|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Jaka lampa błyskowa do Praktici BX20?
raven17a1 - Wto 16 Paź, 2012 Temat postu: Jaka lampa błyskowa do Praktici BX20? Może ktoś podpowiedzieć jaką lampę błyskową zakupić do modelu jak z tematu? Żeby działała automatyka pomiaru z aparatu.
h.s. - Wto 16 Paź, 2012
Google?
Wpisz Praktica B i lampy błyskowe i masz odpowiedzi
raven17a1 - Wto 16 Paź, 2012
Akurat BX20 posiada TTL lampy błyskowej a inne z serii B nie. Szukam lampy która to obsłuży.
auslander83 - Sob 27 Paź, 2012
Post za postem Musisz wiedzieć że ten model posiada TTL dla lampy błyskowej, ale tylko dedykowanej, z innymi bedzie działał tylko z czasem 1/125 bodajze...
Na szczęście dedykowanych lamp Pentacon produkował sporo, od prostych po cudeńka z wyświetlaczem LCD i rak dalej... Tak czy siak nie są drogie i łatwo dostępne. A w ogóle... Po co Ci lampa...???
[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 13:31 ]
http://allegro.pl/praktic...2728399013.html Tu masz przykład
[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 13:32 ]
Jest też B220 ale tej nie polecam, za biedna...
ghost - Sob 27 Paź, 2012
sądząc po ilości styków, to nie jest lampa z ttl, a jedynie z własnym pomiarem.
bx20 ma 4 styki i takich fleszy trzeba szukać. np. tu masz wypisane która lampa co ma.
chodzi mi po głowie ( i w/w stronka to potwierdza), że ttl jest zgodny z tym z olympusa OM, więc można tam poszukać, choć pewnie ceny będą znacznie mniej przyjazne.
raven17a1 - Sob 27 Paź, 2012
auslander83 napisał/a: | A w ogóle... Po co Ci lampa...??? |
Ogólnie żeby cienie na twarzy czasem rozświetlić. Albo jakby coś się działo ciekawego w słabym świetle to żebym mógł jednak zrobić zdjęcie, jakiekolwiek ale żeby było. Sam pracuję u fotografa to jednak jako takie pojęcie o fotografowaniu mam.
auslander83 - Nie 28 Paź, 2012
No chyba że tak... Ja nie lubię lampy. Wydaje mi się że musisz się zdecydować, czego od niej wymagasz, akurat BX20 wysyła z dedykowaną, na przykład, lampą serię błysków, by światłomierz mógł brać jak najdokładniejszą poprawkę-gdy będzie za jasno lub za ciemno, dioda w wizjerze nie pokaże gotowości do pracy z lampą, inne po prostu maja synchronizację w jakimś tam czasie i to tyle. Ghost ma rację z tymi stykami, pewnie rozsądnie będzie sie rozeznać co i jak..
ghost - Nie 28 Paź, 2012
yy serię błysków?
Soniak10 - Nie 28 Paź, 2012
Ja mam lampę dedykowaną "Praktica BD36 TTL" Ma już 19 lat, używałem ją jedynie z Prakticą MTL5B, czyli bez TTL-a. Działała bez zarzutu. Zresztą - obecnie jej uzywam z cyfrówką Fuji X-S1, oczywiście równiez bez TTL-a, ale lampa ma własny pomiar światła, więc po ręcznym zgraniu parametrów na aparacie i lampie zdjęcia wychodzą poprawnie naświetlone w zakresie od ok. 1m do max 9m.
Jeżeli taką lampę znajdziesz, to z Prakticą BX20 powinna współpracować w pełnym zakresie.
Pozdrowienia i powodzenia w poszukiwaniach.
BTW: własnie namierzyłem kilka ofert na e-bayu. Oto jedna z nich:
http://www.ebay.pl/itm/Pr...=item4601424dcf
raven17a1 - Nie 28 Paź, 2012
Ze stronki którą podał Ghost wynika że trzeba zakupić lampę z serii BD i wszystko będzie ok. Na allegro na razie żadnej nie ma.
|
|