forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Nissin błyska, zdjęcie ciemne

Jivul - Czw 25 Paź, 2012
Temat postu: Nissin błyska, zdjęcie ciemne
Podpiąłem lampę Nissin Di866 mkII do Canona 10D (wybór głównie ze względu na kompatybilność z 10D), ustawiłem aparat na zielony prostokąt, lampę na auto, wycelowałem, migawka do połowy, zapaliły się czerwone LEDy od AF, jest ostrość, zatem ognia :D klap-klap, lampa błysnęła, pojawia się podgląd zdjęcia... i ciemno :neutral: To samo w trybie TTL - czy TTL na 0 czy na +3EV to zdjęcie czerpie światło tylko z zastanego... o co może chodzić? :zalamany:

Miałem trochę problemów z bolcami od czujników zamocowania lampy, ostatecznie jest "na sztywno" :P ale chyba ok, bo lampa wewnętrzna się nie podnosi, a komunikacja body-aparat jest - ogniskowa jest przekazywana do lampy.

cybertoman - Czw 25 Paź, 2012

W trybie manualnym dziala poprawnie?
Jivul - Czw 25 Paź, 2012

Nie. Lampa w manualu nie jest wyzwalana w ogóle, w żadnym z trybów aparatu.

Czyli w TTLu widac tylko blysk pomiarowy. Trza by na innym korpusie sprobowac, czy lampa dziala poprawnie, czy to problem z komunikacja.
Jivul - Czw 25 Paź, 2012

Hmm.. czyli body by nie wyzwalało właściwego błysku oświetleniowego? To by pasowało bo w trybie strobo też nie wyzwala... ok, sprawdzę na innym body.

Mozliwosci sa trzy - problem z lampa, problem z korpusem, problem z komunikacja korpus-lampa, np. brudny styk?
hijax_pl - Czw 25 Paź, 2012

Jivul, przeczyść stopke aparatu porządnie. Szczególnie środkowy styk.
Jivul - Sro 31 Paź, 2012

Czyszczenie było, stopka wygląda czysto i lśniąco.

Podpiąłem dzisiaj do 50D - lampa działa i błyska jak trzeba. Więc trzeba się korpusowi przypatrzeć.

Jak pierwszy raz ją zamocowałem to plastikowe bolce się wcisnęły do środka, rozkręciłem aparat i je wyciągnąłem... teraz wcisnąłem tam kawałek sztywnego drutu od breloczka :D ale tylko do lewej strony i to w dodatku działa tak dziwnie - jak jest ten drut to działa lampa wbudowana, jak nie ma to tylko zewnętrzna... nie wiem czy w tym dopatrywać się jakiejś przyczyny :P ale poeksperymentuję.

zastanawiałem się jeszcze żeby "tymczasowo" kupić kabel PC - jak będzie działać lampa na stopce z podłączonym PC?
a) bez automatyki - olewanie danych ze stopki (ogniskową przekazuje, pomiar ttl jest), wyzwalanie z PC
b) w ogóle - jak lampa jest na stopce to odpalanie z PC nie działa?
c) z ttl-ami - dane automatyki ze stopki, samo wyzwalanie z PC :D to by było najlepiej :D

[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 16:07 ]
Działa :mrgreen: gorąca stopka + przewód PC-PC i wszystko działa jak należy :D może kiedyś będzie mi się chciało popatrzeć dlaczego ze stopki samej nie odpala... ale na razie lecę robić zdjęcia :D