forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Zakup obiektywów do Sony Slt A57.

Sorek89 - Pon 08 Paź, 2012
Temat postu: Zakup obiektywów do Sony Slt A57.
Witam wszystkich forumowiczów :grin:

Jestem tu nowy i chciałbym się przywitać.

Zaczynam przygodę z fotografią.

Zakupiłem jako pierwszy aparat cyfrowy Sony Slt A57 z kitowym obiektywem 18-55.

Śledzę forum, przeglądam testy i mam w planach zakup dwóch obiektywów Minolty.

1. Minolta AF 70-210/4.

2. Minolta AF 50/1.7.

Zakupiłem również adapter do obiektywów M42 z potwierdzeniem ostrości i możliwością ostrzenia na nieskończoność.

Pytanie do Was.

Czy obiektywy Minolty z AF będą dobrym uzupełnieniem kitowego obiektywu??

Jakie obiektywy M42 polecacie?

Co sądzicie o Mojej pierwszej lustrzance?

Fotografuję praktycznie wszystko :cool:

hijax_pl - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89 napisał/a:
Jestem tu nowy i chciałbym się przywitać.
Bry :)
Sorek89 napisał/a:
Zaczynam przygodę z fotografią.
Wytrwałości życzę :)
Sorek89 napisał/a:
Czy obiektywy Minolty z AF będą dobrym uzupełnieniem kitowego obiektywu??
Zależy do czego Ci one mają służyć. Jako typowe uzupełniacze to tak, jasna "portretówkę" plus flintę spokojnie można kupić by się po jakimś czasie przekonać jakie zakresy / jasności interesują.
Sorek89 napisał/a:
Jakie obiektywy M42 polecacie?
Zależy do czego. J generalnie nie polecam tych szkiełek nieokiełznanym adeptom sztuki fotografii, bo można w tym zalewie chłamu na allegro wtopić kasę tylko. Fakt - tanie to, ale te M42 które są naprawdę dobre - są drogie.
Sorek89 napisał/a:
Daje radę...
Sorek89 napisał/a:
Fotografuję praktycznie wszystko
To się po pewnym czasie też zmieni - i będzie to wyznacznikiem tego jakie szkła potrzebujesz...
dcs - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89, Cześć!

jakbyś śledził forum, tobyś nie kupił Sony :razz:

mozer - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89 napisał/a:

Czasami lepiej nie zadawać takich pytań jak już się kupiło sprzęt ;)

Edit: ano właśnie :P

Mi się ogólnie podoba, jest to bardzo praktyczny i intuicyjny aparat :smile:

I system Sony/Minolta jest bardzo przyjemny dla początkujących, jest w miarę tani :razz:

Jeśli miałbym już kupić szkła M42 to chciałbym kupić już coś dobrego.

Jestem zainteresowany obiektywem SMC Takumar 50mm 1:1.4 do portretu.

Czy dla początkującego będzie to dobre szkło? Czy macie jakieś inne tańsze do nauki?

Po prostu nie lubię kupować czegoś dwa razy. A na wymianę body kiedyś przyjdzie czas jeśli się "wkręcę" w temat.

ghost - Pon 08 Paź, 2012

jeżeli kupisz 50f/1.7-8 z AFem, to nie wiem na ile zakup kolejnej 50 jest sensowny.
może 35f/1.8?

mozer - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89 napisał/a:
jest w miarę tani

Z tym to bym polemizował ;)

Z obiektywami M42 jest ten problem, że jest duży rozrzut jakościowy - lepiej oglądać/testować przed zakupem.

Polecany przez Ciebie obiektyw jest produkowany przez Sony czy Minolte?
Wujek_Pstrykacz - Pon 08 Paź, 2012

Polecam jednak wybór 50/1,8 od Sony, a nie 50/1,7 Minolty :grin:

Czyli zamiast Minolty stało ogniskowej lepszym zakupem będzie SONY 50MM F1.8 SAM??
lotofag - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89 napisał/a:

I system Sony/Minolta jest bardzo przyjemny dla początkujących, jest w miarę tani

Opinia na podstawie dwóch staroci i M42? ;) Sprawdź jakie sa rzeczywiste ceny współczesnych obiektywów.

Sorek89 napisał/a:

Po prostu nie lubię kupować czegoś dwa razy.

