|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 650D - test cyfrowej lustrzanki
maciej.latallo - Czw 25 Paź, 2012 Temat postu: Canon 650D - test cyfrowej lustrzanki Zapraszamy serdecznie do lektury testu lustrzanki Canon 650D oraz dyskusji na jego temat:
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=189
sektoid - Czw 25 Paź, 2012
Może napisze coś jako użytkownik 600d. Moje przemyślenia po przeczytaniu testu w stosunku do poprzedniego modelu i do konkurencji.
+ praktycznie 6 kl/s w pierwszej sekundzie, jak ktoś potrzebuje to i owszem,ja jestem ladszafciarzem więc nie ma to dla mnie znaczenia.
+ wszystkie punkty AF krzyżowe, pewnie to i lepiej, ja nawet jedynką jechałem na centralnym, takie przyzwyczajenie i potrzeby.
+ filmy, nie wiem, nie znam się, nie używam, raz psa nakręciłem, ostrość ustawiałem manualnie.
+ przełącznik ze zdjęć na tryb filmowania, bardzo dobry pomysł, kręcenie pokrętasem dookoła działa w 600d na nerwy nawet tym, którzy film kręcą od święta.
+ dotykany wyświetlacz, sam nie wiem, nowość, pewnie jak ktoś polubi i się przyzwyczai to pozna zalety.
+ matryca, zakres tonalny jakby gorszy niż w 600d, pewnie to się mieści w zakresie rozrzutów produkcyjnych, na tle konkurencji niby słabiej w testach, ale jak oglądam zdjęcia to z detalem lepiej. Na papierze i tak wszystko znika.
+ Dokładność układu AF, regulacja w serwisie czyni cuda, słowo daję, długo się nie czeka, potem trafia w punkt.
+ Orginalny grip Canona jest znakomity i polecam pomimo ceny.
+ mała waga i rozmiary, nie morduje mi kręgosłupa w górach jak jedynka.
+ odchylany wyświetlacz, cudowny do makro.
+ darmowy legalny soft do obróbki RAW-ów, to wielka zaleta rzadko brana pod uwagę.
Teraz plusy ujemne z punktu widzenia amatora z długim stażem.
- marzę o uszczelkach jak w jedynce, deszcz leje i nic się nie dzieje.
- mikroregulacja AF, konkurencja daje to nawet do trabantów, żadna stałka Canona z legalnej dystrybucji nie trafiała dokładnie, ja mam blisko do serwisu, ale nie każdy ma ten komfort.
- zakres tonalny, inni moga wyciągnąć z cienia czarnego kota za uszy.
Małe podsumowanie.
Jadę w góry zdjęcia robić, bo to jedyne co lubię.
jaad75 - Czw 25 Paź, 2012
sektoid napisał/a: | + darmowy legalny soft do obróbki RAW-ów, to wielka zaleta rzadko brana pod uwagę.
| Ale to dają praktycznie wszyscy...
jaad75 napisał/a: | sektoid napisał/a: | + darmowy legalny soft do obróbki RAW-ów, to wielka zaleta rzadko brana pod uwagę.
| Ale to dają praktycznie wszyscy... |
Oj chyba nie.
sektoid, a kto nie daje?
jaad75 napisał/a: | sektoid, a kto nie daje? |
Napisz, kto daje i jaki soft. Może ja czegoś nie wiem. Wiem, że Nikon nie daje, trzeba całkiem sporo zapłacić za NX-a.
sektoid, wszyscy znani mi producenci dają, Nikon też: View NX. Płatny jest bardziej rozbudowany Capture NX.
krzys13k - Czw 25 Paź, 2012
Obrazek nie dość, że słaby w całej serii Canonów xxxD, to w 650D gorszy od poprzednika.
Niestety dotykowy wyświetlacz, szybszy procesor, czy lepszy AF w LiveView, nie są w stanie zrekompenować bardzo słabej, jak na dzisiejsze standardy, jakości obrazu.
kozidron - Czw 25 Paź, 2012
sektoid, to że wszyscy producenci dają darmowy soft do rawów widzę już ustaliłeś, to fajnie Natomiast to jakiej jakości jest ten soft(jak radzi sobie z wyciaganiem z cieni, odszumianiem itd.), to inna para kaloszy, na szczęście są darmowe wołarki które radzą sobie z tym lepiej niż DPP.
kozidron napisał/a: | sektoid..... na szczęście są darmowe wołarki które radzą sobie z tym lepiej niż DPP. |
Jedyna darmowa wołarka warta uwagi to był Rawshooter. Niestety już go nie ma. Nie widzę niczego lepszego od DPP w kategoriach darmowych.
pioroon - Czw 25 Paź, 2012
sektoid, spróbuj Raw Therapee.
kololovanka - Pon 19 Lis, 2012
a jest tu jakiś użytkownik 650d? myślę nad przesiadką z 350d na coś nowszego... no i jestem w kropce - 600 czy 650? co lepiej? fanatykom Nikona od razu mówię, ze stawiam mimo wszystko na Canona ze względu na posiadane już szkła.
muzyk - Pon 19 Lis, 2012
kololovanka napisał/a: | ze względu na posiadane już szkła. |
Zależy ile tych szkieł posiadasz.
kololovanka napisał/a: | 600 czy 650? |
Chyba jeden czort, poza tym, że 650 ma obracany ekran.
Weź luknij na testy na optycznych.
Wchodzi w grę także używany aparat, 40D?
A może Pentax K30?
Wujek_Pstrykacz - Pon 19 Lis, 2012
Szczególnie Pentax ze względu na posiadane już szkła
muzyk - Pon 19 Lis, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Szczególnie Pentax ze względu na posiadane już szkła |
Napisałem "zależy ile" - czyli, "czy warto umierać dla Canona"
komor - Pon 19 Lis, 2012
muzyk, a w jakiej marki obiektyw zainwestowałeś zupełnie niedawno, całkiem niemałe pieniądze?
muzyk - Pon 19 Lis, 2012
komor napisał/a: | muzyk, a w jakiej marki obiektyw zainwestowałeś zupełnie niedawno, całkiem niemałe pieniądze? |
Ale to jest inna sytuacja, bo miałem już kilka dość drogich obiektywów - choć mimo to wahałem się nad kupnem Nikona d800.
Teraz to już się nie zastanawiam, tylko jaką pełną klatkę, bo jednak po wzięciu wszystkich za i przeciw, rozsądek podpowiada nie wydawania fury pieniędzy na 5dIII.
komor - Pon 19 Lis, 2012
Ale skąd wiesz, że inna sytuacja, skoro kololovanka wyraźnie napisała, że ze względu na szkła nie bierze pod uwagę zmiany systemu? Ty też mogłeś sprzedać to co masz, zamiast kupować następny słoik przywiązujący Cię do tego wrednego systemu z niedziałającym AF.
krzys13k - Pon 19 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | Teraz to już się nie zastanawiam, tylko jaką pełną klatkę, bo jednak po wzięciu wszystkich za i przeciw, rozsądek podpowiada nie wydawania fury pieniędzy na 5dIII. |
6D wydaje się dobrą opcją. Trzeba tylko poczekać na testy piewszych użytkowników, bo w dzisiejszych czasach strach kupować niedopracowane nowości
[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 15:58 ]
kololovanka napisał/a: | a jest tu jakiś użytkownik 650d? myślę nad przesiadką z 350d na coś nowszego... no i jestem w kropce - 600 czy 650? co lepiej? fanatykom Nikona od razu mówię, ze stawiam mimo wszystko na Canona ze względu na posiadane już szkła. |
Wg mnie 600D ze względu na cenę. Różnice między 650D a 600D nie uzasadniają prawie 500zł różnicy w cenie.
jaad75 - Pon 19 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | Chyba jeden czort, poza tym, że 650 ma obracany ekran. | A 600D, to nie?
