forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy warto kupić starą, pełną klatkę?

Wojmistrz - Czw 08 Lis, 2012
Temat postu: Czy warto kupić starą, pełną klatkę?
Posiadam kilka puszek Canona, ale wszystkie z matrycami APS-C. Do tego, mam same sigmy w zakresie od 18 do 250mm. Zastanawiam się na pełną klatką, a dokładniej nad pierwszymi modelami 5D lub 1Ds. Warto któryś z nich kupić? Jeśli tak to który? Ma mieć podpięty obiektyw 50/1.4 i służyć do portretu i fotografii ulicznej.
Usjwo - Czw 08 Lis, 2012
Temat postu: Re: Czy warto kupić starą, pełną klatkę?
Wojmistrz napisał/a:
Posiadam kilka puszek Canona, ale wszystkie z matrycami APS-C. ...Zastanawiam się na pełną klatką, ... Warto któryś z nich kupić?

Warto, zawsze mozesz muzeum puszek Canona otworzyc :wink: :mrgreen:

muzyk - Czw 08 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
5D

Cóż, rozdzielczością nie powala, a i af nie jest "pierwszej świeżości", ale jeśli nie za duże pieniądze, to raczej warto.

pioroon - Czw 08 Lis, 2012

Wojmistrz, nie jestem specjalistą, żeby zaraz tu ktoś się nie czepiał, ale robię portrety 50tką na apsc (tu jest OK) i robiłem, a raczej próbowałem robić portret 50tką (dokładnie taką jak Twoja sigmą 1.4) na 5dmkII i wygląda to raczej słabo. Na FF do portretu to raczej 85mm.
muzyk - Czw 08 Lis, 2012

pioroon napisał/a:
Na FF do portretu to raczej 85mm.

Albo ... 24.

manolo - Czw 08 Lis, 2012

5d mkII warto jest kupić, ale co do starego 5d, warto było 3 lata temu, na iso800
tanie bezlusterkowce go kładą, warto dla kolorów, jesli to ma dla Ciebie znaczenie.

[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 17:16 ]
ale nie za więcej niż 3200 :wink:

muzyk - Czw 08 Lis, 2012

manolo napisał/a:
na iso800
tanie bezlusterkowce go kładą

Tzn. czym go kładą poza szumami?

MC - Czw 08 Lis, 2012

pioroon, ja się z Tobą nie zgodzę. Widziałem całkiem sporo portretów wykonanych Minoltą/Sony 35/1.4 i były świetne.

Śpieszyłem się i nie napisałem wszystkiego do końca. Na swój użytek chciałem wsadzić mu sigmę 50/1.4, ale jest jeszcze jedna sprawa. Mogę mieć robotę na stałe, ale żądają ode mnie posiadania aparatu z pełną klatką i fotografowania obiektywem pomiędzy 14 a 16mm. Jakbym qwa nie mógł robić fotek np swoim 60D + dokupić Samyanga 10 mm 1:2.8 ED AS UMC CS...
manolo - Czw 08 Lis, 2012

a ten SY to nie ryba ?

[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 18:35 ]
odpowiadam sobie sam, nie ale chyba nie jest jeszcze w sprzedaży

MM - Czw 08 Lis, 2012

manolo napisał/a:
co do starego 5d, warto było 3 lata temu, na iso800

Ubawiłeś mnie po pachy. I do łez.

Tak, jeszcze go niema ale pewnie niedługo pojawi się w sprzedaży.
manolo - Pią 09 Lis, 2012

MM napisał/a:
Ubawiłeś mnie po pachy. I do łez.

najpierw było śmiesznie a potem tylko płacz ? :)

pioroon - Nie 11 Lis, 2012

MC, to prawda, nawet za muzykiem z 24 (też widziałem trochę sampli).
Mi chodziło o najbardziej klasyczny portret.
Do szerszych kadrów portretowych szerokie szkło z dobrym światłem będzie z pewnością najlepsze (niestety tego jeszcze organoleptycznie nie doświadczyłem :oops: .)

kozidron - Nie 11 Lis, 2012

manolo napisał/a:
ale co do starego 5d, warto było 3 lata temu, na iso800

manolo, widzę robisz krecią robotę, dobrze że koledzy Cię "prostują" :razz:

lotofag - Nie 11 Lis, 2012

Poniekąd ma trochę racji - pierwsze 5D to obecnie zabytek ze wszystkimi implikacjami tego faktu (jak ktoś dalej będzie bredził o szumach i DR, to chyba przespał parę lat), a osoby które tak za nim optują warto się spytać czy to ich główna puszka czy może została u nich tak z sentymentu :P
Oczywiście jak ktoś ma straszne parcie na FF a dutków brak, to można spróbować, tylko ciekawe co powie na ceny szkieł...

Teksty o "plastyce" itp. mnie osobiście nie ruszają ;)

kozidron - Nie 11 Lis, 2012

lotofag napisał/a:
Oczywiście jak ktoś ma straszne parcie na FF a dutków brak, to można spróbować, tylko ciekawe co powie na ceny szkieł...

i tu jest pogrzebane, przynajmniej ma wybór nie tak jak u niektórych producentów bezlusterkowców :razz:

Wojmistrz - Nie 11 Lis, 2012

Wszystkie 3 sigmy jakie noszę stale w plecaku to EF. Parcia na ff nie mam, przyzwyczajony jestem do noszenia 60D. Myślę bardziej o inwestycji ze względu na możliwość stałej pracy, bo pasuję do niej idealnie. Szukają kogoś w moim regionie na motocyklu lub skuterze z umiejętnościami i własnym sprzętem. Nie podobają mi się troszkę zarobki ale to już inna kwestia.
Napisaliście trochę krytycznie o 5D, a jak się ma sprawa 1Ds i 1Ds MKII?
I jeszcze słowo o cenach, 5D mogę dostać za równowartość pln 2000, 1Ds 2500, a MKII za 3500.

