forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Mini studio - niskim kosztem, da się?

Wurcel - Sro 07 Lis, 2012
Temat postu: Mini studio - niskim kosztem, da się?
Witam serdecznie
Z racji tego że od jutra będę w posiadaniu póki co wymarzonego Pentaxa k-5, więc postanowiłem u siebie w mieszkaniu zrobić małe studio, oczywiście niskim kosztem, tak jak w tytule jeśli oczywiście da się :)
Więc zacznę od tła, natknąłem się na wpis o agrowłokninie, koszt bardzo niski 210x500 za 17 zł, powielić go 3kroknie i nic nie przebija, po za tym posiadam tło pod projektor, więc myslę ze wybrnę z tego, do tła 2 stojaki z poprzeczką 150 zł - 215x220cm myślę że dadzą rade.
Teraz jakie oświetlenie, zupełnie nie siedzę w tym temacie więc czy na oświetleniu można zaoszczędzić? ile potrzebe tego, do oświetlenia również parasole, czy zestawy oferowane na allegro dadzą radę, czy wystarczy 1 lampa studyjna z parasolem + folia dyfuzyjna i lampa błyskowa, czy jedno drugie wyklucza?
Dodam że okna z pokoju w którym chciałbym zrobić studio są od zachodniej strony.
Z góry dziękuję za udzielone informacje, pozdrawiam!

hijax_pl - Sro 07 Lis, 2012

Oficjalnie oświetlenie jest najważniejsze. No i tez najdroższe. Często gęsto droższe od aparatu i obiektywów...

Niskim kosztem? Jedna blenda i światło przez okno ;-)

jaad75 - Sro 07 Lis, 2012

Wurcel napisał/a:
oczywiście niskim kosztem
A ile to jest "niski koszt"?
Wurcel - Sro 07 Lis, 2012

700-1000 zł - czy w tym przedziale da się?
dcs - Sro 07 Lis, 2012

Wurcel,

Kup używany zestaw studyjny z dwiema lampami. /to minimum/

Wielu jest "fotografów z Urzędu Pracy", którzy jak tylko mogą zwijają działalność, bo nikt nie chciał im nic zlecić.

Usjwo - Czw 08 Lis, 2012

Najtanszy zestaw to jedna lampa studyjna + blenda + stayw + parasolka (lub softbox, troche drozej, ale lepiej) i wyzwalac z lampy wbudowanej (lampa studyjna ma fotocele). Jadna lampa to malo ae sie da. Byl tu gdzies watek: Zdjecia z jedna lampa. Potem mozna rozbudowywac, natepna lampa (moze byc flash), wyzwalacz, statywy, modyfikatory i tak bez konca :grin: .

2 x lampa + 2 x statyw + 2 x softbox + blenda zmieszcza sie w Twoim budzecie, pewnie jeszcze jakis radiowy wyzwlacz sie da kupic.

PS. Mam do sprzedania mala lampe studyja 200Ws, tanio :razz:

jaad75 - Czw 08 Lis, 2012

Usjwo napisał/a:
wyzwalac z lampy wbudowanej (lampa studyjna ma fotocele).
Nie w przypadku K-5 (i innych Pentaksów również), bo wbudowana nie ma manuala. Poza tym, to zdecydowanie gorszy sposób jeśli chodzi o efekty na zdjęciu, niż proste użycie kabla.
MaciekNorth - Czw 08 Lis, 2012

Nie wiem skąd wzięła się moda na agrowłókninę, mi to się kojarzy z "agrotuningiem" samochodów, pewnie podobna kategoria użytkowników sprzętu :???: Polipropylenowe tło fotograficzne 1,6x5m kosztuje poniżej 30zł, a efekt jest w ogóle nieporównywalny, więc co to za oszczędność? Tło od projektora będzie dobre na początek ;) Jeśli będziesz kupował statywy z poprzeczką, to kup statywy wyższe, tzn. co najmniej 2,5m, modelka czasem jest w szpilkach i chce jeszcze wyciągnąć ręce w górę. A poprzeczkę taką abyś mógł zawiesić w przyszłości szerokie tło, czyli dłuższą niż 2,8m. Początkowo gdy nie miałem statywów, tła przymocowywałem gwoździkami do ściany, miało to tę zaletę że można się było o tło opierać :razz:

