forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Poprawienie i zapisanie obrazu-photoshop

Arkowal - Nie 14 Paź, 2012
Temat postu: Poprawienie i zapisanie obrazu-photoshop
Mam problem ze skończeniem obrazu.Chciałem poprawić niebo w photoshopie,zaczołem tak:powieliłem warstwe,nastepnie obraz dopasowanie jasnośc,nasycenie ustawiłem kolor nieba jaki by mi odpowiadał jednak pozostała częsć obrazu straciła nieco na jakości.Jak powinienem dalej to skończyć aby niebo zostało poprawione dół obrazu pozostał z poprzedniej warstwy nie ruszony?
Czy jest taka możliwość,że po załadowaniu kilku zdięć o jednakowym rozmiarze na jednym zrobić np cień dookoła a zapisać do wszystkich obrazów co zaoszczędziło by mi na czasie.Prosze o pomoc,z góry dziękuję.

fatman - Nie 14 Paź, 2012

Skopiuj warstwę i wybierz tryb mieszania "screen/ekran". Obraz sporo się rozjaśni
Teraz weź miękki pędziel np. 300px i zamaskuj niebo aby zachować jego kolor z poprzedniej warstwy. "Głębokość" maskowania możesz regulować "kryciem".
Teraz dopiero baw się poziomami, nasyceniem, kontrastem.

Możesz też pójśc w drugą stronę. Wybierz tryb "mnożenie", obraz się sciemni.
Pędzlem odkryj to co chcesz mieć jaśniejsze. Dalej jw.

moronica - Nie 14 Paź, 2012

uzywanie programow typu photoshop do obrobki zdjec to troche jak upiec cytrynowe ciasto, zmienic zdanie i probowac przerobic je na czekoladowe. zacznij uzywac Lightrooma to juz niedlugo zapomnisz o istnieniu PS
hijax_pl - Nie 14 Paź, 2012

moronica napisał/a:
to troche jak upiec cytrynowe ciasto, zmienic zdanie i probowac przerobic je na czekoladowe.
Strasznie hermetyczne porównanie :D
Ale ale.. Jak cytrynowe wyjdzie za kwaśne, można wysuszyć, skruszyć, mąki dosypać i jeszcze raz upiec - to przykład z autopsji ;)

Dzieki fatman jakoś doszedłem tyle,że trochę inaczej.Robię tak jak wyżej tylko pózniej tworzę maskę i biała farba maluje dół obrazka :mrgreen:
A czy ktos zna odp na drugie moje pytanie,które zajmuje mi sporo czasu?

sigmiarz - Nie 14 Paź, 2012

lightroom jest do katalogowania i obróbki typu korekta ekspozycji lub kontrastu,
bardziej złożone operacje dużo lepiej robić w ps.. tak więc bąbelki trochę dzisiaj bredzą,
ale za niesamowitą alegorię "plusik" :lol:

sigmiarz napisał/a:
typu korekta ekspozycji lub kontrastu,
Upraszczasz i to znacznie :D

to co wywlokłeś tego nie potwierdza, zwróć uwagę na słowo "typu" :smile:

sigmiarz, bredzenie to twierdzenie, ze LR jest tylko do korekty ekspozycji i kontrastu. no ale jak ktos sobie z RAWami nie radzi to faktycznie PS lepszy

No właśnie to słowo "typu" też mi nie pasuje :D

W zasadzie mając wersję 4 LR to w PS można kontynuować jeśli zamierzamy skorzystać z warstw, dodać jakiś napis, zmontować coś... Generalnie jak już porzucamy domenę zdjęcia i wchodzimy w domenę grafiki...

Już pomijam fakt, że mając LR i zestaw filtrów Nik czy Topaz to PS robi się jeszcze mniej potrzebny :D

Poprosilem grzecznie o pomoc,na pierwsze pytanie otrzymałem,choć z trudem doszedłem sam,na kolejne jakos nie i wciąz mam ten problem a teraz powstała dyskusja,które oprogramowanie lepsze czy LR czy Ps?Czy to takie ważne :roll:

Arkowal, no jesli dobor odpowiedniego narzedzia jest dla ciebie mniej istotny niz uzyskanie pozadanego efektu narzedziem, ktore juz posiadasz, no to faktycznie nie jest to wazne. tylko nie narzekaj, ze cos zabiera ci duzo czasu i trudniej ci zaaplikowac ten sam efekt wielu zdjeciom

Arkowal napisał/a:
na kolejne jakos nie i wciąz mam ten problem
Czyli:
Arkowal napisał/a:
zy jest taka możliwość,że po załadowaniu kilku zdięć o jednakowym rozmiarze na jednym zrobić np cień dookoła a zapisać do wszystkich obrazów
W PS możesz zdefiniować akcję i uruchamiać ją dla każdego z plików
W LR - zaznaczasz foty i wciskasz klawisz SYNC ... :roll:

Dzięki hijax_pl ale czy możesz dokładnie mi to opisać krok po kroku.PS bawię sie od miesiąca wiec jestem trochę :oops: kulawy
mozer - Nie 14 Paź, 2012

Arkowal, od tego są książki, tutoriale, poradniki itd., a nie forum... Znowu pytasz o każdą pier.dołę...

mozer sorry,ale Ty ciągle sie czepiasz.Nie chcesz nie musiasz odp.
Wiem,że są.Magluje wszystko co mogę :razz:

Arkowal, dwa słowa w googlach "photoshop akcje" i pierwszy z brzegu wynik http://www.youtube.com/watch?v=t6M7fpFVyjA
mozer - Nie 14 Paź, 2012

Arkowal, oczekujesz, że ktoś będzie specjalnie dla Ciebie książki tutaj pisał? Włóż trochę wysiłku w wyszukanie rzeczy, które można znaleźć samemu, zamiast bezsensownie zawracać głowę użytkownikom (i nie mówię tutaj akurat o sobie).

nie, zdecydowanie LR nie jest zoptymalizowany pod zaawansowaną obróbkę zdjęć,
obsługa warstw, pędzli, masek - to wszystko jest dużo lepsze w ps, w LR tylko takie
poprawki "na kolanie"

moronica napisał/a:
sigmiarz, bredzenie to twierdzenie, ze LR jest tylko do korekty ekspozycji i kontrastu.
no ale jak ktos sobie z RAWami nie radzi to faktycznie PS lepszy

desperacka uszczypliwość, to co pisałem o tym nie świadczy..

zapytajcie kogolwiek kto na tym zarabia jakieś poważne pieniądze, LR
to taki explorator zdjęć, i tyle..

ps nie został zaprojektowany do grafiki, dopiero niedawno dostał takie funkcje
jak obsługa styli tekstu, czy zaawansowana obsługa krzywych ale nawet to
przydaje się przy zdjęciach do rysowania skomplikowanych masek.
Połowa palety tools to narzędzia do modyfikacji bitmap.
Do typografii jest ilustrator, do składu większych publikacji
Indesign. Sporo rzeczy można zrobić w ps ale jak ktoś projektuje
plakat albo katalog to jest to praca na ps i ilustrator, lub tylko na ilustrator.
Poza tym "Photo Shop"

[ Dodano: Nie 14 Paź, 2012 23:13 ]
.. zapomniałem dodać że zdjęcia robi się aparatem głównie i jakieś męczenie
kota na warstwach to już jest grafika bitmapowa a nie fotografia :roll:

Tutejszyn - Nie 14 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
..zapytajcie kogolwiek kto na tym zarabia jakieś poważne pieniądze, LR
to taki explorator zdjęć, i tyle..
LR jest narzędziem właśnie profesjonalistów, o ile wiem..

sigmiarz napisał/a:
.. zapomniałem dodać że zdjęcia robi się aparatem głównie i jakieś męczenie
kota na warstwach to już jest grafika bitmapowa a nie fotografia
Ano - dlatego LR w zupełności wystarcza do nawet bardzo zaawanowanej obróbki .. zdjęć.
Szczególnie RAWów...

sigmiarz napisał/a:
.. zapomniałem dodać że zdjęcia robi się aparatem głównie i jakieś męczenie kota na warstwach to już jest grafika bitmapowa a nie fotografia :roll:

i tu sie zgadzamy wiec czemu to polecanie LR do obrobki zdjec to bredzenie? LR oferuje az za duzo w tej kwestii a jakies tam dodawanie cieni, srameczki i inne nie maja z fotografia duzo wspolnego i dobieranie narzedzia pod tym katem to jakies nieporozumienie

hijax_pl napisał/a:
Ano - dlatego LR w zupełności wystarcza do nawet bardzo zaawanowanej obróbki .. zdjęć.

nie wystarcza, to jest namiastka, niby można zrobić, ale to tak jakby wałkiem do ciasta mieszać herbatę.. tak moronico.. :)

sigmiarz napisał/a:
nie wystarcza
A czego Ci brakuje w LR? Wartsw?
mozer - Nie 14 Paź, 2012

sigmiarz, nie wiem o co Ci chodzi. Jeśli operuje się tylko jednym zdjęciem, to LR posiada prawie wszystko, co potrzeba. Może wymień czego wg Ciebie w nim brakuje, bo inaczej dyskusja jest jałowa...
Tutejszyn - Pon 15 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

nie wystarcza, to jest namiastka, niby można zrobić, ale to tak jakby wałkiem do ciasta mieszać herbatę.. tak moronico.. :)
Herbata...? Wałek do ciasta..? Znasz w ogóle LR?
sigmiarz - Pon 15 Paź, 2012

znam bardzo dobrze, ale z dysku już wypadł.
poza tym dla mnie koniec dyskusji, takie jest
moje zdanie po latach pracy w obu programach.

hijax_pl - Pon 15 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
poza tym dla mnie koniec dyskusji, takie jest
Nie było żadnej dyskusji. Postawiłeś tezę, której nie uargumentowałaś i nie chcesz argumentować.
W związku z tym należy uznać, że to nie jest obiektywna opinia a coś w rodzaju kaprysu tylko. ;)

jaad75 - Pon 15 Paź, 2012

moronica napisał/a:
uzywanie programow typu photoshop do obrobki zdjec to troche jak upiec cytrynowe ciasto, zmienic zdanie i probowac przerobic je na czekoladowe. zacznij uzywac Lightrooma to juz niedlugo zapomnisz o istnieniu PS
Bzdura - od lat można używać Smart Objects i Smart Filters, z którymi praca jest równie bezstratna, jak używanie LR, a pozwalają na znacznie bardziej zaawansowane czynności. Poza tym, nawet w przypadku warstw zrasteryzowanych pracujesz na kopiach, więc problemu z powrotem do wyjściowego/pośredniego stanu nie ma.
hijax_pl napisał/a:
W zasadzie mając wersję 4 LR to w PS można kontynuować jeśli zamierzamy skorzystać z warstw, dodać jakiś napis, zmontować coś...
Nie tylko, wystarczy, że chcemy używać Liquify, czy na serio klonować - to, co w zakresie klonowania oferuje LR/ACR, nadaje się tylko do punktowych, zgrubnych poprawek. A sama możliwość używania warstw i masek daje już gigantyczną przewagę w swobodzie (i wygodzie) obróbki. Do tego dochodzi jeszcze wpływ na ostateczne przygotowanie zdjęcia (podgląd ostrzenia na wyjściu choćby) i naprawdę nie ma tu czego porównywać.
Sam używam obecnie głównie LR, ale deprecjonowanie PS-a, tylko z powodu, że wiele rzeczy da się dostatecznie dobrze zrobić w Lightroomie, to jakieś kosmiczna bzdura. Photoshop jest nieporównanie lepszym i bardziej zaawansowanym narzędziem, tyle, że Lightroom po prostu oferuje nieco lepiej zaprojektowane, przyjemniejsze i łatwiejsze w obsłudze środowisko pracy, które w wielu przypadkach pozwoli na uzyskanie aż nadto wystarczających efektów.

