|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 4,500 zł Pomoc wyborze Nikona d90 czy d7000 oraz Obiektywy.
Adrian R. - Pon 01 Paź, 2012 Temat postu: 4,500 zł Pomoc wyborze Nikona d90 czy d7000 oraz Obiektywy. Witam Serdecznie.
Na samym początku informuje, że przeczytałem wiele tematów podobnego pokroju i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Od roku walczę ze sobą, gdyż miałem kupować na początek d90 + 18-105 ale zostałem zmuszony ze wstrzymaniem się z zakupem aparatu,
Ceny poszły w dół, a wszystko już się poukładało....
Na Dzień dzisiejszy mam spokojnie do wydania 4,500 zł na sprzęt, aby zacząć rozwijać swoje upragnione hobby
Najbardziej lubię fotografować krajobrazy, portrety (typu cala osoba oraz 3/4 osoby i krajobraz), oraz w mniejszym stopniu macro.
Pytając się po ludziach prywatnie dostałem 2 opinie.
1. d90 + 18-105 , reszte kasy wydac na lampe,statyw,torbe, a po pol roku dokupic jakiegos manuala do zabawy oraz stalke np. 50 1,8
A na sam koniec dostalem moze i madre slowa..... d90 to bardzo dobry aparat ktory ma 12Mpix na ktorym duzo sie naucze, a d7000 i tak nie wykozystam, gdyz nie bede na nim zarabiał.
2. Opinia fotoreportera.... Nie cofaj sie i kup sobie d7000 a do tego 24-120 f4 tylko ze takie szkło około 4,000zł i nie będzie mnie stać na taki wydatek.
Sam nie wiem co robić z jednej strony kupil bym d90, ale nie wiem czy warto kupować nowy aparat który juz jest dobre 4 lata na rynku.
Bardziej bym stawiał na d7000 ze względu na nowsza generacje.
Które body wybrać oraz jaki obiektyw...
Będę bardzo wdzięczny za każdą opinie!
moronica - Pon 01 Paź, 2012
24-120 f4 - bez sensu na format DX - bez szerokiego kata i ciemne
nie wiem co takiego jest w d7000 czego mialbys nie wykorzystac. jak chcesz sie bawic w manuale w przyszlosci to bedzie lepszy od d90 bo bedziesz mial z nim pomiar swiatla
Tutejszyn - Pon 01 Paź, 2012
Gdyby rozwój techniki się zatrzymał, to swojego D90 zatrzymałbym po wsze czasy. Jakość jaką mi oferuje, jest wystarczająca i nigdy nie żałowałem, że kupiłem właśnie to, a nie coś innego. Jednak technika nie stoi w miejscu.. Myślę, że lepiej jest kupić nowe i mieć w tym większą radość, niż stare i potem wmawiać sobie, ze zrobiło się interes życia, a wieczorem szlochać w poduszkę. A więc skłaniałbym się bardziej do opcji 2, choć nie wiem, czy akurat z tym obiektywem.
Adrian R. napisał/a: | ..Bardziej bym stawiał na d7000 ze względu na nowsza generacje.. | Może lepiej posłuchać samego siebie
hijax_pl - Pon 01 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | ale nie wiem czy warto kupować nowy aparat który juz jest dobre 4 lata na rynku. | Skoro robi zdjęcia - czemu nie? Adrian R. napisał/a: | Bardziej bym stawiał na d7000 ze względu na nowsza generacje. | Lepszą matrycę, tyle że by tą lepszość wykorzystać trzeba się mocno wgryźć w RAWy. Inna strona medalu to to co już moronica wspominała - pełne wsparcie dla obiektywów Nikkor Ai. To duża zaleta, o ile się celuje w szkła starszej generacji...
Niewątpliwą zaletą jest też AF - pytanie jednak, czy będziesz miał potrzebę z niego korzystać, wszak ten z D90 wcale nie jest gorszy w typowych, amatorskich sytuacjach.
Wybór między dobrym i dobrym. Co wybrać? Hobby to przyjemność, a przyjemność to (również) nowe zabawki
Adrian R. - Pon 01 Paź, 2012
Dokładnie tak jak mówisz Tutejszyn
A czy Obiektyw 18-105 VR z d7000 na początek było by dobrym wyjściem czy może coś z jaśniejszym szkłem ?