To IMHO tym bardziej olej M42 i inne zabawy z tego typu starociami. Jak już wyżej wspomniano, wyłuskać perełki z zalewu chłamu to nie taka prosta sprawa. Może nie skończyć się na kupowaniu dwa razy a kilka razy, a potem rzuceniu tego w diabły. O ile nie chcesz zostać kolekcjonerem starych szkieł, to nie ma zbytnio sensu się rozdrabniać.

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 21:00 ]
Sorek89 napisał/a:
Polecany przez Ciebie obiektyw jest produkowany przez Sony czy Minolte?

Minolta siłą rzeczy już nie produkuje :mrgreen:

Sprawdzałem jakie są ceny obiektywów, nie są to tanie rzeczy. Więc chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych. Więc nie ma sensu pchać się w starą Minoltę?? To jakie obiektywy polecacie z obecnie produkowanych zamiast "staroci"??

Tam wyżej padły już propozycje dwóch "klasycznych" stałek 35 i 50mm. Pytanie, czy będą Ci odpowiadać do fotografowania "wszystkiego"...

Rozumiem, że portfel Cię bardzo swędzi i koniecznie chcesz coś kupić bez zastanowienia się po co i co tym chcesz uzyskać? ;)

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 21:07 ]
Sorek89 napisał/a:

I system Sony/Minolta jest bardzo przyjemny dla początkujących, jest w miarę tani

Sorek89 napisał/a:
Sprawdzałem jakie są ceny obiektywów, nie są to tanie rzeczy.

Czyli mamy jakiś postęp - nie ma tanich systemów. Raz coś w jednym jest taniej a w innym drożej, innym razem odwrotnie, a dobre szkła swoje kosztują wszędzie.

mozer - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89, ja myślę, że każdemu początkującemu dobrze zrobi popstrykanie trochę "kitem". Potrzeby się klarują wraz z doświadczeniem. Nie ma uniwersalnej porady co do potrzebnych obiektywów, ale stałka 50 się z reguły przydaje.

Jeśli chciałbym kupić bez zastanowienia to już bym kupił.

Po prostu jeśli już mam kupić, to chce kupić dobrze, więc pytam ludzi, którzy przerobili masę szkieł i mogą Mi doradzić.

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 21:11 ]
Na początek do kita, chciałbym dokupić dobrą, portretową stałkę.

Minolta odpada tak?

Dobrze, tylko po to mamy wymienną optykę żeby korzystać z jej specjalizacji. Co możemy Ci polecić do fotografowania, jak to się wyraziłeś, "praktycznie wszystkiego"? ;) Spacer-zóma 18-200?

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 21:13 ]
Sorek89 napisał/a:

No to przy ograniczonych funduszach ciekawą propozycją może być wspomniana już 50ka f/1.8 :)

Nie chciałbym takiego dużego zakresu ogniskowych, jako coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

A 50ka ze światłem 1.4?

Dużej różnicy w cenie nie ma jeśli chodzi o zakup używane 50ki 1.4, a nowej 50ki 1.8.

Warto dołożyć do używki?

mozer - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89, napisałeś, że jesteś początkujący. Będziesz w stanie ocenić stan i jakość używanego obiektywu?

Wizualny na pewno :grin:

Z technicznym może być gorzej, ale nawet kupując nowy obiektyw można trafić felerną sztukę.

Czyli stałka Sony jak na razie jest w planach.

Dzięki.

hijax_pl - Pon 08 Paź, 2012

Sorek89 napisał/a:
Po prostu jeśli już mam kupić, to chce kupić dobrze, więc pytam ludzi, którzy przerobili masę szkieł i mogą Mi doradzić.
Dobrze to znaczy w zgodzie ze swoimi potrzebami. Swoimi a nie cudzymi..
Sorek89 napisał/a:
Bierz coś 50/1.8 z AF.

Sorek89 napisał/a:
nawet kupując nowy obiektyw można trafić felerną sztukę.

Nowy ma przeważnie coś takiego jak gwarancja, a i odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową też istnieje ;)

No faktycznie gwarancja się przydaję czasami.

A jakie macie zdanie o Minolcie AF 70-210/4??

Wujek_Pstrykacz - Pon 08 Paź, 2012

Obiektyw przereklamowany, ale z braku czegoś lepszego często polecany :razz:
rafisko - Wto 09 Paź, 2012

SAM 50 mm 1.8 lepszy od Minolty 50mm 1.7?? większej bzdury nie słyszałem!

