|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka dla laika
bubers - Pon 05 Lis, 2012 Temat postu: lustrzanka dla laika Witam,
Proszę o pomoc przy zakupie pierwszej lustrzanki
Aparat kupuje głownie dlatego ze spodziewam się potomka i chciałbym jak najlepiej uchwycić każdą chwile czy to na zdjęciu czy na filmie
Prawdopodobnie większość zdjęć będzie wykonywanych w trybie auto /z czasem chce podejść do zdjęć bardziej ambitnie ale moja partnerka na pewno pewnie korzystała tylko z auto/
Jestem totalnym laikiem wiec napisze z grubsza o co mi chodzi:
- jak najlepsza jakość zdjęć w trybie auto
- kręcenie filmów w full HD
- wyjście HDMI
- zdjęcia panoramiczne
- odchylany wyswietlacz
Prawdopodobnie jak raz kupie jakiś zestaw nie będę go rozbudowywał tylko z niego korzystał /chociaż kto wie, może się wciągnę /, nie jestem bajerantem wiec chciałbym, żeby sprzęt jak najdłużej wytrzymał.
Nie ukrywam że przychylam się do NIKONA, a konkretnie do modelu D5100 z obiektywem 18-105, aktualnie body z obiektywem mogę zakupić w cenie ok. 2400zł – może to za drogi sprzęt? A może lepiej dołożyć do czegoś lepszego?
Proszę o sugestie co do konkretnych modelów wraz z obiektywami
mozer - Pon 05 Lis, 2012
bubers, ale wiesz, że w trybie auto to najlepszą jakość da kompakt?
nienietaktak - Wto 06 Lis, 2012
A za 2400 to taki kompakt dostaniesz, że czapki z głów. No i poręczniejszy od ruszczanki. Z automatyką, trybem ręcznym, plikami RAW w razie czego, filmowaniem i gibanym monitorem.
dcs - Wto 06 Lis, 2012
nienietaktak,
śmiało możesz dopisać "postępowa" /wiocha/
muzyk - Wto 06 Lis, 2012
bubers napisał/a: | Nie ukrywam że przychylam się do NIKONA, a konkretnie do modelu D5100 z obiektywem 18-105, |
To kup i ciesz się fotografowaniem. Może z czasem odkryjesz RAW, Lightroom, czy inną "ciemnię".
bubers napisał/a: | 2400zł – może to za drogi sprzęt? |
2400 zł w fotografii to powiedzmy... kieszonkowe.
bubers napisał/a: | A może lepiej dołożyć do czegoś lepszego?
|
Jeśli Cię stać?
Przejrzyj forum, zaglądnij do testów m.in. na www.optyczne.pl... i jeśli się zdecydujesz na jakiś aparat, daj znać.
Pomożemy!
pan.tadeusz - Wto 06 Lis, 2012
HDR, panoramy, filmy z AF i coraz szybciej poruszający się dzieciak?
pomyśl o Sony A57 + 35 mm 1.8 ten zestaw spełnia Twoje założenia
bubers - Sro 07 Lis, 2012
witam
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi chociaz teraz to juz mam calkiem metlik w glowie
mozer napisał/a: | bubers, ale wiesz, że w trybie auto to najlepszą jakość da kompakt? |
bylem przekonany ze lustrzanka bedzie duzo lepsza - widzialem zdjecia z lustrzanek w trybie auto i byly nieporownywalnie lepsze od tych samych ujec wykonywanych kompaktem - chyba ze kompakty byly kiepskie
nienietaktak napisał/a: | A za 2400 to taki kompakt dostaniesz, że czapki z głów. No i poręczniejszy od ruszczanki. Z automatyką, trybem ręcznym, plikami RAW w razie czego, filmowaniem i gibanym monitorem. |
w takim razie jakie kompakt polecacie ?
muzyk napisał/a: |
Przejrzyj forum, zaglądnij do testów m.in. na www.optyczne.pl... i jeśli się zdecydujesz na jakiś aparat, daj znać.
