|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon eos 5d mkII vs Canon eos 7d
stan.k - Sob 10 Lis, 2012 Temat postu: Canon eos 5d mkII vs Canon eos 7d Mam pewien dylemat dotyczacy wyboru body do fotoreportazu slubnego. Ktory wybrac.
Wiem ze 5d generuje leprze obrazy na wysokich iso. Mam jednak pewne opory z powoduu problemow z af. Mysle ze priotytetem przede wszystkim sa ostre zdjecia. Szumy sa wazne ale nie do przesady. Nikt nie odfdaje klientowi zdjec surowych bez postprodukcji. Mam zamiar kupic w przyszlosci 54 mk III ale narazie nie moge ( kasa) dlatego musle o 7d, ktory pozniej by poszedl na zapas.
Prosze o pozbawienie mnie watpliwosci co do wyboru, albo doradzenie.
siosio - Sob 10 Lis, 2012
Do ślubów 5D mark II jest bardziej wskazany. Na 7D nie zrobisz dobrego zdjęcia na iso 3200-6400 - niezależnie co będziesz wyczyniał w postprodukcji. Już powyżej iso 1600 może być nie ładnie.
Poza tym chodzi również o głębię ostrości - taką jaką masz na FF nie uzyskasz na APS-c.
Wiem, że do ślubów jest z powodzeniem używany 5D mark II (AF -pkt centralny daje radę) - nie słyszałem, żeby ktoś używał 7D - choć pewnie i tacy są.
NO i obiektywy.... Te na aps-c nie będziesz mógł potem podpiąć do FF - a chcesz 5Dmark III w przyszłości.
nienietaktak - Sob 10 Lis, 2012
siosio, nie mieszaj z obiektywami. nigdzie nie jest nakazane, żeby do APS-C podpinać tylko obiektywy EF-S
nienietaktak napisał/a: | siosio, nie mieszaj z obiektywami. nigdzie nie jest nakazane, żeby do APS-C podpinać tylko obiektywy EF-S |
Ale później jest problem braku szerokiego kąta...
komor - Sob 10 Lis, 2012
stan.k, skoro pierwszym 5D ludzie robili świetne zdjęcia ślubne, to może i wersją II się da…
MM - Sob 10 Lis, 2012
komor napisał/a: | stan.k, skoro pierwszym 5D ludzie robili świetne zdjęcia ślubne, to może i wersją II się da… |
Da się tym starym 5D i dzisiaj. Da się na tyle, że nie widziałem sensu kupowania wersji Mk II. Nowe Mk III to już inna bajka - tutaj warto zainwestować.
siosio napisał/a: |
Ale później jest problem braku szerokiego kąta... |
C 16-35/2.8 i 17-40/4.0 ewentualnie wybitnie tani i szeroki 14/2.8
nienietaktak napisał/a: | siosio napisał/a: |
Ale później jest problem braku szerokiego kąta... |
C 16-35/2.8 i 17-40/4.0 ewentualnie wybitnie tani i szeroki 14/2.8 |
Ale dla osoby, która chce itak kupić in the future 5dMK3 16-35 będzie..... innym obiektywem niż był na aps-c....innym do fotografowania.... I itak będzie trzeba dokupić 24-70 na FF - chyba, że te szerokię kąty, aż tak zauroczą, a też fakt, że zawsze można sobie wykadrować w postprodukcji
[ Dodano: Sob 10 Lis, 2012 20:55 ]
W post produkcji można niemal wszystko więc może póki co jakiś fuji z dużym zoomem i rawami,
jaad75 - Sob 10 Lis, 2012
siosio napisał/a: | I itak będzie trzeba dokupić 24-70 na FF | A to niby dlaczego? Można używać np. 16-35 i 70-200/2.8, a do tego 24-ka, 50-tka i 85-tka... Te szkła bezproblemowo sprawdzą się i na APS-C i na FF.
siosio, szukasz dziury w całym? najpierw chcesz udowodnić, że na APS-C nie ma obiektywów pod pełną klatkę, które dadzą w miarę szeroki kąt. Jak podaję Ci przykłady, to wtedy ukuwasz nową teorię, że czegoś tam będzie brakowało na FF. Ogólnie fotografia to drogi sport i trzeba sie liczyć z wydatkami idącymi w bardzo grube tysiące, bo dopóki nie będziesz miał pokrycia w całym zakresie ogniskowych, dopóty będziesz odczuwał dyskomfort i potrzebę posiadania kolejnych szkieł. Powiem więcej. Jest tak, że dla jakiegoś szkła jesteś w stanie zdublować posiadane ogniskowe. Po drugie świat obiektywów, jak to wyżej zasugerował jaad75, nie kończy się na zoomach, a ze stałkami pracuje się bardzo przyjemnie.
Mam zdublowane: 24mm, 70mm, 85mm, 135mm i jakoś z tym żyję
mozer - Sob 10 Lis, 2012
Ale też nie przesadzałbym, że 7D się do ślubów nie nadaje... Ile kadrów będzie wymagało papierowej GO? Na FF też się szkła chyba domyka - chociaż nie wiem, nie pracowałem na FF
muzyk - Sob 10 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | 24-ka, 50-tka i 85-tka... |
No właśnie. Przy czym 85 jako 1.8 też się sprawdzi, choć 1.2 ... hmmm.
siosio - Nie 11 Lis, 2012
nienietaktak napisał/a: | siosio, szukasz dziury w całym? najpierw chcesz udowodnić, że na APS-C nie ma obiektywów pod pełną klatkę, które dadzą w miarę szeroki kąt. Jak podaję Ci przykłady, to wtedy ukuwasz nową teorię, że czegoś tam będzie brakowało na FF. Ogólnie fotografia to drogi sport i trzeba sie liczyć z wydatkami idącymi w bardzo grube tysiące, bo dopóki nie będziesz miał pokrycia w całym zakresie ogniskowych, dopóty będziesz odczuwał dyskomfort i potrzebę posiadania kolejnych szkieł. Powiem więcej. Jest tak, że dla jakiegoś szkła jesteś w stanie zdublować posiadane ogniskowe. Po drugie świat obiektywów, jak to wyżej zasugerował jaad75, nie kończy się na zoomach, a ze stałkami pracuje się bardzo przyjemnie.
Mam zdublowane: 24mm, 70mm, 85mm, 135mm i jakoś z tym żyję |
Ja tylko zwracam uwagę, że ten sam obiektyw ma inne możliwości na aps-c a inne na FF i lepiej od razu przejść na FF, chyba że aps-c całkowicie zadowala. I nie szukam tylko łatam dziurę.
[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 00:26 ]
A jaad się za bardzo rozkręcił. Tym sposobem można od razu kupić 1dx albo chociaż 5D mark III.
muzyk - Nie 11 Lis, 2012
siosio napisał/a: | A jaad się za bardzo rozkręcił. |
Jaad się nie rozkręcił, a podpowiad to, do czego każdy z Was tutaj dojdzie sam: do jasnych stałek.
Jeśli nie "eL", to chociaż budżetowe 50 i 85, a do tego 30 1.4 Sigma - na apsc.
siosio napisał/a: | Tym sposobem można od razu kupić 1dx albo chociaż 5D mark III. |
Po co? Szkło jest ważniejsze. Najwyżej z czasem FF.
nienietaktak - Nie 11 Lis, 2012
muzyk napisał/a: |
Jaad się nie rozkręcił, a podpowiad to, do czego każdy z Was tutaj dojdzie sam: do jasnych stałek. |
Święte słowa, Panie muzyk.
muzyk napisał/a: |
Po co? Szkło jest ważniejsze. Najwyżej z czasem FF. |
I po raz drugi
siosio - Nie 11 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | siosio napisał/a: | A jaad się za bardzo rozkręcił. |
Jaad się nie rozkręcił, a podpowiad to, do czego każdy z Was tutaj dojdzie sam: do jasnych stałek.
Jeśli nie "eL", to chociaż budżetowe 50 i 85, a do tego 30 1.4 Sigma - na apsc.
siosio napisał/a: | Tym sposobem można od razu kupić 1dx albo chociaż 5D mark III. |
Po co? Szkło jest ważniejsze. Najwyżej z czasem FF. |
Wszystko dobrze ale co jeśli jest potrzebny szeroki kąt? Wtedy albo kupuje się jakiś zoom na aps-c i taki obiektyw nie podepnie się do FF, którą chce się mieć w przyszłości albo kupuje się 16-35 (ewentualnie 17-40 ale tracimy na światle) - drogi obiektyw, który jak już się przejdzie na FF może się okazać dla nas za szeroki i krótki....
Wszystko zależy kiedy chce się przejść na 5D mark3. Jeżeli za kilka lat, to rzeczywiście można sobie odpuścić 5D mark 2 i wziąć 7d.
Jeżeli to body, które teraz się kupi i tak pójdzie na zapas, to chyba lepiej mieć 2 FF - po prostu tak jest wygodniej...
stan.k - Nie 11 Lis, 2012
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Dlaczego mam mieszane uczucia do 5d mk2. Mialem kiedys i wraz z 100mm/2 usm autofokus to katastrofa nawet przy punkcie centralnym oczywiscie w zluch warunkach. Mam szkla 50/1,4 oraz 100mm/ 2,8 L USM. Planowalem zakup 7d i szkiel sigma 30mm/1,4 oraz 10- 20/3,5.
Biore rowniez pod uwage zakup ponownie 5 mk ii ( cena tylko o 400 zl wieksa od 7D) oraz do wspomagania autofokusa ST-E 2 Speedlite transmiter.
Planuje tez zakup 5 mkIII w przyszlym roku oraz 30mm/2 i 200mm/2,8 L.
Co myslicie o takim rozwiazaniu?
[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 13:24 ]
Jest jeszcze inne rozwiazanie.
Zacisnac zeby i kupic 5d mk III.
[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 13:27 ]
Tyklo co wtedy na zapas i skad wziasc tyl kasy?
muzyk - Pon 12 Lis, 2012
stan.k napisał/a: | Zacisnac zeby i kupic 5d mk III. |
Zacisnąć.
Ja z kolei mam znów, mimo rad wielu fotografów, dylemat czy kupić 5dII nowy, czy 5dIII.
Różnica w cenie 1200 euro.
Chyba wypożyczę na 1-2 dni 5dII ...
komor - Pon 12 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | Ja z kolei mam znów, mimo rad wielu fotografów, dylemat czy kupić 5dII nowy, czy 5dIII. |
Żeby robić te swoje czarno-białe wymazy? Kup sobie następną eLę jakąś, a nie marnuj kasy na korpus.
muzyk - Pon 12 Lis, 2012
komor napisał/a: | Żeby robić te swoje czarno-białe wymazy? |
Tak. Dokładnie tak. I jeszcze żeby taka "wymazywarka" canońska nie miała filtra... fiu fiu...
komor napisał/a: | Kup sobie następną eLę jakąś, a nie marnuj kasy na korpus. |
Jeśli już, to nową Sigmę 35.
pioroon - Pon 12 Lis, 2012
Cytat: | Jeśli już, to nową Sigmę 35. |
Czekamy na test, oczywiście z porównaniem do C. Jak wyjdzie dobrze, to 1.5k pln w kieszeni
vulkanwawa - Pią 16 Lis, 2012
stan.k napisał/a: | autofokus to katastrofa nawet przy punkcie centralnym oczywiscie w zluch warunkach |
Nie rozumiem ale Ja na swoim 5D Mark II nie mam żadnych problemów z AF nawet w słabym świetle,może dlatego że mam wgrany najnowszy firmware, albo ktoś nie potrafi dobrać ekspozycji albo trafił jakiś wadliwy egzemplarz...nie wiem nie wnikam.
Ja jestem bardzo zadowolony z Mark II i portrety z niego są znakomite (szczególnie na 85/1.8)
|
|