forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?

Studio1975 - Wto 02 Paź, 2012
Temat postu: Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?
http://allegro.pl/af-s-50...2669188833.html

Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?

Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu? w pliku EXIF jest informacja 50mm.1,4. Czy to ktoś indexuje? google czy inna wyszukiwarka?

Pozdrawiam

[prosze mi nie odpidywać, że coś ze mną nie w porządku bo chcę obejrzeć wiele fotografii zrobionych Nikorem 1.4 i nie mam ochoty zaglądac na strony www.nikon.com][/b]

komor - Wto 02 Paź, 2012

Studio1975 napisał/a:
Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G?

Nie opłaca się, bo wydawanie pieniędzy na sprzęt fotograficzny jest nieopłacalne. Lepiej na lokatę włożyć. A nie, czekaj, też się nie opłaca, bo niektóre lokaty są poniżej inflacji. :) A tak poważnie, to co to znaczy opłaca się?
Test na Optycznych, Pomiary na DXO

Studio1975 napisał/a:
Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu?

Internet niekoniecznie, choć coś tam Google indeksuje, jeśli chodzi o EXIF. Ale możesz przeszukać np. Flickra.

komor napisał/a:

Studio1975 napisał/a:
Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu?

Internet niekoniecznie, choć coś tam Google indeksuje, jeśli chodzi o EXIF. Ale możesz przeszukać np. Flickra.

Czemu internet niekoniecznie?

komor - Wto 02 Paź, 2012

Niekoniecznie Ci się uda. :) Poza tym to takie strasznie przypadkowe będzie, lepiej przeszukiwać zasoby stricte fotograficzne. Flickr to dość duża społeczność, dość dobrze uporządkowana, z tagami, grupami itd. Ale inne portale też pewnie da się podobnie przeszukać, może doradzi ktoś, kto korzysta z innych społeczności.
nienietaktak - Wto 02 Paź, 2012

zobacz tutaj. w opcjach możesz wybrać zdjęcia z konkretnym aparatem.

nienietaktak napisał/a:
zobacz tutaj. w opcjach możesz wybrać zdjęcia z konkretnym aparatem.

to może byc moderowane a internet nie

komor - Wto 02 Paź, 2012

Studio1975, zdjęcia na Flikrze też są „moderowane” przez ich autorów. Wrzucają przeważnie tylko te najlepsze, a te gorsze nie. :) No i są najczęściej wyedytowane, podostrzone i w ogóle przekolorowane. Czego w sumie szukasz? Surowych sampli? To zajrzyj do testów. Wszędzie indziej zobaczysz raczej efekt pracy fotografa, a nie samego obiektywu.
nienietaktak - Wto 02 Paź, 2012

komor, jak zobaczy surowe sample, to może niczego nie kupić ;)
Sunders - Wto 02 Paź, 2012

komor napisał/a:
co to znaczy opłaca się?

Prawdopodobnie czy proporcja: jego zalet do jego ceny, jest dobra :???: :smile:

Studio1975 napisał/a:

Jeśli rozumiesz przez opłacalność to co ja, to tak, opłaca się :smile:

komor - Wto 02 Paź, 2012

Sunders, ale proporcja zalet do ceny zależy od głębokości portfela, potrzeb oraz umiejętności docenienia różnicy między A a B. Dla jednego rozmowa o obiektywie za 1500 zł to będzie kosmos (nieopłacalny), a dla innego jakieś drobne. Dlatego irytuje mnie używanie sformułowania „czy się opłaca”. W ogóle się nie opłaca, przecież forsy ubywa z kupnem, a nie przybywa. :)
Sunders - Wto 02 Paź, 2012

komor napisał/a:
W ogóle się nie opłaca, przecież forsy ubywa z kupnem, a nie przybywa.

komor, a jednak opłaca się. Z kupnem forsy ubywa, ale jednocześnie przybywa możliwości na zrobienie fajnych zdjęć. Poza tym IMO radocha z nowego sprzętu - bezcenna :smile:
Opłacalny = przynoszący zysk. Wydając forsę zyskujesz nowe możliwości i dużo radości = przynosi Ci to jednak zysk/w rozumieniu korzyść,pożytek, a nie nadwyżka wpływów nad wydatkami/. :mrgreen:

Fotoamor - Wto 02 Paź, 2012

Sunders napisał/a:
komor napisał/a:
W ogóle się nie opłaca, przecież forsy ubywa z kupnem, a nie przybywa.

komor, a jednak opłaca się. Z kupnem forsy ubywa, ale jednocześnie przybywa możliwości na zrobienie fajnych zdjęć. Poza tym IMO radocha z nowego sprzętu - bezcenna :smile:
Opłacalny = przynoszący zysk. Wydając forsę zyskujesz nowe możliwości i dużo radości = przynosi Ci to jednak zysk/w rozumieniu korzyść,pożytek, a nie nadwyżka wpływów nad wydatkami/. :mrgreen:

termin "oplaca " osobiscie mnie wqr..a-oplaca sie jesli traktujesz zakup jako inwestycje , czyli zakupionym narzedziem jakim jest obiektyw generujesz zysk.