Ceny w FJ d90 + 18-105VR 2.888 d7000 + 18-105VR 3.999
Adrian R., Myślę, że bardzo dobrym. Optycznie jest świetny. Ma plastikowy bagnet, jednak moim zdaniem, to problem bardziej psychiczny - nie bardzo ufamy plastikowi, niż rzeczywisty. Jeszcze nikt tu na forum nie napisał, że po latach używania ma luzy. Przynajmniej na nic takiego nie natrafiłem.
Można poszukać czegoś jaśniejszego.. Niestety droższego.
Coś jaśniejszego... A np. co?
Nie ukrywam ze myślałem też o Tamron 17-50/2.8 ale pewny znajomy fotograf poinformował cyt. " Tamron to chała ,a 18-105 i Ci wystarczy na początek"
moronica - Pon 01 Paź, 2012
Adrian R., do tego d7000 i 18-105 dokup sobie 35/1.8, tanie jasne i dobre szklo
tamrona nie nalezy skreslac tyle ze jest spory rozrzut jakosciowy 17-50, trzeba by w sklepie podpiac, sprawdzic czy trafia w punkt, czy pierscienie plynnie chodza
Fotoamor - Pon 01 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | Coś jaśniejszego... A np. co?
Nie ukrywam ze myślałem też o Tamron 17-50/2.8 ale pewny znajomy fotograf poinformował cyt. " Tamron to chała ,a 18-105 i Ci wystarczy na początek" |
moze popros tego fotografa, zeby pokazal wlasnorecznie robione zdjecia tym tamronem.
pewnie okaze sie , ze nie mial , nie ma i miec nie bedzie dopoki nie bedzie mial okazji zrobic nim zdjec.
Tamron to majstersztyk w zakresie mozliwosci optycznych , mechaniki i ceny. Optymalne optimum .
Pewnie i masz racje. Duzo jest ludzi którzy nie mieli i nie maja czegoś lub nie maja pojęcia o czym a wypowiadając swoje zdanie mówią takie głupoty ze aż wstyd.
Siedzę, myślę i czytam opinie o Taron 17-50/2,8 i naprawdę są rożne.
A jest coś jeszcze godnego polecenia z jasnym szkłem za rozsądną cenę?
I jeszcze jedno jeśli nawet Tamron 17-50/2,8 to czy warto wtedy brać 18-105?
lotofag - Pon 01 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | pewny znajomy fotograf poinformował cyt. " Tamron to chała |
Jeśli to ta sama osoba co "reporter" od 24-120, to traktuj go z przymróżeniem oka
Oczywiście Fotoamor we wpisie nieco wyżej przesadza w drugą stronę.
Tak czy siak o T 17-50/2.8 napisano już tyle, że chyba nic nowego się nie wymyśli. Siądź, poczytaj i wyciągnij własne wnioski. Dobrze też byłoby iść do sklepu i samemu "przestrzelać" kilka egzemplarzy.
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 19:24 ]
Adrian R. napisał/a: | I jeszcze jedno jeśli nawet Tamron 17-50/2,8 to czy warto wtedy brać 18-105? |
Po co? Jeśli będzie Ci brakować dłuższych ogniskowych, to zaopatrujesz się w stosowny do swoich potrzeb i możliwości finansowych teleobiektyw. Wszak po to planujesz zakup aparatu z wymienną optyką, czy może się mylę?
Sunders - Pon 01 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | myślę i czytam opinie o Taron 17-50/2,8 i naprawdę są rożne.
A jest coś jeszcze godnego polecenia z jasnym szkłem za rozsądną cenę? |
Tak /Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM/, ale ta rozsądna cena jest dwa razy wyższa
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 19:33 ]
Adrian R. napisał/a: | Pytając się po ludziach prywatnie dostałem 2 opinie. |
IMO ta pierwsza opinia jest rozsądniejsza wyjąwszy radę dotyczącą zakupu manuala "do zabawy" z D90 i dygresję o zarabianiu
Bardzo fajna ta Sigma
To jeszcze zapytam w ten sposób, jakie powinienem mieć obiektywy - chodzi mi o 1 - 3 podstawowe na teraz do poszerzenia swoich umiejętności.