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | A 600D, to nie?
|
Ach tak, ale 640 ma ... dotykowy
Wujek_Pstrykacz - Wto 20 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | jaad75 napisał/a: | A 600D, to nie?
|
Ach tak, ale 640 ma ... dotykowy |
640
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | 640 |
O rany! Sorry! Jak mogłem taką "cyfrówkę" strzelić
Oczywiście, że 635,3D miało być!!!
kololovanka - Czw 22 Lis, 2012
cóż, czyli jak rozumiem lepiej postawić na 600?
jakkolwiek, może dla profesjonalisty liczba posiadanych przeze mnie szkieł nie jest imponująca i w żadnym wypadku nie może mówić o konieczności "śmierci za Canona", to jako amatorszczyk nie jestem gotowa na wymianę wszystkiego tu i teraz, po prostu chcę się przesiąść na coś lepszego niż 350. nie pracuję na tym sprzęcie, to dla mnie czysta zabawa, a więc kwestie finansowe również odgrywają niemałe znaczenie.
swoją drogą, podobno w przyszłym roku ma wyjść 700? myślicie, Panie i Panowie, że jest szansa iż wtedy ceny 650 i 600 spadną na łeb na szyję? warto poczekać?
jaad75 - Czw 22 Lis, 2012
kololovanka napisał/a: | cóż, czyli jak rozumiem lepiej postawić na 600? | Lepiej postawić na 60D. Wymiana entry level na kolejny entry level nie ma szczególnego sensu.
kololovanka napisał/a: | swoją drogą, podobno w przyszłym roku ma wyjść 700? | A w kolejnym 750...
kelvinpiotr - Czw 22 Lis, 2012
kololovanka napisał/a: | warto poczekać? |
Nie warto , natomiast warto kupić i fotografować to lepsze niż czekać
jaad75 napisał/a: | A w kolejnym 750... |
Itd... Itd ... itd i można czekać do śmierci na ten naj ......
krzys13k - Czw 22 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | kololovanka napisał/a: | cóż, czyli jak rozumiem lepiej postawić na 600? | Lepiej postawić na 60D. Wymiana entry level na kolejny entry level nie ma szczególnego sensu. |
Właśnie spojrzałem na ceny 60D. Wliczając zwrot kasy od Canona wychodzi poniżej 3k. A zatem nic, tylko brać 60D. Cena niewiele większa, a body oferuje znacznie więcej od xxxD.
kololovanka - Czw 22 Lis, 2012
krzys13k napisał/a: | jaad75 napisał/a: | kololovanka napisał/a: | cóż, czyli jak rozumiem lepiej postawić na 600? | Lepiej postawić na 60D. Wymiana entry level na kolejny entry level nie ma szczególnego sensu. |
Właśnie spojrzałem na ceny 60D. Wliczając zwrot kasy od Canona wychodzi poniżej 3k. A zatem nic, tylko brać 60D. Cena niewiele większa, a body oferuje znacznie więcej od xxxD. |
zwrot kasy? czy mówisz o tej bożonarodzeniowej promocji?
kurczę, no może rzeczywiście 60D to lepsze wyjście.. zaraz sobie testy i specyfikację przejrzę, wielkie dzięki za zaangażowanie w temat
[ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 11:50 ]
to jeszcze jedno pytanie laika. jak to jest z tym automatycznym HDR-em? 650d go posiada, 60d nie. warto sobie tym zawracać głowę, czy lepiej pobawić się po bożemu na komputerze i zainwestować w 'lepsiejszy' korpus a bez tego automatu?
Wigor - Sro 26 Gru, 2012
kololovanka napisał/a: |
to jeszcze jedno pytanie laika. jak to jest z tym automatycznym HDR-em? 650d go posiada, 60d nie. warto sobie tym zawracać głowę, czy lepiej pobawić się po bożemu na komputerze i zainwestować w 'lepsiejszy' korpus a bez tego automatu? |
Jeśli miał(a?)byś kupować 650d tylko dla opcji HDR, to na pewno nie tędy droga.
Na pewno lepszy efekt HDR uzyskasz w programach do tego przystosowanych (Photomatrix albo PS).
magda28 - Sro 26 Gru, 2012
kolory i ostrosc niestety marnej jakosci.Mozliwe, ze z obiektywem STM bedzie lepiej.Maz ucieszyl sie z prezentu, jednak po 2 dniach testow chce go wymienic na Sony A57 albo Nikon D5100
nienietaktak - Sro 26 Gru, 2012
magda28, nie chcę bronić Canona za wszelką cenę, ale przeglądałem przed chwilą obrazki z 650D i tak: ostrość w porządku i kolory też. wrzuć coś do obejrzenia i się zobaczy co jest nie tak.
baracuda - Sro 26 Gru, 2012
magda28 napisał/a: | kolory i ostrosc niestety marnej jakosci.... chce go wymienic na Sony A57 albo Nikon D5100 |
jeżeli jest to pierwsze lustro nie dziwi mnie to wcale,
jpeg prosto z puszki, bez obróbki, o rawach nie
wspominam, tak
o RAW na razie nie wspominaj
http://www.mythirdeye.de/fotos/ISO%201600.jpg
raw nie mam czasu.
dcs - Sro 26 Gru, 2012
Sony A57 lub Nikon D5100 nie będzie mądrzejszy od gościa, który potrafi go obsługiwać.
magda28, na RAW nie trzeba mieć czasu. 1/5 sekundy to troche dużo na ogniskową 50 mm nawet ze stabilizacją. poza tym jpeg i chyba tryb automatyczny? nawet nie wiem jak w EXIF jest nazwany (zwykły program?).
magda28 napisał/a: | http://www.mythirdeye.de/fotos/ISO%201600.jpg
raw nie mam czasu. |
Niech się Aleksander nie zraża poczyta literatury,
będzie ok tak jak koledzy napisali powyżej,
zmiana nic tu nie pomoże, ewentualnie na dobry
kompakt, mniejsze to, nie trzeba kombinować tyle
fota w auto wyszła dobrze, jak na pierwsze
edit
niech porobi w trybie auto przy normalnym oświetleniu,
jeżeli się wciągnie sam zacznie drążyć temat,
najgorsze to bycie na NIE od pierwszej foty,
przecież nie zna sprzętu, podstaw foto, więc czego oczekuje
na poczatek auto.Tutaj znalazlam zdjecie z Sony
http://www.dpreview.com/g...-review-samples
a tu z naszego Canona. JAk udalo sie zrobic takie ladne zdjecie?
http://www.dpreview.com/g...-review-samples
proszę dać z dwoch aparatów, w tych samych warunkach i miejscu,
takie porównanie nie ma najmniejszego sensu
dcs - Sro 26 Gru, 2012
magda28,
Różnica w jakości otrzymywanych zdjęć na Auto w wymienionych aparatach jest minimalna.
Nieporównywalnie większy wpływ ma fachowość operatora.
W tej chwili najwyraźniej jest jasnozielony.
Łyknięcie podstaw i stosowanie się do pewnych wytycznych da lepsze efekty zdjęciowe niż zakup najbardziej zaawansowanego aparatu za tysiące euro przy zerowej wiedzy.
ophiuchus - Sro 26 Gru, 2012
magda28, jak na ISO 1600, i pewnie do tego z ręki, przy takim czasie wcale nie jest źle. Porównujesz zdjęcia zrobione w zupełnie różnych warunkach. Te z dprev. są przy niskich czułościach i w znakomitym świetle, a Twoje praktycznie o zmierzchu. Zupełnie nie ma co porównywać tak zrobionych fotek. Kolejna sprawa... nie sądzę, żeby oglądanie zdjęć piksel po pikselu było najlepszą metodą oceny ich jakości
moze sony ma lepsze obiektywy? czekam na STM.Jezeli sie nie poprawi biore sony.
MM - Sro 26 Gru, 2012
magda28 napisał/a: | biore sony. |
Polecam gorąco. Świetny sprzęt dla blondynek.
kolego w kombinezonie.Nie jestem blondynka a wzrok mam dobry.Moim zdaniem sony robi ostre zdjecia z naturalnymi i wyrazistymi barwami.Dlatego pytam.Czy moze to byc wina obiektywow? Jezeli jestes uprzedzony do tej firmy to dziekuje za pomoc.
ophiuchus - Sro 26 Gru, 2012
Jeżeli fotka z miastem jest zrobiona przez Ciebie/małżonka, to przecież jest już z obiektywem STM (18-135mm STM - exif). Nie wiem co miałoby się jeszcze poprawić... Może Sony wypluwa bardziej nasycone kolory prosto z puchy? O to chodzi? Ale jeśli tak to kwestia ich "ładniejszości" jest bardzo subiektywna... wtedy oczywiście zmiana wskazana - skoro nie ma czasu na RAWy i obróbkę. Ale nadal uważam, że fotka z mythirdeye mieści się w normie, biorąc pod uwagę okoliczności i parametry.
