|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Zdjęcia seryjne w Nikonie D5100
yakuza_feat - Pią 12 Paź, 2012 Temat postu: Zdjęcia seryjne w Nikonie D5100 Witam Wszystkich. Mam nietypowy problem z trybem zdjęć seryjnych w D5100 a dokładnie z szybkością. Aparat mam od ok. 4 miesięcy, wykonałem nim już około 3000 fotek i do tej pory jestem bardzo zadowolony, wszystko wygląda jakby działało poprawnie, natomiast kilka dni temu chciałem skorzystać z trybu zdjęć seryjnych, producent podaje w opisie, że aparat oferuje 4kl/sec, mnie natomiast udaje się najszybciej zrobić jedynie jedno zdjęcie na sekundę. Nawet testując jedynie szybkość jego pracy bez względu na efekt nie jestem w stanie usłyszeć znajomego dźwięku "strzelającej" kilkukrotnie migawki. Przy ustawieniach manualnych, czas ustawiłem na minimum tj. 1/4000, ISO 100(co raczej nie majuż znaczenia skoro ustawiłem czas na najszybszy), wyłączyłem autofokus (AF-manual), zmniejszyłem nawet rozmiar zdjęcia do minimum - 0,7 mega w jpg rzecz jasna, przesłona minimalna 1,4 (co też raczej nie ma znaczenia skoro czas jest ustawiony manualnie) i dalej niestety aparat wykonuje jedynie góra jedno zdjęcie na sekundę. Przeszukałem wszystkie fora znanych mi portali zajmujących się ogólnie pojętą fotografią i sprzętem i wyczytałem jedynie, że niektóre lustrzanki oferują tzw. "tryb szybki" lub "wolny", jednak w moim przypadku to raczej nie występuje. Zastanawiam się zatem czy nie przejść się do sklepu gdzie nabyłem ów aparat z kartą gwarancyjną czy może jednak gdzieś robię błąd i czegoś jeszcze nie uruchomiłem? Proszę o poradę co o tym sądzicie, a może mieliście taki przypadek i wiecie co należy zrobić? Dziękuję z góry za wszystkie porady!
Sunders - Pią 12 Paź, 2012
Wybrałeś w menu tryb seryjny?
Jaką masz kartę pamięci?
hijax_pl - Pią 12 Paź, 2012
A jak masz ustawiony parametr d4 w menu?
yakuza_feat - Pią 12 Paź, 2012
hijax_pl! Miałem ustawiony włączony tryb opóźnienia ekspozycji! Teraz działa tak jak powinno!! Wielkie dzięki, jestem dozgonnie wdzięczny!
|
|