forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Heliopan ND 3.0, tylko część obrazu daje zafarb

Pazuzu - Sro 14 Lis, 2012
Temat postu: Heliopan ND 3.0, tylko część obrazu daje zafarb
Właśnie doszedł do mnie heliopan nd 3.0 (z Raysfoto). Od razu zabrałem się za testy (w nadziei ze nie trafiłem tak źle jak w przypadku Hitecha, którego musiałem oddać). Pierwsze kilka zdjęć, pierwsze zadowolenie zafarbu brak lub ewentualnie wpada w róż. Nawet nie sprawdzałem ale przypuszczam że nie byłoby najmniejszego problemu ściagnąć ten zafarb w LR.

Problem pojawił się po dokładniejszym przyjrzeniu się zdjęciom. Dolna część zdjęcia nie posiada zafarbu (tak z 20% wysokości kadru), natomiast cała reszta minimalnie farbi na ten róż. Przejście między tymi różnicami jest twarde. Obracanie filtra nic nie daje. Zdjęcia robione w pokoju S10-20. Dla mnie ten górny zafarb byłby akceptowalny, ale na całym kadrze bo tak to jest tragedia. Ciężko mi będzie połowę kadru odbarwiać tak, a połowę tak.

Macie jakieś propozycje co może być powodem? Matryca ma jakieś źle nałożone warstwy? Hitech kaszanił obraz ale równomiernie.

ghost - Sro 14 Lis, 2012

a ten heliopan to jest nakręcany?
fatman - Sro 14 Lis, 2012

No tragedia. Filtr do wymiany.
Ja uzywam Hi-techowskiego ale zafarb jest jednolity choć też ciężko-zdejmowalny w LR.

Pazuzu - Sro 14 Lis, 2012

Tak nakręcany. Problem polega na tym że nie dokręcając filtra (czyli położenie tego pasa powinno się zmienić), problem dalej jest w tym samym miejscu.
Akurat na tym zdjęciu zafarb jest spory, przy lepszym doborze balansu bieli jest lepiej, jednak mimo wszystko zafarb jest.

Myślałem że matryca przy takich czasach wariuje, ale bez filtra czasy rzędu 30 sek, takich zmian nie ma.

Domyślam się że mimo wszystko coś z aparatem może być nie tak, tylko wychodzi to dopiero przy zestawie z tym filtrem.

nienietaktak - Sro 14 Lis, 2012

Pazuzu, jakie masz oświetlenie w tym pokoju? i czy tylko w pokoju daje takie efekty?
manolo - Sro 14 Lis, 2012

może zrób na ścianie albo kartce, lepiej będzie widać problem
chyba znowu będziesz musiał oddać

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 19:58 ]
jak można sprzedawać takie buble ?
ja chyba bym nie mógł spać w nocy produkując taki szajs

Pazuzu - Czw 15 Lis, 2012

Problemem okazało się światło wpadające przez wizjer.
komor - Czw 15 Lis, 2012

Podczas ekspozycji? Czyli przy podniesionym lustrze?
Pazuzu - Czw 15 Lis, 2012

Tak, podczas robienia zdjęcia.
manolo - Pią 16 Lis, 2012

.... :roll:
takie rzeczy warto sprawdzić zanim zacznie się robić raban forum ;)

Pazuzu - Pią 16 Lis, 2012

Nie wpadłem na to, zresztą jak widać nie tylko ja.
komor - Pią 16 Lis, 2012

No ja nadal się zastanawiam którędy to światło wpada przy otwartej komorze lustra. Ale widocznie jest to możliwe. Pazuzu, a jaki masz aparat?
ghost - Pią 16 Lis, 2012

przez matówkę. nikt nie uszczelnia tej drogi jakoś szczególnie dobrze.
nd3.0 to przecież 10EV / 1000x. starczy drobna nieszczelność i już wyjdzie na zdjęciu.

manolo - Pią 16 Lis, 2012

komor napisał/a:
Pazuzu, a jaki masz aparat?

Pentax k-r