[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 08:59 ]
mozer napisał/a:
Może wymień czego wg Ciebie w nim brakuje, bo inaczej dyskusja jest jałowa...
Warstw, masek, trybów mieszania, Liquify, prawdziwego Clone Stamp, precyzyjnych selekcji, krzywych Lab i CMYK, kontroli nad ostatecznym wyostrzeniem, czy interpolacją itd - wymieniam tylko to, czego często używałem i co pierwsze mi się nasuwa. Ogólnie w PS mamy wszystkie narzędzia edycyjne i katalogujące Lightrooma (ACR i Bridge) plus cały arsenał narzędzi PS-a - tego nie da się porównywać.

jaad75 napisał/a:
Bzdura - od lat można używać Smart Objects i Smart Filters, z którymi praca jest równie bezstratna, jak używanie LR, a pozwalają na znacznie bardziej zaawansowane czynności.
To akt, ale jak często ludzie nie mają o tym pojęcia? ;)
jaad75 napisał/a:
Nie tylko, wystarczy, że chcemy używać Liquify, czy na serio klonować - to, co w zakresie klonowania oferuje LR/ACR, nadaje się tylko do punktowych, zgrubnych poprawek.
To fakt, pytanie tylko czy takie operacje (jak też maski i warstwy) wykraczają poza pojęcie "edycją zdjęcia" czy też nie ;)
Sam mam PSE właśnie po to by kilka fajnych filtrów móc odpalać...
jaad75 napisał/a:
tyle, że Lightroom po prostu oferuje nieco lepiej zaprojektowane, przyjemniejsze i łatwiejsze w obsłudze środowisko pracy, które w wielu przypadkach pozwoli na uzyskanie aż nadto wystarczających efektów.
Dokładnie tak :)

hijax_pl napisał/a:
To akt, ale jak często ludzie nie mają o tym pojęcia? ;)
Jak się o czymś nie ma pojęcia, to nie należy brać udziału w dyskusji, a zwłaszcza wypowiadać się autorytarnie... :razz:
hijax_pl napisał/a:
To fakt, pytanie tylko czy takie operacje (jak też maski i warstwy) wykraczają poza pojęcie "edycją zdjęcia" czy też nie ;)
Szczerze mówiąc, mało mnie to obchodzi - mam ochotę i potrzebę użyć, to używam. A warstwy i maski same w sobie, to po prostu wygodne narzędzia, inwencją użytkownika jest jak i do czego je wykorzysta.
komor - Pon 15 Paź, 2012

jaad75, trochę moim zdaniem gloryfikujesz te Smart Objects. Od kiedy mam CS6 to popróbowałem takiej współpracy LR z PS i przeraziła mnie wielkość plików generowanych przez każde kiwnięcie palcem przy pomocy S.O. No i przede wszystkim, jakakolwiek ingerencjatypu filtry producentów trzecich powoduje konieczność zrenderowania S.O., czyli tracimy główną zaletę i de facto wracamy do tego, co jest w przypadku pracy w LR.

Co do ogółu dyskusji to jak zwykle najaktywniejsi są ekstremiści. :) Wszystko super, wszystko do niczego. Opinia, że w LR można poprawiać coś na kolanie jest po prostu nieprawdziwa, koniec, kropka. LR w aktualnej wersji ma już naprawdę bardzo wiele, i nie do pogardzenia jest ta zaleta, o której wspomniał Jaad, czyli wygodne i przemyślane środowisko, w sensie organizacji, wyszukiwania i edycji. I nie stoi to w sprzeczności z tezą, że w PS można osiągnąć znacznie więcej i jest tam po prostu więcej możliwości edycyjnych, szczególnie tych na poziomie ingerencji lokalnych.
Jak ktoś zaczyna od zera to myślę, że spokojnie można polecać LR zamiast PS, tym bardziej, że program jest o wiele tańszy w zakupie, co dla niekradnących może mieć znaczenie… Kupno za jakiś czas PS-a nie oznacza, że zmarnowało się pieniądze na LR, on zawsze może pozostać centrum organizacyjnym, a PS uzupełnieniem w przypadku zaawansowanej obróbki.

To, że dla wielu profesjonalistów liczy się tylko PS wynika po prostu z historii – program ten służył do profesjonalnej pracy na wiele lat przed tym, niż w ogóle powstał LR.

komor napisał/a:
jaad75, trochę moim zdaniem gloryfikujesz te Smart Objects.
Ani trochę. :smile:
komor napisał/a:
Od kiedy mam CS6 to popróbowałem takiej współpracy LR z PS i przeraziła mnie wielkość plików generowanych przez każde kiwnięcie palcem przy pomocy S.O.
Nie zwróciłem na to uwagi, ale ja do tej pory używam CS4, być może, że w CS6 rzeczywiście tak jest.
komor napisał/a:
No i przede wszystkim, jakakolwiek ingerencjatypu filtry producentów trzecich powoduje konieczność zrenderowania S.O.
To oczywiste, przynajmniej póki co.
komor napisał/a:
czyli tracimy główną zaletę i de facto wracamy do tego, co jest w przypadku pracy w LR.
Niezupełnie - wygoda pracy ze stosem warstw i ich interakcja ze sobą, to jednak kompletnie inna bajka, niż osobne bądź co bądź (nawet jeśli zestackowane) kroki poszczególnych edycji we wtyczkach do LR.
komor - Pon 15 Paź, 2012

No wiesz, mnie chodzi o zwrócenie uwagi na to, że Smart Objects nie są rozwiązaniem na wszystkie problemy świata :) i używanie ich też ma swoją cenę. Natomiast niewątpliwie bardzo przydatną zaletą jest choćby ta, po „narobieniu się” w PS nadal można zmienić parametry wywołania pierwotnego RAW-a.

komor napisał/a:
No wiesz, mnie chodzi o zwrócenie uwagi na to, że Smart Objects nie są rozwiązaniem na wszystkie problemy świata :) i używanie ich też ma swoją cenę.
Nie twierdzę, że są, zwłaszcza, że (przynajmniej do niedawna) nie wszystkie narzędzia edycyjne dało się używać na Smart Objects. Jak to wygląda w CS6, tak przy okazji?
komor napisał/a:
Natomiast niewątpliwie bardzo przydatną zaletą jest choćby ta, po „narobieniu się” w PS nadal można zmienić parametry wywołania pierwotnego RAW-a.
Dokładnie tak, natomiast wadą jest również to, że trzeba używać LR i PS opartych na tej samej wersji ACR, co przy zmianie głównego numerka pociąga za sobą konieczność upgradu zarówno PS jak i LR, jeśli to Lightroom jest Twoim głównym środowiskiem pracy.

http://www.adobe.com/prod...pes_sl_all.html

większość funkcji to podstawowa cyfrowa ciemnia
jednak to wszystko można zrobić lepiej a szczególnie szybciej na dużych plikach
w ps.

http://www.adobe.com/prod...pes_sl_all.html

[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 11:33 ]
komor napisał/a:
Opinia, że w LR można poprawiać coś na kolanie

do tego na drżącym kolanie źle zatemperowanym ołówkiem.
pędzle są nieprecyzyjne i po prostu niewydajne "przymulają"
wywoływanie plików w ps acr jest bardzo wygodne i generuje
do wyboru plik xmp albo metadata w plikach źródłowych
LR robi swój własny bajzel na dysku, co zabiera więcej MB.. a nawet GB dysku

sigmiarz napisał/a:
większość funkcji to podstawowa cyfrowa ciemnia
A co to jest "cyfrowa ciemnia"? W kwestii edycyjnej, LR to dokładnie to samo, co ACR i chyba nikt nigdy nie twierdził, że jest inaczej.
sigmiarz napisał/a:
jednak to wszystko można zrobić lepiej a szczególnie szybciej na dużych plikach
w ps.
W ACR można zrobić dokładnie to samo, przy użyciu tych samych narzędzi. W samym PS można zrobić o wiele więcej (co nie zawsze znaczy lepiej), natomiast wymaga to znajomości innych narzędzi i technik.

No tak.. Jak ktoś do edycji zdjęcia potrzebuje content-aware fill / move / scaling czy też puppet warp to faktycznie - tylko PS ;)

sigmiarz napisał/a:
do tego na drżącym kolanie źle zatemperowanym ołówkiem.
To chyba wyłącznie w kwestii edycji lokalnych?
sigmiarz napisał/a:
Że są nieprecyzyjne, to mógłbym się zgodzić, a "przymulanie" przy ich większej ilości wynika przede wszystkim z bezstratnej natury działania, czyli przeliczania obrazu w locie.
sigmiarz napisał/a:
wywoływanie plików w ps acr jest bardzo wygodne i generuje
do wyboru plik xmp albo metadata w plikach źródłowych
To samo można skonfigurować w LR.
sigmiarz napisał/a:
LR robi swój własny bajzel na dysku, co zabiera więcej MB.. a nawet GB dysku
Jeśli działasz zgodnie z zamysłem twórców, to ten "bajzel" jest bardzo sensowny - po prostu niecelowym jest używanie Lightrooma, jeśli nie organizujesz w nim bazy zdjęć. Bałagan robi importowanie przypadkowych pojedynczych obrazków i utrzymywanie bazy zdjęć wg. swojego niezależnego układu, tworzonego w innym programie. Początkowo sam tak używałem Lightrooma i strasznie mnie przez to denerwował, ale wystarczy nie "stawać okoniem" i jest naprawdę wygodnie i sensownie.
Usjwo - Pon 15 Paź, 2012

A to w LR nie ma warstw i masek? Ja powiem ze bez tego byloby mi ciezko, pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Pewnie w LR mozna uzyskac to samo innym soposobem, ale czy latwiej?

Usjwo napisał/a:
A to w LR nie ma warstw i masek?
Warstw nie, maski są takie hm.. no można to nazwać maską, choć to tylko lokalne nakładanie "efektu".
Usjwo napisał/a:
Pewnie w LR mozna uzyskac to samo innym soposobem, ale czy latwiej?
Np używając PSE

Usjwo napisał/a:
Warstw oczywiście nie ma, masek sensu stricto też nie, natomiast możliwość lokalnej edycji istnieje, chociaż nie tak wygodna i wszechstronna jak w PS.
Usjwo napisał/a:
Ja powiem ze bez tego byloby mi ciezko, pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Wyłącznie. Ale zmiana workflow procentuje, bo srodowisko jest rzeczywiście o wiele wygodniejsze i wydajniejsze, choć z początku wydaje się za bardzo okrojone.
Usjwo napisał/a:
Pewnie w LR mozna uzyskac to samo innym soposobem, ale czy latwiej?
Nie wszystko można uzyskać "innym sposobem" i do takich zadań konieczny jest jednak PS, tyle, że nie każdy kiedykolwiek trafi na taką konieczność (i nie zawsze ta konieczność będzie rzeczywiście koniecznością :wink: ).

może tak, jak ktoś jest fotoamatorem LR może mu wystarczy,
jak ktoś jest fotografikiem i musi zrobić porządną edycję zdjęć pod glamour albo beauty (nie mam tu na myśli nazw czasopism dla pań) to zdecydowanie LR mu nie wystarczy ale jest mu często potrzebny bo ma duży przerób, LR wiele rzeczy pozwala
zautomatyzować, ale to samo można zrobić w ps nagrywając akcje
a nawet więcej
jak ktoś jest grafikiem i fotografuje wygodniej mu będzie w PS :}

jaad75 napisał/a:
Jeśli działasz zgodnie z zamysłem twórców, to ten "bajzel" jest bardzo sensowny - po prostu niecelowym jest używanie Lightrooma, jeśli nie organizujesz w nim bazy zdjęć. Bałagan robi importowanie przypadkowych pojedynczych obrazków i utrzymywanie bazy zdjęć wg. swojego niezależnego układu, tworzonego w innym programie.

ja używam systemu plików, wiesz .. :wink: katalogi, pliki
łatwiej zrobić backup, można łatwo przeglądać nie odpalając programu
często już są dwa lub trzy duże odpalone, kolejny wywoła zamieszanie
w pamięci komputera, LR jest dość wymagający pod tym względem

komor - Pon 15 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
jednak to wszystko można zrobić lepiej a szczególnie szybciej na dużych plikach w ps.

Szybciej w PS? :) Biorąc pod uwagę wsadowe operacje, tak prosto osiągalne w LR…

sigmiarz napisał/a:

Nawet na moim starym MBP aby „przymulić” pędzle to muszę się mocno postarać i ponakładać ich naprawdę wiele…

sigmiarz napisał/a:
wywoływanie plików w ps acr jest bardzo wygodne i generuje do wyboru plik xmp albo metadata w plikach źródłowych LR robi swój własny bajzel na dysku, co zabiera więcej MB.. a nawet GB dysku

Nie wiesz o czym piszesz. :) Bajzlu żadnego nie ma, pliki są tam gdzie chcę, a jedyne co LR generuje to baza danych, co w przypadku używania Adobe Bridge też odbywa się, tylko nieco bardziej ukryte. Owszem, gigabajty idą na cache podglądów, ale w zamian za to jest właśnie wygoda przeglądania i pracy na dużych plikach bez przymulania komputera każdorazowym wczytywaniem oryginalnych dużych plików.

Usjwo napisał/a:

Przecież to nie ma być klon Photoshopa tylko inne podejście do nieco innego tematu. PS w obecnej postaci to kombajn do wielu rodzajów zadań, LR ma być programem do obróbki fotografii cyfrowych, który w razie potrzeby można rozszerzyć poprzez dalszą edycję w PS.

@komor, daj już spokój, nie odrywaj się od rzeczywistości, LR jest o wiele gorzej zoptymalizowany od PS który jest przewidziany do pracy na dziesiątkach warstw,
nie ma co porównywać.

sigmiarz napisał/a:
ak ktoś jest grafikiem i fotografuje wygodniej mu będzie w PS :}
Nie, zapewniam Cię, że jeśli głównie fotografuje, to wygodniej mu będzie w LR wspomaganym od czasu do czasu PS-em. Jeśli to są jednak głównie projekty graficzne (w sensie zdjęcia stanowią ich część, ale dochodzą do tego napisy i inne wektory), to wtedy Bridge i PS+Ilustrator będą odpowiedniejszymi.
sigmiarz napisał/a:
ja używam systemu plików, wiesz .. :wink: katalogi, pliki
To dokładnie tak jak Lightroom. Chyba nie dokońca zdajesz sobie sprawę z tego jak to działa? :roll:
sigmiarz napisał/a:
łatwiej zrobić backup, można łatwo przeglądać nie odpalając programu
j.w.
komor - Pon 15 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
jak ktoś jest fotografikiem i musi zrobić porządną edycję zdjęć pod glamour albo beauty (nie mam tu na myśli nazw czasopism dla pań) to zdecydowanie LR mu nie wystarczy

Z tym się akurat można zgodzić. Ludzie i twarze to akurat jeden z lepszych powodów do użycia PS.

sigmiarz napisał/a:
ja używam systemu plików, wiesz .. katalogi, pliki łatwiej zrobić backup

I mam dokładnie tak samo, choć korzystam z LR.

sigmiarz napisał/a:
LR jest o wiele gorzej zoptymalizowany od PS który jest przewidziany do pracy na dziesiątkach warstw,
nie ma co porównywać.
To akurat bzdura - LR jest zoptymalizowany pod bezstratną edycję, czyli przeliczanie poszczególnych kroków w locie, PS przy dziesiątkach niezrasteryzowanych warstw będzie pracował równie ciężko, co LR przy wielu lokalnych zmianach.

sigmiarz napisał/a:
jak ktoś jest fotografikiem i musi zrobić porządną edycję zdjęć pod glamour albo beauty
/.../
jak ktoś jest grafikiem i fotografuje wygodniej mu będzie w PS :}
Tym bardziej jak jest wyposażony w narzędzie typu Portrait Professional itp i używa PS tylko do uruchomienia wtyczki :D

P.S. (nie PS ;) )
Ta gadka zaczyna mi coraz bardziej przypominać dysputę fotoamora vs reszta świata w temacie: wielkość matrycy vs wydajność kompa... :roll:

jaad75 napisał/a:
To dokładnie tak jak Lightroom. Chyba nie dokońca zdajesz sobie sprawę z tego jak to działa?

no właśnie :)
nie działa to do końca tak jak system plików w os

hijax_pl napisał/a:
Tym bardziej jak jest wyposażony w narzędzie typu Portrait Professional itp i używa PS tylko do uruchomienia wtyczki

to jest narzędzie dla skończonych amatorów, nic mu nie pomoże "Professional" w nazwie.

jaad75 napisał/a:
To akurat bzdura - LR jest zoptymalizowany pod bezstratną edycję, czyli przeliczanie poszczególnych kroków w locie, PS przy dziesiątkach niezrasteryzowanych warstw będzie pracował równie ciężko, co LR przy wielu lokalnych zmianach.

jaad, nie pisz bzdur o domniemanych bzdurach.

hijax_pl napisał/a:
Ta gadka zaczyna mi coraz bardziej przypominać dysputę fotoamora vs reszta świata w temacie: wielkość matrycy vs wydajność kompa...

prawdopodobnie zrobiliście z niego głupka, tak można w nieskończoność,
3 czy 4 na jednego i udowadnianie trudno powiedzieć czego.
Radzę odetchnąć, pójść na spacer do parku, popatrzeć na drzewa,
to uspokaja i pozwoli Wam nabrać dystansu do tego ogromnego problemu
jakim jest fakt że Sigmiarz nad LR przedkłada PS, do tego nie jest to tylko
kwestia mojego upodobania, tylko sprawa funkcjonalność, wygody obsługi.

Mam nadzieję że czytaliście uważnie, bo po tym co piszecie mam wrażenie że niestety nie do końca...
Dziękuję za uwagę. :roll:

Tutejszyn - Pon 15 Paź, 2012

sigmiarz, okopałeś się na swojej pozycji i bronisz zaciekle, tylko nikt Ciebie nie atakuje, to raczej Ty trzymasz zaostrzoną broń. Z tego co mówisz, LR to kupa dla amatorów, a tak nie jest.

sigmiarz napisał/a:
No do końca to nie, ale to nie oznacza, że źle. Mam LR, mam automatyczny backup (realizowany zewnętrznym oprogramowaniem i dyskami), mam porządek na dysku, mam porządek w LR. Czego chcieć więcej? :roll:
sigmiarz napisał/a:
to jest narzędzie dla skończonych amatorów, nic mu nie pomoże "Professional" w nazwie.
Są inne... Są też fajne filtry juz tu wspomnianego Nika czy Topaza. I są też tacy co używają PS tylko po to by móc te filtry uruchomiać, o ile nie mogą już odpalać wprost z LR.?
sigmiarz napisał/a:
Hm... Ale moje doświadczenia z LR i PS potwierdzają to co jaad75 napisał. Zatem gdzie leży prawda? Ta właściwa?
sigmiarz napisał/a:
Nie do końca. Tak samo jak on uznał swój hernetyczny światek jako wyznacznik dla mas tak samo Ty posuwasz się do takich kategorycznych stwierdzeń, że "LR się nie nadaje". To po prostu nie jest prawda.

Tutejszyn napisał/a:
sigmiarz, okopałeś się na swojej pozycji i bronisz zaciekle, tylko nikt Ciebie nie atakuje, to raczej Ty trzymasz zaostrzoną broń. Z tego co mówisz, LR to kupa dla amatorów, a tak nie jest.

przeczytaj wątek dokładnie, nie widzę żadnych okopów.

Hijax, wyraźnie nie byłeś w parku :grin:

sigmiarz napisał/a:
Hijax, wyraźnie nie byłeś w parku
Byłem w parku też. ;)
Przewietrzyłem się, wziąłem 10 wdechów i.. nadal nie widzę by Twoja teoria była słuszna. Zapewne subiektywnie masz rację, ale akurat w tym przypadku by się przydał obiektywizm ;)

Ale.. Nie ma co drzeć szat - wystarczy, że potencjalni czytelnicy tego wątku widzą, że są zdania rozbieżne (to efekt spaceru :D )

Tak czy siak na początku używałem LR i PS, ale im głębiej wchodziłem w LR tym rzadziej dopalałem PS. Teraz w zasadzie odpalam kiedy muszę coś na warstwach robić, albo jakieś megaskompilowane maski tworzyć. Całą resztę robię tylko w LR + kilka pluginów Topaza i Nika ;)

nienietaktak - Pon 15 Paź, 2012

Podsumowanie:
LR i PS są przeznaczone dla dwóch grup użytkowników, które to grupy w wielu przypadkach się zazębiają.
LR - obróbka zdjęć w stopniu wielce zaawansowanym dla tych, którzy mają zamiar pracować na plikach źródłowych bez głębszej ingerencji, czyli typowa ciemnia z kilkoma dodatkowymi funkcjami.
PS - to samo co LR plus praca na warstwach, tworzenie masek, zaawansowane narzędzia wycinania, klonowania itd. to dla tych, którzy muszą, chcą i potrafią to robić.

Nie mam dużego doświadczenia z LR, bo pracowałem na nim raptem 2 tygodnie, więc o rzeczywistej przydatności i funkcjonalności mogę powiedzieć niewiele lub nic.
PS mi wystarczy. W połączeniu z Bridge i Camera RAW zapewnia dostateczną wygodę podczas pracy :)
Byłem w lesie, w szkole i na boisku. Rzeczywiście tlen uspokaja i nawet lekko otumania ;)

nienietaktak napisał/a:
bez głębszej ingerencji, czyli typowa ciemnia z kilkoma dodatkowymi funkcjami.
A co to znaczy "głębsza ingerencja"? ;)
nienietaktak - Pon 15 Paź, 2012

hijax_pl, sobie dopowiedz, co chcesz. ;)
moją przypadłością, a może zaletą jest nie zawsze precyzyjne wypowiadanie się i używanie skrótów myślowych. Tym razem jednak nie myślałem o tym, co Ty ;)

To ja idę na kolejny spacerek :D

nienietaktak napisał/a:
nawet lekko otumania

oj nie, dotleniony mózg to podstawa

A nadmiar tlenu jest trujący ;)

w powietrzu jest go tylko 20%, nie ma strachu :}

Powietrze też może zabić ;-)
mozer - Pon 15 Paź, 2012

Coraz mądrzejsze sentencje tu padają ;)

hijax_pl napisał/a:
Powietrze też może zabić

już nie wiem co myśleć.. :) grozisz mi ?

może moderator powinien wywalić ostatnie 5 postów, bo to jest klasyczny OT
i myślę że powinniśmy unikać takiego lania wody...

Nie nie. Tnę do mieszanek do głębokiego nurkowania ;-)
Usjwo - Wto 16 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Ta gadka zaczyna mi coraz bardziej przypominać dysputę fotoamora vs reszta świata w temacie: wielkość matrycy vs wydajność kompa...

prawdopodobnie zrobiliście z niego głupka, tak można w nieskończoność,

Watek troche wyglada jakby fanboje LR, oburzyli sie ze ktos moze twierdzic ze PS jest lepszy :mrgreen:
Jakbyscie wrocili do poczatku to mozecie przeczytac ze autor zadal pytanie jak cos zrobic w PS, wiec rady "uzyj LR sa o kant d... potluc".
Przeciez to ze PS ma wieksze mozliwosci to chyba nie ulega dyskusji. To co da sie zrobic w LR da sie i w PS, odwrotnie juz to nie dziala. Moze LR jest szybszy, mniejszy i tanszy (to napewno), tylko jak kotos juz ma PS (ja np. uzywam firmowego) to nie ma sensu kupwac LR. Jak komus potrzebna jakas funkcja w PS, ktorej nie ma w LR to tez nie widze sensu zakupu LR. Uzywanie PS do odpalenia jakiegos plugina, tez nie ma zadnego uzasadnienia ekonomicznego. Jakbym nie mial PS, to pewnie prywatnie kupilbym i uzywal LR (ze wzgledu na cene), ale raczej daleki bylbym od twierdzan ze LR jest lepszy od PS.

komor - Wto 16 Paź, 2012

Usjwo napisał/a:
Watek troche wyglada jakby fanboje LR, oburzyli sie ze ktos moze twierdzic ze PS jest lepszy

PS jest „lepszy” ale fanboje oburzyli się, że ktoś bardzo stanowczo uważa LR za program amatorski, wysuwając argumenty świadczące o niezrozumieniu po co powstał LR i jak go prawidłowo używać. Proszę pamiętać, że LR nie jest produktem firmy konkurencyjnej w stosunku do PS, tylko pochodzi od tego samego producenta i programy te wzajemnie się uzupełniają.
A że wątek dotyczy czegoś innego, to insza inszość. :)

Usjwo napisał/a:
tylko jak ktoś już ma PS (ja np. używam firmowego) to nie ma sensu kupować LR

No to jestem zaprzeczeniem Twojej tezy. :) PS mam w komputerze i używam „służbowo” od 1995 roku, a mimo to za centrum obróbki zdjęć RAW wybrałem Lightrooma, ze względu na wygodę i porządek na dysku. Sam fakt, że każdego RAW-a, któremu chcę ruszyć ciutkę kontrast, nie muszę otwierać, zapisywać jako TIFF/PSD, pilnować folderów, wersji itd. – to już wystarczy. Tylko dla zdjęć, w których potrzebuję zrobić coś więcej niż pozwala mi LR, odpalam PS. Gdybym nie miał pełnego PS do celów zawodowych to pewnie skończyłoby się na kupnie taniego PSE.

Usjwo, zauważ, że nikt z „obrońców” LR nie twierdził, że ktoś używający tylko PS jest w błędzie, jest nieprofesjonalistą, itd. W drugą stronę takie argumenty padły, zupełnie bez sensu. Najgorsze w dyskusjach internetowych są ekstremizmy – wszystko źle, wszystko dobrze. Świat nie jest czarno-biały i fakt, że ktoś używa tylko tego czy owego nie oznacza, że zaraz musi piętnować inne podejście i nazywać je błędnym, nieprofesjonalnym, że nikt normalny itd.

Usjwo - Wto 16 Paź, 2012

komor napisał/a:

Usjwo napisał/a:
tylko jak ktoś już ma PS (ja np. używam firmowego) to nie ma sensu kupować LR

No to jestem zaprzeczeniem Twojej tezy. :) PS mam w komputerze i używam „służbowo” od 1995 roku, a mimo to za centrum obróbki zdjęć RAW wybrałem Lightrooma, ze względu na wygodę i porządek na dysku.

Bo pewnie i LR masz "sluzbowego", wiec masz/miales wybor :smile:

komor napisał/a:

Usjwo, Najgorsze w dyskusjach internetowych są ekstremizmy – wszystko źle, wszystko dobrze. Świat nie jest czarno-biały i fakt, że ktoś używa tylko tego czy owego nie oznacza, że zaraz musi piętnować inne podejście i nazywać je błędnym, nieprofesjonalnym, że nikt normalny itd.

byl czas przywyknac :mrgreen: na optycznych tez sie czesto zdarza.

sigmiarz - Wto 16 Paź, 2012

komor napisał/a:
wysuwając argumenty świadczące o niezrozumieniu po co powstał LR i jak go prawidłowo używać

albo nie czytałeś uważnie albo nie byłeś w parku :)

komor - Wto 16 Paź, 2012

Usjwo napisał/a:
Bo pewnie i LR masz "sluzbowego"

Niestety, zarówno za PS jak i LR płacę służbowo sam. :)

sigmiarz napisał/a:
albo nie czytałeś uważnie albo nie byłeś w parku

Fakt, nie byłem w parku, ale argument „nie czytałeś uważnie” łatwo odwrócić i pchnąć w stronę adwersarza. Sigmiarz, nie czytałeś uważnie :) zacznij od ponownego przeczytania tego, co napisałeś wcześniej.

cybertoman - Wto 16 Paź, 2012

komor napisał/a:
Najgorsze w dyskusjach internetowych są ekstremizmy
To nie jest domena internetu, przyszlo z "reala". Ta cecha byla zrszta w zamierzchlych czasach przydatna dla populacji. Tacy po prostu jestesmy.
jaad75 - Wto 16 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
Ależ działa - masz normalne foldery (domyślnie poukładane datami), które możesz przeglądać w dowolnym programie, tyle tylko, że dochodzi jeszcze własna baza LR (lrcat). W kwestii archiwizacji, praktycznie żadna różnica.
sigmiarz napisał/a:
Weź sobie odpal paręnaście SO i SF i zobacz tę Twoją "optymalizację".
komor napisał/a:
za centrum obróbki zdjęć RAW wybrałem Lightrooma, ze względu na wygodę i porządek na dysku. Sam fakt, że każdego RAW-a, któremu chcę ruszyć ciutkę kontrast, nie muszę otwierać, zapisywać jako TIFF/PSD, pilnować folderów, wersji itd. – to już wystarczy. Tylko dla zdjęć, w których potrzebuję zrobić coś więcej niż pozwala mi LR, odpalam PS.
Dokładnie tak. Chociaż fakt faktem, że Bridge+ACR daje podobne możliwości, tyle tylko, że mnie nigdy nie udawało się utrzymywać choćby zbliżonego porządku w Bridge, do tego jaki praktycznie bezwysiłkowo mam w Lightroomie.
komor - Wto 16 Paź, 2012

jaad75 napisał/a:
Chociaż fakt faktem, że Bridge+ACR daje podobne możliwości

Bridge to kolejny program do odpalenia kosztem zasobów, a to był jeden z zarzutów Sigmiarza w stosunku do LR. Warsztat można sobie ustawić tak, że „na dzień dobry” odpalamy LR, w nim przeglądamy, katalogujemy, tagujemy, oraz dokonujemy co najmniej wstępnej obróbki, a w razie potrzeby sięgnięcia do narzędzi PS, odpalamy PS i nim pracujemy. Dopiero wtedy na dysku pojawi się dodatkowy TIFF/PSD, przy czym zawsze zapisze się tam gdzie trzeba i nie zapomni sobie zmienić nazwy.

