|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Dlaczego jest na odwrót?
h205267@rppkn.c - Pon 24 Wrz, 2012 Temat postu: Dlaczego jest na odwrót? Ej, czemu w trybie TV (preselekcja migawki) nie mogę przy użyciu lampy wybrać czasu krótszego niż 1/200? Normalnie (bez lampy) mogę ustawić i na 1/4000, a jak aktywuję lampę to maximum to 1/200. Dlaczego niby tak? Skoro Z LAMPĄ to powinno być jeszcze krócej a nie dłużej. Dlaczego jest na odwrót?
jaad75 - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c, a Ty masz znowu problemy z podstawami?
Hint: czas synchronizacji w Twoim Canonie to 1/200s (najkrótszy czas w którym migawka pozostaje w pełni otwarta), a wbudowany flash nie działa w HSS. Kup sobie zewnętrzną lampę obsługującą HSS, to będziesz miał "synchronizację" z każdym czasem, tyle, że przy pomocy pewnej sztuczki (lampa błyska stroboskopowo podczas całej drogi lamelek).
h205267@rppkn.c - Pon 24 Wrz, 2012
jaad, cześć. Dzięki za odpowiedź. A możesz mi powiedzieć o co chodzi z tym HSS? Co to za skrót?
Nie mogę nic znaleźć w sieci o tym.
Mógłbyś proszę trochę rozwinąć swoją odpowiedź? Trochę jaśniej dla mnie, bo nie rozumiem do końca powodu dla którego nie mogę użyć lampy w czasie migawki 1/4000.
Co stoi na przeszkodzie by to zrobić?
W innych czasach też przeciez na jakiś czas zostaje migawka w pełni otwarta, prawda? Zawsze.
Nie rozumiem więc o co Ci chodzi. SPrecyzuj jeszcze raz, okej?
hijax_pl - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c napisał/a: | A możesz mi powiedzieć o co chodzi z tym HSS? Co to za skrót? | High Speed Sync h205267@rppkn.c napisał/a: | Trochę jaśniej dla mnie, bo nie rozumiem do końca powodu dla którego nie mogę użyć lampy w czasie migawki 1/4000. | Bo w aparacie masz migawkę szczelinową a nie centralną. h205267@rppkn.c napisał/a: | Co stoi na przeszkodzie by to zrobić? | Patrz wyżej. Aparaty z migawką centralną nie mają tego ograniczenia.
Że niby migawka jest szybsza od światłą lampy? I nim lampa zdążyłaby błysnąć to migawka zdążyłaby się otworzyć i zamknąć?
hijax_pl - Pon 24 Wrz, 2012
Skąd taki wniosek? Poczytaj czy się różnią migawki centralne od szczelinowych to będziesz wiedział co i jak.
komor - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c, poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka
Poczytałem, ale po poczytaniu czegoś nowego nie rozumiem...
Bo piszą tak:
Cytat: | Dostępne najkrótsze czasy otwarcia migawki ustępują migawkom szczelinowym i najczęściej mieszczą się w zakresie od 1/500 do 1/1000 sekundy, jednak, w przeciwieństwie do nich, posiadają możliwość synchronizacji z lampami błyskowymi w pełnym zakresie pracy migawki. |
No to chyba ja wolę mieć migawkę, która się synchroznizuje właśnie z lampą. Bo co mi z tego, jak się synchronizować z nią nie będzie? Przecież te zdania nie mają żadnego sensu. Wychodzi z nich, że albo mamy synchronizację z lampą przy czasie np. 1/200 albo lampę błyskową możemy użyć w czasie rzędu 1/4000 ale wtedy synchronizacji nie będziemy mieć. CO JEST GRANE?
No to po co w takim razie mozliwość użycia lampy błyskowej w czasie rzędu 1/4000 w innych modelach skoro lampa błyskowa i tak nie zadziała w odpowiednim momencie?
Przecież to jest jakieś niedorzeczne z tego co czytam.
Jak mam niby to zrozumieć Hijax?
[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 15:11 ]
A i jeszcze jedno. W definicji migawki szczelinowej napisano tak:
Cytat: | W przypadku migawek szczelinowych nie jest to możliwe na najkrótszych czasach naświetlania. W zależności od zaawansowania technicznego tego typu migawki najkrótszy czas synchronizacji może wynosić od 1/30 do 1/250 sekundy. |
No to to jest sprzeczne z tym co Ty mi napisałeś.
Bo ja nie mam szczelinowej migawki a moje maksimum to 1/200. A z cytatu powyżej wynika, że nawet jakbym miał szczelinową migawkę to moje maksimum byłoby 1/250. Też mi "wielka różnica". Widzisz to?
No to jak w końcu jest?
[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 15:18 ]
I jeszcze jedno...
Znalazłem na tej stronie taką definicję (zaznaczone na końcu szarym kolorem):
To teraz mi powiedz co znaczy słowo "ustępuje" w naszym języku.
Skoro ktoś czemuś ustępuje to jest od niego gorszy.
