forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Ile czasu fotograf poświęca na robienie zdjęć

pchelek - Pon 24 Wrz, 2012
Temat postu: Ile czasu fotograf poświęca na robienie zdjęć
Witam

Jakiś czas temu po facebooku krążył wykres który pokazywał że robienie zdjęć to tylko 20% pracy, reszta to obróbka, spotkania z klientami itd. Poszukuję tego wykresu i nie umiem znaleźć, ktoś ma na to namiary? Pozdrawiam

kozidron - Wto 25 Wrz, 2012

Kurcze, ciekawe ile czasu poświęca fotograf na szukanie po necie jakiegoś debilnego wykresu krążącego po fejsie a ile czasu zajęłoby mu narysowanie go samemu albo olanie tematu tak nieistotnego dla fotografa :roll:
hijax_pl - Wto 25 Wrz, 2012

To zapewne nie to o co Ci chodzi, bo ten wykres powstał na podstawie ankiety wśród portugalskich fotografów:

SunnyAfternoon - Sro 24 Paź, 2012

Powiedziałabym, że u mnie ten wykres wygląda troszkę inaczej... Ostatnio robiłam sesje dla koleżanki/projektantki, gdzie głównym tematem były tuniki damskie w określonej tematyce. Strasznie dużo czasu zajeło nam znalezienie odpowiednich plenerów. Więc w tym przypadku robienie zdjęć zajęło 65% czasu xD".. Przyznaje, że był to ekstremalny przypadek, ale i tak cykanie fotek zajmuje mi z reguły ok. 30% czasu, na tym wykresie jest 12% o.O
manolo - Czw 25 Paź, 2012

akwizytorom dziękujemy
RadekKw - Pon 12 Lis, 2012

Pewnie u każdego ten wykres wygląda trochę inaczej. Pewne jest, że fotografia to czasochłonne zajęcie i że ludzie nie zajmujący się nią zawodowo o tym nie wiedzą.
edmun - Sro 14 Lis, 2012

bardzo subtelne reklamowanie strony czyż nie?

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 22:42 ]
p.s. Tak właściwie patrząc po Twoich pięciu postach widzę ze chyba wpadles odrzucać wszedzie linki do swojej strony nie wnosząc nic poważnego do dyskusji w danym temacie

RadekKw - Czw 15 Lis, 2012

SunnyAfternoon napisał/a:
Powiedziałabym, że u mnie ten wykres wygląda troszkę inaczej... Ostatnio robiłam sesje dla koleżanki/projektantki, gdzie głównym tematem były tuniki damskie w określonej tematyce. Strasznie dużo czasu zajeło nam znalezienie odpowiednich plenerów. Więc w tym przypadku robienie zdjęć zajęło 65% czasu xD".. Przyznaje, że był to ekstremalny przypadek, ale i tak cykanie fotek zajmuje mi z reguły ok. 30% czasu, na tym wykresie jest 12% o.O

Myślałem, że wypowiedzenie się na temat a przy okazji subtelna reklama (notabene również na temat) to nic złego. Jeśli nie życzycie sobie tego na Waszym forum to przepraszam. Choć wygląda na to, że traktujecie forumowiczów bardzo różnie, bo jak określić chociażby ten post?

nienietaktak - Czw 15 Lis, 2012

RadekKw, to nie była subtelna reklama
edmun - Czw 15 Lis, 2012

to dlaczego nagle edytujesz swój post i usuwasz to co było? :/
moronica - Czw 15 Lis, 2012

edmun, to nie on edytowal posta, posty mozna edytowac tylko przez godzine od ich dodania
nienietaktak - Czw 15 Lis, 2012

Przyszedł pan z zielonym nickiem i już ;)
moronica - Czw 15 Lis, 2012

gorzej, czerwonym!
komor - Czw 15 Lis, 2012

RadekKw, sprawiedliwości stało się zadość.
kozidron - Pią 16 Lis, 2012

RadekKw napisał/a:
że traktujecie forumowiczów bardzo różnie, bo jak określić chociażby ten post?

Pełna Polska, "ja" dostałem po czerwieni, to niech sąsiad też dostanie, przypomina to donosy do straży miejskiej, że pies sąsiada narobił na trawnik :roll:

manolo - Pią 16 Lis, 2012

niestety dla Strażników są to sprawy którymi właśnie oni powinni się zająć,
a co do reklamy jest szukam / dam pracę można tam zaoferować swoje usługi..
czy też nie ? :)

nienietaktak - Pią 16 Lis, 2012

manolo, można, można, aczkolwiek tak troche głupio pisać, że nie ma się co robić ;)

dlaczego ? jeśli nie masz pracy dzięki znajomym, albo jesteś nowy w branży jako firma to reklamujesz się wszędzie, to tak jakby Coca-Cola przestała sie reklamować bo głupio tak umieszczać hasła reklamowe na billboardach tak jakby nikt nie chciał kupować tego ich środka do usuwania rdzy, a jeśli stałeś kiedyś dłużej w kolejce do kasy w którymś z blaszaków to chyba widziałeś że rzadko kto nie miał jakiegoś ich produktu w koszyku.
nienietaktak - Pią 16 Lis, 2012

manolo, ale Coca-Cola i wiele innych firm unikają bezpłatnych kanałów reklamowych. tak samo firma, która chce być traktowana serio nie powinna mieć adresu e-mail na darmowych serwerach. zaufanie rynku zdobywa sie przez wizerunek i nie mówię tu o wyglądzie ;) wszystko powinno sprawiać wrażenie profesjonalizmu na najwyższym poziomie, a zamieszczanie ogłoszeń w takich działach dam pracę/szukam pracy takiego wrażenia nie sprawia. co innego fanpage na facebook'u lub podobne formy reklamy sieciowej, ale tam też, jeżeli chcesz mieć profesjonalnie prowadzoną stronę,a się nie znasz lub nie masz czasu, to trzeba zapłacić. zresztą, prowadzenie skutecznej kampanii na portalach społecznościowych też wiąże sie z wykupieniem reklam i jakimiś tam kosztami.

