forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II jak wybrać dobry egz?

jarooo2 - Sro 19 Wrz, 2012
Temat postu: Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II jak wybrać dobry egz?
Cześć. Chcę kupić obiektyw Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical IF. Poczytałem sporo opinii użytkowników o tym szkle i w zasadzie wszyscy twierdzą, że jest to świetne szkło o ile dobierze się konkretny egzemplarz do swojego aparatu. Problem w tym, że nie wiem jak sprawdzić obiektyw w sklepie. Zaznaczę, że jestem w zasadzie amatorem, a obiektyw, przez większość czasu, będzie używany przez moją żonę. Ma to być prezent dla niej więc z oczywistych względów nie mogę liczyć na jej pomoc :)
witkot - Sro 19 Wrz, 2012

Nikogo nie reklamuję.Poczytaj na forum
http://allegro.pl/my_page.php?uid=8802635
Osobiście sprawdziłem i jestem zadowolony.
Powiem ci szczerze jeżeli juz jesteś w 100% przekonany do tego szkła to dobry kontakt.
W sklepie na 5 egzemplarzy jeden będzie "osty".Przy wysyłce to dopiero loteria.
Więcej informacji to pisz na PW.

Do "Cichego" już pisałem. Napisał, że po sprawdzeniu u niego powinno być podobnie u klienta. Nie chciałbym jednak zaraz po kupnie obiektywu (i sprezentowaniu żonie) wysyłać sprzętu do kalibracji. Dlatego pytam jak to sprawdzić w sklepie.
Swoją drogą zastanawia mnie jedno. Skoro w sklepie 1 na 5 szkieł będzie ostre, co robi "Cichy" z tymi nieostrymi?

dcs - Sro 19 Wrz, 2012

jarooo2,

Dla mnie -pisze bajki.

Niech ujawni ilość /procent/ zwrotów.

A może lepiej dystrybutora Tamrona spytać co robi z tymi odrzutami Cichego.
/domyślam się co odpowie/

dcs --masz lepszy pomysł na zakup tego szkła ?
dcs - Sro 19 Wrz, 2012

witkot,

Na pewno nie uwierzyłbym handlarzowi, który sugeruje selekcję.
/robiłem w tym :sad: /

witkot napisał/a:
dcs --masz lepszy pomysł na zakup tego szkła ?

Najlepiej sprawdzić w sklepie. Tylko napiszcie mi- laikowi w jaki sposób. Zrobić kilka fotek i na wyświetlaczu aparatu powiększyć i sprawdzić czy ostre? Czy wyłapię w ten sposób, że konkretny egzemplarz ma BF lub FF? Bo moja żonka na pewno to wyłapie ;)

dcs - Sro 19 Wrz, 2012

jarooo2,

Statyw, fotki tablicy AF /wydrukuj/ lub gazety , zapisać numer seryjny i ocenić na kompie -100%.

Jak tam wolisz idz do sklepu tylko w którym sklepie będziesz miał kilka egzemplarzy do porównania.
Znam wiele osób (sam miałem ten problem z Tamronem) którzy kupili u Cichego i jakoś nie słyszłem by ktoś narzekał.
Nie piszę więcej bo ktoś pomyśli że kogoś chwalę lub reklamuję
Decyzja należy do kupującego.

Pozdrawiam was

cybertoman - Sro 19 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
Statyw, fotki tablicy AF /wydrukuj/ lub gazety , zapisać numer seryjny i ocenić na kompie -100%.
Metoda na szybko to ustawic ostrosc na ekran jakiegos kompa, pewnie znajdzie sie w kazdym sklepie. Jesli zobaczysz migotanie moire to znaczy, ze trafil.

Napisałem maila do 2 sklepów we Wrocławiu i w obu, podobno, pomogą mi w doborze dobrego egzemplarza więc chyba nie jest z tym aż tak źle. Zresztą skoro wielu użytkowników pisze, że np. testowali kilka sztuk i dopiero 4ty obiektyw był ok albo tego typu historie to chyba są sklepy gdzie można to zrobić.
A pytam o to jak przetestować bo nie chcę żeby w sklepie wcisnęli mi kiepski egzemplarz, widząc że nie bardzo mam pojęcie jak sprawdzić obiektyw.
witkot, nie mówię, że Cichy to jakiś oszust. Po prostu zastanawiające jest to, co robi z obiektywami nieostrymi. No ale może po prostu napiszę maila do niego i niech sam się wypowie.
Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy jak zamówię obiektyw i nie będzie on ostry to po kalibracji w serwisie będzie wszystko ok? Bo tak czytam sobie o tym Tamronie i niektórzy piszą, że zdarzają się sztuki, które robią zdjęcia mydlane. Takie mydlane rozmycie to jest kwestia tego, że AF nie trafia idealnie w cel czy jest to jakaś wada optyczna?

