|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Najlepsze Życzenia z okazji 11. urodzin fotopolis.pl
dcs - Nie 07 Paź, 2012 Temat postu: Najlepsze Życzenia z okazji 11. urodzin fotopolis.pl Życzę Szacownemu Jubilatowi aby nie stracił ambicji w dążeniu do stworzenia serwisu na światowym poziomie.
Żeby Wasze najwyższej jakości informacje z pierwszej ręki były uwiarygodnione przez wcześniejsze publikacje innych redakcji.
Abyście wciąż żyli w nirwanie nie zważając na: bardzo różne liczby opisujące Was i optyczne.pl i znaczące cyfry.
Waszym Czytelnikom życzę, aby dalej mogli wygrywać cenne koszulki i cenne książki -bez kpiny ze strony redakcji.
Waszym wynagradzanym Dziennikarzom zaś, aby w trosce o profesjonalizm artykułów na pierwszym miejscu mogli skorzystać z furtki, gdy nie będą się czuli mocni w temacie.
Zachęcam do dołączania się do Życzeń.
MM - Nie 07 Paź, 2012
Raczej odzewu wielkiego na tym forum nie wróżę. Szczególnie ze strony Redakcji. Powodów jest kilka i to dość bezpośrednich...
" Dzisiaj wielu nam zazdrości i za wszelką cenę próbuje być jak fotopolis.pl."
"Niektóre serwisy internetowe odwiedziły targi dopiero po kilku latach, zaproszone przez jeden z koncernów."
" W przeciwieństwie do innych serwisów internetowych, na fotopolis.pl artykuły o nowych produktach są przygotowywane przez naszych dziennikarzy, tak abyście mogli oddzielić marketing od rzeczywiście ważnych informacji o produkcie. Ograniczanie się do kopiowania informacji prasowej producenta, to naszym zdaniem amaratorszczyzna i kpina z czytelnika."
"Podobnie jak publikacja plotek. Szanujemy naszego czytelnika i plotki pozostawiamy serwisom plotkarskim. Nie moglibyśmy Wam teraz spojrzeć w oczy gdybyśmy pod szyldem fotopolis.pl od paru lat zapowiadali np. takiego Nikona D400, który okazał się mżonką."
" ...mogliśmy zakupić najlepszy dostępny na rynku system do testowania aparatów i optyki DxO Analyzer - ... Dzięki temu możemy już od kilku miesięcy dostarczać Wam jeszcze pełniejsze testy aparatów i najlepsze na rynku testy obiektywów."
A teraz zagadka za 100 punktów. Kogo tak mocno punktuje Fotopolis Czasami jak patrzę na obie redakcje i ich wzajemne relacje to tak jakbym przedszkolaków oglądał
hijax_pl - Nie 07 Paź, 2012
Nie wiedziałem, że DxO Analazer jest lepszy od Imatesta. Może ładniejszy w końcowym efekcie... A może zaważyło to, że nie wymaga wiedzy przy operowania nim tak jak to jest z Imatestem?
kozidron - Nie 07 Paź, 2012
...a ja mam większy ubaw z tłumaczenia na forumie fotopolis autora tego artykułu dlaczego optyczni reprezentują poziom faktu i super expresu i wcale się nie dziwie, że na innym portalu "piszą", w podobnym stylu o autorze, że to wszystko przez to iż zaczyna łysieć.
Generalnie zawiść, dziecinada i niepotrzebna napinka a po wielce szanownym autorze widać iż nie dość, że nie ma do siebie dystansu to nie zna się na zartach ale widać bycie nudziarzem zobowiązuje
Arek - Nie 07 Paź, 2012
Dołączamy się do życzeń Choć było dla nas pewnym zaskoczeniem, że autor zamiast cieszyć się ze swojego święta i skupić się na swoich osiągnięciach, ponad połowę jubileuszowego tekstu poświęcił nam, w swoim charakterystycznym stylu przeinaczając fakty
Tak, tak.. życzeń nigdy nie za wiele. Też się oczywiście dołączam
A tak przy okazji naszła mnie taka myśl: dcs napisał/a: | aby nie stracił ambicji w dążeniu do stworzenia serwisu na światowym poziomie. | Skoro DPR dopiero teraz zakupiło DxO Analyzera to znaczy, że papugowali fotopolis? Czyli... kto dąży do kogo?
Dla ciekawych polecam porównywanie listy klientów DxOA oraz Imatesta
Arek - Nie 07 Paź, 2012
Ciekawe czy kupili też białe fartuchy i rękawiczki
cybertoman - Nie 07 Paź, 2012
Arek - Nie 07 Paź, 2012
cybertoman, nawet najlepszym na świecie dziennikarzom zdarzają się błędy ortograficzne
kozidron, dasz linka do tych tłumaczeń? Z chęcią poczytam.
Arek napisał/a: | kozidron, dasz linka do tych tłumaczeń? Z chęcią poczytam. |
na forumie fotopolis tylko ja bym na to nie odpowiadał, mam nadzieje że masz to gdzieś i nie zwracasz uwagi na takie głupoty.
Arek - Nie 07 Paź, 2012
Nie no co Ty Nie zamierzam tam na nic odpowiadać
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Ale żenada...
Szczególnie patrząc na te ich "testy"...
MM - Nie 07 Paź, 2012
Arek napisał/a: | Nie zamierzam tam na nic odpowiadać |
Gdybyś zmienił zdanie to mogę dla Ciebie ten wątek otworzyć
Arek - Nie 07 Paź, 2012
Hehe... Dziękuję nie skorzystam. Nie będę dyskutował z facetem, który nas na FB wzywa od gnid.
kufel - Nie 07 Paź, 2012
Arek napisał/a: | Nie będę dyskutował z facetem, który nas na FB wzywa od gnid. | ...
mozer napisał/a: | Ale żenada...
Szczególnie patrząc na te ich "testy"... | no właśnie, próbuję sobie wytłumaczyć tę ich niczym nie uzasadnioną arogancje i poczucie lepszości...
TS - Nie 07 Paź, 2012
mozer napisał/a: | Szczególnie patrząc na te ich "testy"... |
mozer, czyżby nie chciało Ci się przeanalizować 43 wykresów oraz 272 liczb i samemu wyciągnąć wniosków ?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15720&p=3
Ja życzę jeszcze większej precyzji podawania wyników. Myślę, że 6 cyfr rozwinięcia dziesiętnego powinno być ok.
Życzę także czytelników - jasnowidzów, którzy zgadną co jest na osiach, a wykresy 3D sami myślowo zamienią w warstwice .
komor - Nie 07 Paź, 2012
kufel napisał/a: | próbuję sobie wytłumaczyć tę ich niczym nie uzasadnioną arogancje i poczucie lepszości... |
Well, oddając im sprawiedliwość warto nie zapominać, że pod względem newsowym prezentują dobry poziom - rzeczywiście od dawna jeżdżą na te różne, w tym dalekie, targi i bezpośrednio z miejsca, z pierwszej ręki nadają informacje. Nie wiem tylko jak to jest ze związanym z tym wysiłkiem finansowym, który sami ponoszą, jak pisze Michał Sułkiewicz, bo słyszałem różne wersje.
Arek - Nie 07 Paź, 2012
Dlatego ja zawsze powtarzam, że ten kto zabiera się za testy sprzętu foto lub optyki nie koniecznie musi być fotografem. Lepiej wyjdzie na tym jak zaliczy choć 2 pierwsze lata kierunku takiego jak fizyka, gdzie nauczy się teorii rachunku błędu pomiarowego i zaliczy ze dwie pracownie fizyczne. Wtedy wie co mierzy, jak mierzy, jak interpretować wyniki, jakie są ich błędy, skąd się biorą, czemu ufać, a czemu nie, kiedy powtórzyć pomiar itp.
