forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka dla laika

bubers - Pon 05 Lis, 2012
Temat postu: lustrzanka dla laika
Witam,
Proszę o pomoc przy zakupie pierwszej lustrzanki :)
Aparat kupuje głownie dlatego ze spodziewam się potomka :) i chciałbym jak najlepiej uchwycić każdą chwile czy to na zdjęciu czy na filmie
Prawdopodobnie większość zdjęć będzie wykonywanych w trybie auto /z czasem chce podejść do zdjęć bardziej ambitnie ale moja partnerka na pewno pewnie korzystała tylko z auto/
Jestem totalnym laikiem wiec napisze z grubsza o co mi chodzi:
- jak najlepsza jakość zdjęć w trybie auto
- kręcenie filmów w full HD
- wyjście HDMI
- zdjęcia panoramiczne
- odchylany wyswietlacz

Prawdopodobnie jak raz kupie jakiś zestaw nie będę go rozbudowywał tylko z niego korzystał /chociaż kto wie, może się wciągnę ;) /, nie jestem bajerantem wiec chciałbym, żeby sprzęt jak najdłużej wytrzymał.

Nie ukrywam że przychylam się do NIKONA, a konkretnie do modelu D5100 z obiektywem 18-105, aktualnie body z obiektywem mogę zakupić w cenie ok. 2400zł – może to za drogi sprzęt? A może lepiej dołożyć do czegoś lepszego?

Proszę o sugestie co do konkretnych modelów wraz z obiektywami :)

mozer - Pon 05 Lis, 2012

bubers, ale wiesz, że w trybie auto to najlepszą jakość da kompakt?
nienietaktak - Wto 06 Lis, 2012

A za 2400 to taki kompakt dostaniesz, że czapki z głów. No i poręczniejszy od ruszczanki. Z automatyką, trybem ręcznym, plikami RAW w razie czego, filmowaniem i gibanym monitorem.
dcs - Wto 06 Lis, 2012

nienietaktak,

śmiało możesz dopisać "postępowa" /wiocha/

muzyk - Wto 06 Lis, 2012

bubers napisał/a:
Nie ukrywam że przychylam się do NIKONA, a konkretnie do modelu D5100 z obiektywem 18-105,

To kup i ciesz się fotografowaniem. Może z czasem odkryjesz RAW, Lightroom, czy inną "ciemnię".
bubers napisał/a:
2400zł – może to za drogi sprzęt?

:roll: 2400 zł w fotografii to powiedzmy... kieszonkowe.
bubers napisał/a:
A może lepiej dołożyć do czegoś lepszego?

Jeśli Cię stać?
bubers napisał/a:

Przejrzyj forum, zaglądnij do testów m.in. na www.optyczne.pl... i jeśli się zdecydujesz na jakiś aparat, daj znać.
Pomożemy!

pan.tadeusz - Wto 06 Lis, 2012

HDR, panoramy, filmy z AF i coraz szybciej poruszający się dzieciak?
pomyśl o Sony A57 + 35 mm 1.8 :arrow: ten zestaw spełnia Twoje założenia

bubers - Sro 07 Lis, 2012

witam
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi chociaz teraz to juz mam calkiem metlik w glowie ;)

mozer napisał/a:
bubers, ale wiesz, że w trybie auto to najlepszą jakość da kompakt?

bylem przekonany ze lustrzanka bedzie duzo lepsza - widzialem zdjecia z lustrzanek w trybie auto i byly nieporownywalnie lepsze od tych samych ujec wykonywanych kompaktem - chyba ze kompakty byly kiepskie ;)

nienietaktak napisał/a:
A za 2400 to taki kompakt dostaniesz, że czapki z głów. No i poręczniejszy od ruszczanki. Z automatyką, trybem ręcznym, plikami RAW w razie czego, filmowaniem i gibanym monitorem.

w takim razie jakie kompakt polecacie ?

muzyk napisał/a:

Przejrzyj forum, zaglądnij do testów m.in. na www.optyczne.pl... i jeśli się zdecydujesz na jakiś aparat, daj znać.
Pomożemy!

wybralem NIKONA D5100 tylko widze ze warto by bylo zainwestowac w obiektyw 35mm ?

