forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Sony Cyber-shot DSC-HX20V czy Samsung WB850F

fragrances - Nie 18 Lis, 2012
Temat postu: Sony Cyber-shot DSC-HX20V czy Samsung WB850F
Witam, poszukuję dobrego kompaktu w przedziale 1000-1300 i zastanawiam się nad tymi dwoma w tytule. Jesteście w stanie coś poradzić ? Czy może jest jakiś inny który bije je na głowe ?

Jestem amatorem, posiadam kompakt Benqu który kupiłem za 200 zł :P i chciałbym coś porządniejszego

Sunders - Nie 18 Lis, 2012

fragrances napisał/a:
poszukuję dobrego kompaktu w przedziale 1000-1300 i zastanawiam się nad tymi dwoma w tytule

IMO żaden z nich nie jest dobry, ale sony jest nieco lepszy.

fragrances napisał/a:
Jestem amatorem

Ultrazoomów. :smile:

fragrances napisał/a:
chciałbym coś porządniejszego

Jeśli "porządniejszy" znaczy z jeszcze większą krotnością zooma, to może nikon Coolpix P510 :smile:

Wojmistrz - Nie 18 Lis, 2012
Temat postu: Re: Sony Cyber-shot DSC-HX20V czy Samsung WB850F
fragrances napisał/a:
Witam, poszukuję dobrego kompaktu w przedziale 1000-1300 i zastanawiam się nad tymi dwoma w tytule. Jesteście w stanie coś poradzić ? Czy może jest jakiś inny który bije je na głowe ?

Jestem amatorem, posiadam kompakt Benqu który kupiłem za 200 zł :P i chciałbym coś porządniejszego

Kolego, jakie przeznaczenie ma mieć ten aparat? Jak piszesz, nie jest to pierwszy aparat więc powinieneś już umieć określić na jaki rodzaj fotografii sę nastawiasz.

fragrances - Nie 18 Lis, 2012

kolego Sunders, kompletnie Cię nie rozumiem jeśli chodzi o te zoomy :)
i piszesz że oba aparaty nie są dobre, czemu według Ciebie nie są dobre ? Gdyż słyszałem opinie, że to dobre aparaty :)

Jeśli chodzi o przeznaczenie - niedawno urodziło mi sie dziecko i chciałbym robić jakiś fajne zdjecia które potem mógłbym umieścic w albumie i nie chcę lustrzanki gdyż na wakacjach wole miec przy sobie coś mniejszego :)

Wojmistrz - Nie 18 Lis, 2012

Gratuluję dzieciaczka i życzę wielu przespanych nocy. Pamiętaj żeby nie robić dzidzi fotek z lampą błyskową. W takiej sytuacji uważam, że potrzebny będzie ci aparat z wysokim i w miarę skutecznym ISO. Przemyśl zakup bezlustrowca.
Sunders - Nie 18 Lis, 2012

fragrances napisał/a:
urodziło mi sie dziecko i chciałbym robić jakiś fajne zdjecia które potem mógłbym umieścic w albumie i nie chcę lustrzanki gdyż na wakacjach wole miec przy sobie coś mniejszego

O.K. do tego nie jest niezbędny ultrazoom.

fragrances napisał/a:
czemu według Ciebie nie są dobre ?

Dlatego, że z reguły wraz ze wzrostem krotności zooma pogarsza się jego jakość optyczna.

fragrances napisał/a:
słyszałem opinie, że to dobre aparaty

Jak na ultrazoomy.
IMO Tobie wystarczy w zupełności kompakt w rodzaju:Samsung EX1, Canon IXUS 300 HS, Panasonic Lumix DMC-FX80, lub gdybyś zdecydował się dołożyć stówkę do swojego maximum Panasonic Lumix DMC-LX5 lub Olympus XZ-1.Każdy z nich ma jaśniejszy, lepszy obiektyw i pozwoli Ci zrobić zdjęcia lepszej jakości, częściej w świetle zastanym-nie będziesz musiał zbyt często błyskać dziecku po oczach :smile:

dcs - Nie 18 Lis, 2012

Sunders,
Sunders napisał/a:
Canon IXUS 300 HS
-zwykły CMOS
Sunders napisał/a:
Panasonic Lumix DMC-FX80
-CCD :???:

Czemu nie np. IXUS 220 HS, IXUS 230 HS, IXUS 240 HS :?:

fragrances - Pon 19 Lis, 2012

dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Sunders - Pon 19 Lis, 2012