Usjwo - Wto 16 Paź, 2012

komor napisał/a:
a w razie potrzeby sięgnięcia do narzędzi PS, odpalamy PS i nim pracujemy.

Prawie kazdy kto kozysta z LR w razie potrzeby odpala PS, wiec lepiej miec tylko PSa, niz tylko LR. Oczywiscie jak ktos ma obydwa pakiety ... to bogaty jest :mrgreen:

zapisywać profile można w plikach xmp a nawet w exifach, można nawet zapisywać te profile i używać jako "szablonów" do innych zdjęć, wiem że można to robić w LR ale w ACR jest wygodniej.
Co tu dużo pisać, święta Bożego Narodzenia są lepsze bo jest choinka i prezenty :wink:

komor - Wto 16 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
wiem że można to robić w LR ale w ACR jest wygodniej

:zalamany: Cóż może być wygodniejszego od zrobienia selekcji i naciśnięcia jednego guzika? Sigmiarz, Ty na pewno pracowałeś w Lightroomie, w jakiejś wersji nowszej niż v1?

jaad75 - Wto 16 Paź, 2012

komor napisał/a:
Bridge to kolejny program do odpalenia kosztem zasobów, a to był jeden z zarzutów Sigmiarza w stosunku do LR.
No, ale nie jest to znowu jakaś kobyła. :smile:
komor napisał/a:
Warsztat można sobie ustawić tak, że „na dzień dobry” odpalamy LR, w nim przeglądamy, katalogujemy, tagujemy, oraz dokonujemy co najmniej wstępnej obróbki, a w razie potrzeby sięgnięcia do narzędzi PS, odpalamy PS i nim pracujemy.
Dokładnie tak robię. I w miarę możności to LR jest hostem dla plug-inów typu Portraiture, czy choćby Viveza (której swoją drogą w miarę rozwoju LR coraz mniej używam).
komor napisał/a:
Dopiero wtedy na dysku pojawi się dodatkowy TIFF/PSD, przy czym zawsze zapisze się tam gdzie trzeba i nie zapomni sobie zmienić nazwy.
Dokładnie.

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2012 10:51 ]
sigmiarz napisał/a:
zapisywać profile można w plikach xmp a nawet w exifach, można nawet zapisywać te profile i używać jako "szablonów" do innych zdjęć, wiem że można to robić w LR ale w ACR jest wygodniej.
Zdecydowanie nie jest.

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2012 10:54 ]
komor napisał/a:
Sigmiarz, Ty na pewno pracowałeś w Lightroomie, w jakiejś wersji nowszej niż v1?
Z tego co pisze, mam poważne wątpliwości... :razz:
hijax_pl - Wto 16 Paź, 2012

jaad75 napisał/a:
I w miarę możności to LR jest hostem dla plug-inów typu Portraiture, czy choćby Viveza (której swoją drogą w miarę rozwoju LR coraz mniej używam).
O - to tak jak ja :D

PSE odpalam z LR jak chce odpalić FisheyeHemi ;)
A na warstwach robię tak rzadko, że w zasadzie powoli zapominam jak się w PS pracuje ;)

jaad75 napisał/a:
Z tego co pisze, mam poważne wątpliwości...

coś nie tak jest z Wami koledzy :) , próbujecie coś udowodnić ale na pewno nie to że LR jest lepszy. Jasne że uzywałem, kilka miesięcy temu była to najnowsza.

[ Dodano: Wto 16 Paź, 2012 15:03 ]
chyba nie zgłębiliście dostatecznie ACRA który nie ma wszystkiego tak na wierzchu jak LR
ale wystarczy kliknięcie i jest, tego rodzaju rzeczy klasyfikują LR bardziej jako soft amatorski, ale przecież w byciu amatorem nie ma nic złego.

komor - Wto 16 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
próbujecie coś udowodnić ale na pewno nie to że LR jest lepszy

Masz w pełni rację. :) Nie próbujemy udowodnić, że LR jest lepszy od PS, tylko obalamy Twoją tezę, że LR jest dla amatorów, jest mniej wygodny i mniej zoptymalizowany od PS itd. Ty te programy ciągle usiłujesz postawić obok siebie i konfrontować: lepszy, gorszy. A one się uzupełniają w dużym stopniu i pomysł zaczęcia swojej przygody w cyfrową fotografią od LR a nie PS, nie jest wcale głupi, biorąc pod uwagę, że LR obejmuje sprawę bardziej kompleksowo, jeśli chodzi o organizację pracy, plików, publikacji. To naprawdę duża wygoda i sprowadzanie całej sprawy do listy narzędzi edycyjnych w PS kontra LR – nie jest całą prawdą.
sigmiarz napisał/a:
chyba nie zgłębiliście dostatecznie ACRA który nie ma wszystkiego tak na wierzchu jak LR

I to ma świadczyć o wyższości PS, czy jak? Wiesz o tym, że silnik ACR jest wspólny w PS i LR, prawda?

sigmiarz napisał/a:
lightroom jest do katalogowania i obróbki typu korekta ekspozycji lub kontrastu

to tego nie potwierdza :) jest na pierwszej stronie wątku.
właściwie napisałem to co Ty tylko krócej i i 5 stron wątku temu,
marnujesz czas swój i mój.

hijax_pl - Wto 16 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
lightroom jest do katalogowania i obróbki typu korekta ekspozycji lub kontrastu
A Photoshop do obróbki typu wstawienie tekstu. :)