Wojmistrz napisał/a:
Wszystkie 3 sigmy jakie noszę stale w plecaku to EF.

Na pewno wszystkie trzy? A 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM? ;)
Wojmistrz napisał/a:

Parcia na ff nie mam, przyzwyczajony jestem do noszenia 60D. Myślę bardziej o inwestycji ze względu na możliwość stałej pracy, bo pasuję do niej idealnie. Szukają kogoś w moim regionie na motocyklu lub skuterze z umiejętnościami i własnym sprzętem. (...) Napisaliście trochę krytycznie o 5D, a jak się ma sprawa 1Ds i 1Ds MKII?

Czego tak naprawdę oczekujesz po tych starych korpusach FF w kontekście tej pracy?

Cytat:
Czego tak naprawdę oczekujesz po tych starych korpusach FF w kontekście tej pracy?

Skłamał bym, że niczego. Myślę, że lepszej pracy AF i mniejszego szumu na wyższych ISO.

Wojmistrz napisał/a:
lepszej pracy AF

Tym się pewnie jeszcze wybronią te stare "jedynki".
Wojmistrz napisał/a:

i mniejszego szumu na wyższych ISO.

W korpusach sprzed 7-10 lat? One nawet nie oferują tak wysokich czułości (albo jest to ich max), które obecnie uważa się za używalne. Nie ma co patrzeć na to, że to niby FF ;)
Prędzej bym zrozumiał, że szukasz solidnego wykonania, itp.

B o g d a n - Nie 11 Lis, 2012

lotofag napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Skłamał bym, że niczego. Myślę, że lepszej pracy AF ...
Wojmistrz napisał/a:
Mogę mieć robotę na stałe, ale żądają ode mnie posiadania aparatu z pełną klatką i fotografowania obiektywem pomiędzy 14 a 16mm.
Przy tych ogniskowych to MF wystarczy. :smile:

PS.
5D za 2000 zł. chętnie kupię.

Sunders - Nie 11 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Napisaliście trochę krytycznie o 5D, a jak się ma sprawa 1Ds i 1Ds MKII?

AF Ds-y mają zdecydowanie lepszy.Jeśli chodzi o szumy, to 1Ds2 bliżej jest do 5D1 niż 1DsI - ale w dzisiejszym rozumieniu tego okreslenia żaden z nich nie ma czegoś takiego jak "wyższe ISO". :smile:

B o g d a n napisał/a:

http://www.ebay.co.uk/itm...=item43b57ba268 Ł455 na kup teraz. Rano jedna sztuka z przebiegiem 32k i torbą poszła poniżej Ł400.

komor - Nie 11 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Szukają kogoś w moim regionie na motocyklu lub skuterze z umiejętnościami i własnym sprzętem. Nie podobają mi się troszkę zarobki ale to już inna kwestia.

Typowe… Wymagania własnej pełnej klatki są OK, ale pensja pozwalająca kupić taki aparat – już nie? :mad:

007areka - Nie 11 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
B o g d a n napisał/a:

http://www.ebay.co.uk/itm...=item43b57ba268 Ł455 na kup teraz. Rano jedna sztuka z przebiegiem 32k i torbą poszła poniżej Ł400.

... jeśli jest faktycznie z takim przebiegiem to tylko brać... do tego fajne jasne stalki ewentualnie z jeden zoom f2.8 i miodzio ...trzeba trosze uważać na pomiar światła ale przywykniesz, a środkowy AF tez da rade .

B o g d a n - Nie 11 Lis, 2012

komor napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Szukają kogoś w moim regionie na motocyklu lub skuterze z umiejętnościami i własnym sprzętem. Nie podobają mi się troszkę zarobki ale to już inna kwestia.

Typowe… Wymagania własnej pełnej klatki są OK, ale pensja pozwalająca kupić taki aparat – już nie? :mad:
O skuterze nie wspominając :grin:

Błąkam się czasem po okolicy moim Suzuki Intruderem więc skutera nie potrzebuję. Co do stawki to przyznam, że kokosów nie ma bo tyle to można w byle fabryce zarobić, tylko praca w fabryce to nie dla mnie :D
Sunders - Nie 11 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Błąkam się czasem po okolicy moim Suzuki Intruderem więc skutera nie potrzebuję.

Do takiej maszyny 5-ka nie pasuje, powinieneś kupić 1D-ynkę :mrgreen:

manolo - Pon 12 Lis, 2012

kozidron napisał/a:
manolo, widzę robisz krecią robotę, dobrze że koledzy Cię "prostują"

jakieś Twoje 5d kisi się na allegro za 4k, czy jest jakiś inny problem ?

