|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Odzyskiwanie usuniętych RAW-ów
kistian - Czw 20 Wrz, 2012 Temat postu: Odzyskiwanie usuniętych RAW-ów Witam Was serdecznie.
Omyłkowo usunąłem folder ze zdjęciami do przeróbki. Wszystkie zdjęcia były w formacie .CR2
Próbowałem jakiś programów które mi google wyszukało lecz nic nie mogę odzyskać, JPG jakieś stare odzyskało, natomiast rawy które odzyskało w różnych programach wyskakuje błąd.
Czy macie jakieś pewne oprogramowanie do tego aby odzyskać te zdjęcia?
pozdrawiam
komor - Pią 21 Wrz, 2012
kistian, zakładam, że mowa o odzyskiwaniu plików z komputera, a nie z karty, choć tego nie doprecyzowałeś. Po pierwsze żeby skutecznie odzyskać pliki to najlepiej zrobić to od razu, zanim komputer nadpisze ewentualnie te dane. Czyli nie używać komputera!
Jeśli potwierdzasz, że chodzi o pliki w komputerze, to Odzyskiwanie utraconych przypadkowo fotografii.
fotka - Pią 21 Wrz, 2012
kistian, mi się kiedyś udało odzyskać jpegi i rawy (właśnie .CR2) przy pomocy programu photorec. Wprawdzie nie z dysku, ale z karty SD. Posiłkowałam się też tymi instrukcjami.
arietiss - Pią 21 Wrz, 2012
Ja kiedys sformatowałem przez przypadek cały dysk ze zdjęciami na koputerze... Bagatela ze 3 lata zdjęć. Easy Recovery odzyskał prawie 100%. Dobrze, że zrobiłem tylko szybkie formatowanie. Co prawda odzyskane pliki były chyba już nie CR.2 tylko wszystkie Recovery TIFF i kolejne numery od 0, ale nie były chyba stratne jakościowo, bo normalnie się nimi zaopiekował LR i CS.
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 15:54 ]
Jeszcze jedna uwaga. Kiedy ściągłem wersję bezpłatną, to ta owszem wykryła pliki do odzysku, ale ich nie odzyskuje! To robi tylko wersja płatna!
komor - Pią 21 Wrz, 2012
arietiss napisał/a: | Ja kiedys sformatowałem przez przypadek cały dysk ze zdjęciami na koputerze... |
Na litość boską… Kupujecie drogie lustra, jeszcze droższe obiektywy, a nie kupicie zewnętrznego dysku na backup? Wystarczy byle biedny USB 2.0, 3.5-calowy z wyprzedaży, obecnie poniżej 300 zł za 500 GB. Raz na tydzień zgrać nowe pliki (można sobie przypominajkę w komputerze/telefonie ustawić), potem dysk do szuflady i spokój zapewniony, choćby komputer cały zjarał się na popiół. (Oczywiście o ile biurko się nie zajmie… )
Jakoś do tej pory nie mogę sie zdobyć na zewnętrzny, ciągle jakiś inny priorytet wyskakuje...
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 16:15 ]
Ale na pocieszenie: szwagier wszystko sypał na zewnętrznego Samsunga, a ten mu sie niespodziewanie posypał...!
nienietaktak - Pią 21 Wrz, 2012
komor, miałem... zewnętrzny... 3,5 cala... spadł z wysokości 20 cm i, k@#$#$... odzyskanie danych - jakieś 8-9k. Najlepiej na backup mieć stację dysków i podłączyć ją do sieci domowej/biurowej. I najlepiej niech na dwóch dyskach zapisuje to samo.
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 16:19 ]
A zewnętrznego Samsunga odzyskaliśmy za 1k, bo nie był napęd posypany.
komor - Pią 21 Wrz, 2012
nienietaktak, arietiss, read my lips: backup. To oznacza, że na zewnętrzny dysk ma iść kopia danych! Wtedy może sobie spadać ze stołu albo komputer może się palić – zawsze będzie drugie źródło danych.
komor, i tu masz rację! Szwagra zgubiła zbytnia wiara w jedno "nezawodne" urządzenie!
Mnie przygoda nauczyła częstszego backupu na płytach. Niewygodne i trzeba troche czasu posiedzieć, ale jak nie ma dysku zewnętrznego...
nienietaktak - Pią 21 Wrz, 2012
komor, ja wiem, ale w pewnym momencie musisz zacząć traktować zewnętrzne dyski nie jako backup, ale jako magazyn. w tej chwili mam na trzech komputerach około 5 TB danych (nie tylko foto, ale też projekty do druku wielkoformatowego, które pożerają miejsce jak smok dziewice), a obudowy blaszaków nie są z gumy i nieograniczonej ilości dysków tam nie zainstalujesz. dlatego kombinuję, żeby w końcu rzucić się na osobną stację archiwizującą, bo to najpewniejszy sposób.
kistian - Pią 21 Wrz, 2012
Tak własnie zrobię już upatrzyłem sobie dysk. Ale zdjęcia są w trakcie odzyskiwania. Długo to trwa ale mam nadzieje że odzyska. Szkoda by ich było bo to z wyjazdu do jaskini na slowacji gdzie za robienie zdjęć 10'ojro poszło
kozidron - Pon 24 Wrz, 2012
arietiss napisał/a: | Mnie przygoda nauczyła częstszego backupu na płytach. Niewygodne i trzeba troche czasu posiedzieć |
a ja sie nauczyłem mieć dwa zewnetrzne dyski + trzeci w oddzielnej kieszeni w blaszaku poza czwartym który jest podzielony na partycje gdzie na jednej jest system a płyty mają to do siebie, że potrafią się rozwarstwić tak po około 8-10 latach, co niestety spotkało część moich płyt audio, pewnie źle je przechowuje
nienietaktak - Pon 24 Wrz, 2012
kozidron, a masz cos ciekawego w tym audio?
kozidron - Pon 24 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | kozidron, a masz cos ciekawego w tym audio? |
sporo jazzu i muzyki spektralnej, klasyki, reggae , rocka, brit popu, avangardy, elektroniki, minimalu i trochę industrialu + jakieś smaczki folkowe, kolekcja nie jest taka jak u Zorna ale jest czego posłuchać
|
|