[ Dodano: Sro 26 Gru, 2012 22:49 ]
Ponadto chcąc uzyskać naprawdę dobrą jakość zdjęć nocnego miasta proponuję się uzbroić w statyw i wężyk spustowy albo pilot (to już bez względu na markę aparatu )
dcs - Sro 26 Gru, 2012
magda28, magda28 napisał/a: | Dlatego pytam.Czy moze to byc wina obiektywow? |
-Nie. Jest to wina fotografa.
To forum techniczne. Nie znasz się, a twoje wnioski są bzdurne.
Wprowadzasz w błąd innych użytkowników.
Szukasz szybkiej odpowiedzi: co zawodzi? to ci odpowiadam: -użytkownik.
Masz zmienić męża?
-Nie, wystarczy że pozna podstawy fotografii.
Zmiana aparatu pomoże?
-Nie -jeśli operator będzie obsługiwał tylko spust migawki.
krzys13k - Sro 26 Gru, 2012
magda28 napisał/a: | kolego w kombinezonie.Nie jestem blondynka a wzrok mam dobry.Moim zdaniem sony robi ostre zdjecia z naturalnymi i wyrazistymi barwami.Dlatego pytam.Czy moze to byc wina obiektywow? Jezeli jestes uprzedzony do tej firmy to dziekuje za pomoc. |
Potwierdzam, sam mam Canona i robi beznadziejne zdjęcia. Nie jest to z pewnością moja wina, lecz sprzętu. Niestety kupiłem już parę obiektywów Canona i ciężko mi teraz zmienić na Sony, które robi bajecznie kolorowe i ostre zdjęcia. Muszę się teraz męczyć
Zdecydowanie polecam Sony, każdy fotograf jest w stanie uzyskać z pomocą sprzętu tej firmy wspaniałe kadry, pełne niesamowitych kolorów.
Powiem więcej, z Canonem muszę ustawiać w aparacie jakieś dziwne tryby, jak A czy M, tymczasem w Sony nie trzeba się tym przejmować, wystarczy opanować przyciskanie jednego przycisku i zdjęcia wychodzą wspaniałe.
dcs - Sro 26 Gru, 2012
magda28,
Poza tym, to nie jest temat: Nie potrafię robić zdjęć.
Dlaczego nie piszesz w założonym przez siebie temacie?
krzys13k napisał/a: | tymczasem w Sony nie trzeba się tym przejmować, wystarczy opanować przyciskanie jednego przycisku i zdjęcia wychodzą wspaniałe..... |
te zdjęcia ? http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=7104
to same z Panasonica jak widzę, proszę o zdjęcia z sony.
dcs - Sro 26 Gru, 2012
baracuda,
A gdzie to zobaczyłeś?
w exifie stoi przecież
Cytat: | Camera Make {0x010F} Panasonic
Camera Model {0x0110} DMC-GF1
Picture Orientation {0x0112} normal (1)
Last Modified Date/Time {0x0132} 2012:05:04 20:54:33 |
edit
jest też i
Cytat: | Camera Make {0x010F} Canon
Camera Model {0x0110} Canon EOS 450D
Picture Orientation {0x0112} normal (1)
Last Modified Date/Time {0x0132} 2011:09:11 01:21:58 |
może i sony też jest, trzeba przelecieć
dcs - Sro 26 Gru, 2012
Wiem.
To tak jak z magda28 napisał/a: | czekam na STM.Jezeli sie nie poprawi biore sony. |
krzys13k napisał/a: | magda28 napisał/a: | kolego w kombinezonie.Nie jestem blondynka a wzrok mam dobry.Moim zdaniem sony robi ostre zdjecia z naturalnymi i wyrazistymi barwami.Dlatego pytam.Czy moze to byc wina obiektywow? Jezeli jestes uprzedzony do tej firmy to dziekuje za pomoc. |
Potwierdzam, sam mam Canona i robi beznadziejne zdjęcia. Nie jest to z pewnością moja wina, lecz sprzętu. Niestety kupiłem już parę obiektywów Canona i ciężko mi teraz zmienić na Sony, które robi bajecznie kolorowe i ostre zdjęcia. Muszę się teraz męczyć
Zdecydowanie polecam Sony, każdy fotograf jest w stanie uzyskać z pomocą sprzętu tej firmy wspaniałe kadry, pełne niesamowitych kolorów.
Powiem więcej, z Canonem muszę ustawiać w aparacie jakieś dziwne tryby, jak A czy M, tymczasem w Sony nie trzeba się tym przejmować, wystarczy opanować przyciskanie jednego przycisku i zdjęcia wychodzą wspaniałe. |
to byl sarkazm
krzys13k - Sro 26 Gru, 2012
baracuda, dcs, jakość zdjęć Sony znam tylko z opowieści znajomych, sam nie posiadam
magda28, nie liczyłbym, że STM coś tu poprawi, optyka Sony z pewnością da lepsze kolory.
dcs - Sro 26 Gru, 2012
krzys13k napisał/a: | Sony, które robi bajecznie kolorowe i ostre zdjęcia.
Powiem więcej, z Canonem muszę ustawiać w aparacie jakieś dziwne tryby, jak A czy M, tymczasem w Sony nie trzeba się tym przejmować, wystarczy opanować przyciskanie jednego przycisku i zdjęcia wychodzą wspaniałe.
... Sony znam tylko z opowieści znajomych | Nie powinieneś ukrywać przed forumowiczami tak cennych informacji.
Jeżeli to są twoi dobrzy znajomi -jutro zastawiam w lombardzie cały swój sprzęt i kupuję od razu kilka A57. (na pewno nigdy się nie psują, ale mogę zgubić, a chcę mieć pewność, że będę mógł ich używać do końca życia)
nienietaktak - Czw 27 Gru, 2012
http://www.pixel-peeper.c...=none&res=3&p=1
takie przykładowe z 650D. jak widać na załączonych obrazkach, model aparatu niewiele ma wspólnego z ostrością i kolorami.
Zastanawia mnie bardzo jaki wpływ na kolory i ostrość ma silnik STM montowany w obiektywie. To znaczy, ja wiem, ale ciekawsze jest skąd sie w ludziach bierze przekonanie, że ma.
Wymiana korpusu da tyle, co przesiadka z Forda Focusa WRC do Citroena C3 WRC dla kogoś, kto prowadzi samochód tylko w niedzielę po lokalnych drogach.
Zoom - Czw 27 Gru, 2012
Witaj magda28. Koledzy tutaj powiedzieli Ci już dużo mądrych rzeczy, ale w sposób mało miły . Na ich obronę mogę powiedzieć tylko to, że widać iż nie zadałaś sobie trudu, żeby przeczytać najcieńszą książkę o fotografii. To jest trochę jak z samochodem. Żeby jeździć, trzeba zdobyć pewną wiedzę i zdać egzamin państwowy. Przy fotografii nie ma egzaminu, ale bez podstawowej wiedzy często będziesz zawiedziona swoimi zdjęciami.
Może trzeba trochę uporządkować wiadomości.
Po pierwsze - żeby zrobić ostre zdjęcie, trzeba zwracać uwagę na czas naświetlania i nastawioną ogniskową obiektywu. Dla fotografii analogowej stosowana była zależność, że dla ogniskowej 50 mm nie stosujemy czasu naświetlania krótszego niż 1/50s. To pozwala uniknąć nieostrości/rozmycia zdjęcia spowodowanego mimowolnymi ruchami ręki. Ta zasada trochę straciła na aktualności dla fotografii cyfrowej. Pojawiły się w aparatach różne stabilizacje, zdjęcia są kadrowane, oglądamy zdjęcia na ekranach dużych ekranów. W dużych powiększeniach widać wszystkie niedoróbki.
Rada - stosować możliwie krótkie czasy naświetlania, albo ustabilizować aparat np. przez oparcie o jakiś stały przedmiot.
Druga rzecz - wysoka czułość, czyli wysokie ISO.
Jeżeli byś przeczytała jakikolwiek opis testu aparatu, byś zauważyła że jest tam opisywane zjawisko utraty szczegółów przy odszumianiu zdjęć. Im wyższe ISO, tym aparat intensywniej je odszumia. Z powodu metody jaką się odszumia zdjęcia, utrata szczegółów jest nieunikniona. Objawia się to tym, że linie stają się rozmyte. Oglądając zdjęcie w dużym powiększeniu sprawia wrażenie nieostrego.
