|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - D700, AF 80-200 2.8 ED + telekonwerter
cody - Nie 11 Lis, 2012 Temat postu: D700, AF 80-200 2.8 ED + telekonwerter Wg tego co czytam na stronie nikona, oryginalne TC nie współpracują z tym obiektywem Nikkor 80-200/2.8 ED. Czy tak faktycznie jest, czy tylko nikon nie gwarantuje po prostu kompatybilności. Ewentualnie, czy zna ktoś jakiś inny konwerter dla tego obiektywu? Najlepiej x2 lecz nie tak koniecznie.
moronica - Nie 11 Lis, 2012
cody, Nikon nigdy nie produkowal telekonwerterow wspierajacych AF dla szkiel bez wewnetrznego silnika. wiec jesli chodzi o nikonowskie konwertery to beda pasowac tylko starsze (obecnie dostepne chyba wylacznie uzywki) ale AF nie bedzie. nowe TC za to maja jakis dodatkowy bolec, nawet gdy go usunac (sa tacy co sie w to bawia) to i tak AF nie bedzie
telekonwertery Kenko za to wspieraja AF napedzany przez srubokret i sa calkiem przyjemne optycznie jednakze z tym konkretnym szklem uzywalam wlasnie Kenko i zwlaszcza na 200mm wyniki byly dosc slabe. duzo lepiej sprawdzal sie z moim dawnym 300mm f/4. telekonwertery 2x zazwyczaj degraduja jakosc obrazka juz znacznie, dobre rezultaty daja wylacznie najnowsze generacje TC z nowymi bardzo ostrymi szklami
tak wiec generalnie to polecam Kenko 1.4x ale nie z tym konkretnym obiektywem. jednakze na mniej upakowanej matrycy d700 moze byc ok
cody - Nie 11 Lis, 2012
W sumie umknął mi fakt istnienia obiektywów AF i AF-S w czasie szukania TC. Ma to teraz sens. Trochę to komplikuje sprawę ale nie do końca. Obiektywu jeszcze nie mam i mam czas na znalezienie czegoś innego ewentualnie i dozbieranie pieniędzy. Dzięki za informację.
cody, na rynku wtornym kraza wersje af-s tego obiektywu. mozesz rowniez dozbierac do uzywki 70-200VR, oba beda w pelni wspolpracowaly z nikonowskimi TC
cody - Nie 11 Lis, 2012
Właśnie tak robię. Choć uzbieranie do używki 70-200VR to już jest lekkie wyzwanie
ten sie zaraz konczy i nikt o niego nie walczy
http://www.ebay.co.uk/itm...=item35c1495c14
tylko ze wysylka tylko do UK
cody - Nie 11 Lis, 2012
Z wysyłką do UK nie ma problemu bo ma kto odebrać. Na ebay.com znalazłem na razie po $1000. A stamtąd też mam jak ściągnąć przez kogoś. I chyba jedną z tych dróg trzeba będzie obrać. Może i jakieś TC taniej do kompletu uda się dobrać albo właśnie 70-200VR kupić.
cody, z UK nie bedziesz sie musial martwic o clo/VAT
tu tez fajna cena VRki http://www.ebay.pl/itm/Ni...=item25775c5815
cody - Nie 11 Lis, 2012
Raczej myślałem aby znajomy przywiózł jak będzie do ojczyzny wracał na święta, jedne albo drugie. Za 70-200VR można za $1200. ale jak pokazujesz mi te aukcje to widzę, że ceny bardzo zbliżone i lepiej będzie faktycznie w UK szukać. Może nawet w .de coś będzie. No przynajmniej mam wyjaśnioną strawę z tymi TC i załatwione kilka dni na szukanie.
powodzenia
|
|