|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Do aps-c należy montować obiektyw do aps-c?
siosio - Wto 23 Paź, 2012 Temat postu: Do aps-c należy montować obiektyw do aps-c? Natknąłem się na:
http://www.fotopolis.pl/i...o-to-robi-flare
Co o tym myślicie?
Oczywiście chodzi tu tylko o specyficzne sytuacje - aczkolwiek w plenerze nie tak trudno o nie... A potem wszyscy dodają kontrast przy obróbce..... - ja często dodaję.
moronica - Wto 23 Paź, 2012
tylko czemu autor uparcie pisze o "starych małoobrazkowych obiektywach", przeciez duzo czesciej sie obecnie zdarza ze do korpusu DX podpinane sa nowe pelnoklatkowe obiektywy (50tki, wszelkie 70-300, lwia czesc stalek do makro, itd) i co, kontrast spada? poza tym co z zoomami? takie chociazby Tokiny UWA na waskim koncu (gdzies juz od 15mm wzwyz) kryja juz pelna klatke. ich problem nie dotyczy? przeciez wg niego to nie problem samych obiektywow tylko ich przeznaczenia na taki rozmiar matrycy a nie inny
dcs - Wto 23 Paź, 2012
Chyba nie widział przedłużek na osłony przeciwsłoneczne.
TS - Wto 23 Paź, 2012
Hipoteza niegłupia, ale przydałoby się coś na potwierdzenie. Np. ten sam obiektyw na FF i APS-C, ta sam obróbka, Słońce w obu wypadkach tuż za rogiem kadru...
Osłona p-słon nie ma tu nic do rzeczy, bo nie chodzi o to, żeby sobie poradzić z wadą, ale ją pokazać...
Zresztą ten sam autor wskazał inne wady używania obiektywów projektowanych pod większy sensor
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15329
W skrócie - chcąc skorygować obiektyw na większe pole obrazowe, trzeba poświęcić jakość w centrum. Czyli lepszą jakość dostanie się korzystając z obiektywów dedykowanych do danego formatu. Poza tym nie trzeba nosić niepotrzebnego szkła.
manolo - Wto 23 Paź, 2012
TS, jest tak opisane że ja nie mam wątpliwości, Pan Piechal ma rację
co istotne opisywany przez niego efekt może być spotęgowany w slt Sony
hijax_pl - Wto 23 Paź, 2012
Artykuł na wskroś genialny.
W zasadzie to można powiedzieć, że Nikon w swych cyfrowych pełnoklatkowcach z wprowadzeniem trybu DX strzelił sobie w stopę, bo tam gdzie w małej klatce słońce pada na wyczernienie komory tam w FF po prostu odbije się od nieużywanej części matrycy! Porażka!
Wszystko super, ale jakoś nie zauważyłem praktycznych problemów wynikających z tych rozważań...
TS - Wto 23 Paź, 2012
hijax_pl, tryb DX w Nikonach FF to jest fajne rozszerzenie funkcjonalności, ale nie rekomendowany przez producenta sposób fotografowania...
manolo napisał/a: | TS, jest tak opisane że ja nie mam wątpliwości, Pan Piechal ma rację |
Na razie to ma niegłupią hipotezę. Musi ją jeszcze udowodnić . No ale to tylko felieton, więc trzeba mieć dystans.
TS napisał/a: | tryb DX w Nikonach FF to jest fajne rozszerzenie funkcjonalności, ale nie rekomendowany przez producenta sposób fotografowania... | Tak czy siak gdyby było to tak wielkim problemem tak jak autor pisze na pewno by były uwagi w instrukcjach czy wręcz by zrobili numer a'la Canon.
dcs - Wto 23 Paź, 2012
To pan z fotopolice niech jeszcze napisze gdzie kupić 80-200/2.8, albo teleobiektywy skonstruowane tylko pod aps-c.
komor - Wto 23 Paź, 2012
TS napisał/a: | tryb DX w Nikonach FF to jest fajne rozszerzenie funkcjonalności, ale nie rekomendowany przez producenta sposób fotografowania... |
Jeżeli producent tej klasy i renomy co Nikon udostępnia taką funkcjonalność, to znaczy, że dobrze ją przemyślał i nie powinna ona powodować dodatkowych komplikacji dla użytkownika.*
* - To znaczy zwykle tak jest.
mozer - Wto 23 Paź, 2012
Te rozważania są zupełnie bez sensu od strony praktycznej, bo ile jest naprawdę porządnych szkieł na APS-C? Chyba tylko Pentax ma sensowną ofertę, a to i tylko dlatego, że pełnej klatki póki co nie ma...
B o g d a n - Wto 23 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | W zasadzie to można powiedzieć, że Nikon w swych cyfrowych pełnoklatkowcach z wprowadzeniem trybu DX strzelił sobie w stopę, bo ... | Nie, źle zrozumiałeś - chodzi tu tylko o sytuację odwrotną, tzn., że obiektyw z większym polem obrazowym podpinasz do aparatu z mniejszą matrycą.
Jeśli obiektyw DX podłączysz do aparatu z większa matrycą to da obraz tylko do wielkości DX i nic się nie dzieje.