edit: cybertoman co to jest migotanie moire?

cybertoman - Sro 19 Wrz, 2012

jarooo2 napisał/a:
Takie mydlane rozmycie to jest kwestia tego, że AF nie trafia idealnie w cel czy jest to jakaś wada optyczna?
Jedno albo drugie. Albo jedno i drugie.

Jak będzie "mydlany egzemplarz" to kalibracja nic nie pomoże.
krzysztoff77 - Czw 20 Wrz, 2012

Podczepię się pod temat. Używałem na swoim body w sumie 4 Tamrony. Dwa 17-50 bez VC, jeden z VC oraz jeden 18-270 VC (w tym dwa kupione w ciemno). Wszystkie były ostre. Trafiały w punkt i co najlepsze: nie miały problemu z FF/BF. Więc albo mam cholerne szczęście albo (co bardziej prawdopodobne) problemy tych szkieł należą jednak do mniejszości, która na tyle skutecznie jak się okazuje zakrzykuje i zaciera pozytywne wrażenia i spokój większości użytkowników tych szkieł, że problem ten ociera niemalże o panikę. Sugerowanie, że (The Special One) tylko jeden dostawca ma monopol na ostre szkiełka trochę zafałszowuje temat.
mozer - Czw 20 Wrz, 2012

Ja kupowałem 17-50 i 28-75 za każdym razem mając do wyboru tylko 2 egzemplarze. Różnice między nimi były minimalne i nie zaobserowałem wad typu FF/BF. Więc albo problem jest wydumany, ale ludzie kupują w podejrzanych miejscach typu "byle taniej". Dodam, że oba szkła miałem ostre.

Rada - iść do porządnego sklepu a nie firmy-krzak.

PS. Inna sprawa, że tamron to obiektyw tak gdzieś na 3 lata - potem lepiej się go pozbyć ze względów mechanicznych, o ile sam się wcześniej nie rozleci.

jarooo2 - Czw 20 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
Ja kupowałem 17-50 i 28-75 za każdym razem mając do wyboru tylko 2 egzemplarze. Różnice między nimi były minimalne i nie zaobserowałem wad typu FF/BF. Więc albo problem jest wydumany, ale ludzie kupują w podejrzanych miejscach typu "byle taniej". Dodam, że oba szkła miałem ostre.

Rada - iść do porządnego sklepu a nie firmy-krzak.

PS. Inna sprawa, że tamron to obiektyw tak gdzieś na 3 lata - potem lepiej się go pozbyć ze względów mechanicznych, o ile sam się wcześniej nie rozleci.

Co to wg ciebie jest porządny sklep?
Jak to jest z serwisem Tamrona? Czy jak trafię na egzemplarz obiektywu, który robi "mydlane" zdjęcia to go wymienią na inny?
edit: Jaka jest alternatywa dla tego obiektywu? (coś co wytrzyma więcej niż 3 lata?)

Fotoamor - Pią 21 Wrz, 2012

Cytat:
Jak to jest z serwisem Tamrona? Czy jak trafię na egzemplarz obiektywu, który robi "mydlane" zdjęcia to go wymienią na inny?
edit: Jaka jest alternatywa dla tego obiektywu? (coś co wytrzyma więcej niż 3 lata?)

w zasadzie nie masz sam szans wybrac prawidlowo obiektyw warunkach sklepowych.
sprzedawcy - nie ma zadnej pewnosci, ze rzeczywiscie sie znaja. fachowcy potrafia znalezc lepszy zawod niz sprzedawca obiektywow.

poza tym w takim sklepie to wszystkie obiektywy moga byc juz wczesniej przebierane i pozostaly te z odrzutu. Czy gorsze ? wcale nie. Ludzie chca miec tylko wrazenie, ze wybrali najlepszy , gdyby wybrali inny wynik bylby taki sam - tez byliby zdania ze dopiero ktorys tam wspolpracuje dobrze. Na monitorze aparatu nie da sie stwierdzic ostrosci z cala pewnoscia.
Mozesz rownie dobrze kupic przez internet , delikatnie sprawdzic i masz 10 dni czasu na zwrot gdyby cos nie tak bylo jak nalezy.
Jesli nie wspolpracuje dobrze to nie musi byc wina obiektywu tylko rowniez jakies rozstrojenie w aparacie.
lezy mi taki obiektyw w torbie , nieuzywany praktycznie , pierwszy lepszy dostarczony ze sklepu za posrednictwem internetu i jest niemal ze idelanie.
Mechanicznie - jest sposko - w tym sensie ze jezeli bedziez go traktowal jak obiektyw nalezy ( wcale nie musi to byc szczegolna troska - wystrczy normalna) wytrzyma dluzej.

