|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Krajobraz w 18mm dla Nikon d90 - co wybrać?
Slavomir76 - Czw 27 Wrz, 2012 Temat postu: Krajobraz w 18mm dla Nikon d90 - co wybrać? Czy różnica w jakości pomiędzy 18-55vr (przy 18mm) a 10-24 (przy 18mm) jest warta
ceny dedykowanych obiektywów szerokokątnych?
Mam obecnie 18-55vr i Nikkora 50 f/1.8d (portret/jakieś eksperymenty z fotografią kreatywną). Bardzo kusi mnie szeroki kąt do krajobrazów - naczytałem się o 10-20 i innych. Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie. Więcej - te moje zdjęcia wydają się czasem ostrzejsze .. o co biega, gdzie jest ten wielki plus, za który powinienem zapłacić parę tysięcy by robić świetne zdjęcia krajobrazowe? Jeszcze więcej - filtry 52mm są zdecydowanie tańsze niż te 77 - choć na razie mam tylko polara (Tiffena o którym słyszałem dużo psioczenia a jednak ja wad nie widzę) którego używam raczej z tą 50-tką.
hijax_pl - Czw 27 Wrz, 2012
Slavomir76 napisał/a: | o co biega, gdzie jest ten wielki plus | Że masz szerzej niż 18mm?... Slavomir76 napisał/a: | by robić świetne zdjęcia krajobrazowe? | Nie świetne zdjęcia a szersze ujęcia...
P.S.
Polar z szerokim kątem to nie jest dobra para...
dcs - Czw 27 Wrz, 2012
Slavomir76,
http://skroc.pl/7056
Measurements i poszczególne pomiary na Field map /dla konkretnej ogniskowej i przysłony/
Slavomir76 - Czw 27 Wrz, 2012
Wow dzięki za linka. Czyli wniosek byłby taki, że jakości lepszej (w sensie np. ostrości) za te parę tysięcy nie uzyskam i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak?
@Hijaks_pl - czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?
hijax_pl - Czw 27 Wrz, 2012
Slavomir76 napisał/a: | i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak? | Zasadniczo tak. Slavomir76 napisał/a: | czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie? | Można, ale trzeba mieć wiedzę jak on działa i jaki to ma wpływ na kadr.
mozer - Czw 27 Wrz, 2012
Slavomir76 napisał/a: | czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie? |
Bo jeśli w kadrze znajdzie się niebieskie niebo, to powstanie na nim nienaturalny gradient.
moronica - Czw 27 Wrz, 2012
jest jeszcze jedna zaleta szkiel szerokokatnych, mniejsza dystorsja
18-55
tokina 12-24 ustawiona na 18mm
dcs - Czw 27 Wrz, 2012
moronica napisał/a: | mniejsza dystorsja |
...w środku zakresu.
moronica - Czw 27 Wrz, 2012
dcs, no przeciez mowimy o porownaniu ogniskowej 18mm w 18-55 i obiektywie UWA
kufel - Czw 27 Wrz, 2012
Slavomir76 napisał/a: | Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie. | link . polecam zerknąć na rogi. (corner)
mozer - Czw 27 Wrz, 2012
Ja nie ufam serwisowi digital-picture - wielokrotnie widziałem przykłady zupełnie niezgodne z moimi doświadczeniami odnośnie danych szkieł.
kufel - Czw 27 Wrz, 2012
ja dosc często porównuję na tej stronie. w zasadzie wyniki na DP nie odbiegają od ogólnych opinii o danym szkle. a tak z ciekawości mozer, jakie szkła porównywałeś?
mozer - Czw 27 Wrz, 2012
kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre.
kufel - Czw 27 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre. | może rozrzut jakościowy danego szkła. inaczej trudno mi to wytłumaczyć.
Slavomir76 - Pią 28 Wrz, 2012
Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy.
Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55).
luke130 - Pon 01 Paź, 2012
Slavomir76 napisał/a: | Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy.
Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55). |
1. f/16 zaczyna już zjadać szczegóły.
2. Masz problem z dystorsją? Wydrukuj sobie tablicę testową i sam zrób wzorzec jej korygowania w np. Lightroomie.
|
|