forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR

bati66 - Wto 06 Lis, 2012
Temat postu: Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR
Witam serdecznie,zamierzam kupić obiektyw jak w temacie, przymierzyłem go i pojawił sie pewien problem, po spuszczeniu spusty migawki i wykonaniu zdjęcia obraz w wizjerze 'podskakuje" do góry :shock: w sklepie obsługa zdziwiona, wiec zakładalismy kolejne obiektywy ( nikkor 70-300,nikkorr 55-200) wszędzie ten sam problem - skaczący obraz - po podpięciu sigmy 18-200 problem znikł, ( w kitowym 18-55 również wszytsko jest normlanie), myślelismy ze coś jest z body, wiec podpięliśmy 55-300 do innego nikona d3100 - problem ten sam ;/ obraz dalej powskakiwał aczkolwiek nie wpływało to w zaden sposób na jakość zdjęcia. oczywiście sklep opuściłem bez nowego lustra i stąd moje pytanie: czy to narmalne przy tak duzych obiektywach ze skacze obraz? czy w przyszłości mogłoby to jakoś wpłynąć na użytkowanie obiektywu jego sprawnośc techniczna i funkcjonowanie? czy mial ktos taki problem z tym obietywem? jaką inną alternatywę dla takiego obiektywu polecacie (do kwoty 1400-1500)dla amatora?
pozdrawiam

moronica - Wto 06 Lis, 2012

bati66, stabilizacja potrafi sie tak objawiac
bati66 - Wto 06 Lis, 2012

czyli mam rozumieć że jest to normalne i nie wpłynie w żaden sposób na użytkowanie i sprawność techniczna obiektywu ?
Wujek_Pstrykacz - Wto 06 Lis, 2012

Co to za obsługa, co to za sklep, skoro niewiedzą jak działa obiektyw ze stabilizacją, włączoną stabilizacją :evil: