forum.optyczne.pl

Lornetki - Minox BV 8x56, 10x42

Marekl - Sob 24 Lis, 2012
Temat postu: Minox BV 8x56, 10x42
Witam.

Czy są może na forum osoby które miały możliwość dłużej pobawić się ww. lornetkami? Do tej pory znalazłem tylko oględne opinie, bardziej o samym producencie niż tych konkretnych modelach.

Miałem kiedyś w rękach 10x42 w starej, zielonej wersji i wydała mi się fajna, dużo lepsza od starej DO Forest ale tylko w zamkniętej hali targowej. Przeznaczeniem lornetek była by obserwacja przyrody/polowanie, mniejsza w ciągu dnia i do zmierzchu a większa w nocy.

W testach na portalu, lornetki wyższych serii Minoxa mają transmisję 87-92%, zastanawiam się jak BV mogą wypadać pod tym względem.

Z innych lornetek ze średniej półki, nocą w lesie miałem okazje patrzeć przez Eschenbacha Trophy 8x56 (cena podobna do Minox'ów), i prawdę powiedziawszy może i był jaśniejszy od Tento 7x50 ale różnicy nie nazwał bym przepaścią... :roll:

Byłbym bardzo wdzięczny jakby użytkownicy się wypowiedzieli, zwłaszcza w sprawie 8x56.

Pozdrawiam

kivirovi - Nie 25 Lis, 2012

Zielonego BV 42 też widziałem i jest o niebo lepszy od DOFII. Minox nie był mistrzem jasności oceniam go na ok. 80%, był za to ładniejszy i lepiej wykonany. Obstawiam, że optycznie Vixen New Foresta będzie znacznie lepsza. To nowa seria, więc trudniej oszacować trwałość.
Abs - Wto 27 Lis, 2012

Z 8x56 w rozsądnej cenie poleciłbym trzy: DO Titanium Roh jako wersję zgrabną, DO Titanium ED - opcja wydajna oraz Nikon Monarch - przykład sprawdzonej światowej marki. Minoxa nie znam ale przypuszczam, że to poziom zbliżony do Nikona.
kivirovi - Wto 27 Lis, 2012

Wykonanie zielonego Minoxa jest lepsze niż starych Monarchów. Jest po prostu bardzo dobre. Może Monarch 7 jest już na podobnym poziomie.
Marekl - Wto 27 Lis, 2012

DO ROH też oglądałem ale w zamkniętym pomieszczeniu, Minoxa BV 8x56 biorę pod uwagę głównie ze względu na możliwość okazyjnego zakupu, inaczej będę szukał jakiegoś porro z indywidualną regulacją ostrości na noc np. Vortex Hurricane 7x50 lub DO Extreme 7x50 jak już koledzy z optyczne.pl je przetestują :smile:

Patrząc na suche parametry to pole widzenia nie zachwyca, ale np. odległość źrenicy 23 mm dla mnie okularnika też jest istotna, no i 30 lat gwarancji...

Napisałem maila do Minoxa z pytaniem o transmisję w tych dwóch lornetkach, jeśli odpiszą postaram się zamieścić odpowiedź na forum.

Pozdrawiam

kivirovi - Wto 27 Lis, 2012

Porro o jakim piszesz będzie optycznie znacznie lepsze od BV. WO ED zrobiło na mnie bardzo dobre wrazenie, podobnie jak Extreme jest jednak bardzo ciężkie. Za to dobrze leży w dłoni. Jakościowo, jest to lornetka na lata.
Abs - Sro 28 Lis, 2012

Marekl napisał/a:
... DO Extreme 7x50 jak już koledzy z optyczne.pl je przetestują :smile:

...

Myślę, że to klon WO ED - jeśli nieco zmieniony to raczej na lepsze.