Według mnie to może tak działać jak facet pisze, ale ja mam zwykle odmienne zdanie.
B o g d a n, zrozumiałem dobrze. I napisałem też.
Aparat FF i obiektyw FF. Przełączam aparat w tryb DX - to nie oznacza, że obiektyw mi się zmienia tylko mniejszą część matrycy aparat wykorzystuje.
hijax_pl napisał/a: | B o g d a n, zrozumiałem dobrze. I napisałem też.
Aparat FF i obiektyw FF. Przełączam aparat w tryb DX - to nie oznacza, że obiektyw mi się zmienia tylko mniejszą część matrycy aparat wykorzystuje. | hijax_pl, ja to rozumiem mimo, że nie mam Nikona.
Opisany przez Ciebie przypadek elektronicznego wycinania części kadru (gdy w trybie DX masz założony "większy" obiektyw) nie jest adekwatny do opisanego problemu. Nie o taki przypadek chodzi. Odbicie z matrycy/filmu było, jest i będzie jak w trybie FX.
Uważasz, że od wyczernienia komory się lepiej odbija światło niż od matrycy?
hijax_pl, to nie ma znaczenia w opisanym problemie i tyle. Nie wiem, czy się odbija gorzej, cze nie. Po prostu - inaczej, mniej przewidywalnie jak od samej matrycy, czy filmu, co było i jest odwiecznym problemem i na co ludzie wymyślili odpowiednie powłoki.
No nie jestem przekonany, że nie ma znaczenia. A póki nie będzie dowodu praktycznego, to te rozważania będą fajne.. ale tylko teoretycznie. Oczywiście najlepiej napisać ile się da o powłokach na szkłach (to, że zawsze wszystkie powierzchnie są pokrywane można banalnie prosto podważyć) a pominąć milczeniem omówienie powierzchni, od której się "na pewno" odbija i skupić się od razu na tym potencjalnym "odbijaniu" jako źródłu zła wszelakiego.
Rozumiem w takim razie, że wszelkie szkła T/S nie mają racji bytu.
No i co ze szkłami APS-C, które też słabo sobie radzą? Skąd to się bierze? Przecież koło obrazowe jest małe...
manolo - Sro 24 Paź, 2012
hijax_pl, jest chyba trochę zazdrosny o ten artykuł
nawet wyczernione może odbijać światło, miałem kiedyś w ciemni ścianę z powiększalnikiem pomalowaną czarną matową farbą a i tak troche światła odbijała.
oczywiście wyczernienie w komorze lustra prawdopodobnie jest wyższej jakości,
ale jednak..
[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 23:10 ]
wszystko to czego rację bytu podważyłeś może sobie istnieć, tylko może nie działać tak dobrze jak szkło FF w puszce FF..
hijax_pl - Sro 24 Paź, 2012
manolo, nie jest.
Po prostu powątpiewam w tak wielki utraty jakości jakie się nieraz obserwuje jako będące w swej zasadniczej części wynikiem odbić w komorze lustra
muzyk - Sro 24 Paź, 2012
siosio napisał/a: | Co o tym myślicie?
|
A kto by się tym przejmował?
jaad75 - Sro 24 Paź, 2012
Ten artykuł to wierutna bzdura, a sprawdzić to sobie można na praktycznych przykładach w odpowiednich rozdziałach w kilkudziesięciu testach obiektywów na APS-C/FF na tym portalu.
mozer - Sro 24 Paź, 2012
A tak w ogóle to czy ktoś będzie wybierał rodzaj obiektywu pod kątem tego, czy w danej sytuacji focenia pod słońce mogą powstać bliki? Przecież to jakiś niepoważny argument, nawet jeśli to byłaby prawda...
TS - Sro 24 Paź, 2012
komor napisał/a: | Jeżeli producent tej klasy i renomy co Nikon udostępnia taką funkcjonalność, to znaczy, że dobrze ją przemyślał |
Na tej zasadzie można by stwierdzić, że w Sony dobrze przemyśleli koncepcję SLT. A jednak sporo się dywaguje np. o (domniemanym) wpływie lustra na rozdzielczość układu...
Skoro nikt nie zauważył, to na pewno problem jest nieduży. Ale w wolnej chwili przejrzę sample z odblaskami szkieł pełnoklatkowych na APS-C i FF (czy też w trybie FX i DX), bo ciekawi mnie jak to jest
komor - Sro 24 Paź, 2012
TS napisał/a: | Na tej zasadzie można by stwierdzić, że w Sony dobrze przemyśleli koncepcję SLT. |
Dla mnie te dwie rzeczy nie mają związku.
hijax_pl - Sro 24 Paź, 2012
TS napisał/a: | Skoro nikt nie zauważył, to na pewno problem jest nieduży. Ale w wolnej chwili przejrzę sample z odblaskami szkieł pełnoklatkowych na APS-C i FF (czy też w trybie FX i DX), bo ciekawi mnie jak to jest | Ja też - szczególnie z korpusem DX i szkłem FX oraz korpus FF (tryb DX) i szkło FX. Jak będzie pogoda to może nawet uda się zrobić eksperyment ze słońce wg pomysłu z fotopolis
|
|