|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 600d
gryman - Sob 22 Wrz, 2012 Temat postu: 600d Witam na forum,
mam możliwość kupienia nowego Canona 600D ale mam kilka pytań, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Wcześniej byłem posiadaczem Canona 450D z obiektem kitowym i jakość zdjęć była dla mnie bardzo zadowalająca. Boję się, że po kupnie 600D również z obiektywem kitowym 18-55 jakość zdjęć będzie gorsza niż przy 450d. Czy to prawda? Wiem, że jakość zależy od fotografa i obiektywu ale chodzi mi bardziej o techniczne aspekty.
Czy fabryczny 450d z kitem robi lepsze zdjęcia niż 650d z kitem? Nie piszczcie proszę, żebym kupił body i jakiś wypaśny obiektyw bo to wiem.
Muszę kupić nowy aparat i zastanawiam się nad 650D. Mam do wydania 3000. Nie zależy mi nagrywaniu filmów i innych bajerach. Chciałbym, żeby robił po prostu bardzo dobre zdjęcia a na pewno nie gorsze niż 450D. Może 650 robi większe szumy niż 450? Proszę o pomoc...
lotofag - Sob 22 Wrz, 2012
Dlaczego w ogóle chcesz lustrzankę? Od czasu wypuszczenia 450D sporo się na rynku zmieniło, są ciekawe bezlusterkowce, są ciekawe kompakty...
Z Twojego postu wynika, że nie masz zamiaru ani zmieniać optyki, ani korzystać z możliwości obróbki zdjęć - po co w takim razie aparat systemowy z wymienną optyką (nawet entry-level), RAWami, itp?
gryman - Sob 22 Wrz, 2012
buaaaaa - oczywiście nie chodziło mi o 650 d tylko 600D - przepraszam.
Cały wątek dotyczy 600D!!!
proszę nie zadawać mi takich pytań bo temat wątku się zmieni i nie dojdę do celu z moimi wątpliwościami.
Czy 450d z kitem robi lepsze zdjęcia niż 600d z kitem? Gdzieś spotkałem się z taką opinią dlatego chcę to wyjaśnić - nie chcę bowiem zmieniać aparatu na gorszy...
komor - Sob 22 Wrz, 2012
gryman napisał/a: | Nie piszczcie proszę, żebym kupił body i jakiś wypaśny obiektyw bo to wiem. |
Ale lepiej w ramach założonej kwoty więcej przeznaczyć na lepszy obiektyw niż na nowy aparat. Obiektyw 18-55 z nowego zestawu 600D będzie prawdopodobnie lepszy, jeśli do 450D miałeś starego kitowca bez stabilizacji.
Ale najlepiej rozpatrz propozycję lotofag – za trzy klocki można mieć już fajny zestawik bezlusterkowy z lepszym szkłem niż 18-55 Canona.
komor, jak widać chyba nie ma sensu dalej się w to zagłębiać
gryman, zapoznaj się np. z dwoma tutajszymi testami:
http://www.optyczne.pl/76...450D-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/15...600D-Wstęp.html
Nikt za Ciebie nie wybierze który aparat "robi lepsze zdjęcia" cokolwiek by to nie znaczyło...
Tak przy okazji - napisałeś "muszę kupić nowy aparat", portfel tak Cię swędzi czy sprzedałeś/straciłeś 450D? Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie by dalej robić nim zdjęcia
450d sprzedałem jakiś czas temu - niestety. Teraz chce kupić nowy i fajnie, że nowe mają bajery jak nagrywanie filmów itp nie jest to mi potrzebne. Aparat muszę kupić niestety w markecie bo raczej w grę wchodzą raty.
Nie chcę by ktoś decydował za mnie jaki aparat bo każdy napisze coś innego i poda inny model - to oczywiste. Po prostu mam obawy, że po kupnie 600D okaże się, że zdjęcia będą mniej ostre, będzie mniej szczegółów, gorsze odwzorowanie kolorów itp niż miałem przy 450d
komor - Sob 22 Wrz, 2012
lotofag napisał/a: | Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie by dalej robić nim zdjęcia |
…albo dokupić za 1500-2000 fajny obiektyw uniwersalny o większym zakresie ogniskowych niż kitowiec, lepiej zbudowany i wyposażony w lepsze makro. Ja w takich wypadkach zawsze polecam Sigmę 17-70, jako wycieczkowiec się sprawdza. Jeśli boisz się Sigmy to mając 3000 w kieszeni jest jeszcze sporo opcji na fajny zakup, przy czym przynajmniej z tysiak nadal w kieszeni zostanie.
gryman, napisz, czy masz nadal 450D, to ułatwi doradzanie.
Edit: Aj, wyprzedziłeś mnie. Czyli 450D nie ma, kasy też nie ma. No to bez obaw bierz 600D z kitem, na pewno gorszych zdjęć nie zrobi, w wyższych czułościach zrobi lepsze zdjęcia. Pamiętaj, że nawet jak szum jest większy per-pixel, to 600D ma więcej pikseli i obraz wynikowy nie będzie gorszy tylko lepszy.
Możesz też popatrzeć na Nikona D5100 z obiektywem 18-105 VR, ale pewnie nie zmieści się w budżecie.
dcs - Sob 22 Wrz, 2012
komor napisał/a: | D5100 z obiektywem 18-105 VR |
-Zmieśći się w budżecie.