Co od oświetlenia, jeśli chcesz taniej to idź w lampy błyskowe, np. Yongnuo, ale przy błyskowych trochę ciężej jest ustawić światło. Przy stałym oświetleniu efekt jest od razu widoczny, ale koszt takiego oświetlenia jest większy. Jedna lampa to mało, ale na początek od biedy wystarczy, jeśli będziesz umiejętnie wykorzystywał blendę. Przy wyzwalaniu lampą wbudowaną ważne by była możliwość zminimalizowania jej błysku, więc potrzebny jakiś patent typu dyfuzor/odbłyśnik. Ewentualnie wyzwalacze radiowe albo właśnie kabel.

Parasolki - niektórzy uważają że są do niczego, ja używam srebrnych odbijających, i właściwie tylko do oświetlenia tła lub doświetlenia całego planu. Parasolki białe rozpraszające moim zdaniem za bardzo rozsiewają światło po całym pomieszczeniu. Softbox w studio bardzo wskazany, ładny efekt przy portretach daje też beauty dish.

muzyk - Czw 08 Lis, 2012

MaciekNorth napisał/a:
Parasolki

Odbijające białe chyba najlepiej zmiękczają światło wśród parasolek. :roll:
MaciekNorth napisał/a:
np. Yongnuo

2x YN560 - manualne plus wyzwalacze np. YN rf603.
MaciekNorth napisał/a:
Parasolki białe rozpraszające moim zdaniem za bardzo rozsiewają światło po całym pomieszczeniu.

Hmm :roll:
MaciekNorth napisał/a:
Softbox w studio bardzo wskazany, ładny efekt przy portretach daje też beauty dish.

Racja.
Do szczególnych portretów, może "plaster miodu"? :roll:

MaciekNorth - Czw 08 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
Odbijające białe chyba najlepiej zmiękczają światło wśród parasolek.
Nie zaprzeczam, choć akurat takowych nie używam. Na srebrnych za to światło najmniej traci na sile.

muzyk napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
Parasolki białe rozpraszające moim zdaniem za bardzo rozsiewają światło po całym pomieszczeniu.

Biała parasolka odbijająca zewnętrzną powierzchnią będzie bardziej rozpraszać światło na boki. Nie dość że mogą pojawić się niechciane odbicia, np. od ścian, to jeszcze musisz lampy mocniej podkręcić. W parasolkach odbijających łatwiej kontrolować strumień światła.
jaad75 - Czw 08 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:

Nie "hmm", to oczywistość. Czasem jest to pożądane, najczęściej jednak nie.
muzyk napisał/a:
Do szczególnych portretów, może "plaster miodu"? :roll:
Plaster miodu to nie jest samodzielny modyfikator - on tylko zawęża strumień właściwego modyfikatora z którym został użyty.
MaciekNorth napisał/a:
Na srebrnych za to światło najmniej traci na sile.
Ale też bardziej blikuje na skórze.
MaciekNorth napisał/a:
Biała parasolka odbijająca zewnętrzną powierzchnią będzie bardziej rozpraszać światło na boki. Nie dość że mogą pojawić się niechciane odbicia, np. od ścian, to jeszcze musisz lampy mocniej podkręcić.
Dlatego powstały konstrukcje typu Halo. Ale fakt faktem, że shoot-through zawsze świecą szeroko, więc nie można ich precyzyjnie kontrolować i nie nadają się do selektywnego oświetlania.
muzyk - Czw 08 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie "hmm", to oczywistość.