SAM to SAM plastik i soczewki i obudowa a Minolta to szkło i metal. Plastyka nieporównywalna w żaden sposób. Dodatkowo trwałość. Szkła minolty sa od lat 20 w użyciu i nadal się do tego nadają, chciałbym widzieć sony za 20 lat:P

Miałem oba i teraz mam sony 50 1.4, ale wolałem minoltę.

Poszukaj sony 50mm 1.4. Można tanio dostać ostatnio. Ale Minolta 1.7 też będzie niezłym wyborem. I ważna sprawa 50 to nie portretówka!

Flinta (70-210) to szkło kultowe w systemie. Na mnie wrażenia nie zrobiło osobiście ale są jej wielcy zwolennicy i posiadać wypada i czasem użyć też;P Dawno nie było na nią takich cen (~500zł) i warto kupić jakiś niezajechany egzemplarz.

Używałem/używam wielu szkieł i jak chcesz coś wiedzieć to napisz co Cię interesuje, coś mądrego postaram się napisać.

komor - Wto 09 Paź, 2012

rafisko napisał/a:
I ważna sprawa 50 to nie portretówka!

A czemuż to? :)

dcs - Wto 09 Paź, 2012

rafisko,

A KM 50/1.4 vs S 50/1.8 ?

komor napisał/a:
rafisko napisał/a:
I ważna sprawa 50 to nie portretówka!

A czemuż to? :)

To obiektyw standardowy.
Portretowy to 85, 100, 135.

50 zniekształca obraz, uwypuklając go w środku kadru, czego żaden z powyższych już nie robi.

W ogóle jak przypniesz 85mm to się dowiesz dlaczego 50 nie jest portretówką;)

polecam obejrzeć: http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2012 21:35 ]
dcs napisał/a:
rafisko,

A KM 50/1.4 vs S 50/1.8 ?

KM 50 1.4 biorę. Nie miałem co prawda, ale w porównaniu z 1.8 to na pewno każde szkło minolty wygra;)

dcs - Wto 09 Paź, 2012

rafisko,

http://tnij.org/sp5v

rafisko napisał/a:
w porównaniu z 1.8 to na pewno każde szkło minolty wygra;)

:???:

dcs napisał/a:
rafisko,

http://tnij.org/sp5v

rafisko napisał/a:
w porównaniu z 1.8 to na pewno każde szkło minolty wygra;)

:???:

Teraz weź je do ręki. Wykres to nie wszystko;]

RB - Wto 09 Paź, 2012

Rozpadło Ci się, antycypujesz rozpad, czy po prostu wyrażasz obrzydzenie fakturą plastiku?

Jeśli to drugie, polecam sobie przypomnieć cały tutejszy rumor o 'plajstikowy' bagnet Sony/KM.
Pierwsze i trzecie jak najbardziej rozumiem.

komor - Wto 09 Paź, 2012

rafisko napisał/a:

Robię portrety na 30, 50 i 85 mm…
rafisko napisał/a:

…ale niekoniecznie z tej samej odległości każdym z tych szkieł. :)
50 jak najbardziej jest portretówką, szczególnie zaś na małej matrycy APS-C. Ale to już dyskusja na wątek Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?.

ghost - Wto 09 Paź, 2012

komor napisał/a:
rafisko napisał/a:

Robię portrety na 30, 50 i 85 mm…

:razz:

RB napisał/a:
Rozpadło Ci się, antycypujesz rozpad, czy po prostu wyrażasz obrzydzenie fakturą plastiku?

Jeśli to drugie, polecam sobie przypomnieć cały tutejszy rumor o 'plajstikowy' bagnet Sony/KM.
Pierwsze i trzecie jak najbardziej rozumiem.

Miałem SAM 35 i 50 i obawiam się, że ich żywot za 3-4 lata dobiegnie końca. Konstrukcja po 2 latach chwiała się na wszystkie strony świata. A dbam o sprzęt. 35 nawet nową miałem (w sumie obrazek świetny z niej był, ale pod ff nie podeszła...) i miałem wrażenie, że nie dotrwa do kolejnych zdjęć:P

Cytat:
Robię portrety na 30, 50 i 85 mm…

Można robić portrety i portrety.
Jednak szkłem portretowym jest 85mm. Tak mnie uczyli jak zenit był szczytem marzeń :cool:

komor - Wto 09 Paź, 2012

Zenit miał trochę większą matrycę… :)
hijax_pl - Wto 09 Paź, 2012

rafisko napisał/a:
To obiektyw standardowy.
Na FF - tak. Na APS-C daje już taki kąt jak krótka portretówka.
rafisko napisał/a:
Portretowy to 85, 100, 135.
Na FF - zgadza się.
rafisko napisał/a:
50 zniekształca obraz, uwypuklając go w środku kadru, czego żaden z powyższych już nie robi.
Mówisz o perspektywie?
rafisko napisał/a:
Na FF - tak.
rafisko napisał/a:
Ale tu pokazują wpływ perspektywy, a nie ogniskowej. No i portret to nie tylko headshot...
RB - Wto 09 Paź, 2012

Tradition!