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Tylko widać oni myślą, że wystarczy kupić "system" i testy same się robią...
kufel - Nie 07 Paź, 2012
komor napisał/a: | Well, oddając im sprawiedliwość warto nie zapominać, że pod względem newsowym prezentują dobry poziom - rzeczywiście od dawna jeżdżą na te różne, w tym dalekie, targi i bezpośrednio z miejsca, z pierwszej ręki nadają informacje. | tu sie zgodzę, jednak daleko im do miana portalu technicznego.
mozer napisał/a: | że wystarczy kupić "system" i testy same się robią... | Bo DxO Analyzer tak właśnie wygląda. Klik klik i mamy wy-nik.
Odpalałeś sobie kiedyś Imatesta?
nienietaktak - Nie 07 Paź, 2012
Nie wnikajmy nawet w rzeczowość i dokładność ich testów. Dla mnie ich profesjonalizm kończy się w momencie, gdy publicznie próbują powiedzieć cokolwiek złego o jakiejkolwiek konkurencji. Takie tamaty zostawia się na wieczór, aby wyżalić sie przed żoną lub teściową
Arek - Nie 07 Paź, 2012
komor napisał/a: | Well, oddając im sprawiedliwość warto nie zapominać, że pod względem newsowym prezentują dobry poziom |
Tak, bardzo dobry... Porównaj sobie treści tych newsów.
http://www.optyczne.pl/52..._Mikro_4_3.html
http://www.fotopolis.pl/i...-cztery-trzecie
Pierwszy pisałem osobiście. Pół godziny później pojawił się news konkurencji...
kufel - Nie 07 Paź, 2012
jakieś takie podobne...
TS - Nie 07 Paź, 2012
A ja lubię ich felietony, i to zarówno foto (W.T), jak i bardziej techniczne (B.P.)
Już nawet abstrahując od błędów pomiarowych - rysunki są po to, by uzasadnić wnioski. Jak widzę masę (do tego nieopisanych) wykresów, to wiem publikacja jest słaba, bo autor przerzuca interpretację wyników na czytelnika. Tutaj potwierdza to tekst, gdzie czytam genialny wniosek: ,,jest dobrze''. Uch... widziałem głębsze myśli przekazane na jednym rysunku
komor - Nie 07 Paź, 2012
Oj Arek, nie twierdzę, że zawsze i wszędzie jest tak samo dobrze, szybko i prawidłowo. Ale nadal twierdzę, że od dawna robią to, co wam się udało później. Z oczywistych przyczyn. Wasza tegoroczna relacja z targów w Kolonii jest jak najbardziej z pierwszej ręki, to wiemy i widzimy po newsach.
dcs - Nie 07 Paź, 2012
Do Życzeń dołączę prezent muzyczny
This Town Ain't Big Enough For Both Of Us
-Sparks http://www.youtube.com/watch?v=QAzESJ62irI
dla młodszych, z ciekawszym teledyskiem
-Justin Hawkins http://www.youtube.com/watch?v=SlD-9D4iQ2k
Arek - Nie 07 Paź, 2012
komor napisał/a: | Oj Arek, nie twierdzę, że zawsze i wszędzie jest tak samo dobrze, szybko i prawidłowo. |
No ale nie widzisz ogromnej hipokryzji w przedstawianiu swojej redakcji jako ósmego cudu świata i określaniu nas mianem przepisywaczy specyfikacji i informacji prasowych przy jednoczesnym prawie dosłownym kopiowaniu od nas newsów?
komor - Nie 07 Paź, 2012
Ależ widzę. To znaczy wyraźnie gula stanęła, skoro, jak sam zauważyłeś news z okazji 11-tej rocznicy jakoś tak głównie o konkurencji jest. Ten przekopiowany news to wyjątek czy reguła? Pytam nie z przekory ale po prostu nie śledzę newsów na Fotopolis, nie porównywałem więc.
nienietaktak - Nie 07 Paź, 2012
Arek napisał/a: | No ale nie widzisz ogromnej hipokryzji w przedstawianiu swojej redakcji jako ósmego cudu świata i określaniu nas mianem przepisywaczy specyfikacji i informacji prasowych przy jednoczesnym prawie dosłownym kopiowaniu od nas newsów? |
No przecież nie napiszą, że ich najskuteczniejszą metodą działania jest plagiat, a coś napisać trzeba.
