|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektyw Zenitar 16mm a Canon
bobairbeats - Wto 20 Lis, 2012 Temat postu: Obiektyw Zenitar 16mm a Canon Witam.
Mam takie pytanie a raczej prośbę o pomoc. Zakupiłem obiektyw Zenitar 16mm ale z bagnetem Nikona i chciałem się dowiedzieć czy ta przejściówka ---> http://allegro.pl/adapter...2804064586.html będzie pasowała do tego obiektywu żeby podpiąć go pod Canona?
Wojmistrz - Wto 20 Lis, 2012
Działać powinien, aczkolwiek te potwierdzenia AF często zawodzą i potrafi sam skakać z parametrami przysłony więc w trybie auto i preselekcji bywa lipa. Jednym słowem może nieźle działać tylko na manualu. Zastanawiam się tylko gdzie tu sens? Masz obiektyw 16mm, ale po zamontowaniu pierścienia to już nie będzie 16 tylko 17mm lub więcej w zależności od grubości pierścienia. Licząc tylko 1mm, czyli optymistyczną wersję, przy dłuższych obiektywach to niema znaczenia, bo np przy 200mm to około 0.5%, ale już w 50mm to 2%. Patrząc na twoje 16mm, to będzie aż 6,25%, a co za tym idzie, przysłona nie będzie już f2.8 a f2,975. Pomyśl co w przypadku jeśli pierścień+wolna przestrzeń po jego przykręceniu odsunie optykę dalej niż 1mm?
bobairbeats - Wto 20 Lis, 2012
To jest obiektyw manualny w całości Więc nic nie tracę jeśli chodzi o to. Jeśli chodzi o dodatkowy 1mm a nawet więcej masz całkowitą rację a nawet więcej bo zamiast 16mm może mieć 20mm ale z drugiej strony znajdź mi lepszy obiektyw fish-eye jakościowo do 1200zł od tego Zenitara Także coś za coś. Mi i tak będzie głównie służył do kręcenia klipów a do zdjęć raczej rzadko, także chyba nie jest to zły wybór?. Po za tym też nie jestem jakimś specjalistą od fotografii zdaję się tylko na jakąś swoją logikę która może być oczywiście błędna.
hijax_pl - Wto 20 Lis, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Masz obiektyw 16mm, ale po zamontowaniu pierścienia to już nie będzie 16 tylko 17mm lub więcej w zależności od grubości pierścienia. | Skąd takie wnioski? Absolutnie błędne?
dcs - Wto 20 Lis, 2012
Wojmistrz,
Bzdury piszesz.
Jaki 1mm?
Wiesz co to jest odległość bagnetowa /flange focal distance/?
Jak założysz pierścienie, czy mieszek to zwiększasz ogniskową?
bobairbeats - Wto 20 Lis, 2012
Z tego co ja czytałem to nawet na optycznych(nie na forum) pisało, że przejściówka m42 np. zwiększa ogniskową o 10mm czyli np. mamy obiektyw 20mm i po zapięciu go do przejściówki robi się 30mm.
bobairbeats, podaj co i gdzie czytałeś. Bo widzę, że mylisz ogniskową z kątem widzenia i tzw ekwiwalentem ogniskowych przy okazji wplatając w to zagadnienia odległości bagnetowej...
Przejściówki nie zmieniają ogniskowej. One dopasowują obiektyw, który konstrukcyjnie jest przygotowany do innego bagnetu, a przez to odległości do matrycy.
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
bobairbeats napisał/a: | i chciałem się dowiedzieć czy ta przejściówka |
W opisie jest, że potwierdzenie ostrości działa w zakresie F 1.2 do F 8 - pytanie tylko, czy można tą wartość regulować z poziomu aparatu, czy jest tylko najniższa stała wartość zapisana f1.2 a chodzi o czułość układu, który reaguje do f8 włącznie.
To jest dość istotne, bo jeśli masz stały parametr f1.2 a obiektyw światłosiłę 2.8 to już na tym etapie jest jakieś przekłamanie i nie możesz tak dobierać wartości ekspozycji, jakby to było 2.8.
Chyba, że to nie ma znaczenia i nie ustawiasz ostrości na otwartym obiektywie, a od razu na przysłonie roboczej.
Tak czy inaczej, trochę zabawy z tym jest.
muzyk napisał/a: | możesz wykorzystać do innych obiektywów manualnych Nikona | Ale nie serii G
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
Ai i Ais - tylko. Tak?
dcs - Wto 20 Lis, 2012
Nie muzyk,
wszystkie z pierścieniem przysłony
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
dcs napisał/a: | wszystkie z pierścieniem przysłony |
Tak, np. taki.