A następnie jakie powinienem mieć i dobrze byłoby gdybym je posiadał w przyszłości
Jeśli chodzi o przyszłość to już wiem ze będę chciał kupić sobie 85 1,8
Mam jeszcze pytanie o 2 obiektywy czym się w praktyce rożni 35 1,8 a 50 1,8 ?
Adrian R. napisał/a: | czym się w praktyce rożni 35 1,8 a 50 1,8 ? |
Długością ogniskowej, a co się z tym wiąże kątem widzenia.
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 21:38 ]
Adrian R. napisał/a: | jakie powinienem mieć obiektywy - chodzi mi o 1 - 3 podstawowe na teraz do poszerzenia swoich umiejętności |
A co chcesz fotografować?
Tak jak na samym początku pisałem...
Najbardziej lubię fotografować krajobrazy, portrety , oraz w mniejszym stopniu macro.
AF-S DX 35 mm f/1.8G; AF-S 50 mm f/1.8G i AF-S DX Micro 85 mm f/3.5G ED VR
A nie lepiej kupic Nikkor 85/1.8 G AF-S zamiast 50 f1,8 .
A co do tych obiektywy które wymieniłeś to sa teraz czy na przyszłość?
Sunders - Wto 02 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | A nie lepiej kupic Nikkor 85/1.8 G AF-S zamiast 50 f1,8 . |
Do D90 lub D7000 IMO lepiej 50/1,8.
Adrian R. napisał/a: | obiektywy które wymieniłeś to sa teraz czy na przyszłość? |
Pierwsze dwa teraz, trzeci może być później.
komor - Wto 02 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | czym się w praktyce rożni 35 1,8 a 50 1,8 ? |
Tutaj masz dość rozbudowaną dyskusję: Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?.
Adrian R. - Wto 02 Paź, 2012
Dziękuję za podanie linka na pewno poczytam. Ale teraz cały czas zastanawiam sie nad tym T 17-50 czy N 18-105VR ....
A co z krajobrazem?
komor - Wto 02 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | Ale teraz cały czas zastanawiam sie nad tym T 17-50 czy N 18-105VR |
To jest bardzo popularny dylemat. Pomyszkuj trochę po dziale Pomagamy w wyborze obiektywu, w szczególności zaś przebrnij przez wątek Co zamiast KITA do Nikona.
Sunders - Wto 02 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | teraz cały czas zastanawiam sie nad tym T 17-50 czy N 18-105VR .... |
Zastanów się po prostu czy bardziej zależy Ci na jasności obiektywu czy na szerszym zakresie ogniskowych.
Adrian R. napisał/a: | A co z krajobrazem? |
A co ma być? Możesz go robić zarówno jednym jak i drugim obiektywem, a także wieloma innymi.
Adrian R. - Wto 02 Paź, 2012
Prawdopodobnie będę stawiał na Tamron 17-50/f2,8 ze względu na jasne szkło.
18-105 VR to bardzo fajny obiektyw ,ale wydaje mi się osobiście ze za ciemny....
Problem pojawi sie prawdopodobnie przy zakupie szkła, gdy zaczną się cyrki z nieostrzeniem itp. Mogę sobie z tym nie poradzić z braku doświadczenia wiedz będę musiał kogoś znaleźć kto pomoże i wybierze ze mną obiektyw. Bądźmy szczerzy sprzedawcom nie ma co ufać.
Mam jeszcze pytanko co do 2 obiektywów, a dokładnie o 35/f1,8 i 50/f1,8.
[ Nie wiem jak mam to napisać , ale mam nadzieje ze skumacie o co mi chodzi ]
Są to obiektywy stworzone do portretu, ale do jakiego rodzaju służy każdy?
Jakie są różnice w zdjeciach miedzy nimi ( wiem ze jeden jest szerszy , a drugi węszy )jak to wyglada w praktyce?