To b popularny obiektyw , spotyka sie narzekania , ale znacznie wiecej pochwal.

lolek88 - Pią 21 Wrz, 2012

Fotoamor napisał/a:
Cytat:

w zasadzie nie masz sam szans wybrac prawidlowo obiektyw warunkach sklepowych.
sprzedawcy - nie ma zadnej pewnosci, ze rzeczywiscie sie znaja. fachowcy potrafia znalezc lepszy zawod niz sprzedawca obiektywow.

Czemu niby nie ma? Mi się udało ;) Co prawda dwa razy musiałem jeździć, bo za pierwszym razem nie było dobrego egzemplarza, za drugim przywieźli parę i już spokojnie sobie znalazłem. W warunkach sklepowych, używając metra krawieckiego ;)

jarooo2 - Pią 21 Wrz, 2012

Dziękuję wszystkim za wypowiedź w temacie. Teraz to mam już niezły dylemat. Nie wiem czy jechać do sklepu wybierać konkretny egzemplarz czy zamówić przez internet. Przez neta byłoby wygodniej i taniej bo do najbliższego sklepu, w którym maja ten obiektyw w dobrej cenie mam 70km. I teraz nie wiem czy jechać, czy kupić siedząc wygodnie w fotelu :)
Fotoamor na temat tego obiektywu czytałem wiele opinii i ponieważ przeważały pozytywne zdecydowałem się na kupno tego modelu. Ale właśnie w tych opiniach wyczytałem, że trzeba dobrze dobrać konkretną sztukę pod konkretne body.

nienietaktak - Pią 21 Wrz, 2012

jarooo2, kupiłem prawie cały sprzęt przez internet i nie narzekam. w razie czego, jak wypowiedział się "przedpiszący", masz 10 dni na zwrot bez tłumaczenia dlaczego oddajesz.
mozer - Sob 22 Wrz, 2012

jarooo2 napisał/a:

Taki, który działa już trochę na rynku, ma swoją siedzibę w realnym świecie i można się dogadać z pracownikami :)

jarooo2 napisał/a:
jest z serwisem Tamrona? Czy jak trafię na egzemplarz obiektywu, który robi "mydlane" zdjęcia to go wymienią na inny?

Nie liczyłbym na to...

jarooo2 napisał/a:
Jaka jest alternatywa dla tego obiektywu? (coś co wytrzyma więcej niż 3 lata?)

Nie wiem w jakim systemie, może przeoczyłem - C i N mają obiektywy 17-55/2.8 w ofercie.
Jest jeszcze sigma 17-50/2.8 - sądzę, że solidniejsza od tamrona.

Fotoamor - Nie 23 Wrz, 2012

[quote="jarooo2"]
Fotoamor na temat tego obiektywu czytałem wiele opinii i ponieważ przeważały pozytywne zdecydowałem się na kupno tego modelu. Ale właśnie w tych opiniach wyczytałem, że trzeba dobrze dobrać konkretną sztukę pod konkretne body.[/quote

nie piszesz jaki masz aparat. prawdopodobnie bez microtuningu af. w takim przypadku gdyby nie stroil musiabys do warsztatu.
jesli masz sklep w poblizu to sprawdzilbym najpierw wsklepie.
dwa proste testy_

1. nastaw na af odleglosc na jakis kontrastowy przedmiot ,nie wyzwalajac na dlugiej ogniskowej, nastepnie nie zmieniajac odleglosci przestaw tylko ogniskowa na 17 mm i nastaw ponownie odleglosc nie wyzwalajac. zobacz czy w obu przapadkach poazal dokladnie te sam odleglos na skali obiektywu. jesli nie to odrzuc obiektyw ,jesli tak to juz zle nie bedzie.

