|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do sportów motorowych - Canon
mattf1 - Nie 07 Paź, 2012 Temat postu: Jaki obiektyw do sportów motorowych - Canon Witam!
Moim hooby jest fotografia. Jedyne doświadczenie mam w dość ładnych krajobrazach czy portretach
Dostałem ostatnio akredytację na wyścigi. Czytalem ze zwykłe obiektywy nie wystarczają.
Jaki więc kupić obiektyw do Canona EOS 1000D do sportów typu F1, żeby zdjęcie skupiło się na samochodzie, a tło rozmazane. Umiem to zrobić, ale chcę dobry obiektyw. Tak do 1500zł. Co polecacie?
mozer - Nie 07 Paź, 2012
mattf1, Ty tak serio to piszesz? Bo 1000D to średnio nadaje się do takich zastosowań, a i obiektywu w tej cenie nie kupisz.
mattf1 napisał/a: | Umiem to zrobić, ale chcę dobry obiektyw |
Jak umiesz to zrobić, to przede wszystkim napisz jaką ogniskową potrzebujesz.
komor - Nie 07 Paź, 2012
mattf1 napisał/a: | Tak do 1500zł. |
Uła, grubo. Pomijając bardzo prosty korpus, który sobie nie wiem jak poradzi (?) najtańszym sensownym wyjściem do zdjęć sportowych jest chyba Canon 70-200/4L, czyli najtańsza wersja z rodziny 70-200, a i tak budżet przekracza. No i ogniskowa oczywiście tylko do 200 mm, co niekoniecznie wystarczy. mattf1, to ma być konkretnie F1 czy jednak może coś mniej wymagającego?
mattf1 - Nie 07 Paź, 2012
OK. Już wyjaśniam.
70-200 myślę, że wystarczy
Cena troszkę mnie przeraziła, ale może coś używanego znajdę.
Najpierw mają być mniejsze wydarzenia, później może F1, ale to zależy czy dostaniemy akredytacje.
Czy ten obiektyw: Kod: | http://fotoelektro.pl/canon-ef-70-200mm-f-4l-usm.html | będzie dobrym obiektywem i do motorsportu, i do pejzaży czy portretów?
Może coś tańszego?
mozer - Nie 07 Paź, 2012
mattf1, wprawdzie prawie każdym obiektywem można zrobić pejzaż i portret, ale ten obiektyw średnio się do tego nadaje. Do portretów to szukaj ze światłem lepszym niż f/2.8, a do pejzaży to zazwyczaj się coś szerokiego przydaje.
Jeśli chodzi o cenę to jest to imho absolutne minimum w tej dziedzinie - może być niewystarczające.
Dopiero co napisałeś, że masz odświadczenie w pejzażach i takie pytania zadajesz?
dcs - Nie 07 Paź, 2012
AF i tak będzie do bani,
więc przynajmniej niech długości nie zabraknie.
taki: http://allegro.pl/sigma-d...2698675267.html
mozer - Nie 07 Paź, 2012
dcs, to jeszcze koledze wytłumacz jak wybrać egzemplarz bez FF/BF
Ten obiektyw wystarczy?
dcs - Nie 07 Paź, 2012
mattf1,
A ile metrów będziesz stał od toru?
heh. no tego nie wiem... Różnie.
Może zadam pytanie inaczej.
Mam 1000D. Cena nieograniczona. Będę solidnie zbierał
Potrzebuję dobrego obiektywu, uniwersalnego, którym zrobię ładne widoki na wakacjach czy coś oraz do sportów motorowych takich jak F1. Ogniskowa 200 wystarczy
edit:
Cena nieograniczona tak bez przesady... Nie mam wysokich zarobków ;P
dcs - Nie 07 Paź, 2012
Może nie wystarczyć.
Lubisz szerokie kadry?
niekoniecznie.
dcs - Nie 07 Paź, 2012
No właśnie.
Szybkość AF cokolwiek kupisz będzie i tak limitował twój aparat.
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Kup aparat przynajmniej z serii xxD (a najlepiej 7D) i do tego 70-200 f/4 IS L a jak z większej odległości to 100-400.
a jaki sprzęt polecasz? Sprzęt + obiektyw?
Mój znajomy ma do sprzedania Nikona D60 z obiektywem AF-S DX 18-105mm VR
wystarczy? Wiem, niski AF, ale na początek?
Mogę sprzedać swojego 1000D i kupić ogólnie coś nowego body+ob. Co polecacie?
