forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Rozterki systemowe - Canon 5d vs Pentax k-30

Okoniasty - Sro 07 Lis, 2012
Temat postu: Rozterki systemowe - Canon 5d vs Pentax k-30
Witam

Od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą systemu (obecnie pentax) na canona 5d mark 1
Zastanawiam się czy faktycznie odczuję róźnicę.
W pentaxie przeszkadza mi słaba współpraca z flashem i słaby af, brak pełnej klatki.
Za to mam mały zgrabny korpusik ze stabilizacją matrycy i mikrolegulacją AF, lepszym ISO i DR.
Aparat potrzebuję głównie do portretu, zdjęć dziecka, no i czasem ślub/wesele mam czasem zapytanie, które jak narazie przez niedostatek sprzętowy odrzucam - a może warto by było spróbować swoich sił.

I tu pojawiła się myśl aby dokupić do obecnego sprzętu (Pentax k-x, tamron 17-50, samyang 85/1,4, metz 48 i kilka innych "szpejów") drugi lepszy korpus (k-30) + sigma 30/1.4, lub sprzedać to co mam i kupić używanego canona 5d z przebiegiem do około 50000 (to rozwiązanie polecają mi koledzy ślubniacy).
W przypadku oferty ślubnej jestem w stanie porzyczyć sobie drugi zapasowy korpus na początek (mam kilku znajomych canoniarzy).

Na początek zastanawiam się nad 5d + tamron 28-75 + canon 85/1.8 + yongnuo 565 EX (w sumie liczyłem że zamknę się w cenie 5000-6000 tys)
Dużymi plusami w kolejności za 5d są dla mała GO przy szerokim kącie, tania i dobra 85 z af(obecnie używam samyanga - świetny obrazek, ale manual daje w kość), duży wizjer, ilość osprzętu i pewność marki
Co myślicie, warto?

kozidron - Sro 07 Lis, 2012

Chyba zastanowiłbym się nad jeszcze inną opcją, bo jeżeli szukasz lepszego af-u to stara piatka + tamron 28-75 raczej Cie nie powali szybkością.
Może w tym budżecie rozważ nikona d7000, wiem że to nie FF ale cóż czasem trzeba godzić się na kompromis ze wzgledu na finanse.

AF, jesli by nie był gorszy niż w Pentaksie i T17-50 to ujdzie. Zmiana systemu i wymiana crop na crop odpada.

Okoniasty napisał/a:
AF, jesli by nie był gorszy niż w Pentaksie i T17-50 to ujdzie. Zmiana systemu i wymiana crop na crop odpada.

Okoniasty ale zdajesz sobie sprawę, że przy takim podejściu nie zyskujesz na jakości, mam na mysli dobrą matryce aps-c vs 5d1

No właśnie dlatego mam taki dylemat.
Wiem, że 5d to stara puszka, gorsze ISO,DR.
Zysk głównie jest w postaci małej GO, no i tej 85/1.8 z AF.
Przesiadka na cropa nikona z pentaxa z czysto ekonomicznych względów nie jest dla mnie opłacalna, bo tracę na sprzedaży obecnego systemu.
Jakbym miał fundusze na d700 to nie zastanawiałbym się ani chwili.

jaad75 - Sro 07 Lis, 2012

Okoniasty, kup sobie 55mm z AF-em i będziesz miał prawie to samo, co tania 85-tka na starym klonkrze. 5D ma gorszy AF od współczesnych Pentaksów, a do tego kiepską, jak na współczesne wymagania jakość obrazka. Pełna klatka, to żaden atut w tej sytuacji.
Sunders - Sro 07 Lis, 2012

Okoniasty napisał/a:
AF, jesli by nie był gorszy niż w Pentaksie i T17-50 to ujdzie.

Nie porównywałem bezpośrednio, ale chyba jest trochę gorszy. :sad:

Okoniasty napisał/a:
pojawiła się myśl aby dokupić do obecnego sprzętu (Pentax k-x, tamron 17-50, samyang 85/1,4, metz 48 i kilka innych "szpejów") drugi lepszy korpus (k-30) + sigma 30/1.4

Jeśli miałbyś dokupować drugi lepszy korpus, to IMO tylko k-5.

Okoniasty napisał/a:
Zysk głównie jest w postaci małej GO, no i tej 85/1.8 z AF.

Taki zysk byłby dla mnie wątpliwy, gdybyś jeszcze miał jakąś szklarnie pod tego canona mógłbym to nazwać zyskiem ale tak to mam wątpliwości.

jaad75, Może masz racje, dodatkowo k-30 ma focus-peaking co myślę iż pozwoliłoby mi się bardziej plubić z moim samyangiem.
Sunders - Sro 07 Lis, 2012

Okoniasty napisał/a:
k-30 ma focus-peaking co myślę iż pozwoliłoby mi się bardziej plubić z moim samyangiem

Używanie tego zestawu komercyjnie na ślubach/weselach wydaje mi się problematyczne.

Sunders napisał/a:
Okoniasty napisał/a:
k-30 ma focus-peaking co myślę iż pozwoliłoby mi się bardziej plubić z moim samyangiem

Używanie tego zestawu komercyjnie na ślubach/weselach wydaje mi się problematyczne.

Ten zestaw raczej na plener, ślub, wesele - tamron 17-50 na 1 korpusie, na drugim sigma 30/1.4. Tak sobie to jakoś widzę...

dcs - Sro 07 Lis, 2012

Okoniasty,

Na używanego 5D MkII nie stać cię?
/-ze względu na możliwość pożyczenia drugiego Canona [to może i jakiś szkiełek na początku] i wspomnianej taniej 85/1.8/

5D MkII to już trochę, za drogo, mam małe dziecko (żonka na wychowawczym), powoli z żoną zaczynamy dojrzewać do budowy domu więc $$ są troszkę pod większa kontrolą. Jak bym miał pewność, że się zwróci (śluby) to bym brał, a takto ...
dcs - Sro 07 Lis, 2012

Okoniasty,

To K-5,
chyba że filmy -to K-30.

manolo - Nie 11 Lis, 2012

zostań z tym co masz i czekaj (zbieraj) na FF Pentaxa
kozidron - Nie 11 Lis, 2012

manolo napisał/a:
zostań z tym co masz i czekaj (zbieraj) na FF Pentaxa

Ta, świetna rada :razz: :roll:

Sunders - Nie 11 Lis, 2012

Wydaje się najrozsądniejsza od strony finansowej :mrgreen: