forum.optyczne.pl

Lornetki - Monokular Nikula 10x21

kometes - Wto 09 Paź, 2012
Temat postu: Monokular Nikula 10x21
Opiszę tu ciekawą lunetkę jaką ostatnio (post sprzed 3 lat) znalazłem na allegro. Jest nią NIKULA 10x21. Jest to najprawdopodobniej chiński produkt (instrukcja po chińsku i angielsku). Nie mogłem się oprzeć przed zakupem tego maleństwa, gdy je zobaczyłem, jeszcze za taka cenę.
Wygląda tak (tu "złożona", obraz normalny):

a tak na mej dłoni ("rozłożona", obraz odwrócony):

Jak widać jest to maleństwo, ma 80x60x40mm, a waży 104g (dane z aukcji) - z łatwością się mieści w dłoni.
Wykonanie jest OK. Nie ma luzów, niedoróbek, nadlewek.
Obraz nie jest rewelacyjny, ale jak na takie coś, całkiem dobry. Lepszy, niż w radzieckiej lunetce 18x20 i w PP 3-9x40AO. Ostrość można już ustawić od ok 2-3m do nieskończoności.
Z tego co pamiętam, widziałem pojedyncze igły sosny z ok 40m - może to coś powie o rozdzielczości.
Kilka fotek (telefon 1mpx):
ok 6m:

ok 60m:

ok 150m:

Fotki takie sobie, w rzeczywistości obraz w lupce jest ładniejszy.
Jak na tę kasę (50zł) sprzęt całkiem fajny, w sam raz dla kogoś, kto nie lubi dźwigać dużych lunet czy lornetek lub mieć cały czas ze sobą jakąś optykę. Ja nie żałuję ani jednej złotówki :) Jedyne, co mi przeszkadza, to duży skok gwintu przy regulacji ostrości, problematyczne jest dokładne ustawienie do odległości.
Sama głębia ostrości nie jest głebią niestety, a płycizną.
Troszeczkę za mały odstęp od oka.
Post przepisany z innego forum, mojego autorstwa.
Tego monokularu chyba nie już na rynku w Polsce. Szkoda, to była fajna alternatywa.