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Zamienił stryjek.... Jak wyżej.
mozer napisał/a: | Kup aparat przynajmniej z serii xxD (a najlepiej 7D) i do tego 70-200 f/4 IS L a jak z większej odległości to 100-400. |
prędzej w Totka wygram niż tyle odłożę Dobrze myślę, że muszę przesnaczyć ok. 8k?
dcs - Nie 07 Paź, 2012
mozer,
Nie byłbym taki pewien, że obiektyw Canona będzie trafiał w punkt.
http://www.optyczne.pl/upload2/12089_1000d_af.jpg
mozer - Nie 07 Paź, 2012
dcs, ale ja nei mówiłem o tym body.
Ok. Zacznę zbierać. Za kilka dni mam spotkanie z innym kumplem to mi pokaże jaki sprzęt ma do sprzedania ew się skontaktuję. Aktualnie odkładam kasę naa 7D + 70-200 f/4 IS L
nienietaktak - Pon 08 Paź, 2012 Temat postu: Re: Jaki obiektyw do sportów motorowych - Canon
mattf1 napisał/a: | Witam!
Moim hooby jest fotografia. Jedyne doświadczenie mam w dość ładnych krajobrazach czy portretach
Dostałem ostatnio akredytację na wyścigi. Czytalem ze zwykłe obiektywy nie wystarczają.
Jaki więc kupić obiektyw do Canona EOS 1000D do sportów typu F1, żeby zdjęcie skupiło się na samochodzie, a tło rozmazane. Umiem to zrobić, ale chcę dobry obiektyw. Tak do 1500zł. Co polecacie? |
Tak sobie myślę, że masz niewielkie doświadczenie. Zacznij od podstaw, poczytaj trochę, pożycz jakiś obiektyw tele, postrzelaj kolegów na motorach, albo samochody podczas jazdy poza terenem zabudowanym. To na początek. Musisz mieć świadomośc tego, że pojazdy po polskich drogach poruszają się z prędkością około 100 km/h i nawet wtedy, gdy uda Ci się uzyskać zadowalające zdjęcia, to nie znaczy, że na torze będzie podobnie. Tam prędkości sa o wiele większe, więc możesz nie wyrobić i z korpusem i z kiepskim obiektywem.
O F1 na razie nie ma co wspominać
pioroon - Wto 09 Paź, 2012
mattf1 napisał/a: | Ok. Zacznę zbierać. Za kilka dni mam spotkanie z innym kumplem to mi pokaże jaki sprzęt ma do sprzedania ew się skontaktuję. Aktualnie odkładam kasę naa 7D + 70-200 f/4 IS L |
Jakoś tak lekko podchodzisz do tematu, to może zaczniesz zbierać na 5dmkIII+C70-200/2.8+C300lubC400? Nie piszę tego złośliwie, ale dziwne, że na pierwszą propozycję od razu walisz w stylu 'dobra, zmieniam'
A teraz to co chciałem napisać, czy dostałeś akredytację na rajdy czy wyścigi? To spora różnica. Trochę tego focę i dziwię się, że koledzy doradzają Ci tele z IS. Po kiego? OK możesz robić na krótkich czasach z rozmyciem tła (z f4 to płytkie GO nie wyjdzie, także miej na uwadze że tło powinno być oddalone od obiektu, żeby coś z tego wyszło). Jeżeli chodzi o wyścigi (gdzie prędkości są mega, np: wyścigi górskie - wtedy może jakoś bardziej widzę ten IS). Jeżeli chodzi o rajdy to robiąc klasyczny panning możesz IS sobie darować, tym bardziej że w 70-200/f4 musisz za niego dużo więcej zapłacić.
Wg Twojego początkowego budżetu wziąłbym używkę 70-200/f4 bez IS. Skoro szybko możesz zaoszczędzić na lepszy sprzęt, po następnej pensji wziąłbym nowy
pitras - Wto 09 Paź, 2012
mattf1, i czasy grubo powyzej 1/2000 (1/3200 lub 1/4000) parę tygodni temu na GP Monzy bardzo się zdziwiłem podczas robienia fotek O AF możesz zapomnieć, ręcznie ustawiasz ostrość na punkt i walisz jak coś się pojawi w zasięgu słuchu. A szybkość na dohamowaniu masz tutaj http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
pioroon - Sro 10 Paź, 2012
pitras, dlatego pytałem autora czy to napewno wyścigi, czy przypadkiem nie rajdy. Zupełnie inne nastawy są potrzebne. Podczas F1 mogłoby mu nawet zabraknąć szybkości migawki w jego body
Z drugiej strony na rajdach często robi się np: szutrowe ciasne zakręty gdzie może potrzebować głównie ok. 1/60
|
|