie na któryś aparat (niekoniecznie 6D) to to forum nigdy już nie bedzie jak kiedyś |
Nikt się o tym nie dowie. Spokojna Twoja rozczochrana.
kozidron - Wto 19 Lut, 2013
MC napisał/a: | Ale wyzwalania przez ajfona chętnie spróbuję |
nawet nie wiedziałem, że tak można, hehe dobre, to jednak zmieniłem zdanie to dyskwalifikuje ten korpus
muzyk - Wto 19 Lut, 2013
kozidron napisał/a: | to jest spokojnie aparat który możesz zanabyć a do wybieraka przywykniesz
|
Zgadza się. Rozważam taką - wbrew moim przekonaniom - możliwość.
MC - Wto 19 Lut, 2013
kozidron, mało tego. Na zielonego gluta też jest stosowny program.
MC napisał/a: | Servo w zasadzie nie sprawdzałem, bo nie używam i tak, więc się nie wypowiem. | A to mnie właśnie interesuje.
Ponadto praktyczność wyboru bocznych punktów AF innym "wybierakiem".
MC - Wto 19 Lut, 2013
Co do praktyczności to... jest trochę inaczej. Wybierak działa precyzyjnie, więc jest to wyłącznie kwestia przestawienia się.
Jeśli chodzi o servo, to mogę w łykent popróbować. Napisz tylko jaki obiektyw to ma być - czy 85/1.8 będzie ok?
MC napisał/a: | Jeśli chodzi o servo, to mogę w łykent popróbować. | Każde spostrzeżenie jest cenne ale jeśli nie używałeś tego trybu w 5D2, to ciężko ci będzie porównać działanie z 6D, a to dla mnie osobiście jest najcenniejsze.
Ja, jak już kiedyś pisałem w 5D2 z Servo mam same pozytywne doświadczenia ale zawsze włączam 6 dodatkowych wspomagających punktów wokół centralnego. Ciekawi mnie, czy 6D bez tych punktów, na samym środkowym, będzie tak samo precyzyjny i szybki.
Niestety testy AF nigdzie nie są wykonywane pod takim kątem, za to mamy badanie trybu Servo aparatu na szkle do macro, o czym już wielokrotnie parę osób pisało, w tym ja.
MM - Sro 20 Lut, 2013
MC napisał/a: | czy 85/1.8 będzie ok? |
Jak masz jakiekolwiek 70-200 Canona to sprawdź z tym właśnie szkłem.
Cichy9 - Sro 20 Lut, 2013
Jestem na 90% zdecydowany na tą puchę Czasem pojawi się jakaś nutka niepewności/ zawahania, ale jak rozważam za i przeciw, porównuję różne body, to każde z nich ma swoje wady i zalety. Nie można mieć wszystkiego, no chyba że ma się 23k na 1Dx - wtedy już inna rozmowa
Zależy mi na używalnym, wysokim ISO, ponieważ fotografuję głównie w ciemnych halach i przy krótkich czasach rzędu 1/400/640s. Dlatego niskie szumy i dobra jakość obrazka jest jednym z czynników wpływających na mój wybór. Idealny obraz mąci trochę AF, ale skoro radzę sobie ze sportem z 500D, to z 6D poradzę sobie tym bardziej.
Szkoda tylko, że nie ma wersji bez wi-fi i gps, czyli ficzerów, które dla mnie są zbędne i podnoszą sztucznie cenę. No, ale zobaczymy. Mam nadzieję, że w marcu uda mi się dostać 6tkę
MC - Sro 20 Lut, 2013
MM, niestety nie mam.
Cichy9, a ja bym się nie zdziwił, gdyby wersja N aparatu (pozbawiona WiFi i GPS) miała te funkcje tylko programowo wyłączone.
Usjwo - Pią 22 Lut, 2013
W Chinach (Mainland) jest dostępna tylko jedna wersja z WiFi, ale bez GPS (okolo 5000PLN). Z tych dwóch gadzetów wolałbym mieć GPS, niż WiFi .
Trzeba będzie chyba kupić full wersję HK-Macao, za 6000PLN. Muszę jeszcze raz przejżec programy geotagujące na Iphona, ma może ktoś jakieś propozycje?