pan.tadeusz napisał/a:
HDR, panoramy, filmy z AF i coraz szybciej poruszający się dzieciak?
pomyśl o Sony A57 + 35 mm 1.8 :arrow: ten zestaw spełnia Twoje założenia

to bedzie lepszy wybor ??

nienietaktak - Sro 07 Lis, 2012

dcs, o coś konkretnego Tobie chodzi?
pan.tadeusz - Sro 07 Lis, 2012

bubers napisał/a:
to bedzie lepszy wybor ??

trudno o jednoznaczną odpowiedź przy tak postawionym pytaniu.
w sensie fotograficznym aparaty oferują zbliżone możliwości i żaden nie będzie Cię ograniczał.
przewagą Nikona jest dłuższa żywotność baterii, a z kolei Sony oferuje Ci skutecznie działający AF przy filmowaniu - co przy dzieciaku może okazać się bardzo pożądanym dodatkiem. Nikon ma wizjer optyczny, a Sony elektroniczny (większy).
W soniaku masz wbudowane takie ficzery jak HDR, Autopanorama, Peaking czy Multiredukcja szumu - więc jeśli nie lubisz spędzać czasu przy komputerze bawiąc się w składanie takich efektów to będziesz zadowolony. Do tego w trakcie robienia zdjęć możesz sobie wyświetlać poziomicę, a zmiany w ekspozycji są bezpośrednio obrazowane na wyświetlaczu - brzmi banalnie ale będzie to dla Ciebie dużym ułatwieniem. Stabilizację masz z każdym szkłem bo jest wbudowana w body.
Może to banalny argument ale z uwagi na nieruchome lustro Soniak pracuje ciszej - może to będzie miało jakieś znaczenie przy małym śpiochu ;)

zestaw A57 +35/1.8 oraz dodatkowo 18-135 powinien wystarczyć Ci na długo i będzie bardzo uniwersalny.

body A57 ~2600 zł
35/1.8 ~850 zł
18-135 ~1300 zł

w przyszłości możesz się rozglądnąć za Samyangiem 85/1.4 albo kupić przejściówkę m42 za 20 zł i podpiąć jakiegoś starego Heliosa - będziesz oczarowany jakością obrazka i łatwością z jaką ostrzy się manualnie tym aparatem :)

[ Dodano: Sro 07 Lis, 2012 13:28 ]
bubers napisał/a:

w takim razie jakie kompakt polecacie ?

Sony DSC-HX20V i będziesz zadowolony :)

dcs - Sro 07 Lis, 2012

bubers,
Sony RX100

Wojmistrz - Pią 09 Lis, 2012

Jeśli podoba ci się ten nikon i akceptujesz minusy obiektywu jaki otrzymasz w kicie (test), to dlaczego miałbyś go nie kupić.
bubers - Sro 14 Lis, 2012

nie wiem czy po tym wszystkim co piszecie nie postawic faktycznie na lepszego kompakta ;)
poreczniejszy bedzie a nie wiadomo czy kiedykolwiek wykorzystam mozliwosci lustrzanki...

pan.tadeusz dziekuje za bardzo fajny opis i celne uwagi
pan.tadeusz napisał/a:
Sony DSC-HX20V i będziesz zadowolony :)
wydaje sie super i ma geotagging - nie zwracalem na to uwagi a to baardzo fajna funkcja :) i nie jakas astronomiczna cena

dcs napisał/a:
bubers,
Sony RX100
obudowa fajna ale za ta cene chyba juz wolalbym lustrzanke...

hmmmm Sony A57 czy DSC-HX20V ;)

muzyk - Czw 15 Lis, 2012

Cytat:
wybralem NIKONA D5100 tylko widze ze warto by bylo zainwestowac w obiektyw 35mm ?

Oczywiście! Kosztuje grosze, a ma ciekawą ogniskową przy 1.8.
Zabawa z głębią ostrości murowana.

Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012

Kolego bubers, z fotografią to jest tak, że może być pracą lub hobby, może być przyczyną samozadowolenia lub frustracji, dlatego powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę. Ja do dziś pamiętam to uczucie kiedy zrobiłem pierwsze zdjęcie w pełnym trybie manualnym na lustrzance cyfrowej (Canon 300D... nadal go mam). Jakości nigdy nie da się porównać do kompaktu, a jeśli ci się nie spodoba to masz nadal dwa argumenty - doskonały tryb auto, no i lans :)
pan.tadeusz - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Kolego bubers, z fotografią to jest tak, że może być pracą lub hobby, może być przyczyną samozadowolenia lub frustracji, dlatego powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę.

filmowałeś kiedyś lustrzanką i dla porównania dobrym kompaktem?
jeśli idzie o takie nazwijmy to "kino domowe" to jednak kompakt albo lustrzanka SLT ma przewagę w postaci skutecznego AF w trybie nagrywania filmów.
odrzucając lans, kompakt ma też inne zalety jak choćby rozmiary z uwagi na które można go mieć stale przy sobie, choćby w kieszeni kurtki. matryce montowane w takim RX100 nie ustępują jakością obrazka nowym lustrzankom, a zaszyty w nim Vario-Sonnar T ze światłem f1.8 bije na głowę kiciaki sprzedawane w kompletach klasy EL.

Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012

Moim zdaniem kompakty słabo mobilizują do samorozwoju.
nienietaktak - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:

zapomniałeś o SLT ;)

pan.tadeusz - Pią 16 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:

są różne szkoły :grin:
Wojmistrz napisał/a:
(...) powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę (...) doskonały tryb auto, no i lans :)

muzyk - Pią 16 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:

Zgadzam się.
Wojmistrz napisał/a:

(...) powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę (...) doskonały tryb auto, no i lans :)

Lustrzankę kupuje się poniekąd dla przyjemności fotografowania, ale dla lansu?

:roll:

Wojmistrz - Pią 16 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

Wojmistrz napisał/a:

Lustrzankę kupuje się poniekąd dla przyjemności fotografowania, ale dla lansu?

:roll:

To wykropkowane bardzo zmienia sens wypowiedzi. Żyjemy w czasach, kiedy ktoś kto kupi skrzypce jest kimś kto posiada skrzypce, ale jak kupi lustrzankę to jest fotografem :P

muzyk - Pią 16 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Żyjemy w czasach, kiedy ktoś kto kupi skrzypce jest kimś kto posiada skrzypce, ale jak kupi lustrzankę to jest fotografem :P

Tja, a jeśli śpiewa do mikrofonu w kościele... organistą. :lol:

...a potem weź człowieku szukaj roboty na mieście...

tyle piszesz o samorozwoju, a do swojej lustrzanki kupujesz obiektyw 18-250 :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
tyle piszesz o samorozwoju, a do swojej lustrzanki kupujesz obiektyw 18-250 :roll:
Tak, kupiłem, ale również wytłumaczyłem cel jego posiadania. Posiadam 3 zoomy wliczając ten przy E-PL1, reszta to kolekcja stałek. W stopce mam wypisane tylko to co noszę przy sobie.

Wojmistrz napisał/a:
Tak, kupiłem, ale również wytłumaczyłem cel jego posiadania.

tym samym powinieneś rozumieć, że nie każdy potrzebuje lustrzanki.
w pewnych zastosowaniach kompakt może sprawdzić się nawet lepiej, a obecny poziom obrazowania w najdroższych modelach dogonił już lusterka.
rozsądne kupowanie aparatu nie jest chyba kwestią ambicji ale dobrze skalkulowanych potrzeb.
wartościowanie się klasą posiadanego sprzętu, rozmiarem czy ceną to hmm :roll:
chyba własnie stąd bierze się myślenie
Cytat:
jak kupi lustrzankę to jest fotografem

muzyk - Pią 16 Lis, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
a obecny poziom obrazowania w najdroższych modelach dogonił już lusterka.

Eeee... nie przesadzaj. :razz:

[quote="pan.tadeusz"]
Wojmistrz napisał/a:
Cytat:
jak kupi lustrzankę to jest fotografem

Nie wyczułeś w tym sarkazmu?

w kontekście tej wypowiedzi
Wojmistrz napisał/a:

nie wyczułem.
ten wybiórczy cytat wcale nie zmienia sensu Twojej wypowiedzi bo chodziło tutaj o tą logikę jaką przyjmujesz w końcowej części swojego wywodu - nawet
Cytat:
jeśli ci się nie spodoba to masz nadal dwa argumenty - doskonały tryb auto, no i lans

wyraźnie widać, że nie podchodzisz do problemu racjonalnie, a lustrzankę dodatkowo traktujesz jako wyznacznik statusu społecznego :razz:

[ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 13:32 ]
muzyk napisał/a:
Eeee... nie przesadzaj. :razz:

ryli?

... i zabrakło na końcu tego uśmiechu... Ja nadal studiuję w UK język i fotografię. Skończyłem już jedną szkołę w tym kierunku i staram się utrzymać w tej gdzie jestem teraz. Kiedyś pracowałem na nocki w pewnej fabryce i do końca życia zapamiętam dzień, w którym gość z pracy stwierdził, że jest fotografem. Okazało się, że około miesiąca wcześniej kupił Canona 1000D w kicie z 18-55 i robił nim zdjęcia na wycieczce. Aparat zachwalał jako najlepszy oraz najbardziej profesjonalny model na rynku, a wszystkich umiejętności fotograficznych nauczył na wycieczce. Wszystkie zdjęcia zrobione były w trybie auto, żadnego pojęcia o kadrze, czy nawet jednego prostego ujęcia. Nawet nie wiedział, że obiektyw mógł przełączyć do ręcznego trybu regulacji ostrości, o trybach preselekcji, czy manualnym nie wspominając. Miał tupet by nazwać siebie fotografem i jeszcze ogłaszał się, że tanio zrobi fotki na imprezach itd. Cóż, nie aparat stanowi o fotografie. Jeśli ktoś umie robić zdjęcia to zrobi dobre zdjęcie nawet telefonem komórkowym. Sprzęt nie jest dla mnie wykładnikiem, ale w dobrych rękach może pomóc zrobić jeszcze lepsze zdjęcie. Mój brat przed dwudziestu-kilku laty miał Smienkę i robił takie czarno-białe zdjęcia, że wzbudzał zachwyt w pracowniach fotograficznych. Żal, że stracił serce do fotografii. :cry:
muzyk - Pią 16 Lis, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
ryli?

eno, weź pecyficznego aparatu nie porównuj, który z resztą kosztuje więcej niż a99.

Wojmistrz napisał/a:
i do końca życia zapamiętam dzień, w którym gość z pracy stwierdził, że jest fotografem. Okazało się, że około miesiąca wcześniej kupił Canona 1000D w kicie z 18-55 i robił nim zdjęcia na wycieczce. Aparat zachwalał jako najlepszy oraz najbardziej profesjonalny model na rynku, a wszystkich umiejętności fotograficznych nauczył na wycieczce. Wszystkie zdjęcia zrobione były w trybie auto, żadnego pojęcia o kadrze, czy nawet jednego prostego ujęcia. Nawet nie wiedział, że obiektyw mógł przełączyć do ręcznego trybu regulacji ostrości, o trybach preselekcji, czy manualnym nie wspominając. Miał tupet by nazwać siebie fotografem i jeszcze ogłaszał się, że tanio zrobi fotki na imprezach itd. Cóż, nie aparat stanowi o fotografie.

Fajna historia :twisted:

pan.tadeusz - Sob 17 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
eno, weź pecyficznego aparatu nie porównuj, który z resztą kosztuje więcej niż a99.

eno, RX100 też daje radę (iso6400 D90/RX100 bez ruszania suwakami) i majątku nie kosztuje

bubers - Sro 30 Sty, 2013

dziekuje baaardzo za pomoc :)
wybralem w koncu Sony DSC-HX20V

mam nadzieje ze kiedys bedzie wiecej czasu na nauke wtedy bede szukal lustrzanki /robienie na auto lustrzanka wg mnie troche sie mija z celem;) /
poki co musze sie nauczyc tego soniaka bo funkcji tez ma mnostwo :)
dzieki jeszcze raz i pozdrawiam !

pan.tadeusz - Sro 30 Sty, 2013

dobra decyzja :cool: