forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do 1000

szymolinka - Nie 28 Paź, 2012
Temat postu: Pierwsza lustrzanka do 1000
Witam chciałbym kupić fajną lustrzankę do 1000zł. Może być używana. Głównie chodzi mi o to aby robiła piękne zdjęcia sportowe..czyli zdjęcie gdzie jest dużo ruchu. Co byście polecali?
Aha ważne żeby była możliwość nagrywania :) np.meczyku no chyba że nie ma takiej możliwości to zadowole się samymi zdjęciami :)

Sunders - Nie 28 Paź, 2012

1000 na lustrzankę, a ile na obiektyw do niej?
moronica - Nie 28 Paź, 2012

piekne to pojecie wzgledne, nie wiem jakie sa twoje wymagania... ale w tym budzecie lepiej bys zrobil kupujac sobie jakis kompakt

sport to pojęcie szerokie, nie wiemy jakie dyscypliny chcesz fotografować?

siatkówka :)

A fundusz na obiektyw?

niestety lustrzanke juz z obiektywem w cenie 1000zł widziałem takie używane jednak nie wiem czy do sportu bedą dobre:)

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 21:24 ]
a co powiecie na Sony alfa 330 ?

szymolinka napisał/a:
lustrzanke juz z obiektywem w cenie 1000zł

Za 1000pln lustrzanka z obiektywem do fotografowania siatkówki = mission impossible 4 :???:

to jaki byscie polecili do 1000zł ale bez obiektywu?

Najlepsze co w tej cenie/bez obiektywu/ można kupić używane na allegro, to Canon EOS 40D. Niestety za obiektyw trzeba by dać co najmniej drugie tyle :sad:
Stuku - Pon 29 Paź, 2012

Sunders napisał/a:
Najlepsze co w tej cenie/bez obiektywu/ można kupić używane na allegro, to Canon EOS 40D. Niestety za obiektyw trzeba by dać co najmniej drugie tyle :sad:

Odpada bo koleżance zależy na filmowaniu meczów :)

Za taką cenę jedynie w grę wchodzi zakup puszki plus kitowego obiektywu.

Tyle że:

Z kitem się nie osiągnie raczej takich wyników. A raczej:

Alfa 330 też nie posiada możliwości filmowania :) I z trybem zdjęć seryjnych 2.5 klatki/sec raczej też się nie zaszaleje.

Kompromis jest następujący:

http://www.optyczne.pl/15...5%9B%C4%87.html tudzież inna tego typy hybryda ?

pioroon - Pon 29 Paź, 2012

Stuku, takie rzeczy tylko w erze. Gdybyśmy mogli uzyskać efekt jak na pierwszym zdjęciu lustrzanką ze szkłem łącznie za 1000pln, to pewnie niewiele byłoby innych szkieł, a tych jest raczej sporo powyżej 300pln ;)

Albo zwiększysz budżet, albo rozejrzyj się za jakimś kompaktem.

Też chciałbym kupić porshe 911 najlepiej nowe za 40 000pln. To mniej więcej takie porównanie jak Twoje potrzeby vs budżet.

Sunders już to podsumował wystarczająco jasno, więc nie ma sensu kontynuować poszukiwań wśród lustrzanek, bo taki wybór nie istnieje ...

Stuku - Pon 29 Paź, 2012

Przeczytaj dokładnie mój post :) O czymś takim w budżecie około 1000 zł można zapomnieć niestety :) I też jestem zdania że do 1000 zł lepiej poszukać jakiegoś kompaktu, tudzież hybrydy. Rynek pod tym względem jest dość bogaty i na początek zapewni lepsze rozwiązanie niż kupno lustrzanki z kitowym obiektywem.
pan.tadeusz - Pon 29 Paź, 2012

za ~1500 zł wyrwie jakieś A35/A55. kolejne 400 zł za flintę i choć może nie jest to super zestaw to na początek sportowej zabawy daje całkiem przyjemne efekty.
przynajmniej ja byłem mile zaskoczony efektami.

no ale to i tak budżet x2 :roll:

Stuku, to było do @autora, chciałem Twoją wypowiedź zacytować ale wybacz - 3h snu było ;)
Reasumując: Sunders powiedział, Stuku pokazał, a autor się zmył :twisted:

Stuku - Pon 29 Paź, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
za ~1500 zł wyrwie jakieś A35/A55. kolejne 400 zł za flintę i choć może nie jest to super zestaw to na początek sportowej zabawy daje całkiem przyjemne efekty.
przynajmniej ja byłem mile zaskoczony efektami.

no ale to i tak budżet x2 :roll:

400 zł flinta ?? Hmmm dobre zadbane egzemplarze kosztują powyżej 500 zł...

http://allegro.pl/listing...0&string=Flinta

szymolinka - Pon 29 Paź, 2012

ok zrozumiałem..i jednym słowem lustrzanka do wszystkiego to lustrzanka do niczego...powiedzmy że może nie byc możliwości filmowania same zdjęcia..więc nic się nie znajdzie:(?

[ Dodano: Pon 29 Paź, 2012 19:05 ]
jeszcze dodam że nie musi byc to lustrzanka :) ważne żeby wychodziły zdjęcia podobne do tego pierwszego ;D

moronica - Pon 29 Paź, 2012

szymolinka, nawet nie chodzi tu o to, ze lustrzanka do wszystkiego... tylko ze po prostu sport to jedna z drozszych dyscyplin fotograficznych a ty masz na calosc budzet wysokosci ulamka kosztu szkla do sportu. gdyby cie interesowaly przykladowo portrety to byloby latwiej, nowe obiektywy portretowe kosztuja juz od 400zl, uzywki/starocie sa za grosze. a w sporcie juz nie ma tak latwo, wazny jest szybki AF, szybka seria, do halowego sportu szklo musi byc jasne, korpus musi miec uzyteczne wysokie ISO. no i do tego wszystkiego ty musialbys wiedziec, jak tego sprzetu uzywac by wycisnac z niego dostatecznie duzo, zwlaszcza jesli w gre wchodza kompromisy. zdjecia same nie wychodza

szymolinka, może coś takiego.
Dobry zoom optyczny, sporo Mpx, szybka migawka, może dałoby się coś z tego wycisnąć ;)

http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=

szymolinka - Pon 29 Paź, 2012

nie w moim guście ;D

szymolinka, pod kolor torebki ci sie nie komponuje czy jak? a tak serio, chcesz lustrzanke to kup i walcz. propozycje juz jakies tam padly. nikt ci nagle nie wymysli nowego korpusu i super szkla do sportu, z ktorego beda "wychodzily piekne zdjecia". opcje masz bardzo ograniczone
forrest - Pon 29 Paź, 2012

Tu na forum jest dział "Sprzedam", a tam takie oto ogłoszenie. Na pewno nie zaspokoi Twoich wszystkich potrzeb, ale kosztuje 1000 zł.
Z Canona to ciekawszymi propozycjami są 30d lub 20d.
Niestety sprawa obiektywu wygląda w tym przypadku tak jak to już przedstawiono wyżej :neutral:

forrest, ten zestaw kosztuje 2000zl - 1000 za korpus z 18-55 i 1000 za tele
forrest - Pon 29 Paź, 2012

Ewentualny chętny nie jest zobligowany do zakupu 70-300, choć akurat ten zakres (bo raczej nie obiektyw) byłby do wspomnianych zastosowań odpowiedniejszy :wink:
dragossani - Pon 29 Paź, 2012

Ten 18-55 to chyba do architektury wnętrz hal sportowych :wink:
Jivul - Pon 29 Paź, 2012

moronica napisał/a:
sport to jedna z drozszych dyscyplin fotograficznych a ty masz na calosc budzet wysokosci ulamka kosztu szkla do sportu. (...) w sporcie juz nie ma tak latwo, wazny jest szybki AF, szybka seria, do halowego sportu szklo musi byc jasne, korpus musi miec uzyteczne wysokie ISO

Oczywiście - prawda... ale też nie każdy musi być pro-fotografem sportowym który każdą okazję uchwyci i zrobi z tego plakat do Bravo Sport :mrgreen: przy gorszym sprzęcie - mniej zdjęć będzie technicznie udanych, ale coś tam powychodzi, a cześć może być ok.

niedawno revolta próbował przekonywać, że bez FF i zestawu szkieł pro nie da się zrobić fotek, i został zakrzyczany :P (super temat "wpływ body na zdjęcie" )

jaad75 napisał/a:
Ludzie robili sportowe zdjęcia manualami - że było trudniej? Oczywiście. Że wymagało więcej cierpliwości i umiejętności? Na pewno. Ale to nie jest niemożliwe.

Ze swojej skromnej strony powiem że 10D+70-210/4 (nie-L) czyli zestawem za 1000zł mecz podwórkowej piłki nożnej da się zrobić... może na połowie AF nie trafił, reszta to moje błędy... tym niemniej kilka dynamicznych akcji udało się zrobić - jako pamiątka wystarczy.

mozer - Pon 29 Paź, 2012

Pewnie, że się da, ale pewne umiejętności w ludziach zanikają. Na przykład liczenie przy pomocy liczydła albo suwaka ;)

Jivul, podworko a hala to zupelnie inne warunki, podworkowa pilke na upartego i komorka sie zrobi na pamiatke. nikt tu go nie pcha w pro sprzet, wrecz przeciwnie. byloby latwiej doradzic gdyby autor pytania wykazal choc gram zaangazowania w te poszukiwania zamiast czekac na gotowe, wnioskowac z tego mozna ze jest zieloniutki i srednio zainteresowany tematem i po prostu by chcial by mu piekne zdjecia wychodzily, ot tak
muzyk - Wto 30 Paź, 2012

Canon 20D używany i jakieś coś "zumujące", ale niestety ciemne i z wolnym af, albo stałka 50 1.8 II - też używana, ale... to 50 mm, więc na zbliżenia nie ma szans, za to na naukę focenia - tak.
siosio - Sro 31 Paź, 2012

eeeeeeeeeeeeeee coś się nie staracie.

Kup sobie Canon EOS 400D z kitem (18-55) - cena 600-800zł plus ef 28-90 - cena około 100zł, albo ef 75-300 - cena około 400zł

Miałem ten aparat i jak najbardziej polecam. Przelicznik ogniskowej w aps-c a większość lustrzanek ma matrycę aps-c, to 1,59 dla Canona (dla nikona 1,5) - czyli przy obiektywie 28-90 masz rzeczywisty zakres 44-143.

Zdjęcia robione w halii i tak nie będą zbyt ciekawe bez obróbki, bo zwykle światło jest do niczego. Chyba, że to jest jakaś profesjonalna liga, to tam mają lepsze oświetlenie.

mozer - Sro 31 Paź, 2012

siosio, to się postarałeś. Równie dobrze możesz polecić jakiegoś manualnego M42. Trudno coś w tej kwocie z czystym sumieniem doradzić do takich zastosowań. A wychodząc z założenia, że zdolny to i na drzwiach poleci, to tak jak wspomniałem ;)

mozer napisał/a:
siosio, to się postarałeś. Równie dobrze możesz polecić jakiegoś manualnego M42. Trudno coś w tej kwocie z czystym sumieniem doradzić do takich zastosowań. A wychodząc z założenia, że zdolny to i na drzwiach poleci, to tak jak wspomniałem ;)

Przesadzasz.... A swoją drogą..... tiar 11 135mm ze światłem 2.8 byłby całkiem na miejscu....:)

Koszt 300-450 zł

mozer - Sro 31 Paź, 2012

siosio, no myślę, że bardziej niż to co poleciłeś wcześniej - 5.6 na halę to ciemnica, w dodatku na aparacie z nienajlepszą matrycą.

mozer napisał/a:
siosio, no myślę, że bardziej niż to co poleciłeś wcześniej - 5.6 na halę to ciemnica, w dodatku na aparacie z nienajlepszą matrycą.