(Tewje der Milchiker)

Sorek89 - Sro 10 Paź, 2012

Ogólnie jeśli zakupie któryś obiektyw to podzielę się opinią na jego temat. Patrząc oczywiście okiem początkującego.
MaciekNorth - Sro 10 Paź, 2012

rafisko napisał/a:
Miałem SAM 35 i 50 i obawiam się, że ich żywot za 3-4 lata dobiegnie końca. Konstrukcja po 2 latach chwiała się na wszystkie strony świata. A dbam o sprzęt. 35 nawet nową miałem (w sumie obrazek świetny z niej był, ale pod ff nie podeszła...) i miałem wrażenie, że nie dotrwa do kolejnych zdjęć:P
Tamrona chyba nie miałeś... :???:

Sorek89, abstrachując od tego czy lepsze stare Minolty czy nowsze Sony, zakup używanego szkła bez gwarancji niesie zawsze ryzyko, że obiektyw będzie miał frontfocus/backfocus, a w A57 nie masz mikrokalibracji. Czy będziesz więc kupował nowe czy używane, dobrze gdybyś miał możliwość przetestowania takiego szkła przed zakupem. Ja zaczynałem od Minolty 50 1.7, teraz używam Sony 50 1.4, z obu byłem/jestem zadowolony, choć nie tak bardzo jak z Samyanga 85 1.4 :grin: Ale na początek kup coś z AF :wink:

rafisko - Sro 10 Paź, 2012

MaciekNorth napisał/a:
Czy będziesz więc kupował nowe czy używane, dobrze gdybyś miał możliwość przetestowania takiego szkła przed zakupem

Dobra rada.

Do reszty dyskusji się nie odniosę, bo mam inne zdanie i niech tak zostanie na wieki;]

MNISZKA - Nie 14 Paź, 2012

A może niech Sorek89 porobi najpierw kitem. Ja też się paliłem na nowy obiektyw ale trochę ostygłem gdy trochę się nauczyłem obsługi kit i że jest coś takiego jak przesłona i czułość :oops: i że zmiana tego zmienia zdjęcia :shock: , a też zacząłem niedawno od zera przecież na podobnym aparacie. Masz wieczność, poczekaj trochę może sobie uciułasz na coś lepszego, dobierzesz to z potrzeby, bo zobaczysz czego ci brakuje na kicie.

[ Dodano: Nie 14 Paź, 2012 16:09 ]
Swoją drogą też po woli !!!! podkreślam po woli planuję kupić coś jasnego. Więc jest nas dwóch

artur1uk - Sob 08 Mar, 2014

Sigma c 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS  HSM co myslicie o tym do sony a57 na poczatek
mozer - Sob 08 Mar, 2014

Może być.
Temat postu: CZY MOZE JAKIS UNIWERSALNY NP;TAMRON 18-270MM LUB
CZY MOZE JAKIS UNIWERSALNE SOC W STYLU 18-280.BRZMI LIPNIE I PEWNIE NIE ZBYT PROFESIONALNIE MOZE ALE CHIALEM COS ZEBYROBIC DOBRE ZDJECIA O DOBREJ OSTROSCI ZEBY BYLY NASYCONE KOLOREM NIE ROZMYWALY SIE SAM NIE WIEM CZY KTOS MOZE DORADZICDLA POCZATKUJACEGO CENIACEGO JAKOS OBRAZKA

[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 12:22 ]
mozer napisał/a:
Może być.

A TY BYS CO DORADZIL?

nienietaktak - Sob 08 Mar, 2014

artur1uk,
1. Nie krzycz
2. O co dokładnie chodzi?