[ Dodano: Pią 22 Lut, 2013 13:11 ]
MC napisał/a: |
Cichy9, a ja bym się nie zdziwił, gdyby wersja N aparatu (pozbawiona WiFi i GPS) miała te funkcje tylko programowo wyłączone. |
Jakby to był tylko programowy problem, to pewnie u nas już dawno dostępna była wersja WiFi + GPS za 5500
Tutejszyn - Pią 22 Lut, 2013
Usjwo napisał/a: | Muszę jeszcze raz przejżec programy geotagujące na Iphona, ma może ktoś jakieś propozycje? | To znaczy jak? W iPhonie chcesz dodawać geotagi? Łatwiej chyba dodać w kompie, a z ogeotagowanym zdjęciem zrobić dalej już co tam chcesz.
Usjwo - Pią 22 Lut, 2013
W Iphonie włączasz "trackera", a potem za pomocą daty synchronizujesz ze zdjeciami. Chodzi o automatyzacje procesu, wskazuje plik z Iphone i katalog ze zdjeciami i automatycznie geotagi wpisywane są do zdjeć, oczywiscie na komputerze.
cszyszka - Pią 22 Lut, 2013
Na przykłąd GPStamper Geotagger znaleziony na http://www.photo-freeware.net/exif-data-tools.php powinien poradzić sobie z dodawaniem gps tagów.
GPS log musisz utworzyć na telefonie za pomocą innej aplikacji. Ja używam płatnej 3Dmap. Bardzo dobra.
Nie zastępuje jednak to pełni funkcjonalnego GPSa wbudowanego w 6D. Np czas UT nie jest ustawiany automatycznie.
Usjwo - Pią 22 Lut, 2013
Dzieki, wlasnie o aplikacje do tworzenia GPS log mi chodzi. Mnie bardziej potrzebne jest miejsce nie czas, wiec chyba zaoszczędze 1000PLN
Sorry przekręciłem trochę nazwę Maps 3D
https://itunes.apple.com/us/app/maps-3d-gps-tracks-for-bike/id391304000?mt=8
Tutejszyn - Pią 22 Lut, 2013
Usjwo napisał/a: | W Iphonie włączasz "trackera". | Aaa, nie złapałem, że telefon robi za GPS. Teraz juz jest jasne, to znaczy prawie... mam GPS Garmina i nie mam iPhona, więc nie bardzo czuję jak to się teraz robi. W kazdym razie jest kilka fajnych darmowych programów na kompa, do synchronizacji track'a ze zdjęciami i oczywiście edycją EXIFa.
Każdy GPS będzie działać, czy to z teleonu czy z innego gadżetu. Byle by format pliku był rozpoznawalny przez skrypt co zazwyczaj .kml albo .gpx. No i żeby ustawienia zegarka na aparacie zgadzały się z urządzeniem GPS. Najlepiej ustawić czas w aparacie na podstawie GPSa.
Powodzenia!
cybertoman - Pią 22 Lut, 2013
Ja mam takie cos
Usjwo - Pon 25 Lut, 2013
Dzieki za wskazówki. W zasadzie decyzja podjęta, 6D z WiFi bez GPS'u. Zostanie trochę kasy na 135L
Czy to prawda ze tylk w Chinach sprzedają taką wersję?
cszyszka - Pon 25 Lut, 2013
A możesz podesłać linka gdzie można takie 6d kupić. I za ile?
pioroon - Pon 25 Lut, 2013
Nie wiem o jakim miejscu i pieniądzach konkretnie mowa ale na alledrogo pojawiła się cena 6500 z odbiorem w Wawce...
[ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 16:49 ]
6599
cszyszka - Pon 25 Lut, 2013
Czyli 10% taniej. W porównaniu do cyfrowe.pl. Ja mam bardzo mieszane uczucia do kupowania na allegro tak drogiego sprzętu. Już prędzej bym poprosił znajomego by mi przemycił aparat ze USA albo ze Szwajcarii (zobacz https://www.digitec.ch). W stanach kosztuje ~6000 zł (torba i karta gratis), 7500 z kitowym obiektywem. W Szwajcarii ~ 6500 zł, 8500 zł z kitem. Ale jak to mówią, oszczędny płaci dwa razy.
|
|