2. probuj patáre razy ostzyc nie wyzwalajac na ten sam przedmiot i sliuchaj czy przy kazdej ponownej probie silik "pyka" czyli szka ostrosci czy tez nie. Jesli nie tzn wynik poprzedniej proby zostaluznany za prawidlowy.

zrob kila zdjec np na przedmioty znajdujace si na uewntrz z napisami jak znaki drogoer , tabl rejestracyjne itd itp. sprawdzaj nieczy jest ostro , ale gdzie przypada maksimum ostrosc - czy tam gdzie chciales. najlepiej analizowac na duzymkompie .

jesli nie wybierzesz w ten sposob to mozesz wowczas zamowic przez internet.

moz a samameu wyrac prawidllowo ale to wymaga troche doswiadczenia m a tegomoze Ci braknac a wiec dlatego nie jestem pewien czy to bedzie mozliwe wsklepie. ale zawsze sprobowac mozna.

jarooo2 - Nie 23 Wrz, 2012

Aparat Canon EOS 1000D. Pytając o alternatywę dla tego Tamrona chyba niedokładnie się wyraziłem. Miałem na myśli coś z podobnej półki cenowej. Obiektywy Sigma są ponad 2 razy droższe, Canon jakieś 3 razy.
mozer - Nie 23 Wrz, 2012

Fotoamor, znowu te same porady. Jesteś pewien, że ten obiektyw jest parafokalny?

[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 21:01 ]
jarooo2, to nie ma alternatywy z takim światłem.

komor - Nie 23 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
Jesteś pewien, że ten obiektyw jest parafokalny?

Akurat on ponoć jest. :) Tak mi wyszło z szybkiego guglowania, dlatego już się nie odzywałem, ale nie sprawdzę tego, bo nie mam tego Tamrona.

http://forums.dpreview.co...essage=41243761

mozer - Nie 23 Wrz, 2012

komor, no to ok, bo kolega podawał już tą poradę w jakimś ogólnym wątku i się nie ustosunkował do moich wątpliwości...

W każdym razie czy te porady pomogą uniknąć BF/FF?

komor - Nie 23 Wrz, 2012

mozer, kolega Fotoamor rzadko się ustosunkowuje do krytyki swoich tez, więc spoko. :)

mozer napisał/a:
W każdym razie czy te porady pomogą uniknąć BF/FF?

Moim zdaniem nie. :) Są obiektywy, które nie błądzą, tylko mają stały BF/FF, więc wielokrotne naciskanie spustu nic nie da, a sprawdzanie na skali odległości czy za drugim razem tak samo się ustawiło to dla mnie w ogóle jakiś kosmos, tam przecież submilimetrowe różnice mogą być istotne.

B o g d a n - Nie 23 Wrz, 2012

Porady Fotoamor'a nie są może w stanie w 100% wychwycić wszystkie sytuacje, związane z błędami BF/FF ale w dużym stopniu są w stanie zweryfikować jakość obiektywu w kontekście precyzji ustawiania ostrości, co ma chyba decydujące znaczenie w problemie.
Wieść gminna mówi i moje jakieś tam doświadczenie z różnymi zoomami, że większość konstrukcji zoomów, o których tu rozmawiamy ma cechę parafokalności.

komor napisał/a:
... a sprawdzanie na skali odległości czy za drugim razem tak samo się ustawiło to dla mnie w ogóle jakiś kosmos, tam przecież submilimetrowe różnice mogą być istotne.
komor, w sytuacji gdy wpierw ustawione masz ostrość dla 50 mm, a potem zmieniasz na 17 mm, przy wadliwie działającym systemie AF, różnica może być widoczna gołym okiem. Im większa krotność zooma, tym różnica może być większa.

Kiedyś wyczytałem, że niektórzy użytkownicy Tamronów 17-50 aby trafić z ostrością na 17mm wpierw właśnie ustawiają ją na 50 mm i zmieniają do 17-tu. Mówią, że to jedyny sposób na prawidłowe trafienie z ostrością tego szkła na szerokim końcu.

komor - Pon 24 Wrz, 2012

B o g d a n napisał/a:
komor, w sytuacji gdy wpierw ustawione masz ostrość dla 50 mm, a potem zmieniasz na 17 mm, przy wadliwie działającym systemie AF, różnica może być widoczna gołym okiem.

