forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problem z autofokusem w Sigmie 17-70 f=2,8-4

krzyskra0 - Wto 02 Paź, 2012
Temat postu: Problem z autofokusem w Sigmie 17-70 f=2,8-4
Po prawie 2 latach uzytkowania w mojej Sigmie 17-70 f=2,8-4 pojawiły się nastepujące problemy z autofokusem:
- na ogniskowej 17mm praktycznie nie ma możliwości ustawienia ostrości przez autofokus, nie reaguje na spust migawki, zupełnie, jakbny aparat się zawiesił, pomaga dopiero przekręcenie pierścienia ogniskowej między 17 a 24mm- autofokus się wybudza, odblokowuje i działa
- drugi MEGA problem dotyczy ogniskowych między 50 a 70mm i przysłonach do f=5,6- autofocus potwierdza cały czas ostrość nie ustawiwszy ostrości :-) Brzmmi dziwnie, ale zachwouje się jakby się go przełączyło na manual- aparat jest w stanie cały czas pstrykać zdjęcia a autopfokus potwierdza, że ustawił ostrość, mimo, że wszystkie zdjęcia wychodzą rozogniskowane na maxa!!! Dopiero przestawienie przysłony na f=5,6 powoduje że autofokus zaczyna "rozpoznawać" obiekty i ustawia ostrość.
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam!!!
Nie ukrywam, że cała moja przyjemność z użytkowania tego obiektywu prysła jak bańka.
Co może być przyczyna takiego zachowania obiektywu???

dcs - Wto 02 Paź, 2012

Pewnie sensor GMR nie czyta.
Może to wina zabrudzenia.

lotofag - Wto 02 Paź, 2012
Temat postu: Re: Problem z autofokusem w Sigmie 17-70 f=2,8-4
krzyskra0 napisał/a:

Co może być przyczyna takiego zachowania obiektywu???

Nie wiem co może być przyczyną, ale wiem że zamiast pytać na forum warto sprawdzić szkło chociaż na jeszcze jednym korpusie i w razie dalszego nieprawidłowego zachowania skontaktować się z serwisem ;)