forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny-nauka

Arkowal - Nie 18 Lis, 2012
Temat postu: Filtr polaryzacyjny-nauka
Możecie mi wytłumaczyć jak najszybciej nauczyć się ustawienia polarka robiąc np. foty kwiatków,roślin itp.
Dwa dni temu zakupiłem Hoye PL-CIR 77m i tak naprawdę jeszcze jej dobrze nie wypróbowałem,brak czasu no i pogody na wyspie.Jedyne co zrobiłem no nakręciłem filterek na obiektyw i w wczorajszą słoneczną pogodę pokręcłlem nim troszke przed domkiem.
Efekt był tylko widoczny jak kręciłem patrząc w niebo,lecz jesli aparat skierowałem na dół różnicy nie potrafiłem dostrzec.Wiem,że polar działa najlepiej jesli jest pod kontem 90stopni do słońca,np z boku lub z góry.
Jak więc ustawiać go fotografując coś nie będące niebem?Mam ustawiać strzałką która jest na filtrze w kierunku słońca a resztę zobacze w kompie?Nie wiem być może słońce było zbyt słabe jednak oprócz nieba na innych obiektach róznicy nie dostrzegłem.

moronica - Nie 18 Lis, 2012

Arkowal, polar na niebo ma najwiekszy wplyw jesli jestes 90 stopni do slonca. jesli uzywasz polara do usuwania odblaskow z powierzchni niemetalicznych to najsilniejszy efekt zauwazysz jesli bedziesz ta powierzchnie fotografowal pod katem ok 30 stopni
Arkowal - Nie 18 Lis, 2012

To co fotografując np kwiatki poprosu muszę pilnować konta 30 stopni?Zauważe wogule jakąś róznicę patrząc w wizjer?
moronica - Nie 18 Lis, 2012

Arkowal, zalezy czy te kwiatki maja jakies odblaski. ale tak, zobaczysz roznice i pogoda wcale nie musi byc sloneczna. najlepiej potestuj na samochodzie
Arkowal - Pon 19 Lis, 2012

Dzięki moronica.
Możesz mi to jasniej opisać jak mogę potestować w samochodzie nawet jesli nie ma słonecznej pogody?Czy dobrze to rozumiem,jesli kwiatki będą miały wogóle jakies odblaski muszę fotografować pod kontem 30stopni,czyli musiałbym sie ustawić plecami do słońca,czy tak?W srodę mam trochę wolnego czasu więc jesli troche pogoda dopisze wyjdę potestować,choc ostatnio cięzko z ta pogodą :cry:

hijax_pl - Pon 19 Lis, 2012

Arkowal napisał/a:
Możesz mi to jasniej opisać jak mogę potestować w samochodzie nawet jesli nie ma słonecznej pogody?
Wystarczy tak stanąć byś widział w samochodowych szybach obicia chmur, innych budynków itd.. Kierujesz wtedy aparat w stronę takiej szyby i kręcisz filtrem tak długo aż odblaski znikną i będziesz widział wnętrze samochodu. Jak nie znikną całkowicie to znak, że stoim pod nieoptymalnym kątem.
moronica - Pon 19 Lis, 2012

Arkowal, usuwanie odblaskow mozesz pocwiczyc nawet w domu, na wypolerowanym stole chociazby. cos mi sie wydaje, ze nie za bardzo wiesz po co kupiles tego polara i do czego on sie przydaje

moronica napisał/a:
usuwanie odblaskow mozesz pocwiczyc nawet w domu, na wypolerowanym stole chociazby
Lub też na ekranie monitora/laptopa.. o ile to LCD ;)

Kupiłem go świadomie.Będzie używany głównie na rajdach samochodowych w celu usunięcia odblasku z szyb.Jednak ostatnio spodobalo mi się focenie kwiatków,pszczółek itp.ale czy można na takim kwiatkach znaleść odblaski? :cry:

Arkowal napisał/a:
.Będzie używany głównie na rajdach samochodowych w celu usunięcia odblasku z szyb
Oj to napracujesz się ;)
Arkowal napisał/a:
czy można na takim kwiatkach znaleść odblaski?
Oczywiście, że nie. Ale oprócz odblasków zmienią się też trochę kolory.. Zresztą pobaw się to może zauważysz różnicę..

Dlaczego miałbym sie napracować? :shock: Czy aż tak ciężko będzie?Do wiosny daleko więc może jeszcze trochę potrenuje

A to będziesz miał aparat na statywie ustawiony w konkretnym kierunku? To OK.

Nie no o statywie wogole nie myślałem,ale chyba można sie jakoś konkretnie ustawić w danym miejscu,ustawić filter i pstrykać?Przynajmniej tak to sobie wyobrażałem :cry:

I zachowasz kąt między aparatem, a szybą samochodu? Tak by pozostawić filtr w spokoju?

Hmm,wiesz no nie myślałem o tym.Potrenuje trochę na ulicy i sam zobaczę,ewentualnie będę zmuszony zabierać statyw,choć wydaje mi sie to śmieszne.
Statyw i rajdy samochodowe :mrgreen: Jeszcze tego nie doświadczyłem,jednak wydaje mi się,że często przy takiego rodzaju fotach zmienia się miejsce.Znam kilku chłopaków którzy robią foty na rajdach,naprawdę super,używając polara i z tego co się troszkę interesowałem to żaden z nich statywu ze sobą nie zabiera :smile:

Jivul - Pią 23 Lis, 2012

Ja bym się też bał że te ~2EV mniej światła przy jeżdżących samochodach da za długie czasy naświetlania.
Arkowal - Pią 23 Lis, 2012

Przy kiepskiej pogodzie owszem,ale przy słonecznej już nie koniecznie :wink:
mozer - Pią 23 Lis, 2012

Przy panningu to to się akurat może przydać...