Arek - Nie 07 Paź, 2012
komor, ja też nie śledzę ich strony. O ich działaniach dowiaduję się najczęściej od naszych Czytelników z listów lub z forum. Daleki jestem jednak od twierdzenia, że większość newsów przepisują od nas. Zdarza im się to jednak od czasu do czasu i to jest czystą hipokryzją w świetle tego co o nas piszą.
Zresztą od takiej właśnie hipokryzji zaczęła się niechęć p. Sułkiewicza do nas. W czasach naszych początków, na swoim forum naśmiewał się z naszych testów, a jednocześnie pisał do nas maile z prośbą, czy byśmy dla nich nie robili testów obiektywów.
Wiem, że oni mają newsy o wystawach, konkursach i o fotografii samej w sobie. My nie. I jest to świadoma decyzja, bo od samego początku chcieliśmy być portalem technicznym nie artystycznym.
Usjwo - Nie 07 Paź, 2012
ale sobie ulzyliscie...
4motion - Nie 07 Paź, 2012
Ja nie kumam co jest złego w pisaniu plotek przecież w temacie jest napisane "Plotki i ploteczki..."? Normalny człowiek Wie że nie należy tego brać na serio.
Ja myślę że nie należy się w to wkręcać. Nie zwiększy to ilości czytelników nikomu.
Sunders - Nie 07 Paź, 2012
4motion napisał/a: | Ja nie kumam co jest złego w pisaniu plotek przecież w temacie jest napisane "Plotki i ploteczki..."? Normalny człowiek Wie że nie należy tego brać na serio. |
"Normalny" tak, krytykant nie.
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Arek napisał/a: | od samego początku chcieliśmy być portalem technicznym nie artystycznym. |
A fotopolis powinno najwyraźniej pozostać 'artystycznym', a do techniki się nie zabierać... Zwłaszcza, że widzę tam wielu 'artystów'
TS - Nie 07 Paź, 2012
Tylko, że to tematyka techniczna, a nie fotograficzna nakręca oglądalność. Nie dziwię się więc, że usiłują coś zdziałać na tym polu. Sami być może nawet by odpuścili, ale wspomniany przez nich inwestor z pewnością jest zainteresowany słupkami.
Arek - Nie 07 Paź, 2012
No właśnie chyba ów inwestor jest tutaj powodem nerwów. Mija rok, trzeba wykazać się wynikami. Jak inwestor wchodził utwierdzano go, że inwestuje w nr 1. A tutaj okazuje się, że o nr 1 nie ma mowy - w zależności od tego na co i gdzie patrzymy mamy nr 2 albo i nawet nr 4...
Arek napisał/a: | Nie będę dyskutował z facetem, który nas na FB wzywa od gnid. |
Nie mam fejsa i się brzydzę, szanuje ludzi którzy nie tworzą sztucznych bytów na tego typu portalach.
Nie myślałem, że MS może posunąć się publicznie do czegoś takiego a zawsze wydawało mi się, że ja jestem wredną małpą ale widzę, że go poniosło. Mozna śmiało powiedzieć, że to chamstwo.
Arek - Nie 07 Paź, 2012
Ja nie mam FB. Znajomi podrzucili.
TS - Nie 07 Paź, 2012
Rozumiem, że chodziło mu o ten chwyt z wynikami GA? No cóż, sprawa w sądzie z pewnością nie przysporzy im czytelników.
O jaaaaa..ka porażka
MM - Nie 07 Paź, 2012
Ja nie mam FB ze względów oczywistych. Gdyby ludzie wiedzieli jaka to jest pralnia wiedzy o nich to... zresztą właśnie mamy tego przykład. Miało być śmiesznie a robi się powoli strasznie.
