|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z włożeniem karty w D3100
kabzut - Sob 24 Lis, 2012 Temat postu: Problem z włożeniem karty w D3100 Nie wiem co się stało ale nie mogę włożyć karty pamięci do slotu, po prostu wchodzi do końca i wyskakuje. Nie zatrzymuje się tylko wychodzi. Aparat normalnie widzi kartę.
Co mogło się zepsuć i czy mogę to jakoś sam naprawić czy tylko serwis.
Wojmistrz - Sob 24 Lis, 2012
A karty odwrotnie nie wsadzasz?
muzyk - Sob 24 Lis, 2012
Pobij młotkiem.
kabzut - Sob 24 Lis, 2012
Bardzo śmieszne .......
Karty nie wkładam odwrotnie, wchodzi ona do środka ale nie zaczepia się tylko wyskakuje.
muzyk - Sob 24 Lis, 2012
Jeśli masz aparat na gwarancji, zgłoś to w serwisie.
Jak będę dziś w sklepie, zajrzę do d3100.
kabzut - Sob 24 Lis, 2012
Właśnie z tym problem że gwarancja wyszła
Zastanawiam się czy nie ma tam jakiegoś mechanizmu, zapadki która mogła się jakoś zaciąć.
Próbowałem dmuchnąć sprężonym powietrzem ale nic nie dało
pioroon - Sob 24 Lis, 2012
kabzut, nie jestem pewien na 100% jak to jest z d3100, ale zazwyczaj jest to tzw. gniazdo z wyrzutnikiem do kart. Jest to proste jak budowa cepa, mianowicie z boku jest sprężynka, która w momencie wkładania karty jest "ściskana". Być może została w końcowej pozycji i się zablokowała. Czujesz opór przy wkładaniu karty, czy luźno wchodzi?
Zobacz link poniżej może pomoże. Dotyczy d40.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=162388
mozer - Sob 24 Lis, 2012
No to pozostaje serwis. Jak ktoś ma Ci zdalnie powiedzieć, co dokładnie się zepsuło?
kabzut - Nie 25 Lis, 2012
pioroon, wielkie dzięki. Dzięki tobie odblokowałem ten mechanizm. Włożyłem do slotu drut i wcisnąłem ten mechanizm po lewej. Następnie wycisnąłem. Teraz karta wchodzi i się zatrzymuję oraz jak wcisnę to wychodzi ale trochę ciężko (nawet bardzo ciężko, muszę bardzo mocno wcisnąć żeby wyskoczyła)
Zastanawiałem się żeby wpuścić tam trochę WD40, no ale to chyba zły pomysł bo mogą później styki karty nie łączyć.
Jak myślicie ????
pioroon - Nie 25 Lis, 2012
kabzut, ja bym raczej użył sprężonego powietrza. Na Twoim miejscu dałbym do serwisu żeby wycenili wymianę całego wyrzutnika. Sama część to pewnie ok. 10-20pln + robocizna (tu może być niestety niezbyt miłe zaskoczenie, tak podejrzewam). Generalnie wiesz co jest do wymiany, więc może można ustalić to telefonicznie. Spróbuj Ewentualnie jak sam znajdziesz taką wyrzutnię za parę złotych to możesz spróbować to zrobić (ewentualnie jakiś tańszy elektronik, tańszy niż serwis).
Cieszę się, że udało się odpalić karty. Możesz kliknąć POMÓGŁ jak chcesz
kabzut - Nie 25 Lis, 2012
Problem z tym że ja mieszkam w Irlandii i serwis będzie bardzo drogi, poza tym oni się tym nie zajmują tylko odsyłają do UK. Wiem bo już do serwisowałem jak był jeszcze na gwarancji, miałem problem że jak mi ostrzył to obraz się trząsł no ale to opisałem w innym temacie.
Muszę poszukać rurkę do sprężonego powietrza i jeszcze popsikać w ten mechanizm.
Oczywiście kliknąłem że mi pomogłeś
Pozdrawiam
pioroon - Nie 25 Lis, 2012
kabzut, w takim razie popróbowałbym pomajsterkować. Po pierwsze sprawdź, czy możesz dobrać się do tego mechanizmu bez rozkręcania całego body. Próbowałem znaleźć taki wyrzutnik na allegro czy ebay, ale tam są takie standardowe (nie dedykowane do aparatów foto) i nie wiem czy by pasowały.
Tak czy siak jak rozkręcisz to zobaczysz dokładnie czy jest to sprężynka, czy zapadka. Wtedy może uda się to naprawić przez np: posmarowanie, żeby się nie zacinało.
Ewentualnie może ktoś zna bezpieczny środek smarujący, który można by było do takiego celu zastosować? Może coś takiego istnieje w spray'u?
|
|