forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF 28 mm f/2.8 IS USM

Arek - Pon 22 Paź, 2012
Temat postu: Test obiektywu Canon EF 28 mm f/2.8 IS USM
Zapraszam do lektury!
http://www.optyczne.pl/27...2.8_IS_USM.html

Arek

mozer - Pon 22 Paź, 2012

Naprawdę nie macie już czego testować? ;)
pioroon - Pon 22 Paź, 2012

"Naszym zdaniem Canon znacznie lepiej wyszedłby na prezentacji typowego następcy modelu 1.8/28. Jeśli poprawiono by zachowanie na brzegu kadru i na maksymalnym otworze względnym, znalazłby on spore grono zwolenników, nawet gdyby miał on światło f/2.0 i kosztował około 3000 zł."
Nic dodać nic ująć. Praktycznie identycznie wyszły w testach nowe "wynalazki" 24 i 28. Podsumowanie może być tylko jedno: nadal nie ma budżetowej szerokiej stałki w stajni canona. Akurat zbieram na 24/1.4 i z pewnością kupiłbym inną 24 lub 28 ze światłem 1.8, ale ostrymi od pełnej dziury, czego w staruszkach nie mamy. Dwie nowe stałki 2* zawód :???:

Wydaje się, że dla tych, którzy nie mają tyle kasy na 24/1.4 lub dłuuugo musieliby zbierać pozostają sigmy. Może sigma odświeży 20mm poprawiając AF? Wtedy byłby miodzik ;)

komor - Pon 22 Paź, 2012

pioroon napisał/a:
akurat zbieram na 24/1.4 i z pewnością kupiłbym inną 24 lub 28 ze światłem 1.8

Może właśnie tego boi się Canon? ;) Ja mogę powtórzyć tylko to samo, co przy poprzednim obiektywie – dla mnie: bezużyteczny.

muzyk - Pon 22 Paź, 2012

pioroon napisał/a:
Akurat zbieram na 24/1.4

I czyń tak dalej. :idea: Nie oglądaj się na inne stałki, chyba, że cimcianga 24 1.4, jeśliby będzie poprawiony optycznie. Tyle, że ciamciang jest bez AF... i też mało nie kosztuje.

dcs - Pią 11 Sty, 2013

DxO pomierzyło transmisję i wyszło że 24IS i 28IS mają T=2.8
http://tnij.org/t1oj
więc nie jest tak źle w porównaniu do obiektywów F=2.8, , które mają na ogół transmisję w okolicach 3.0-3.3

cybertoman - Pią 11 Sty, 2013

Pierwsze w historii pomiarów?
dcs - Pią 11 Sty, 2013

cybertoman,

mają pewnie większy otwór względny, ale napisane jest 2.8 /straty muszą być/

Albo źle pomierzone.
komor - Pią 11 Sty, 2013

No miały być obiektywy filmowe to zamiast f zrobili T. :) Tak czy owak dziwne te nowe wynalazki Canona.

komor, inne firmy to z wyprzedzeniem ewangelizuja swoich klientow, a Canon ciepnie cos na rynek i nie wiadomo co, jak i kto ma sie cieszyc.
mozer - Pią 11 Sty, 2013

To ile byłby rzeczywisty otwór względny przy T=2.8?

Tak, wiem - mogę sobie policzyć, ale szukać jak to się przelicza mi się nie chce ;P

hijax_pl - Pią 11 Sty, 2013

Trochę większy.. tzn liczba przysłony mniejsza :D
komor - Pią 11 Sty, 2013

mozer, przelicznika chyba nie ma jednego, bo to zależy od transmisji układu optycznego, czyli rodzaju szkła i ilości tych wszystkich denek od słoika, które wkładają do środka.

Chyba, że dali powłoki wzmacniające oparte na kaskadowych powielaczach fotonowych.
ophiuchus - Pią 11 Sty, 2013

Yyyy... Hę?
Jivul - Sob 12 Sty, 2013

no otwór względny 2.8, a że przy takim otworze T byłoby 3.3 to dali fotopowielacz... w sumie to nie była by nowość :D patrz -> Zeiss N-Mirotar 210 mm f/0.03
mizu - Nie 17 Sie, 2014

koledzy, jakieś wrażenia z użytkowania, czy jednak nikt nie kupił? :wink:

mnie bardzo pociągają kolory, są jakieś takie inne, ale wyjatkowe.

Wojmistrz - Nie 17 Sie, 2014

mizu napisał/a:
czy jednak nikt nie kupił?
Nie, nikt nie kupił. Od 2012 roku zalegają w składach magazynowych, a jedną, jedyną sztukę otrzymała redakcja i przeprowadziła test. :mrgreen:
Jakie kolorki cię w nim pociągają(?), że czarny? Zafarbu jakiegoś specjalnie w nim nie widziałem. Może po prostu podoba ci się obrazek z 1Ds MKIII :) Szkło jak szkło, dość drogie i w gruncie rzeczy niczym nie powala. Dla mnie największy plus, to że EF, a nie EF-S.