Z aparatem dostałaś program Digital Photo Professional. To jest program do obróbki plików RAW. Jeżeli Ci zależy na jakimś zdjęciu, nastaw aparat, żeby wykonał i plik RAW, i plik JPG. Wtedy masz gotowe zdjęcie z aparatu, a jednocześnie potem możesz spróbować sama te zdjęcie poprawić w programie DPP. Poprawiając zdjęcie samodzielnie możesz znaleźć najbardziej odpowiadający Ci kompromis miedzy stopniem odszumienia i utraty szczegółów.
Myślę, że po takich zabawach z DPP, wkrótce zaczniesz robić dużo fajnych zdjęć korzystając z plików RAW.
Na koniec. Jeżeli chcesz wiedzieć jak Twój aparat robi zdjęcia, to poczekaj na słońce i zrób zdjęcie z ISO 100. Dobre światło da krótki czas naświetlania, a niskie ISO spowoduje, że aparat prawie nie użyje swojego programu do odszumiania.
Powodzenia.
Ja myślę, że nie warto wymieniać aparatu, chyba że widzisz w tym Sony inne zalety niż jakość zdjęć.
Zoom, stabilizacje były też przed erą fotografii cyfrowej. Reszta ogólnie się zgadza
baracuda - Czw 27 Gru, 2012
krzys13k, przecież można mieć klika aparatów,
sam mam też szajsunga ex1 bo światło mi się podoba,
w kieszeń wsadzę, przydaję się gówienko
krzys13k - Czw 27 Gru, 2012
Zoom napisał/a: | Witaj magda28. Koledzy tutaj powiedzieli Ci już dużo mądrych rzeczy, ale w sposób mało miły . |
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że już któryś raz spotykam się z osobami twierdzącymi że aparat X robi bardziej kolorowe, bardziej niesamowite zdjęci niż aparat Y. Niestety takie osoby najczęściej nie potrafią zadać sobie trudu, aby pokazać na konkretnych przykładach gdzie ta magiczna różnica w jakości zdjęć występuje.
Stąd mój ton wypowiedzi taki a nie inny, po prostu już swoje się natłumaczyłem, a rozmowy kończyły się mniej więcej tak:
- słuchaj byłem w sklepie firmy X, zrobiłem zdjęcie i kolory na wyświetlaczu mnie powaliły
- nie możliwe żeby była aż taka różnica, inny aparat też zrobiłby dobre zdjęcie
- nie możliwe, wiem co widziałem, tamte zdjęcia miały w sobie to coś
Druga sprawa to wypowiadanie się o kwestiach, o których się nie ma pojęcia jak:
Cytat: | kolory i ostrosc niestety marnej jakosci.Mozliwe, ze z obiektywem STM bedzie lepiej. |
Co STM, czyli rodzaj silnika mechanizmu ustawiającego ostrość ma do kolorów?
Rozumiem, że można nie wiedzieć czegoś, ale wtedy można zapytać, a nie wypowiadać takie bzdury. To dla mnie ignorancka postawa i osobiście nie potrafię poważnie ustosunkować się do takiej wypowiedzi.
baracuda, jasne że można, nawet uważam że fajnie mieć, jeśli ma się tylko finansowe możliwości, dwa aparaty różniące się wielkością. Nie wszędzie można zabrać dużą lustrzankę.
Wujek_Pstrykacz - Czw 27 Gru, 2012
Zoom napisał/a: | Po pierwsze - żeby zrobić ostre zdjęcie, trzeba zwracać uwagę na czas naświetlania i nastawioną ogniskową obiektywu. Dla fotografii analogowej stosowana była zależność, że dla ogniskowej 50 mm nie stosujemy czasu naświetlania krótszego niż 1/50s. |
Nie stosujemy czasu dłuższego niż 1/50s, krótszy jest nawet wskazany, jeżeli warunki na to pozwolą
MM - Czw 27 Gru, 2012
magda28 napisał/a: | Moim zdaniem sony robi ostre zdjecia z naturalnymi i wyrazistymi barwami.Dlatego pytam.Czy moze to byc wina obiektywow? |
Kolega w kombinezonie tłumaczy tłumaczy jak blondynce (którą ponoć nie jest). Twoje teorie są wyssane z palucha i nieprawdziwe. Są przykładem braku wiedzy, doświadczenia lub... opłacenia tych wypocin przez Sony
Każdy aparat z tego poziomu potrafi zrobić zdjęcia z naturalnymi i wyrazistymi barwami. Obiektywy z podobnego poziomu cenowego też są porównywalne optycznie. Sony na domyślnych nastawach akurat tych barw nie produkuje naturalnych tylko je intensywnie podkolorowuje. Ludkom często się to bardziej podoba, ale wiele z naturalizmem to nie ma wspólnego. Wystarczy zrobić sobie zdjęcie i popatrzeć, czy to niebo, ta zieleń, ta czerwień którą widzimy na zdjęciu nie jest przypadkiem dużo intensywniejsza niż to co widzimy przed oczyma "na żywo"? Bo w Sony bardzo często JEST. Podpowiem jeszcze, że w KAŻDYM aparacie możemy sobie te barwy (tak samo jak ostrość zresztą) podbić lub osłabić. A jak ktoś robi nieostre zdjęcia to niech się nauczy robić jakiekolwiek zdjęcia a nie obarcza winą o to aparatu. Bo to najczęściej fotograf jest d.u.p.a a nie sprzęt zepsuty lub wadliwy.
Prawdą jest też, że Sony robi najlepszy sprzęt dla ludzi bezmyślnych i nie chcących się uczyć. Ten sprzęt jest tak projektowany, by kompletny ignorant i ciamajda potrafił coś zrobić wyrobem lustrzankopodnym produkowanym przez tę firmę. Taka jest moda (kobiety lubią być modne), ludziska chcą się z tym pokazać a głupio się potem przyznać, że aparat za tyle kasy a zdjęć zrobić nie można. Ten kto umie zrobi dobre zdjęcie czymkolwiek bez problemu. Ten co nie potrafi to sobie kupi Sony (tyle reklam dają, że sprzęt MUSI BYĆ ZARĄBISTY) i coś tam wymęczy na automacie co będzie się podobało znajomym a na widok czego fotograf może nie zwymiotuje.
Jeżeli ktoś do tej pory robił zdjęcia kompaktami i nie potrafi ich robić inaczej niż na wyciągniętych łapkach, nie wie co to wizjer i generalnie chce posiadać małpkę, tylko taką większą, jest kompletnie pozbawiony wiedzy foto i nie chce się tego uczyć to niech kupuje Sony w ciemno. Ta firma robi sprzęt właśnie dla takich ludzi.
Pozdrawiam
007areka - Czw 27 Gru, 2012
... zgadza sie Mariusz, i dlatego sprzet sony kupuje coraz więcej ludzi "segment średni" bo poco maja się trudzić... bo poco maja walczyć na przykład z żółtym zafarbem firmy "N" który nijak naturalny nie jest i nie widać go przed oczyma ...
hijax_pl - Czw 27 Gru, 2012
Tyle, że tych "co nie chcą się męczyć" z reguły nie interesuje też czy ta lufa z przody się odkręca czy nie, lub też nie chce im się walczyć z prosiaczkowym zafarbem firmy "C", który nijak naturalny nie jest i nie widać go przed oczyma ...
...eee nie przeszkadza im czy sie kreci czy nie a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty lepiej sie go obrabia C niz N (pisze jako użytkownik 5dIIIvd800) chodzi o kolor skory ale przyznaje nie mam tez takiej wprawy w obróbce N jak w obróbce C ...ehhh gdyby te firmy sie kiedyś połączyły ciekawe jaka była nazwa
Jak? Canis i byłyby żółte prosiaczki
...a to "s" w nazwie to skąd się wzięło ? o optymista się trafił ... a może w końcu kolory by były takie jak trzeba ??
kozidron - Czw 27 Gru, 2012
007areka napisał/a: | ...eee nie przeszkadza im czy sie kreci czy nie a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty lepiej sie go obrabia C niz N (pisze jako użytkownik 5dIIIvd800) chodzi o kolor skory ale przyznaje nie mam tez takiej wprawy w obróbce N jak w obróbce C ...ehhh |
Proszę Cię nie opowiadaj głupot, bo się mleko waży na palniku Jak takie dyrdymały opowiada wesoły uzytkownik zielonego kwadratu to można to jeszcze zrozumieć (ile tu było już dyskusji, że w tej kategorii nie ma to znaczenia i da się wszystko, to mała głowa) ale od kogoś kto ma pojęcie co to jest raw i co mozna z nim zrobić to juz lekki obciach
pisałem to ja, uzytkownik obu systemuufff jeszcze od czasów poprzedników obu puszek które wymieniłeś
007areka napisał/a: | ...a to "s" w nazwie to skąd się wzięło ? o optymista się trafił ... a może w końcu kolory by były takie jak trzeba ?? |
A Nikon od kogo ma matryce? od Zeptera?
kozidron napisał/a: | 007areka napisał/a: | ...eee nie przeszkadza im czy sie kreci czy nie a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty lepiej sie go obrabia C niz N (pisze jako użytkownik 5dIIIvd800) chodzi o kolor skory ale przyznaje nie mam tez takiej wprawy w obróbce N jak w obróbce C ...ehhh |
Proszę Cię nie opowiadaj głupot, bo się mleko waży na palniku Jak takie dyrdymały opowiada wesoły uzytkownik zielonego kwadratu to można to jeszcze zrozumieć (ile tu było już dyskusji, że w tej kategorii nie ma to znaczenia i da się wszystko, to mała głowa) ale od kogoś kto ma pojęcie co to jest raw i co mozna z nim zrobić to juz lekki obciach
pisałem to ja, uzytkownik obu systemuufff jeszcze od czasów poprzedników obu puszek które wymieniłeś |
...hmmm, to żeś chyba troszkę za ostro pojechał,.. no chyba ci sie Tobie za bardzo zważył, bo jeśli juz nie mówimy o jpg to nef czy raw inaczej sie obrabia z C a inaczej z N i inny jest efekt z każdego systemu i wazy sie w palniku ze pory o tym nie słyszałeś/zauważyłeś, i nie wmawiaj komuś ze nie słyszał rawach czy innych surowych plikach ... pewnie ze jak przemielisz z piętnaście razy obróbka to to juz nie będzie miało żadnego zafarbu ani charakteru ale chyba nie o tym byłą mowa wcześniej ... a jak miałeś ciężki dzień to odreaguj gdzie indziej, polecam siłownie i pozdrawiam.
[ Dodano: Czw 27 Gru, 2012 21:37 ]
nienietaktak napisał/a: | 007areka napisał/a: | ...a to "s" w nazwie to skąd się wzięło ? o optymista się trafił ... a może w końcu kolory by były takie jak trzeba ?? |
A Nikon od kogo ma matryce? od Zeptera? |
...aaa, dobre, dobre, nie wpadłem na to żeby sony w to wmieszać
B o g d a n - Czw 27 Gru, 2012
Cytat: "nikon->dobre body -> kiepskie zdjecia , canon -> kiepske body -> dobre zdjecia ."
Dziś każdemu wolno pisać co chce.
B o g d a n napisał/a: | Cytat: "nikon->dobre body -> kiepskie zdjecia , canon -> kiepske body -> dobre zdjecia ."
Dziś każdemu wolno pisać co chce. | - jasne wezmę to pod uwagę od jutra koniec historii bo nas zbanują.
007areka napisał/a: | . pewnie ze jak przemielisz z piętnaście razy obróbka to to juz nie będzie miało żadnego zafarbu ani charakteru ale chyba nie o tym byłą mowa wcześniej ... |
czy ty się czytasz "pietnaście razy obróbką" - co to znaczy ? Bo z tego wynika, że nie masz bladego pojecia o czym mówisz. Powtarzasz jakieś swoje bzdurne uprzedzenia wynikajace z braku podstawowej wiedzy i możliwości jakie stwarza plik raw z obu systemów (własciwie to nie ważne, z jakiegokolwiek systemu). Nie potrafisz obrabiać plików, twój problem, powtarzasz jakies mity o zafarbach, przy całych możliwosciach zrobienia sobie profili czy nawet przy każdorazowym indywidualnym podejsciu do pliku raw.
Tu nie pora leczyć swoje kompleksy, masz jakiś problem z jakimś plikiem raw z nikona, wrzuć na jakiś hosting, zaraz go obrobimy na 10 sposobów i wszystko w 20 minut. Temat przerabiany tu kilkunastokrotnie! To że nie potrafisz sobie poradzić z nefami to nie znaczy, że to nie jest proste.
Poszukaj sobie wątków jak kilku stałych uzytkowników prostuje takie dyrdymały jak opowiadasz obrabiając jednego rawa z nikona bez zadnego problemu. Ostatni chyba dotyczył jakiegoś portretu z d700.
Gdybys jeszcze mówił o mozliwościach odszumiania plików z obu systemów, to może mógłbym się z Tobą zgodzi ale na niekorzyść canona ale te całe bajki o prosciaczkowym czy żóltym zafarbie, który jest "nieobrabialny" to już żenada
...tak, tak nie mam bladego pojęcia poczytaj jeszcze raz i nie zarzucaj coś komuś o czym nie pisze albo jak napisał to nie przekręcaj bo się ktoś kiedyś na Ciebie zdenerwuje
baracuda - Czw 27 Gru, 2012
to w końcu co ma kupić zainteresowana/y , sony, canon czy nikon
chyba już tu nie zajrzy, na pewno nie zajrzy
007areka napisał/a: | poczytaj jeszcze raz i nie zarzucaj coś komuś o czym nie pisze albo jak napisał to nie przekręcaj bo się ktoś kiedyś na Ciebie zdenerwuje |
ewidentnie jasno i wyraźnie:
007areka napisał/a: | a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty lepiej sie go obrabia C niz N |
dodatkowo jako argument, podajesz to:
007areka napisał/a: | (pisze jako użytkownik 5dIIIvd800 |
Tłumacząc, że nie masz może takiego doświadczenia. A ja ci mówie, że nie trzeba mieć, natomiast przechodząc tyle zmian i mając tyle doświadczeń fotograficznych co ty, to obciach wypisywać takie rzeczy.
Załamka jak to forum schodzi na psy, potem ktos to powtórzy jeszcze ze dwa razy i mamy nową teorię, pół zartem pół serio
baracuda napisał/a: | to w końcu co ma kupić zainteresowana/y , sony, canon czy nikon
chyba już tu nie zajrzy, na pewno nie zajrzy |
... a niech sam zdecyduj,e chyba nie myślał ze tu dostanie obiektywną podpowiedz musi sam zdecydować bo będzie bardzo zawiedziony, to musi być jego wybór ...
[ Dodano: Czw 27 Gru, 2012 22:08 ]
kozidron napisał/a: | 007areka napisał/a: | poczytaj jeszcze raz i nie zarzucaj coś komuś o czym nie pisze albo jak napisał to nie przekręcaj bo się ktoś kiedyś na Ciebie zdenerwuje |
ewidentnie jasno i wyraźnie:
007areka napisał/a: | a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty lepiej sie go obrabia C niz N |
dodatkowo jako argument, podajesz to:
007areka napisał/a: | (pisze jako użytkownik 5dIIIvd800 |
Tłumacząc, że nie masz może takiego doświadczenia. A ja ci mówie, że nie trzeba mieć, natomiast przechodząc tyle zmian i mając tyle doświadczeń fotograficznych co ty, to obciach wypisywać takie rzeczy.
Załamka jak to forum schodzi na psy, potem ktos to powtórzy jeszcze ze dwa razy i mamy nową teorię, pół zartem pół serio | ... męczący jesteś
007areka napisał/a: | ... męczący jesteś |
równie jak twoje teorie, może mniej szkodliwy ale cóż.... popracuje nad tym, przypomnę Ci jak bedziesz zmieniał system
kozidron napisał/a: | 007areka napisał/a: | ... męczący jesteś |
równie jak twoje teorie, może mniej szkodliwy ale cóż.... popracuje nad tym, przypomnę Ci jak bedziesz zmieniał system |
... tak z ciekawości jakim systemem zrobione ta fota?? http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5494
a zgadnij przecież ty jesteś fachofffcccemm od zafarbuufff
Bo to ostatecznie potwierdzi, że opowiadasz głupoty bo równie dobrze mozna to obrobic na sino koperkowo
[quote="kozidron"]
Cytat: | a zgadnij przecież ty jesteś fachofffcccemm od zafarbuufff | nisko upadłeś
kozidron napisał/a: | Bo to ostatecznie potwierdzi, że opowiadasz głupoty bo równie dobrze mozna to obrobic na sino koperkowo |
... ha ha ha, tak myślałem trzymaj sie a teraz wróć do wątku, pomysł i zacznij wciągać w dyskusje innego użytkownika . pa .