W swoim czasie najleszpą :razz:

oprócz FF i APS-H ...

muzyk - Czw 01 Lis, 2012

siosio napisał/a:
Kup sobie Canon EOS 400D z kitem (18-55) - cena 600-800zł plus ef 28-90 - cena około 100zł, albo ef 75-300 - cena około 400zł

siosio napisał/a:
eeeeeeeeeeeeeee coś się nie staracie.

Eno, 28-90 to bym sobie odpuścił.
75-300 owszem, ale z USM, choć i tak ciemno jak w norze wampira.
Pozostaję przy swojej propozycji 20D, który daje naprawdę piękny obrazek (to, że długo był używany na optyczne.pl jak puszka testowa - to szczegół... proponuję zdjęcia z testów różnych obiektywów + 20D zobaczyć...).

lotofag - Czw 01 Lis, 2012

siosio napisał/a:
Przelicznik ogniskowej w aps-c a większość lustrzanek ma matrycę aps-c, to 1,59 dla Canona (dla nikona 1,5) - czyli przy obiektywie 28-90 masz rzeczywisty zakres 44-143.

Nie mieszaj dziewczynie w głowie tymi przelicznikami - nic nie rośnie, żaden "rzeczywisty zakres" nie powstaje, ogniskowa to wartość fizyczna danego ukłądu optycznego. Te całe przeliczanie powstało tylko dla wygody porównań kątów widzenia między małym obrazkiem a APS-C czy innymi.

muzyk - Pią 02 Lis, 2012

lotofag napisał/a:
Nie mieszaj dziewczynie w głowie tymi przelicznikami - nic nie rośnie, żaden "rzeczywisty zakres" nie powstaje, ogniskowa to wartość fizyczna danego ukłądu optycznego. Te całe przeliczanie powstało tylko dla wygody porównań kątów widzenia między małym obrazkiem a APS-C czy innymi.

To wszystko jasne, tylko, ze kupi z najszerszym kątem 28 ... i nagle okaże się, że jakoś inni mogą szerzej, a ja nie. :roll:

mozer - Pią 02 Lis, 2012

lotofag napisał/a:
Te całe przeliczanie powstało tylko dla wygody porównań kątów widzenia między małym obrazkiem a APS-C czy innymi.

No i do tego jest używane. Co Ci tak to przeszkadza? Dużo Ci powie jak stwierdzę, że w kompakcie mam ogniskową 6.3 mm? Wygodniej jest operować na ekwiwalentach ogniskowych, bo więcej mówią chociażby ze względów historycznych niż kąty widzenia...

lotofag - Sob 03 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

To wszystko jasne, tylko, ze kupi z najszerszym kątem 28 ... i nagle okaże się, że jakoś inni mogą szerzej, a ja nie. :roll:

A w czym tu pomoże wiedza, że te 28mm to jak 42mm na pewnej większej matrycy? ;)
Może niektórzy by się trochę ockneli - mamy koniec 2012r. Ile z pytająych tu osób ma jakiekolwiek "obciążenia" związane z fotografią na filmie 135 czy nawet cyfrową "pełnom klatkom", która to jakoś nadal nie może trafić pod strzechy? Obawiam się, że jakiś promil.
Trzeba sobie po prostu przyswoić pewną wiedzę odnośnie ogniskowych i kątów widzenia, to wtedy nie będzie zdziwienia dlaczego podstawowe szkła pod APS-C zaczynaja się od 17-18mm, a pod FF od 24-28mm i jakie będą implikacje faktu zastosowania tych drugich przy mniejszej matrycy.

[ Dodano: Sob 03 Lis, 2012 08:49 ]
mozer, co widzisz "przeszkadzającego mi" w tym konkretnym zacytowanym stwierdzeniu? No po to to służy. Tylko po co przy tym wprowadzać w błąd pisząc o wydłużaniu się ogniskowych czy "rzeczywistym zakresie"? Rzeczywisty zakres ogniskowych jest zawsze napisany na obiektywie.