|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki firm Barr & Stroud
rwerp - Pon 01 Paź, 2012 Temat postu: Lornetki firm Barr & Stroud Witam,
chcialem sie dowiedziec, jakie sa opinie forumowiczow na temat lornetek firmy Barr & Stroud, konkretnie interesuja mnie modele 8x42.
Arek - Pon 01 Paź, 2012
To stara szkocka firma optyczna, która kiedyś robiła dobrej klasy sprzęt i dla wojska i na rynek cywilny. Z tego co wiem, armia brytyjska używała ich lornetek podczas II WŚ.
Teraz chyba ciągną sprzęt z Chin i nalepiają swoje logo. Przynajmniej ich modele wyglądają mi bardzo podobnie do lornetek innych firm.
Abs - Pon 01 Paź, 2012
Kolejna firma z tradycjami gdzie można coś fajnego trafić. Pewnie brakuje polskiego dystrybutora ale w UK warto spojrzeć w tę stronę zwłaszcza, że jest w czym wybierać http://www.barrandstroud.com/products.php?id=1
kimek27 - Pon 01 Paź, 2012
Z oryginalnej firmy została tylko już nazwa , kupiona kilka lat temu przez jednego z dystrybutorów w UK. Sprzęt zamawiany jest z chin i sprzedawany pod nazwą B&S. Miałem okazję patrzeć przez model Sahara, przy cenie ok 500PLN wolał bym zainwestować w lornetkę innej marki.
Arek - Wto 02 Paź, 2012
No to wszystko jasne... Swoją drogą to ociera się wręcz o bluźnierstwo... Naklejanie znaczka B&S na słabą chińszczyznę...
Abs - Wto 02 Paź, 2012
kimek27 napisał/a: | Z oryginalnej firmy została tylko już nazwa , kupiona kilka lat temu przez jednego z dystrybutorów w UK. Sprzęt zamawiany jest z chin i sprzedawany pod nazwą B&S. Miałem okazję patrzeć przez model Sahara, przy cenie ok 500PLN wolał bym zainwestować w lornetkę innej marki. |
Sahara to najniższa pólka z ofercie firmy - nie ma się co dziwić, że wysokich lotów nie ma. Z kolei niewiele jest firm które nie wykorzystywałby produkcji azjatyckiej. Z własnościami też rożnie bywa - podobno Volvo kupili Chńczycy a z Zeissem też były perturbacje...choć innej natury. Szkoda mi trochę niemieckiej marki Praktica ale tutaj (B&S) chyba jest lepiej (z ofertą) mimo, że podobna sprawa.
RBT - Czw 04 Paź, 2012
Bardzo przykry widok - same dachówki, chyba spadli już na samo dno. A mieli w ofercie takie piękne szkła, zwłaszcza morskie.
Pepin Krootki - Nie 07 Paź, 2012
Miałem okazję odwiedzić stoisko tej firmy na Photokinie jakiś miesiąc temu.
Obsługa - sami Chińczycy tak sobie mówiący po angielsku + jeden rodowity fajfoklok, zblazowany i siedzący gdzieś z tyłu. Chyba tylko jako "frontman" do rozmówi z Europejczykami.
Sprzęt - na pierwszy rzut oka produkcja United Optics z przeprojektowanym lekko gumowym obiciem.
Marketing na piątkę. Gdyby nie skośnooka obsługa, pomyślałbym, że Zachodnia firma. Stoisko bardzo duże i odbiegające wyglądem od siermiężnych i przaśnych boksów a'la "Nanjing Kucing Pucing Optical Plant" jakich tam wiele. Stąd pojawił się u mnie dysonans poznawczy w stosunku do tej firmy. Wystarczyło postać chwilę przy lornetkach, by zainteresował się mną nachalny Chiński personel. Zapytałem wprost skąd jest firma, a on na to, że z Chin. Odpowiedziałem, że wyróżniają się na tle innych firm z Państwa Środka. On na to wyszczerzył zęby w tryumfującym uśmiechu i odparł bez pardonu: Chińska firma.
Na to ja drążę, że nazwę mają bardzo zachodnią, a on z jeszcze szerszym śmiechem: "Chińska firma cała, dobra firma, dobra nazwa, bardzo dobra, ludziom nie kojarzy się z Chińską firmą".
|
|