007areka napisał/a: | ...tak, tak nie mam bladego pojęcia | Specjalnie kiedyś tu na forum umieściłem długiego posta by pokazać różnice w operowaniu kolorami z 5Dmk1 i D700.
Wniosek taki, że nie ma znaczenia - z każdego da się osiągną taki efekt kolorystyczny jaki się pragnie mieć. Wystarczy mieć trochę wiedzy i umiejętności operowania aparatem czy też wywoływarką. A jak się nie chce, nie umi czy ma się to gdzieś to się marudzi, że jeden za żółty, drugi prosiaczkowy a inny za zdechły jakiś...
Powiem więcej - w JPGu też można to osiągnąć - jak komuś przeszkadza "zażółcenie nikona" to znak, że prostu jeszcze nie doczytał w instrukcji jak ustawić pod swoje preferencje aparat.
Ciekawe, że w komórce każdy ustawia sobie dzwonek jaki chce ale obsługa aparatu niektórych przerasta. Mówi się trudno..
007areka napisał/a: | ... ha ha ha, tak myślałem trzymaj sie |
słodko popełniłeś seppuku
hijax_pl napisał/a: | 007areka napisał/a: | ...tak, tak nie mam bladego pojęcia | Specjalnie kiedyś tu na forum umieściłem długiego posta by pokazać różnice w operowaniu kolorami z 5Dmk1 i D700.
Wniosek taki, że nie ma znaczenia - z każdego da się osiągną taki efekt kolorystyczny jaki się pragnie mieć. Wystarczy mieć trochę wiedzy i umiejętności operowania aparatem czy też wywoływarką. A jak się nie chce, nie umi czy ma się to gdzieś to się marudzi, że jeden za żółty, drugi prosiaczkowy a inny za zdechły jakiś...
Powiem więcej - w JPGu też można to osiągnąć - jak komuś przeszkadza "zażółcenie nikona" to znak, że prostu jeszcze nie doczytał w instrukcji jak ustawić pod swoje preferencje aparat.
Ciekawe, że w komórce każdy ustawia sobie dzwonek jaki chce ale obsługa aparatu niektórych przerasta. Mówi się trudno.. | .
...ehh, no nastepny sie czepia a nie poczytał wątku, powiedz mi czy jest różnica nowe z pudełka nikon v canon bez profilowania w jpg to samo zdjecie w tych samych ? no moim zdaniem jest i nie zaleznie czy korpusy z dzisiejszych czasów czy wcześniejsze,
i jest to urok systemu i o tym tu pisałem, ( czy myslisz ze amator zawsze bedzie chcial obrabiac rawy )
później temat ewoluował na obróbkę rawy/nef, później na wojnę systemowa, a później ze farmazony pisze i nie znam obróbki .... ehhh
007areka napisał/a: | czy myslisz ze amator zawsze bedzie chcial obrabiac rawy | Nie - twierdzę, że jak się ustawi puszkę odpowiednio to i JPGi wychodzą OK.
Ale fakt - jak się jedzie na domyślnych to jest różnica...
Cytat: | a później ze farmazony pisze i nie znam obróbki .... ehhh
_________________ | Cóż... Nie mnie to oceniać, ale stwierdzenia "znam się na obróbce" oraz "żółty canon / prosiaczkowy canon" pasują do siebie jak wół do karety. Albo się znasz na obróbce, albo masz problemy z kolorami. Tylko tyle i aż tyle...
Oczywiście kolory jako takie nie przeszkadzają absolutnie w robieniu fantastycznych zdjęć.
Pozdrawiam...
hijax_pl napisał/a: | 007areka napisał/a: | czy myslisz ze amator zawsze bedzie chcial obrabiac rawy | Nie - twierdzę, że jak się ustawi puszkę odpowiednio to i JPGi wychodzą OK.
Ale fakt - jak się jedzie na domyślnych to jest różnica... |
...mnie się nie udało to w jpg, efekt jest niezadowalający, WB niestety w nikonach jest dużo gorsze... chyba ze masz jakiś magiczny sposób o którym nie wiem...to chętnie przygarnę takie info
007areka, ty teraz o jotpegach W takim przypadku, to w ogóle nie myślałbym o canonie W takiej sytuacji, na twoim miejscu i na miejscu kolegi, któremu tak chcesz pomóc doradzałbym nikona, czyli wynika z tego, że znowu musisz zmienić.
hijax_pl napisał/a: | Cóż... Nie mnie to oceniać, ale stwierdzenia "znam się na obróbce" oraz "żółty canon / prosiaczkowy canon" pasują do siebie jak wół do karety. Albo się znasz na obróbce, albo masz problemy z kolorami. Tylko tyle i aż tyle... |
jest też czasem inna droga, na wcześniej zalinkowanym moim zdjęciu przez Arka jak dawno temu to ustalił kolega DR miałem rozkalibrowany monitor, co było faktem.
No i jeżeli kolega Areka założył, że to fotka z nikona, to bez sensu dalej prowadzić tą rozmowę.
007areka,Na awersję wiedza nie pomaga
MM - Czw 27 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Ale fakt - jak się jedzie na domyślnych to jest różnica... |
Jest i chyba już czas skończyć tę jałową dyskusję. Kto zna oba systemy ten wie o co biega. Ten co kompletnie nie wie o co chodzi na bank zostanie z kitowym zestawem o OSTRYCH zdjęciach z WYRAZISTYMI kolorami wiadomej gniotowatej firmy
hijax_pl napisał/a: |
Oczywiście kolory jako takie nie przeszkadzają absolutnie w robieniu fantastycznych zdjęć.
Pozdrawiam... | mnie przeszkadzają jeśli puszka nie daje tego co chce i muszę marnotrawić zbytecznie czas przy obróbce i poprawianiu fabryki
007areka napisał/a: | jeśli puszka nie daje tego co chce i muszę marnotrawić zbytecznie czas przy obróbce i poprawianiu fabryki | O - i to jest argument ku zakupie sprzętu na S - oni dają tak jak się statystycznemu Kowalskiemu najbardziej podoba
sony ma całkiem przyzwoity silnik jotpegowy.
007areka napisał/a: | mnie przeszkadzają jeśli puszka nie daje tego co chce i muszę marnotrawić zbytecznie czas przy obróbce i poprawianiu fabryki |
i naprawdę nie poszukasz rozwiązania ?
kozidron napisał/a: | sony ma całkiem przyzwoity silnik jotpegowy.
007areka napisał/a: | mnie przeszkadzają jeśli puszka nie daje tego co chce i muszę marnotrawić zbytecznie czas przy obróbce i poprawianiu fabryki |
i naprawdę nie poszukasz rozwiązania ? |
... nie ku Twojej uciesze łaaa, idę spać bo przynudzasz ... a i dodam ze jesteś od dziś moim idolem jeśli piszesz ze obrabiasz zdjęcia z canona na żółto muszę tego spróbować.
dcs - Czw 27 Gru, 2012
007areka napisał/a: | a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty |
007areka napisał/a: |
mnie przeszkadzają jeśli puszka nie daje tego co chce i muszę marnotrawić zbytecznie czas przy obróbce i poprawianiu fabryki |
To już wiem co ci w Nikonie przeszkadza -nie wypluwa zdjęć z "prosiaczkowym zafarbem".
dcs napisał/a: | 007areka napisał/a: | a co do prosiaczkowego zafarbu wole jednak jego niz ten zolty |
007areka napisał/a: |
mnie przeszkadzają jeśli puszka nie daje tego co chce i muszę marnotrawić zbytecznie czas przy obróbce i poprawianiu fabryki |
To już wiem co ci w Nikonie przeszkadza -nie wypluwa zdjęć z "prosiaczkowym zafarbem". |
...o to to to to, bardziej czasem przypomina kolor skory człowieka - od razu dopisze ze białego bo sie czepia ze do foto "czarnoskórych" lepszy nikon z żółtaczka.... dobra koniec bomnie zaraz zaczną udowadniać ze rasista jestem.
dcs - Czw 27 Gru, 2012
Po raz drugi wyrażę zdziwienie, że ty -tak doświadczony użytkownik liczyłeś na "canonoskie efekty" w Nikonie.
/poprzednio dziwiłem się jak kupiłeś D800 po tym co wcześniej pisałeś o jego AF/
jaad75 - Czw 27 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | sony ma całkiem przyzwoity silnik jotpegowy.
| Ja się akurat z tym nie zgodzę. Sony ma zasadniczo dość kiepskie JPG-i.
Ja sie nie dziwię. Wyglada to na opłaconą prowokację
Cos na kształt "jak sie krzyk zrobi to może mi wymienią na sprawny"
dcs napisał/a: | Po raz drugi wyrażę zdziwienie, że ty -tak doświadczony użytkownik liczył na "canonoskie efekty" w Nikonie.
/poprzednio dziwiłem się jak kupiłeś D800 po tym co wcześniej pisałeś o jego AF/ |
...nie to nie tak, canona miałem od zawsze - zrobił się nudny( dalej go mamy/system, teść został przy canonie) , chce tez trochę popracować na nikonie mieć swój odnośnik z dłuższego osobistego użytkowania....
d800 fajna pucha, ma wiele zalet a co do AF to po kalibracji jest lepiej ale tak nie powinno byc może na początku produkcji ale korporacje maj w nosie klienta na szczęście moduł AF był równo osadzony i da sie trafić gdzie trzeba... a tak na marginesie bolączka d800 to nie tylko AF ....
dcs - Czw 27 Gru, 2012
Cytat: | bolączka d800 to nie tylko AF .... | Kobiety są interesujące jak są tajemnicze,
myślisz że mężczyźni też?
007areka - Pią 28 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Ja sie nie dziwię. Wyglada to na opłaconą prowokację
|
... zaraz zahaczysz o paragraf i będziemy inaczej rozmawiać wtedy nie będzie ci już tak wesoło
dość na dziś bo widzę ze niektórzy nie znaj umiaru.dobranoc.
jaad75 - Pią 28 Gru, 2012
007areka napisał/a: | a tak na marginesie bolączka d800 to nie tylko AF .... | Patrząc na Twoją stopkę, to faktycznie, bolączką Twojego D800 jest nie tylko AF...
kozidron - Pią 28 Gru, 2012
007areka, nikt Ci nie zabroni robić sobie krzywdy na siłę, jeżeli nie zrozumiałeś tego co napisał hijax_pl w poście o 22.32, to już twój problem, jaśniej tego nie dało sie napisać. Nefa możesz sobie obrobic na sino koperkowo, z zafarbem filetowym, w kolorze fuksji, ecru, łososiowym a nawet w odcieniach tak zwanego "żółtego PRL" czyli prawie kanarkowym.
To, że opowiadasz głupoty o zafarbach i trudności w obróbce czy braku mozliwosci oprofilowania, dodatkowo udowadniając to swoimi zdjęciami w galerii optycznej, nie znaczy że to prawda.
jaad75 napisał/a: | a się akurat z tym nie zgodzę. Sony ma zasadniczo dość kiepskie JPG-i. |
to zależy, Tobie się sono jotpegi moze nie podobają, bo patrzysz na to jak silnik przeprał rawa degradując go o szczegóły, czy też patrzysz na to z punktu widzenia jak są odszumiane jotpegi czy w też wyostrzane. Są ludzie którzy mają na to podobny poglad jak powiedzmy kolega 007areka i uwierz mi, jest ich sporo a kolorki z takiego a57 vs 600D są bez porównania lepsze z soniacza.
007areka napisał/a: | ... zaraz zahaczysz o paragraf i będziemy inaczej rozmawiać wtedy nie będzie ci już tak wesoło |
rzeczywiście pora spać, z twoich abstrakcyjnych problemów wyszło niefajnie.
jaad75 - Pią 28 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | Tobie się sono jotpegi moze nie podobają, bo patrzysz na to jak silnik przeprał rawa degradując go o szczegóły, czy też patrzysz na to z punktu widzenia jak są odszumiane jotpegi czy w też wyostrzane. | Dokładnie to miałem na myśli.
kozidron napisał/a: | a kolorki z takiego a57 vs 600D są bez porównania lepsze z soniacza. | Na "kolorki" wpływ ma tyle zmiennych, że nie ryzykowałbym takich stwierdzeń. Generalnie, wolę jednak JPG-i z Canona, choć ostatnio znowu zaczęli kombinować w kierunku, który mi się nie podoba (podobnym nieco do Sony zresztą).
No dobra przyznam się, porównanie na jotpegach z puszki robiłem sobie chyba ponad pół roku temu 600D vs a55, póxniej jeszcze z a57, mogę juz tak nie pamietać, warunki były specyficzne a ustawienia jotpeg wiadomo, te standardowe dla sony nie mają zupełnie odzwierciedlenia dla tych z canona(zreszta każdy producent robi co innego) a przecież nie ustawie jak pewni znani wszystkim testerzy "wyostrzanie na 0"
Jakoś odniosłem wtedy wrażenie, że te z sony bardziej mi sie podobają.
MM - Pią 28 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | Jakoś odniosłem wtedy wrażenie, że te z sony bardziej mi sie podobają. |
Ja to rozumiem... Panie Kowalski
Dżozef - Pią 28 Gru, 2012
Wielu problemów z lustrzankami sprzedawanymi np. przy stoiskach reklamowanych jako "nie dla idiotów", można by uniknąć przestrzegając konsekwentnie tego sloganu.
A swoją drogą to jeśli jedni muszą ostrzegać że: "kawa jest gorąca" albo: "nie suszyć kotów w mikrofali" to dlaczego inni nie ostrzegają że fotografowanie lustrzanką wymaga minimalnej chociażby wiedzy fotograficznej?
MM - Pią 28 Gru, 2012
Dżozef napisał/a: | dlaczego inni nie ostrzegają że fotografowanie lustrzanką wymaga minimalnej chociażby wiedzy fotograficznej |
Ja swoich znajomych ostrzegam, bo wcześniej robię na nich "wywiad w temacie foto" i jak widzę brak parcia na naukę i rozwijanie to doradzam wtedy jakiś fajny, zaawansowany kompakcik. Wbrew modzie na lustrzanki.
MM napisał/a: | Ja to rozumiem... Panie Kowalski |
to mnie pocisnąłeś , przebrałem się wtedy za Pana Tadeusza a nie Pana Kowalskiego, chociaż przeciętny Kowalski może być Tadeuszem , to nie jest wykluczone
magda28 - Pią 28 Gru, 2012
Kupilam ksiazke Scott'a Kelby-Sekrety mistrza cyfrowej fotografii.
Poczytalam rozdzial o ISO w ktorym Scott pisze, ze nie lubi a w zasadzie bardzo rzadko fotografuje powyzej 200, ze wzgledu na utrate barw, kontrastu i ostrosci.Jak domniewam czlowiek fotografuje profesjonalnym sprzetem, wiec poziom szumow powinien byc niski a mimo to wystrzega sie ISO wiekszego niz 200.Wyjatek stanowia imprezy sportowe gdzie uzywa najwyzej 4000. Skoro pisze to taki fachowiec, mozna by smialo stwierdzic, iz te wasze wywody i przepychanki mozna miedzy bajki wlozyc. Ja odeslalam Canona i zamowilam Sony A65 (porownywalam z A57), ze wzgledu na bardziej kontrastowy wizjer. Jednak bardziej odpowiadaja mi kolory i ostrosc Sony. Czekam na przesylke.
hijax_pl - Pią 28 Gru, 2012
magda28 napisał/a: | Skoro pisze to taki fachowiec, mozna by smialo stwierdzic, iz te wasze wywody i przepychanki mozna miedzy bajki wlozyc. | Masz rację, pod warunkiem, że będziesz robiła w zasadzie portrety w studio lub krajobrazy. Tak jak Scott.