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:09 ]
Sunders napisał/a:
Do takiej maszyny 5-ka nie pasuje, powinieneś kupić 1D-ynkę

choćby D3 :cool:

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:10 ]
Wojmistrz napisał/a:
Nie podobają mi się troszkę zarobki ale to już inna kwestia.

czyli znowu w Polsce ? :wink:

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 09:12 ]
Wojmistrz napisał/a:
byle fabryce zarobić, tylko praca w fabryce to nie dla mnie

może warto z samego sentymentu, fabryk w tej części świata coraz mniej

Wojmistrz - Pon 12 Lis, 2012

manolo napisał/a:
Sunders napisał/a:

Do takiej maszyny 5-ka nie pasuje, powinieneś kupić 1D-ynkę

choćby D3 :cool:

Niema szans, na Nikona nie przejdę z moją szklarnią. Raz, że sentyment, dwa za dużo bym na tym stracił.

manolo napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

Nie podobają mi się troszkę zarobki ale to już inna kwestia.

czyli znowu w Polsce ? :wink:

Nie, cały czas UK, ale życie (szmal) się tu troszkę popsuło, ale i tak żyje się lepiej niż w całkiem popsutym państwie...

manolo napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

byle fabryce zarobić, tylko praca w fabryce to nie dla mnie

może warto z samego sentymentu, fabryk w tej części świata coraz mniej

Fabryk to tu jeszcze wiele, ale to nie dla mnie z powodów fizycznych i psychicznych. Już się w nich napracowałem, dziękuję, zostawiam to dla innych. Nie po to tyle lat się tu uczę ( nadal :P ), żeby za grosze zdrowie marnować, a z wiekiem go coraz mniej...

Teraz wracając do tematu:
Jak się ma 1Ds MKII do pierwszej 5D? Czy ktoś pracował na obu tych modelach? Może warto odczekać i za powiedzmy rok kupić 5D MKII albo 1Ds MKIII?
Prywatnie parcia nie mam, no może odrobinę, jak mi szerokiego brakuje. Zbieram pieniądze na 400/2.8 więc żal mi uszczuplać zebraną pulę pieniędzy.

jaad75 - Pon 12 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Jak się ma 1Ds MKII do pierwszej 5D?
Jaja sobie robisz? :roll:

jaad75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Jak się ma 1Ds MKII do pierwszej 5D?
Jaja sobie robisz? :roll:

Nie, nie robię. Nie miałem żadnego z nich w rękach. 5D jest młodszym produktem niż 1Ds MKII o rok. Oba mają ten sam procesor, zakres ISO, szybkość migawki. Na plus 5D idzie USB 2.0 i waga, a na 1DsII 45 punktowy AF, większa rozdzielczość i obsługa SD. Czytając opinie ludki skarżą się na guzikologię w jedynkach i zbyt mały wyświetlacz.

muzyk - Pon 12 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
i zbyt małą matrycę.

Że jak?
Przecież to pełna klatka, więc jak to "mała"? :roll:

d.prowadzisz - Pon 12 Lis, 2012

Jeśli lubisz szeroki, jasne stałki, to warto, w przeciwnym razie bierz nowsze APS-C.

d.prowadzisz napisał/a:
Jeśli lubisz szeroki, jasne stałki, to warto, w przeciwnym razie bierz nowsze APS-C.
Kolego chyba nie zaznajomiłeś się z tematem...

OK. W takim razie nie kupuj 5D, bo do fotografii ulicznej się nie nadaje - jest wolny, duży i głośny. W klasycznym portrecie 5D też Ci nic nie daje. APS-C z Sigmą 50/1.4 da Ci podobny efekt, jak 5D z EF85/1.8

Ręce mi opadają przy takich odpowiedziach...
muzyk - Pon 12 Lis, 2012

d.prowadzisz napisał/a:
W takim razie nie kupuj 5D

:mrgreen:
Kurde.
Zobacz tu, czy się nie nadaje...
owszem, to jest "szczególna" fotografia uliczna. :razz:

Wojmistrz napisał/a:

Bo?

muzyk napisał/a:
owszem, to jest "szczególna" fotografia uliczna. :razz:

Miałem na myśli klasyczne street photo w stylu Erwita czy Winogranda do tego w Europie.

d.prowadzisz napisał/a:
W klasycznym portrecie 5D też Ci nic nie daje. APS-C z Sigmą 50/1.4 da Ci podobny efekt, jak 5D z EF85/1.8

Bo... pomimo dawania retorycznych odpowiedzi to jeszcze nie potrafię rozpoznać twojego algorytmu obliczeniowego.

k33l - Pon 12 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:

Bo:
Wojmistrz napisał/a:
Mogę mieć robotę na stałe, ale żądają ode mnie posiadania aparatu z pełną klatką i fotografowania obiektywem pomiędzy 14 a 16mm.

Teraz rozumiesz? Czytałeś cały wątek?

Sunders - Pon 12 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Na plus 5D idzie USB 2.0 i waga

Wojmistrz napisał/a:
ludki skarżą się na guzikologię w jedynkach i zbyt mały wyświetlacz

Jak dodasz do 5D gripa, to różnica w wadze stanie się nieistotna.
Guzikologii i tak musisz się nauczyć-ze względu na większe możliwości pewnie ta z 1Ds2 zajmie Ci więcej czasu.
Czy sugerujesz, że dla USB 2,0 i o 1/2 cala większego wyświetlacza/o tej samej rozdzielczości z resztą/ byłbyś skłonny wybrać 5D :?:

muzyk - Pon 12 Lis, 2012

Cytat:
Miałem na myśli klasyczne street photo w stylu Erwita czy Winogranda do tego w Europie.

Takie klasyczne przypadkowe jest kasossące w przypadku gdy nie masz pozwolenia a publikujesz czyjeś portrety, czy z tłumu "wycięte" twarze. Jeśli oczywiście dana osoba się odnajdzie w necie...
może być niezłe kuku. Nawet 6 cyfrowe ... w euro.