Tutejszyn - Wto 02 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | ...( wiem ze jeden jest szerszy , a drugi węszy )jak to wyglada w praktyce? | Nie przywiązywałbym zbyt wielkiego znaczenia do słowa "portret". To że obiektyw jest nazwany portretowym, nie znaczy, że służy jedynie do robienia portretów, lub jakichś szczególnych rodzajów portretów. Fotografujesz to co masz przed obiektywem. Komponujesz scenę, albo planujesz, co chcesz pokazać, albo po prostu fotografujesz to, co wlezie w wizjer. Ogniskowa pozwala uchwycić po prostu więcej, lub mniej. Robiąc zdjęcia w mieszkaniu, mając tylko obiektyw 50mm, może się okazać, że czasem chciałoby się mieć tych milimetrów mniej.
komor - Wto 02 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | Jakie są różnice w zdjeciach miedzy nimi ( wiem ze jeden jest szerszy, a drugi węższy )jak to wyglada w praktyce? |
W praktyce będziesz musiał nauczyć się zauważać różnicę. Parę przykładów jest też w wątku, do którego link dałem powyżej.
Inny przykład z fotkami pokazującymi dobitnie różnicę: Exploring How Focal Length Affects Images. Podobne linki już ostatnio były na forum, ale nie mogę trafić gdzie.
mazbasi - Nie 07 Paź, 2012
Do D5100 kupilem najpierw 50/1.8, a pozniej 35/1.8.
Teraz zrobilbym odwrotnie, czyli najpierw bralbym 35/1.8, bo w pomieszczeniach czasami 50 to za duzo.
muzyk - Pon 08 Paź, 2012
d7000 i 35 1.8
Adrian R. - Wto 09 Paź, 2012
Witam.
Wielkimi krokami dochodzi moment zakupu aparatu...
Postanowiłem ze kupie d7000 + 18-105 ( bezpiecznie i pewnie , bez stresu i szukania dobrego Tamron 17-50/2,8 ) oraz dokupuje 35/f1,8.
Teraz osobiscie zastanawiam sie gdzie do kupic czy w FJ z promocji torba + statyw.
Czy może w Złoty Tarasach w Nikonie za ta sama cenę bez dodatków....
A co do kart SD do tych w praktyce.
Czy kupując taka karte 16GB SANDISK SD SDHC Class 10 EXTREME 45MB/s UHS-I Spokojnie wystarczy do formatu RAW czy brać 32GB.
Do JPG spokojnie wystarczy...
komor - Wto 09 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | Teraz osobiscie zastanawiam sie gdzie do kupic czy w FJ z promocji torba + statyw. Czy może w Złoty Tarasach w Nikonie za ta sama cenę bez dodatków....
|
Nie wiem jak z Nikonem, ale trzykrotnie kupowałem korpus Canona w Fotojokerze i nie miałem żadnych problemów, typu że gorsza sztuka, matryca zachlapana olejem czy niedziałający AF.
Wróć. Czterokrotnie, bo raz dla znajomej. Też nie narzeka. Dwukrotnie w e-fotojoker.pl wysyłkowo, dwukrotnie w sklepie fizycznym.
Pytam , gdyz gosciu miał Err kupujac w Arkadi Wa-wa film na youtube. Fakt ze to bylo 2010r. i zawsze moze sie taki trafic wyjatek.... Ale gdy mam wydac 4.000 zł to osobiscie zawsze wole sie upewnić
mazbasi - Wto 09 Paź, 2012
Zazdroszcze, tez chetnie przytulilbym D7000. 16GB spokojnie wystarcza, najlepiej kup 2x8.
Torby wolalbym sobie dokupic jakas Lowepro albo inna markowa, odpowiadajaca mi rozmiarami.
Sunders - Wto 09 Paź, 2012
komor napisał/a: | Nie wiem jak z Nikonem, ale trzykrotnie kupowałem korpus Canona w Fotojokerze i nie miałem żadnych problemów, typu że gorsza sztuka, matryca zachlapana olejem czy niedziałający AF.