Weź jeszcze pod uwagę dyletanctwo tłumacza
dcs - Pią 28 Gru, 2012
magda28,
- Scott Kelby /z tego co znalazłem/ nie używa Sony
- ma lampy i jasne obiektywy które pozwalają mu pozostać na niskim ISO -których ty nie masz
Kolejny raz "błysnęłaś".
Tu jego sprzęt:
http://scottkelby.com/gear/
http://scottkelby.com/scotts-gear/#lenses
magda28 - Pią 28 Gru, 2012
a co za roznica czego on uzywa.Wy macie jakies uprzedzenie do Sony.W swojej ksiazce wyjasnil, ze przedstawil to wszystko uzywajac Nikon ale i Canon gdyz sa to dwie najpopularniejsze firmy a funkcje w aparatach Sony czy Olympus sa na tyle podobne iz mozna je wykozystac rowniez w innych markach.
Scott przedstawil metody nie tylko dla studia i krajobrazow...
dcs - Pią 28 Gru, 2012
magda28,
To następnym razem ciśnij taki nocny widoczek jak prezentowałaś na ISO100 i T= 4s ...
nienietaktak - Pią 28 Gru, 2012
Taka różnica jak pomiędzy opalaniem zarostu nad ogniskiem a goleniem się przy pomocy dobrej maszynki. Nawet efekt końcowy będzie inny nie mówiąc o komforcie.
magda28, a dlaczego nie używa Sony? Na ISO200 też będziesz robiła przy zastanym w domu na imprezce? Na dodatek korzystając z kitowego, ciemnego szkła?
Pomijam już, że gdy pisał tę książkę jakikolwiek aparat na ISO800 robił już sieczkę. Dziś taka sama sieczka jest przy ISO6400. Można zatem śmiało powiedizeć, że gdyby dziś tę książkę pisał, użyłby zapewne sformuowania, które byś zacytowałą w ten sposób: magda28 napisał/a: | ze nie lubi a w zasadzie bardzo rzadko fotografuje powyzej 3200, ze wzgledu na utrate barw, kontrastu i ostrosci |
baracuda - Pią 28 Gru, 2012
Ja to czułem, piąta kolumna, na forum siedzą sami przedstawiciele
canona i nikona, jednego canona sprzedałem, pora drugiego się
pozbyć, co mi polecacie ( nikona też nie chcę )
baracuda, Ni kona ni canona
dcs - Pią 28 Gru, 2012
baracuda,
Zorkę Piać
baracuda, bierz SLT A57 (póki są w sprzedaży bo to już model wyprzedażowy). Wszyscy biorą... Przecież miliony much nie mogą się mylić!
dcs, "wczoraj z żoną byliśmy w Hali Mirowskiej, gdzie ja miałem aparat Zorka Pięć i zrobiłem kilka zdjęć", więc wiesz... klasyka
baracuda - Pią 28 Gru, 2012
Dziękuję za konkretne rady, to rozumiem jeżeli
chodzi o anal. wytargałem z szafy
praktice bce , muszę ją ożywić, trzy jasne szkła,
szkoda że nie idzie ich wykorzystać z canonem, (tfu, co za marka)
chyba nawet pytałem o to na forum
Szkoda to sprzedać za równowartość jakiejś flaszki
edit
o qrcze, jakiś film jest w środku, otworzyłem puche
gdyż naciąg migawy stanął.
no i ma niespodziankę, rolka agfy, optima prestige 400
romulus_79 - Pią 11 Sty, 2013
krzys13k napisał/a: | nie są w stanie zrekompenować bardzo słabej, jak na dzisiejsze standardy, jakości obrazu. |
A jakimi parametrami definiujesz jakośc obrazu i jak te parametry wyznaczasz? Bez tej informacji, to stwierdznie - słaby obraz - nie wiele mówi.
krzys13k - Pią 11 Sty, 2013
romulus_79 napisał/a: | A jakimi parametrami definiujesz jakośc obrazu i jak te parametry wyznaczasz? Bez tej informacji, to stwierdznie - słaby obraz - nie wiele mówi. |
Jedyne co mam na myśli to wyniki twstów, np na DxO. Canon odstaje tutaj w dół od wielu innych firm. Nie ma nawet postępu względem poprzednich Canonów xxxD.
muzyk - Pią 11 Sty, 2013
magda28 napisał/a: | a co za roznica czego on uzywa. |
Hej Magda. Masz takie ładne imię...
Nie pisz tak - radzę, bo Cię zjedzą.
krzys13k napisał/a: | Canon odstaje tutaj w dół od wielu innych firm. |
W kwestii zwłaszcza dynamiki.
Niemniej pozostaje na ponad 6 EV, co jakąś tragedią nie jest.
Znasz 450D? Jeśli nie, to poznaj. Tym też da się robić zdjęcia, a dynamikę ma poniżej 6...
baracuda napisał/a: | co mi polecacie |
Łomo.
[quote="krzys13k"] romulus_79 napisał/a: |
Jedyne co mam na myśli to wyniki twstów, np na DxO. Canon odstaje tutaj w dół od wielu innych firm. Nie ma nawet postępu względem poprzednich Canonów xxxD. |
Dzięki za informacje. Jako amatora, 650D w zupełności spełnia moje oczekiwania.
[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 14:16 ]
[quote="romulus_79"]
Nieco poza tematem, dodam, że w polskojęzycznej instrukcji natknąłem się na zdania, których sensu nie mogłem zrozumieć. Zajrzałem do instrukcji anglojęzycznej i stwierdziłęm ewidentne błędy w tlumaczeniu. Błędy, które kompletnie wypacają informację zawartą w zdaniu. Napisałem do odpowiedniej komórki Canon Polska ale widać, że ich to nie interesuje.
krzys13k - Pią 11 Sty, 2013
romulus_79 napisał/a: | Dzięki za informacje. Jako amatora, 650D w zupełności spełnia moje oczekiwania. |
Ja też mam takie podejście. Na codzień używam aparatu, który ma jeszcze słabszą matrycę niż te Canony i wbrew pozorom robi on zdjęcia Nie ma co się aż tak bardzo takimi szczegółami przejmować, ale zawsze pozostaje jakiś niedosyt widząc że konkurencja ma lepsze matryce
romulus_79 napisał/a: | Nieco poza tematem, dodam, że w polskojęzycznej instrukcji natknąłem się na zdania, których sensu nie mogłem zrozumieć. Zajrzałem do instrukcji anglojęzycznej i stwierdziłęm ewidentne błędy w tlumaczeniu. Błędy, które kompletnie wypacają informację zawartą w zdaniu. Napisałem do odpowiedniej komórki Canon Polska ale widać, że ich to nie interesuje |
A masz jakiś przykład pod ręką?
krzys13k napisał/a: | romulus_79 napisał/a: | Dzięki za informacje. Jako amatora, 650D w zupełności spełnia moje oczekiwania. |
Ja też mam takie podejście. Na codzień używam aparatu, który ma jeszcze słabszą matrycę niż te Canony i wbrew pozorom robi on zdjęcia Nie ma co się aż tak bardzo takimi szczegółami przejmować, ale zawsze pozostaje jakiś niedosyt widząc że konkurencja ma lepsze matryce
romulus_79 napisał/a: | Nieco poza tematem, dodam, że w polskojęzycznej instrukcji natknąłem się na zdania, których sensu nie mogłem zrozumieć. Zajrzałem do instrukcji anglojęzycznej i stwierdziłęm ewidentne błędy w tlumaczeniu. Błędy, które kompletnie wypacają informację zawartą w zdaniu. Napisałem do odpowiedniej komórki Canon Polska ale widać, że ich to nie interesuje |
A masz jakiś przykład pod ręką? |
Strona 118, tytuł drugi of góry jest:
PL: Pomiar odległości podczas fotografowania Live View.
Ang: Metering Range During Live View Shooting
"Metering Range" to po polsku "Zakres pomiaru" i oto tu chodzi, o obszar uwzględniany przy pomiarze.
I ten "pomiar odległości" nie pasował mi logicznie. Bo jak, w trakcie pomiaru ekspozycji mierzę odległość? Jaką odległość?
Coś tam jeszcze było ale nie pamiętam w tej chwili. "Studiuję" teraz tylko instrukcję anglojęzyczną, bo mam ja w PDF na komputerze i znacznie wygodniej przesukiwać.
Przepraszam, Pomyliłem stronę - ma być STRONA 116 instrukcji
|
|