Pomożemy! |
wybralem NIKONA D5100 tylko widze ze warto by bylo zainwestowac w obiektyw 35mm ?
pan.tadeusz napisał/a: | HDR, panoramy, filmy z AF i coraz szybciej poruszający się dzieciak?
pomyśl o Sony A57 + 35 mm 1.8 ten zestaw spełnia Twoje założenia |
to bedzie lepszy wybor ??
nienietaktak - Sro 07 Lis, 2012
dcs, o coś konkretnego Tobie chodzi?
pan.tadeusz - Sro 07 Lis, 2012
bubers napisał/a: | to bedzie lepszy wybor ?? |
trudno o jednoznaczną odpowiedź przy tak postawionym pytaniu.
w sensie fotograficznym aparaty oferują zbliżone możliwości i żaden nie będzie Cię ograniczał.
przewagą Nikona jest dłuższa żywotność baterii, a z kolei Sony oferuje Ci skutecznie działający AF przy filmowaniu - co przy dzieciaku może okazać się bardzo pożądanym dodatkiem. Nikon ma wizjer optyczny, a Sony elektroniczny (większy).
W soniaku masz wbudowane takie ficzery jak HDR, Autopanorama, Peaking czy Multiredukcja szumu - więc jeśli nie lubisz spędzać czasu przy komputerze bawiąc się w składanie takich efektów to będziesz zadowolony. Do tego w trakcie robienia zdjęć możesz sobie wyświetlać poziomicę, a zmiany w ekspozycji są bezpośrednio obrazowane na wyświetlaczu - brzmi banalnie ale będzie to dla Ciebie dużym ułatwieniem. Stabilizację masz z każdym szkłem bo jest wbudowana w body.
Może to banalny argument ale z uwagi na nieruchome lustro Soniak pracuje ciszej - może to będzie miało jakieś znaczenie przy małym śpiochu
zestaw A57 +35/1.8 oraz dodatkowo 18-135 powinien wystarczyć Ci na długo i będzie bardzo uniwersalny.
body A57 ~2600 zł
35/1.8 ~850 zł
18-135 ~1300 zł
w przyszłości możesz się rozglądnąć za Samyangiem 85/1.4 albo kupić przejściówkę m42 za 20 zł i podpiąć jakiegoś starego Heliosa - będziesz oczarowany jakością obrazka i łatwością z jaką ostrzy się manualnie tym aparatem
[ Dodano: Sro 07 Lis, 2012 13:28 ]
bubers napisał/a: |
w takim razie jakie kompakt polecacie ?
|
Sony DSC-HX20V i będziesz zadowolony
dcs - Sro 07 Lis, 2012
bubers,
Sony RX100
Wojmistrz - Pią 09 Lis, 2012
Jeśli podoba ci się ten nikon i akceptujesz minusy obiektywu jaki otrzymasz w kicie (test), to dlaczego miałbyś go nie kupić.
bubers - Sro 14 Lis, 2012
nie wiem czy po tym wszystkim co piszecie nie postawic faktycznie na lepszego kompakta
poreczniejszy bedzie a nie wiadomo czy kiedykolwiek wykorzystam mozliwosci lustrzanki...
pan.tadeusz dziekuje za bardzo fajny opis i celne uwagi
pan.tadeusz napisał/a: | Sony DSC-HX20V i będziesz zadowolony | wydaje sie super i ma geotagging - nie zwracalem na to uwagi a to baardzo fajna funkcja i nie jakas astronomiczna cena
dcs napisał/a: | bubers,
Sony RX100 | obudowa fajna ale za ta cene chyba juz wolalbym lustrzanke...
hmmmm Sony A57 czy DSC-HX20V
muzyk - Czw 15 Lis, 2012
Cytat: | wybralem NIKONA D5100 tylko widze ze warto by bylo zainwestowac w obiektyw 35mm ? |
Oczywiście! Kosztuje grosze, a ma ciekawą ogniskową przy 1.8.
Zabawa z głębią ostrości murowana.
Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012
Kolego bubers, z fotografią to jest tak, że może być pracą lub hobby, może być przyczyną samozadowolenia lub frustracji, dlatego powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę. Ja do dziś pamiętam to uczucie kiedy zrobiłem pierwsze zdjęcie w pełnym trybie manualnym na lustrzance cyfrowej (Canon 300D... nadal go mam). Jakości nigdy nie da się porównać do kompaktu, a jeśli ci się nie spodoba to masz nadal dwa argumenty - doskonały tryb auto, no i lans
pan.tadeusz - Czw 15 Lis, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Kolego bubers, z fotografią to jest tak, że może być pracą lub hobby, może być przyczyną samozadowolenia lub frustracji, dlatego powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę. |
filmowałeś kiedyś lustrzanką i dla porównania dobrym kompaktem?
jeśli idzie o takie nazwijmy to "kino domowe" to jednak kompakt albo lustrzanka SLT ma przewagę w postaci skutecznego AF w trybie nagrywania filmów.
odrzucając lans, kompakt ma też inne zalety jak choćby rozmiary z uwagi na które można go mieć stale przy sobie, choćby w kieszeni kurtki. matryce montowane w takim RX100 nie ustępują jakością obrazka nowym lustrzankom, a zaszyty w nim Vario-Sonnar T ze światłem f1.8 bije na głowę kiciaki sprzedawane w kompletach klasy EL.
Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012
Moim zdaniem kompakty słabo mobilizują do samorozwoju.
nienietaktak - Czw 15 Lis, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Moim zdaniem kompakty słabo mobilizują do samorozwoju. |
zapomniałeś o SLT
pan.tadeusz - Pią 16 Lis, 2012
są różne szkoły
Wojmistrz napisał/a: | (...) powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę (...) doskonały tryb auto, no i lans |
muzyk - Pią 16 Lis, 2012
Zgadzam się.
Wojmistrz napisał/a: |
(...) powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę (...) doskonały tryb auto, no i lans |
Lustrzankę kupuje się poniekąd dla przyjemności fotografowania, ale dla lansu?
Wojmistrz - Pią 16 Lis, 2012
muzyk napisał/a: |
Wojmistrz napisał/a: |
(...) powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę (...) doskonały tryb auto, no i lans |
Lustrzankę kupuje się poniekąd dla przyjemności fotografowania, ale dla lansu?
|
To wykropkowane bardzo zmienia sens wypowiedzi. Żyjemy w czasach, kiedy ktoś kto kupi skrzypce jest kimś kto posiada skrzypce, ale jak kupi lustrzankę to jest fotografem
muzyk - Pią 16 Lis, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Żyjemy w czasach, kiedy ktoś kto kupi skrzypce jest kimś kto posiada skrzypce, ale jak kupi lustrzankę to jest fotografem |
Tja, a jeśli śpiewa do mikrofonu w kościele... organistą.
...a potem weź człowieku szukaj roboty na mieście...
tyle piszesz o samorozwoju, a do swojej lustrzanki kupujesz obiektyw 18-250
pan.tadeusz napisał/a: | tyle piszesz o samorozwoju, a do swojej lustrzanki kupujesz obiektyw 18-250 | Tak, kupiłem, ale również wytłumaczyłem cel jego posiadania. Posiadam 3 zoomy wliczając ten przy E-PL1, reszta to kolekcja stałek. W stopce mam wypisane tylko to co noszę przy sobie.
Wojmistrz napisał/a: | Tak, kupiłem, ale również wytłumaczyłem cel jego posiadania. |
tym samym powinieneś rozumieć, że nie każdy potrzebuje lustrzanki.
w pewnych zastosowaniach kompakt może sprawdzić się nawet lepiej, a obecny poziom obrazowania w najdroższych modelach dogonił już lusterka.
rozsądne kupowanie aparatu nie jest chyba kwestią ambicji ale dobrze skalkulowanych potrzeb.
wartościowanie się klasą posiadanego sprzętu, rozmiarem czy ceną to hmm
chyba własnie stąd bierze się myślenie Cytat: | jak kupi lustrzankę to jest fotografem |
muzyk - Pią 16 Lis, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | a obecny poziom obrazowania w najdroższych modelach dogonił już lusterka. |
Eeee... nie przesadzaj.
