forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa Sony HVL 56 AM

JanuszB131 - Nie 21 Paź, 2012
Temat postu: Lampa błyskowa Sony HVL 56 AM
Witam wszystkich mam pytanie siedzimy sobie z kolegami w domu i tak rozważamy czy lampa błyskowa sony HVL 56 AM ma wsparcie synchronizacje na pierwsza i druga kurtune.dziękuję za szybka odpowiedz.Pozdrawiam][/b]
komor - Pon 22 Paź, 2012

Instrukcja obsługi nic o tym nie wspomina…
MC - Pon 22 Paź, 2012

Prawdziwy mężczyzna instrukcji nie czyta. Rejestruje się za to na forum i czeka aż mu ktoś odpowie. :zalamany:
JanuszB131 - Pon 22 Paź, 2012

A Kolega MC nie wie chyba tez nie czytał instrukcji a instrukcji nic niema na ten temat.Pozdrawiam
komor - Pon 22 Paź, 2012

JanuszB131, ale skoro w instrukcji nic na ten temat nie ma (a z tego co sobie obejrzałem, to instrukcja tej lampy jest zbudowana dość sensownie i czytelnie) – to jaki wyciągamy wniosek?

wczoraj bylem w sklepie Sony i sprzedawca tez nic niewie na ten temat, to napisałem do serwisu sony i czeka na odpowiedz.Pozdrawiam
MC - Pon 22 Paź, 2012

komor, taki, że trzeba jeszcze przeczytać instrukcję obsługi aparatu. Tam wszystko jest napisane. A w menu to magiczne słowo "rear" pod symbolem lampy błyskowej.

dzięki za odpowiedzi zamykam temat.
komor - Pon 22 Paź, 2012

MC, czyli tę opcję ustawia się w aparacie, a nie w lampie? No widzisz, moje skrzywienie kanoniczne powoduje, że spodziewałem się odpowiedniej opcji w lampie, tym bardziej, że w instrukcji na stronie zatytuowanej „Features” jest mowa o HSS, a nie ma nic o drugiej kurtynie.
MC - Pon 22 Paź, 2012

Zgadza się. Ustawia się w aparacie.
Zresztą - to widać w lekcji nr 7 sponsorowanej przez Sony, a zamieszczonej na pewnym portalu fotograficznym na "O".

westberg - Wto 23 Paź, 2012

Myślę, że sarkazm wobec pytającego jest nie na miejscu. Odsyłanie do czytania instrukcji lampy i aparatu też jest bezsensu. Dlaczego? Bo co nam da ustalenie, że tryb rear ustawiamy w aparacie, skoro nawet jeżeli go ustawimy, owa lampa będzie błyskać dwukrotnie: na początku i na końcu? Czy to oznacza, że lampa nie ma synchronizacji? Nie do końca, bo ma, ale w pełnym trybie manualnym. Zatem w aparacie musimy ustawić tryb manualny z jednoczesnym aktywowaniem trybu rear dla lampy, zaś w lampie ustawić tryb manualny.

I chyba tak powinna wyglądać odpowiedź na wyrażoną wątpliwość. Wydaje mi się, że nie ma takich informacji w instrukcji, chociaż wczoraj do niej zaglądałem. Instrukcje w kwestiach szczegółowych są do pupy. Tak samo sprzedawcy w salonach sony. To straszne, kiedy klient wie więcej o sprzęcie niż sprzedawca. No, ale to taka dygresja na boku...

MC - Wto 23 Paź, 2012

Dziwne, bo u mnie bez problemu działała na drugą kurtynę wyłącznie bez jakichkolwiek manuali.

Dedukuję, że u wątkotwórcy również "nie działa bez problemu", skoro o to pyta. To elementarne, drogi Watsonie. U mnie zresztą też "nie działa bez problemu", ino w inkryminowanym manualu. Zatem, coś jest na rzeczy. ;o)

W ogóle to sam zostałem zaskoczony faktem, że ta 56 nie ma pełnej synchronizacji z moją 850-tką. W zasadzie jest to dla mnie nadal wielką tajemnicą, dlaczego tak jest.

dcs - Wto 23 Paź, 2012

westberg,

Co masz na myśli pisząc "pełnej synchronizacji"?

dcs napisał/a:
westberg,

Co masz na myśli pisząc "pełnej synchronizacji"?

To, że w ttl`u (tryb w lampie) i trybach PAS (w aparacie) nie ma synchronizacji na drugą kurtynę. Lampa błyska mi dwa razy. Tylko w pełnym manualu (lampa+aparat) z ustawieniem rear w aparacie, błyska na drugą kurtynę.

MC - Wto 23 Paź, 2012

Drogi Sherlocku, u mnie zestaw A700 + hvl56am działał tak, że przy ustawieniu lampy na ADI, a aparatu na A + rear lampa błyskała raz.

Cóż mogę powiedzieć: gratulacje! ;o)
jaad75 - Wto 23 Paź, 2012

westberg, przecież to normalne, że lampa w TTL-u błyska 2x - pierwszy błysk, to przedbłysk pomiarowy (nie rejestruje się na zdjęciu)... :roll: Po prostu, przy błyskaniu na drugą kurtynę i długim czasie naświetlania bez problemu widzisz dwa błyski, podczas gdy w normalnym trybie następują na tyle szybko po sobie, że trudno je rozdzielić. Bardzo prostym sprawdzianem jest kwestia widoczności pierwszego błysku w wizjerze - jeśli go widzisz, to znaczy, że na zdjęciu się nie rejestruje, bo lustro jest opuszczone, więc tym bardziej zasłonięta jest migawka.
dcs - Wto 23 Paź, 2012

westberg,
Jednak nie czytałeś instrukcji.

MC - Wto 23 Paź, 2012

Cóż, lepiej trollować na forum.

dcs napisał/a:
westberg,
Jednak nie czytałeś instrukcji.

A którą miałem przeczytać? W instrukcji lampy nie ma nic na ten temat, natomiast w instrukcji aparatu synchronizacja na drugą kurtynę sprowadza się do włączenia rear i tyle. Może są jakieś inne instrukcje, Koledzy je znają, a nie chcą się podzielić?

[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 12:27 ]
MC napisał/a:
Cóż, lepiej trollować na forum.

Większość wpisów w tym wątku opiera się na manifestacyjnym prezentowaniu muchy w nosie z jednoczesną predylekcją do spuszczenia pytającego z siłą wodospadu w wc. Zatem kto tu trolluje, ekscelencjo?

dcs - Wto 23 Paź, 2012

westberg,

W jednej i drugiej jest.

Jak wybierasz TTL -powinieneś wiedzieć czym się charakteryzuje.
Jeżeli to nie jest świadomy wybór, to może akurat lepszy byłby ADI. -Kto wie?

jaad75 - Wto 23 Paź, 2012

westberg, wiedza o działaniu systemów pomiaru błysku nie jest wiedzą tajemną... :roll:

Ok, macie rację.
komor - Wto 23 Paź, 2012

dcs napisał/a:
jednej i drugiej jest.

A gdzie to jest w instrukcji do lampy? Bo specjalnie sobie ją ściągnąłem, żeby znaleźć drugą kurtynę na liście ficzerów, ale tego tam nie ma w ogóle wymienionego, choć jest wymieniony np. HSS.

hijax_pl - Wto 23 Paź, 2012

komor, a od kiedy to ficzer lampy? ;)
komor - Wto 23 Paź, 2012

hijax_pl, w Canonie bez problemu włączam to jednym guzikiem na lampie. :cool:
Myślałem, że jak tak jest w Cwanonie, to w pozostałych, lepszych, systemach – tym bardziej. :razz:

A tak na poważnie, to może być też ficzer lampy, bo te wszystkie precyzyjne timingi synchronizacyjne raczej trzeba inaczej ustawiać dla błyskania na pierwszą kurtynę, a inaczej na drugą. Nie sądzisz?

dcs - Wto 23 Paź, 2012

komor,

Z instrukcji lampy można wyczytać, że TTL może działać z przebłyskiem /pre-flash/
jakby to wiedział, toby takich bzdurnych wniosków nie wyciągnął:
westberg napisał/a:
To, że w ttl`u (tryb w lampie) i trybach PAS (w aparacie) nie ma synchronizacji na drugą kurtynę. Lampa błyska mi dwa razy. Tylko w pełnym manualu (lampa+aparat) z ustawieniem rear w aparacie, błyska na drugą kurtynę.

komor - Wto 23 Paź, 2012

dcs, to wszystko było potem. Natomiast pierwsze pytanie w wątku, które początkowo też wydawało mi się z cyklu „czemu sobie nie sprawdzi w instrukcji”, okazało się jednak mniej banalne, skoro w systemie Sony jest tak, że w instrukcji lampy nie ma nic na temat funkcji 2. kurtyny i trzeba tego szukać w instrukcji aparatu. Tego nie wiedziałem, bo Sony nigdy nie miałem, a w Canonie to funkcja wyciągnięta na dedykowany guzik na lampie, obok HSS.
Czyli jak rozumiem dowolna lampa w tym systemie zadziała na 2. kurtynę, jeżeli tylko umożliwia to aparat, tak?