Wróć. Czterokrotnie |
Też kupowałem w FJ i nie miałem żadnych problemów, ale jak "między wierszami" wspomniał o tym komor, nie zmienia to faktu że D7000 to chyba najbardziej awaryjna puszka nikona z obecnie dostępnych i kupowanie jej niezależnie od miejsca dokonania zakupu, jest obarczone ponadprzeciętnym ryzykiem zawarcia "znajmości" z serwisem Nikona, który do najsolidnieszych nie należy.
komor - Wto 09 Paź, 2012
Ale to nadal jest aktualne z tymi wadami? Ciekawe czy te salony Nikona w galeriach to są rzeczywiście Nikona czy tylko szyld taki. Ktoś wie?
hijax_pl - Wto 09 Paź, 2012
komor napisał/a: | Ciekawe czy te salony Nikona w galeriach to są rzeczywiście Nikona czy tylko szyld taki. Ktoś wie? |
ABfoto. Przynajmniej ten w Łodzi...
komor napisał/a: | Ale to nadal jest aktualne z tymi wadami? |
Sądząc po tym co można przeczytać na forum nikoniarzy, to jest
I tu własnie mam największy niepokój gdyz 4,000 to duzo..., A znając zycie kupie puszkę z wadami i zaczną się okropne problemy z Gwarancja....
Nie wiem myślałem może nad czymś innym niz d7000 jakąś alternatywą ale i tak mam problem.
Gdyz Canon 60D to kiepska puszka no chyba ze ktos lupi krecic filmy niz robic zdjecia.
A 5D i 300S to już zaawansowane sprzęty i nie na moja kieszen.
Są jeszcze D90 i D5100
D90 to juz starsza technologia, a d5100 to juz tylko tryb auto amatator....
Adrian R. napisał/a: | D90 to juz starsza technologia, a d5100 to juz tylko tryb auto amatator.... | Dość kontrowersje sądy Oba to amatorskie korpusy, jednak pryzmat i dwie rolki D90 czynią go nadal ciekawym aparatem. Potrzebujesz więcej niż 12Mpx? Więcej niż ISO1600?
Nikogo i niczego nie chciałem urazić
Dobrze wszyscy wiemy , że kiedy masz do wydania pewną ilość gotówki to chcesz kupić produkt, który zadowoli Ciebie. Mam do wydania 4.000 zł to raczej nie mało bo to dobre 2 pensje , a nawet gdzie nie gdzie 3. Kupić za przeproszeniem gówno to nie sztuka.
Tym bardziej , że w Polsce mamy nie kompetentny Servis, a zwłaszcza ich pracowników.
A to jak chlapie olejem czy AF nie trafia nie można wymienić w sklepie na nowy? Gwarancja i serwis to jedna z dróg...
Adrian R. - Sro 10 Paź, 2012
TO już raczej z mojej strony wychodzi głupia obsesja...
Trzeba iść, kopic i się nie przejmować...
Pewnie gdyby nie te fora to nawet nie zwróciłbym uwagi na takie przypadłości wad w aparacie
hijax_pl - Sro 10 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | Pewnie gdyby nie te fora to nawet nie zwróciłbym uwagi na takie przypadłości wad w aparacie | Olej to pewnie byś zauważył, ale z AF? To zależy od obiektywu - na kitowym nic nie zauważysz...
Ciagle jescze sie zastanawiam nad tym kitem 18-105 czy tamron 17-50/f2,8
Jak mam Obiektytw nikorra to mam spokój, a z tamronem moze byc wojna....
1 znajomy mowi ze brac bo jasny..
2 lepiej ciemnego a nikorra , bo to że tamron ma 2,8 nic nie zmienia, bo i tak przy 2,8 nie trafi z ostrością tam gdzie chcesz.
komor - Sro 10 Paź, 2012
Adrian R., biorąc pod uwagę niewielką cenę 18-105 gdy kupujesz go w komplecie, warto go wziąć i mieć szerszy zakres ogniskowych do nauki. Na jaśniejszy obiektyw (kosztem zakresu) przyjdzie czas później. A co do trafiania przy f/2.8 to nie ma co dramatyzować, trzeba po prostu sprawdzić obiektyw przy kupnie, przestrzelać. Albo kupować zdalnie i odsyłać w ciągu 10 dni…
W takim Wazie na sam koniec zapytam tylko o karte SD 2x 16 GB wystarczy 1-JPG 2- RAW
muzyk - Sro 10 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: | 2x 16 GB |
Już jedna, ba nawet 8GB Ci wystarczy, no chyba, że na jednym strzelaniu będziesz takie krocie zdjęć robił, że aż matryca się przegrzeje.