to zależy od targetu, od rodzaju i skali prowadzonej działalności.
Fotograf ślubny ogłaszający się tutaj w wymienianym tutaj dziale ogłasza
się jak najbardziej we właściwym miejscu, niczego mu to nie ujmuje.
Przy okazji może się ogłaszać w lokalnym tygodniku albo dzienniku
i na twarzoksiążce, jedno drugiemu nie przeszkadza.

nienietaktak - Sob 17 Lis, 2012

Niby tak, ale dział "szukam pracy" kojarzy się raczej z pracownikami najemnymi (operator ploterów wielkoformatowych z dużym doświadczeniem...itd.). Na pewnym portalu z branży reklamowej rozwiązali to w sposób właściwy. Są działy dam zlecenie i przyjmę zlecenie. Samo umieszczenie ogłoszenia w dziale "szukam pracy" ogłaszającemu w niczym nie ujmuje, ale czytający i szukający kogoś, kto wykona zdjęcia mogą tam nawet nie zajrzeć, a jak zajrzą, to duża część nie odbierze takiego ogłoszenia jako oferty poważnego fotografa z doświadczeniem i odpowiednią wiedzą.
manolo - Sob 17 Lis, 2012

czyli jest to nasza wspólna sugestia dla administratorów tego serwisu
nienietaktak napisał/a:
Są działy dam zlecenie i przyjmę zlecenie.

:mrgreen:

manolo, no jak najbardziej :cool:
komor - Sob 17 Lis, 2012

A teraz szybko! Zanim dotrze do nas, że to bez sensu, pomyślmy czy ważniejsze jest ego fotografa wstydzącego się powiedzieć: szukam pracy, czy może fakt, że na tym forum jest jeden dział dotyczący pracy, nie ma więc problemu, żeby dać w nim ogłoszenie o treści „Przyjmę zlecenia. (…)”. :)
manolo - Sob 17 Lis, 2012

bez sensu jest obecna sytuacja, właściwie dobrze że wspomniałeś o tych wszystkich kategoriach, bo logiczny podział to:
dam zlecenie
przyjmę zlecenie
dam pracę
szukam pracy

możliwe, że nie powinieneś się wypowiadać ze względu na konflikt interesów :wink:

komor - Sob 17 Lis, 2012

manolo, ogłoszeń w tych działach jest tak mało, że tworzenie kolejnych pod-działów nie ma sensu. Jaki konflikt interesów masz na myśli?
dcs - Sob 17 Lis, 2012

.

Pomyłka :grin:

komor, a zastanowiłeś się może dlaczego jest tak mało ogłoszeń w tych działach? moim zdaniem większość nie szuka pracy, tylko zleceń. różnica niby żadna, ale dla zainteresowanych istotna. tak samo z działem "dam pracę": większość chce coś zlecić, a "dam pracę" jednoznacznie kojarzy się z zatrudnieniem.
gdzieś tu kiedyś czytałem, ze nie komentuje sie tego, co ktoś ma napisane w stopce. coś się zmieniło?
poza tym żadna oficjalna propozycja nie została sformułowana, więc o czym właściwie rozmawiamy?

komor - Nie 18 Lis, 2012

nienietaktak, użycie tekstu z Twojej stopki nie powinno być powodem do zdenerwowania, przecież się tego tekstu nie wstydzisz, prawda? :) Użyłem go w formie żartobliwej, chyba podobnie jak Ty. Co do meritum. No właśnie, o czym właściwie rozmawiamy. Naprawdę to jakaś ujma na honorze dać ogłoszenie „Przyjmę zlecenie” w dziale ze słowem „praca” w tytule? Przecież to nie jest portal ogłoszeniowy, te działy kupię/sprzedam/praca mają charakter pomocniczy, a nie są główną atrakcją forum. Intencją była raczej okazjonalna możliwość zapotrzebowania albo zaoferowania jakiejś nietypowej usługi, a nie stałe miejsce prezentacji swojej oferty. Od tego są inne portale.
nienietaktak - Nie 18 Lis, 2012

komor, pewnie,że się nie wstydzę i nie pamiętam, abym sie denerwował. Mniejsza z tym kto czego w jakiej formie używa, bo nie o to chodzi. Nie chodzi też o to, że to jakaś ujma na honorze, ale o sens nazwy działu i o to, co taka nazwa może sugerować. Rozumiem też, że to są działy pomocnicze i nie służą do stałej prezentacji. Podtrzymuję jednak swoje zdanie, że nazwy są wybrane dosyć przypadkowo, ale, jak to mówi mój znajomy: nie mój cyrk i nie moje małpy ;)
komor - Nie 18 Lis, 2012

Mój cyrk też to nie jest, tylko nasz wspólny. Jeśli coś się przyda ludziom to fajnie i zmiany na forum zawsze są możliwe. Musi być tylko jakiś sens i przekonanie, że zmiany są na korzyść i przydatne większej ilości osób. Tak naprawdę to te działy są trochę w sprzeczności z regulaminową zasadą niereklamowania działalności komercyjnej. Nazwa „Przyjmę zlecenie” jeszcze bardziej to narusza, stąd za lepszą została uznana nazwa dotycząca szukania pracy i pracownika. Po zmianie nazwy na „Przyjmę zlecenie” spodziewałbym się zalewu reklam usług fotografów ślubnych, a niekoniecznie o to chodzi.
nienietaktak - Nie 18 Lis, 2012

komor, ja bym nie zamieścił... :P ;)