Może w przypadku kompletnie rozregulowanego obiektywu. Typowy dla np. Sigm przypadek to jest niuansowa różnica, że zamiast oko jest ostry nos. Tego nie da się wychwycić patrząc na skalę odległości.

elgreen - Pią 12 Paź, 2012

krzysztoff77 napisał/a:
Wszystkie były ostre. Trafiały w punkt i co najlepsze: nie miały problemu z FF/BF. Więc albo mam cholerne szczęście albo (co bardziej prawdopodobne) problemy tych szkieł należą jednak do mniejszości
Masz cholerne szczescie :wink: , albo slaby wzrok i niekoniecznie wiesz gdzie ostrzy twoje szkielko na roznych ogniskowych.

Mialem podpiete 3 egzemplarze pod dwie moje puszki. Pierwszy pod mocowanie Pentaxa, w miare ostry na wszystkich ogniskowych. FF/BF roznie w zaleznosci od ogniskowej i odleglosci - zamiennie - ff z bliska, bf z daleka. Opis tego dla serwisu zajal ladne kilka stron plus wydrukowane zdjecia A4 jakby nie umieli skorzystac z jpg'ów zalaczonych na plytce. I tak kilka razy kalibracja w serwisie na mojej puszce - zero efektow, trzy powtorzenia - po trzecim zepsuli obiektyw http://www.youtube.com/watch?v=Jggeuo13tN4
Drugi egzemplarz juz na Nikonie (D300s): parafokalny(dziwne), ostry, trafia w tablice testowe z bliska na wszystkich ogniskowych, z daleka (juz nie w tablice) BF na waskim kacie - okazjonalny. Ot takie chybil-trafil :lol:
Trzeci egzemplarz - tym razem wersja ze stabilizacja - testy sklepowe na mojej puszce Nikona. Nieostry, z bliska trafia w punkt, jednak wpadając w oscylacje - po kilku doostrzeniach lewo/prawo w koncu trafia; na dalsze odleglosci backfocus - duzy.

W Tamrona 17-50 ostrego i dobrze trafiajacego uwierze jak zobacze na wlasne oczy :lol:
W kazdym razie, nie mam juz szkiel niefirmowych. Nie zdarzaja mi sie juz okazjonalne pomylki AF typu chybil-trafil lub pomylki w "niewyjasnionych" okolicznosciach.

B o g d a n napisał/a:
komor, w sytuacji gdy wpierw ustawione masz ostrość dla 50 mm, a potem zmieniasz na 17 mm, przy wadliwie działającym systemie AF, różnica może być widoczna gołym okiem. Im większa krotność zooma, tym różnica może być większa.
A to ciekawe z ta parafokalnoscia. W wersji na Pentaxa Tamron 17-50 nie byl parafokalny - juz w wizjerze bylo widac, ze po wyostrzeniu na 17mm i przestawieniu na 50mm jest nieostro.
komor napisał/a:
sprawdzanie na skali odległości czy za drugim razem tak samo się ustawiło to dla mnie w ogóle jakiś kosmos, tam przecież submilimetrowe różnice mogą być istotne.
W jakim sensie kosmos? Sprawdzalem tak Nikkora 17-55/2.8. Z bliska, celujac na pol metra - pokazywal raz 0,4 raz 0,6m na skali ostrosci. A skoro potwierdzil ostrosc na 0,4m a cel byl na 0,5m to oznacza, ze wyzwolilbym migawke i zdjecie byloby nieostre i faktycznie bylo. http://www.optyczne.pl/ap..._nik17-55_1.jpg zobacz na skale ostrosci - latala sobie na boki dosc znacznie, nie mowimy tu o summilimetrowych poprawkach.
komor - Pią 12 Paź, 2012

elgreen napisał/a:
W jakim sensie kosmos?

W takim sensie, że poza okolicami odległości minimalnej, gdzie skala jest dokładna, nie da się już dokładnie mierzyć odległości korzystając ze skali na obiektywie.

lolowylol - Wto 22 Sty, 2013

Witam. Jestem posiadaczem Sony A500, i mam dylemat. Mam możliwośc kupić w/w model Tamrona za 850 zł, używany od 2009 roku. Pytanie brzmi: czy warto? Ktoś rzucił tutaj opinią, że Tamrona to warto kupić na 3 lata, bo potem się i tak rozsypie. Chciałbym wiedzieć w jakim stopniu związane z rzeczywistością są te słowa.
Jeśli nie kupię tego Tamrona, rozważam jeszcze nową Sigmę 18-50 mm f/2.8-4.5 DC HSM
Będę wdzięczny za pomoc.

hijax_pl - Wto 22 Sty, 2013

komor napisał/a:
nie da się już dokładnie mierzyć odległości korzystając ze skali na obiektywie.
Bo to nie jest szkło macro ;)