dcs - Wto 23 Paź, 2012

komor,
Zobacz kiedy dołączyłem do dyskusji i z jakim pytaniem.
Odpowiedź którą otrzymałem świadczyła o nieznajomości działania TTL, a o tym można przeczytać w instrukcji lampy.

komor - Wto 23 Paź, 2012

dcs, myślałem, że liczy się temat i pytanie, a nie fakt, kiedy waszmość zaszczycił ten wątek. ;) Problem preflasha w TTL to pikuś, mnie ciągle nurtuje skąd entuzjasta Sony ma wiedzieć, czy uda mu się z tą drugą kurtyną, skoro instrukcja do lampy milczy na ten temat. W instrukcji aparatu jest to w ogóle i w szczególe opisane? Że z każdą lampą? Bo nie chce mi się ściągać kolejnego PDF-a, jedna instrukcja do Sony tygodniowo mi wystarczy. ;)
MC - Wto 23 Paź, 2012

komor napisał/a:
skąd entuzjasta Sony ma wiedzieć

Stąd, że zazwyczaj do robienia zdjęć używa się także aparatu, więc i jego obsługę by się przydało zgłębić.
O ile wiem wszystkie lustrzanki Sony mają taką funkcję.

dcs - Wto 23 Paź, 2012

komor,
Wszystkie korpusy http://www.mhohner.de/sony-minolta/bodies.php -"Flash modes?" -"rear sync."
Nie we wszystkich trybach http://www.mhohner.de/son...mp_features.php -"Rear Sync"
A tu masz flesze -jakbyś chciał się zapytać co który ma. http://www.mhohner.de/sony-minolta/flashes.php

komor - Wto 23 Paź, 2012

O, dzięki, i to jest konkret. Wątkopytaczowi może się przydać. :)
Usjwo - Wto 23 Paź, 2012

hijax_pl napisał/a:
komor, a od kiedy to ficzer lampy? ;)

druga kurtyna? to jest ficzer lampy, nie aparatu (a po prawdzie to ficzer obydwu). Mam pare lamp i nie kazda mozna wyzwolic na druga kurtyne.

To już lepiej. I aparatu i lampy ;-)
Aparat musi wiedzieć kiedy dać sygnał a lampa musi umieć powiedzieć ile będzie trwał błysk. Oczywiście mówimy o trybie TTL ;-)

Usjwo - Wto 23 Paź, 2012

Ja w gleboko w fotohardware nie siedze, jakos wydawalo mi sie (moze nie slusznie) ze kazdy aparat ma wyzwalanie na druga kurtyne. A w specyfikacji lampy zawsze jest to podkreslane jako zaleta i duzy plus :mrgreen:

Wyobraz sobie teraz lampę bez żadnej automatyki. Podłączonych do gorącej stopki. Co musi zrobić korpus? ;-)
westberg - Sro 24 Paź, 2012

MC napisał/a:
komor napisał/a:
skąd entuzjasta Sony ma wiedzieć

Stąd, że zazwyczaj do robienia zdjęć używa się także aparatu, więc i jego obsługę by się przydało zgłębić.
O ile wiem wszystkie lustrzanki Sony mają taką funkcję.

Tylko skąd pewność, że funkcja aktywowana w aparacie przekłada się na działanie lampy, skoro w instrukcji lampy wprawdzie można doczytać jak lampa błyska (czego faktycznie nie doczytałem, mój błąd), ale akurat nie to czy działa w trybie synchronizacji na drugą kurtynę.

Jeżeli Kolega ma inne informacje na temat opisu instrukcji lampy dotyczącej synchronizacji na drugą kurtynę, to niech się z ludzkością nią podzieli - najlepiej wskazując palcem stronę w instrukcji, zamiast dawać popisy bezproduktywnej idiosynkrazji.

[ Dodano: Sro 24 Paź, 2012 07:53 ]
komor napisał/a:
W instrukcji aparatu jest to w ogóle i w szczególe opisane?

Cytuję:

"Fires right before the exposure is completed. You can capture a flowing light or the trail of a moving subject in a more realistic way when shooting a moving subject using a slower shutter speed with the flash."

str.64, pkt 3 instrukcji do 850-tki.

Ogólnie, czy szczegółowo?

hijax_pl - Sro 24 Paź, 2012

Jak dla mnie szczegółowo.
westberg - Sro 24 Paź, 2012

hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie szczegółowo.

No cóż, sformułowanie "fires right before the exposure is completed" (bo tyle w zasadzie jest na temat), w połączeniu z brakiem informacji w instrukcji lampy na temat synchronizacji na drugą kurtynę, jest zdaniem Kolegi "szczegółowe". Myślę, że w tym kontekście bardziej ogólne wyjaśnienie kwestii musiałoby się równać brakowi informacji.