forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Pentaxa k-5 - 17-50/2.8

Wurcel - Nie 28 Paź, 2012
Temat postu: Obiektyw do Pentaxa k-5 - 17-50/2.8
Witam serdecznie
Zacznę od tego że jestem "świeżakiem" ale od jakiegoś czasu mocno interesuję się fotografią i jestem wręcz zdeterminowany by zakupić jakiś ciekawy sprzęt.

Na samo body mam do przeznaczenia około 4 tys i padło na Pentaxa k-5, myślę że w tym przedziale cenowym jest to najlepsza propozycja. Teraz mam problem jaki wybrać obiektyw.
Głównie chciałbym robić zdjęcia w plenerze ala ślubne oraz w lokalach - imprezy okolicznościowe, skupić się głównie na postaciach zahaczając o szczegóły w okół, więc myślę ze obiektyw 17-50/2.8 będzie nadawać się idealnie i teraz wielki problem żadnego nigdy nie testowałem, jestem zielony w tym a zależy mi na dobrej klasie obiektywie, myślę ze max 3500 zł mogę dać, więc co polecacie? Jeśli są obiektywy z podobnymi parametrami, jakościowo foty podobnie wychodzą a różnica ceny to kilkaset złotych czy więcej to też dla mnie ważna informacja, ponieważ mogę coś dołożyć i jakąś stałke kupić (również jaką stałke polecacie).

Jeśli polecalibyście mi inny zestaw (aparat- obiektyw) też chętnie wezmę to pod uwagę.
Serdecznie pozdrawiam
Krzysiek

Sunders - Nie 28 Paź, 2012

Wurcel napisał/a:
myślę ze obiektyw 17-50/2.8 będzie nadawać się idealnie i teraz wielki problem żadnego nigdy nie testowałem, jestem zielony w tym a zależy mi na dobrej klasie obiektywie, myślę ze max 3500 zł mogę dać, więc co polecacie?

Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
albo zastanów się nad:
Pentax FA 35 f/2.0 i Pentax SMCP-FA 50 f/1.4 Autofocus :smile:

k33l - Pon 29 Paź, 2012

Lampa do tego koniecznie!
muzyk - Wto 30 Paź, 2012

Sunders napisał/a:
Pentax FA 35 f/2.0 i Pentax SMCP-FA 50 f/1.4 Autofocus :smile:

A może Sigma 30 1.4 i Pentax 50 1.4?

Arek - Wto 30 Paź, 2012

Z Pentaxem jest pewien problem. O ile K-5 jest jedną z najfajniejszych propozycji na rynku, to z obiektywami w rozsądnych cenach jest krucho. Chciałbym Ci polecić jakąś jasną 35tkę i w systemie masz tylko drogiego limiteda 31 mm, drogie 2/35 lub plastikowe 2.4/35, które jest ciemniejsze od konkurentów a jednocześnie sprzedawane w takiej samej cenie jak oni (zobacz np. na cenę Nikkora 1.8/35, który w przeciwieństwie do Pentaxa ma metalowy bagnet).
Podobnie jest w 1.8/50. Pentax ceni się powyżej 1000 zł, a jakością wykonania ustępuje tańszemu Nikkorowi 1.8/50. Nie mówiąc już o cenie plastikowego Canona 1.8/50.

Oprócz 17-50 mm f/2.8 (Sigma lub Tamron) możesz więc pomyśleć o Sigmie 1.4/30. Można jeszcze rozważyć Tamrona 2/60 jako jednocześnie portretówkę i makro.

W Twoim budżecie polecałbym jednak zestaw: Nikon D5100 do tego Sigma 17-50 mm f/2.8 oraz Nikkory 1.8/35 i 1.8/85. Cały zestaw wyniesie Cię poniżej 7000 zł. Nadwyżkę możesz jeszcze przeznaczyć na Nikkora 1.8/50 albo jakiś szeroki kąt w stylu Samyanga 2.8/14 jeśli lubisz takie kąty widzenia i pracę ze szkłem manualnym.

muzyk - Wto 30 Paź, 2012

Arek napisał/a:
Można jeszcze rozważyć Tamrona 2/60 jako jednocześnie portretówkę i makro.

Racja! Świetny obiektyw. Miałem okazję trochę się pobawić w saturnie. Jest taka makrowa scenka zainstalowana. Już od f2 daje świetny obrazek.

Cytat:
W Twoim budżecie polecałbym jednak zestaw: Nikon D5100 do tego Sigma 17-50 mm f/2.8 oraz Nikkory 1.8/35 i 1.8/85. Cały zestaw wyniesie Cię poniżej 7000 zł. Nadwyżkę możesz jeszcze przeznaczyć na Nikkora 1.8/50 albo jakiś szeroki kąt w stylu Samyanga 2.8/14 jeśli lubisz takie kąty widzenia i pracę ze szkłem manualnym.

To ja bym już pozostał przy tych czterech stałkach. A zoom kiedyś, przy okazji.

jaad75 - Wto 30 Paź, 2012

Sunders napisał/a:
Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
Myślę, że do K-5 i tych zastosowań, to najrozsądniejszy wybór na początek. Z tym, że lampa raczej obowiązkowa.
Pazuzu - Czw 01 Lis, 2012

Arek napisał/a:

Jest dostępny z mocowaniem Pentaxa?

Sunders - Czw 01 Lis, 2012

Pazuzu napisał/a:
Arek napisał/a:

Jest dostępny z mocowaniem Pentaxa?

Wg bazy danych optyczne.pl nie, wg Tamrona też nie: http://www.tamron.com/en/photolens/di_II_macro/ :smile:

dcs - Czw 01 Lis, 2012

Pazuzu,
Do Pentaxa nie ma.

Wurcel - Czw 01 Lis, 2012

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, napaliłem się na Pentaxa ponieważ w swojej cenie nie ma raczej konkurenta z tego co wyczytałem, fakt wszystko co porządne do pentaxa to drogie,
obiektyw około 2700 zł - Sigma 17-50 f/2.8
lampa około 1250zł - Metz 58 AF-2
Pentax k-5 - 3100 zł
Daje 7050 zł. z czasem napewno jakąś stałke kupie.
Jak w 1 poście zaznaczyłem, jestem napalonym nowicjuszem i chciałbym w miarę porządnym sprzętem klikać, i tutaj kolejne pytanie prócz kosztów obiektywów, co jeszcze przemawia za Nikonem D5100 ? Czy duża różnica w zdjęciach wychodzi w porównaniu do K-5 ? Jestem nadal na etapie wyboru sprżetu i dlatego każdą propozycję rozważam.
Poza tematem
Jestem na etapie połykania kolejnej książki - Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej, polecacie jakiś inny ciekawy tytuł ?
Pozdrawiam

Pazuzu - Czw 01 Lis, 2012

Co do różnic w obrazku między d5100 a k-5 uważam że będą niezauważalne (oczywiście zakładając że bedziesz bawić się w RAW-y, co osobiście polecam), chyba że interesują Cie tylko jpg-i prosto z puszki. Tutaj różnica polega głownie na systemie (dostępność akcesoriów, srzetu nowego jak i używanego, systemie błyskania) oraz na guzikologii (tutaj k-5 moim zdaniem wygrywa niezaprzeczalnie).

Zamiast S17-50 bardziej polecałbym Tamrona 17-50, lub nawet podstawowe 18-55 (WR koniecznie) i do tego jakieś stałki. Tym bardziej sam piszesz że dopiero zaczynasz więc pewnie po miesiącu sam stwierdzisz co dla ciebie lepsze, stałki i wymiana szkieł czy uniwersalny jasny zoom. Dlatego polecanie prawie najdroższego jasnego uniwersalnego zooma nowicjuszowi jest moim zdaniem złym pomysłem.

muzyk - Pią 02 Lis, 2012

Wurcel napisał/a:
lampa około 1250zł - Metz 58 AF-2

O! Nie żałuj ani grosza. Fantastyczny sprzęt!!!
Wurcel napisał/a:
obiektyw około 2700 zł - Sigma 17-50 f/2.8

Hej! Tampona 17-50 bez VC masz za ponad połowę tej ceny!
Jasne, że AF taki se... tzn dość wolny i głośny, ale do licha, optyka jest spoko.
Wurcel napisał/a:
K-5 ? Jestem nadal na etapie wyboru sprżetu i dlatego każdą propozycję rozważam.

Ty już się nie zastanawiaj, tylko kup tego K5 albo poczekaj na k5 II s i wówczas jego.
Pazuzu napisał/a:
lub nawet podstawowe 18-55 (WR koniecznie)

Ale to ciemnica.
Pazuzu napisał/a:
Co do różnic w obrazku między d5100 a k-5 uważam że będą niezauważalne

Ale w ergonomii, uszczelnieniach, wykonaniu - tak.
Wurcel napisał/a:
Jestem na etapie połykania kolejnej książki - Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej, polecacie jakiś inny ciekawy tytuł ?

Lepiej kup aparat i sam wypróbuj.

Sunders - Pią 02 Lis, 2012

Wurcel napisał/a:

Nie wiem co już wcześniej połknąłeś, ale IMO jako jedną z pierwszych warto przyswoić "Ekspozycja bez tajemnic. Wydanie rozszerzone i uaktualnione" Bryana Petersona :smile:

jaad75 - Pią 02 Lis, 2012

Pazuzu napisał/a:
Zamiast S17-50 bardziej polecałbym Tamrona 17-50, lub nawet podstawowe 18-55 (WR koniecznie)
A ja absolutnie nie - DA18-55WR, to takie samo plastikowe dziadostwo, jak stare "nie WR", tyle tylko, że ładniejsze z wyglądu, a Tamron mechanicznie jest w podobnej lidze. Sigma jest bez porównania lepszym wyborem - przynajmniej trochę bardziej przypomina solidny obiektyw i ma dość szybki AF.
Pazuzu - Pią 02 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

Pazuzu napisał/a:
Co do różnic w obrazku między d5100 a k-5 uważam że będą niezauważalne

Ale w ergonomii, uszczelnieniach, wykonaniu - tak.

Odnoszę wrażenie że nie doczytałeś mojego posta do końca, albo chociaż moment dalej.

Ale polecając 18-55wr na początek, miałem na myśli to ze mamy komplet wr za małe pieniądze. Na początek zobaczy sie czy lepiej dla kogoś jasny zoom, czy stalki i zabawa w wymianę. Czy jest czas na ostrzenie ręczne (wtedy np tani Sam85/1,4). I do tego wr dokupić po jakiś czasie, albo stałki albo wspomniany zoom.
Tak czy inaczej ja się już nie udzielam, bo zwyczajowo dla tego forum zacznie się nagonka, i temat przerodzi się w spychanki połączone z nabijaniem postów. Jeśli autor chciałby o coś spytać dotyczącego systemu pentaxa, zapraszam na PW.

muzyk - Pią 02 Lis, 2012

Pazuzu napisał/a:
albo chociaż moment dalej.

Sorry.
Pazuzu napisał/a:
Ale polecając 18-55wr na początek, miałem na myśli to ze mamy komplet wr za małe pieniądze.

Tak czy inaczej ja się już nie udzielam, bo zwyczajowo dla tego forum zacznie się nagonka,

Oj tam. Żadna nagonka, tylko proponowanie czegoś lepszego na początek niż "kit".

jaad75 - Pią 02 Lis, 2012

Pazuzu napisał/a:
Jeśli autor chciałby o coś spytać dotyczącego systemu pentaxa, zapraszam na PW.
Widzę, że w ciągu tych kilkunastu miesięcy od zakupu poczułeś ekspertem od systemu Pentaksa... :razz:
Wurcel - Pon 05 Lis, 2012

Zamowione, jednak jako początkujący zdecydowałem się na szkoło Tamron 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD, wiadomo do tego samo body k-5 i lampa na którą nie pożałowałem Metz 58 AF-2 i do tego statyw Slik PRO 330DX , mam nadzieję że moja przygoda z cykaniem na tym nie zakończy się.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w tym wątku
Pozdrawiam

muzyk - Pon 05 Lis, 2012

Wurcel napisał/a:
Metz 58 AF-2

Bardzo dobry wybór.

jaad75 - Wto 06 Lis, 2012

Wurcel napisał/a:
Zamowione, jednak jako początkujący zdecydowałem się na szkoło Tamron 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD
Tylko sprawdź po zakupie, bo te szkła lubią być bardzo nierówne, a do tego różnie u nich z ostrzeniem.