Jest coraz trudniej z taką fotografią.
W Europie.

Cytat:
Teraz rozumiesz? Czytałeś cały wątek?

Nie, zwykle pytanie zadawane jest w całości w pierwszym poście wątku. Zadając pytanie w ten sposób można liczyć na więcej konkretnych odpowiedzi, które odnoszą się ściśle do tematu.
Przepraszam za zamieszanie.

Sunders napisał/a:

Czy sugerujesz, że dla USB 2,0 i o 1/2 cala większego wyświetlacza/o tej samej rozdzielczości z resztą/ byłbyś skłonny wybrać 5D :?:

Nie, stanowczo nie, ale dla 200-300 funtów (1000-1500zł) różnicy tak.

dcs - Pon 12 Lis, 2012

Wojmistrz,
Wojmistrz napisał/a:
5D jest młodszym produktem niż 1Ds MKII o rok. Oba mają ten sam procesor, zakres ISO, szybkość migawki.

- nie mają tej samej matrycy.

Z piątką miałem mało do czynienia, DsII -używałem.
Nie potrafię znaleźć argumentów, za zakupem tej jedynki dzisiaj, za 5DII -tak.
Wolałbym nawet współczesne 16mpix aps-c, ale ty jesteś w Canonie.

jaad75 - Pon 12 Lis, 2012

dcs napisał/a:
Nie potrafię znaleźć argumentów, za zakupem tej jedynki dzisiaj, za 5DII -tak.
AF? Lepsza matryca niż 12MPix? Mowa o 5D, a nie 5DII...
dcs - Pon 12 Lis, 2012

jaad75,
jaad75 napisał/a:
Mowa o 5D, a nie 5DII...

Wiem. najpierw pisałem o jednym, potem o drugim -którego bym wolał od 1DsII i 5D.

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 15:50 ]
z obiektywem 14-16mm AF ma mało roboty.

Sunders - Pon 12 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
byłbyś skłonny wybrać 5D

Nie, stanowczo nie, ale dla 200-300 funtów (1000-1500zł) różnicy tak.

Ja bym dołożył, tym bardziej ze względu na charakter zlecenia, ale to twoja kasa i twój wybór. IMO jedynym racjonalnym argumentem za 5D/zakładając podobny stan aparatów/ jest ta różnica w cenie :smile:
P.S.Dziwią mnie te wymagania zleceniodawcy:FF i ogniskowa 14-16mm :???:

manolo - Pon 12 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
Takie klasyczne przypadkowe jest kasossące w przypadku gdy nie masz pozwolenia a publikujesz czyjeś portrety, czy z tłumu "wycięte" twarze. Jeśli oczywiście dana osoba się odnajdzie w necie...
może być niezłe kuku. Nawet 6 cyfrowe ... w euro.

Jest coraz trudniej z taką fotografią.
W Europie.

zależy jaki procent kadru zajmuje portret :)
ale jak się chce robić takie zdjęcia, najlepiej jechać gdzieś daleko,
choćby do innego kraju, np. street photo w Berlinie :}

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 16:16 ]
jaad75 napisał/a:
AF? Lepsza matryca niż 12MPix? Mowa o 5D, a nie 5DII...

ale nie będzie dużo taniej niż używany 5d mkII,
5d mkII to jednak bardziej współczesny klamot.

Podsumowując. Na użytek własny, nie warto mi jest kupić pierwszych modeli 5D lub 1Ds MKI/II. Jeśli będę chciał kupić pełną klatkę, lepiej dozbierać do 5D MKII/III lub jeszcze troszkę do 1Ds MKIII. Zostaję na mojej kolekcji Canonów xxxD, Dxx i xxD. Jeśli dogadam się z firmą na robienie fotek, to kupię na odczepnego, co najtańsze trafię na eBay lub może przeforsuję focenie 8-16 lub 10 bo i tak pewnie ją kupię na własny użytek (o ile pstryknę w sklepie kilka fotek i mi się spodobają). Dziękuję wszystkim za dyskusję.
muzyk - Wto 13 Lis, 2012

Wojmistrz.
Pozbądź się Sigmy 18-250, a dokup stałkę, np. 85 1.8.
Masz póki co 60D - jaki by nie był.
Zbieraj na FF - 5dII też da radę, jeśli Cię budżet ogranicza.
Masa ludzi na tym fociła/foci i filmy kręci, więc mimo kulawego AF, coś się da z tego "obrazkotrzepa" wycisnąć.
5dIII - jeśli Cię stać.
1dsIII - cóż... to jest w jakości obrazka 5dII tylko z lepszym AF.
Sam się zastanawiam też nad 1dsIII. :lol: :roll: :wink:

nienietaktak - Wto 13 Lis, 2012

muzyk, ale po co Ci 1dsIII, skoro można mieć 5DIII? AF w nim jest bezproblemowy, a matryca podobna do tej w 1dsIII. Może tylko na wysokich ISO ma jakby lepszą dynamikę i szum przyjemniejszy w odbiorze.
przejrzyj exif w poniższym (jak znajdę większe, to mogę podrzucić na PW):

MC - Wto 13 Lis, 2012

nienietaktak napisał/a:
5DIII? AF w nim jest bezproblemowy

Część osób na CB twierdzi inaczej.

MC, nie interesuje mnie, co twierdzi część osób na CB. tak samo jak nie interesuje mnie niezdrowe podejście do testów i wykresów. U mnie AF nie trafia wtedy, gdy popełnię błąd. Może sie gubią w nadmiarze punktów AF ;) , a może mają szkła "niezależne".
MC - Wto 13 Lis, 2012

A może jest pewna partia egzemplarzy wadliwych.

Jak zwykle pojawia się magiczna partia wadliwych egzemplarzy.
Nie mówię, że nie, ale ten argument, moim zdaniem, jest nadużywany tak samo jak tłumaczenie dysgrafią braku znajomości zasad ortografii ;)

MC - Wto 13 Lis, 2012

Ok, masz rację. Zapewne kilku użytkowników CB i niektórzy z dpreview się zmówili w celu zdyskredytowania Canona. :zalamany:

EOT.

MC, czytasz uważnie?
Cytuję:
"Nie mówię, że nie, ale ten argument, moim zdaniem, jest nadużywany"
oznacza to tylko tyle, że wadliwa partia jest prawdopodobna, ale też mogą być przypadki, że ktoś do końca nie opanował systemu AF i szuka przyczyny tam, gdzie jej nie ma.

Wojmistrz - Wto 13 Lis, 2012

muzyk napisał/a:

Pozbądź się Sigmy 18-250, a dokup stałkę, np. 85 1.8.

18-250 się nie pozbędę bo nie mam nic sensownego na zastępstwo jako spacerzoom, czy kiedy muszę dać żonie jakiś aparat, a 18-55 jej nie odpowiada i nie chce go używać :)
Mam manualnego 85/1.4 ale nie lubię i nie używam. W planie na przyszły rok upgrade na canon 85/1.2L II, chociaż nie wiem, czy nie skończy się na sigmie 1.4, tak jak to było w przypadku zakupu 50mm. Okaże się z sklepie.
muzyk napisał/a:

Masz póki co 60D - jaki by nie był.

60D to po prostu najlepsza i najmłodsza z mojej kolekcji puszek Canona, chociaż sporo mi w niej brakuje. Jak to się mówi: "apetyt rośnie w miarę jedzenia".
muzyk napisał/a:

Zbieraj na FF - 5dII też da radę, jeśli Cię budżet ogranicza.

Nie zależy mi na razie, może kiedyś kupię, ale od razu coś lepszego.

MM - Wto 13 Lis, 2012

MC napisał/a:
A może jest pewna partia egzemplarzy wadliwych.

Dla mnie zdecydowana większość tego płaczu na forach wynika z dość prozaicznego powodu. Tłum pasjonatów focących do tej pory aparatami z tandetnym AF-em dostało do ręki coś prawdziwego, ale mającego mnóstwo ustawień. Mnogość opcji konfiguracji AF-u, wiele punktów AF-u i rozbudzone nadzieje co do ich celności powodują zawyżone wymagania jak również brak umiejętności konfiguracji AF-u i kłopot gotowy...
Dać amatorskiemu kierowcy sportową brykę to też sobie nią nie pojeździ za mocno - prędzej się rozbije.

MC - Wto 13 Lis, 2012

MM, sugerujesz coś takiego jak przy 7D? Cóż, może i masz rację.
Problem w tym, że osoby te twierdzą, że sprzęt na początku jego użytkowania sprawował się bez zarzutu.

MC, dopóki nie zaczęli grzebać w ustawieniach AF, a ta zakładka jest bardzo rozbudowana.
Jivul - Wto 13 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
żądają ode mnie posiadania aparatu z pełną klatką i fotografowania obiektywem pomiędzy 14 a 16mm. Jakbym qwa nie mógł robić fotek np swoim 60D + dokupić Samyanga 10 mm 1:2.8 ED AS UMC CS...

A jakby na "rozmowę kwalifikacyjną" przynieść pożyczone FF, potem robić zdjęcia APS-C + Sigmą 10-20 / Canonem 10-22 / Samyangiem 10 jak wyjdzie, kasować potem EXIF... ciekawe czy by się pracodawca zorientował :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Jasio - Wto 13 Lis, 2012

Czytam CB regularnie i nie trafiłem na wypowiedź, że w 5d3 AF działa wadliwie, ale może cos mi umknęło. MC mógłbyś podać link do tego wadliwego AF w 5d3 na CB ?
MC - Wto 13 Lis, 2012

Miłej lektury:
http://www.canon-board.in...d3-sensz-85862/

Jasio - Wto 13 Lis, 2012

MC dzięki :)
Gdyby jeszcze zaix nie napisał w tym wątku 70% postów, to dla mnie by miało jakąś większą wartość, pamiętam jak napisał ze 200+ postów jaki to canon be a nikon cacy (bez względu na to czy to prawda czy nie) a w końcu kupił niby canona. No cóż całych dwóch użytkowników pisze że ma kłopoty z AF, mój jak i kilku innym użytkownikom w tym wątku chodzi dobrze, to chyba jednostkowa sprawa.

muzyk - Wto 13 Lis, 2012

Czyli co, mk3 tak skomplikowany AF, że aż niekalibrowalny?
MC - Wto 13 Lis, 2012

muzyk, tak. Zbyt skomplikowany dla serwisu.
muzyk - Wto 13 Lis, 2012

Szczerz mówiąc, trochę jestem zaskoczony.
Taki higtec i ...