CZYTAM I CZY TAM FORA TESTY ITP SAM JUZ NIE WIEM .CHCIALEM KUPIC SIGME C 17-70MM POSZEDLEM DO SKLEPU A TAM MI NAROBILI WODE Z MOZGU.I ZEBYM KUPIL TAMRON 18-270MM PEWNIE NIE BEDZIE TAK OSTY I JASNY.NIE WIEM CO KUPIC NA POCZATEK A CHCIALBYBYM BYC ZADOWOLONY ZE ZDJEC

[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 12:30 ]
[quote="nienietaktak"]artur1uk,
1. Nie krzycz
2. O co dokładnie chodzi?[/q

CHCIALBYM KUPIC OBIEKTYW TAKI ZEBYM MOGL GO UZYWAC WSUMIE TO NAPOCZATEK DO WSZYSTKIEGO MYSLALEM O SIGMA C 17-70mm F 2.8 ALE NIE MIELI GO WSKLEPI.TAM TROCHE MI NAMIESZALI I POWIEDZIELI ZE LEPIEJ TAMRON 18-270mm WIEC SAM JUZ NIE WIEM .ZALEZY MI NA JAKOSCI ZDJEC

hijax_pl - Sob 08 Mar, 2014

artur1uk, kolejny taki post i dostaniesz ostrzeżenie za łamanie regulaminu forum.

hijax_pl napisał/a:
artur1uk, kolejny taki post i dostaniesz ostrzeżenie za łamanie regulaminu forum.

TZN????

Potrzebuje pomocy w dokonaniu wyboru obiektywu do a57 na poczatek.

Andrzej.M. - Sob 08 Mar, 2014

rafisko napisał/a:
Jednak szkłem portretowym jest 85mm. Tak mnie uczyli jak zenit był szczytem marzeń

To prawda , jednak film 35mm i format APS-C - to nie to samo. Nie bez powodu w obiektywach dołączanych do zestawu ogniskowa ma 55mm - to dokładnie odpowiednik 82,5 mm (w canonie 88mm) czyli spokojnie można portretować. Pentax nawet taką portretówkę jasną zrobił Pentax smc DA* 55 mm f/1.4 SDM .
artur1uk, Wyłącz Caps Lock bo pisanie dużymi literami to KRZYK! A to nie ładnie - netykieta! :cool:
artur1uk napisał/a:
SIGMA C 17-70mm F 2.8 ALE NIE MIELI GO WSKLEPI.

I nie będą mieli - bo nie ma takiego obiektywu jest Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM . Na pewno lepsza od tego tamrona co chcieli ci wcisnąć.
A jeszcze lepiej kupić Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM i do tego osobny np. Tamron 90/2,8 macro. Masz brzytwę w każdym zakresie od pełnej dziury ( w Tamronie to od 4,0).

AndrzejM.Makuch napisał/a:
rafisko napisał/a:
Jednak szkłem portretowym jest 85mm. Tak mnie uczyli jak zenit był szczytem marzeń

To prawda , jednak film 35mm i format APS-C - to nie to samo. Nie bez powodu w obiektywach dołączanych do zestawu ogniskowa ma 55mm - to dokładnie odpowiednik 82,5 mm (w canonie 88mm) czyli spokojnie można portretować. Pentax nawet taką portretówkę jasną zrobił Pentax smc DA* 55 mm f/1.4 SDM .
artur1uk, Wyłącz Caps Lock bo pisanie dużymi literami to KRZYK! A to nie ładnie - netykieta! :cool:
artur1uk napisał/a:

I nie będą mieli - bo nie ma takiego obiektywu jest Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM . Na pewno lepsza od tego tamrona co chcieli ci wcisnąć.
A jeszcze lepiej kupić Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM i do tego osobny np. Tamron 90/2,8 macro. Masz brzytwę w każdym zakresie od pełnej dziury ( w Tamronie to od 4,0).

dzieki :) nie wiedzialem.ale to dlatego ze nowy tutaj .chodzilo m i o ; http://www.optyczne.pl/in...083&typ=0&moc=3

[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 13:01 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
rafisko napisał/a:

artur1uk napisał/a:

CHODZILO MI O TEN http://www.optyczne.pl/in...083&typ=0&moc=3 CO MYSLISZ I CZY MUGLBYS COS DORADZIC ?

mozer - Sob 08 Mar, 2014

artur1uk, człowieku! Szanuj swoich rozmówców i włóż trochę wysiłku w poprawne napisanie paru zdań po polsku! Bez capsa!

znowu mi sie ten caps lock wlonczyl sorki :roll:

[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 15:06 ]
pisza ze do sony a57 po zalozeniu obiektywu sigmy 17-70mm os nie dziala czyli nie ma stabilizacji,czy to prawda moze ktos cos wie ?

komor - Sob 08 Mar, 2014

artur1uk, obiektywy Sigmy ze stabilizacją, w wersji do Sony mają często tę stabilizację usuniętą, czy dezaktywowaną. Używasz wtedy stabilizacji, która jest w korpusie.

Jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć (a każdemu zależy, tylko dla różnych osób może to oznaczać różne kryteria) to unikaj tzw. megazoomów, takich jak Tamron 18-270. On nawet zdaje się jest dobry w swojej kategorii, czyli jak na megazooma, ale obiektywy o mniejszym zakresie ogniskowych przeważnie będą dawały lepszą jakość/ostrość. Kwestia kolorów to już inna kwestia i tu wiele zależy od konkretnego szkła, ale także od umiejętności fotografa.

artur1uk - Wto 18 Mar, 2014

[quote="komor"]artur1uk, obiektywy Sigmy ze stabilizacją, w wersji do Sony mają często tę stabilizację usuniętą, czy dezaktywowaną. Używasz wtedy stabilizacji, która jest w korpusie.

Jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć (a każdemu zależy, tylko dla różnych osób może to oznaczać różne kryteria) to unikaj tzw. megazoomów, takich jak Tamron 18-270. On nawet zdaje się jest dobry w swojej kategorii, czyli jak na megazooma, ale obiektywy o mniejszym zakresie ogniskowych przeważnie będą dawały lepszą jakość/ostrość. Kwestia kolorów to już inna kwestia i tu wiele zależy od konkretnego szkła, ale także od umiejętności fotografa.[/quote

Myslalem tutaj bardziej o firmie sigma.chcialbym cos w miare uniwersalnego do sony a57. Co myślicie o sigma24 - 70 mm f2, 8 czy sigma 17 - 70 mm f2, 8 czy moze sigma 24 - 135 mm f2.8-4, 5 moze mi ktos cos podpowiedziec.co lepsze jak wiadomo 17 - 70 ma OS czyli stabilizacje.ale nie wiem czy nie lepszy byl by 24 - 70 mm lub 24 - 135 mm. Ahhhh...

komor - Wto 18 Mar, 2014

artur1uk, każdy z tych obiektywów ma swoje zalety, wszystko zależy do czego i za ile. Obiektyw typu 24-70/2.8 to pełnoklatkowy zoom standardowy, na małej matrycy brakuje szerokiego kąta, a taki obiektyw kosztuje niemało. Ja na małą matrycę bym nie kupił ale są tacy, co się zdecydowali i są zadowoleni, bo np. mają też obiektyw ultraszerokokątny do kompletu i nie robią reporterki.
Sigma 17-70 to uniwersalny zoom na małą matrycę i sporo o nim znajdziesz na tym forum. Ja mam i sobie chwalę, ale wiele osób woli stałe światło f/2,8 i wybiera coś typu 17-50/2.8. Sigmy, Tamrona, Canona, Nikona. Sony ma [ulr=http://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=997&typ=0&moc=0] DT 16-50 mm f/2.8 SSM[/url]. Jeśli zależy Ci na uniwersalności to poczytaj o Sigmie 17-70, może to być obiektyw dla Ciebie.

RB - Wto 18 Mar, 2014

artur1uk napisał/a:

Myslalem tutaj bardziej o firmie sigma.chcialbym cos w miare uniwersalnego do sony a57. Co myślicie o sigma24 - 70 mm f2, 8 czy sigma 17 - 70 mm f2, 8 czy moze sigma 24 - 135 mm f2.8-4, 5 moze mi ktos cos podpowiedziec.co lepsze jak wiadomo 17 - 70 ma OS czyli stabilizacje.ale nie wiem czy nie lepszy byl by 24 - 70 mm lub 24 - 135 mm.