jak wyjeżdżam zwłaszcza na wakacje czy to jest 3 czy 7 dni to robie minimum 1300 zdjec dla tego sie pytam
muzyk - Sro 10 Paź, 2012
Miej przynajmniej dwie karty. Teraz SDHC są tańsze od barszczu.
w d7000 mam mozliwosc miec 2 karty Sd z czego na jednej moge zapisac raw a na drugiej jpg. dla tego o to pytam
dcs - Sro 10 Paź, 2012
Adrian R.,
Nie wiem co ty robisz na tych wakacjach. Nie chcę wiedzieć.
Potrzebujesz 1300 rawów i 1300 jpegów z 3-7 dni wakacji?
Mowie ogólnie, że w Wakacje robię dużo zdjęć okolo 1,000 .
A zeby ktos nie pomyslał ze jestem wariat to z Tego Połowa zostaje
PS. Chyba juz mi wychodzi zmeczenie
Malcolm_X - Sro 10 Paź, 2012
Adrian R. napisał/a: |
Jakie są różnice w zdjeciach miedzy nimi ( wiem ze jeden jest szerszy , a drugi węszy )jak to wyglada w praktyce? |
1 - 35
2 - 50
3 - 85
powtórka z innego ujęcia.....
1 - 35
2 - 50
3 - 85
Bardzo ładne przykłady
A tak poważnie napewno bardzo przydatne.
Moim zdaniem 35 jest bardzo praktyczna, a 50 ma ładne rozmycie, ale nie tak jak 85 ktora widac jak nam przybliża 1 plan.
Bardzo Dziekuje.
wlacha - Wto 04 Gru, 2012
Witam
Nie chciałem tworzyć nowego wątku.
Czy na dzień dzisiejszy warto kupić NIKONA D90 + 18-105
Chodzi mi oto czy warto inwestować w stary system?
Będzie to moja pierwsza lustrzanka.
Fotografuje wszystko. Z czasem będę miał ochotę na Nikkor 70-200.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
moronica - Wto 04 Gru, 2012
wlacha, to nie inwestycja w stary system tylko w stary korpus, system jest jak najbardziej aktualny i ma sie dobrze. teraz wiadomo, sa lepsze korpusy Nikona, ale decyzja czy wziac korpus z nizszej polki ale nowszy czy z wyzszej ale starszy to juz nalezy do ciebie
Tutejszyn - Wto 04 Gru, 2012
wlacha, Nikon D90 to aparat, który nie ma swojego następcy, więc do końca nie można go nazwać "starszym" modelem. Za następcę uznaje się D7000, ale tylko z grubsza. Wygląda na to, że D7000 też nie będzie miał swojego następcy. Wieść głosi, ze powstanie coś więcej niż D7000 i mniej niż D300. Wspominam o tym, bo podniesienie klasy aparatu wiąże się z podniesieniem jego ceny. Mi też zaczęła kiełkować myśl o kupnie nowego korpusu i boję się, że nowy, najbliższy korpus D-dziewięćdziesiątce będzie kosztował jakieś 5000. Tak szacuję..
hijax_pl - Wto 04 Gru, 2012
wlacha napisał/a: | Chodzi mi oto czy warto inwestować w stary system? | System?
No jakby nie było ta marka niedługo będzie obchodziła równe 100lat
wlacha - Wto 04 Gru, 2012
Napisałem system ale chodziło mi o korpus
Czyli jednak pójdę w D90 nie chcę kupować czegoś niższego a na więcej nie mam kasy
Prawdopodobnie muszę to zrobić do końca roku żeby zrobić koszta w firmie taty. Aparat będę kupował w Niemczech widzę że ceny są podobne.
|
|