forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Krajobraz w 18mm dla Nikon d90 - co wybrać?

Slavomir76 - Czw 27 Wrz, 2012
Temat postu: Krajobraz w 18mm dla Nikon d90 - co wybrać?
Czy różnica w jakości pomiędzy 18-55vr (przy 18mm) a 10-24 (przy 18mm) jest warta
ceny dedykowanych obiektywów szerokokątnych?

Mam obecnie 18-55vr i Nikkora 50 f/1.8d (portret/jakieś eksperymenty z fotografią kreatywną). Bardzo kusi mnie szeroki kąt do krajobrazów - naczytałem się o 10-20 i innych. Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie. Więcej - te moje zdjęcia wydają się czasem ostrzejsze .. o co biega, gdzie jest ten wielki plus, za który powinienem zapłacić parę tysięcy by robić świetne zdjęcia krajobrazowe? Jeszcze więcej - filtry 52mm są zdecydowanie tańsze niż te 77 - choć na razie mam tylko polara (Tiffena o którym słyszałem dużo psioczenia a jednak ja wad nie widzę) którego używam raczej z tą 50-tką.

hijax_pl - Czw 27 Wrz, 2012

Slavomir76 napisał/a:
o co biega, gdzie jest ten wielki plus
Że masz szerzej niż 18mm?...
Slavomir76 napisał/a:
by robić świetne zdjęcia krajobrazowe?
Nie świetne zdjęcia a szersze ujęcia...

P.S.
Polar z szerokim kątem to nie jest dobra para...

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

Slavomir76,

http://skroc.pl/7056

Measurements i poszczególne pomiary na Field map /dla konkretnej ogniskowej i przysłony/

Slavomir76 - Czw 27 Wrz, 2012

Wow dzięki za linka. Czyli wniosek byłby taki, że jakości lepszej (w sensie np. ostrości) za te parę tysięcy nie uzyskam i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak?

@Hijaks_pl - czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?

hijax_pl - Czw 27 Wrz, 2012

Slavomir76 napisał/a:
i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak?
Zasadniczo tak.
Slavomir76 napisał/a:
czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?
Można, ale trzeba mieć wiedzę jak on działa i jaki to ma wpływ na kadr.
mozer - Czw 27 Wrz, 2012

Slavomir76 napisał/a:
czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?

Bo jeśli w kadrze znajdzie się niebieskie niebo, to powstanie na nim nienaturalny gradient.

moronica - Czw 27 Wrz, 2012

jest jeszcze jedna zaleta szkiel szerokokatnych, mniejsza dystorsja

18-55

tokina 12-24 ustawiona na 18mm

dcs - Czw 27 Wrz, 2012

moronica napisał/a:
mniejsza dystorsja

...w środku zakresu.

moronica - Czw 27 Wrz, 2012

dcs, no przeciez mowimy o porownaniu ogniskowej 18mm w 18-55 i obiektywie UWA
kufel - Czw 27 Wrz, 2012

Slavomir76 napisał/a:
Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie.
link . polecam zerknąć na rogi. (corner)
mozer - Czw 27 Wrz, 2012

Ja nie ufam serwisowi digital-picture - wielokrotnie widziałem przykłady zupełnie niezgodne z moimi doświadczeniami odnośnie danych szkieł.
kufel - Czw 27 Wrz, 2012

ja dosc często porównuję na tej stronie. w zasadzie wyniki na DP nie odbiegają od ogólnych opinii o danym szkle. a tak z ciekawości mozer, jakie szkła porównywałeś?
mozer - Czw 27 Wrz, 2012

kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre.
kufel - Czw 27 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre.
może rozrzut jakościowy danego szkła. inaczej trudno mi to wytłumaczyć.
Slavomir76 - Pią 28 Wrz, 2012

Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy.
Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55).

luke130 - Pon 01 Paź, 2012

Slavomir76 napisał/a:
Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy.
Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55).

1. f/16 zaczyna już zjadać szczegóły.
2. Masz problem z dystorsją? Wydrukuj sobie tablicę testową i sam zrób wzorzec jej korygowania w np. Lightroomie.