No ja to już wiem, ale kolega Maciek jakoś mnie z pantałyku zbił troszkę :mrgreen:
jaad75 napisał/a:
Plaster miodu to nie jest samodzielny modyfikator - on tylko zawęża strumień właściwego modyfikatora z którym został użyty.

No jasne, ale też nie napisałem ... że "sam". :razz:
jaad75 napisał/a:
Ale fakt faktem, że shoot-through zawsze świecą szeroko, więc nie można ich precyzyjnie kontrolować i nie nadają się do selektywnego oświetlania.

Hmm, a poprzez wielkość czaszy i odległość, nie da się?

mozer - Pią 09 Lis, 2012

Z typowym softboxem i lampami systemowymi z kolei pojawia się problem hot spota - ja w swoim, żeby tego uniknąć zamontowałem na wewnętrznym rozpraszaczu sreberko, żeby cofało światło ze środka do czaszy. Mało to eleganckie ale działa ;P
jaad75 - Pią 09 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

Hmm, a poprzez wielkość czaszy i odległość, nie da się?
Słabo. Po prostu, taka parasolka świeci szerokokątnym strumieniem i tyle - nic z tym nie zrobisz, poza ewentualnym wysłonieniem, tylko to metoda od dupy strony, po prostu należy od początku użyć modyfikatora, który będzie świecił węziej, jeśli tego właśnie oczekujesz.
Usjwo - Pią 09 Lis, 2012

Dodatkowo Wurcel pisze o mini studio, czyli pewnie pomieszczenie niezbyt duze, i pomalowane na bialo. Ciezka bedzie opanowac swiatlo nawet softboxem, a nie tylko parasolka. Najlepiej byloby pomalowac pomieszczenie na czarno :grin: , albo przynajmniej na ciemno szaro (jak ktos nie jest fanem horrorow lub death metalu :razz: ).
Co do wyboru lampa studyjna czy flash sytemowy, to ciezko poradzic. Jezeli system nie musi byc mobilny to zdecydowanie lepsze sa lampy studyjne jednak te nie latwo zabrac w plener. Maja tez pilota, wiec cos tam mozna zobaczyc jak swiatlo sie rozklada bez wielokrotnych prob. No i "jakosc" swiatla jest lepsza, wiekszy odblysnik i to "sreberko" cofajace swiatlo.
Co do ceny to YN560 i lampa 200Ws kosztuja mniej wiecej tyle samo (200PLN).

manolo - Pią 09 Lis, 2012

Cytat:
a co chcesz robić, packshoty, bardziej złożone martwe natury, modelki, będziesz kręcił filmiki instruktażowe ?

Najtańsza lampa JinBei kosztuje 500 zł, łysa, bez modyfikatorów, bez statywu
Na początek jedna wystarczy ale trzeba się zaopatrzyć w dużą blendę

[ Dodano: Pią 09 Lis, 2012 07:41 ]
można kupić zestaw słabszych lamp, wspomniana to 400w, lp 66
jakiś zestaw funsports, ale nie wiem czy warto, 600-700 pln,
ktoś tego używa ?

Wurcel - Pią 09 Lis, 2012

posiadam lampe Metz 58 af-2 i czy mogę ja ustawić na planie z boku modelki i ja wywolac droga radiowa ? czy nie da rady, jeśli tak to w jaki sposób.
jaad75 - Pią 09 Lis, 2012

Wurcel, kupujesz wyzwalacze radiowe (para nadajnik i odbiornik lub dwa transceivery), podpinasz do lampy i do korpusu, ustawiasz aparat w tryb M lub X, ręcznie dobierasz właściwą energię błysku na lampie i robisz zdjęcia.
Wurcel - Pią 09 Lis, 2012

Dzięki za konkretną odpowiedź, a mógłbyś jakiś polecić, czy taki tańczy (do 200 zł) z allegro da rade?
Pozdrawiam

nienietaktak - Pią 09 Lis, 2012

te tańsze z allegro ogólnie dają radę, ale nie ma co liczyć na deklarowany zasięg no i od czasu do czasu jakiegoś błysku nie wykonają, ale ogólnie tragedii nie ma.
muzyk - Sob 10 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
poza ewentualnym wysłonieniem

Poza tym, trochę to zachodu by kosztowało, żeby boki czaszy parasoli zasłonić, aśrodek pusty zostawić.
Lepiej inną parasolkę kupić :razz:
jaad75 napisał/a:
jeśli tego właśnie oczekujesz.

