|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Czy TC Kenko 1.4 lub 2.0 można stosować ze szkłami dla APSC?
Smola - Sro 02 Sty, 2008 Temat postu: Czy TC Kenko 1.4 lub 2.0 można stosować ze szkłami dla APSC? Czy TC Kenko 1.4 lub 2.0 można stosować ze szkłami zaprojektowanymi dla APS-C?
Myśle tu o szkłach typu Tamron 17-50 2.8 czy Tamron 70-300.
MM - Sro 02 Sty, 2008
Tamron 70-300 to jest zrobiony pod FF.
Z tym TC pod szkło typowo do APS-C (w Canonie oczywiście) to mam zagwozdkę bo nie mam takich szkieł, żeby to sprawdzić
Smola - Sro 02 Sty, 2008
Mówie o Tamronie 70-300 LD Di Macro 1:2 - z tego co wiem to jest pod APS-C. Co do starego 70-300 to byl pod FF chyba.
Wiesz mnie to troszke zastanawia dlatego, iż najczęściej stosuje się TC do stałek od 300 mm w góre.
Ale sobie tak pomyślałem, że podpięcie TC 1.4 czy 2.0 do T 17-50 da dodatkowa ogniskowa przy stosunkowo malej utracie swiatla i jakosci.
Czy ktos robil taki manewr??
MM - Sro 02 Sty, 2008
Podłączanie TC do Tamiego 17-50 jest jak dla mnie bez sensu. Kup sobie lepiej Sigmę 50-150/2.8 i jeżeli już to tam coś podłączaj.
Myślę, że szkła na APS-C ale nie od Canona podłączysz do tych TC bez problemu (tak sobie wykombinowałem, wcześniej jakoś bardziej miałem na myśli szkła Canona z bagnetem EF-S).
Arek - Sro 02 Sty, 2008
Smola - DiII jest do APS-C.
Smola - Sro 02 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Smola - DiII jest do APS-C. |
Tak jest. Mam go od jakis 6 miesiecy. Ale z tego co wiem to byla kiedys jego poprzednia wersja i MM chyba tego mial na mysli.
Ten temat to nie filozoficzny wywód. Myśle sobie tak - TC na 100% kupie bo mi sie przyda w przyszlosci do stałki na ptaki. Ale skoro juz bede mial to TC to dlaczego go nie podpiac do Tamronów. Taka polityka oszczednosci - moze pozwoli to uniknac zakupu kolejnego szkla. Dla ciebie MM to moze i bez sensu bo ty musisz miec ekstra jakosc i twoje szkla zarabiaja na siebie. Ale dla amatorow...hmmm Kto wie
maziek - Sro 02 Sty, 2008
Nakręciłem się przed świętami żeby sobie takie coś pod choinkę kupić ale po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw doszedłem do wniosku, że lepiej w obiektywy inwestować. Wydaje mi się, że strata światła jest nie do odrobienia. Co prawda jest zima i ciemno jak... wiadomo, ale mi już brakuje światła w 70-300VR, a co jak dokręcę jeszcze konwerter?
MM - Sro 02 Sty, 2008
Smola napisał/a: |
Ale z tego co wiem to byla kiedys jego poprzednia wersja i MM chyba tego mial na mysli. |
MM nawet miał kiedyś tę poprzednią wersję. Ale ta nowa też jest na FF. Po prostu dostosowano ją do lustrzanek cyfrowych, ale cały czas kryje pełną klatkę.
Pisząc o bezsensowności TC w krótkich szkłach miałem bardziej na myśli koncepcyjne dostowanie takiego TC do małych ogniskowych. Bo że jakość padnie to oczywiste, ale zapewne pojawią się jeszcze jakieś inne zniekształcenia. Nie bez przyczyny w Canonie oryginalny TC można podłączyć dopiero od ogniskowej 135mm. Ciekaw jestem jak wyglądałoby zdjęcie z takiego Tamrona na 17mm przy załączonym TC. Spodziewam się winiety i innych cudów na kiju.
komor - Sro 09 Sty, 2008
Właśnie trafiłem na ten wątek. Ja na próbę przypinałem Kenko TC 1.4 (dokładny numer modelu jest w moim podpisie) do obiektywów Canon 50/1.8 MkII i Sigmy 17-70. Sigma jest na APS-C, Canon na 35 mm. Nic nie wybuchło, zdjęcia dało się zrobić, nie pamiętam czy działał AF, ale na pewno różnica jest taka, że zestaw Kenko+70-200/4 był rozpoznawany jako osobny "rodzaj" obiektywu, a po podłączeniu do pięćdziesiątki czy Sigmy - nie. Nie wiem czy to rozpoznawanie to cecha Lightrooma, czy informacji przekazywanej przez Kenko. Wieczorem sprawdzę jeszcze raz co jak działa z czym.
komor - Sob 12 Sty, 2008
Przepraszam za opóźnienie, ale tak te dni mijają...
No więc znowu podpiąłem Kenko do Sigmy 17-70 oraz do plastiku 50/1.8. Wyniki są takie, że obydwa działają, działa AF (nawet w ciemnym miejscu), natomiast nie są przekazywane ani do puszki ani do Lightrooma informacje o zmianach w ogniskowej, przesłonie ani info o obecności konwertera. Wszystkie te informacje pojawiają się po podpięciu Kenko do obiektywu 70-200/4L.
MM - Sob 12 Sty, 2008
Jest tak bo obiektyw 70-200 jest dostosowany przez producenta do podpięcia TC a tych innych nie przewidziano konstrukcyjnie do takich celów. Oryginału Canona byś tam fizycznie nie podpiął i program do zdjęć nawet takiej opcji nie ma i nowych danych "nie zobaczy". Kenko można podpiąć do wszystkiego, ale ja celowości tego zabiegu do "szerokich" szkieł naprawdę nie widzę.
komor - Sob 12 Sty, 2008
MM napisał/a: | ja celowości tego zabiegu do "szerokich" szkieł naprawdę nie widzę. |
Ja też Ale działa
|
|