w sytuacji amatorskiej , a wiec kiedy nie generuje sie zysku jest to pojecie glupawe ale niestety stosowane dosyc czesto w sensie " czy jest to najlepsze rozwiazanie , przy zalozonym limicie cenowy".

mam prosty rachunek - dziele srednia rozdzelczosc obiektywu ( najwazniejsza choc nie jedyna cecha) przez cene zakupu i mam " skale oplacalnosci" - czyli stosunek jakosci do ceny . Da sie porownac miedzy soba obiektywy - to mi sie sprawdza , choc tym sie specjalnie nie kieruje. Mam zupelnie inne kryteria doboru obiektyw - po kazdej sprzeczce z zona kupuje sobie dla poprawy nastroju nowy . Po cos dwudziestym obiektywie zona sie zorientowala i zaczela chodzic do najdrozszego fryzjera - wiec chyba dam sobie spokoj ;-)

Studio1975 - Sro 03 Paź, 2012
Temat postu: poproszę o info jak w google image znaleźc foto pełnowymiaro
komor napisał/a:
Studio1975 napisał/a:

Nie opłaca się, bo wydawanie pieniędzy na sprzęt fotograficzny jest nieopłacalne. Lepiej na lokatę włożyć. A nie, czekaj, też się nie opłaca, bo niektóre lokaty są poniżej inflacji. :) A tak poważnie, to co to znaczy opłaca się?
Test na Optycznych, Pomiary na DXO

Studio1975 napisał/a:

Internet niekoniecznie, choć coś tam Google indeksuje, jeśli chodzi o EXIF. Ale możesz przeszukać np. Flickra.

Ja mam większe zaufanie do Pana Vladimira Vladimirovicha Putina niż do testerów serwisu Optyczne.pl...

lotofag - Sro 03 Paź, 2012
Temat postu: Re: poproszę o info jak w google image znaleźc foto pełnowym
Arek i spółka z pewnością wezmą to sobie do serca :grin: :lol: :mrgreen:

Tak BTW - http://www.google.pl/sear...channel=suggest

Ktoś ma ochotę karmić dalej? ;)

nienietaktak - Sro 03 Paź, 2012

lotofag, nie podejrzewałem, że ktoś może sie aż tak nudzić. :shock:
Temat postu: wyszukiwarka google image
Nikt nie wie jak znaleźc w internecie zdjęcia zrobione w/w obiektywem?

czy musze wszystkie programy do pobierania grafiki ściągac i testowac osobiście na piechotę?

czy sa jakieś lepsze wyszukiwarki grafiki niż Google image?

komor - Sro 03 Paź, 2012

Studio1975 napisał/a:
Ja mam większe zaufanie do Pana Vladimira Vladimirovicha Putina niż do testerów serwisu Optyczne.pl...

Co w takim razie robisz na tym forum?

lotofag napisał/a:
Tak BTW - http://www.google.pl/sear...channel=suggest

Uła. Grubo…

hijax_pl - Sro 03 Paź, 2012

Studio1975 napisał/a:
Skoro google nie wie to znaczy, że ich nie ma.

Najwidoczniej musisz się kopsnąć do sklepu, przykręcić takie szkiełko do aparatu i cyknąć parę fotek w celu dokładniejszego się im przyjrzenia w domu. To ma niesamowitą zaletę - pokaże nie co ktoś potrafi wycisnąć z tego szkiełka, ale na ile TY potrafisz je wykorzystać :)

hijax_pl napisał/a:
Studio1975 napisał/a:
Skoro google nie wie to znaczy, że ich nie ma.

Najwidoczniej musisz się kopsnąć do sklepu, przykręcić takie szkiełko do aparatu i cyknąć parę fotek w celu dokładniejszego się im przyjrzenia w domu. To ma niesamowitą zaletę - pokaże nie co ktoś potrafi wycisnąć z tego szkiełka, ale na ile TY potrafisz je wykorzystać :)

Dokładnie. Tylko, że jeszcze musi byc gdzies sklep w pobliżu.

Bo na forum nie sposób się dowiedzieć, gdzie jest spust migawki

hijax_pl - Sro 03 Paź, 2012

Co masz na myśli?
ghost - Sro 03 Paź, 2012

pewnie gość sobie pompuje pageranka aukcji i tyle. ech.
Sunders - Sro 03 Paź, 2012

komor napisał/a:
Co w takim razie robisz na tym forum?

IMHO zapewne czeka aż Vladimir Vladimirovich też się tutaj zaloguje :mrgreen: