forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 6D czy Canon EOS 5D II ???

elvis000 - Czw 11 Paź, 2012
Temat postu: Canon EOS 6D czy Canon EOS 5D II ???
Canon EOS 6D czy Canon EOS 5D II ??? co wybrać
Wujek_Pstrykacz - Czw 11 Paź, 2012

Czy naprawdę tak trudno jest założyć temat w odpowiednim dziale :?: :evil:
Usjwo - Czw 11 Paź, 2012

Jak narazie to 6D jeszcze niewiadoma, poczekaj na jakies testy.
dcs - Czw 11 Paź, 2012

.
6D ma pojawić się w połowie grudnia.
Ciekawe czy wtedy będzie jeszcze oferowany 5DII w obecnych cenach.

6d już można kupić w Polsce tylko nie wiem czy mogę podać nazwę strony na której znalazłem ale mogę podać cenę 8599zł
dcs - Czw 11 Paź, 2012

Można linkować / podawać strony.
Kupić 6D -nie można.

nienietaktak - Czw 11 Paź, 2012

Można niby kupić, ale tak naprawdę to tylko zamówić.
mozer - Czw 11 Paź, 2012

Przede wszystkim to można zapłacić ;)

http://www.cyfrowe.pl/apa..._source=message
pioroon - Czw 11 Paź, 2012

elvis000, dostawa: "zapytaj o dostępność", czyli tak jak najtrafniej powiedział mozer, można ewentualnie zapłacić :wink:

Później to już można tylko czekać na to czy się będzie płakać czy cieszyć (kurs złotówki) :mrgreen:

rafisko - Czw 11 Paź, 2012

elvis000 napisał/a:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-6d-body.html?utm_source=20_2012&utm_medium=e-mail&utm_campaign=6D&fb_source=message

cyfrowe słyną z posiadania w sprzedaży niepożądanych fantow;]

Ją bym jednak za radą kolegów poczekał na testy puszki.

kozidron - Pią 12 Paź, 2012

elvis000 napisał/a:
Canon EOS 6D czy Canon EOS 5D II ??? co wybrać

a do czego ? Bo jeżeli to kwestia af-u to chyba wszystko jasne co wybrać.

rafisko napisał/a:
Ją bym jednak za radą kolegów poczekał na testy puszki.

Jeżeli jakiś sklep ma na stanie, można sobie samemu zrobić kilka pstryków w celach porównawczych. Nawet taki sklepowy test i zabawa puszką przez pół godziny, może sporo powiedzieć operatorowi, szczególnie jak bedzie miał zaraz bezpośrednie porównanie do innego body.

pan.tadeusz - Pią 12 Paź, 2012

ale trochę przesadzasz kozi bo to tak jakby pisać reckę po półgodzinnym obcowaniu... moim skromnym zdaniem trzeba popracować takim sprzętem z tydzień aby odkryć jego funkcjonalność, zmienić przyzwyczajenia i rzetelnie ocenić czy spełnia nasze oczekiwania. przy zakupie przez internet mamy przecież 10 dni na zwrot więc ;)

pan.tadeusz napisał/a:
ale trochę przesadzasz kozi bo to tak jakby pisać reckę po półgodzinnym obcowaniu... moim skromnym zdaniem trzeba popracować takim sprzętem z tydzień aby odkryć jego funkcjonalność

Ja nie piszę recenzji, ja mówie o tym jak się sprawdza sprzęt dla siebie. Ja dłuższe obcowanie z korpusami C,N, czy P a nawet co dla ciebie bedzie pewnie zdziwieniem z S mam już za sobą. Tak naprawdę kolejne modele różnią się oczywiscie między sobą ale do diametralnych zmian zazwyczaj (z małymi wyjatkami raczej oczywiscie chociaż a900 vs a99 czy a700 vs a77 to inna bajka, w tych nowych jest jakiś taki skiszny wizjer :razz: ) nie dochodzi.
Jeżeli miałbyś w użyciu kiedykolwiek jakiś aparat z serii XXD, czy 7D, widziałbyś że przesiadka na którąś z piątek czy nowe 6D nie stanowi ergonomicznej bariery, bo chyba to masz na mysli pisząc:

pan.tadeusz napisał/a:
moim skromnym zdaniem trzeba popracować takim sprzętem z tydzień aby odkryć jego funkcjonalność, zmienić przyzwyczajenia i rzetelnie ocenić

Do zamiany kilku ficzerów przyzwyczajasz się szybko a domyslam się, że kolega przesiada się z canona na canona i nie będzie denerwowało go szukanie guzika iso przy górnym wyświetlaczu :wink:
Poza tym kolega nic nie wspomina a takim kryterium jak ergonomia, nie napisał nawet do czego ten korpus.

nie ma w tym temacie nic o preferencjach i doświadczeniu.
nawet jeśli przesiadasz się w systemie to o zadach i waletach coś więcej można rzec po jakimś użytkowaniu (a nie macaniu). oczywiście adaptacja będzie szybsza.
jednak pierwsze śliwki robaczywki i odkrywanie light_leak czy syndromu chlapiącego lustra przyjemniejsze jest poprzez lekturę opinii realnych użytkowników (nie macaczy).
z tego właśnie względu również uważam, że warto poczekać na rzetelne recenzje :idea:

hijax_pl - Pią 12 Paź, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
moim skromnym zdaniem trzeba popracować takim sprzętem z tydzień aby odkryć jego funkcjonalność, zmienić przyzwyczajenia i rzetelnie ocenić czy spełnia nasze oczekiwania.
Przesadzasz. Parę godzin wystarczy dla obieganego w sprzęcie człowieka by poznać sprzęt na wskroś. Parę dni by przetestować go w różnorakich warunkach.
Jak ktoś się na sprzęcie nie zna to i tydzień, ba - miesiąc nie wystarczy.

hijax_pl napisał/a:
Parę godzin wystarczy dla obieganego w sprzęcie człowieka by poznać sprzęt na wskroś. Parę dni by przetestować go w różnorakich warunkach.

sam sobie zaprzeczasz w tych dwóch zdaniach ;)

W jaki sposób?

Poznać - czyli nauczyć się obsługiwać.
Przetestować - czyli sprawdzić jego jakość i użyteczność.

dla mnie
hijax_pl napisał/a:
poznać sprzęt na wskroś

to doskonale wiedzieć jak będzie się zachowywał
hijax_pl napisał/a:

w różnorakich warunkach.

:razz:

Patrząc na historię twoich postów nie jestem przekonany ;)
Ja to rozróżniam. Może dlatego łatwiej przychodzi mi analiza jakości sprzętu :roll: :razz:

ja zostanę przy sugestii aby ostudzić zapał i poczekać na testy,
a obmacywać po lekturze

Najlepszy test robi się samemu. Bo robi się go pod kątem własnych a nie cudzych potrzeb.

Teraz dopiero widzę, ze w jednym ciagu napisałem "raczej oczywiście", matko z córką sorry :oops: nie mogę już edytować tego posta.

pan.tadeusz napisał/a:
jednak pierwsze śliwki robaczywki i odkrywanie light_leak czy syndromu chlapiącego lustra przyjemniejsze jest poprzez lekturę opinii realnych użytkowników (nie macaczy).
z tego właśnie względu również uważam, że warto poczekać na rzetelne recenzje :idea:

Ta, a ty już założyłeś, że 6D bedzie miał tą sama przypadłość co 5d3 ?

pan.tadeusz napisał/a:
ja zostanę przy sugestii aby ostudzić zapał i poczekać na testy,

No własnie po tym co napisałes wyżej oceniam, że nie bardzo.

Tadek, weź ty mi powiedz, skąd u ciebie taka silna wiara w testy i testujących, bo jeżeli chodzi o testowanie ergonomii, czyli tematu do którego odnosiłeś sie wcześniej to, to jest czysto subiektywna opinia. Jeden testujący ma za duzy nos, inny małe palce, jeszcze inny przyzwyczajony jest do podglądu GO w zupełnie nieergonomicznym miejscu (czytaj tak jak jest w canonie) i na takich internetowych opiniach wyrabiasz sobie ostateczne zdanie ?

hijax_pl napisał/a:
Najlepszy test robi się samemu. Bo robi się go pod kątem własnych a nie cudzych potrzeb.

a jednak warto uczyć się na cudzych błędach, a do nowości podchodzić z odpowiednim dystansem

[ Dodano: Pią 12 Paź, 2012 18:49 ]
kozidron napisał/a:

Ta, a ty już założyłeś, że 6D bedzie miał tą sama przypadłość co 5d3 ?

po prostu tak jak Ujsowo uważam, że warto poczekać na testy i pierwsze opinie użytkowników.
za to Ty jak zwykle wiesz lepiej co zakładam :mrgreen:

pan.tadeusz napisał/a:
po prostu tak jak Ujsowo uważam, że warto poczekać na testy i pierwsze opinie użytkowników.
za to Ty jak zwykle wiesz lepiej co zakładam :mrgreen:

przecież napisałeś już wyżej :razz:

Ja rozumiem, że wszystko z pod znaku C i N to dla ciebie zło ale myślisz, że inżynierzy canona to takie patałachy, żeby powtórzyć taką wtopę w tak krótkim odstępie czasu?
Mi by taka myśl jak twoja nie przyszła do głowy :razz:
Chociaż sony wyprodukowało, mimo silnych sygnałów o wadach kilka partii lapków z "wybuchającymi bateriami" to kto wie

Sorry edytowałem poprzedniego posta.

czytaj ze zrozumieniem :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
czytaj ze zrozumieniem :razz:

:razz: ta jeszcze się wyprzyj :razz:

komor - Pią 12 Paź, 2012

kozidron napisał/a:
myślisz, że inżynierzy canona to takie patałachy, żeby powtórzyć taką wtopę w tak krótkim odstępie czasu?

A czemu nie? :)

kozidron napisał/a:
jeszcze inny przyzwyczajony jest do podglądu GO w zupełnie nieergonomicznym miejscu (czytaj tak jak jest w canonie)

:shock: Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem i od zawsze wygodnie się mi tego przycisku używało. :)

nienietaktak - Pią 12 Paź, 2012

komor, to teraz już wiesz i zwróc na to uwagę. zobaczysz, że od dzisiaj będziesz narzekał na umieszczenie podglądu ;)
kozidron, wiadomo przecież, że inżynierowie spod znaku C studiowali w Moskwie. Wiadomo także, że pomiędzy ZSRR a Japonią do dzisiaj nie podpisano aktu kapitulacji jednej ze stron i II wojna światowa trwa nadal. To dywersja i sabotaż.

MM - Pią 12 Paź, 2012

komor napisał/a:
Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem i od zawsze wygodnie się mi tego przycisku używało.

Jest beznadziejnie położony. Sprawdź GO z założonym długim i ciężkim tele. Zobacz jak to jest rozwiązane w Nikonie. Na szczęście w najnowszych Canonach już się to zmienia.

Sunders - Sob 13 Paź, 2012

MM napisał/a:
Na szczęście w najnowszych Canonach już się to zmienia.

O których canonach mowa :?:

kozidron - Sob 13 Paź, 2012

Sunders napisał/a:
O których canonach mowa :?:

Sunders, pewnie chodzi bardziej o to, że minimalne przesuniecie tego guzika, powoduje że przynajmniej nie wciskasz go przypadkowo a to już coś.

MM - Sob 13 Paź, 2012

Sunders napisał/a:
O których canonach mowa

Najnowszych - zobacz sobie nowe 5D, nie widzę w "tradycyjnym" miejscu tego w 6D o 1DX nie wspomnę oczywiście.

nienietaktak - Sob 13 Paź, 2012

w nowym 5D domyślnie jest przy uchwycie bliżej dołu body, ale jest w dużym zakresie programowalny.
MM - Sob 13 Paź, 2012

nienietaktak napisał/a:
w nowym 5D domyślnie jest przy uchwycie bliżej dołu body, ale jest w dużym zakresie programowalny.

Po pierwsze jest "pod" prawą ręką a po drugie nie trzeba go szukać po omacku, tylko można go wcisnąć kompletnie intuicyjnie. Podobnie jak w Nikonie. Zobacz sobie jak to działa w Nikonie, jak działa w starych Canonach i w tych drugich za cholerę nie będziesz chciał mieć starego przycisku GO.

mozer - Sob 13 Paź, 2012

Ja w 40D nigdy tego przycisku nie mogę znaleźć...
nienietaktak - Nie 14 Paź, 2012

MM napisał/a:

Po pierwsze jest "pod" prawą ręką a po drugie nie trzeba go szukać po omacku, tylko można go wcisnąć kompletnie intuicyjnie.

O tym samym pisałem, ale może niedokładnie trochę.
W starej piątce łatwiej jest odpiąć obiektyw niż trafić na podgląd, co kiedyś w ferworze walki się przytrafiło :mrgreen:

B o g d a n - Wto 23 Paź, 2012

Niedługo powinien być w sklepach.
W sumie dla kogoś, kto sporo zdjęć robi w podróży i w domu to takie GPS i Wi-Fi może być sporą pokusą. Zdjęcia wprost do pada, czy telefonu lepiej się ogląda w terenie i nie trzeba targać notebooka. Hmm, ...

dcs - Wto 23 Paź, 2012

B o g d a n,
B o g d a n napisał/a:
Niedługo powinien być w sklepach

"Expected availability: December 10 2012"

muzyk - Sro 24 Paź, 2012

Z trójki 5DII, 6D, 5DIII myślę, że 5DIII jest najbardziej warty zainteresowania.
Tylko ta cena... spada co prawda, ale zbyt powoli.

Najniższa jaką ostatnio w sklepie widziałem to 2949 euro. :neutral:

kelvinpiotr - Sro 24 Paź, 2012

muzyk napisał/a:
Z trójki 5DII, 6D, 5DIII myślę, że 5DIII jest najbardziej warty zainteresowania.

Popieram , w porównaniu do 5DmkII , trójka jest sprzętem z innej półki , takie odnosze wrażenie z pracy jednym i drugim. Nie mówię tu o jakości obrazu z matrycy , lecz pracy obsługi, niezawodności przyjaznej dla operatora. Między innymi dlatego nie kupiłem mkII z końcówek zapasów lecz mkIII , pomimo róznic w cenie uważam , ze warto.
Co do 6D ?? Nie miałem możliwości go sprawdzić ( pewnie na razie tylko nieliczni) ale z opisu parametrów to gdyby koszt oscylował w granicach 5 tyś zł było by ok . A tak , lepiej kupic 5DmkII z resztek sprzedaży , na dzień dzisiejszy po prostu taniej .

B o g d a n - Czw 25 Paź, 2012

muzyk napisał/a:
Pytanie tylko: co, kto i do czego potrzebuje.
Jedynka jest jeszcze bardziej warta zainteresowania. :wink:

kelvinpiotr napisał/a:
Co do 6D ?? Nie miałem możliwości go sprawdzić ( pewnie na razie tylko nieliczni) ale z opisu parametrów to gdyby koszt oscylował w granicach 5 tyś zł było by ok .
Raczej pewnie nigdy takiej ceny nie będzie - kto by wtedy kupował 7D ? A od 60D też już niewielka byłaby różnica itd.
6D jak będzie już dostępny, w krótkim czasie powinien być trochę tańszy od dzisiejszego 5D Mk II. Szczerze powiedziawszy ja rozważam właśnie zamianę na 6D, który ma sporo zalet w stosunku do 5D2 :smile:

dcs - Czw 25 Paź, 2012

B o g d a n,
np. jakie?

B o g d a n - Czw 25 Paź, 2012

dcs napisał/a:
np. jakie?
Jeśli ktoś lubi podróżować, a ja lubię, to minimalnie mniejszy i lżejszy korpus nie zawadzi. Ponadto wbudowana lokalizacja GPS może dać sporo frajdy, nie wspominając o oglądaniu zdjęć bezpośrednio z aparatu na tablecie itp.

Jeśli ktoś drugą gromadę zdjęć robi w domu i dosłownie 10 kroków od niego, a ja do takich należę, to wbudowane Wi-Fi jest zbawieniem i nie trzeba machać kablem USB, czy codziennie wyjmować kartę z aparatu by odczytać zdjęcia. Do tego lepszy pomiar światła i gotowe. :smile:

PS.
Nie można zapomnieć też o nowej lokalizacji guzika podglądu GO, z czego często korzystam.

MM - Czw 25 Paź, 2012

Jedyny plus tego 6D to faktycznie ten guzik podglądu GO.
Wi-Fi, GPS, tablet, nawet karty się już nie chce ludziom wyciągać.... RANY BOSKIE :shock:

5D Mk III rządzi i wolę zostać przy starym 5D niż myśleć o erzacu w postaci jakiegoś 5D II czy 6D. Mnie bajery i tabelki z DR-em nie interesują. Ja chcę zwyczajnie aparat zmienić na dużo lepszy/funkcjonalniejszy/pewniejszy a nie na inny.

kozidron - Czw 25 Paź, 2012

B o g d a n napisał/a:
Jeśli ktoś lubi podróżować, a ja lubię, to minimalnie mniejszy i lżejszy korpus nie zawadzi. Ponadto wbudowana lokalizacja GPS może dać sporo frajdy, nie wspominając o oglądaniu zdjęć bezpośrednio z aparatu na tablecie itp.

Jeśli ktoś drugą gromadę zdjęć robi w domu i dosłownie 10 kroków od niego, a ja do takich należę, to wbudowane Wi-Fi jest zbawieniem i nie trzeba machać kablem USB, czy codziennie wyjmować kartę z aparatu by odczytać zdjęcia. Do tego lepszy pomiar światła i gotowe. :smile:

PS.
Nie można zapomnieć też o nowej lokalizacji guzika podglądu GO, z czego często korzystam.

To wszystko to pomijalne plusy, jeżeli takie "plusy" są impulsem zmiany z 5d2 na 6d, to co zrobić, my możemy się uśmiechnąć a ty wymieniaj :razz:

Ja bym zmienił np. z powodu zdecydowanie lepszego af-u, bo to jest coś co wpływa bezpośrednio na jakość zdjęć czy komfort pracy :razz: Ja wiem, że ten gps musi niektórym robić, pewnie chcą się zblizyć poziomem frajdy do uzytkowników SLT, kiedy odwiedzałem wystawę kolegi "5 kontynentów w ciagu pięciu lat" nie widziałem, żadnego źle podpisanego zdjęcia, facet jak robił zdjęcie miał czas przysiąść w tym miejscu, zastanowić się, odebrać "piekne okoliczności przyrody" i zapisać coś w notesie a wszystko to od Patagonii po Indie. Pewnie inaczej jest jak jedzie się z biurem podróży a inaczej jak się podróżuje :twisted:

mozer - Czw 25 Paź, 2012

kozidron, ogólnie to prawda, ale czasem człowieka zawieje w jakieś miejsce "pośrodku niczego" i później fajnie spojrzeć np. na google mapsach gdzie się było ;)
Poza tym mam wrażenie, że od razu próbujesz wyśmiać sposób podróżowania kolegi, choć o nim nic nie wiesz - a może wiesz i się mylę? ;)

Czy w ogóle wiadomo coś konkretnego nt. jakości AF w 6D?

mozer napisał/a:
Czy w ogóle wiadomo coś konkretnego nt. jakości AF w 6D?

mozer, mam nadzieję, że gorzej być nie może :wink: chociaż jak znam tutejszych testujących to wyjdzie im inaczej :wink:

mozer napisał/a:
że od razu próbujesz wyśmiać sposób podróżowania kolegi

nie, no nie możliwe, to na pewno nie tak :wink: :razz:

mozer - Czw 25 Paź, 2012

kozidron napisał/a:
nie, no nie możliwe, to na pewno nie tak

Istotniejsza była druga część tego zdania ;)

komor - Czw 25 Paź, 2012

mozer napisał/a:
Poza tym mam wrażenie, że od razu próbujesz wyśmiać sposób podróżowania kolegi, choć o nim nic nie wiesz

Też odnoszę takie wrażenie.

kozidron napisał/a:
To wszystko to pomijalne plusy (…) Ja bym zmienił np. z powodu zdecydowanie lepszego af-u

No właśnie, jak zwykle trzeba przeforsować swoje zdanie, nie patrząc na potrzeby innych. Może Bogdanowi wystarczy taki AF, jaki ma w 5DII w połączeniu z tymi szkłami, których używa (a wiemy przecież, że szkło ma też znaczenie)? Jak ktoś ma inne potrzeby to jest gupi i trzeba go wyśmiać. Kozi, naprawdę ciężko czasem z Tobą dyskutować, wierz mi…

komor napisał/a:
Jak ktoś ma inne potrzeby to jest gupi i trzeba go wyśmiać. Kozi, naprawdę ciężko czasem z Tobą dyskutować, wierz mi…

Zacytuj, gdzie tak napisałem i to natentychmiast(pisane razem) ! Poza tym komor, nie poznaje Cię: gupi :roll: może głupi. Poza tym bardzo nieładnie, nie lubię jak ktoś wmawia mi, że napisałem coś czego nie napisałem.

Komor jest kolosalna różnica miedzy napisaniem komuś, że "my możemy się uśmiechnąć" a nazwaniem kogoś głupcem, czego bym nigdy nie zrobił. Zachowywać się głupio może każdy ale nazwanie kogoś głupcem jest obraźliwe i nie zrobiłbym tego nawet w stosunku do trola forumowego.
Bardzo nieładnie się zachowałeś, generalnie nie spodziewałbym się tego po Tobie, nie lubię takich zagrywek.

mozer - Czw 25 Paź, 2012

kozidron, ale po co wyśmiewasz się z rzeczy właściwie niezwiązanych z wątkiem? Dlaczego musisz z pobłażaniem patrzeć na kogoś, kto ma inne preferencje i upodobania niż Ty?

mozer napisał/a:
kozidron, ale po co wyśmiewasz się z rzeczy właściwie niezwiązanych z wątkiem?

mozer, napisanie: "możemy się uśmiechnąć a ty wymieniaj :razz: to nie jest wyśmiewanie się, co wyscie zrobili się tacy wrażliwi :shock: Tym bardziej, że napisałem, że ja bym wymieniał ale prędzej z powodu zdecydowanie lepszego af-u, bo opisane wcześniej kwestie są raczej pomijalne.
mozer, krótkie pytanie, zgodzisz się z tym co jest wytłuszczone ?

mozer - Czw 25 Paź, 2012

kozidron, miałem na myśli bardziej drugą część, o sposobie podróżowania ;)

Zgadzam się z powyższym, ale nie narzucam swojego zdania innym...

Myślę, że np. GPS może być przydatny - dla mnie nie byłby to powód do zmiany puszki, ale jak ktoś ma taki kaprys, to po co go od razu za to linczować? ;)

mozer napisał/a:
to po co go od razu za to linczować? ;)

nikt nie linczuje, napisałem: my możemy się uśmiechnąć a ty wymieniaj :razz:

mozer napisał/a:
kozidron, miałem na myśli bardziej drugą część, o sposobie podróżowania ;)

Ta, turystyka "z biurem podróży" stawia spore wymagania, tu gps jest niezbędny :wink:

pan.tadeusz - Czw 25 Paź, 2012

B o g d a n napisał/a:

Jeśli ktoś drugą gromadę zdjęć robi w domu i dosłownie 10 kroków od niego, a ja do takich należę, to wbudowane Wi-Fi jest zbawieniem i nie trzeba machać kablem USB, czy codziennie wyjmować kartę z aparatu by odczytać zdjęcia.

a ja się akurat z tym zgodzę :)
pewnie dla wielu mniejsze i lżejsze body mniej wygodne ale dla mnie to akurat zaleta.
gdy ruszam na całodniową wędrówkę po górach to każdy gram potrafi dać w kręgosłup.
uszczelnienia, pancerność - byłoby fajnie mieć ale ja tym raczej nie rzucam ;)
szkoda, że zwykle wiąże się to z podnoszeniem wagi i rozmiarów body.
może kiedyś urodzi się coś niewielkiego, lekkiego i szczelnego zarazem - jestem za :)

geotagowanie to całkiem fajna sprawa. idąc po szlaku mapę wyciągam sporadycznie, a aparat robi zdjęcia. później muszę się czasem grubo zastanawiać w którym miejscu robiłem dane ujęcie aby rozszyfrować sobie widok okolicy. od kiedy mam wbudowany GPS - problem z głowy. jeszcze fajniej sprawdza się to w zagranicznych podróżach gdzie często przypadkiem trafiamy na fajne miejscówki zapuszczając się na ślepo po okolicy. po powrocie masa zdjęć i akurat geotagowanie fajnie pozwala to ogarnąć. jak ktoś lubi relacje z wypraw to według mnie pomoc nieoceniona. pisanie farmazonów o tym jak to znajomy radzi sobie bez tego jest jak dywagacja o wyższości wkrętaka nad wkrętarką ;)

a WiFi? bardzo fajna sprawa :)
po co tracić czas na szukanie kabelka/czytnika?
poza tym bezprzewodowa komunikacja z puchą ma inne istotne zalety, które można kreatywnie wykorzystać
http://www.youtube.com/wa...d&v=XDyIa_ii7RE

[ Dodano: Czw 25 Paź, 2012 15:26 ]
mozer napisał/a:
kozidron, ale po co wyśmiewasz się z rzeczy właściwie niezwiązanych z wątkiem? Dlaczego musisz z pobłażaniem patrzeć na kogoś, kto ma inne preferencje i upodobania niż Ty?

podpisuję się pod tym

hijax_pl - Czw 25 Paź, 2012

Moje doświadczenia z tymi uproszczonymi GPSami w aparatach czy modułach podłączonych do aparatu jest takie, że:
a) żre to mocno baterię jak jest cały czas włączone,
b) jak się wyłącza to z zimnego startu potrzebuje nawet i 2min, żeby podać pozycję.
c) jak już jest tag do zdjęcia przypisywany to z dokładnością jest często kiepsko.

Wniosek mój jest taki, że jak mamy czas to mamy geotagowanie, a jak pędzimy to jest cień szansy, że będziemy mieli. Oczywiście zawsze to lepsze niż brak całkowity :)
GPS do aparatu mam, ale w zasadzie nie używam. To co używam to w telefonie włączam rejestrację trasy. Bo dla mnie większą frajdę robi widok jak się błąkałem ;) niż gdzie cykałem. A z takiej zapamiętanej trasy i tak bardzo prosto ogeotagować foty po.. czasie ich zrobienia ;)

Wifi to zupełnie inna bajka - sam interfejs w aparacie to dopiero początek :D
A Ci co realnie potrzebują tej komunikacji już dawno mają Eye-Fi ;)

pan.tadeusz, jest kilka powodów dla których warto zmienić 5d2 na 6d, te które opisał B o g d a n to pomijalne plusy jak już napisałem wyżej. Kazdy kto uzywał 5d2 wie dlaczego miałby zmienić na coś lepszego, nie trzeba tłumaczyć. Ja wiem czemu kupie sobie 6D, no chyba że okaże się, że własnie w tym temacie nic się nie zmieniło, wtedy pozostanie 5d3.

pan.tadeusz, jeżeli stary uzytkownik piszę, że wymienia sprzęt, z takich małych pomijalnych plusików, które zresztą jak zauważył słusznie wyżej hijax_pl będą "świetnie :razz: " się sprawdzać w terenie to czemu miałbym tego nie skomentować.
Tadeusz, tu nawet nikt nie neguje sensu gps-u w puszce :razz:
Wiem, ze B o g d a n potrafi wygłosić czasem dość kontrowersyjne tezy, zresztą nikt nikomu nie broni sprawiać sobie frajdy ale powody wymiany czasem budzą uśmiech na twarzy :smile:

Tadeusz fotografowałeś kiedyś dłużej 5d2 ?

hijax_pl napisał/a:

a) żre to mocno baterię jak jest cały czas włączone,

a owszem, coś tam żre.
używam ale szczerze trudno mi ocenić jaka jest różnica.
w telefonie też żre i wolę jak mi padnie aparat fotograficzny niż telefoniczny ;)
mój aparat jest wyjątkowo napiętnowany niedostatkiem mocy więc..
mam drugą bakterię i w zasadzie nie dostrzegam tego problemu.
jak będzie trzeba to i trzecią kupię bo wiele miejsca nie zajmuje w torbie.
czy często zmieniam? zwykle mi się to nie zdarza ale bywa że trzeba

hijax_pl napisał/a:

b) jak się wyłącza to z zimnego startu potrzebuje nawet i 2min, żeby podać pozycję.

sporo zależy od lokalizacji.
PMB po podłączeniu do kompa aktualizuje efemerydy więc mój aparat loguje się dosyć szybko. jak pstrykam to przeważnie nie wyłączam go co chwilę tylko zasypia.
w każdym razie nie zauważyłem utrudnień na tym polu bo i tak zawsze chwilkę kadruję
hijax_pl napisał/a:

c) jak już jest tag do zdjęcia przypisywany to z dokładnością jest często kiepsko.

nie przesadzajmy, działki tym mierzył nie będę ;)

hijax_pl napisał/a:

GPS do aparatu mam, ale w zasadzie nie używam. To co używam to w telefonie włączam rejestrację trasy.

tak, rejestracja trasy to fajna zabawa - też lubię :)
ale do rzeczy - włączasz bo masz ją zawsze pod ręką czyli w telefonie :D
gdybyś miał w aparacie to pewnie byś korzystał, a tak pomysł z dostawką wymaga zawsze jakiegoś wcześniejszego planowania i dodatkowych gadżetów.
idę o zakład, że gdybyś miał taką dostawkę do telefonu to pewnie "w zasadzie byś nie używał" :razz:

hijax_pl napisał/a:

A z takiej zapamiętanej trasy i tak bardzo prosto ogeotagować foty po.. czasie ich zrobienia ;)

jasne, jeśli masz na to zawsze czas... ja wolę wykorzystać go w inny sposób ;)

nie twierdzę, że to funkcja z rodzaju "must have"
ale argumenty Bogdana są całkiem rzeczowe :)

pan.tadeusz, strasznie się cieszę, że uwielbiasz gps w swoim aparacie i nie potrafisz powiedzieć o nim złego słowa bo to przecież sony :D

P.S.
GPS wisiał mi na pasku przypięty do plecaka. Jeśli chwilę pomyślisz to się okaże, że to nie telefon tylko logger :D

P.S. 2
Geotagowałeś kiedykolwiek zdjęcia danymi loggera? Wiesz ile to zajmuje czasu? 10-20 sekund? Co w tym czasie potrafisz zrobić?
Dziwię się, że masz w ogóle czas na robienie fot :shock:

kozidron napisał/a:

pan.tadeusz, jeżeli stary uzytkownik piszę, że wymienia sprzęt, z takich małych pomijalnych plusików, które zresztą jak zauważył słusznie wyżej hijax_pl będą "świetnie :razz: " się sprawdzać w terenie to czemu miałbym tego nie skomentować.
Tadeusz, tu nawet nikt nie neguje sensu gps-u w puszce :razz:
Wiem, ze B o g d a n potrafi wygłosić czasem dość kontrowersyjne tezy, zresztą nikt nikomu nie broni sprawiać sobie frajdy ale powody wymiany czasem budzą uśmiech na twarzy :smile:

wiesz kozi
ja rozumiem, że według Ciebie prawdziwy kierowca rajdowy jeździ do kościoła swoim WRC, a kadrowicz zawsze zakłada dres z napisem POLSKA i wielkim orłem na plecach.

potrafię jednak zrozumieć argumentację Bogdana
on tego nie wynosi na piedestały ale widzi w tym jakieś plusiki, nic w tym złego.
jeśli uzna, że taki sprzęt spełnia jego potrzeby...
kontrowersyjnie ale... czy wszyscy muszą biegać po górach z 5d3? ;)

[ Dodano: Czw 25 Paź, 2012 19:34 ]
hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, strasznie się cieszę, że uwielbiasz gps w swoim aparacie i nie potrafisz powiedzieć o nim złego słowa bo to przecież sony :D

hehe ;)
nie o to chodzi... kluczowej fcji bym z tego nie robił bo nie jestem jakimś wziętym podróżnikiem. lubię bo lubię turystykę pieszą. są osoby dla których fotografia jest do niej tylko dodatkiem i myślę, że dla nich taka fcja to bardzo fajna sprawa.

hijax_pl napisał/a:
P.S.
GPS wisiał mi na pasku przypięty do plecaka. Jeśli chwilę pomyślisz to się okaże, że to nie telefon tylko logger :D

i zawsze masz go przy sobie? zawsze jeden gadżet mniej :P

hijax_pl napisał/a:
P.S. 2
Geotagowałeś kiedykolwiek zdjęcia danymi loggera? Wiesz ile to zajmuje czasu? 10-20 sekund? Co w tym czasie potrafisz zrobić?
Dziwię się, że masz w ogóle czas na robienie fot :shock:

pamiętać aby przyczepić do plecaka, pamiętać aby synchronizować godzinę w aparacie i w urządzeniu zapisującym trasę, pamiętać aby włączyć...
i jeszcze zawsze znaleźć chwilkę aby geotagować w kompie foty z danej trasy... hmm
tak... wygodniej mieć to w aparacie ;)
ale rozumiem, że można i tak :)

pan.tadeusz napisał/a:
wiesz kozi
ja rozumiem, że według Ciebie prawdziwy kierowca rajdowy jeździ do kościoła swoim WRC, a kadrowicz zawsze zakłada dres z napisem POLSKA i wielkim orłem na plecach.

oj cięzko rozmawia się z kimś kto w życiu nie trzymał 5d2 a co dopiero robił nim zdjęcia :razz: ale w twoim przypadku zdązyłem się już przyzwyczaić skad czerpiesz doświadczenie :twisted:

pan.tadeusz napisał/a:
potrafię jednak zrozumieć argumentację Bogdana
on tego nie wynosi na piedestały ale widzi w tym jakieś plusiki, nic w tym złego.

pan.tadeusz,

....i nie przychodzi Ci do głowy z jakich to powodów wiekszośc użytkowników (zaznaczam, że w tym kraju) chce wymienić to body na inne FF, które nie jest obarczone tą cechą :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
czy wszyscy muszą biegać po górach z 5d3? ;)

a teraz zagadka :razz: Tadeusz tylko się skup :razz: jak myślisz z czym obecnie biega "po górach" wyzej wspomniany kolega forumowy :razz:

A teraz odpowiedz mi, bo dla mnie zagadką jest to twoje zdanie: "czy wszyscy muszą biegać po górach z 5d3?" co to za argument albo w jakim kontekście to napisałeś :shock:

pan.tadeusz napisał/a:

powtórzę: Tadeusz fotografowałeś kiedyś dłużej 5d2 ?

pan.tadeusz napisał/a:
i zawsze masz go przy sobie? zawsze jeden gadżet mniej :P
Od kiedy mam telefon z gps - już nie wisi. Tyle, że ten w telefonie jest dużo lepszy od tych aparatowych. No i może rejestrować trasę.
Logger już poszedł w inne ręce. GPS do aparatu... hm. Leży gdzieś w domu.
pan.tadeusz napisał/a:
pamiętać aby przyczepić do plecaka, pamiętać aby synchronizować godzinę w aparacie i w urządzeniu zapisującym trasę, pamiętać aby włączyć...
i jeszcze zawsze znaleźć chwilkę aby geotagować w kompie foty z danej trasy... hmm
Tak. Dla niektórych pamięć to coś nieosiągalnego :D
I pamiętaj: chwila = 10-20s... Musisz być strasznie zapracowany albo nieorganizowany skoro nie możesz tyle czasu znaleźć. :shock:

nie kumam Cię kozi
w Twoim świecie jest tylko jeden wybór?

hijax_pl napisał/a:
Logger już poszedł w inne ręce. GPS do aparatu... hm. Leży gdzieś w domu.

to mi wystarczy jako odpowiedź :P

pan.tadeusz napisał/a:
nie kumam Cię kozi
w Twoim świecie jest tylko jeden wybór?

Nie przesadzaj, ale na pewno wybieram racjonalnie w odniesieniu do ceny.
W tym przypadku jeżeli bedę musiał wybierać między aparatem z super modułem gps ze słabszym af-em lub miedzy puchą z zadowalającym af-em wybór będzie prosty, dla Ciebie może af nie ma znaczenia, dla mnie wręcz przeciwnie.

odpowiem tak
komor napisał/a:

Może Bogdanowi wystarczy taki AF, jaki ma w 5DII w połączeniu z tymi szkłami, których używa (a wiemy przecież, że szkło ma też znaczenie)? Jak ktoś ma inne potrzeby to jest gupi i trzeba go wyśmiać. Kozi, naprawdę ciężko czasem z Tobą dyskutować, wierz mi…

pan.tadeusz, czyli mam rozumieć, że zamiast dobrego wizjera wybrałeś moduł GPS :razz:
pan.tadeusz - Pią 26 Paź, 2012

z wizjera jestem zadowolony, a GPS potraktowałem jako fajny dodatek.
GPS nie był dla mnie priorytetem, natomiast mniejszy rozmiar i waga oraz odchylany ekran - owszem.
naprawdę nie czuję się jakiś gorszy kiedy obok ktoś robi zdjęcia 5d2.
w odróżnieniu od Ciebie nie wartościuję się na podstawie sprzętu jakiego używam.
staram się dostosować go do swoich potrzeb/kieszeni.
czasem też przekornie lubię mniej stereotypowe spojrzenie ;)

AM - Pią 26 Paź, 2012

kozidron napisał/a:
Pewnie inaczej jest jak jedzie się z biurem podróży a inaczej jak się podróżuje :twisted:

Jasne, można "podróżować" z aparatem jak Joey Lawrence. Chociaż ja prywatnie uważam, że nie ma różnicy między biurem podróży a jakąkolwiek podróżą, podczas której można sobie pozwolić na zabranie cyfrowej lustrzanki i trzech obiektywów.

kozidron - Pią 26 Paź, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
naprawdę nie czuję się jakiś gorszy kiedy obok ktoś robi zdjęcia 5d2.

No własnie zastanawiający jest lans w stopce, lans w avatarze sam się dowartościowujesz w momencie kiedy wszyscy inni mają to głęboko w poważaniu, dodać mozna jeszcze że należysz do SonyLansTeam'u cokolwiek to znaczy. I ty mi mówisz, że ktoś się musi dowartościowywać, albo czyta się te Twoje podwórkowe porównania do męskości albo takie dyrdymały.

bawi mnie jak się napinasz kiedy zerkasz mi w stopkę czy awatar :D
jeśli Cię to drażni tzn że to Ty masz z tym jakiś problem :P

nienietaktak - Pią 26 Paź, 2012

Macie fajne problemy.
pan.tadeusz, nikt tu nie wartościuje według sprzętu, a raczej chodzi o to, żeby trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość i nie gloryfikować marki, której się używa. Na przykład 5DII... z wypowiedzi koziego wynika tylko tyle, że warto wymienić 5DII na 6D z powodów znanych użytkownikom 5DII i tym powodem na pewno nie jest GPS ani WiFi, więc w czym problem? Przynajmniej ja tak to zrozumiałem. Może dlatego, że z przypadłością 5DII mam do czynienia i gdy się okaże, że 6D jej nie ma, to chętnie wymienię. Nie ze względu na takie bzdury jak GPS czy WiFi, bo to rzecz wtórna i pomijalna podczas fotografowania.
Ostatnio, po dogłębnej lekturze forum zastanawiam się, czy nie zostać dwusystemowcem ;) Nie, nie będzie to Sony :D

odpiszę tak
B o g d a n napisał/a:

a istotą wypowiedzi koziego jest drwina, a nie żadne technikalia (co słusznie zauważył komor)

nienietaktak - Pią 26 Paź, 2012

pan.tadeusz, jeśli nawet, to nie aż taka, żeby robić przepychanki na kilka stron. Mniejsza z tym. Moim zdaniem istotą wypowiedzi jest zabarwione w jakiś tam sposób zwrócenie uwagi na to, że podczas rozważania chęci posiadania określonego body, nie są brane pod uwagę istotne powody, dla których warto zainteresować się 6D, a kładziecie nacisk na jakieś dodatki, które do tej pory w aparatach gościły rzadko lub wcale i nikomu to nie przeszkadzało i stąd to pytanie, czy używałeś kiedyś 5DII, bo kto nie zna przypadłości tego cuda, nie wie też, co stracił :mrgreen:
Mogę oczywiście mylić się w interpretacji, jak to wielu już przede mną uczyniło, ale swoim malutkim móżdżkiem tak to rozumiem i stąd to zdziwienie, że z niczego rodzi się powoli nowy tajfun ;)

pan.tadeusz napisał/a:
bawi mnie jak się napinasz kiedy zerkasz mi w stopkę czy awatar :D

Jak widać, ty naprawdę nie nadążasz :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
a istotą wypowiedzi koziego jest drwina, a nie żadne technikalia (co słusznie zauważył komor)

Nie masz pojęcia co jest istotą mojej wypowiedzi, nigdy nie miałeś w rękach 5d2 i pewnie dlatego nie wiesz czemu przeciętny krajanin, chciałby go zmienić na 6D i tu jest pies pogrzebany.

pan.tadeusz napisał/a:
(co słusznie zauważył komor)

Komor wsadził w moje usta słowa, których nie napisałem, doczytaj.

ale Bogdan tylko głośno zastanawiał się nad przydatnością wspomnianych fcji.
nie widzę w tym powodu do szyderczych uwag. niech sobie każdy wybiera puchę choćby z uwagi na jej różowy kolor, wolno mu. od siebie mogę napisać czy taka fcja działa i tak też właśnie zrobiłem. jasne, że jest mniej istotna z czysto fotograficznego pktu widzenia niż sprawny AF. jednak jak się okazuje nawet hijax_pl inwestuje w jakieś dodatki do swojego Nikona bo widocznie widzi jakąś użyteczność w geotagowaniu ;)
dobra dosyć w tym temacie...

RB - Pią 26 Paź, 2012

ile można bić pianę tylko dlatego, ze paru panom zdaje się, że ktoś niby szydrczo skomentował uwagę innego gościa. A co ciekawsze ten bidny wyszydzony akurat się w tym slowotoku bezsensu już nie udziela...
Jak widze przykład rzecznika Hoffmana czy posła Niesiołowskiego robi swoje. Ja sądzę, ze koledzy obrońcy powinni głośno i wyraźnie napisać:
niech kozidron przeprosi!!! :mrgreen:

Dajcie se do cholery na wstrzymanie.

P.S. ficzery sa nawet i OK, ale jako powód do zmiany korpusu z poprzedniego modelu o względnie takich samych możliwościach rejestracyjnych to moim zdaniem świadczą o tym, że:
a) poprzedni korpus już robi bokami ze względu na zuzycie
b) małżonka/ małżonek pozwolili wydać kupę kasy i trza się spieszyc, bo a nuż się rozmyśli

Ni mówię, że to jest be... tylko miarkujta co jest w tym istotne. Gdy istnieje wybór między 2 nowymi korpusami to czemu nie brać oficzerowanego... ale aby pozbywać się dobrego korpusu dla GPS'u w czymś własciwie takim samym?

RB napisał/a:
ak widze przykład rzecznika Hoffmana czy posła Niesiołowskiego robi swoje.

RB, że ty jeszcze za tym nadążasz i chce Ci się to śledzić :wink:

RB napisał/a:
niech kozidron przeprosi!!! :mrgreen:

może jeszcze buzi :razz: :wink:

siosio - Sob 27 Paź, 2012

Miałem możliwości chwilę pobawić się 6D. AF wydawał się być celny(używałem tylko środkowego punktu) - nawet w złym oświetleniu - ale odniosłem wrażenie, że wolno ustawia ostrość (miałem podpięty 17-40L).

Cena podobno nie zejdzie nigdy do 6 tysięcy w Polsce - tak przedstawiciel Canona oznajmił.

I teraz mam pytanie:

Zakładając, że:

za kilka miesięcy od premiery 6D będzie w aktualnej cenie 5D mark II

AF będzie nie gorszy od tego z 5D mark II

właściwości matrycy będą te same co w 5D mark III (mają chyba tą samą matrycę)

nie bierze się pod uwagę ergonomii body, wifi i gps, jakości jpg

To co lepiej wybrać 6D czy 5D mark II?

Matryca 5d mark III nie tylko jest trochę lepsza przy szumach iso 6400 i wyżej ale również w zakresie tonalnym na wyższych iso (dokładniej w zakresie 400-1600 oraz przy 6400) od 5D mark II. Czy ta przewaga jest godna uwagi?

nienietaktak - Sob 27 Paź, 2012

AF nie gorszy od 5D II to regres bardzo wpływający na decyzję. matryca aż tak bardzo się nie różni, chociaż jakaś tam poprawa w 5D III jest. za kilka miesięcy od premiery 6D, 5D II najprawdopodobnioej będzie nieosiągalny, więc i tak nie ma wyboru. pytanie powinno brzmieć: za kilka miesięcy 6D czy 5D III?

nienietaktak napisał/a:
pytanie powinno brzmieć: za kilka miesięcy 6D czy 5D III?

Albo teraz 5d mark II, czy za kilka miesięcy 6D?

[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 13:13 ]
Ale załóżmy dla uproszczenia, że będą w tym samym czasie w tej samej cenie.

kozidron - Sob 27 Paź, 2012

siosio napisał/a:

To nie jest ta sama matryca, co innego że wielkich różnic w obrazowaniu nie ma.

siosio napisał/a:

To są dwa różne układy af a to jak działają i czym się różnią to inna para kaloszy.

kozidron napisał/a:
siosio napisał/a:

siosio napisał/a:

To są dwa różne układy af a to jak działają i czym się różnią to inna para kaloszy.

Ale nie można takich założeń hipotetycznie poczynić?

Poza tym skąd wiesz, że to nie jest ta sama matryca? W specyfikacji obie matryce mają 23,4 mpix - a to że 5D mk3 wykorzystuje 22,1mln. pix, a 6D 20mln pix to już inna rzecz...

Moim zdaniem to są te same matryce i będą miały podobne wyniki w testach.

krzys13k - Sob 27 Paź, 2012

kozidron napisał/a:

Zaraz zaraz, skąd wiecie jak obrazuje ta matryca, jak aparatu jeszcze nie ma w sprzedaży? Są jakieś sample oprócz oficjalnych, z których nie wiele da się wywnioskować?

B o g d a n - Sob 27 Paź, 2012

Jestem zaszczycony, że niektórzy po moim luźnym wpisie znaleźli tyle czasu i energii aby przedstawić swoje „projekcje”. Dla uzupełnienia poproszę tylko o napisanie nazwy choćby jednego biura podróży, z którym podróżowałem. :roll:

Żenada i to na tak poczytnym i wydaje się poważnym forum. :roll:

muzyk - Nie 28 Paź, 2012

B o g d a n napisał/a:

Albo: na co kogo stać.
Ostatnio miałem poważne zakusy na resztki 5dII... cena opada, choć nieznacznie, a jednak to jest ponad 1000 euro taniej, niż za 5dIII. Niemniej... poczekam. Idą święta, a po nowym roku, na pewno coś sie z cenami ruszy.
B o g d a n napisał/a:

Nie. Nie potrzeba mi iluś tam klatek na sekundę i wytrzymałości migawki rzędu 400k.

Wystarczy, że w III-ce AF jest taki jak w jedynce, czy prawie taki. A to już wiele.
Szkoda tylko, że III-ka nieznacznie ma gorszy obraz od II-ki w ISO do 800.

siosio - Nie 28 Paź, 2012

muzyk napisał/a:

Szkoda tylko, że III-ka nieznacznie ma gorszy obraz od II-ki w ISO do 800.

?? Wszędzie pisze, że trójka jest nieznacznie lepsza od IIjki na wyższych czułościach...

Jak cena IIIjki w styczniu spadnie do 10999 zł - to będzie sukces. Raczej nie sądzę, żeby cena kiedykolwiek zeszła poniżej 10tyś.

elvis000 - Nie 28 Paź, 2012

MM napisał/a:
Jedyny plus tego 6D to faktycznie ten guzik podglądu GO.
Wi-Fi, GPS, tablet, nawet karty się już nie chce ludziom wyciągać.... RANY BOSKIE :shock:

5D Mk III rządzi i wolę zostać przy starym 5D niż myśleć o erzacu w postaci jakiegoś 5D II czy 6D. Mnie bajery i tabelki z DR-em nie interesują. Ja chcę zwyczajnie aparat zmienić na dużo lepszy/funkcjonalniejszy/pewniejszy a nie na inny.

Tak mi się wydaje pierwotnie w fotografia był materiał światłoczuły i dziurka :) A już migawka i dokładne czasy to już był wypas dziesiąt lat temu . Pierwotną istotą fotografii jest "zapisywanie światła" Teraz mamy 21 wiek gps-y wi-fi i inne bajery w samochodach telewizorach komórkach itp. I tak się zastanawiam czy to nie przypadkiem zbędę rzeczy w "fotografowaniu" FOTOGRAFOWANIU . Jak to dalej pójdzie w tą stronę to będziemy mieć w aparacie budzik kalkulator odtwarzacz mp3 mp4 nawigację itp. I tu pytanko czy ma to znaczenie . A który z tych aparacików będzie lepszy "funkcjonalniejszy itp. okaże się po premierze .

hijax_pl - Nie 28 Paź, 2012

elvis000 napisał/a:
A już migawka i dokładne czasy to już był wypas dziesiąt lat temu
Jak miałeś materiały o czułości rzędu ISO5 to pomyłka naświetlania rzędu 1-2s akurat nic nie robiła. ;) Inna sprawa, że film i odbitka to dwie różne fazy - to co się niedokładnie naświetliło na kliszy wyciągało się podczas robienia odbitki.
elvis000 napisał/a:
Pierwotną istotą fotografii jest "zapisywanie światła"
A dziś promuje się zapominanie o tej drugiej fazie. Po prostu zrzuca się to na karby aparatu bo chcemy mieć od razu JPGa, którego się wypchnie bezprzewodowo na drukarkę albo od razu do znajomych emailem ;)
Gdyby w ten sam sposób traktować prace Ansel Adamsa to byłyby to ładnie skomponowane ale technicznie beznadziejne zdjęcia. Po prosty pstryki. ;)

muzyk - Nie 28 Paź, 2012

siosio napisał/a:
Wszędzie pisze, że trójka jest nieznacznie lepsza od IIjki na wyższych czułościach...

Napisałem: do ISO 800 (może nieco ponad).
Przy np. ISO 200 obraz jest nieco ostrzejszy z 5DII.
siosio napisał/a:
Jak cena IIIjki w styczniu spadnie do 10999 zł - to będzie sukces.

Kilkaset euro piechotą nie chodzi.
elvis000 napisał/a:
Jak to dalej pójdzie w tą stronę to będziemy mieć w aparacie budzik kalkulator odtwarzacz mp3 mp4 nawigację itp.

I minutnik do jajek :mrgreen:

siosio - Wto 30 Paź, 2012

W sumie mi by nie przeszkadzało jak można byłoby odtwarzać w aparacie divixy.... :razz:
elvis000 - Wto 11 Gru, 2012

6d już jest