| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Obiektywy fotograficzne - Krajobraz w 18mm dla Nikon d90  - co wybrać?

Slavomir76 - Czw 27 Wrz, 2012
 Temat postu: Krajobraz w 18mm dla Nikon d90  - co wybrać?
 Czy różnica w jakości pomiędzy 18-55vr (przy 18mm) a 10-24 (przy 18mm) jest warta
 ceny dedykowanych obiektywów szerokokątnych?

Mam obecnie 18-55vr i Nikkora 50 f/1.8d (portret/jakieś eksperymenty z fotografią kreatywną). Bardzo kusi mnie szeroki kąt do krajobrazów - naczytałem się o 10-20 i innych. Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie. Więcej - te moje zdjęcia wydają się czasem ostrzejsze .. o co biega, gdzie jest ten wielki plus, za który powinienem zapłacić parę tysięcy by robić świetne zdjęcia krajobrazowe? Jeszcze więcej - filtry 52mm są zdecydowanie tańsze niż te 77 - choć na razie mam tylko polara (Tiffena o którym słyszałem dużo psioczenia a jednak ja wad nie widzę) którego używam raczej z tą 50-tką.
 hijax_pl - Czw 27 Wrz, 2012

Że masz szerzej niż 18mm?... 	  | Slavomir76 napisał/a: |  	  | o co biega, gdzie jest ten wielki plus | 
 Nie świetne zdjęcia a szersze ujęcia... 	  | Slavomir76 napisał/a: |  	  | by robić świetne zdjęcia krajobrazowe? | 

P.S.
 Polar z szerokim kątem to nie jest dobra para...
 dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Slavomir76,

http://skroc.pl/7056

Measurements i poszczególne pomiary na Field map /dla konkretnej ogniskowej i przysłony/
 Slavomir76 - Czw 27 Wrz, 2012

Wow dzięki za linka. Czyli wniosek byłby taki, że jakości lepszej (w sensie np. ostrości) za te parę tysięcy nie uzyskam i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak?

@Hijaks_pl - czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?
 hijax_pl - Czw 27 Wrz, 2012

Zasadniczo tak. 	  | Slavomir76 napisał/a: |  	  | i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak? | 
 Można, ale trzeba mieć wiedzę jak on działa i jaki to ma wpływ na kadr. 	  | Slavomir76 napisał/a: |  	  | czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie? | 
 mozer - Czw 27 Wrz, 2012

| Slavomir76 napisał/a: |  	  | czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie? | 
 Bo jeśli w kadrze znajdzie się niebieskie niebo, to powstanie na nim nienaturalny gradient.
 moronica - Czw 27 Wrz, 2012

jest jeszcze jedna zaleta szkiel szerokokatnych, mniejsza dystorsja

18-55

tokina 12-24 ustawiona na 18mm

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

| moronica napisał/a: |  	  | mniejsza dystorsja | 
 ...w środku zakresu.
 moronica - Czw 27 Wrz, 2012

dcs, no przeciez mowimy o porownaniu ogniskowej 18mm w 18-55 i obiektywie UWA
 kufel - Czw 27 Wrz, 2012

link . polecam zerknąć na rogi. (corner) 	  | Slavomir76 napisał/a: |  	  | Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie. | 
 mozer - Czw 27 Wrz, 2012

Ja nie ufam serwisowi digital-picture - wielokrotnie widziałem przykłady zupełnie niezgodne z moimi doświadczeniami odnośnie danych szkieł.
 kufel - Czw 27 Wrz, 2012

ja dosc często porównuję na tej stronie. w zasadzie wyniki na DP nie odbiegają od ogólnych opinii o danym szkle. a  tak  z ciekawości mozer, jakie szkła porównywałeś?
 mozer - Czw 27 Wrz, 2012

kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre.
 kufel - Czw 27 Wrz, 2012

może rozrzut jakościowy danego szkła. inaczej trudno mi to wytłumaczyć. 	  | mozer napisał/a: |  	  | kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre. | 
 Slavomir76 - Pią 28 Wrz, 2012

Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy.
 Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55).
 luke130 - Pon 01 Paź, 2012

| Slavomir76 napisał/a: |  	  | Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy. Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55).
 | 
 1. f/16 zaczyna już zjadać szczegóły.
 2. Masz problem z dystorsją? Wydrukuj sobie tablicę testową i sam zrób wzorzec jej korygowania w np. Lightroomie.

|  |