[quote="pan.tadeusz"] Wojmistrz napisał/a: | Cytat: | jak kupi lustrzankę to jest fotografem |
|
Nie wyczułeś w tym sarkazmu?
w kontekście tej wypowiedzi
Wojmistrz napisał/a: | (...) powinieneś zaryzykować i kupić lustrzankę (...) doskonały tryb auto, no i lans |
nie wyczułem.
ten wybiórczy cytat wcale nie zmienia sensu Twojej wypowiedzi bo chodziło tutaj o tą logikę jaką przyjmujesz w końcowej części swojego wywodu - nawet Cytat: | jeśli ci się nie spodoba to masz nadal dwa argumenty - doskonały tryb auto, no i lans |
wyraźnie widać, że nie podchodzisz do problemu racjonalnie, a lustrzankę dodatkowo traktujesz jako wyznacznik statusu społecznego
[ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 13:32 ]
muzyk napisał/a: | Eeee... nie przesadzaj. |
ryli?
... i zabrakło na końcu tego uśmiechu... Ja nadal studiuję w UK język i fotografię. Skończyłem już jedną szkołę w tym kierunku i staram się utrzymać w tej gdzie jestem teraz. Kiedyś pracowałem na nocki w pewnej fabryce i do końca życia zapamiętam dzień, w którym gość z pracy stwierdził, że jest fotografem. Okazało się, że około miesiąca wcześniej kupił Canona 1000D w kicie z 18-55 i robił nim zdjęcia na wycieczce. Aparat zachwalał jako najlepszy oraz najbardziej profesjonalny model na rynku, a wszystkich umiejętności fotograficznych nauczył na wycieczce. Wszystkie zdjęcia zrobione były w trybie auto, żadnego pojęcia o kadrze, czy nawet jednego prostego ujęcia. Nawet nie wiedział, że obiektyw mógł przełączyć do ręcznego trybu regulacji ostrości, o trybach preselekcji, czy manualnym nie wspominając. Miał tupet by nazwać siebie fotografem i jeszcze ogłaszał się, że tanio zrobi fotki na imprezach itd. Cóż, nie aparat stanowi o fotografie. Jeśli ktoś umie robić zdjęcia to zrobi dobre zdjęcie nawet telefonem komórkowym. Sprzęt nie jest dla mnie wykładnikiem, ale w dobrych rękach może pomóc zrobić jeszcze lepsze zdjęcie. Mój brat przed dwudziestu-kilku laty miał Smienkę i robił takie czarno-białe zdjęcia, że wzbudzał zachwyt w pracowniach fotograficznych. Żal, że stracił serce do fotografii.
muzyk - Pią 16 Lis, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | ryli? |
eno, weź pecyficznego aparatu nie porównuj, który z resztą kosztuje więcej niż a99.
Wojmistrz napisał/a: | i do końca życia zapamiętam dzień, w którym gość z pracy stwierdził, że jest fotografem. Okazało się, że około miesiąca wcześniej kupił Canona 1000D w kicie z 18-55 i robił nim zdjęcia na wycieczce. Aparat zachwalał jako najlepszy oraz najbardziej profesjonalny model na rynku, a wszystkich umiejętności fotograficznych nauczył na wycieczce. Wszystkie zdjęcia zrobione były w trybie auto, żadnego pojęcia o kadrze, czy nawet jednego prostego ujęcia. Nawet nie wiedział, że obiektyw mógł przełączyć do ręcznego trybu regulacji ostrości, o trybach preselekcji, czy manualnym nie wspominając. Miał tupet by nazwać siebie fotografem i jeszcze ogłaszał się, że tanio zrobi fotki na imprezach itd. Cóż, nie aparat stanowi o fotografie. |
Fajna historia
pan.tadeusz - Sob 17 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | eno, weź pecyficznego aparatu nie porównuj, który z resztą kosztuje więcej niż a99. |
eno, RX100 też daje radę (iso6400 D90/RX100 bez ruszania suwakami) i majątku nie kosztuje
bubers - Sro 30 Sty, 2013
dziekuje baaardzo za pomoc
wybralem w koncu Sony DSC-HX20V
mam nadzieje ze kiedys bedzie wiecej czasu na nauke wtedy bede szukal lustrzanki /robienie na auto lustrzanka wg mnie troche sie mija z celem;) /
poki co musze sie nauczyc tego soniaka bo funkcji tez ma mnostwo
dzieki jeszcze raz i pozdrawiam !
pan.tadeusz - Sro 30 Sty, 2013
dobra decyzja
|
|