Na razie, jeśli cokolwiek z parasolką, to oczekuję miękkiego światła.
Tzn. zaczynam od jak najmiększego.
Do lampy w teren mam dyfuzor rogue

Wojmistrz - Sro 14 Lis, 2012

MaciekNorth napisał/a:
Nie wiem skąd wzięła się moda na agrowłókninę, mi to się kojarzy z "agrotuningiem" samochodów, pewnie podobna kategoria użytkowników sprzętu :???: Polipropylenowe tło fotograficzne 1,6x5m kosztuje poniżej 30zł, a efekt jest w ogóle nieporównywalny, więc co to za oszczędność?

Coś dziwnego piszesz. Nie wiem czy to sarkazm, czy brak wiedzy, czy ignorancja.
Polipropylen uzyskuje się z polimeryzacji propylenu. Jako taki ma tysiące zastosowań i między innymi tworzy się z niego włókniny, a jednolita tkanina zrobiona z włókniny polipropylenowej nosi nazwę agrowłókniny polipropylenowej potocznie zwanej agrowłókniną.

manolo - Sro 14 Lis, 2012

agrowłókniny używa się również a może nawet głównie w rolnictwie,
białej używa sie do odbijania promieni słonecznych, okłada się nią tunele
z warzywami itp. ma bardzo duży współczynnik odbicia więc w fotografii
również dobrze się sprawdzi, są różne grubości, więc może nie trzeba
zwielokrotniać warstw.

MaciekNorth - Sro 14 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
Nie wiem skąd wzięła się moda na agrowłókninę, mi to się kojarzy z "agrotuningiem" samochodów, pewnie podobna kategoria użytkowników sprzętu :???: Polipropylenowe tło fotograficzne 1,6x5m kosztuje poniżej 30zł, a efekt jest w ogóle nieporównywalny, więc co to za oszczędność?

Coś dziwnego piszesz. Nie wiem czy to sarkazm, czy brak wiedzy, czy ignorancja.
Polipropylen uzyskuje się z polimeryzacji propylenu. Jako taki ma tysiące zastosowań i między innymi tworzy się z niego włókniny, a jednolita tkanina zrobiona z włókniny polipropylenowej nosi nazwę agrowłókniny polipropylenowej potocznie zwanej agrowłókniną.
1. Najczęściej używa się dedykowanych teł fotograficznych polipropylenowych oraz kartonowych, dlatego napisałem że chodzi o polipropylenowe. Nie wiem czy to brak wiedzy czy czegoś innego.
2. Przeczytałeś uważnie?
Wurcel napisał/a:
Więc zacznę od tła, natknąłem się na wpis o agrowłokninie, koszt bardzo niski 210x500 za 17 zł, powielić go 3kroknie i nic nie przebija
Można stąd wywnioskować że chodzi o tę cienką, białą, prześwitującą agrowłókninę, bo widziałem już zdjęcia studyjne przy użyciu takiej. Przejdź się do sklepu z akcesoriami studyjnymi, a potem do sklepu z agrowłókniną rolniczą, i porównaj strukturę. Jest różnica? Masz na tyle wyobraźni, żeby uzmysłowić sobie jak będzie odbijać się światło na niejednorodnym materiale? A czyściłeś kiedyś tło fotograficzne? A chciałbyś czyścić agrowłókninę?
Dziękuję, dobranoc.

Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012

Mi chodzi o to, że te tła robi się z tego samego materiału.
Najtaniej jest kupić od razu gruby materiał (<200gm2) nie trzeba nic składać itd. Ja zrobiłem 4 tła 3,15x5 z agrowłókniny przy odpowiednim zaprasowaniu niema śladu na materiale. Kolorowe można robić zrobić z białej i po prostu zafarbować w garnku. Całkowity koszt 3 sztuk miałem około 7 funtów. Nie umiem wycenić czarnej kurtynki. W planie mam jeszcze inne kolorki, ale brak mi czasu.

hijax_pl - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Mi chodzi o to, że te tła robi się z tego samego materiału.
Tak, ale produkty to zupełnie inne. Jak młotek i siekiera..

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 00:22 ]
Wojmistrz napisał/a:
Całkowity koszt 3 sztuk miałem około 7 funtów
Za tyle samo wychodzi tło dedykowane. Nawinięte i już zafarbowane...
Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012

hijax_pl napisał/a:
Za tyle samo wychodzi tło dedykowane. Nawinięte i już zafarbowane...

Gotowe 3 sztuki 3.15 x 5m za 7 funtów (35zł)? Ja rolkę 216 gramówki 1,05x50m kupiłem w dobrej promocji za Ł4.99. Żona, chyba z chin, sprowadziła mi 100m bezbarwnej taśmy do łączenia tkanin na ciepło za 2 funty. Barwiłem za darmo, ale to inna bajka. Chętnie kupię nawet kilka gotowych teł, w takiej cenie, baa... nawet jestem gotowy dać 10 funtów za 3 sztuki o takim rozmiarze :) . Powiedz mi tylko gdzie je sprzedają.

Wurcel - Sob 17 Lis, 2012

Był bym wdzięczny za link do sklepu z takim włóknem odpowiednio grubym i żeby można było kupić 10-15 m a nie 100-200 - niestety tylko widzę takie w ofercie, kupiłem 50g niestety powieliłem to 3krotnie i średnio to wygląda ;/
muzyk - Sob 17 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
Wurcel, kupujesz wyzwalacze radiowe (para nadajnik i odbiornik lub dwa transceivery), podpinasz do lampy i do korpusu, ustawiasz aparat w tryb M lub X, ręcznie dobierasz właściwą energię błysku na lampie i robisz zdjęcia.

Podpisuję się pod tym i z wyzwalaczy polacm YN Rf 603 - za 50 euro 4 sztuki można na ebayu kupić z "global market" czy jak im tam.

Wojmistrz - Nie 18 Lis, 2012

Ja też polecam RF603. Tanie, dobre i łatwo było mi przerobić jednego żeby działał i na Canonie i w Olympusie :P
kozidron - Nie 18 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Ja też polecam RF603. Tanie, dobre i łatwo było mi przerobić jednego żeby działał i na Canonie i w Olympusie :P

przecież są rozwiązania wielosystemowe, po co kombinować :roll:

Wojmistrz napisał/a:
Najtaniej jest kupić od razu gruby materiał (<200gm2) nie trzeba nic składać itd. Ja zrobiłem 4 tła 3,15x5 z agrowłókniny przy odpowiednim zaprasowaniu niema śladu na materiale. Kolorowe można robić zrobić z białej i po prostu zafarbować w garnku. Całkowity koszt 3 sztuk miałem około 7 funtów. Nie umiem wycenić czarnej kurtynki. W planie mam jeszcze inne kolorki, ale brak mi czasu.

ło matko z córką i jeszcze raz z córką, czas który na to poświeciłeś pewnie nie był tego wart. Dzizus, nie myslałem, że takie rzeczy mają jeszcze miejsce w cywilizowanym świecie, nie wyobrażam sobie, siebie przy żelazku, garnkach i farbowaniu, w tym wszystkim brakuje jeszcze koca strażackiego jako blendy, taczki stalowej jako ekranu, firanki PKP jako filtra i ciekawych sklejek z kartonu, styropianu i folii alu.

jaad75 - Nie 18 Lis, 2012

kozidron napisał/a:
taczki stalowej jako ekranu
Teraz mnie zainteresowałeś... :razz:
kozidron - Nie 18 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
Teraz mnie zainteresowałeś... :razz:

różne rzeczy już widziałem :wink: ja rozumiem robić beauty dish'a z doniczki za 15$ jak porządny z mocowaniem bowens'a kosztuje 35$ ale farbowanie i stanie przy garnkach to już przesada. Zeby nie było, gotować bardzo lubię ale nie firanki czy inne tkaniny :wink:

kozidron napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

przecież są rozwiązania wielosystemowe, po co kombinować :roll:

Wojmistrz napisał/a:

ło matko z córką i jeszcze raz z córką, czas który na to poświeciłeś pewnie nie był tego wart. Dzizus, nie myslałem, że takie rzeczy mają jeszcze miejsce w cywilizowanym świecie, nie wyobrażam sobie, siebie przy żelazku, garnkach i farbowaniu, w tym wszystkim brakuje jeszcze koca strażackiego jako blendy, taczki stalowej jako ekranu, firanki PKP jako filtra i ciekawych sklejek z kartonu, styropianu i folii alu.

Kiedy kupowałem RF603, nie sądziłem, że wejdę dodatkowo w jakiś inny system. A ile radochy jak się coś zrobi samemu... To samo z tłami. Przypomina mi to czasy jak jeszcze mieszkałem w Polsce, kiedy szukając pracownika do firmy ludzie mówili, że nie będą pracować za minimalną. Nie potrafiłem pracować z innymi, więc miałem minimalne wymogi. Rozdawanie ulotek przed firmą w godzinach szczytu, siedzenie w ciepełku przed kompem z szybkim internetem, uśmiechnąć się do klienta, czy podać kawę jak już się jakiś pojawi i po prostu pilnując firmy żeby jej nie wynieśli w czasie kiedy walczyłem o klientów uwłaczało ludzkiej godności :P Lepiej nie robić nic, niż pracować za darmo... Tak samo jest z każdym wkładem własnym w swoje, a w cudze. Jeśli patrzysz przez pryzmat pieniędzy to tak, nie opłacało się i lepiej było kupić gotowca, ale jeśli mam siedzieć w domu i np oglądać TV? Ja miałem satysfakcję, że zrobiłem to sam i mniej uszczupliło to mój budżet. Farbowałem za free w farbiarni. Powiedziałem, że to partia próbna i jak mi się spodoba to zlecę więcej :D

kelvinpiotr - Nie 18 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Ja miałem satysfakcję, że zrobiłem to sam i mniej uszczupliło to mój budżet. Farbowałem za free w farbiarni. Powiedziałem, że to partia próbna i jak mi się spodoba to zlecę więcej :D

I jaka satysfakcja ze zrobienia miejscowych w balona , a jednak Polak potrafi !!!!

Fakt , godne naśladowania :wink: :wink:
I potwierdza regułę , że aby ktoś za darmo zarobił , ktoś inny musi stracić . W przyrodzie nic nie ginie :wink:

kelvinpiotr napisał/a:
I jaka satysfakcja ze zrobienia miejscowych w balona , a jednak Polak potrafi !!!!

Fakt , godne naśladowania :wink: :wink:
I potwierdza regułę , że aby ktoś za darmo zarobił , ktoś inny musi stracić . W przyrodzie nic nie ginie :wink:

No nie bardzo oszukałem, ja współpracuję z tą firmą.

kelvinpiotr - Nie 18 Lis, 2012

To tym bardziej , ale chyba na tej płaszczyznie się nie dogadamy , inne " systemy wartości " :wink: Zresztą nie to jest tematem .