|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - UV czy neutralny?
caro - Sro 31 Paź, 2012 Temat postu: UV czy neutralny? Witam!
Zamierzam zaopatrzyć się w filtry do moich dwoch obiektywow. Filtry mają przede wszystkim pełnić funkcję ochronną. I tu pytanie: UV czy neutralny? Wybralam sobie marke B+W, ceny dwoch rodzajow w moim wyborze sa prawie identyczne.
hijax_pl - Sro 31 Paź, 2012
Do ochrony to jest dekielek.
Przy okazji filtr neutralny ucina światło
caro - Sro 31 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | Do ochrony to jest dekielek. |
Dobrze, sprecyzuje, bo zaczyna sie gra slow... dobrze i tez mogles napisac, ze istnieje futeral...
Chce je uzywac do oslony przedniej soczewki obiektywu przed uszkodzeniami. Takie filtry m.in stanowia dodatkowa bariere, ktora chroni przed zarysowaniem, pylkami itd.
Teraz jasniej Ci opisalam?
MC - Sro 31 Paź, 2012
Niby tak, ale kolega ma rację. W jakich to trudnych warunkach fotografujesz, że niezbędna Ci taka "ochrona"?
caro - Sro 31 Paź, 2012
Wybrzeze oceanu, gdzie sa nieraz obecne potezne podmuchy wiatru (piasek, sol itd), pustynie [Afryka], lasy tropikalne [Gujana Fr, Gabon itd].
Wy nigdy nie czyscicie przedniej soczewki? Bo ja chyba wole czyscic jeden z takich filtrow niz codziennie przednia soczewke drogiego sprzetu po 5000 tys zl., zeby zachowac dluzej szkielko w dobrym stanie. No i ponoc filtry firmy B+W zatrzymuja tylko minimalna ilosc swiatla.
Voila.
Np.: https://www.schneideropti...ID=652&IID=5641
hijax_pl - Sro 31 Paź, 2012
caro, ja rozumiem jakieś zawody motokrosowe, gdzie żwir może spod kół lecieć na aparat, ale piasek? Tak - nie będzie atakował szkła obiektywu tylko filtr, ale przy okazji wejdzie we wszelkie szczeliny i obiektyw będzie miał super przednią soczewkę i zatarte pierścienie
Filtr UV zatrzymuje tylko promieniowanie UV. Jak sama nazwa wskazuje. Przydaje się np w wysokich górach (ale mówiąc wysokie mam na myśli np wysokie Alpy) - wszędzie indziej tylko jest dodatkowym elementem, który wpływa negatywnie na jakość obrazka (pytanie, czy ten wpływ zauważysz czy nie).
Filtr neutralny ma za zadanie ograniczyć ilość światła wpadającego do obiektywu. A najmniejszy to 0,3 (czyli 1EV).
caro - Sro 31 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | Filtr neutralny ma za zadanie ograniczyć ilość światła wpadającego do obiektywu. A najmniejszy to 0,3 (czyli 1EV). |
Wyczytalam na stronie producenta ( https://www.schneideropti...lay.aspx?CID=57 ) , ze filtr neutralny nie ma za zadania ograniczyc swiatla, chyba mylisz z "neutralnym szarym". W ofercie B+W mamy rozne: szare, szare polowkowe, uv no i te "bezbarwne" (clear) ( https://www.schneideropti...ID=652&IID=5641 ) - ale to tylko detal (chyba). Zrozumialam wasze podejscie i logike na temat tych filtrow, ale moim zdaniem, czy ktos zalozy czy tez nie "filtr ochronny" to i tak piasek "wejdzie we wszelkie szczeliny" i beda zatarte pierścienie (oprocz oczywiscie L-ek), a ja wlasnie mam zamiar kupic jedna L-ke.
Ale dzieki bardzo za pomoc, bo chociaz cos tam sie dodatkowego nauczylam.
|
|