Dlaczego więc migawka, która potrafi cykać foty z prędkością 1/4000 ma niby ustępować tej, której maksimum to 1/250?! Przecież to jakie totalny bzdury. Dlaczego LEPSZA "ustępuje" niby GORSZEJ?
O co tu chodzi? To jakiś błąd autora w tekście czy co?
Przez to już nic nie wiem.
moronica - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c napisał/a: | Bo ja nie mam szczelinowej migawki a moje maksimum to 1/200 |
masz szczelinowa migawke
No dobrze, to przyjmijmy że mam szczelinową.
Jak zatem jest w tych różnicach w czasie między szczelinową a irysową?
moronica - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c, taka ze migawka irysowa bez wzgledu na to, jak krotki jest czas jej otwarcia, jest w tym momencie cala otwarta. a szczelinowa ma pewien graniczny czas, podczas ktorego jest otwarta na calej powierzchni kadru, a na czasach krotszych druga kurtyna goni pierwsza bedac juz tak jej blisko, ze nie caly sensor jest odsloniety podczas blysku. dzieki takiej konstrukcji latwiej jest uzyskac bardzo krotkie czasy, wada za to jest synchronizacja z lampa
komor - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c, weź przeczytaj to jeszcze ze dwa razy, aż zrozumiesz. Nie da się ukryć, że animacja by się przydała, ale ja nie będę tego za Ciebie szukał po internecie. Maksymalny czas synchronizacji migawki szczelinowej z lampą może wynosić 1/250, albo 1/200 albo przykładowo 1/160 – to zależy od modelu aparatu. U Ciebie akurat wynosi 1/250. To jest maksymalny czas, podczas którego matryca jest w pewnym momencie cała odkryta (i wtedy właśnie następuje błysk). Wszystkie czasy krótsze powodują, że zanim pierwsza kurtyna w całości odkryje matrycę, to druga zaczyna już ją zakrywać.
jaad75 - Pon 24 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c napisał/a: | W innych czasach też przeciez na jakiś czas zostaje migawka w pełni otwarta, prawda? Zawsze. | Nie zawsze, w czasach powyżej synchro druga kurtyna rusza, zanim pierwsza zdąży odsłonić matrycę (teoretycznie, bo w praktyce jest tam jeszcze trochę czasu na ulepszenia). Im krótszy czas naświetlania tym druga kurtyna rusza szybciej i w najkrótszych czasach nad matrycą przesuwa się tylko wąska szczelina (stąd nazwa). Czas naświetlania tyczy się tego jak długo poszczególne fragmenty matrycy są naświetlane, natomiast całość naświetlania trwa w przybliżeniu tyle, ile przesuw szczeliny nad klatką, czyli ok. czasu synchro.
W sytuacji w której wyzwolisz lampę (z krótkim błyskiem), gdy kurtyny zasłonią część klatki, naświetlisz fleszem tylko tę część, która będzie w danym momencie odsłonięta.
komor napisał/a: | Maksymalny czas synchronizacji migawki szczelinowej z lampą może wynosić 1/250, albo 1/200 albo przykładowo 1/160 – to zależy od modelu aparatu. | Może być nawet 1/400s i krócej, to z kolei zależy od optymalizacji wyzwolenia lampy, ale może trochę na to za wcześnie...
komor napisał/a: | U Ciebie akurat wynosi 1/250. | 1/200.
komor - Pon 24 Wrz, 2012
Oczywiście, omyłka pisarska.
h205267@rppkn.c - Wto 25 Wrz, 2012
Cytat: | Wszystkie czasy krótsze powodują, że zanim pierwsza kurtyna w całości odkryje matrycę, to druga zaczyna już ją zakrywać. |
Cytat: | druga kurtyna rusza, zanim pierwsza zdąży odsłonić matrycę |
Koledzy, nie rozumiem co to znaczy. Gdzie mogę ujrzeć faktyczny ruch? Bo z tych opisów nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak to działa. To znaczy jestem, ale po waszych dopiskach wychodzi na to, że źle sobie wyobrażałem tę czynność. Jak to więc właściwie działą?
moronica - Wto 25 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c, najlepiej bedzie jak wygrzebiesz z jakiegos strychu, od ojca, dziadka, znajomego jakiegos zenita czy cokolwiek analogowego, otworzysz tylna scianke i pobawisz sie spustem migawki. bo jesli do tej pory nie zrozumiales, jak dziala migawka szczelinowa, to z dalszych opisow raczej nie zrozumiesz. takie przeklenstwo cyfry, ze uzytkownicy nie wiedza, co sie wewnatrz korpusu dzieje
dcs - Wto 25 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c,
http://www.youtube.com/watch?v=NcCumJbbwcM
jaad75 - Wto 25 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=NcCumJbbwcM | To chyba wyczerpuje podstawowe zagadnienia.
h205267@rppkn.c - Sro 26 Wrz, 2012
No tak, dzięki za linka. Dzięki wielkie! Bez tego bym nigdy nie wiedział, że ta migawka chodzi tak dziwacznie.