MM napisał/a: | Ja nie mam FB ze względów oczywistych. Gdyby ludzie wiedzieli jaka to jest pralnia wiedzy o nich to... | Dlatego też fejsa nie mam a NK zaprzestałem korzystania już parę lat temu..
komor - Nie 07 Paź, 2012
hijax_pl, i tak wszystko o Tobie wiemy z forum Optycznych. O mnie zresztą też.
TS - Nie 07 Paź, 2012
Półtora roku temu sami zaczęli manipulować wynikami gemiusowymi:
http://forum.optyczne.pl/...p=269533#269533
Czy to aby nie jest nieuczciwa konkurencja (pytanie do prawników)?
PS. A ja fejsa mam, bo w celach towarzysko-informacyjnych jest przydatny. Tylko trzeba pamiętać, by się zbytnio nie uzewnętrzniać
komor napisał/a: | i tak wszystko o Tobie wiemy z forum Optycznych. | Oj no wiesz! Byś mnie nie zawstydzał
maziek - Nie 07 Paź, 2012
Dzisus, pipl, strzepnijcie pył ze swych stóp .
hijax_pl napisał/a: | MM napisał/a:
Ja nie mam FB ze względów oczywistych. Gdyby ludzie wiedzieli jaka to jest pralnia wiedzy o nich to...
Dlatego też fejsa nie mam a NK zaprzestałem korzystania już parę lat temu.. |
komor napisał/a: | hijax_pl, i tak wszystko o Tobie wiemy z forum Optycznych. |
hijax_pl napisał/a: | Oj no wiesz! Byś mnie nie zawstydzał |
komor, doprowadzisz do tego, że hijax_pl "zaprzestnie też korzystania" z FOP
Sunders, i zrobi miejsce dla innych
Kto by to miejsce wypełnił Fotoamor
Może byłoby ciekawiej...
kufel - Nie 07 Paź, 2012
Arek napisał/a: | Ja nie mam FB. Znajomi podrzucili.
| a jeśli można spytać, to cóż tak rozsierdziło owego pana?
mozer - Nie 07 Paź, 2012
kufel, pewnie to, że optyczne podstępnie wyłudziło statystyki strony
mozer napisał/a: | , że optyczne podstępnie wyłudziło statystyki strony | A skąd pewność, żę nie chcieli się zareklamować na ich stronie?
Arek - Nie 07 Paź, 2012
To nie są jakieś tajne informacje. Zapytań o ceny reklam i oglądalność dostajemy mnóstwo i dzielimy się nimi z radością
mozer - Nie 07 Paź, 2012
hijax_pl, ja nie oceniam, tylko powtarzam co padło wcześniej
muzyk - Pon 08 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | Dla mnie ich profesjonalizm kończy się w momencie, gdy publicznie próbują powiedzieć cokolwiek złego o jakiejkolwiek konkurencji. |
Trafna myśl, którą nie tylko można odnieść do sytuacji "międzyportalowej", ale wiadomo, do różnych dziedzin życia. Arek napisał/a: | przy jednoczesnym prawie dosłownym kopiowaniu od nas newsów? |
Serio?
Ja mam czasem wrażenie, że się uzupełniacie - raz jeden poda jakąś wiadomość szybciej, raz drugi.
TS napisał/a: | A ja lubię ich felietony |
Szczerze powiem, że oba portale są u mnie zapisane w pasku zakładek...
kozidron napisał/a: | Nie mam fejsa i się brzydz |
Brzydzić się nie brzydzę, ale - nie zamierzam, bo uważam to za absolutnie zbędne.
Coś takiego, jak to forum mi odpowiada.
Można coś napisać, ciekawego się dowiedzieć, zobaczyć zdjęcia, ba, nawet spotkać się w realu na plenerze i chmielu
NK? Jeśli ktoś oglądał "Jasminum" to w pewnym momencie przeor wypomina bratu Zdrówko, że ten nie przyznał się do znajomości łaciny, po czym ten stwierdza: Poooo co?
cybertoman - Wto 09 Paź, 2012
A co sie dziwisz.
|
|