Pytanie czy ergonomia i menu będą gryman pasowały.
dzięki. Nie chciałem poruszać tematu Nikona bo wątków canon vs nikon było mnóstwo i jedni wolą to a drudzy tamto - nic konkretnego się nie wydedukuje. Ale skoro już poruszyliście ten temat to zastanawiałem się również nad nikonem d90 ale wyszedłem z założenia, że skoro produkcja trwa od 2008 to canon 600d ma nowsze/lepsze rozwiązania techniczne i będzie robił lepsze fotki - może się mylę...
aparat chce wziąźć na raty w markecie więc dużego wyboru nie mam - budżet do 3000 i raczej chodzi mi o body z kitem niż bawienie się w szukanie obiektywów - ten temat zostawiam sobie na później. Dlatego po prostu chciałbym kupić najlepszy w tej cenie ale zdaję sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak "najlepszy w cenie".
Wcześniej miałem canona 450d i zdjęcia robił bardzo dobre - byłem to adowolony. Jedyna wada, której chciałbym, żeby nie miał nowy nabytek to BUSY, które w 450d irytowało mnie niesamowicie.
Na youtube widziałem filmik, gdzie postawiona koło siebie 2 identyczne aparaty 600d kupione w tym samym tygodniu. Ustawienia zostały zresetowane w obu i do obu włożyli identyczne karty SD. Oba robiły zdjęcia ze statywu i jeden po zrobieniu zdjęcia miał "BUSY" kilka sekund a drugi w ogóle. Nie wiem od czego to zależy...
dcs - Sob 22 Wrz, 2012
gryman,
To wyglądać będzie na tendencyjne polecanie tego samego aparatu na tym forum,
ale D5100 z 18-105 ma teraz bdb cenę. Za porównywalny 600D z 18-135 musiałbyś dać ze 400zł więcej.
Pytanie czy ergonomia i menu będą ci pasowały.
Każda firma ma swoją specyficzną guzikologię.
do guzikologii canona nie jestem ekstremalnie przywiązany więc myślę, że nie będzie to problem.
Dzięki - poczytam o tym aparacie. Dzięki również za odpowiedź odnośnie canona 600d - wydedukowałem, że nie powinien robić gorszych zdjęć...
dcs - Sob 22 Wrz, 2012
gryman,
Możesz też zobaczyć Pentaxa K-30 + 18-55 -bardzo fajny, uszczelniony itd.
Test na stronie głównej.
dzięki ale wolałbym ograniczyć się do canona i nikona. Czasu nie mam dużo na zakup a jak zacznę się jeszcze pakować w Pentaxy, Sony, Olympusy to wpadne w depresję...
dcs, IMHO poruszasz kompletnie nieistotne rzeczy - gryman chce po prostu korpus EL z podstawowym obiektywem. Zaczął od C, bo miał wcześniej model tej firmy, obecnie czy to będzie C, N czy P, a może S, to wsio ryba. Można równie dobrze rzucić kostką czy ciągnąć losy Ewentualnym plusem dla Nikona może tu być komplet z 18-105VR, który jest tani i bardziej "uniwersalny" niż typowe 18-55.
Ja wiem, że K-30 prezentuje ze wszystkich tu wymienionych najlepszą ergonomię, a wespół z D5100 najlepszy obrazek (o ile robi się coś więcej niż naciśniecie spustu i zgranie jotpega z karty), ale to trochę na wyrost skoro aparat ma po prostu "robić ładne zdjęcia" i przy tym nie gorsze od 450D
ok więc porównam sobie Canona 600D z Nikonem D5100 i coś wybiorę.
A Nikon d90 nie brać pod uwagę? Lepiej wybrać z dwóch powyższych?
dcs - Sob 22 Wrz, 2012
lotofag,
K-30: uszczelnienia, pryzmat, dwie rolki /duże możliwości konfiguracji/
Chce pewnie kupić najlepszy możliwy za 3 tys.
Niech będzie to świadomy wybór, a nie -pierwszy z brzegu.
gryman napisał/a: | A Nikon d90 nie brać pod uwagę? Lepiej wybrać z dwóch powyższych? |
Starszy korpus, ale z wyższej półki (ergonomia). Czy brać pod uwagę? Dlaczego nie, może z czasem przydadzą się m.in. dwa kółka i prawdziwy pryzmat A tak na zasadzie "czy kupić bo mogę" to już pisałem wyżej - możesz równie dobrze rzucać kostką.
[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 14:24 ]
dcs napisał/a: |
Chce pewnie kupić najlepszy możliwy za 3 tys.
Niech będzie to świadomy wybór, a nie -pierwszy z brzegu. |
Nie liczyłbym na to sądząc po tym co widzę w postach I nie pisze tego żłośliwie. Świadomy wybór wymaga pewnej wiedzy i zaangażowania. Na razie możesz po prostu przekonywać grymana, że akurat K-30 ma np. najlepszy stosunek mozliwości/cena do 3000zł, tylko on wcale nie musi czuć się przekonany akurat tymi argumentami.
siosio - Wto 25 Wrz, 2012
Weź Canona 550D. Jest tańszy od 600D a jest jeszcze made in Japan
Jeśli robisz tylko jpgi i podobały ci się zdjęcia jakie robiłeś z 450D, to weź Canona.
Nikon ma mniej nasycone kolory i jednak jest trudniejszy w obsłudze - mniej intuicyjny, musiałbyś się go nauczyć.
lotofag - Wto 25 Wrz, 2012
siosio napisał/a: |
Nikon (...) jest trudniejszy w obsłudze - mniej intuicyjny, musiałbyś się go nauczyć. |
moronica - Wto 25 Wrz, 2012
roznice w prostocie obslugi to mozna odczuc przerzucajac sie na korpus z wyzszej polki niz 600d czy d5100, reszta to zaklinanie rzeczywistosci. i jeszcze te "mniej nasycone kolory", no powaznie, nie ma juz zadnych argumentow za Canonem?
|
|