forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - lampa 430ex czy nissin di622II

djanj - Pią 02 Lis, 2012
Temat postu: lampa 430ex czy nissin di622II
Witam wszystkich w pierszym poście na forum.
Stoję przed wyborem lampy błyskowej, a ponieważ będzie to pierwsza lampa chciałbym
prosić o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.
Waham się między tymi dwoma lampami, czyli używaną 430exI i nową nissin di622II obie są w podobnych cenach.
Głównie zależy mi na trybie TTL i na ustawieniach manualnych, ponieważ chciałbym lampę również używać poza aparatem i wyzwalać ją na początku przez kabel synchro (kiedyś bezprzewodowo) tu nissin ma wbudowane gniazdo synchro, natomiast do 430ex można by chyba dokupić kostkę na gorącą stopkę? chyba to zadziała?
gdzieś również wyczytałem o głośnej pracy nissina, zarówno jeśli chodzi o ładowanie kondensatora jak i o pracę zoomu
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

mozer - Pią 02 Lis, 2012

djanj napisał/a:
natomiast do 430ex można by chyba dokupić kostkę na gorącą stopkę? chyba to zadziała?

Do manuala tak, do TTL potrzebny jest specjalny kabel.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że w 430 czasem brakuje mi mocy.

Bobby - Sob 03 Lis, 2012

Pod ponizszym linkiem jest porownanie:
http://photo-tips-online....dlite-430ex-ii/
Mozesz skopiowac caly w okienko adresowe, albo nastepujacy fragment w okienko wyszkiwawcze:
nissin-di622-mark-ii-vs-canon-speedlite-430ex-ii

chawison.pl - Sob 03 Lis, 2012
Temat postu: Re: lampa 430ex czy nissin di622II
djanj napisał/a:
czyli używaną 430exI i nową nissin di622II.

Według mnie tylko nową z gwarancja 2 letnią, raz się wpakowałem już w używaną lampę w super stanie ...
Od nissina lepszym wyborem będzie Yongnuo YN565ex z 2 letnią gwarancją w Polsce...
pozdrawiam

djanj - Nie 04 Lis, 2012

dzieki za odpowiedzi
w tym linku jest porównanie do wersji II canona a mnie jak coś to będzie stać na wersje I, ale chyba niezbyt wiele zmian wprowadzili w tej II wersji,
zawsze kupno czegokolwiek używanego wiąże się z ryzykiem, tutaj ciekawą alternatywą jest faktycznie YN565ex jest mocniejsza ale jakies 150zl drozsza.

chawison.pl - Nie 04 Lis, 2012

djanj napisał/a:
dzieki za odpowiedzi
w tym linku jest porównanie do wersji II canona a mnie jak coś to będzie stać na wersje I, ale chyba niezbyt wiele zmian wprowadzili w tej II wersji,
zawsze kupno czegokolwiek używanego wiąże się z ryzykiem, tutaj ciekawą alternatywą jest faktycznie YN565ex jest mocniejsza ale jakies 150zl drozsza.

Droższa ale to lampa z wyższej półki która możesz cenowo porównywać z 580ex czy Nissinem 866 ...
pzdr

muzyk - Nie 04 Lis, 2012

djanj napisał/a:
używaną 430exI

Zapomnij o używanej lampie.

Nissin 622 II jest ciekawą propozycją. Już 622 I był no ... taki se nawet, a II jest trochę lepszy.

W ogóle to poleciłbym 565ex - sam nie mam i przymierzam się do dwóch YN 560 (TTL'u nie potrzebuję), ale gdybym miał kupować główną "budżetową", to poważnie bym się zastanowił nad 565. :idea:

jaad75 - Nie 04 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
Zapomnij o używanej lampie.
A to niby dlaczego? Mam w sumie 6 używanych lamp - wszystkie pracują wzorowo. Ja bym raczej zapomniał o lampie klasy 430EX, bo słaba.
muzyk - Pon 05 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
A to niby dlaczego?

Może dlatego, że wydaje mi się, że lampa to... lampa, ma swój żywot palnika i nigdy nie wiesz, jak ktoś ją używał, czy błyskał spokojnie, czy walił pełną mocą.
jaad75 napisał/a:
Ja bym raczej zapomniał o lampie klasy 430EX, bo słaba.

Nawet nie brałem pod uwagę.
Metz 58 af2 - teraz wiem, co to normalna lampa.

jaad75 - Pon 05 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
Może dlatego, że wydaje mi się, że lampa to... lampa, ma swój żywot palnika i nigdy nie wiesz, jak ktoś ją używał, czy błyskał spokojnie, czy walił pełną mocą.
Mam stare Nikony z linii profesjonalnej, dwie z nich mają co najmniej 18-20 lat (SB-25), pozostałe co najmniej 15 (SB-26), wszystkie kupowane na e-bayu, wszystkie poniżej $100, czyli bardzo tanio (wtedy nie było jeszcze taniej chińszczyzny w rodzaju Yongnuo). Używam ich mniej lub bardziej intensywnie od ok. 5 lat - kompletnie nic się z nimi nie dzieje, oprócz tego może, że ładują się trochę głośniej od nowoczesnych lamp. Naprawdę, lampa to nie jest aż takie delikatne urządzenie, żeby obawiać się zakupu z drugiej ręki - uważam, że jest dużo mniej podatna na uszkodzenia, niż obiektywy, a te są nagminnie kupowane jako używki.
muzyk - Pon 05 Lis, 2012

Hmm. przekonałeś mnie, bo wydawało mi się, że właśnie temat używanych lamp błyskowych jest, że tak tu ujmę "śliski".
jaad75 napisał/a:
- uważam, że jest dużo mniej podatna na uszkodzenia

No a trwałość "palnika"?

Usjwo - Pon 05 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

No a trwałość "palnika"?

Jezeli nie widac zadnych "przypalen" i szyba jest klarowna, to mozna przypuszczac ze lampa jest niezajezdzona. Ewentualnie sprawdzac po roku prodkcji (o ile to mozliwe?). Oczywiscie na nieuczciwego sprzedawce zawsze mozna trafic, ale nie mysle zeby byloby, to zbyt czeste.
Ja ostatnio sprzedawalem lampy, wiec zeby kupujacego nie stresowac, najpierw wyslalem lampe, a po odbiorze i sprawdzeniu kupujacy przelewal mi kase (mial tez mozliwosc odeslania z powrotem). Oczywiscie polegalem na uczciwosci kupujecego (a raczej kupujacych), i nie zawiodlem sie

nowam - Pon 05 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

W ogóle to poleciłbym 565ex - sam nie mam i przymierzam się do dwóch YN 560 (TTL'u nie potrzebuję), ale gdybym miał kupować główną "budżetową", to poważnie bym się zastanowił nad 565.

Manualne YN560 są OK, ale każdy przymierzający się do 565ex powinien odpowiedzieć sobie na pytanie, jak ją zamierza w przyszłości wyzwalać. I sprawdzić, czy jest zgodna z wyzwalaczami, których używa bądź też zamierza używać.

muzyk - Pon 05 Lis, 2012

nowam napisał/a:
Manualne YN560 są OK, ale każdy przymierzający się do 565ex powinien odpowiedzieć sobie na pytanie, jak ją zamierza w przyszłości wyzwalać. I sprawdzić, czy jest zgodna z wyzwalaczami, których używa bądź też zamierza używać.

Obie tzn. 560 i 565 powinny zadziałać z RF603, tak?

nowam - Pon 05 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

Organoleptycznie nie sprawdzałem, więc nie wiem. Natomiast wiem, że:

1. obie działają z Phottix Strato;

2. 565 nie działa z Phottix Odin (a właściwie to działa wyłącznie manualnie i wyłącznie podłączona kablem PC; przez stopkę nie cholery :evil: ).

Się naciąłem, to teraz innych ostrzegam. Wydawało mi się oczywiste, że zadziała. Dopiero jak nie chciała, to zacząłem szperać po sieci :oops:

chawison.pl - Pon 05 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
nowam napisał/a:

witaj
wszystkie modele Yongnuo działają z RF-603 ...
dla 565ex mozna też pomysleć o yongnuo yn-622 z TTL-em
pzdr

Seweryn12 - Czw 15 Lis, 2012

Witaj.
Też stoję przed wyborem lampy błyskowej ale skupiłem się na Metz 52 AF-1. Z tego co się zorientowałem to firma ta robi bardzo dobre lampy a cena nie jest tak wygórowana jak lamp systemowych i mają wszystko co potrzebne. Zanim kupisz poczytaj może jeszcze o nich.
Pozdrawiam