Dlaczego nie chodzi z góry do dołu i potem z dołu do góry? Tylko jak widzieliśmy, ona chodzi z góry do dołu, a potem ta część nie wraca na swoje miejsce, tylko od góry jakaś nowa znowu schodzi. Strasznie jest to dziwne. A czemu tak się dzieje to wiecie?
Czym to jest podyktowane? Myślałem, że te kładki spadają a potem wracają na swoje miejsce tak normalnie. A nie że jest ich 2x więcej, górne i dolne.
moronica - Sro 26 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c, tym to jest podyktowane ze w ten sposob latwiej uzyskac bardzo krotkie czasy, te kurtyny przesuwaja sie wolniej niz wskazywalby na to czas ekspozycji. gdyby byla tylko jedna kurtyna to przykladowo wczasie 1/8000s musialaby sie otworzyc i zamknac a tak to wystarczy, ze sie otworzy a druga kurtyna juz zrobi reszte. czas ekspozycji staje sie coraz krotszy nie dlatego, ze migawka pracuje szybciej, tylko dlatego ze druga kurtyna goni pierwsza w mniejszej odleglosci
powinienes juz byl to przeczytac ze zrozumieniem a tu masz bardzo ladna animacje http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka
Usjwo - Sro 26 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c napisał/a: |
Dlaczego nie chodzi z góry do dołu i potem z dołu do góry? Tylko jak widzieliśmy, ona chodzi z góry do dołu, a potem ta część nie wraca na swoje miejsce, tylko od góry jakaś nowa znowu schodzi. Strasznie jest to dziwne. A czemu tak się dzieje to wiecie?
|
Przy jednej kurtynie czas naswietlania bylby rozny dla roznych miejsc. Na gorze mialbys miejsce najdluzej naswietlane, na dole najkrocej. Poniewaz masz 2 kurtyny, mozesz uzyskac krotszy czas naswietlania (jak moronica napsala powyzej) i kazda czesc matrycy jest naswietlana z takim samym czasem
jaad75 - Sro 26 Wrz, 2012
Usjwo napisał/a: | Przy jednej kurtynie czas naswietlania bylby rozny dla roznych miejsc. Na gorze mialbys miejsce najdluzej naswietlane, na dole najkrocej. | Dokładnie.
Tutejszyn - Sro 26 Wrz, 2012
Zawsze w takich przypadkach po prostu nie wierzę. Nie wierzę, że ktoś tak dociekliwy może być jednocześnie tak malo samodzielny i... bezumny. Wierzę za to w jakąś lubieżną radość z pogrywania sobie z innych w imię.. kiedyś myślałem - jaj, teraz myślę, że problem jest poważniejszy. KobietaFotografaPyta powraca jak duch..
h205267@rppkn.c - Czw 27 Wrz, 2012
Dzięki wielkie za odpowiedzi. To pomogło.
Nie ma słowa takiego jak - bezumny.
A jaka kobieta fotografa pyta? i o co?
kasiakaaz - Sob 29 Wrz, 2012
h205267@rppkn.c napisał/a: | Nie ma słowa takiego jak - bezumny.
|
Ale jest "безумный".
h205267@rppkn.c napisał/a: | A jaka kobieta fotografa pyta? i o co? |
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10461
http://forum.optyczne.pl/...+fotografa+pyta
cybertoman - Sob 29 Wrz, 2012
Tutejszyn, jest popyt, jest podaz, jest rownowaga.
h205267@rppkn.c - Pon 01 Paź, 2012
Kurczę, widzę dużo podobieństwa w postach moich i tej kobiety fotografa.
Tylko że ona sobie wybrała złego faceta skoro sam ją olewa i nie stara się jej wyjaśnić, że biedaczka musi pytać na forach zamiast siedzenie obok.
lacek - Nie 13 Sty, 2013
h205267@rppkn.c napisał/a: | Kurczę, widzę dużo podobieństwa w postach moich i tej kobiety fotografa.
Tylko że ona sobie wybrała złego faceta skoro sam ją olewa i nie stara się jej wyjaśnić, że biedaczka musi pytać na forach zamiast siedzenie obok. |
Może facet stwierdził, że nie będzie za niej książki czytał. Internet internetem. Ja tam sobie kupiłem książkę o tytule zbliżonym do "podstawy fotografii" i jest w niej wszystko
- wzór na soczewkę, głębię ostrości, powiększenie,
- wyjaśnione jak się ma ISO do GOST i ASA itp...
- o tych migawkach (szczelinowychi centralnych i innych) tez było
- rozmiar obrazu w aparace a właśności optyczne aparatu
- jak wywołać film (osobno cz-b i kolorowy)
- filtry
i milion innych rzeczy. Polecamkupić podobną i przeczać
4motion - Pon 14 Sty, 2013
http://www.youtube.com/watch?v=hvZ6VujbhjM
|
|