Artur, ja mam takie może niezbyt grzeczne pytanie: czy Ty wiesz tak pi razy drzwi, co w praktyce oznaczają te liczby rozdzielone myślnikiem przed milimetrami?
A jak nie to weź spróbuj chociazby tutaj sobie popatrzeć, dla róznych obiektywów na róznych ogniskowych...
https://www.tamron-usa.co...-comparison.php

Moze wtedy będziesz bliższy decyzji... Bo trudno nam zgadnąc co y chcesz dostać...

artur1uk - Sro 19 Mar, 2014

RB napisał/a:
artur1uk napisał/a:

Myslalem tutaj bardziej o firmie sigma.chcialbym cos w miare uniwersalnego do sony a57. Co myślicie o sigma24 - 70 mm f2, 8 czy sigma 17 - 70 mm f2, 8 czy moze sigma 24 - 135 mm f2.8-4, 5 moze mi ktos cos podpowiedziec.co lepsze jak wiadomo 17 - 70 ma OS czyli stabilizacje.ale nie wiem czy nie lepszy byl by 24 - 70 mm lub 24 - 135 mm.

Artur, ja mam takie może niezbyt grzeczne pytanie: czy Ty wiesz tak pi razy drzwi, co w praktyce oznaczają te liczby rozdzielone myślnikiem przed milimetrami?
A jak nie to weź spróbuj chociazby tutaj sobie popatrzeć, dla róznych obiektywów na róznych ogniskowych...
https://www.tamron-usa.co...-comparison.php

Moze wtedy będziesz bliższy decyzji... Bo trudno nam zgadnąc co y chcesz dostać...

RB co prawda jestem poczatkujacy. Ale to akurat wiem co to f i jak sie ma wzaleznosci do ogniskowej... napisalem cos uniwersalnego i zeby byly w miare ostr zdjęcia i w miare jasny obiektyw. Póki co nie za bardzo mam w planach kupować kilka wiecej niz dwa obiektywów. Myslalem tez oszerokokatnym zoomie ale nie wiem czy ogniskowa nie byla by zbyt mala dlatego myslalem o tamtych sigmach jak napisalem wczesniej. Dlatego szukam rozwiazania. póki co nie chcialbym zmieniac obiektywów co chwile. Juz tak wczesniej robilem napisalem ze chcialbym obiektyw od f2.8 dlatego bo wiekszosc zdjec bede podejrzewal robil w pomieszczeniach i troszke zoomu by sie tez przydalo. Sporo czytalem czym wiecej czytam tym sam nie wiem..... bardziej jestem na sigme 24-70mm ale jeszcze nie kupilem koszt to ok £ 600 troszke sie waham 17 - 70 troche tansza.

RB - Sro 19 Mar, 2014

Mi nie chodziło o jasność względną, a o ogniskowe (o liczby przed milimetrami a nie za milimetrami) i jak one sie na zawartość kadru przekładają. Sprawdziłeś jakie kadry zrobisz na 24 mm a jakie na 17 mm? Masz matryce DX-ową :-) Zobacz, czy Ci szerokiego kąta nie braknie. A potem to już Twoja decyzja.
komor - Sro 19 Mar, 2014

Matko… Póki, póki, póki. Nie puki. Duże litery i spacja po kropce też nie boli…
MC - Sro 19 Mar, 2014

O "włonczeniu" i "mugłbyś" nawet nie wspomnę.
Usjwo - Sro 19 Mar, 2014

Ot polonisci sie znalezli :wink:
Nie kazda przegladarka, (a w zasadzie system) sprawdza polska pisownie. :mrgreen:

komor - Sro 19 Mar, 2014

Usjwo, złej baletnicy… ;)
Usjwo - Sro 19 Mar, 2014

komor napisał/a:
Usjwo, złej baletnicy… ;)

Ale to przeciez nie mnie przeszkadza, tylko Tobie ;) :mrgreen:

artur1uk - Sro 19 Mar, 2014

MC napisał/a:
O "włonczeniu" i "mugłbyś" nawet nie wspomnę.

MC - Sro 19 Mar, 2014

Usjwo napisał/a:
Ot polonisci sie znalezli :wink:
Nie kazda przegladarka, (a w zasadzie system) sprawdza polska pisownie. :mrgreen:

Najgorsze jest jednak to, że kartka papieru też nie sprawdza pisowni. Jakiejkolwiek! Skandal!

komor - Sro 19 Mar, 2014

Usjwo, spoko. Ja sobie poprawię na czerwono. Tzn. komuś poprawię. :mrgreen:
MC, słuszną masz rację. Hańba! :)

mozer - Sro 19 Mar, 2014

Hamstwu nalerzy siem pszecifstawiać siłom i godnościom osobistom!
nienietaktak - Czw 20 Mar, 2014

mozer napisał/a:
Hamstwu nalerzy siem pszecifstawiać siłom i godnościom osobistom!
ale chómanitarnje