Może komuś się przyda - adres serwisu Canona w Hamburgu: http://www.fotomaerz.de/

P.S.
W którym miejscu są te czujniki AF, że na nie może kurz osiąść? :roll:

MC - Wto 13 Lis, 2012

W Sony były w komorze lustra, na dole. W Canonie pewnie jest tak samo.
muzyk - Wto 13 Lis, 2012

To jest z 1DX
Wie ktoś, gdzie dokładnie to jest?

dcs - Wto 13 Lis, 2012

muzyk,

mogą być też problemy z lustrem pomocniczym -albo zasyfione albo się do końca nie odchyla

źródło: http://www.lensrentals.co...cus-often-works

muzyk - Wto 13 Lis, 2012

dcs napisał/a:
problemy z lustrem pomocniczym

Uuuu Panie! Co za cholerstwo.
I ten 5dIII jak ma nawalone tyle punktów, to wystarczy mały paproszek i ... ....... zbita.

a jak body upadnie bardzo nisko? na przykład na kamienie, to może AF zwariować? pytam, bo jeszcze nie rzuciłem żadną puszką :)
komor - Wto 13 Lis, 2012

nienietaktak, no pewnie. Przesunięcie lustra pomocniczego, przesunięcie samych czujników, przesunięcie kurzu :) na czujnikach, o których mowa w wątku na CB…

tak myślałem, że kurz jest najbardziej zabójczy :D
coś jak: wódka z lodem szkodzi, whisky z lodem szkodzi, gin z lodem też szkodzi. qrcze... jaki ten lód jest szkodliwy :)

a serio, to trzeba by zapytać tego narzekającego, czy ktoś z firmy nie zrobił sobie zawodów w rzucie zaawansowanym body.

muzyk - Wto 13 Lis, 2012

nienietaktak napisał/a:
tak myślałem, że kurz jest najbardziej zabójczy :D

Oj tam. Wsadzasz rurę od odkurzacza do komory lustra - tzn. trzymając oczywiście odległość i ssssssssssiiiiiiiiiusssssssssssszzzzzzz.
I po kurzu.

dcs - Wto 13 Lis, 2012

muzyk,

piksele wciągnie

i będą poza red i dead także sucked piksele

muzyk - Wto 13 Lis, 2012

dcs napisał/a:
piksele wciągnie

i będą poza red i dead także sucked piksele

Taaa... jak już to przy szczelniejszej puszce trzeba uważać, bo efekt jest większy, niż przy takim nieuszczelnionym "wiatrogwiździe" jak np. 450 czy 30D. :mrgreen:

manolo - Wto 13 Lis, 2012

kupić szczelną torbę i torbę też odkurzać, ważne żeby w domu nie leżał na wierzchu bo sie kurzy.. straszne.. MKIII miał być lepiej uszczelniony od MKII, jak z tym jest ?
Pentax wyda swoją FF i wszystkich wymiecie prawie dosłownie.

muzyk - Wto 13 Lis, 2012

manolo napisał/a:

No, ale jeszcze musi to wymiatanie wesprzeć szklarnią.

manolo - Wto 13 Lis, 2012

kupując sprzęt za 8-10k trzeba się martwić i kurz itp.
chociaż.. jeśli ktoś robił sam odbitki to jest przyzwyczajony do problemów z kurzem...

[ Dodano: Wto 13 Lis, 2012 18:11 ]
muzyk napisał/a:

przeceniasz znaczenie szkieł, żartuję oczywiście..
Prawdopodobnie wraz z FF odświeżą kilka starych szkieł,
Pentax ma dobre stałki i problem z jasnymi zoomami :neutral:

Wojmistrz - Wto 13 Lis, 2012

Się chłopaki rozpędziliście z tematami... a ja tylko zapytałem czy warto kupić staruszka...

Wojmistrz, się przyzwyczajaj.
muzyk - Wto 13 Lis, 2012

nienietaktak napisał/a:
Wojmistrz, się przyzwyczajaj.

Taaa... :mrgreen:
Wpadnie tu Mod i po imprezie :razz:

lotofag - Sro 14 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
manolo napisał/a:

Większość szklarni wspiera, ale fakt, że brak np. standardowych zoomów typu 24-70, czy tele 70-200...

kozidron - Sro 14 Lis, 2012

manolo napisał/a:
jakieś Twoje 5d kisi się na allegro za 4k, czy jest jakiś inny problem ?

Problem w tym, że głupoty opowiadasz, kiedy ktoś kto ma jakies pojecie o tym co chce robić a nie zna się na sprzęcie (albo powiedzmy ma jakieś tam enigmatyczne pojecie) i jest powiedzmy nastawiony na portret i tą nieszczęsną fotografia uliczna, która tak naprawdę może oznaczać przeróżne kadry często więcej zyska kupując stare FF, niż mniej szumiący system bezlusterkowy bez szklarni.
Ja nie wiem na czym ma polegać fotografia uliczna kolegi Wojmistrza i czy robi te zdjecia w miarę przyzwoitych warunkach i czy błąkanie się czasem po okolicy swoim Suzuki Intruderem związane jest z jazdą po nocy ale ostatecznie bym nie podsumowywał tematu że aps-c na bezlusterkowcu to najlepszy wybór.

manolo, pewnie ciężko Ci to zrozumieć, bo czytasz same tabelki :razz:

Wojmistrz napisał/a:

Wojmistrz ale zleceniodawca wymaga od Ciebie tylko FF niezależnie od jakości materiału (ilosci pixeli) ?

Wojmistrz - Sro 14 Lis, 2012

kozidron napisał/a:
Ja nie wiem na czym ma polegać fotografia uliczna kolegi Wojmistrza i czy robi te zdjecia w miarę przyzwoitych warunkach i czy błąkanie się czasem po okolicy swoim Suzuki Intruderem związane jest z jazdą po nocy ale ostatecznie bym nie podsumowywał tematu że aps-c na bezlusterkowcu to najlepszy wybór.
...
Wojmistrz ale zleceniodawca wymaga od Ciebie tylko FF niezależnie od jakości materiału (ilosci pixeli) ?

Oferta jest... dziwna, firma "bez nazwy", więc zacząłem ją rozważać z przymrużeniem oka. Z tego co zrozumiałem, chodzi o bardzo mobilną osobę z własnym sprzętem, która miała by się przemieszczać od sensacji do sensacji. Gdzieś się coś pali, gdzieś jakiś wypadek itd. Motocykl po to by dojechać szybciej i nie stać w korkach. Dyspozycyjność 24/7. Miało by to wyglądać tak, że oni dzwonią do mnie i mówią gdzie mam się znaleźć. Miałbym robić fotki, a ktoś inny by się pod tym podpisywał... słaby układ, myślę, że jakaś gazetka albo portal szuka łosia. Nie podali żadnej specyfikacji jeśli chodzi o ilość pikseli w matrycy - własny aparat - pełna klatka, obiektyw szerokokątny 14mm dopuszczalne 16mm, lampa minimum ileś-tam GN, statyw, i coś tam jeszcze. Tak czy inaczej odpuściłem sobie. Poczekam aż się skontaktują i co mi zaproponują.

kozidron - Sro 14 Lis, 2012

Wojmistrz, napisałbym "dzika Polska" ale masz Halifax :wink:
manolo - Sro 14 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Oferta jest... dziwna, firma "bez nazwy", więc zacząłem ją rozważać z przymrużeniem oka. Z tego co zrozumiałem, chodzi o bardzo mobilną osobę z własnym sprzętem, która miała by się przemieszczać od sensacji do sensacji. Gdzieś się coś pali, gdzieś jakiś wypadek itd. Motocykl po to by dojechać szybciej i nie stać w korkach. Dyspozycyjność 24/7. Miało by to wyglądać tak, że oni dzwonią do mnie i mówią gdzie mam się znaleźć. Miałbym robić fotki, a ktoś inny by się pod tym podpisywał... słaby układ, myślę, że jakaś gazetka albo portal szuka łosia. Nie podali żadnej specyfikacji jeśli chodzi o ilość pikseli w matrycy - własny aparat - pełna klatka, obiektyw szerokokątny 14mm dopuszczalne 16mm, lampa minimum ileś-tam GN, statyw, i coś tam jeszcze. Tak czy inaczej odpuściłem sobie. Poczekam aż się skontaktują i co mi zaproponują.

do tego jakiekolwiek nowe lustro
ale wymagania mogą wynikać z tego że ktoś już robił takim zestawem i chce mieć zdjęcia w podobnym charakterze,
co można uzyskać mając np. Sigmę 8-16, chyba że tamten fotograf robi zbliżenia na f 2.8 ..

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 20:03 ]
ale po to są telefony, maile itp. żeby takie sprawy dogadać

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 20:06 ]
bardzo znani malarze z epoki renesansu i nie tylko często tylko podpisywali się pod dziełami uczniów lub pomocników - stara tradycja, ale zanikająca całe szczęście

Wojmistrz - Sro 14 Lis, 2012

Gdyby mi zależało to miałbyś rację, ale mi nie zależy.
lotofag - Czw 15 Lis, 2012

Czyli tak naprawdę ten cały wątek był zbędny ;)
manolo - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Gdyby mi zależało to miałbyś rację, ale mi nie zależy.

ale i tak obiektyw 8-16 świetnie uzupełni Twój zestaw

Wojmistrz - Czw 15 Lis, 2012

lotofag napisał/a:

Nie, temat był jak najbardziej trafny i udany. Chodziło o to czy warto kupić starą profesjonalną lustrzankę i mój wniosek jest taki że nie za bardzo. Zauważ, że temat pracy to był dodatkowy temat - argument przeważający szalę na "kup". Po prostu nie mam potrzeby kupić takiego aparatu, jeśli nie poprawi mi to jakości zdjęć w porównaniu do najlepszej puszki jaką aktualnie mam czyli 60D. Będę szukał okazji na to by kupić jakiś z tych modeli (1DsI/II,5D) ale nie mam "parcia" więc może zdążę uzbierać na coś lepszego lub całkiem odpuszczę temat.
manolo napisał/a:
ale i tak obiektyw 8-16 świetnie uzupełni Twój zestaw

No jasne, chociaż i tak będę polował na stałkę w granicach 10mm.

manolo - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Będę szukał okazji na to by kupić jakiś z tych modeli (1DsI/II,5D) ale nie mam "parcia" więc może zdążę uzbierać na coś lepszego lub całkiem odpuszczę temat.

tak czy siak warto oszczędzać :smile:

siosio - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
lotofag napisał/a:

Nie, temat był jak najbardziej trafny i udany. Chodziło o to czy warto kupić starą profesjonalną lustrzankę i mój wniosek jest taki że nie za bardzo. Zauważ, że temat pracy to był dodatkowy temat - argument przeważający szalę na "kup". Po prostu nie mam potrzeby kupić takiego aparatu, jeśli nie poprawi mi to jakości zdjęć w porównaniu do najlepszej puszki jaką aktualnie mam czyli 60D. Będę szukał okazji na to by kupić jakiś z tych modeli (1DsI/II,5D) ale nie mam "parcia" więc może zdążę uzbierać na coś lepszego lub całkiem odpuszczę temat.

Oczywiście, że warto kupić starszą FF (jak jest w dobrym stanie) chyba, że fotograf wali foty na bardzo wysokim ISO i potrzebne mu dobre wysokie ISO, albo chce też filmować. Nie jest tak, że starsza FF nie da lepszej jakość obrazu od 60D. Bo da...

kozidron - Czw 15 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Chodziło o to czy warto kupić starą profesjonalną lustrzankę

ale 5d1 to nie jest profesjonalna lustrzanka, może i FF ale nie z segmentu profi, natomiast 1ds może i jest profi ale to nie jest stara lustrzanka, tylko bardzo stara lustrzanka :wink:

freaku - Czw 15 Lis, 2012

5d1 było pozycjonowane u canona jednak jako profi ... a co do tematu to też kiedyś myślałem, że lepsze nowe aps-c ponieważ wszystkie wykresiki i testy za tym przemawiają ale do momentu aż nie poużywasz troche tej starej leciwej 5-tki. Jakoś od tego momentu nie mam ochoty sięgać po nawet mega super wypasione 16mpx. Oczywiście jeśli chodzi o iso to nie ma co porównywać
jaad75 - Czw 15 Lis, 2012

freaku napisał/a:
5d1 było pozycjonowane u canona jednak jako profi ...
Nigdy w życiu - zawsze jako korpus amatorski.
siosio - Czw 15 Lis, 2012

kozidron napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Chodziło o to czy warto kupić starą profesjonalną lustrzankę

ale 5d1 to nie jest profesjonalna lustrzanka, może i FF ale nie z segmentu profi, natomiast 1ds może i jest profi ale to nie jest stara lustrzanka, tylko bardzo stara lustrzanka :wink:

Ale Wojmistrz pytał również o 5D - i prawdopodobnie traktuje ją jako lustrzankę profesjonalną. Z resztą dużo osób zarabiając fotografowaniem pracowało na 5D. A robił ktoś śluby 20D? Odsetek dużo mniejszy....

Dla tego wątku nie ma znaczenia czy 5D jest, czy nie jest profesjonalną lustrzanką.

jaad75 - Czw 15 Lis, 2012

siosio napisał/a:
A robił ktoś śluby 20D? Odsetek dużo mniejszy....
Mylisz się - duuużo większy odsetek, niż obecnie robi Canonowym APS-C. Był czas, że 20D robił w PL (i nie tylko zresztą w PL) zarówno za korpus ślubny, jak i reporterski i to zarówno do sportu, jak i do strzelania "serią w premiera".
freaku - Czw 15 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
freaku napisał/a:
5d1 było pozycjonowane u canona jednak jako profi ...
Nigdy w życiu - zawsze jako korpus amatorski.

Faktycznie, mój błąd - gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że był pozycjonowany jako profi ale wszedłem teraz w katalog i nie był.

Wojmistrz - Pią 16 Lis, 2012

Na początku myślałem o 1Ds MK I/II potem napatoczył mi się na myśl 5D, jako że był pełno-klatkowy, to tak nazwałem temat. Zamiast pytać o stare pro, pytałem o pełną klatkę. Nadal wolę kupić 1Ds MK II zamiast 5D MK I, ale miałbym dylemat między oboma MK I.
muzyk - Pią 16 Lis, 2012

Ostatnio zauważam, że 1dsIII można kupić w niezłej cenie.
Hmmm. czy obrazek z 1dsIII lepszy niż 5dII, polemizowałbym, ale... 1dsIII ma lepszy af, niże te dziewięć wyprysków z 5dII.

Ale dopłacasz 1000zł i zamiast staruszka 1Ds MKIII masz 5D MKIII a tu jest różnica. Niestety 1D X jeszcze nie tanieje :)
muzyk - Pią 16 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Ale dopłacasz 1000zł

No nie wiem. Najtańsze używalne deesy chodzą po 1900 euro.
Owszem, matryca nie rzuca na kolana, ale i w 5dIII też tego nie robi, a w deesie af jest już przyzwoity.

Mało używaną (migawka około 10k) jedynkę można kupić za około 1700 funtów, a za 1850 idzie dostać nówkę 5D. Patrząc na ten test http://snapsort.com/compa...OS-1Ds_Mark_III wybór jest raczej prosty.
muzyk - Pią 16 Lis, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Patrząc na ten test http://snapsort.com/compa...OS-1Ds_Mark_III wybór jest raczej prosty.

Przy takich jak tam podanych cenach - tak.
Jednak, jeśli weźmie się pod uwagę, że używany 1dsIII w cenie ok 2000 Euro jest w dalszym ciągu świetnym aparatem, a 5DIII kosztuje 2800-9000 euro, to wybór już nie jest wcale taki prosty.

jaad75 - Pią 16 Lis, 2012

muzyk napisał/a:
Hmmm. czy obrazek z 1dsIII lepszy niż 5dII, polemizowałbym
Gdzieś widziałem testy, w których Jedynka wypada znacząco lepiej w kwestii bandingu.
muzyk - Pią 16 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
Gdzieś widziałem testy, w których Jedynka wypada znacząco lepiej w kwestii bandingu.

Czyli iso 1600 bardziej używalne.