Tak, napisałem kilka bzdur i się z nimi rozpędziłem, że aż mi teraz wstyd Przecież to nie telekonwenter, a pierścień zmiany bagnetu i zadziałać może co najwyżej jak pierścień pośredni. Tak czy inaczej zmienia zakres ostrzenia i kto wie jak będzie to ostrzyć potem w nieskończoność przy 16mm. Ja mam doświadczenie z pierścieniami do m42. Mam takie dwa pierścienie, przy których z heliosa-44-2 (58mm f2) robi mi się praktycznie świetny obiektyw do macro bo ostrzy od kilku centymetrów może do metra, za to jest za...sty przy 135/2.8.
dcs - Wto 20 Lis, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Tak czy inaczej zmienia zakres ostrzenia i kto wie jak będzie to ostrzyć potem w nieskończoność |
-kolejne bzdury
Flange focal distance http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
Nikon F: 46,50mm
Canon EF: 44,00mm
Wojmistrz napisał/a: | Ja mam doświadczenie z pierścieniami do m42 | Które się nijak mają do adapterów. Wojmistrz napisał/a: | . Mam takie dwa pierścienie, przy których z heliosa-44-2 (58mm f2) robi mi się praktycznie świetny obiektyw do macro bo ostrzy od kilku centymetrów może do metra, za to jest za...sty przy 135/2.8. | Rozumiem, że nie wiesz jak działa pierścień pośredni i co powoduje. I dlaczego się sprawdza z 55mm a nie ze 135-ką?
Pierścień pośredni to taki mieszek fotograficzny o ustalonym na stałe wysuwie.
Jak działa mieszek znajdziesz na sieci...
Ale praktyka mówi co innego.
Stara przejścióka minimum - 16cm
Stara przejścióka nieskończoność - 31cm
Nowa chińszczyzna minimum - 39cm
Nowa chińszczyzna - nieskończoność wiem, że prześwietlone ale widać ze ten dom tam za oknem jest dość ostry.
Cytat: | Rozumiem, że nie wiesz jak działa pierścień pośredni i co powoduje. I dlaczego się sprawdza z 55mm a nie ze 135-ką?
Pierścień pośredni to taki mieszek fotograficzny o ustalonym na stałe wysuwie.
Jak działa mieszek znajdziesz na sieci... |
Tak znowu złe słowo. Wiem co to pierścienie i wiem co to adaptery. Pisząc, że mam takie pierścienie, myślałem o adapterach zmiany bagnetu.
Nic nie widać...
maput - Wto 20 Lis, 2012
Trzeba było kupić Zenitara z mocowaniem Canona
B o g d a n - Wto 20 Lis, 2012
bobairbeats napisał/a: | Zakupiłem obiektyw Zenitar 16mm ale z bagnetem Nikona ............... żeby podpiąć go pod Canona? | To spory błąd, sprzedaj go. Kupując go z mocowaniem Canona EF masz też wbudowany układ potwierdzający ostrość, zawsze to coś. W Stanach można to kupić za 199 USD.
bobairbeats - Sro 21 Lis, 2012
Ale dyskusję wywołałem No ale przynajmniej się dowiedziałem czegoś nowego, dzieki
@Bogdan
A widzisz na stronie gdzie czytałem o nim nawet nie było napisane, że jest dostępny z mocowaniem EF. Pisało tylko o bagnetach pentax k, nikona no i jeszcze na gwint m42 oczywiście.
hijax_pl - Sro 21 Lis, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Ale praktyka mówi co innego. | Pokaż tę przejściówkę, bo nadal to co piszesz i pokazujesz jest dość... podejrzane...
bobairbeats - Sro 21 Lis, 2012
Mi dziś doszła przejściówka która zamówiłem wczoraj i wszystko działa jak należy, potwierdzenie ostrości również.
k33l - Sro 21 Lis, 2012
Wojmistrz, a to przy 16mm GO jest wielkości kilku mm nawet przy f2.8?
Wojmistrz - Sro 21 Lis, 2012
Dziwadełko i nowy M42 Od razu odpieram zarzut - to nie T2, ma skok 1 mm, a nie 0.75mm. Adapter pochodzi z zastawu bagnetów do jakiegoś dziwnego niemarkowego tele, na którym nie było napisane nic. Obiektyw miał tak doskonałą optykę, że posłużył jako kij bejsbolowy, młotek i kto wie co tam jeszcze. Skończył w ognisku.
hijax_pl - Sro 21 Lis, 2012
Wojmistrz, no to już wiadomo dlaczego masz różnice w powiększeniu. To po lewej to w zasadzie pierścień pośredni, a to po prawej - adapter.
Wojmistrz - Sro 21 Lis, 2012
Oba to adaptery Ja sobie z tego zdaję doskonale sprawę, że przez jego grubość działa jak pierścień. Ale takie coś można trafić na rynku (i raczej mam na myśli niedzielne targowiska w UK). Nie zmienia faktu, że mam 135/2.8, przy którym mam wrażenie, że lepiej mi się ostrzy na tym grubym pierścieniu niż na chińszczyźnie.
|
|